2022-05-29
熟銅鑼灣嘅朋友應該知道登龍街係銅鑼灣嘅日本美食街🇯🇵 前幾年幾乎街頭至街尾都係拉麵店,仲有好多間樓上居酒屋🍶 今次呢間一瀧 進駐咗登龍街幾個月,為食妹近排好crave日本野就約咗朋友去試😚一上到餐廳,有種飛咗日本嘅感覺🤣 餐廳裝潢用心,佈置成江户時代風格,空間超大,有塌塌米座位打卡📸,一大班人食飯仲可以book獨立房👍🏻 為食妹同朋友坐bar枱,可以睇住師傅整刺身同壽司🍣,師傅見我哋好奇寶寶咁對食材有疑問,都會得閒同我哋傾下偈介紹食物🫶🏻一瀧主打北九州料理,有兩位福岡師傅坐鎮🥳 為食妹無去過福岡,成日都好想去睇紅葉浸溫泉,今次食住福岡料理頂癮先😆~~~~▫️A4宮崎和牛壽喜燒 2人前 ($488) ⭐️8/10話說為食妹以前無點食過壽喜燒,幾個月前同朋友叫咗肉屋嘅sukiyaki set,有種驚艷嘅感覺😚 上次係關西風壽喜燒,先煎香牛肉,再淋上醬汁同加入其他食材慢慢調味😋 今次關東風味,就好似火鍋咁,醬汁同食材一齊煮,後放牛肉😙 店員話福岡人偏好甜,所以壽喜燒鍋上枱後再幫我哋放棉花糖☁️,醬汁就會愈煮愈甜,幾有特色😌 二人前套餐包3大片A4宮崎和牛,和牛色水好靚,脂肪紋分佈平均❤️ 醬汁煮滾後
~~~~
▫️A4宮崎和牛壽喜燒 2人前 ($488) ⭐️8/10
店員話福岡人偏好甜,所以壽喜燒鍋上枱後再幫我哋放棉花糖☁️,醬汁就會愈煮愈甜,幾有特色😌 二人前套餐包3大片A4宮崎和牛,和牛色水好靚,脂肪紋分佈平均❤️ 醬汁煮滾後,鋪和牛上面,每邊煮10-20秒就可以點蛋食🤤
A4宮崎和牛入口軟腍,油脂平均但唔會過膩👍🏻 和牛半熟透出淡淡粉紅色,點埋蛋汁食好滿足🥰
醬汁愈煮愈濃,野菜全部都好入味,為食妹最中意大蔥、冬菇同豆腐🤤 驚唔夠飽可以加$40要烏冬,將醬汁用到盡🤣
▫️一瀧唐揚炸三瀨雞 ($78) ⭐️8.5/10
一瀧提供多款三瀨雞串燒同一品料理,師傅話三瀨雞肉味較濃,可能冇博多雞咁嫩滑,但係更有風味🐤 呢款唐揚炸雞加入墨魚汁,所以外皮呈黑色,入口外脆內嫩,真係有墨魚汁味🖤
▫️月見免治三瀨雞肉棒 ($48) ⭐️8/10
月見免治雞肉棒係必點嘅串燒😋 雞肉混入軟骨,外皮烤至微脆,沾上月見蛋黃汁會濕潤返成串雞肉棒,入口惹味又唔會dry😽
▫️三瀨雞全翼一夜干 ($78) ⭐️8.5/10
長知識,之前以為一夜干泛指魚,原來連雞翼都有一夜干做法😝 師傅話佢哋會將醃好嘅三瀨雞翼風乾2日再燒,所以雞翼味道會更濃郁,表皮亦會更香脆🤤 口感的確如師傅所講,外皮脆得嚟都唔講,好入味,佐酒一流🍻
▫️三瀨雞頸 ($38) ⭐️7.5/10
雞頸肉彈牙有咬口,有啲似雞腎嘅口感,幾得意🤣 如果佢有提供更多特色雞內臟/部位,應該更有風味😛
整體嚟講,餐廳環境舒服又佈置得好靚,福岡料理亦都幾有特色,服務真心不錯,店員同師傅都好熱心友善😉 一大班朋友想食日本菜,可以嚟book private room試試☺️
💟回頭指數:7.5/10