2022-07-13 163 浏览
呢排太辛苦,要食好嘢補數,即刻帶埋細路走進江戶時代,一家人食一餐高質豐富嘅日本福岡料理!我哋order左個family set,個set包左牛油果魚生他他、時令刺身盛、博多名物牛腸鍋、唐揚炸雞兼兒童便當⋯⋯魚生刺身厚切又夠鮮甜,之前上檯嘅牛腸鍋,湯底都好味,我最鍾意唐揚炸雞,面層墨汁炸得香脆、內裡雞肉就鮮嫩,好特別嘅一款菜式!至於兒童便當,裡面有炸物、香煎鱈魚、飯團,分量剛好~除左料理、餐廳環境都好,仲有得著和服加木屐,係日式風格佈置下打卡,勁IGable,小朋友都好鍾意啦,辛苦咁耐食一餐好係值得的!

2022-07-10
2022-07-12 136 浏览
相信大家都好掛住日本,以前呢個時間已經在搶機票去日本睇紅葉🥲無得去日本?不如係香港來個偽京都之旅!.走進呢間銅鑼灣日本餐廳,感覺像身處京都😍漫天紅葉,日本建築設計,日本旅行的感覺番哂來!.呢到除左環境正,野食都好igable一樣影唔停👍🏻.🍹Mocktail:Babble iced tea $68🍣呑拿魚蓉松葉蟹肉 $198🍡雞軟骨 $38🍡月見免治雞肉 $48🍗一瀧唐揚炸三瀨雞 $78🥘博多牛腸鍋 $228🍜烏魚子溫泉蛋爆布瀧麵 $98.叫了成枱野食🤣坐係靚靚環境食好西真係好開心🥰喜歡打卡必點Babble iced tea和烏魚子溫泉蛋爆布瀧麵!mocktail酒杯上大大babble,影要快手哈哈😆 荔枝蘋果口味清新岩哂夏天👍🏻麵成個擺盤已經好藝術!來到倒入乾冰好迷幻,完全睇唔出係碗麵😆碗冷麵仲要好好食!真係好睇又好食👍🏻.壽喜燒好正!辣辣地有牛肉、豆腐、蔥、椰菜,湯底鮮甜冇味精,讚👍🏻壽司入面滿滿蟹肉,飯上面舖滿吞拿魚蓉和三文魚子,好鮮味一級棒😋雞軟骨爽口,月見免治雞肉 點生雞蛋同醬汁好正😌.環境一流,食物高質,重點價錢合理!我和 一邊食一邊影感覺真係好似一齊去左日本超級開心!

呢到除左環境正,野食都好igable一樣影唔停👍🏻
🍹Mocktail:Babble iced tea $68
🍣呑拿魚蓉松葉蟹肉 $198
🍡雞軟骨 $38
🍡月見免治雞肉 $48
🍗一瀧唐揚炸三瀨雞 $78
🥘博多牛腸鍋 $228
🍜烏魚子溫泉蛋爆布瀧麵 $98

屋企人選擇嘅晚餐地點 位於登龍街midtown 本身周圍都係餐廳 一出電梯就見到好和風嘅裝修 我地自己坐一間房所以私隱度都夠 但如果坐出面應該會幾嘈成餐飯裡面比較推薦鯖魚押壽司同唐揚三瀨雞 另外所有卷物都整得幾好食 料同飯比例唔錯 吞拿魚松葉蟹肉卷幾新鮮 另外芝麻蘑菇卷雖然係素但味道好豐富 我地都鍾意而天婦羅盛合不過不失 雞全翼一夜干都唔錯 但$78一隻我就覺得唔值 壽司方面有食9貫壽司 但$498嚟講 外貌同味道都未到位 呢個價錢足以食入門級而好食嘅9-12貫Omakase Lunch了不過講到最唔抵食係鰻魚飯 $400幾但同街外$100幾冇咩分別 唔特別香或厚肉或滑 反而$188鰻魚鵝肝墨魚汁卷更好整體而言味道中上 冇特別驚喜 但比較埋價錢就覺得太overpriced 我自己一次就夠 同樣價錢可以有更好選擇!

鯖魚押壽司

鯖魚押壽司
吞拿魚松葉蟹肉卷
雞全翼一夜干
2022-07-04 198 浏览
正宗日本餐廳由兩位來自日本福崗師傅打理餐廳裝修極富日本江戶時代Feel一入門口,兩位小老闆👧🏻👦🏻已經勁講好靚好靚🤭坐位闊落榻榻米,帶小朋友夠哂地方唔怕整到隔離枱👍🏻食日本菜🎌帶小朋友最怕就係冇野啱佢地食🥲 一瀧的Family Set好貼心提供超「卡哇依」嘅兒童餐比小朋友❤️ 即叫即整,由福崗師傅親手送上枱,幾可亂真的狗狗飯團🍙,用菇做眼睛好可愛,其他炸蝦天婦羅🍤、鰻魚壽司等全都係熟嘅,新鮮得意可愛又健康🥳前菜是牛油果🥑魚生他他,新鮮開胃健康!然後是嚟到「日本🗾」必食新鮮Sashimi😎空運直送時令刺身8種好新鮮,上菜時店員提醒由淺色食到深色,果然越食越鮮味,點埋手磨芥末醬,超正!#招牌菜 一瀧唐揚炸三瀨雞-望落以為係墨魚丸,其實係由墨汁🦑包裹著三瀨雞,點埋特製蛋黃醬,小孩一人之力隊左3粒,好好味😋然後到期待以久的 #博多牛腸鍋,日本傳統只比肥腸送酒,但師傅了解香港港女們的口味,特別加入瘦肉,加埋豆腐、韭菜、芽菜、日本紹菜一齊煲,湯底好清甜,悠第一次食牛腸,讚不絕口,金舌頭果然識食😋期待下次帶你地返福崗再次飽餐一頓!嚟到咁靚的環境影相打卡就緊㗎啦📸️ 重點係原來呢度點Family Set小

正宗日本餐廳由兩位來自日本福崗師傅打理
餐廳裝修極富日本江戶時代Feel

前菜是牛油果🥑魚生他他,新鮮開胃健康!
然後是嚟到「日本🗾」必食新鮮Sashimi😎

期待下次帶你地返福崗再次飽餐一頓!

嚟到咁靚的環境影相打卡就緊㗎啦📸️ 重點係原來呢度點Family Set小朋友係可以免費借用日本和服👘店內瘋狂影相,連木屐都準備埋勁細心,帶小朋友來食好西記得記得要Book位時預約埋啦!
2022-07-03
  • 一瀧唐揚炸三瀨雞
想當年同二家姐一齊喺博多食牛腸鍋,今年我哋前前後後講過好多次好想再食返,終於有機會啦😋😋一瀧位於銅鑼灣,地理位置方便,入面係充滿黃色嘅榻榻米裝修,仲有紅楓葉嘅襯托😍😍位置亦都非常舒服👍🏻👍🏻好適合同朋友邊食邊飲邊傾😎 同埋有好多打卡影相位㗎😄🔸博多牛腸鍋 ▪️終於食到朝思暮想嘅牛腸鍋啦😍湯底非常清甜,牛腸軟淋,連入面嘅蔬菜都好食😚成個鍋吸滿牛腸嘅脂肪同精華,即刻有飛去日本嘅感覺啊❗️🔸鰻魚鵝肝墨魚汁卷 x 1▪️有我最鍾意食嘅鵝肝呀!初頭覺得鰻魚同鵝肝真係夾咩?又估唔到出奇地好味喎😍😍🔸燒雞頸▪️香港比較少可以食到嘅部份😘今次見到,梗係要點嚟食下啦👍🏻燒得剛剛好😁🔸月見免治三瀨雞肉棒 ▪️非常有口感,入面有雞軟骨粒,點埋蛋汁一齊食,正👍🏻🔸一瀧唐揚三瀨雞 IFC ▪️好特別嘅黑色啊!炸醬唔會過厚,外脆內軟😋 雞肉嘅口感非常嫩滑😋🔸烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵 ▪️出場效果好勁呀!請睇片😂😂 麵條口感非常之滑溜,仲有烏魚子一齊食,味道非常之夾👍🏻🔸Bubble Ice Tea x 1▪️打卡靚靚野飲🤩 有果味同埋茶味👍🏻非常適合夏天飲嘅一款特飲😎😎

🔸博多牛腸鍋

🔸鰻魚鵝肝墨魚汁卷 x 1

🔸燒雞頸

🔸月見免治三瀨雞肉棒
▪️非常有口感,入面有雞軟骨粒,點埋蛋汁一齊食,正👍🏻

🔸一瀧唐揚三瀨雞 IFC

一瀧唐揚三瀨雞 IFC
烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵
燒雞頸
2022-06-30 175 浏览
老婆早排唔舒服, 難得好返晒當然要同佢出去食下好野見到呢間係CWB既日本餐廳都幾高人氣, 就帶佢黎食呢度既環境好日系, 仲咁岩可以安排到我地坐禢禢米, 成件事即刻靚晒!點左杯好精緻既Bubble Ice Tea, 打卡真係唔錯, 因為上面會吹左個泡泡係上面, 飲落係杯冇酒精既荔枝果汁, 岩晒我地滴酒不沾既人三瀨雞全奕一夜干係有啲質素既小食, 因為一夜干關係食落比一般既雞翼黎得更軟似, 同時又唔會乾到嘜咁, 外層乾身keep到juicy感, 幾好幾好雞腎串燒口感唔錯, 燒既火喉剛剛好, 而且個味道好香濃月見免治三瀨雞肉棒比想像中既size細, 但落加埋個蛋汁更好食!黎到戲肉既棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒, 可能因為上面加左棉花糖關係, 食起上黎個壽喜燒湯比平時既甜... A4宮崎和牛每人兩塊, 份量唔算好多不過右埋其他野食都夠食, 宮崎和牛脂肪比例剛好唔會太肥太瘦, 食起上黎肉香帶啲油份如果唔中意既就可以加埋蛋食, 不過我係食肉獸兩塊咁正咁膩既肉又點會難得到我, 一下子就比我消化晒啦同埋鍋物入面都幾多蔬菜, 豆腐係最正既因為好香豆味, 而菜同菇吸收左湯底好甜好濃因為開頭見到驚唔夠食所以叫多份
老婆早排唔舒服, 難得好返晒當然要同佢出去食下好野
見到呢間係CWB既日本餐廳都幾高人氣, 就帶佢黎食
雞腎串燒口感唔錯, 燒既火喉剛剛好, 而且個味道好香濃
因為開頭見到驚唔夠食所以叫多份一瀧唐場三瀨雞, 黑色既外貌有啲唔討好, 不過食落冇呢個感覺, 食落有少少脆身但又唔係好炸物既感覺, 中間既特製醬汁同雞件都幾搭, 面對見到好多枱都有叫呢個唐場三瀨雞, 證明有質素保證啦~

食到咁上下其實老婆都好飽, 可能本身我地食野唔算多, 呢餐食左around $9xx, 感覺又唔係好貴, 最重要係好味道
2022-06-17
早排因為身體關係好耐都冇出去食過野, 今日終於出山啦!難得一聚當然要食間自己想去既餐廳, 呢間富有日本feel既餐廳, 一入黎就有種致身於日本既感覺, 耐冇出國黎下呢d靚靚餐廳個人都開心d先點左三瀨雞全奕一夜干, 一開始唔知有三樣野仲叫左兩碟 XD不過呢個一夜平味道好香, 因為係一夜干既關係外層好乾身, 令到雞皮更有咬口叫左個想係香港食好耐既和牛壽喜燒, 仲有棉花糖加持, 真係打卡一流!!!放上枱果時周圍既人都望住, 哈哈哈呢個壽喜燒入面除左有好多蔬菜之外, 仲配埋A4宮崎和牛看似唔係好多肉咁, 不過因為脂肪感偏重, 其實食起上黎都幾膩A4宮崎和牛未至於入口即溶既感覺, 但食油脂感香溢四射, 和牛既質數都唔錯沾上生雞蛋食多左份小清新感覺而且鍋中既蔬菜都可以解解油膩感但個人略為覺得壽喜燒湯頭有點甜, 未知係咪因為早前加左棉花糖關係而影響到味覺整體都係個唔錯既壽喜燒見到呢個黑忟忟既雞就不自覺去點左呢個一瀧唐場三瀨雞 IFC個賣相幾特別唔似一般唐揚炸雞, 入面既雞肉質地密實同保留左一份juicy絕對唔會好乾好hi, 沾埋佢地個黃色特製醬汁更有風味黎得日本餐廳又點可以唔叫返啲申燒, 雞腎係老公
早排因為身體關係好耐都冇出去食過野, 今日終於出山啦!

放上枱果時周圍既人都望住, 哈哈哈

呢個壽喜燒入面除左有好多蔬菜之外, 仲配埋A4宮崎和牛

沾上生雞蛋食多左份小清新感覺
而且鍋中既蔬菜都可以解解油膩感
整體都係個唔錯既壽喜燒
見到呢個黑忟忟既雞就不自覺去點左
呢個一瀧唐場三瀨雞 IFC個賣相幾特別
絕對唔會好乾好hi, 沾埋佢地個黃色特製醬汁更有風味
黎得日本餐廳又點可以唔叫返啲申燒, 雞腎係老公必吃既串燒, 所以都唔刻意同佢爭食

反而我叫左呢個月見免治三瀨雞肉棒幾好食, 加埋個蛋汁食, 同雞肉捧真係好夾!
不過唯一就係雞肉棒份量有點少, 我兩口就將佢吞晒落肚XD

Bubble Ice Tea都係打卡既飲品, 飲落去似係荔枝益力多茶
味道甜甜的但唔會太over

食完呢餐個人真係好滿足, 下次有機會再試下佢地既壽司先~
2022-06-21
庆祝纪念
纪念日
  • 棉花糖A4宮崎和牛
  • 月見免治三瀨雞肉棒
📌 一瀧📍 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓☎️ 66333116🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸疫情下好多個月同好姐妹剪完頭髮後(接近9點)係無飯食嘅。所以原來夜晚9點鐘仲入到一間餐廳食嘢並唔係一件理所當然嘅事。呢日剪完頭髮後終於可以食番個比較proper嘅晚飯喇。𨋢門一打開,成個江戶時代已經出晒嚟。餐廳環境寬敞舒適,木系日式風格,石牆、竹捲簾、紅葉走廊、浮世繪、好似屋台嘅bar枱、仲有榻榻米座位。要privacy 亦有包廂選擇。整個裝潢風格一致,瞬間帶我地「番」日本咁。🛫🎎🏮🎏⛩🌸🎌今次揀咗坐榻榻米,除鞋坐在軟軟嘅地墊上進食,成個人都relax 晒。🥢一瀧唐揚炸三瀨雞($78)黑炆炆成舊炭咁,其實係用墨魚汁混合炸粉炸到表面脆香,賣相趣怪。即叫即炸,上枱果陣噴晒煙,我呢個心急耐熱人都要等一陣先咬到。福岡嘅三瀨雞,肉質鮮嫩多汁,配合埋自家調製嘅沙律醬,真係想encore 多一碟。🥢吞拿魚蓉松葉蟹肉卷($198)多數都係分開兩種卷,呢度將佢地兩合為一,一入口先有吞拿魚蓉同三文魚籽刺激下味蕾,入口軟綿幼細有油脂香。壽司卷入面夾住一大舊松葉蟹肉🦀豐富口感,唔會好似淨係食壽司飯
📌 一瀧
📍 銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
☎️ 66333116

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

🥢一瀧唐揚炸三瀨雞($78)

🥢吞拿魚蓉松葉蟹肉卷($198)
多數都係分開兩種卷,呢度將佢地兩合為一,一入口先有吞拿魚蓉同三文魚籽刺激下味蕾,入口軟綿幼細有油脂香。壽司卷入面夾住一大舊松葉蟹肉🦀豐富口感,唔會好似淨係食壽司飯咁單調,食完真係齒頰留香。

🥢黑豚豬骨清湯野菜豆腐鍋($338)
店員話豬骨湯係師傅用心調製,叫我哋飲少少湯先,我地一飲,嘩!真係好清甜。黑豚肉高質,一啲都唔鞋,配菜煮淋咗索晒啲汁非常好味。

🥢一瀧布甸($38)· 抹茶雪糕($38)

完美嘅一餐最緊要係有甜品作結。布甸用一個蛋型杯上,賣相精緻,布甸連埋上面少少焦糖食,甜甜地平衡番正餐嘅味道。抹茶雪糕味濃唔會過份奶味,有水準!

雖然好多客,店員都好忙碌。但係真係好讚賞佢地保持到笑容滿面,用心介紹食物同殷勤嘅服務態度。💯

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
2022-06-23
2022-06-29 126 浏览
又發掘到一個好地方可以偽日本遊啦🇯🇵✈️ 位於銅鑼灣嘅呢間樓上日本餐廳🍴 一打開𨋢門彷彿走進日本江戶時代 和式佈置好有誠意 紅葉🍁 竹簾🎋 燈籠🏮 榻榻米🎎 一磚一瓦都充滿著日本風情🎏 餐廳仲有兩位福岡大廚助陣㖭👨🏻‍🍳˜”*°•A4 宮崎和牛壽喜燒120g($488)•°*”˜打卡必點壽喜燒鍋🍲 大大個棉花糖非常吸睛(+$40)👀 仲配有三大片油脂豐富嘅宮崎和牛🐮 牛肉軟嫩牛味濃郁✨ 鍋入面仲有鮮冬菇 金菇🍄 豆腐 芋絲 大蔥同娃娃菜🥬等等 配合埋融化左棉花糖嘅壽喜燒汁 濃濃嘅醬油甜味好滋味👍🏻˜”*°•一瀧唐場炸三瀨雞($78)•°*”˜黑色圓軲轆一舊嘅其實係炸雞黎㗎🐔 外層係濃黑墨魚汁脆皮🦑 賣相非常特別 入面雞肉依然嫩滑多汁 配搭沙律醬更惹味✨˜”*°•三瀨雞全翼一夜干($78)•°*”˜以醬料醃完 風乾兩日先再烤嘅雞全翼 表皮香脆入味 內裏肉質結實 每日限量供應˜”*°•燒雞軟骨($38)•°*”˜唔係圓形一粒粒比較硬身嗰種 而係三角形軟得黎帶脆嗰種 非常可口˜”*°•月見免治三瀨雞肉棒($48)•°*”˜我嘅至愛 加入雞軟骨製成嘅免治雞肉棒🍗 非常有口感 蘸上濃滑蛋汁 非常好

˜”*°•一瀧唐場炸三瀨雞($78)•°*”˜

˜”*°•三瀨雞全翼一夜干($78)•°*”˜

˜”*°•燒雞軟骨($38)•°*”˜

˜”*°•月見免治三瀨雞肉棒($48)•°*”˜
我嘅至愛 加入雞軟骨製成嘅免治雞肉棒🍗 非常有口感 蘸上濃滑蛋汁 非常好食✨

˜”*°•Bubble Ice Tea ($88)•°*”˜
蜜桃果茶配上泡泡打卡造型🫧 甜甜地嘅果汁咁🍑 記得要襯泡泡爆之前影相啊📸️

⭕️ 一瀧 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
2022-06-29 111 浏览
一瀧位於銅鑼灣,由來自福岡的 2 位日本廚師主持。 受江戶時代啟發的裝修。 西村大師和水崎大師是主廚,負責提供壽司、生魚片、爐端燒、壽喜燒等美食。 他們在午餐和晚餐期間有提供 Omakase分別$600及$1180,但我有待品嚐。Ichitaki located in Causeway Bay is host by 2 Japanese chef from Fukuoka. Renovation inspired by the Edo period. Master Nishimura and Master Mizusaki are the principal chefs overlooking the operation to cater sushi, sashimi, Robatayaki, sukiyaki and more. They do offer Omakase during lunch and dinner at $600 and $1180 respectively but I have yet to try. Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻Cleanliness/

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻
2022-04-27
午餐
2022-06-28 3225 浏览
主打福岡料理嘅江戶前主題料亭「一瀧 Ichitaki」! 由2位福岡師傅坐鎮,還原一系列福岡傳統鄉土料理,好似牛腸鍋、棉花糖壽喜燒、鰻魚飯、一夜干三瀨雞、墨汁唐揚雞、燒鳥……等,原汁原味,菜式多樣,真係日本菜控嘅天堂! 店內的浮世繪最搶眼,而且餐廳非常闊落,近門口的用餐區坊如穿梭到日本江戶時代的傳統料亭,配搭雅致的格子門窗,尤如走進了充滿濃厚和風的世界,從視覺到味覺營造出日式的用餐環境,有如置身日本一樣。🍣▪️鰻魚鵝肝墨魚汁卷 已經調咗味墨汁飯卷包住鵝肝粒粒,面頭鋪上鰻魚塊,呢個組合非常唔錯,鰻魚幾厚肉而且肉質幾彈牙,一口食落去食到鵝肝嘅甘香,唔需要點任何醬汁都好夠味,另外附上山椒鹽,加埋一齊食又係另外一種風味🐔▪️燒鳥:雞頸雞頸肉幾爽脆,燒到火候啱啱好,配上新鮮檸檬汁,唔錯🐔▪️月見免治三瀨雞肉棒 手打免治雞肉棒,仍然食到粒粒爽脆嘅雞軟骨,加上日本蛋黃燒汁一齊食,非常好食🐥▪️一瀧唐揚三瀨雞 招牌黑蚊蚊炸雞,炸粉加咗墨汁,幾得意,日本三瀨雞肉質厚實鬆軟,未食過呢個口感嘅雞肉,點埋佢哋自家製嘅蛋黃醬,幾特別🍜▪️博多牛腸鍋 全晚最期待嘅牛腸鍋,非常懷念響福岡嘅味道,牛腸鍋材料豐富,有牛腸,豆腐,

🍣▪️鰻魚鵝肝墨魚汁卷

🐔▪️燒鳥:雞頸
雞頸肉幾爽脆,燒到火候啱啱好,配上新鮮檸檬汁,唔錯

🐔▪️月見免治三瀨雞肉棒

🐥▪️一瀧唐揚三瀨雞

🍜▪️博多牛腸鍋
全晚最期待嘅牛腸鍋,非常懷念響福岡嘅味道,牛腸鍋材料豐富,有牛腸,豆腐,韭菜,芽菜,日本紹菜,湯頭好清甜,帶牛腸的油脂香,主角牛腸亦好正宗,有一大半是肥膏,配菜吸收晒牛脂香,好食到最後連湯一直都冇剩

🥟▪️烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵
麵條上台嘅時候,用一條木棒掛住,面頭鋪上烏魚子,賣相就好似瀑布一樣,食嘅時候將麵條撈埋淡醬油和溫泉蛋一齊食,麵條質感細滑,味道帶點鹹香,滑嘟嘟幾好食

🍹▪️Bubble Ice Tea
店員會用泡泡氣槍,即埸為飲品打上泡泡,非常得意,打卡一流,飲品味道是帶桃味的特飲,清甜好飲

• 博多牛腸鍋
  • 烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵
  • 鰻魚鵝肝墨魚汁卷
2022-06-28 108 浏览
餐廳環境猶如去左日本以江戶時代為藍本打造出和風嘅環境🌿仲有塌塌米位置品嚐🇯🇵日本福岡料理 🔸棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 $528🔸一瀧唐場三瀨雞 $78🔸三瀨雞全奕一夜干 $78🔸月見免治三瀨雞肉棒 $48🔸雞軟骨 $38🔸𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲 𝗜𝗰𝗲 𝗧𝗲𝗮 $68個和牛壽喜燒食之前,職員會幫手加綿花糖係面層,好岩打卡🤣A4和牛油脂分布好平均,入口即溶。𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲 𝗜𝗰𝗲 𝗧𝗲𝗮令人驚喜,飲前會加個𝗕𝘂𝗯𝗯𝗹𝗲係杯上,又係好岩打卡,飲落甜甜地,幾易入口。串燒款款都咁惹味,雞肉棒仲可沾上醬油蛋液,香濃好多👍🏼
餐廳環境猶如去左日本

• 月見免治三瀨雞肉棒
  • Bubble Ice Tea
  • A4宮崎和牛壽喜燒
2022-06-27 117 浏览
環境一流,充滿日式氣氛。選擇了坐tatami, 整個午膳時段只有我們坐tatami, 可能香港人真的不太習慣跪低。先上追加了的青森蘋果平汁,天婦羅,有兩隻蝦,帶子,矮瓜,蕃薯,冬菇各一,配白蘿蔔蓉醬油,還可以。點了鹽燒雞扒午餐,雞扒略凍,沒什麼味道,佐白蘿蔔蓉醬油。配菜有蒸蛋,沙律,麵豉湯,均正常。再追加了一瀧布甸,細細杯焦糖布甸。服務員人數眾多,態度可以。食物正常,CP值略低,繁忙午飯時段入席率約一半。
環境一流,充滿日式氣氛。

先上追加了的青森蘋果平汁,
點了鹽燒雞扒午餐,雞扒略凍,沒什麼味道,佐白蘿蔔蓉醬油。
配菜有蒸蛋,沙律,麵豉湯,均正常。
再追加了一瀧布甸,細細杯焦糖布甸。
服務員人數眾多,態度可以。
食物正常,CP值略低,繁忙午飯時段入席率約一半。
2022-06-25 116 浏览
講起傳統舊式日本餐廳,總會見到榻榻米格局!而今次一訪既日式居酒屋,除左有兩位由福岡既大廚,成間餐廳嘅格局都充斥著日本風味~由一入門口既櫻花樹,到中庭嘅榻榻米,甚至到最入既雅座,都係十分開揚,無意中散出一種舒適嘅感覺~.▪️棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 $528 棉花糖甜品就見得多,第一次體驗甜入心既壽喜燒!職員會將棉花糖放響火鍋中間,等待佢慢慢溶化,再開火!不得不說,加了棉花糖的火鍋。成個鍋都充斥着甜甜的味道!A4和牛不用多講,見到d紋理就已經預計到入口即溶,好味👍🏻▫️唐揚炸三瀨雞 $78見到推介為特色之一,賣相黑炆炆,夠曬特別!但值得稱讚嘅係,出邊炸得好脆之餘,雞肉亦都啱啱好,會唔會過分硬!▪️月見免治雞肉棒 $48▫️雞全翼 一夜干 $78▪️雞腎 $38▫️Bubble ice tea $68
講起傳統舊式日本餐廳,總會見到榻榻米格局!
▪️棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 $528

A4和牛不用多講,見到d紋理就已經預計到入口即溶,好味👍🏻
▫️唐揚炸三瀨雞 $78

▪️月見免治雞肉棒 $48

▫️雞全翼 一夜干 $78
▪️雞腎 $38
▫️Bubble ice tea $68
2022-06-24 95 浏览
由一出電梯開始,已經充滿日式江戶時代嘅風味了!和風嘅座位同埋走廊、中間仲有啲紅葉做點綴,整體裝修設計都充滿日式風情~安排坐榻榻米嘅座位,真係好有feel!食物以福岡料理為主,餐廳仲有兩位日本福岡師傅坐鎮,口味夠晒正宗。棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒 呢個壽喜燒鍋係必食之選❤️配合一大個棉花糖,個樣好打卡~A4宮崎和牛質素高,牛味好濃,鮮嫩多汁!鍋入面仲有各款蔬菜、豆腐同埋菇,配合壽喜燒汁甜甜地好惹味!一瀧唐場三瀨雞 IFC 黑色嘅炸雞真係第一次食咋🖤外脆內嫩滑,點埋沙律醬食就更加好味😋三瀨雞全奕一夜干 醃好嘅雞翼風乾兩日再燒,呢隻雞全翼超大隻,肉質緊實,然後外皮燒到金黃香脆!燒雞軟骨有肉又有骨,好有咬口!月見免治三瀨雞肉棒 外皮微微香脆,入面嘅免治雞肉口感好好,點埋蛋黃汁一齊食好惹味~Bubble Ice Tea 用氣槍即刻拉一個波波出嚟,造型好特別啊!係蜜桃蘋果水果茶嘅味道,味道清新。

棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒

一瀧唐場三瀨雞 IFC

三瀨雞全奕一夜干

燒雞軟骨
有肉又有骨,好有咬口!