2022-09-20
日本料理我又嚟啦,今次嚟到位於金朝陽中心2期8樓嘅旁邊嘅一瀧居酒屋。餐廳好有日本特色,入到黎就感覺好似去到日本甘🙈。。海蘊紫菜醋物杯呢個前菜好特別,一個魚尾嘅形狀裝住海蘊紫菜😋,夾起嚟食又得成個杯就咁飲都得,酸酸地好開胃,無論打卡定係味道都吾錯👍🏻。。三瀨雞全翼一夜干夜干雞翼幾好食,烤得好干身,而且非常香脆,調味啱啱好,唔會太鹹,食得好惹味☺️。。魚子白蝦吞拿魚蓉壽司首先最特別嘅一點係,嗰壽司會有一個好似紙質嘅撻皮裝住,而原來呢一個撻皮係用昆布製作🙈,即係話成個壽司所有都可以食得,如果店員唔講真係估唔到😂。賣相特別,而味道都唔差,三文魚子同黑魚子口感真係好正,再加上白蝦同吞拿魚蓉嘅鮮甜味道,真係好好食😍。。刺身五點盛刺身好鮮甜,分別有鮫鰈魚、太刀魚、深海池魚、牡丹蝦、帆立貝😍。鮫鰈魚口感嫩滑,而目爽脆彈牙 。而太刀魚口感較為紮實,更為有咬口☺️。。棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒第一份見到嘅壽司係大大個嘅棉花糖😂,棉花糖慢慢溶落去個鍋底度,但係又唔會話太甜或太膩,味道啱啱好而且鮮甜,尤其是菇類同蔬菜,好入味,而且宮崎和牛大大塊,脂肪分布均勻,見到就已經流晒口水🤤。
海蘊紫菜醋物杯
三瀨雞全翼一夜干