2017-10-25 939 浏览
日式濱燒係香港開到成行成市,已經成為香港人食日式菜既另一款新選擇。但係係香港講到食海鮮,自自然然就諗到鯉魚門食海鮮。但係係鯉魚門食黎食去都係食開中式既海鮮。濱燒,真係夠哂新野黎架wor!一場黎到食濱燒,當然要由前菜開始慢慢食。首先叫左個刺身拼盤食住先啦!呢個極上既刺身拼盤,入面有蟹腳丶三文魚丶吞拿魚丶蚌共六種海鮮刺身。望到大大隻既蟹腳已經流哂口水,而且重唔洗自己用蟹鉗去扑蟹肉,一啖咬落去,啖啖蟹肉好滿足!每款魚類都好新鮮,好足魚油感岩哂我。但最好食既我覺得係個蚌,鮮甜又爽脆,配岩佢個Wasibi,好爽!食完個刺身,又係時候食D熟食啦!呢條一夜乾用左馬友,真係好食到不得了!一夜乾即係鮮魚即時用鹽去醃,風乾一晚之後再拎黎燒。魚肉好滑,而且油脂都唔少,而且咸度岩岩好,唔會風乾得太耐而過咸,味道控制得岩岩好,加上燒魚既功夫好,魚皮燒得脆得黎有少少焦香,加埋少少檸檬汁,好正。而且馬友本身比較少骨,可以大啖大啖咁食特別爽!食完條一夜乾,都係時候食今日既主角-燒海鮮啦!我叫左扇貝丶花竹蝦丶生蠔同埋鮑魚,D海鮮全部都可以自己係水箱度揀,之後比師傅洗乾淨就好生猛咁拎上台啦!兩話不說,即刻開爐準備燒海鮮啦
食完條一夜乾,都係時候食今日既主角-燒海鮮啦!我叫左扇貝丶花竹蝦丶生蠔同埋鮑魚,D海鮮全部都可以自己係水箱度揀,之後比師傅洗乾淨就好生猛咁拎上台啦!兩話不說,即刻開爐準備燒海鮮啦!
首先燒左兩隻大大隻生蠔先。生蠔每日係日本新鮮運到,而且原隻連殼既運費特別貴,可見店家為左準備最新鮮既海鮮係幾咁落重本。原隻連殼燒蠔,可以令到蠔汁係燒既過程盡量保留係蠔身入面而唔蒸發,令到隻蠔更加Juicy。果然無錯,燒出黎既蠔真係漲卜卜勁飽滿,絕對唔會流失水份而變左做蠔屎。食落口勁creamy,海水味好濃,蠔味又夠鮮甜,一咬落去就將D蠔汁爆哂出黎,爽呀!
食完蠔就燒番隻扇貝先,扇貝一燒到開殼就加少少木魚汁落去。一黎補充水份唔會乾,二黎將木魚汁既甜味滲入去扇貝到,味道加更豐富。原隻扇貝上,肉質非常之厚,好甜呀!我故意保留番扇貝個肝,鍾意食佢個種微微的甘苦味,唁鍾意既朋友可以剪左佢架!
花竹蝦好大隻,差唔多成隻手掌咁長。新鮮既蝦有種好香既廿甜味,加上蝦殼係爐上面燒得有少少焦,所以蝦肉都帶有一般焦香味。肉質好結實,除哂D蝦殼之後一啖咬落去。好甜呀痴線!
最後一款就係燒鮑魚,時間要比較耐,要有耐性去燒呀!肉質好彈牙,表面有少少焦,但係因為鮑魚肉身好厚,所以入面都好滑好嫩。同扇貝一樣,我都係會選擇食埋佢個肝,配上杯清酒去食,真係冇得輸呀!
食到最後想加番少少澱粉質,所以叫左6件壽司,最正最吸引既當然就係好滿既海膽壽司啦!壽司全部新鮮握,飯身比較鬆軟,同壽司料可以較佳地配合。不過記住呀,因為師父已經加左Wasibi,所以唔好自己再加Wasibi呀,否則會好攻鼻架。
一餐豐盛既晚宴又點可以無甜品呢?叫左兩款雪芭,分別係蜜桃同埋菠蘿雪芭,估唔到餐廳真係將雪芭裝入原個蜜桃同埋菠蘿入面去食,賣相已經Win哂。特別鍾意蜜桃,雪芭既口感特別滑,而且甜度適中,為呢餐豐盛既晚宴劃上完美既句號!
2017-10-10