2022-06-14 65 浏览
今日同朋友來到這間充滿日本風情日式餐廳,環境寬大好優雅,真係好似嚟咗日本咁。🎀棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒壽喜燒特別係加入棉花糖,先飲湯底先,湯底味道好濃味😋和牛雪花紋好靚,肉質好嫩滑而且好濃和牛味,還有配菜有冬菇、金菇、蔬菜,豆腐係煎過的好好味啊!😋🎀一瀧唐場三瀨雞 IFC 用墨汁炸過,食之前沾上蛋黃醬,咬落口感外脆內嫩肉,好好味😋🎀三瀨雞全奕一夜干 大大隻雞翼,煎得好金黃色,外脆內嫩,食得好入味😋🎀燒鳥雞軟骨雞較骨大大粒,咬落口感好爽脆😋🎀燒鳥月見免治三瀨雞肉棒 雞肉棒煎得好香口,食前沾上蛋黃醬汁,食落口感一樣爽脆😋🎀Bubble Ice Tea 一杯好特別嘅飲品,飲落好似有種食水果啫喱嘅感覺😋

🎀棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒

🎀一瀧唐場三瀨雞 IFC
用墨汁炸過,食之前沾上蛋黃醬,咬落口感外脆內嫩肉,好好味😋

🎀三瀨雞全奕一夜干
大大隻雞翼,煎得好金黃色,外脆內嫩,食得好入味😋

🎀燒鳥雞軟骨
雞較骨大大粒,咬落口感好爽脆😋

🎀燒鳥月見免治三瀨雞肉棒
雞肉棒煎得好香口,食前沾上蛋黃醬汁,食落口感一樣爽脆😋

🎀Bubble Ice Tea
一杯好特別嘅飲品,飲落好似有種食水果啫喱嘅感覺😋
Happy Friday同好友去朋友介紹嘅日本餐廳食返餐好。一步入餐廳就好似走進江戶時代咁,裝潢同裝飾都非常具有日本傳統感覺,座位仲有榻榻米位選擇添🇯🇵 聽講佢哋特登請咗兩位福岡師傅坐鎮,食物一定夠晒正宗~我地一共叫左幾款串燒、和牛壽喜燒同cocktail。-棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒棉花糖加入壽喜燒我都係第一次試,估唔到又幾得意好有儀式感。和牛肉味濃郁油香滿溢,有入口即融感覺😋 壽喜燒裡面仲有多款蔬菜仲有豆腐添,非常足料豐富。-一瀧唐場三瀨雞 IFC黑色炸雞我都係第一次食原來愛皮係用墨汁炸粉整嘅🍗賣相好有特色😆 雞肉外皮香脆可口,裡面雞肉仲好juicy,送酒一流。-三瀨雞全翼一夜干雞翼燒得好香脆,外皮好脆口,調味剛剛好。-雞軟骨軟骨燒得香口,口感爽脆。-月見免治三瀨雞肉棒雞肉棒係用雞肉同軟骨製成,口感豐富,仲配埋蛋黃可以點嚟食添。-Yuzu Delicious柚子味清新好開胃,配串燒同壽喜燒非常夾🍸
棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
一瀧唐場三瀨雞 IFC
三瀨雞全翼一夜干
雞翼燒得好香脆,外皮好脆口,調味剛剛好。
雞軟骨
軟骨燒得香口,口感爽脆。
月見免治三瀨雞肉棒
Yuzu Delicious
柚子味清新好開胃,配串燒同壽喜燒非常夾🍸
-一瀧 🥢如果要講最中意食邊樣既日本料理 一定會答係 - 壽喜燒係我未有得去日本食壽喜燒之前我都會繼續周圍食下唔同既壽喜燒止下癮先!🥢A4宮崎和牛壽喜燒 ($ 528) 第一次食壽喜燒之前要加棉花糖 令湯底更有甜味同濃稠和牛一共有完整3片 每片既雪花紋理都好令💗和牛肉質入口即溶 而且牛香味好濃郁 如果有多啲就好啦而配料仲有蔬菜 豆腐 冬菇 芋絲 洋蔥 最中意芋絲會索晒汁! 都幾唔錯~ 🐣串燒 - 月見免雞肉棒 ($48) 食得出幾鮮甜 加上免治雞肉會有啲軟骨食落更增添口感 有嚼口 配埋月見汁 冇得輸🫰🐣一瀧唐揚炸三瀨雞($ 78) 外皮其實係沾上左墨汁 而內裡就釀左啲芝士炸粉唔係好厚 入面三瀨雞依然keep到嫰滑多汁🐣三瀨雞全翼一夜干 ($78)我一向都好中意所有用一夜干做法既菜式但係用係雞翼上面就真係未試過一夜干係指用上風乾同醃漬既處理方法 去令食材保存到鮮味同更長時間雞翼一夜干同樣保留到鮮味 外皮煎得香脆 🍸 Bubble Ice Tea ($68) 造型超可愛 睇住職員吱左個泡泡落去 岩晒打卡入面有荔枝蓉 青森蘋果同桃茶製成而成 果味香濃 而且份外清香清甜💗 可惜係我影完一張相
一瀧 🥢

如果要講最中意食邊樣既日本料理
一定會答係 - 壽喜燒
係我未有得去日本食壽喜燒之前
我都會繼續周圍食下唔同既壽喜燒止下癮先!

🥢A4宮崎和牛壽喜燒 ($ 528)
第一次食壽喜燒之前要加棉花糖 令湯底更有甜味同濃稠
和牛一共有完整3片 每片既雪花紋理都好令💗
和牛肉質入口即溶 而且牛香味好濃郁 如果有多啲就好啦
而配料仲有蔬菜 豆腐 冬菇 芋絲 洋蔥
最中意芋絲會索晒汁! 都幾唔錯~

🐣串燒 - 月見免雞肉棒 ($48)
食得出幾鮮甜 加上免治雞肉會有啲軟骨
食落更增添口感 有嚼口 配埋月見汁 冇得輸🫰

🐣一瀧唐揚炸三瀨雞($ 78)
外皮其實係沾上左墨汁 而內裡就釀左啲芝士
炸粉唔係好厚 入面三瀨雞依然keep到嫰滑多汁

🐣三瀨雞全翼一夜干 ($78)
我一向都好中意所有用一夜干做法既菜式
但係用係雞翼上面就真係未試過
一夜干係指用上風乾同醃漬既處理方法
去令食材保存到鮮味同更長時間
雞翼一夜干同樣保留到鮮味 外皮煎得香脆

🍸 Bubble Ice Tea ($68)
造型超可愛 睇住職員吱左個泡泡落去 岩晒打卡

2022-06-08
  • 月見免治三瀨雞肉棒
  • A4宮崎和牛壽喜燒
2022-06-12 66 浏览
當去到餐廳樓層,就好似去咗日本江戶時代咁🎎  日式灶台、和式走廊、榻榻米座位,營造出一種日本庭園嘅感覺🎋仲有幾間VIP房,入邊空間唔知係點呢 💮📍棉花糖 x A4宮崎和牛壽喜燒 🍲 哩個壽喜燒打卡一流~棉花糖🍬遇熱慢慢溶化,可愛到將我個心都溶埋!🤣 廚師有調教過壽喜燒汁甜度,所以唔洗怕棉花糖溶化後會太甜。主角A4宮崎和牛肉質軟腍,柔嫩多汁味濃郁,令人喜出望外😍 加埋菇類、大蔥等等好好味~📍一瀧唐場三瀨雞 黑色的墨汁外皮 脆卜卜,內裡肉質軟腍,咬落去口感好有層次!係必點item😍📍雞全翼一夜干 限量供應的雞全翼,先風幹處理令肉味更濃。上枱新鮮熱辣辣,燒得乾身微甜📍月見免治三瀨雞肉棒 雞肉混合咗雞軟骨嘅雞肉棒,都係小妹至愛~🥢 好有咬口,沾上自家製蛋黃醬帶一層蛋香更濃郁更正!📍雞頸 上次燒完雞頸後念念不忘,今次見到緊係要再叫啦~📍Bubble Ice Tea 好睇打卡之選~ 店員會係你面前用槍吹起泡泡~ 味道以桃茶為主,附以青森蘋果及荔枝蓉,味道清甜原來兩位主廚係來自日本福岡,食材係日本空運到港,新鮮!下次有機會要再黎試過,希望坐到榻榻米位啦~一瀧📭 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Mid

📍棉花糖 x A4宮崎和牛壽喜燒 🍲

📍一瀧唐場三瀨雞

📍雞全翼一夜干

📍月見免治三瀨雞肉棒

📍雞頸

上次燒完雞頸後念念不忘,今次見到緊係要再叫啦~

📍Bubble Ice Tea

一瀧

📭 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
☎️ 66333116
2022-06-12 45 浏览
一入門口已經感受到日本嘅傳統氣氛。有一個熟識嘅日本燒爐,長長的走廊入面,有紅紅嘅楓葉。🍁🍁🍁,好似置身於京都嘅感覺。餐廳嘅位置都好闊落,好舒服。適合三五知己朋友喺度傾計暢飲。榻榻米設計,京都鴨川嘅納涼榻😍😍 #A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖🍬🐮🥩☁️一定要講下呢一個吸睛既主角。棉花糖絕對係呢度菜嘅打卡位。油脂均衡嘅宮崎和牛配上甜甜嘅壽喜燒汁,配合融化嘅棉花糖味。入口即溶😍😍妳食菜嘅,你都會好開心,因為入邊充滿左大量日本嘅蔬菜。 ⭐雞全翼一夜干🍗每次去日本居酒屋,我都一定會食呢一道菜。真係百食不厭。 ⭐雞軟骨🍡脆卜卜嘅雞軟骨嘅造型同平時嘅雞軟骨造型唔同,好似恐龍骨🦴,好特別。 ⭐月見免治雞肉🍢來自日本嘅消毒蛋🥚醬汁配上必食食,雞肉入邊有雞軟骨一齊,咬落口感脆卜卜。 ⭐一瀧唐揚炸三瀨雞🐔呢款賣相好特別。唔講真係唔知係炸雞黑色嘅造型,外面嘅炸粉配合咗墨汁。🐙🐙上少少沙律醬同埋七尾粉。 ⭐一瀧布甸🍮香滑布丁一定要試,透明嘅雞蛋殼器皿,蛋🥚味香濃。 ⭐抹茶雪糕🍨置身於京都,又點可以少得抹茶嘅雪糕,抹茶味嘅比例比牛奶多,食落特別甘口!🍵🍵 飲品🍹葡萄梳打&Yuzu Delicious我誠意推介要食下呢杯

#A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖🍬

⭐雞全翼一夜干🍗

每次去日本居酒屋,我都一定會食呢一道菜。真係百食不厭。

⭐雞軟骨🍡

⭐月見免治雞肉🍢

⭐一瀧唐揚炸三瀨雞🐔

⭐一瀧布甸🍮

香滑布丁一定要試,透明嘅雞蛋殼器皿,蛋🥚味香濃。

⭐抹茶雪糕🍨

飲品🍹

葡萄梳打&Yuzu Delicious
我誠意推介要食下呢杯Yuzu Delicious!面層有泡泡飲落口感好特別。好Creamy,忍唔住,飲多咗😂
2022-06-12 146 浏览
朋友介紹環境舒適又特別,食物吸引又吸睛😏點都要試下先,一黎到職員好有禮貌帶我入去,未食已經覺得無黎錯,環境讓我打開食慾,職員之間溝通合作性好強,一個拉櫈,一個斟茶,一個比餐牌及介紹👍🏻落單時好細心同我講安排咗邊幾款食物先,再食邊幾款,每碟食物放到枱上都有介紹無論環境,服務和食物質素我同朋友都好滿意食物就當然冇失望之餘仲有驚喜😍😍終於明白點解打咗幾次電話訂枱都滿座頭部清甜而帶嚼口,尾部甘香黏口,食完仍在齒頰留香,兩種味道及口感確是充滿驚喜
朋友介紹環境舒適又特別,食物吸引又吸睛😏
無論環境,服務和食物質素我同朋友都好滿意
食物就當然冇失望之餘仲有驚喜😍😍

• 三瀨雞全翼一夜干
  • 烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵
  • 一瀧唐揚炸三瀨雞
2022-06-12 285 浏览
居酒屋走江戶時代風格,環境甚有特色,另外仲有2位由福岡嚟嘅師傅坐陣,令人有置身日本嘅錯覺🥰🇯🇵A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖($488+$40)壽喜燒有別平時加入砂糖做法,以棉花糖取替,既特別又啱打卡;A4宮崎和牛肉味香濃,配日本蛋漿入口滑溜又充滿蛋香😋🇯🇵一瀧唐揚炸三瀨雞($78)粉漿加入墨汁,賣相呈黑色,口感薄身又夠脆,三瀨雞嫩滑啖啖肉,蘸配醬汁同食好惹味😋🇯🇵雞全翼一夜干($78)雞全翼以一夜干製法好新穎,口感皮脆多汁,又醃得好夠味,雖然價錢較進取,但試過後會覺得物有所值😌🇯🇵燒鳥:雞頸($38)🇯🇵燒鳥:月見免治雞肉棒($48)雞頸肉質煙靭有口感,加少少檸檬汁已好好食;免治雞肉棒燒得唔乾,而且都幾多肉汁,配蛋漿口感更好😌🇯🇵Babble Iced Tea($68)店員即席於客人面前以氣泡煙槍製作氣泡,氣泡爆開後會變得煙霧離漫及散發陣陣香甜氣息,而味道則清甜似果汁。

🇯🇵A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖($488+$40)

🇯🇵一瀧唐揚炸三瀨雞($78)

🇯🇵雞全翼一夜干($78)

🇯🇵燒鳥:雞頸($38)
🇯🇵燒鳥:月見免治雞肉棒($48)

🇯🇵Babble Iced Tea($68)

• 三瀨雞全翼一夜干
  • 月見免治雞肉棒
  • Bubble Ice Tea
  • 一瀧唐場三瀨雞
  • 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
Exquisite Japanese Restaurant❤️ EDO period💫..去到銅鑼灣食飯,一定唔少得覓食熱點登龍街!今次就約左好耐冇見既朋友吃個日本菜🥢,走進江戶時代,感受一下呢度4000 呎江戶時代風格既裝修氣氛居酒屋🏮,格局真係一流💕,聽住日文歌 & 品嚐日本福岡料理,真係好有日本小旅行feel 啊!餐廳由兩位日本福岡師傅👨🏻‍🍳 (西村師傅 & 水崎師傅) 主理,供應多款刺身、壽司、爐端燒、燒鳥、鍋物,當中採用大量日本特色食材,值得一試呢。✨卷物:吞拿魚蓉松葉蟹肉卷✨燒鳥:雞腎 + 月見免治三瀨雞肉棒 ✨炸物:一瀧唐揚三瀨雞 IFC x 1✨鍋物:博多牛腸鍋(澳洲和牛) ✨麵食:烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 x 1✨特飲:Yuzu Delicious & 巨峰提子特飲今次每款類型都試一下,卷物滿滿吞拿魚🐟 & 鮮味松葉蟹肉🦀,一口就是滋味。燒鳥既雞腎🍢 爽脆 & 雞肉棒🍢 蘸點生蛋汁吃就是perfect! 炸物唐揚雞🐥 夠特色,用上墨汁造成既外皮包著juicy 嫩滑雞肉呢! 鍋物既博多鍋🍲,用上澳洲和牛腸,肥 & 瘦部位,滿有牛脂香🖤,加上配料豆腐 & 韭菜 & 芽菜,高湯

餐廳由兩位日本福岡師傅👨🏻‍🍳 (西村師傅 & 水崎師傅) 主理,供應多款刺身壽司、爐端燒、燒鳥、鍋物,當中採用大量日本特色食材,值得一試呢。

✨卷物:吞拿魚蓉松葉蟹肉卷

✨燒鳥:雞腎 + 月見免治三瀨雞肉棒

✨炸物:一瀧唐揚三瀨雞 IFC x 1

✨鍋物:博多牛腸鍋(澳洲和牛)

✨麵食:烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 x 1

✨特飲:Yuzu Delicious & 巨峰提子特飲

今次每款類型都試一下,卷物滿滿吞拿魚🐟 & 鮮味松葉蟹肉🦀,一口就是滋味。燒鳥既雞腎🍢 爽脆 & 雞肉棒🍢 蘸點生蛋汁吃就是perfect! 炸物唐揚雞🐥 夠特色,用上墨汁造成既外皮包著juicy 嫩滑雞肉呢! 鍋物既博多鍋🍲,用上澳洲和牛腸,肥 & 瘦部位,滿有牛脂香🖤,加上配料豆腐 & 韭菜 & 芽菜,高湯更富層次,相信拌飯吃不錯。

最後特飲亦滿有特色 Yuzu Delicious🍸 (柚子 whiskey 蛋白 蜜糖 檸檬汁),味道帶香甜又夠fresh 喔!

呢度既環境設計真係花盡心思,打造成日本江戶時代既味道❤️,仲設有榻榻米座位,相信黎吃飯打卡女生們一定喜歡呢。

你地又掛住家鄉日本嗎❓來一解思鄉之苦吧!
×××[一瀧]×××
©銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
2022-06-10 46 浏览
鍾意食日本野但係都好少食壽喜燒,早幾日同朋友行過銅鑼灣,俾我見到呢間<一瀧>,一於入去試下餐廳裝修充滿日式風格而且環境闊落,仲有d好似榻榻米咁既卡位同靚靚既長走廊,除左食物高質之外,打卡都一流全雞翼一夜干($78)雞翼經過一夜干後,肉味更濃,而且外皮燒完之後變得又脆又薄,$78睇過有d貴,但食落就知物有所值燒雞頸($38)比一般雞肉煙韌,而且較爽口,落少少鹽調味已經夠燒月見免治雞肉($48)免治雞肉燒過之後仲保留到肉汁,點埋蛋黃一齊食更加惹味一瀧唐揚炸三瀨雞($78)睇落黑炆炆好似炸燶左咁,但其實師傅係係炸漿度加左墨汁。炸雞外層炸得香脆,裡面既雞肉仲充滿肉汁,點埋酸酸甜甜既醬汁一d都唔覺得油膩A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖($528)打卡一流。放大大舊棉花糖落壽喜鍋入面,睇住佢溶之後就食得,和牛脂肪分佈平均,淥到7成熟左右再拌埋生雞蛋一齊食,鮮美無比。其他配菜夾埋壽喜燒汁一齊食都令食味有所提升,唔想浪費左d汁既話,仲可以再加白飯或者烏冬撈埋黎食👍👍Babble Iced Tea($68)店員會係你面前吹起一個泡泡,等泡泡穿時入面既煙就好似雲霧咁買散,好有意境。飲品本身味道酸酸甜甜,解渴一流

全雞翼一夜干($78)

燒雞頸($38)
比一般雞肉煙韌,而且較爽口,落少少鹽調味已經夠

燒月見免治雞肉($48)
免治雞肉燒過之後仲保留到肉汁,點埋蛋黃一齊食更加惹味

一瀧唐揚炸三瀨雞($78)

A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖($528)

Babble Iced Tea($68)
2022-06-10 46 浏览
登龍街一向多嘢食,今日就過咗嚟試呢間🤭由日藉廚師主理,主打福岡料理嘅日本餐廳,餐廳地方闊落,裝修以江戶前為主題😌◽️揚物▪️一瀧唐場三瀨雞用嘅係佐賀名物三瀨雞,炸漿用墨汁做成,薄身又炸得酥脆,入邊嘅雞肉嫩滑有彈性。◽️燒鳥▪️雞全翼一夜干 ▪️雞頸▪️月見免治雞肉棒三款燒鳥都係三瀨雞😌雞全翼風乾過再炭燒,入口有炭香,雞皮燒得香脆。雞頸爽口彈牙,免治雞肉蘸上蛋漿醬油勁惹味。▫️鍋物▪️A4宮崎和牛壽喜燒 加咗 $40 要埋即製嘅棉花糖,令到壽喜燒醬汁更加香甜。A4宮崎和牛牛味濃郁,雪花均勻。配菜有蔬菜、菇類、大蔥同蒟蒻等等~ ▪️Bubble Ice Tea 店員拎過嚟嘅時候會起嘢飲度整一個波波,打卡用一流。杯嘢飲有蘋果、桃同荔枝嘅味道,清甜。去洗手間嘅時候發現原來入邊都有好多位,除咗有吧枱、普通枱、榻榻米之外佢哋仲有私隱度極高嘅房間!

登龍街一向多嘢食,今日就過咗嚟試呢間🤭

◽️揚物

▫️鍋物
▪️A4宮崎和牛壽喜燒

▪️Bubble Ice Tea

2022-06-09 59 浏览
今天跟朋友好像走了一趟日本到了走江戶時代風格設計嘅一瀧餐廳環境舒服 有獨立房間亦有塌塌米位置食材亦係選用最新鮮日本空運到港加上兩位總廚皆來自日本福岡絕對能品嚐當地嘅味道棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 加上棉花糖的壽喜燒 非常有特色 和牛色澤均勻 肉味鮮嫩濃郁加入棉花糖 湯底亦更加香甜 配料有冬菇、金菇、蔬菜、豆腐及麵條等入味非常 一瀧唐場三瀨雞 IFC 賣相特別 黑色炸雞 原來用上墨汁調配而成外皮脆脆 肉質香口沾上伴碟醬汁 格外 開胃三瀨雞全奕一夜干 雞翼每日限量供應外表烤得香脆 微甜燒鳥🍢雞軟骨香口惹味 有肉有骨 加上檸檬汁 更有層次月見免治三瀨雞肉棒一咬落去有肉汁 沾上雞蛋汁更滑溜食落有嚼口Bubble Ice Tea打卡之選 甜甜蜜蜜由荔枝蓉、青森蘋果及桃茶調配而成
今天跟朋友好像走了一趟日本

加上棉花糖的壽喜燒
非常有特色
和牛色澤均勻 肉味鮮嫩濃郁
加入棉花糖 湯底亦更加香甜
配料有冬菇、金菇、蔬菜、豆腐及麵條等
入味非常

沾上雞蛋汁更滑溜
食落有嚼口

Bubble Ice Tea
打卡之選 甜甜蜜蜜
由荔枝蓉、青森蘋果及桃茶調配而成
未有得去旅行!唯有自製番個偽出走😂😂之前見到晴天林都嚟咗朝聖…我哋又訂個枱歎吓由兩位福岡師傅主理嘅地道日本料理先!由cwb繁華鬧市上到去感覺瞬間轉移到日本😍😍紅葉, 日式庭園, 木材裝潢…滿滿和風感!!掛住日本嘅朋友真係要嚟打打卡🤭. ✨ 博多牛腸鍋 $228之前去博多迷上咗牛腸鍋🤤是晚再重溫滋味!牛腸比較有嚼勁咬口!飽滿油脂極度香口又邪惡🤤好彩鍋中有豆腐, 芽菜, 韮菜等蔬食中和平衡番!食時記得飲番啖湯!. ✨ 雞軟骨 $38適合佐酒嘅過口癮小食!脆脆嘅軟骨組織入口咯咯聲😝😝. ✨一瀧唐揚炸三瀨雞 $78黑咪咪咁嘅其實係墨魚汁外皮!食落有啲似麥X雞😜灑咗七味粉更惹味!!. ✨ 吞拿魚蓉松葉蟹肉 $198一直吞拿魚蓉都係Be嘅心頭好食材之一❤️加埋三文魚籽同澎湃蟹肉嘅組合!好鮮好甜!滿足!!!. ✨ 月見免治雞肉棒 $48以雞肉混合咗雞軟骨令肉棒更有層次口感😉沾日本蛋液一齊食!夠哂滋味!唔錯!. ✨ 烏魚子溫泉蛋瀑布瀧麵 $98非常IG-able😌❣️乾冰盛上無敵仙氣!!麵質彈牙得嚟滑溜!幾有睇頭嘅打卡料理!. ✨Mocktails $68本身係想叫Bubbles Iced Tea再打卡😅

✨ 博多牛腸鍋 $228
✨ 雞軟骨 $38
適合佐酒嘅過口癮小食!脆脆嘅軟骨組織入口咯咯聲😝😝
✨一瀧唐揚炸三瀨雞 $78
✨ 吞拿魚蓉松葉蟹肉 $198
✨ 月見免治雞肉棒 $48
✨ 烏魚子溫泉蛋瀑布瀧麵 $98
✨Mocktails $68
本身係想叫Bubbles Iced Tea再打卡😅但店員話部泡泡機壞咗…唯有下次再試!呢杯飲品係清新果味!清清哋!
2022-06-07 2453 浏览
上星期去左食yum yum! •現場好靚呢👍🏻 唔講差啲以為自己去咗日本食lunch🍽,坐位係非常寬鬆,係柔和嘅燈光之下,享用恍如去咗日本旅行嘅午餐! •雞全翼一夜干雞軟骨月見免治雞肉一瀧唐揚炸三瀨雞A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖一瀧布甸•全部嘢食賣相都非常精緻,雞軟骨嘅賣相好似恐龍嘅小尾巴邊,另外一瀧唐揚炸三瀨雞,係黑色一個個果款, 賣相特別點埋中間個醬係超好食,而期待以久既A4宮崎和牛壽喜燒配埋大大個棉花糖,好鬼特別,影完相服務員幫我哋先開火放個棉花糖落個鍋入邊,壽喜燒再配埋棉花糖味道效果出嚟就係甜甜的!加埋個A4宮崎和牛超正,油香而且唔膩,三片都大大塊!•飲品本身想飲bubbles iced tea,可惜當日支泡泡槍壞咗所以就轉左飲葡萄梳打同埋Yuzu Delicious,果然酒如其名真係好Delicious! 最後仲特登點咗一個勁靚嘅一瀧布甸影相,以透明嘅雞蛋殼出場,入邊嘅布甸蛋味香濃而且夠晒細滑!
上星期去左食yum yum!

雞全翼一夜干

月見免治雞肉
一瀧唐揚炸三瀨雞

A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖

一瀧布甸

2022-06-01
其貌不揚既人以為靚就會幸福,靚既人又以為有錢就會幸福,有錢既人又會以為冇病冇痛先會幸福。到頭來其實冇人會覺得開心自足…但對我黎講,只要食到自己想食既野,能夠一嚐「一瀧」呢種高級居酒屋,餐廳仲要有兩位日本福岡師傅坐鎮,我已無憾了。👇📌小 食 -▪️ 一 瀧 唐 揚 炸 三 瀨 雞 - $78▪️ 鳥 魚 子 溫 泉 蛋 瀑 布 瀧 麵 - $98▫️ 先黎兩個小食打頭陣,第一道「一瀧唐揚·炸三瀨雞」表面既黑色其實係墨汁黎,裡面釀左滿滿既芝士,食落外脆內軟,三瀨雞肉質夠juicy,配搭沙律醬,口感豐富;而第二道「烏魚子溫泉蛋·瀑布瀧麵」個素麵真係好似瀑布形狀咁,配搭返溫泉蛋一齊食,口感滑溜得黎麵條又夠咬口,非常特別!📌串 燒 -▪️ 雞 腎 - $38▪️ 月 見 免 治 雞 肉 棒 - $48▫️ 串燒方面簡簡單單整左個「雞腎」,師傅燒得恰到好處,有咬口得之餘唔會太乾,高水準之作;而「月見免治雞肉棒」雞肉夠哂鮮甜,食落口感爽口彈牙,配搭返自家製蛋黃醬,整體質感黏黏地非常好食。📌主 食 -▪️ 吞 拿 魚 蓉 松 葉 蟹 肉 卷 - $198▪️ 博 多 牛 腸 鍋 - $228▫️ 輪到主食方面,呢個「吞
其貌不揚既人以為靚就會幸福,靚既人又以為有錢就會幸福,

但對我黎講,只要食到自己想食既野,能夠一嚐「一瀧」

📌小 食 -
▪️ 一 瀧 唐 揚 炸 三 瀨 雞 - $78

▪️ 鳥 魚 子 溫 泉 蛋 瀑 布 瀧 麵 - $98

📌串 燒 -
▪️ 雞 腎 - $38

▪️ 月 見 免 治 雞 肉 棒 - $48
月見免治雞肉棒

▫️ 串燒方面簡簡單單整左個「雞腎」,師傅燒得恰到好處,
有咬口得之餘唔會太乾,高水準之作;而「月見免治雞肉棒
雞腎

雞肉夠哂鮮甜,食落口感爽口彈牙,配搭返自家製蛋黃醬
整體質感黏黏地非常好食。

📌主 食 -
▪️ 吞 拿 魚 蓉 松 葉 蟹 肉 卷 - $198

▪️ 博 多 牛 腸 鍋 - $228
博多·牛腸鍋

▫️ 輪到主食方面,呢個「吞拿魚蓉·松葉蟹肉卷」一啖過食到吞拿角蓉
同埋三文魚籽,口感豐富,而旁邊仲有一大舊松葉蟹肉,鮮甜無比,相當滿足;
吞拿魚蓉·松葉蟹肉卷

另一款福岡名物博多·牛腸鍋」用上澳洲和牛做既牛腸做base,就咁入口
都油香十足,而韭菜同埋豆腐吸收哂湯汁精華,相當清甜惹味,好食!

📌Cocktail -
▪️ Yuzu · Delicious - $88
Yuzu·Delicious

▫️ 最後整返杯CocktailYuzu·Delicious」,呢個用左whiskey做酒底,
加上柚子蛋白蜜糖同埋檸檬汁,入口酸酸甜甜,甜而不膩,清爽透心涼!
2022-06-06
2022-06-06 94 浏览
地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓環境:環境一流!聽講餐廳有兩個日本福岡師奶,所以無論門口、走廊或者座位設計都非常細心,周圍都係打卡位。 打卡位特別推薦入嚟條走廊,往上望係一大片紅色楓葉,兩旁係江户時代庭院同趟門,地下係仿石春路,整個設計彷彿一秒進入京都。特色:每樣食物都非常適合一邊chill,一邊佐酒。今日食咗:✨吞拿魚蓉松葉蟹肉卷: 蟹肉,吞拿魚蓉份量豐盛,鮮甜味十足✨雞軟骨串燒、月見免治雞肉串燒:前者卜卜香脆,後隻食前再沾上蛋黃,入口更軟滑濕潤✨一瀧唐揚炸三瀨雞:沾上竹炭粉炸,外型獨特✨博多牛腸鍋:湯頭甜美濃郁,有兩款牛腸,一肥一瘦,乾淨有嚼勁✨烏魚子温泉蛋爆布瀧麵:會用乾冰盛上,仙氣打卡,麵條夠掛汁,口感彈牙煙韌滑溜。
地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓

✨吞拿魚蓉松葉蟹肉卷: 蟹肉,吞拿魚蓉份量豐盛,鮮甜味十足
✨一瀧唐揚炸三瀨雞:沾上竹炭粉炸,外型獨特