2020-03-10
尖沙咀有間新開張嘅日式燒和牛店,熱愛和牛嘅我當然要親身到訪。店鋪有Bar枱同埋Table枱揀。我地就揀左坐Bar枱,除左可以欣賞到廚師將一片片精緻嘅和牛切好擺盤再端上前,又可以聽下廚師講解每款和牛嘅特色。食燒肉又點少得美味嘅醬汁!呢度嘅醬汁包括燒汁、酸汁同岩鹽,其中酸汁係師傅親自主理,希望客人食燒肉享受油潤肉質之時,可減低油膩感。肉食者Meat Eater ($688) 拼盤擺得好靚好吸睛,見到已令人食慾大增😇 有A5和牛西冷、牛舌、牛肉眼同埋牛肩胛,師傅建議先食油脂無咁多嘅牛舌,再食油脂較多嘅另外三款牛。厚切牛脷好新鮮好爽口,配岩塩剛好。肉眼油脂豐富,食落好似大拖羅咁,入口即溶。西冷就帶有濃濃肉味,肉質軟稔,油花平均,食落都有溶化嘅感覺!A5吉列和牛咖哩飯 ($388) 吉列牛外層炸得香脆,中間肉質呈現嫩紅色,雪花均勻。和牛肉質細嫩幼滑,外脆內軟,水準十分高。