一瀧 今晚約左朋友喺銅鑼灣食日本菜😍 呢間餐廳裝潢充滿日式感覺,好似好左日本🇯🇵咁~ 而且有兩位日本福岡師傅駐場,用心製作料理☺️ 🇯🇵A4宮崎和牛壽喜燒 + 棉花糖 $528A4宮崎和牛油脂分布平均😍 放入甜甜既壽喜燒湯汁入面灼一灼,再蘸上日本🇯🇵生雞蛋🥚,令和牛更香更滑,食落入口即化,高質😍 棉花糖加左落壽喜燒上除了可以打卡,味道上出奇地好夾🥰🇯🇵燒薩摩魚餅 $48魚餅塗上了秘製醬汁烤成,可以蘸少少日式沙拉醬~🇯🇵 料理長剌身盤 $500師傅安排左時令食材,包括牡丹蝦、帆立貝刺身等,每款均鮮甜高質😍🇯🇵料理長發辦時令壽司 $180今次師傅準備了新鮮海膽配拖羅茸壽司😍,擺盤華麗精緻,食落鮮味十足☺️🇯🇵雞全翼一夜干 $78將雞全翼分成3部分呈上,雞肉好入味而肉質又唔會乾😃🇯🇵一瀧布甸 $38好似復活蛋咁~~ 布甸上既焦糖用火槍燒成鏡面,布甸有滑又唔會過甜😋*需加一服務費地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
一瀧

🇯🇵A4宮崎和牛壽喜燒 + 棉花糖 $528

🇯🇵燒薩摩魚餅 $48
魚餅塗上了秘製醬汁烤成,可以蘸少少日式沙拉醬~

🇯🇵 料理長剌身盤 $500

🇯🇵料理長發辦時令壽司 $180

🇯🇵雞全翼一夜干 $78
將雞全翼分成3部分呈上,雞肉好入味而肉質又唔會乾😃

🇯🇵一瀧布甸 $38

*需加一服務費
地址:銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
2022-09-19
$775.5 (晚餐)
  • 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
9月又係一眾好朋友的生日。早幾日見到呢間餐廳好日本風,岩哂我同朋友。一於邀請朋友黎慶祝生日。江户時代的餐廳,每個角落都靚到好似置身於日本當中🎎餐廳仲要有兩位日本福岡師傅坐陣。餐廳的座位闊落,又舒服的榻榻米,都又包箱的位置。適合一家大小、三五好友、情侶等人。MENU 的相片都好吸引,每一樣都好想試。今次我地係衝住壽喜燒而來的,當然必叫。最後我地選擇左以下的食物。1.汁煮白梅貝($98)日式汁煮的白梅貝,食落新鮮鮮甜鮮嫩,爽口且帶嚼口。2. 空運時令五點--廚師發板($500)包括太刀、中拖羅、新鮮帆立貝、真調和牡丹蝦。全部都非常新鮮,且每款都厚切,非常鮮甜!擺盤亦具心思。最愛牡丹蝦的彈性、爽口及鮮味!和原隻大大粒的新鮮鮮甜帆立貝。而魚方面,個人最愛太刀,肉身較厚,脂肪豐富,鮮度十足,口感極佳!3.一瀧極上一羹杯飯($90/件)一羹杯飯岩哂唔太食飯的我😂但呢口飯亦是我覺得最特別最鮮味的一羹。飯上鋪左入口軟綿綿的吞拿魚蓉和新鮮鮮甜的日本海膽,配上粒粒的三文魚籽和曬上金箔,食落有一種幸福的感覺。4.三瀨雞全翼一夜干($78)燒雞翼的火喉控制得不錯,皮脆肉嫩,鎖住肉汁。4.A4宮崎和牛壽喜燒($
9月又係一眾好朋友的生日。

早幾日見到呢間餐廳好日本風,岩哂我同朋友。

一於邀請朋友黎慶祝生日。

江户時代的餐廳,每個角落都靚到好似置身於日本當中🎎

餐廳仲要有兩位日本福岡師傅坐陣。

餐廳的座位闊落,又舒服的榻榻米,都又包箱的位置。

適合一家大小、三五好友、情侶等人。

MENU 的相片都好吸引,每一樣都好想試。

今次我地係衝住壽喜燒而來的,當然必叫。

最後我地選擇左以下的食物。

1.汁煮白梅貝($98)
汁煮白梅貝

日式汁煮的白梅貝,食落新鮮鮮甜鮮嫩,爽口且帶嚼口。

汁煮白梅貝

2. 空運時令五點--廚師發板($500)
包括太刀、中拖羅、新鮮帆立貝、真調和牡丹蝦。

全部都非常新鮮,且每款都厚切,非常鮮甜!擺盤亦具心思。

3.一瀧極上一羹杯飯($90/件)

一瀧極上一羹杯飯

4.三瀨雞全翼一夜干($78)
燒雞翼的火喉控制得不錯,皮脆肉嫩,鎖住肉汁。

三瀨雞全翼一夜干

4.A4宮崎和牛壽喜燒($488)
A4宮崎和牛壽喜燒

最期待的壽喜燒,不但是打卡之選,味道亦非常好食。

棉花糖加入壽喜燒湯。
配上A4 級香濃的宮崎和牛,油脂雪花紋分布均勻。
A4宮崎和牛壽喜燒
和牛在舌尖上慢慢溶化。
A4宮崎和牛壽喜燒
配上日本蛋汁簡直是一大享受。

A4宮崎和牛壽喜燒

壽喜燒鍋仲有好多蔬菜,鍋物仲有豆腐、粉絲、各種菇類同蔬菜,非常豐富🍲
A4宮崎和牛壽喜燒

5.棉花糖(+$40 )

6.一瀧布甸($38)
雞蛋形狀器具裝著蛋香濃郁,又嫩又滑的布甸

一瀧布甸

非常滿足的一餐,壽星亦非常滿意。
2022-09-19
一瀧布甸
A4宮崎和牛壽喜燒
今日同好友嚟咗呢間好有日本氣氛嘅餐廳,除咗裝潢好有日本Feel食物同服務都好高質✨空運時令刺身5點盛特別喜愛金目鯛.平目魚刺身件件都好新鮮,牡丹蝦大隻又厚肉,超鮮甜✨壽司賣相好精緻,面層佈滿魚子.金箔.帶有蔥花嘅拖羅,味道.色澤同口感都好豐富✨A4宮崎和牛壽喜燒加上大大個棉花糖放在鍋上,溶入湯底,令味道更香甜和牛大片又嫩滑,口感軟腍可以沾上日本蛋汁一齊食✨雞全翼一夜干全翼分開三截,外皮香脆,乾身唔會太油膩✨青瓜昆布漬青瓜配上淮山,兩樣都非常爽口,加上芝麻同昆布,好醒胃✨炸雪糕天婦羅炸雪糕食得多,第一次食外層天婦羅,外脆內滑,裡面滑嘟嘟嘅豆腐雪糕,加上冰凍藍莓.紅莓,酸中帶點,好味雖然仲未可以飛日本,但今餐絕對止到癮

今日同好友嚟咗呢間好有日本氣氛嘅餐廳,
除咗裝潢好有日本Feel
食物同服務都好高質

✨空運時令刺身5點盛

特別喜愛金目鯛.平目魚
刺身件件都好新鮮,
牡丹蝦大隻又厚肉,超鮮甜

壽司

賣相好精緻,面層佈滿魚子.金箔.
帶有蔥花嘅拖羅,味道.色澤同口感都好豐富

✨A4宮崎和牛壽喜燒

加上大大個棉花糖放在鍋上,
溶入湯底,令味道更香甜

和牛大片又嫩滑,口感軟腍
可以沾上日本蛋汁一齊食

✨雞全翼一夜干

全翼分開三截,外皮香脆,乾身唔會太油膩

✨青瓜昆布漬

青瓜配上淮山,兩樣都非常爽口,加上芝麻同昆布,好醒胃

✨炸雪糕天婦羅

炸雪糕食得多,第一次食外層天婦羅,外脆內滑,
裡面滑嘟嘟嘅豆腐雪糕,
加上冰凍藍莓.紅莓,酸中帶點,好味

雖然仲未可以飛日本,但今餐絕對止到癮
2022-09-20
午餐
  • A4宮崎和牛壽喜燒
2022-09-20 128 浏览
前嗰幾日去咗間好正嘅日本餐廳🫶🏻,入邊嘅裝修簡直似返到日本咁樣呀,入邊仲要勁大間 聽講有成8000幾呎呀,入邊有好多打卡位✨,而我哋今次好好彩被安排坐塌塌米位置,非常之闊落舒服💯,而且餐廳仲有兩位福岡師傅😍,真係夠晒正宗🫶🏻-好啦事不宜遲我哋先介紹前菜,我叫咗個🇯🇵海蘊紫菜醋物杯, 好特別啊 酸酸甜甜非常之開胃😘 冰涼爽口✨-🇯🇵一瀧三瀨雞全翼一夜干,雞翼燒到金黃色,皮脆肉嫩,而且個皮好薄💯,調味啱啱好,非常之香口-🇯🇵 昆布魚子白蝦吞拿魚撻 一上枱已經非常之吸目,上面有黑魚子同埋金箔嘅點綴,而入邊個餡係有白蝦同埋吞拿魚蓉✨,非常之鮮甜,而最特別之處就係個撻皮,竟然係食得㗎💯 係用昆布造成嘅 真係好好味呀🫶🏻-🇯🇵刺身五點盛刺身真係非常之新鮮,而且擺碟好靚,所有幾次身都係每一日日本空運過嚟㗎 分別有帆立貝,太刀魚,牡丹蝦,深海池魚,鮫鰈魚,係我最鍾意食嘅牡丹蝦,肉質非常彈牙,而且好肥美💯✨-重頭戲當然要壓軸啦,最後食嘅就係🇯🇵 A4宮崎和牛壽喜燒配棉花糖,好特別啊第一次咁樣食,打卡真係100分,見着啲棉花糖慢慢溶化🫶🏻,真係好治療,而宮崎牛嘅油脂分布真係好靚,而且牛味好重,配上日本蛋食
好啦事不宜遲我哋先介紹前菜,我叫咗個
🇯🇵刺身五點盛
重頭戲當然要壓軸啦,最後食嘅就係
🇯🇵 A4宮崎和牛壽喜燒配棉花糖,好特別啊第一次咁樣食,打卡真係100分,見着啲棉花糖慢慢溶化🫶🏻,真係好治療,而宮崎牛嘅油脂分布真係好靚,而且牛味好重,配上日本蛋食,真係好似三年前喺福岡食嘅味道啊💯,我好想返日本旅行啦😭😭
甜品方面我哋食咗個炸雪糕天婦羅,都好特別喎,冰火交融 仲有少少紅豆 同埋紅桑子藍莓 甜而不膩💯下次一定會再返嚟食佢其他款式🥰🥰
2022-09-16
  • 雞全翼一夜干
  • A4宮崎和牛壽喜燒
2022-09-20 57 浏览
日本料理我又嚟啦,今次嚟到位於金朝陽中心2期8樓嘅旁邊嘅一瀧居酒屋。餐廳好有日本特色,入到黎就感覺好似去到日本甘🙈。。海蘊紫菜醋物杯呢個前菜好特別,一個魚尾嘅形狀裝住海蘊紫菜😋,夾起嚟食又得成個杯就咁飲都得,酸酸地好開胃,無論打卡定係味道都吾錯👍🏻。。三瀨雞全翼一夜干夜干雞翼幾好食,烤得好干身,而且非常香脆,調味啱啱好,唔會太鹹,食得好惹味☺️。。魚子白蝦吞拿魚蓉壽司首先最特別嘅一點係,嗰壽司會有一個好似紙質嘅撻皮裝住,而原來呢一個撻皮係用昆布製作🙈,即係話成個壽司所有都可以食得,如果店員唔講真係估唔到😂。賣相特別,而味道都唔差,三文魚子同黑魚子口感真係好正,再加上白蝦同吞拿魚蓉嘅鮮甜味道,真係好好食😍。。刺身五點盛刺身好鮮甜,分別有鮫鰈魚、太刀魚、深海池魚、牡丹蝦、帆立貝😍。鮫鰈魚口感嫩滑,而目爽脆彈牙 。而太刀魚口感較為紮實,更為有咬口☺️。。棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒第一份見到嘅壽司係大大個嘅棉花糖😂,棉花糖慢慢溶落去個鍋底度,但係又唔會話太甜或太膩,味道啱啱好而且鮮甜,尤其是菇類同蔬菜,好入味,而且宮崎和牛大大塊,脂肪分布均勻,見到就已經流晒口水🤤。

海蘊紫菜醋物杯

魚子白蝦吞拿魚蓉壽司

刺身五點盛

棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
2022-09-13
  • 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
呢日約左好姊妹食飯👭我地兩個都係鍾意打卡既港女🤭當然想搵一d環境靚又坐得舒服既餐廳💗早排bookmark左呢間日式氣氛濃厚既餐廳🎌終於有機會試下喇🤩🎏由出lift果刻開始,已經感覺自己離開左香港😂✈️進入左日本江戶時代🇯🇵呢度裝修得好有心思,有日式燈籠🏮、石牆、楓樹🍁等等,日式庭園既佈局,充滿和風氣息!真係每個角落都係打卡位呀😍📸內裡仲有幾間Private room,同埋日式塌塌米位,約埋三五知己黎聚餐,一定會好開心❤️👯‍♀️值得一提既係,呢度既服務真係非常之高水準!店員會主動幫我放袋、勤力加茶、介紹食物等等~感受到店員好貼心咁服務每一位客人,完全體現左日本人既好客之道☺️另外,餐廳係有兩位福岡師傅主理,保證食到正宗福岡既料理🥢❥ A4宮崎和牛壽喜燒 120g (+棉花糖)壽喜燒鍋加埋棉花糖,夠晒特別,打卡一流🤭💖開爐後,店員會幫忙將棉花糖放入壽喜燒鍋,等棉花糖慢慢融開,甜味漸漸滲入鍋物之中😋鍋物材料都好豐富,有鮮冬菇、娃娃菜、粉絲、金菇、豆腐等等,盡吸晒湯底既清甜,非常入味!而A4宮崎和牛非常高質💯肉質嫩滑,紋理極靚,脂肪比例均勻!輕輕一煮已經口感好好🥰壽喜燒鍋仲提供埋日本生蛋汁,和牛點埋
呢日約左好姊妹食飯👭
我地兩個都係鍾意打卡既港女🤭
當然想搵一d環境靚又坐得舒服既餐廳💗
早排bookmark左呢間日式氣氛濃厚既餐廳🎌
終於有機會試下喇🤩🎏

值得一提既係,呢度既服務真係非常之高水準!
店員會主動幫我放袋、勤力加茶、介紹食物等等~

另外,餐廳係有兩位福岡師傅主理,保證食到正宗福岡既料理🥢

❥ A4宮崎和牛壽喜燒 120g (+棉花糖)
壽喜燒鍋加埋棉花糖,夠晒特別,打卡一流🤭💖
壽喜燒鍋仲提供埋日本生蛋汁,和牛點埋生蛋汁,真係超正!令人回味無窮🥹🥹🥹

刺身拼盤
大大碟刺身拼盤,擺盤都擺得好靚好Igable😆有帶子、牡丹蝦、鯛魚、油甘魚等等✨
每款刺身都非常新鮮,而且好厚切😍
牡丹蝦口感細綿,食落好爽口!帶子肥美彈牙😚
刺身高質既程度似食緊omakase💗令人滿意!

❥ 三瀨雞翼一夜干
每日限量供應❣️
雞翼烤得岩岩好!
雞皮香脆,雞肉嫩滑多汁✨

❥ 海蘊紫菜醋物杯
見幾得意所以揀左呢個醋物杯試下😝
食落酸酸地,有唔少海蘊紫菜,幾鍾意呢個口感🤎清新開胃之選!

❥ 料理長發辦時令壽司🍣
兩件壽司外表充滿貴氣✨💖 影左好耐相都唔捨得食😳
有啖啖海膽、拖羅蓉、三文魚籽,仲加上左金箔🤩
口感層次豐富,食落口有入口即溶既感覺,超好食🥰

❥ 炸雪糕天婦羅🍤
外皮係一層炸天婦羅,裡面包住豆腐味既雪糕,外脆內軟,冷熱交融🥰清新解膩!
2022-09-14
最近壓力有點大 朋友話係時候要對自己好d 食返好野錫下自己 所以黎到左和式建築裝修的一瀧食棉花糖壽喜燒🥘朋友話我知食日本餐廳正宗要搵有日本師傅坐陣 確保返成個服務和野食的質素🇯🇵 一瀧有兩個福岡師傅為客人預備料理 另外餐廳都有和式坐位和包廂 包廂有楓葉🍁樹下的小路讓自己眼睛👀去左一次小旅行🧳海藴紫菜醋物杯開胃前菜小食之選🤣酸酸地又煙韌的紫菜為今日晚餐打好個底🤣雞全翼一夜干朋友係雞翼控 最喜歡試唔同整法的燒雞翼 雞全翼上菜時已經分好部分 燒烤的火喉控制得唔錯 皮脆肉嫩 亦都鎖到肉汁冇流失 ✨A4 宮崎和牛壽喜燒 加配棉花糖絕對係打卡able 的壽喜燒 白雪飄飄的棉花糖將整個壽喜燒湯加甜 💕和牛牛香味濃 入口舌尖慢慢溶化 A4 級數平衡返唔會太飽濟 配上日本蛋汁大滿足 仲可以留返Quota俾其他美食😝時令刺身拼盤 - 由數種不同的刺身組成 帶子 鯛魚 赤蝦 油甘魚等等 店員仲提我地要盡快食刺身 果然鮮味十足 亦都反映到師傅的刀工 擺盤亦都有心思 成個盤景咁靚🤩料理長發辦時令壽司 🍣由金色閃閃的鐵匙羹承載住啖啖海膽 三文魚子 拖羅蓉的壽司 口感豐富 海膽控必點‼️最後點左甜品 - 炸雪糕🍦天婦

海藴紫菜醋物杯
開胃前菜小食之選🤣酸酸地又煙韌的紫菜為今日晚餐打好個底🤣

雞全翼一夜干

A4 宮崎和牛壽喜燒 加配棉花糖

時令刺身拼盤

料理長發辦時令壽司 🍣

最後點左甜品 - 炸雪糕🍦天婦羅 豆腐味的雪糕配上果莓營造小清新的感覺 為整個晚餐畫上完美句號🍨
2022-09-14
2022-09-13 63 浏览
想起往日到日本旅遊,真是美好的回憶。而日本令港人如此著迷的原因,也許就是日本人對於細節的執著。而銅鑼灣「一瀧」這家日本餐廳正正還原日本江戶時代的餐廳裝潢,在細節亦一絲不茍:餐廳門外有個日式小庭園,在青磚走廊,佈置了楓葉以及紙燈籠!說到最signature的不得不提榻榻米,叫人打卡打不停!不單裝潢花心思,食物質素亦一流,十分推介!A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖 - $528壽喜燒鍋沒有糖,反而加入雲朵綿花糖,令鍋物帶有陣陣甜味。而鍋內有多款食材,實在豐富!有鮮冬菇、豆腐、蔬菜、粉絲、大蔥,雖然食材款式一般,但用料新鮮!果然魔鬼在細節。重點一定是三片宮崎和牛!口感柔軟,霜降紋理絕美,油脂感豐厚!連不太喜歡吃牛肉的我亦為之驚嘆。三瀨雞全翼一夜干 $78燒雞翼其實是一門學問!餐廳的燒火喉啱啱好,皮脆肉嫩,凸顯師傅功架相當出眾!刺身盛盒$448由鮫鰈魚、牡丹蝦、帶子、太刀刺身、鯛魚。 鮫鰈肉質緊實爽脆、細嫩鮮美,雖然是白身魚,是右口魚中最肥美的一種;牡丹蝦細綿帶爽,極富彈性及線味!而太刀刺身更是我最愛,刀肉身較厚,脂肪多,鮮度十足,口感極佳!完全是omakase級別的享受!吞拿魚昆布tart這道料理
A4宮崎和牛壽喜燒+棉花糖 - $528
三瀨雞全翼一夜干 $78
刺身盛盒$448
吞拿魚昆布tart
這道料理乃店家創作料理~上層放有三文魚籽、中層是吞拿魚、底層壽司飯,最特別的是底部為昆布,可以整個食用!相當特別,幾重口感很豐富,用料亦不俗。
一瀧布甸 $38
用雞蛋形狀器具,裝著真可愛!蛋香濃郁,又嫩又滑!
炸雪糕(豆腐味)
第一次食炸雪糕~滿滿的新鮮感,原本以為會奇怪,但配搭出來幾和諧,炸皮頗香,配上清甜豆腐雪糕剛好為heavy的一餐解膩!~很滿意的一頓飯!
📍一瀧銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓走進江戶時代 高質豐富嘅日本料理🤤🐮幾年無得去日本了 ,真係極度想念!!😇今次係銅鑼灣搵到間餐廳裝修極富日本江戶時代Feel✨著住和服嘆日本菜,環境真係好似置身於日本🇯🇵一樣坐位係闊落榻榻米, 有好多打卡影相位㗎😄🍂棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒大大片 A4 和牛🎌 油脂分布平均 口感細嫩✨食落油脂較多口感超滑又多肉汁點埋日本雞蛋汁🥚OMGGGG~ 真心超滿足 超幸福喔!!🫶🏻而壽喜燒湯底唔會太甜 鍋入面包咗好多菜同配料 🥬仲有綿花糖係面層,好岩打卡!真心高質有驚喜🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🍂三瀨雞全奕一夜干 咬落去有驚喜🤩 雞肉好嫩滑 雞皮薄透香脆👍🏻🍂刺身盛盒 空運時令刺身五點~ 每日新鮮日本空運✈️ 全部都好新鮮😋 仲要係每款都厚切 🐟入口超鮮甜! 呢度刺身質素絕對係有保證 高度推介 🍴🍂魚餅 魚餅質感彈牙 ,皮香脆肉嫩滑🥂點埋個蛋黃醬 兩者味道十分地夾🤤🍂昆布吞拿魚蓉食材新鮮,吞拿魚蓉口感軟綿香滑🥢再配搭上日本米飯 讓人回味無窮。⁠🍂一瀧布甸 奶味香濃 幾有驚喜 滑捋捋又不太甜🍮做飯後甜品幾啱, 我幾鍾意😻🍂豆腐炸雪糕 口感特別,一軟一
📍一瀧
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓

走進江戶時代 高質豐富嘅日本料理🤤🐮

幾年無得去日本了 ,真係極度想念!!😇
今次係銅鑼灣搵到間餐廳裝修極富日本江戶時代Feel✨

著住和服嘆日本菜,環境真係好似置身於日本🇯🇵一樣
坐位係闊落榻榻米, 有好多打卡影相位㗎😄

🍂棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒

空運時令刺身五點~ 每日新鮮日本空運✈️
全部都好新鮮😋 仲要係每款都厚切 🐟
入口超鮮甜! 呢度刺身質素絕對係有保證 高度推介 🍴

🍂魚餅
魚餅質感彈牙 ,皮香脆肉嫩滑🥂
點埋個蛋黃醬 兩者味道十分地夾🤤

🍂昆布吞拿魚蓉
食材新鮮,吞拿魚蓉口感軟綿香滑🥢
再配搭上日本米飯 讓人回味無窮。⁠

🍂一瀧布甸
奶味香濃 幾有驚喜 滑捋捋又不太甜🍮
做飯後甜品幾啱, 我幾鍾意😻

🍂豆腐炸雪糕
口感特別,一軟一硬,幾有新鮮感😆
外脆內綿滑嘅冰火炸雪糕 十分match 👅👅
2022-09-03 101 浏览
📍IchitakiCame here specifically for their beef offal pot but what a disappointment. The beef offal was so tough that they are tougher than my life 😮‍💨 The soup base ain’t anything special either. Would prefer the miso beef offal pot from JunG39 Japan instead. As for the rest of the food, everything was quite average. Not 伏, just not memorable. The cold Somen noodles with fried mullet egg and egg is very IG-able. The taste is ok too, just that you can’t taste much of the fried mullet egg, so noth
📍Ichitaki

The cold Somen noodles with fried mullet egg and egg is very IG-able. The taste is ok too, just that you can’t taste much of the fried mullet egg, so nothing special.

The marshmallow sukiyaki is really just for the IG. Seeing the marshmallow melt is just a matter of seconds and doesn’t really add much to the pot, apart from added sweetness. The beef quality is fine though.

The half dried mitsuse chicken wing was grilled nicely but not worth HK$78@.

Overall, nice decor but the food is just average.

Price: HK$600-700 pp

Revisit: 6/10

• 烏魚子温泉蛋瀑布瀧麵
  • 一瀧唐揚炸三瀨雞
  • 雞全翼一夜干
鮨三川因為裝修工程,所以同一瀧合併,但都係原班師傅負責🤣 當日叫咗$5xx Omakase 餐,有刺身4款+手握壽司6件(包前菜、冷麵、甜品、飲品),師傅會好熱情好仔細同你介紹唔同食材、配料點配合(同埋好認真 教你要一口食哂件壽司,先品嘗到成個完整嘅味道🤣)刺身都有拖羅、海膽、松葉蟹等,呢啲就一定好食嘅🤣 比較有驚喜係佢地最後個冷麵,員工上菜時已經同我地講定,到時會有個噴煙效果,可以準備定手機,上菜個時真係好IGable呀🤣
鮨三川因為裝修工程,
所以同一瀧合併,但都係原班師傅負責🤣

2022-08-26 1168 浏览
銅鑼灣登龍街呢邊一直係美食好去處,放假Family Day,梗係要帶上兩個寶寶❤️之前聽朋友講呢間餐廳有兩位福岡師傅坐鎮😍食物水準好高,趁假期就過嚟食個靚lunch,原來仲有得借和服影相📸️,環境真係勁似喺日本呀!牛油果魚生他他~呢度開胃輕食前菜,造型美觀,顏色鮮艷,口感豐富,吞拿魚好有日本風味,清爽不油膩,配上牛油果,入口軟滑又甘甜。刺身盛合5點盛~四款魚刺身款款厚切,有光澤,好夠油脂味,入口扎實而鮮味,好新鮮!另一款北海道帶子刺身,大隻兼厚身,口感滑順清甜,好高質!博多牛腸鍋~用上澳洲和牛腸,白色嘅係牛脂,一路滾住白色嘅油脂就會溶化,香氣滿瀉。一瀧唐揚炸雞~外皮黑色嘅係墨魚汁,即叫即炸,非常香脆,無骨,雞肉咬下去鮮嫩多汁,勁正!兒童便當🍱小朋友見到呢個兒童便當,勁開心😃花形嘅擺盤好別致,兒童餐也一絲不苟,煎魚柳無骨而且甜甜地,魚肉鮮嫩,壽司飯上面鋪咗柴魚絲,配上蟹柳,唔需要點醬油,已經好夠味,好啱小朋友口味👍🏻

牛油果魚生他他

刺身盛合5點盛

博多牛腸鍋

一瀧唐揚炸雞

兒童便當🍱
2022-08-26 125 浏览
銅鑼灣居酒屋「一瀧」,裝修設計盡顯氣派,分四個section, 座位有吧枱,榻榻米,餐枱及房間。睇到個餐牌都好開心,因為有好多唔同類型嘅食品,而且每一樣嘢都好特別。。日本海膽配豆腐皮 $158海胆鮮味,襯托腐皮,豆味香濃,層次豐富。燒雞泡魚乾 $98燒得香口,配送Sake一流。汁煮白梅貝 $98秘製醬汁煮東風螺,日本叫做白梅貝,入味好食。牛油果赤身他他 $78開胃醒神,我自己偏愛牛油果🥑,所以覺得特別好味。雞全翼一夜干 $78老闆話要將雞翼風乾一晚,令到外皮特別脆,脆卜卜雞皮的神髓。一瀧唐揚炸三瀨雞 $78黑蚊蚊的炸雞,但原來係用墨魚汁混入脆醬,香脆可口,必食。宮崎和牛壽喜燒+烏冬 $488+ $40選用A4和牛,脂肪比例平均,滾30秒混合蛋漿,口感一流, 烏冬彈牙。筋子刺身 $298一抽的魚子連筋膜,再加以醃漬,口感爽彈。蟹肉海膽三文魚子井 $348新鮮蟹肉鮮甜,海胆味道濃郁,三文魚子一粒粒圓轆轆好新鮮。真蠔刺身 $128手板咁大,好creamy, 味道又甘香,好満足

。日本海膽配豆腐皮 $158
海胆鮮味,襯托腐皮,豆味香濃,層次豐富

。燒雞泡魚乾 $98
燒得香口,配送Sake一流

。汁煮白梅貝 $98
秘製醬汁煮東風螺,日本叫做白梅貝,入味好食

。牛油果赤身他他 $78
開胃醒神,我自己偏愛牛油果🥑,所以覺得特別好味

。雞全翼一夜干 $78
老闆話要將雞翼風乾一晚,令到外皮特別脆,脆卜卜雞皮的神髓

。一瀧唐揚炸三瀨雞 $78
黑蚊蚊的炸雞,但原來係用墨魚汁混入脆醬,香脆可口,必食

。宮崎和牛壽喜燒+烏冬 $488
+ $40

。筋子刺身 $298
一抽的魚子連筋膜,再加以醃漬,口感爽彈

。蟹肉海膽三文魚子井 $348
新鮮蟹肉鮮甜,海胆味道濃郁,三文魚子一粒粒圓轆轆好新鮮

。真蠔刺身 $128
手板咁大,好creamy, 味道又甘香,好満足
2022-08-22 118 浏览
如果你唔介意食物質素及價錢,夏天來吃,十分好!炎炎夏日,行街行到身水身汗,如果想搵個地方冷氣夠凍,地方夠大,坐得舒適,完全推介呢度,你一定唔會後悔這個選擇,讚讚!
2022-08-20 134 浏览
太耐冇去旅行,今日帶咗婆婆同埋偽韓仔「飛左轉日本」😂我都想呀!呢間餐廳嘅裝修曾設,好友日本古代嘅感覺,仲有和服/日本動漫角式可以比大家cosplay下(只張小朋友)😍我幫偽韓仔揀左套鬼滅角色,雖然媽媽就唔係好識呢啲動漫人物,但係見到偽韓仔變左身,就覺得佢好得意啦🤩套衫都好多detail 位,絕對唔馬虎架👍🏻呢度嘅食物,以九州菜式為主,見到sushi 吧入面有師傅即席烹調!我哋就叫咗個Family set,包埋一個兒童餐🥰前菜:牛油果魚生他他今日嘅魚生用咗吞拿魚赤身同埋拖羅,我都好surprise 竟然食到粉紅色既拖羅係入面🤩加埋少少黃芥茉,好食😋刺身:分別有帶子、牡丹蝦、真鯛、獅魚、太都,每款都好新鮮,太都魚最特別,經過火炙處理,有一浸炭燒嘅味道,燒過的魚皮非常有咬口,爽彈鮮甜鍋物:博多牛腸鍋(澳洲和牛使用)好正宗福岡嘅牛腸鍋,用咗澳洲和牛,油份感非常重,湯頭雖然係清湯,但味道非常之濃郁👍🏻我同婆婆清碟,連湯都冇剩🙈炸物:瀧唐揚炸三瀨雞呢個雞同左墨魚汁做脆漿,所以見到佢外皮係黑色😳唔好睇佢外表黑蚊蚊,但係佢內心係非常之Juice多汁,偽韓仔勁鍾意❤️兒童餐Family set 又點會漏左

前菜:牛油果魚生他他

刺身

鍋物:博多牛腸鍋(澳洲和牛使用)

炸物:瀧唐揚炸三瀨雞

兒童餐
Family set 又點會漏左小朋友,呢個兒童餐份量非常之夠,有三件壽司,中間嘅蟹腳壽司,係真蟹腳黎架😍唔係蟹柳黎架😅仲有個銀雪魚,魚油勁香,魚扒好厚,買開餸既婆婆都話係靚野黎架👍🏻