The Market

2013-06-05 5942 瀏覽
This is the Prawn Mee / Har Meen at 'The Night Market' at Hotel_Icon!It comes with some proper pork spare ribs and not just any thin slices of pork.  The broth base can be more shrimpy but overall it is one of the best ones in town. Just needs some fine-tuning and it will be super awesome!!

• Prawn Mee
  • Laksa
  • Truffled Pizza
2013-06-04 1092 瀏覽
佛誕當日,二人到達Hotel Icon的The Market,享用一頓豐富而美味的自助午餐。午餐食物選擇非常廣泛。Salad bar的選擇很豐富,放出來的份量非常充足。各類芝士正在等待食客哦。不同的Ham也在呼喚食客! 雖然冰不吃白雲鳳爪,不過在酒店自助餐見到這個counter,很是意外。男友取了一小碟白雲鳳爪回來,唯嫌過辣噢。壽司和刺身深受港人歡迎,也是自助餐不能或缺的一份子。刺身有六款選擇。中英文標示給食客點選,由服務員即場切片。冰點了最愛的三文魚片。不得不讚其貝殼盛器--這可是真的貝殼呢!冰拿著貝殼,感到溫度比瓷碟為低,正是刺身盛器所需要的哦!而且美觀非常,吃得加倍高興。蝦和青口均鮮甜到不行。蟹腳、小龍蝦、東風螺 ~( ̄3 ̄)~(︺ε﹀)~( ̄3 ̄)~ 看得冰雙眼發光!魷魚也是冰愛吃的海鮮。所有海產非常鮮甜,海水味很濃,但不會腥。小龍蝦內有很多蝦膏!蟹腳啖啖肉,滿足感一百分。餐廳早已為食客預備剪殼工具。中式湯:本來冰不打算喝,但遇著廚師極力推介,也就取了一盅飲用。湯料份量十足,味清而不油,果然無介紹錯!吃過主菜,女生們特別喜愛的甜品,出場了! 麵包布甸檸檬撻粟子蛋糕布甸綠茶朱古力

壽司刺身深受港人歡迎,也是自助餐不能或缺的一份子。刺身有六款選擇。中英文標示給食客點選,由服務員即場切片。

小龍蝦內有很多蝦膏!
蟹腳啖啖肉,滿足感一百分。
餐廳早已為食客預備剪殼工具。

吃過主菜,女生們特別喜愛的甜品,出場了!

麵包布甸檸檬撻粟子蛋糕布甸綠茶朱古力蛋糕芒果芝士蛋糕朱古力芝士蛋糕斑蘭蛋糕茉莉花茶朱古力蛋糕......眾多甜品中,冰最喜歡Bailey's味和綠茶味的布甸。其他也很好味,甜度恰當,不愛甜的也可淺嘗。
海南雞飯一流,雞肉嫩滑細緻,飯有雞油香,但不膩。Egg Benedict蛋黃一刺即破,濃濃蛋漿隨隨流出,賣相味道均屬一流。蝦餃皮薄而晶瑩。春卷鬆脆可口,熱度十足。煎三文魚肥美香口。
題外話/補充資料: 每年和男友慶祝周年紀念,大家會選一間坐得比較舒適,平日較少機會光顧的食肆。這年,二人選擇到好評如潮的Hotel Icon吃自助餐。本來,男友打算今年帶冰到這地方慶祝生日,但他在冰生日前兩周訂位,已告滿座,慶生大計被逼改變。由於見其非常受歡迎,故這次的訂座,是早在一個月前已經辦妥! 由於男友持有理工大學畢業生的信用卡,故是次消費可獲八五折,人均消費$380,絕對值得一食。
2013-05-17
信用卡優惠
2013-06-01 182 瀏覽
早2個星期就book定枱,期待而久!我地食午餐時段 價錢相對便宜!The market 既長腳蟹好大隻好鮮甜刺身有甜蝦、三文魚等等 比較普通也有大量沙律配料同醬 有好多吾同既醋、沙拉油等等當然吾少得palma ham配蜜瓜 正!熱食也有不少選擇 有個Palma ham mini pizza 值得一吃,個底好脆好好味也有中式湯,德國腸,烤三文魚頭……種類不少!The market另一出色之處係甜品出色!出色之處係種類多,size 細,味道好 可以試多幾款!佢既dessert係random ge所以可能每次都有少許差別!記得上次有durian tart ,但今次就沒供應了個人認為Lemon tart 同綠茶奶凍味道最好!Lemon tart好清新 吾會好漏,酸酸地!綠茶奶凍就好滑,吾會太重奶味!其他甜品都係above average既!
The market 既長腳蟹好大隻好鮮甜
刺身有甜蝦、三文魚等等 比較普通
也有大量沙律配料同醬 有好多吾同既醋、沙拉油等等
當然吾少得palma ham配蜜瓜 正!
熱食也有不少選擇
也有中式湯,德國腸,烤三文魚頭……種類不少!
The market另一出色之處係甜品出色!
出色之處係種類多,size 細,味道好 可以試多幾款!
記得上次有durian tart ,但今次就沒供應了

個人認為Lemon tart 同綠茶奶凍味道最好!
Lemon tart好清新 吾會好漏,酸酸地!
綠茶奶凍就好滑,吾會太重奶味!
其他甜品都係above average既!
  • 長腳蟹
2013-05-22 196 瀏覽
家姐話臨生BB前一定要來食多次,所以一早就已經BOOK定位喇準時到逹,係早左10分鐘到逹,服務員先給我們一張紙仔,一夠鐘就可以入座喇當日人唔算太多,而且地方大,唔會好噪,GOOD枱與枱之間都算闊,咁就唔洗聽埋隔離枱講嘜好喇!可以入座了海皇海鮮粥行過見到LEE個粥,真係好吸引呀!拎碗食下先海皇海鮮粥~~~睇下個蟹蓋幾咁大個,個粥好綿仲非常的鮮甜添,粥料有魚魚、蟹、蝦,仲有乜乜物物喇!GOOD海鮮冷盤~~蟹腳.....都邊大隻,肉質都好好喎~~蝦蝦.....預先已經搣左蝦殼,看似好方便,但蝦蝦有嘜味刺身~~甜身...好味仲好甜添~~魚立魚...冇嘜味~~三文魚...好肥美,好新鮮GOOD,仲要係厚切添行去睇下有咩甜品食先,款式雖然唔係太多,但件件都好吸引呢泰式酸辣鳳爪~~~雖然好辣但好惹味!正蟲草花燉水鴨~~~個湯燉得好飲呀,又唔肥喎!YUMMY海南雞飯~~~飯細細碗,面放了兩片雞雞,飯好入味配上醬油同薑蓉真係好GOOD綠茶MOUSSE~~~超滑,唔可以唔食多幾個呀!綠茶味十足芒果奶凍~~~滑滑的奶凍,奶凍見到點點的雲尼拿籽,好香綠茶蛋糕~~~細細件,綠茶味好濃,讚芝士蛋糕~~~芝味十足呀

當日人唔算太多,而且地方大,唔會好噪,GOOD
枱與枱之間都算闊,咁就唔洗聽埋隔離枱講嘜

好喇!可以入座了
海皇海鮮粥
行過見到LEE個粥,真係好吸引呀!拎碗食下先
海鮮冷盤
~~蟹腳.....都邊大隻,肉質都好好喎
刺身
~~甜身...好味仲好甜添
~~魚立魚...冇嘜味
~~三文魚...好肥美,好新鮮GOOD,仲要係厚切添
行去睇下有咩甜品食先,款式雖然唔係太多,但件件都好吸引呢
泰式酸辣鳳爪~~~雖然好辣但好惹味!正
蟲草花燉水鴨~~~個湯燉得好飲呀,又唔肥喎!YUMMY
綠茶MOUSSE~~~超滑,唔可以唔食多幾個呀!綠茶味十足
芒果奶凍~~~滑滑的奶凍,奶凍見到點點的雲尼拿籽,好香
綠茶蛋糕~~~細細件,綠茶味好濃,讚
芝士蛋糕~~~芝味十足呀!好滑
蝴蝶酥~~~好香好脆
貓山王榴槤雪糕~~~真係不得了呀!我足足食左5大球呀!每一啖都充滿榴槤肉架''
2013-05-02
2013-05-20 328 瀏覽
去到個到,酒店環境擺設都美觀!去完the market個到就覺得有點差!因為位置來說…是U型,不是正方形,所以如果安排了較入的位置就會行得比較遠。食物:冷盤:長腳蟹、螺、青口、龍蝦仔、刺生、芝士、parma ham、生帶子(不是刺生吧拎)長腳蟹都算OK!龍蝦仔係超咸!我個人好鐘意食都頂唔順!螺無乜特別!芝士款式少,沒有試PARMA HAM係用了最低級,所以食左1塊沒有再食!加上沒有蜜瓜for parma ham,變左自己要去水果個邊拎舊大大件…自己配刺生都唔肥美!生帶子真的一讚,超肥美,加上特制醬汁!熱食:鐡板牛柳、羊架、PIZZA、煎鵝肝、燒雞、印度咖哩、炒蟹、牛仔骨、海南雞飯……牛柳好um…羊架都好um,但唔so……Pizza好味,唔會凍冰冰鵝肝大大件,熱辣辣一流!燒雞太乾……甜品:Mövenpick雪糕、斑蘭蛋糕、檸檬撻……Mövenpick雪糕有5種口味,有人幫手"不"雪糕,唔洗整到周圍係!檸檬撻好味!總結來說,服務真的很好,但食物很少,而且食材不是高級材料,同佢既價格真係有點差距!
去到個到,酒店環境擺設都美觀!
去完the market個到就覺得有點差!
因為位置來說…是U型,不是正方形,
所以如果安排了較入的位置就會行得比較遠。

食物:

長腳蟹都算OK!
龍蝦仔係超咸!我個人好鐘意食都頂唔順!

螺無乜特別!
芝士款式少,沒有試

刺生都唔肥美!
生帶子真的一讚,超肥美,加上特制醬汁!

牛柳好um…
羊架都好um,但唔so……
Pizza好味,唔會凍冰冰
鵝肝大大件,熱辣辣一流!
燒雞太乾……

甜品:Mövenpick雪糕、斑蘭蛋糕、檸檬撻……
檸檬撻好味!

題外話/補充資料: 望返其他食評家的價錢,我去既時候已經加左價:( 埋單成為位位$630,而家諗返都覺得好唔抵! 首先我半個月前卜定,另外仲問清楚有無生蠔! 佢地酒店個邊話生蠔係3月份已經暫停, 之後前一日call話已經無龍蝦供應,轉了鵝肝。 酒店有3小時免費泊車!
2013-05-19
生日
  • 生帶子
  • 檸檬撻
2013-05-07 185 瀏覽
生日想食一個有好味甜品既自助餐,見到The Market有市面少見既綠茶同榴槤甜品,$538 一個dinner buffet, 就趁生日試下。 當然佢唔係最貴,但已算係中上價錢吧,比起市面好多二三百蚊都食到既buffet黎講,The Market食野既種類唔算多,但勝在夠新鮮同好味, 地點非常就腳,係紅磡站一過天橋就係。 一入The Market既門口,就比個好大既甜品玻璃箱吸引住,我同好多在場既小朋友都有同樣諗法,可唔可以食左甜品先XD   我由飲品講起呢個bueeft, $538只係包一杯餐飲,加$30就有果汁同啤酒任飲 . 我分別試左西瓜汁同西柚汁. 西瓜汁應該係鮮榨出黎,飲落好杰身同有渣,而且味道係清甜,唔似糖水既味道,亦唔會太甜。而西柚汁酸酸帶輕微苦澀味,係幫助消化既好選擇,試左一啖橙汁,係果汁先生既朋友。無咩特別。在場亦都可以另點原個椰青同餐酒. 前菜方面,我很喜歡個野菌忌廉湯. 好香既蘑菇味,亦有一啲磨菇蓉係個湯入面,但忌廉湯質地唔會好杰亦都無一粒粒麵粉粒,讚!   沙律最欣賞佢有紅菜頭,一片片既紅菜頭,好清甜,每片都有好多紅菜汁係面,好新鮮 。  Parma Ham成
生日想食一個有好味甜品自助餐,見到The Market有市面少見既綠茶同榴槤甜品,$538 一個dinner buffet, 就趁生日試下。 當然佢唔係最貴,但已算係中上價錢吧,比起市面好多二三百蚊都食到既buffet黎講,The Market食野既種類唔算多,但勝在夠新鮮同好味, 地點非常就腳,係紅磡站一過天橋就係。 一入The Market既門口,就比個好大既甜品玻璃箱吸引住,我同好多在場既小朋友都有同樣諗法,可唔可以食左甜品先XD

前菜方面,我很喜歡個野菌忌廉湯. 好香既蘑菇味,亦有一啲磨菇蓉係個湯入面,但忌廉湯質地唔會好杰亦都無一粒粒麵粉粒,讚!   沙律最欣賞佢有紅菜頭,一片片既紅菜頭,好清甜,每片都有好多紅菜汁係面,好新鮮 。  Parma Ham成隻大火腿放係到,食曬就即切,味道唔係太鹹,但係佢個蜜糖汁我就唔係甘鐘意食,情願去新鮮水果個邊夾兩件蜜瓜黎一齊食,不過啲蜜瓜係連皮一片片,要自行切啲肉出黎夾parma ham食。蜜瓜清甜地送ham,比沾佢既蜜糖漿好味  。
冷盤海鮮係非常新鮮 。凍龍蝦仔同長蟹腳好鮮甜,隻隻都係有質素,唔會有太鹹既海水味,肉質唔會梅,啖啖肉,好美味 。  翡翠螺食得好滋味,因為餐廳一早已經將螺肉起好,洗乾淨,再放回個螺殼,我食果時好輕鬆就吉到個肉出黎,無沙,加少少檸檬汁就已經帶出左個鮮甜味道   熟青口都好味,唔會有陣腥味,不過有好幾隻都打唔開。另外亦有去左蝦身殼既熟蝦,蝦肉好彈牙爽口,加埋個泰式醬,感覺好似食緊泰式生蝦,個醬好好味,酸辣比例剛好,岩我呢啲怕辣既人,我食完都唔會係甘飲水去辣。   剌身方面我最欣賞個帆立貝,係珍寶size, 非常肥美,凍凍既剌身,口感一流。   前菜仲有魚子醬多士,魚子醬有兩款,其實我唔係好識欣賞,不過餐廳一啲都唔小家,會大大pat甘搽比你,橙色既咬落去即刻爆到成口都係,有啲腥。黑色既鹹鹹地甘。
最欣賞既熱盤有兩個,第一係即煎鴨肝多士。雖然佢唔係鵝肝,但鴨肝一樣好香,煎起黎好juicy,每件都幾厚,最緊要係親熱食,件鴨肝係會係個口到溶化。 第二個欣賞係羊架,睇住佢一到煎一到補貨,所以都係熱辣辣,唔太肥既羊架,有少少羊蘇,煮到7成熟,肉質林得黎完全無鬆肉粉既味道,支骨仲包左錫紙比你拎住食!讚
最後要講既就係期待已久既甜品 一層層既蛋殼布丁,綠茶味最為特別。茶味濃得黎布丁依然好滑身。其他布丁都以牛奶味做底,另外有個淋baileys上去食既都好香,味道好夾。有個白酒果凍,有酒味得黎唔會太苦,落酒既份量剛好。 鎮店既綠茶朱古力蛋糕,望落去一層層好似草地甘綠。食落去好香,不過綠茶味被似金沙既朱古力味蓋過了,如果生日,The Market會準備一件大既比客人當蛋糕慶祝添。食第2輪甜品時,終於焗起左榴槤撻。雖然係迷你撻,但榴槤既濃到十足,離遠都聞到陣榴槤香,個撻一啲都唔油膩,一啖食曬落口絕對得!!另外亦都好喜歡一個用苿莉茶(定係另一款中國茶,我忘記了)做既蛋糕,清清既茶味做成細滑既蛋糕。 全部甜品都係一口size, 可以試曬甘多款。
2013-04-10
生日
信用卡優惠
2013-05-04 117 瀏覽
全城至hit 話題 : 喂, 食左market ge buffet 未呀?!既然好評如潮, 何不try try 呢?!1930 入座, 已9成full , 眼見隔離枱已經食左好幾輪~~雖然係咁, 但食物依然full of choice~~未開始食,ge 我已被精緻的甜點吸引住... *v* 首先, 行左個round 主打係凍盤ge seafood ~~ 有lobsters , 大大隻ge 螺 crab legsss, 重點lobster 勁多膏!!! >.<之後就係salad 有parma ham ,blue cheese ,super sweet melon !!!蜜瓜好讚啊!!!我認我的戰鬥力已經開始下降... 所以熱葷..試左好少~~ 比較有印象的係避風塘炒crab!!! 因為我比佢ge 辣嗆到我呢~~~ 飲左好幾杯水., 不過又真係幾鬼正~之後我就主攻甜品~ 好味到呢~~~ especially 好cutie ge green tea 奶凍!!!! 仲有其他cake 都做得好好~~
既然好評如潮, 何不try try 呢?!

未開始食,ge 我已被精緻的甜點吸引住... *v*
題外話/補充資料: 埋單先知原來都幾貴~~ 好似加左價~~ 因為朋友包底~ 我都係比左5舊佢~ 哈哈 下次再黎食多幾樣熱葷先~~ BTW 果晚冇生蠔LOR!!!! >.< 感覺蝕左咁
2013-04-05
2013-04-22 376 瀏覽
見大家對這間buffet都讚不絕口, 令我心動, 確保有得食, 係日曆mark住3個月前訂位. 而這一天終於來臨了!餐廳於HOTEL ICON 2樓, 係理工大學斥資的教學研究酒店. 地方頗大, 進餐區有壓迫感, 因為每枱客都幾貼近, 而取餐區比較闊落, 令大家可以輕鬆取食物.先試大家推介吞拿魚混蟹肉+三文魚籽+魚子醬小食, 每份用貝殼盛著, 份量適中, 而且沒有魚腥味, 完全係絕配, 所以encore了一次.海鮮類 – 有開邊龍蝦, 龍蝦鉗, 龍蝦仔, 青口, 長腳蟹, 翡翠螺, 凍蝦, 7款長腳蟹 : 夠鮮甜, 但好像太瘦, 並非啖啖肉開邊龍蝦 : 肉質彈牙, 但無鮮味, 又無將腸臟剔走翡翠螺 : 鮮甜, 爽口刺身 – 有帶子, 八爪魚, 三文魚, 吞拿魚, 鯛魚(立魚), 牡丹蝦, 6款鯛魚 : 鮮甜, 爽口, 連幾歲小朋友也搶住食帶子 : 肥美, 鮮甜三文魚 : 油脂分佈平均壽司 – 有些特色的芝士火灸帶子壽司, 芝士火灸三文魚壽司, 三文魚壽司, 吞拿魚壽司, 黑芝麻帶子壽司, 卷物等等, 但不吃也罷, 因壽司飯過份濕, 令整件壽司口感非常差沙律 – 有些已經整好, 如蕃

長腳蟹 : 夠鮮甜, 但好像太瘦, 並非啖啖肉
開邊龍蝦 : 肉質彈牙, 但無鮮味, 又無將腸臟剔走
翡翠螺 : 鮮甜, 爽口

鯛魚 : 鮮甜, 爽口, 連幾歲小朋友也搶住食
帶子 : 肥美, 鮮甜
三文魚 : 油脂分佈平均

沙律 – 有些已經整好, 如蕃茄+水牛芝士沙律, 有些自助的, 他們提供差不多10款不同口味的沙律汁給你調配, 但請留意全部寫上英文.

熱食 – 有鐡板牛柳, 磨菇黑松露意大利飯, PIZZA, 德國腸, 煎鴨肝, 羊架, 韓式牛仔骨, 乳鴿, 炒蟹, 蟹粥, 印度咖哩, 印度薄餅, 燒雞, 蝦片等等
Pizza : 有3種口味, 味道不錯, 但餅底稍硬
羊架 : 肉質嫩, 騷味不重
海南雞飯 : 雞油飯很香, 雞滑嫩, 幾好味
蟹粥 : 粥底夠綿, 蟹很鮮甜
燒雞 : 很普通

甜品 – 全部細細份一啖仔
綠茶奶凍 : 綠茶味香濃, 很幼滑
荔枝啫喱 : 裡面有一大粒荔枝, 味道清新
栗子蛋糕 : 應該放太久, 開始溶化
綠茶朱古力蛋糕 : 又係有濃郁綠茶味, 甜而不膩, 正
朱古力紅桑子蛋糕 : 香濃朱古力味, 夾雜紅桑子酸味, 唔錯
斑蘭蛋糕 : 有斑紋, 但沒有斑蘭的香味
龜靈膏 : 第一次見buffet用提龜靈膏做甜品, 但味道不夠
Mövenpick朱古力味雪糕 : 好重朱古力味又有朱古力碎, 真的很好味
Mövenpick紅桑子雪芭 – 味道酸酸甜甜, 夠幼滑
題外話/補充資料: 食物真的唔錯, 但絕對唔值咁貴.
2013-04-20
  • 吞拿魚蟹肉+三文魚籽+魚子醬小食
  • 蟹粥
2013-04-12 110 瀏覽
THE MARKET的自助餐真係為左有準備的人而設。訂桌要預早2-3個月. 由開店至今, 每次想光顧, 都話我訂果日已滿。今次我地特登係三個月前訂位。真係想知道呢間餐廳有咩咁特別, 點解成日都咁FULL。我地比預定時間早到, 無所事事, 就先去一個洗手間。嘩! 通往洗手間既大門, 係自動的。之後洗手間的大門,都係自動的。往洗手間的路上, 偷窺左BUFFET BAR幾眼,感覺有D 似SOFITEL SO BANGKOK的餐廳。大家都係用呢D DESIGN FEEL + EARTH TUNE的裝潢。DISHES 的PRESENTATION都好靚。沙律有蓄茄+芝士沙律 , 韓式沙律(少SPICY)等.當然唔少得自選部份, 自選部份有好多蔬菜同八種沙律醬選擇。 凍盤有龍蝦,龍蝦鉗, 龍蝦仔,長腳蟹,田螺等見到呢座山, 都好興奮吧! 而且不停REFILL, 唔怕試唔到.我試左龍蝦, 好新鮮, 爽口.另外見到一個三文魚子,黑魚子同吞拿魚的組合, 就要了一個. 估唔到三種魚一齊食都好特別. 口感唔同之餘, 又唔會太腥.仲有,餐廳用帶子殼代替碟, 頗特別呢! 刺身除了三文魚, 吞拿魚, 龍蝦仔, 甜蝦
THE MARKET的自助餐真係為左有準備的人而設。

凍盤有龍蝦,龍蝦鉗, 龍蝦仔,長腳蟹,田螺等
我試左龍蝦, 好新鮮, 爽口.
仲有,餐廳用帶子殼代替碟, 頗特別呢!

刺身除了三文魚, 吞拿魚, 龍蝦仔, 甜蝦外, 仲有帶子! 好肥美的帶子, 新鮮之餘, 又大件。
壽司中, 一件一碟, 眼花捺亂. 當中有好多特別的款式. 如黑魚子配吞拿魚壽司.
今次係星加坡節, 熱葷有埋炒蟹, 炸蝦, 海南雞飯...試完, 冇一款唔滿意.
其餘的熱葷有: 牛仔骨, 意粉,燒雞, 燒魷魚, 鴨肝配麵包,蒜片牛仔柳, 串燒,印度薄餅+咖喱。試完,當中要ENCORE 鴨肝配麵包,因為燒到外脆內香,要翻尋味。
呢碗係蟹粥, 夠鮮甜. 耐何肚窄, 真係每款只可以食一次.
哈蜜瓜超甜, 配鹹火腿食, 一流. 因為哈蜜瓜真係太甜的緣故, 顯得鹹火腿唔夠鹹
甜品竟然有炸皇帝蕉! 梗係要試下啦! 口感幾得意, 其實係麵粉包皇帝蕉.
榴槤芝士蛋糕,沒有很重的熟榴槤味, 反而係清香的, 食落又帶D 芝士味. 唔錯
總括黎講, 食物都好滿意, 加上有D特式食品. 可見到廚師們的心思之作.

另外, 我地食到半路, 唔小心打翻杯水. 侍應唔洗2分鐘, 幫我地抺桌, 抺地, 換餐具, 還原最初的模式.
咁有效率的侍應+有驚喜的食品, 真係值得去光顧.

2013-03-01
  • 榴槤芝士蛋糕
2013-03-28 164 瀏覽
這晚心血來潮,原本想去吃拉麵的,後來友人说想吃自助歺,咁就想起這間openrice上多人推介的歺廳,下午4時致电,真的幸運居然有位,咁就6:20來到坐下,但要6:30pm才可開始取食物,食物多撰擇,質數高,食物方面推介吃日式檔,羊扒,冷盤類小龍蝦,蟹腳和這款魚子醬加三文魚子加蟹肉歺前小食,吃了多次大滿足.
2013-03-14
  • 帶子
  • 三文魚
  • 壽司
  • 鱼子醬加三文魚子加蟹肉小食
  • 檸檬撻
2013-03-23 4496 瀏覽
The decor and interior of this place reminded me to Hotel Elan, it had style and promotes greeness!They have the hotel name boldly incorporated on a dining table which can be seen from above.I have always wanted to try this place for their buffets but it is not near the MTR station.The name THE MARKET is rather unusual, The Market to me is a place with stalls of vegetables, fishes etc at bricklane.The buffet here was quite good especially the Chicken tikka, Indian curries and rice.The puddings w

The puddings were served in cute egg cups, my favourite was the honeydew melon jelly but it was slightly too sweet.
2013-03-15 72 瀏覽
我不常吃自助餐,通常都是朋友提議去才去,不過這裡的自助餐是我自己想去去,而且是去得最多的一間。由她剛剛開幕已經開始吃,還試過一個月以內去兩次,以一個不太吃自助餐的人來說,排名一定很高。上兩個星期和朋友晚餐,朋友提起在雜誌看到這裡的新加坡主題自助晚餐,有她超喜歡的D24榴槤做的甜品,而我也看到食友們的食物照,似乎很吸引,所以我們就相約一起去吃。這個主題只做到17號,有某些日子已經爆滿了,可想而知是多麼的熱烈。根據食友的指示,第一轉立刻去拿吞拿魚三文魚籽和魚子醬三合一豪華小吃,三文魚籽粒粒晶瑩鮑滿,魚子醬充滿鹹香,再加上吞拿魚蓉沙律,好吃得不得了! 而且每罐三文魚籽和魚子醬都是即開的,新鮮到不行,來來回回我也吃了四五客呢。巴馬火腿。其中一樣要介紹的是這裡的巴馬火腿,火腿本身柔軟有鹹香,是不錯的,但特別之處並不是火腿本身,而是伴著吃的黑松露蜜糖。以前吃火腿都是配哈蜜瓜,沒有想過配蜜糖吧? 這款自家製的黑松露蜜糖,充滿松露香味,甜度剛剛好,配巴馬火腿是一流的,是必試項目,在外面是吃不到的。後來我還拿了一些brie芝士配蜜糖吃,一樣絕讚。刺身。刺身區有少量壽司,刺身方面有帶子、甜蝦、八爪魚等等,

刺身刺身區有少量壽司刺身方面有帶子、甜蝦、八爪魚等等,帶子鮮甜肉厚,甜蝦是有頭連殼的品種,有大量墨綠色的蝦籽,鮮甜美味,後來只專注吃甜蝦,每次都拿到三隻。
凍海鮮。這裡雖然沒有生蠔,但海鮮選擇也不少,有青口、蟹腳、翡翠螺、開邊龍蝦、凍蝦、小龍蝦和大蟹鉗,因為胃納有限,我只試了凍蝦、開邊龍蝦和蟹腳。蟹腳味道幾鮮,只是略嫌不夠粗;龍蝦有很多蝦膏,顏色鮮艷,肉質彈牙。吃海鮮除了醮cocktail sauce之外,這裡還有綠色的泰式酸辣汁,非常開胃,配搭蟹腳和蝦都很好。
自助餐其實我較少吃熱葷,都是專心吃凍海鮮、刺身和沙律類的東西,不過這次自助餐是以新加坡美食為主題,而我第一次來這裡吃午餐自助餐時已經知道這裡的喇沙湯底是超水準的,所以對這裡的熱葷也甚有信心。熱葷之中首推咖喱魚頭,魚肉勁嫰滑,煮得很入味,咖喱充滿椰汁香味,帶點甜味,所以不太辣,非常適合送飯或者薄餅吃。辣椒炒蟹,其實我很懶吃蟹,怕麻煩,拿了個蟹鉗方便吃。蟹鉗的殼已經敲碎,所以很容易咬開,雖然是用辣椒炒,但其實不算辣,吃起上來很惹味,而蟹肉也很鮮甜。喇沙,湯底依然出色,充滿椰香,吸滿湯汁的大豆卜,超級好吃,最好的是夠細碗,一人吃一碗也不會太飽,吃得下又可以再拿。
最後當然不能錯過的是甜品部份,這一次很大程度是為了D24榴槤才來的,可是比預期之中少款式,因為只有榴槤芝士撻和榴槤芝士蛋糕,兩者之中以榴槤芝士蛋糕的榴槤味最濃郁,就連鄰桌在吃也聞得到,真的很香,而且蛋糕很綿軟,真的很好吃;榴槤芝士撻也不錯,不過因為有撻皮在,所以榴槤味道對地就弱了些,但也好吃的。
之前看過食友們的蛋蛋甜品照片,我也一口氣拿了四個來拍照。四款蛋蛋甜品分別有綠茶慕絲、焦糖燉蛋、荔枝啫喱和芒果慕絲,最好吃的當然是綠茶慕絲,由開業到現在都是一貫水準,綠茶味濃而且幼滑,另外芒果慕絲也不錯,至於另外兩款就較為普通,不過朋友說荔枝啫喱都幾清新。

星期一至四每位$538,如果有理工大學信用咭的話會有八五折呢,打折後差不多五百多,以款式和質素來說,其實都幾抵吃呢,況且我們吃了那麼多的靚魚子和三文魚子,應該回本有餘。我們結帳時店員給了我們抽獎券,原來這個新加坡主題的自助餐有個大抽獎,每位惠顧的客人可以得到一張抽獎券,頭獎是新加坡機票連酒店的package呢,希望可以中獎啦!!
2013-03-14 83 瀏覽
人生是要面對抉擇的,但當選擇A之後,又會後悔放棄B,內心既掙扎,竟然係一餐buffet出現。The Market一直是心目中最愛的頭幾位,平日甚少作任何推廣活動,但今次新加坡美食主題,邀請了新加坡籍大廚Raymond Yin主理,只去到三月十五日,時間未免太短了些。餐前先來一個椰青,不過不包括在餐內,而是要加錢另點的,不過既大隻又清甜,不過最難得是夠凍。就由個人最愛的Seafood Platter說起,只見一座重量級海鮮架放置了紅龍蝦仔、蟹鉗與及半開的龍蝦,真是望見已經興奮,旁邊有半隻手掌大小的翡翠螺、海蝦、藍貝及長腳蟹爪,單是海鮮,也足夠你飽了一半;龍蝦充滿鮮紅的蝦膏,入口甘甜,蝦肉盡是濃香蝦味;蟹鉗啖啖肉,令人食得暢快;翡翠螺事前先把腸臟剔走,夠細心而且煙韌有嚼勁;蟹爪鮮甜味美;藍貝肉質幼嫩;實在太欣賞這個組合。另一款海鮮可說是整夜的亮點,大廚用呑拿魚加蟹肉再混入松露油,細緻香滑,對配襯三文魚籽及魚籽醬,一點不落下風,咸鮮的口感在舌尖上迸發,在口腔內游走,滿分,單是這道「小食」,已令我encore好幾次。刺身當然是必然之選,牡丹蝦、帶子、八爪魚、三文魚、吞拿魚及鱲魚,用料當然新鮮,

刺身當然是必然之選,牡丹蝦、帶子、八爪魚、三文魚、吞拿魚及鱲魚,用料當然新鮮,其中帶子極之厚肉及柔嫩;貴為「北海之女王」,牡丹蝦鮮甜爽滑。

其實當日實在有太多想試的食物,但要逐一去試是沒可能,唯有將自己食過又覺得值得推薦的跟大家分享。
既然說新加坡美食,先從Rojak講起,鮮果蝦醬沙律是可以自行製作,將油條、菠蘿、青瓜及哈蜜瓜混入店方自製的蝦醬汁,香濃惹味,帶有水果的清新口感,極富南洋風味,很特別。

福建蝦湯麵亦是絕不能錯過的澱粉質,濃香的蝦湯,是先用蝦頭、蝦殼及洋蔥去炒香,再花二三個小時去熬,可說是每口都是精華所在,那股濃郁的蝦香,隔好幾個位都可以聞到,再加上豬油渣的香味,麵可以放棄、蝦可以不理,但蝦湯你真的不能放過。

海南雞飯在Market開業時已經有口碑,但今晚似乎有點失準,雞油飯太乾身,少了一陣雞油香味,雞是三黃雞,品質總算有保證,滑嫩細膩,沾少許黑醬油及薑油,非常惹味。

至於另一款西式龍蝦湯亦是高水準出品,濃稠的質感,加上有少許蝦肉增加嚼口,可以一試。

鐡板牛柳炙至五成熟,肉質柔嫩幼滑,好味。

見食友推薦羊鞍,自己亦忍不住試試,可能手氣差,夾了件九成熟的羊鞍,肉質較實,但肉香依然,咬落不覺韌。
蕉葉燒辣魚茸嫩滑中帶微辣,香茅的氣味滿有南亞風情。
而咖喱食品亦是星馬菜的強項,三款咖喱有Chicken Masala、Heeng Dahl及Goan Fish Curry,各具不同的濃香及辣度,混和之後用薄餅蘸點,香味富層次感,如果愛吃咖喱的朋友,可不要錯過。

其實咖喱更有星洲咖喱魚頭,入口芳香嫩滑,亦是一個不錯的選擇。
麥皮蝦炸得乾得,蝦肉爽口彈牙,就連蝦殼都香脆可口,蓋上的麥皮又不覺有油份,可見油份瀝得好清。

烤魔鬼魚,肉味及質地很特別,魚味未至於濃香,但一片片的肉質,幼嫩細緻,相信沒什麼buffet會遇上吧!
面對一眾甜品,雖然差不多到頂,但都要一試,先來栗子蛋糕、綠茶朱古力蛋糕及即焗榴槤芝士撻;栗子蛋糕香甜幼滑,綿柔軟糯;綠茶朱古力蛋糕甜而不膩;而榴槤芝士撻皮酥化,一咬開,清香的榴槤味徐徐滲出,幸好沒有錯過。
一改以往,panna cotta及啫喱轉用雞蛋型食具盛放,相信小朋友會更喜歡;香芒、綠茶及Baileys之外,更有哈蜜瓜啫喱;幾款奶凍口味各不相同,其中最喜愛Baileys,甜酒的香氣與濃稠的奶質十分配合,慢慢從喉嚨滑下,真的很舒服。
作為一個完美的結局,當然是來一份雪糕;是晚用的是Movenpick雪糕,Vanilla、Strawberry、Tiramisu、Espresso Croquant及Lemon and Lime,Movenpick近年進佔香港大小buffet市場,當然有一定水準,何況食完濃重口味的食物之後,用Lemon and Lime來清清味蕾最好不過,而最令人驚喜的,就是用貓山王榴槤雪糕,每口都有果肉的存在,果香在口腔內縈繞,就連我不是榴槤痴都給加分,腦海中就只有回味兩個字。
表面看來,以為自己吃了太多,但細想一下,各大小芝士都由大廚另配專用sauce;熱葷中的辣椒炒肉蟹、福建炒麵及西京燒三文魚;各大小沙律、鵝肝批、parma ham及甜品;想起海鮮只試了一around,實在不夠呀!面對上述陣容,而只得一個胃,真的不足以應用。

另外很欣賞大廚Philip對食物的認真態度,場中大大小小醬汁,都是特意調裝來配襯不同的食物;另一方面,Market更每天將廚餘送贈給貧苦大眾,實在值得推廣;希望大家在享受美食之餘,明白香港一角,仍然有一班活在貧窮線下,大家可不要眼闊肚窄,隨便浪費食物,作為對食物的一種尊重吧!
2013-03-12 206 瀏覽
宅女平日雖然少吃自助餐, 但身邊不乏喜愛周圍試各式BUFFET的朋友, 而近1,2年間聽得最多說是最受歡迎的BUFFET餐廳非''THE MARKET''莫屬. 雖然平日晚餐一位收費要上五百多, 但每晚仍是坐無虛席, 而試過的朋友也無不力讚, 以致令我一直都想體驗一下她的魅力所在. 不過要在這裡訂位甚艱難, 曾經想訂一個月後的WEEKEND但也全滿座. 不過最近餐廳正在做新加坡美食為主題, 有幸獲邀試試, 宅女終於可以得償所願了!!餐廳位於尖沙咀的HOTEL ICON 2樓, 走進長長的門廊便會見到. 餐廳地方非常大, 只是平日晚上這裡都巳經是完全滿座, 椅桌雖多不過坐得也頗舒適的. 反之另一邊取餐區地方便顯得十分闊落.這次的自助餐主題是以新加坡美食為主, 由2月25日到3月17日, 來自當地的名廚Raymond Yin負責主理. 到底這家餐廳的食物有幾豐富? 未吃前當然是先出去繞個圈再說吧!先看到的是沙律區, 配料豐富, DRESSING更是多達十多種; 冷盤類如PARMA HAM, 凍肉, 4-5款沙律都不缺. 聽聞這裡的大廚本身自己都非常喜愛吃芝士, 所以這裡用上的芝士來貨質素非

先看到的是沙律區, 配料豐富, DRESSING更是多達十多種; 冷盤類如PARMA HAM, 凍肉, 4-5款沙律都不缺. 聽聞這裡的大廚本身自己都非常喜愛吃芝士, 所以這裡用上的芝士來貨質素非常高, 也有十多種選擇, 愛CHEESE人仕不能錯過!
來到海鮮區, 大大個海鮮塔巳非常震撼! 除了有翡翠螺, 凍蝦, 青口, 長腳蟹, 龍蝦仔之外, 更吸引的是有開邊龍蝦和超肥大的龍蝦鉗! 長腳蟹和翡翠螺雖然現在很多BUFFET都有供應, 但這裡的前者看起來很粗大多肉, 後者每隻的SIZE差不多都有大半個拳頭那麼大!!!
香港人愛吃壽司刺身, 這裡當然也不缺. 刺身有六款, 包括吞拿魚, 三文魚, 還有非常大顆的帶子和牡丹蝦. 而壽司區亦不是平常見到的那些行貨卷物, 而是件件都甚有特色的例如有芝士火灸三文魚, 三文魚子牡丹蝦, 火灸帶子壽司等等, 絕對不是馬虎之作.
這裡最搶眼球的就是可以任吃蟹肉三文魚子配魚子醬了! 宅女最本身不是富有人家, 魚子醬這些昂貴美食當然是鮮有機會吃到, 這晚可以任吃, 真的是個非常能夠回本的美食! 當然, 說是任吃, 但魚子醬其實最好是淺嘗一點味道才會佳.
這晚正在做新加坡主題, 各款星馬美食當然是不缺了! 除了有迷你海南雞飯, 肉骨茶, 串燒, 更有娘惹咖哩雞, 炸釀油條, 星洲咖哩魚頭, 辣醬炒蟹, 福建蝦麵, 蕉葉燒魚, 燒魔鬼魚等等. 另外印度風的咖哩雞, 咖哩角, 薄餅都有. 而每個不同地區美食的部分也會有來自當地的師傅坐陣烹調, 甚具風味.
想吃溫和大路一點的菜式也有海鮮意粉, 白酒煮青口, 燒牛仔骨, 鴨胸, 鴨肝多士, 德國腸, 羊鞍等等西式一點的選擇. 總會有一款合你心意.
來到甜品區同樣也是相當豐富, 各款啫喱布丁, 造型別緻, 蛋糕也有5-6款. 雪糕是用MOVENPICK品牌, 有5款口味可以選擇. 這裡最特別的是用上榴槤來做的甜點不少, 榴槤芝士蛋糕, 榴槤撻, 甚至是雪糕都有!! 作為榴槤迷可真是樂透了!!
逛了一圈真的是花多眼亂, 單是看都巳經令人高興不巳!! 最後決定一步步來, 先從冷盤, 海鮮等入手.
翡翠螺的SIZE大得嚇親人!! 吃了那麼多次自助餐, 真的很少見會有這麼大隻的螺!! 而且內裡的肉其實早巳處理好, 把不能吃的部份拿掉後再放回去, 只需用叉輕輕一拉便有一大舊肉, 入口真的是十分鮮甜啖啖肉!! 雖然那麼大舊肉會很飽但仍忍不住拿了半打吃; 開邊龍蝦肉厚甜美, 蝦頭部份的膏也很多不要忽略呢! 而凍蝦, 蟹鉗, 長腳蟹等肉質彈牙可口, 質素絕對不差. 相對來說青口便顯得細隻了一點.

刺身用個大大的貝殼盛著, 單是賣相巳比一般的漂亮.
三文魚紋路色澤很對板, 入口魚油豐滿甘香, 比起其他很多自助餐廳供應的質素都要高; 但最不能錯過的是這裡的帶子和牡丹蝦! 本來以為供應的是一貫坊間有的甜蝦, 原來這裡的是牡丹蝦來的, SIZE沒有平常看到的那麼大隻, 不過肉質十分鮮甜, 而蝦頭的膏也滿多的, 味道濃郁, 忍不住ENCORE了2,3次; 而來這裡絕對要吃的是大大顆北海道帶子!! 每次拿到的份量不是切片, 而是原隻上的!! SIZE大之餘亦非常厚肉, 一口吃下去極度滿足, 肥美得最後令我吃了4,5隻.

另一亮點當然是那個魚子醬了
每次都會由專人幫你盛好的, 份量適中吃完一份不會太膩 (圖中其實是我叫師傅盛多一點的...嘻嘻) 當中有混入了松露油的蟹肉, 還有來自加拿大的魚子醬和北海道的三文魚籽, 配搭起來真的有夠豪華!! 把三種全混在一起送進口, 蟹肉入口一絲絲的, 沒有看起來那樣一PAT PAT, 加上三文魚子的咸香和脆卜卜的口感, 味道十分豐腴. 而魚子醬老實說宅女吃得不多, 不便評論是好與壞, 但吃起來沒有腥味, 不知道是否三文魚籽比較搶味, 所以味道不太突出, 但吃起來卜卜聲, 整體的確是十分好吃! 雖然吃得太多不健康, 但最後忍不住拿了4次來吃!!

吃完頭盤海鮮, 其實都飽了一半. 不過星馬美食之旅還未開始呢, 要留QUOTA開動了!
鮮果蝦醬沙律
看賣相巳很有南亞風味, 這個沙律用了蝦醬來做汁, 加入蕃石榴, 炸油條, 青瓜混成. 蔬果塊塊都爽脆, 油條帶硬度, 不過加上那個醬, 味道濃得來不會很咸, 配上生果吃居然也很順喉, 而且不會很辣, 十分惹味.

再來是熱食
羊鞍大大件很厚肉, 中間的肉燒到呈粉紅色澤, 十分漂亮. 外皮帶焦香, 雖然沒太多肥脂, 但肉質十分軟棉, 羊騷味就不算強, 很溫和的, 值得一吃; 串燒雞肉很嫩滑, 配上沙哆醬十分濃稠, 帶有花生香, 不錯; 印度薄餅小小一片不太油吃罷不會飽滯, 咖哩做得很香有辣勁; 炸釀油條大大舊很粗壯, 炸得十分脆, 表面還鋪滿了芝麻入口更香, 醬汁甜中帶點微酸, 要不是肚子有限不宜放太多澱粉質進去, 這個絕對可以ENCORE幾次的.
而這個蕉葉燒辣魚茸吃起來軟棉棉的非常滑溜, 越吃辣味越突出, 亦慢慢帶出香茅的香味, 個人亦很喜歡這個.

自助餐宅女一向不會向粉麵飯類埋手, 不過這裡的福建蝦湯麵跟海南雞飯是名物, 破例都要試試.
其實這裡的福建蝦麵早前宅女來吃A LA CARTE時也曾點過來吃, 當然覺得這裡的湯頭做得十分不錯. 原來除了有豬肉和雞肉, 更是用上蝦殼和蝦頭來熬製數小時, 味道非常鮮甜不過咸, 就算當湯也可以喝上整整一大碗! 麵條帶韌度跟湯頭很配搭, 更特別的是這裡有豬油渣可以自行加入, 吸引度大增!! 而海南雞是很迷你的一小碗, 雞肉帶點黃油, 入口肉質嫩滑雞皮亦薄得來彈牙, 不過飯類始終在自助餐中不宜多吃, 最好還是一碗2個人分, 淺嘗一下便好了.

吃到這裡巳飽飽滯滯, 不過甜品也是不能錯過的環節呢!!
這裡除了有慣常的甜品, 也加了幾款星洲特色的甜點. 像珍多冰和星洲嚤嚤渣渣. 前者底下有不少材料像涼粉, 紅毛丹, 綠色粉條, 紅色粉圓, 亞答籽等等, 面頭再加上即做刨冰和椰奶糖漿, 份量不算大, 十分豐富. 個人最喜愛這裡居然有亞答籽吃, 口感滑嘟嘟很彈牙的, 小時媽媽最愛用這個來做西米露, 十分好吃 ; 而嚤嚤渣渣味道不太甜, 吃起來有陣陣椰香, 當中的蕃薯跟芋頭也很粉淋, 西米也頗多, 不過記憶中在馬來西亞吃過的更濃香, 材料也多一點的, 這裡的味道就有點太單薄.

雖然這裡有的是MOVENPICK雪糕, 更有其招牌TIRAMISU或雲呢拿, 士多啤梨, 檸檬雪芭等選擇, 不過既然有榴槤雪糕, 當然是亳不猶豫地選它了!!
這裡的雪糕是用上D24或貓山王的榴槤來自製的, 每口都能吃到一絲絲的榴槤肉, 香氣迫人, 而且入口十分幼滑軟棉, 吃一球實在不夠!!
最後也來一ROUND慣常座陣的幾款甜品.
每個布丁或啫喱都以個小小的蛋殼杯子盛著, 造型別致, 必定能討小朋友或女生歡心. 款式有抹茶奶凍, 入口有著非常濃郁的抹茶味, 質感幼滑不過甜; 芒果布丁和哈密瓜啫喱味道也同樣濃郁更有大大舊果肉在內; 櫻桃白酒啫喱有著淡淡的白酒香但味道清新保證吃不醉人; 而宅女最喜愛的是Baileys奶凍, 半濃稠的奶凍質感加上陣陣的甜酒香, 入口絲滑順喉, 真想吃多幾杯呢!
而蛋糕類選擇也頗多, 當中抹茶紅豆蛋糕最好吃, 抹茶味香濃有著不太甜的紅豆蓉, 再加上底下脆脆的餅底, 小小的一件層次感相當豐富; 而榴槤芝士蛋糕香味濃, 入口雖然沒有雪糕那麼濃, 但加入芝士餅的質感, 味道挺溫和的, 而且吃罷餘香不絕.

這晚吃得非常飽, 宅女的肚子像有了7個月身紀一樣.
非常感謝公關小姐和食友的邀請, 終於可以一嘗THE MARKET的滋味, 果真是名不虛傳.
這裡星期一至四晚餐收費HKD$538, 五至日的話每位HKD$578, 聽起來像有點貴, 不過看過食物的種類之多, 更嚐過每款都在水準之上, 感覺這個收費又算是十分合理.
眼看是夜不少食客都是來慶祝生辰或一大班朋友聚餐, 氣氛熱鬧. 不過如果想吃, 真的要早點訂位, 宅女問過現在平日的話都要預早一個多星期前訂, 如果想WEEKEND吃的話更要早至一個月前呢!!
  • 羊架
  • 綠茶奶凍
今次試食的餐廳是The Market @ Hotel ICON,而當晚自助餐的主題是「新加坡美食節」! 酒店還特地邀請了擁有超過三十年主理酒店餐飲經驗的新加坡籍名廚Raymond Yin (Raymond叔叔) 駐店為大家炮製一系列地道的新加坡精選菜色,包括福建薄餅卷、黑胡椒炒肉蟹、星洲炒辣蟹、星洲魚頭咖喱、麥皮炸鮮蝦、辣醬燒浦魚、蕉葉燒魚肉、明爐沙嗲、星洲肉骨茶、椰汁喇沙、福建炒麵、海南雞飯及印式烤餅等等,務求令客人都能夠品嚐到純正的獅城風味。 當晚自助餐的食物質素真的令我到現在還是念念不忘!由食物的種類,質素,賣相,用料,以至服務等都是我試過的自助餐當中最好的!而且絕無誇張,更甚的可以用精彩絕倫來形容! 而其中 北海道魚子醬令人繞舌的鮮味、蝦膏豐潤且肉質Q彈的龍蝦、汁香味濃的椰汁喇沙、以及我最愛的茉茶朱古力蛋糕,都令我印象深刻,有一嚐再嚐的衝動! 頭盤類,包括:什菜沙律、各式芝士、意大利火腿、意大利肉腸、肝醬批、煙三文魚啫喱、蕃茄發達芝士沙律、雞胸沙律、雜菇沙律等等! 海鮮及魚生類,包括:各式壽司和魚生、新鮮帶子、龍蝦、亞拉斯加蟹腳、小龍蝦、翡翠螺、鮮蝦、青口、魚子醬等!其中龍蝦肉

而其中

其中龍蝦肉
肉質Q彈,而其蝦膏豐潤鮮味,令人一試難忘!還有帶子巨型肉厚,完全滿足到我挑剔的味蕾!

而我全晚共encore了三次的魚子醬更是我的至愛!魚子醬一咬即破,鮮甜味隨即破囊而出,並縈繞在口中良久不散!回味!回味!

熱盤類,包括:包括辣醬燒魔鬼魚、福建蝦湯麵、星洲炒辣蟹、星洲魚頭咖喱、福建薄餅卷、麥皮炸鮮蝦、明爐沙嗲、星洲肉骨茶、椰汁喇沙、福建炒麵、海南雞飯及印式烤餅等等!

我個人對其海南雞飯及椰汁喇沙
最為欣賞!雞飯油香黏糯,喇沙汁香味濃,超讚!

甜品類,包括:榴槤香蕉、星洲嚤嚤喳喳、雪糕、各式雞蛋布丁、朱古力芝士蛋糕、茉茶朱古力蛋糕、芒果芝士蛋糕、綠茶芝士蛋糕、各式果撻、珍多冰、印式炸奶球等等!

我推薦大家一定要試茉茶朱古力蛋糕
,茉茶味清新自然,和濃濃的朱古力簡直就是絕配呢!還有那個綠茶味的雞蛋布丁也是必吃的!布丁入口軟滑香甜,且有淡淡的綠茶味!大愛!

試食活動
  • 北海道魚子醬