The Market

係個半月前訂好位, 終於食到喇, 訂平日一來平少少, 二來因為好近我公司, 行去都係五分鐘。一直期待去試呢間食自助餐都獲到好評既餐廳, 入去行左一個圈, 見到生蠔係即開 香港已經好少有生蠔食而仲要即開既自助餐, 即刻拎左2隻食下。雖然得一款, 早去時候會較新鮮, 所以一開始就食左先, 有師父即開, 不斷供應。好難得仲有得鍾意食既鮮蘑菇, 好多沙律既醬汁選擇。羊架, 唔錯.. 燒烤既鐵板會一直燒住, 所以好熱好新鮮。我見推介食物係喇沙, 但我反而覺得蟹粥比喇沙更好, 唔客氣食左兩碗, 同埋嚮螺湯都好正。到甜品類都好多款, 仲有雪糕, 軟糖, 好豐富。
香港已經好少有生蠔食而仲要即開既自助餐,
即刻拎左2隻食下。
好難得仲有得鍾意食既鮮蘑菇, 好多沙律既醬汁選擇。
羊架, 唔錯.. 燒烤既鐵板會一直燒住, 所以好熱好新鮮。
甜品類都好多款, 仲有雪糕, 軟糖, 好豐富。

2012-11-05
2012-10-30 109 瀏覽
友人7月生日, 6月時已經打定電話去BOOK 枱, 點知已經fully booked 啦 原來, 要3個月前book枱架, 最後我book 左9月去e間傳聞中好好食的buffet.當日去到餐廳, 先知道為咩咁難book, 因為枱數唔多. 但食物種類就唔少喎, 攞野食的地方好忡好寬敞下..果度最多是海鮮, 生蠔是即開架, 忡有少少海水味, 正!佢D蝦好大隻好好味, 但我朋友就話有D梅, 唔知係咪我好彩, 我食隻隻都好新鮮.忡有佢d叻沙, 好有地道風味, 同在香港的新加坡餐廳食的味道一樣, 都叫得好正宗, 好少食自助餐的湯麵咁得架!我最欣賞係佢D甜品, 好精緻, 唔係太甜, 好多款式!! (完了)另外再補充下佢嘅沙律吧有菜, 蕃茄, 青瓜. 全部都好新鮮, 蕃茄咯帶酸, 菜同青瓜都𡙁口. 忡有海南雞飯, 細細碗過口癮就幾好, 但唔見得特別出色. 至於佢嘅中式湯, 好重藥材味, 少少甘甘地, 都唔錯!

果度最多是海鮮, 生蠔是即開架, 忡有少少海水味, 正!

座位
沙律吧
生蠔
杧果布丁
題外話/補充資料: 我唔知你地睇到 "完了"覺得我有冇寫到食物呢, 但OPENRICE話"建議閣下更多有關食物的味道或賣相等的描述", 我都唔明我寫食評係寫我重點想講嘅食物, 而唔係長篇大論去做食家. 我係唔開心我寫完D野為左佢D無理理由俾OPENRICE rejected, 所以我先再加返D補充資料, 如果佢都唔登, 我以後都唔會再寫!!!!
2012-09-19
生蠔
杧果布丁
2012-10-24 69 瀏覽
BOOK位足足要3個月前BOOK, 滿心期待去食, 點知好失望囉食物選擇唔多, 唔算好特別既野食囉, 長腳蟹好幼身, 凍蝦係大隻, 但唔算好好味, 熱食選擇少, 甜品倘算OK, 但全無咩特別驚喜囉, 完全唔明點解咁多人去食, 要等咁耐囉~講下食物長腳蟹係有好多供應, 不過好幼身, 隻隻都好瘦削, 無乜肉食凍蝦係好大隻, 的確係啖啖食, 不過就食唔到蝦味, 好大陣雪味生蠔算新鮮, 一啖一隻, 叫做ok啦熟食種類唔算多, 咖哩算係做得最好既一款熱食清湯腩, 牛腩夠淋, 舊蘿蔔都好入味, 不過一碗得一舊, 要食多d就要拎多幾次啦 迷你海南雞, 一啖雞一啖飯, 但只屬一般甜品款式唔算好多, 不過係幾精緻既, 味道都ok啦, 綠茶奶凍, 朱古力蛋糕, 佢有幾款唔同奶凍既, 係綠茶呢隻叫做特別d (因為我唔食榴槤), 另外仲有自己斟既乳酪雪糕, 味道好一般生果, 我真係未試過去食buffet個生果係原果(橙, 萍果, 奇異果) 擺係到俾人攞既, 點食呀, 叫個客自己返埋位用刀係到切咩, 結果攪到生果都無食, 連想食返d西瓜都無囉~最慘係成個環境好嘈吵, 我同我老公兩個人去食, 我老公坐我對面, 佢

講下食物
生蠔算新鮮, 一啖一隻, 叫做ok啦
熟食種類唔算多, 咖哩算係做得最好既一款熱食

迷你海南雞, 一啖雞一啖飯, 但只屬一般

最慘係成個環境好嘈吵, 我同我老公兩個人去食, 我老公坐我對面, 佢講野我係完全聽唔到囉, 超級嘈吵, 仲衰過係茶餐廳囉, 個個人都係猛大喉嚨講野, 嘈到頭都痛, 就算D野有幾好食呀, 都無心情享受啦, 成個場完全唔似係間酒店入面食緊五百幾蚊既buffet囉.

因為太嘈, 真係好無MOOD
完全影響食慾, 一D都唔值$538一位囉, 應該都唔會ENCORE再蒞食!
題外話/補充資料: 而家做緊個PROMOTION 入到去WAITER 會叫你係FB打卡, 咁就有一杯細細既飲品送~
2012-09-28
其他
2012-10-15 47 瀏覽
難得的半日假,跟3位同事一齊食個LUNCH BUFFET,一直聽說好好食.以為好難BOOK位,雖然係星期五但一BOOK就有喇,去到已經差不多12:25. 因為有BOOK位,完全不用等不過位置卻跟食物區有點距離....好遠呀!首先第一輪係冷盤有藍青口,長腳蟹,龍蝦仔,熟蝦除了龍蝦仔外,我都有食長腳蟹好新鮮,好JUICY.藍青口都OK,熟蝦都唔錯既.不過無生蠔就有D失望刺身都有五款,我只食了三文魚跟"立"魚師傅一D都唔孤寒,每次每款都會比4片仲有整好左既一碗碗魚生飯,但無冷麵但有中華沙律,八爪魚,沙律等前菜熱盤我都無食好多,海南雞飯幾好味香腸係屬於台灣小食果種香腸牛扒唔錯.唔會過熟仲帶羊架,但本人唔食羊無試過有D印度咖哩+薄餅, 炸蝦餅,黑椒牛柳中湯料足.雖然我唔太鐘意飲有藥材既湯.比較失望既就係呢個有特色既三文魚凍好腥好酸,我食左兩啖要吐返出黎喇沙...好好味.椰味重但辣既味道不減,少少既份量就可以試多幾款不同既食物.後面既人北京烤鴨,每一啖都有肉絲,只係食到最後皮有點硬!最後係甜品, 款色真係唔太多,而且大部份都係CHOCOLATE.有幾款需要推介.茉莉花朱古力蛋糕.一咬就有茉莉既味道

以為好難BOOK位,雖然係星期五但一BOOK就有喇,
去到已經差不多12:25. 因為有BOOK位,完全不用等
不過位置卻跟食物區有點距離....好遠呀!

首先第一輪係冷盤
有藍青口,長腳蟹,龍蝦仔,熟蝦
除了龍蝦仔外,我都有食
長腳蟹好新鮮,好JUICY.
藍青口都OK,熟蝦都唔錯既.
不過無生蠔就有D失望

刺身都有五款,我只食了三文魚跟"立"魚
師傅一D都唔孤寒,每次每款都會比4片
仲有整好左既一碗碗魚生飯,但無冷麵
但有中華沙律,八爪魚,沙律等前菜

熱盤我都無食好多,海南雞飯幾好味
香腸係屬於台灣小食果種香腸
牛扒唔錯.唔會過熟
仲帶羊架,但本人唔食羊無試過
有D印度咖哩+薄餅, 炸蝦餅,黑椒牛柳
中湯料足.雖然我唔太鐘意飲有藥材既湯.
比較失望既就係呢個有特色既三文魚凍
好腥好酸,我食左兩啖要吐返出黎
喇沙...好好味.椰味重但辣既味道不減,
少少既份量就可以試多幾款不同既食物.
後面既人北京烤鴨,每一啖都有肉絲,只係食到最後皮有點硬!
有幾款需要推介.茉莉花朱古力蛋糕.一咬就有茉莉既味道
還有即整既少杯心太軟,每次即焗7-8杯心太軟
不要小看細細杯,以為沒有流心既效果,但他真的做到,好好味!

還有百利甜酒的布甸!比其他的布甸更滑
AND紅酒JELLY,但同事話味道怪怪
抵讚既人竟然有榴槤甜品,雖然我唔鐘意食,但照顧到喜歡食榴槤既人

雪糕係MOVENPICK,有5種味道,個人覺得比哈仁達仲好味.仲有自制YOGURT,我食到太飽已經食唔落

生果係一整個放係度任你拎,但不太方便,而且我太懶了,不想自己切,所以無食過生果

總評
食物種類算多, 而且REFILL速度快,唔洗搶食
WAITER反應快.收拾速度快.而且見到你台上既餐具餐巾整歪了.會主動幫忙排返好
而且有禮貌!
但2.5小時唔太夠,感覺食得太急,有好多款都食唔到
2012-10-12
2012-10-11 39 瀏覽
話說hotel icon開張冇耐, the market已經瘋狂到book位要2個月後到底有咩咁巴敝呢, 事隔接近一年終於一試!小弟其實都幾鐘意食buffet, 咁岩女朋友都係,對呢度都虎視眈眈左好耐, 起朋友既幫助下book一星期就有位!到底有咩符fit? 一齊睇下啦環境都算唔錯丫!沙律吧都叫有應有盡有, 之前見其他食家講過,呢度特有既3文魚啫喱好正,嘩!我地兩個一食好有想嘔既感覺, 對唔住唔識欣賞呢盤虎蝦淨係賣相都加晒分, 鐘意食蝦真係食多兩隻,大隻得黎彈牙, buffet 冇咩呢d蝦食到蠔係即開既, 但超級唔鐘意個師傅冇禮貌刺生十分正, 帶子都食左半打,haha最後到左甜品既環節, 我諗供應既種類係睇佢地心情萬眾期待既macaron 竟然一粒都冇..失望最後埋單送泊車同discount

到底有咩咁巴敝呢, 事隔接近一年終於一試!

小弟其實都幾鐘意食buffet, 咁岩女朋友都係,

到底有咩符fit? 一齊睇下啦
環境都算唔錯丫!
沙律吧都叫有應有盡有, 之前見其他食家講過,
呢度特有既3文魚啫喱好正,
嘩!我地兩個一食好有想嘔既感覺, 對唔住唔識欣賞
呢盤虎蝦淨係賣相都加晒分, 鐘意食蝦真係食多兩隻,
大隻得黎彈牙, buffet 冇咩呢d蝦食到
蠔係即開既, 但超級唔鐘意個師傅冇禮貌

刺生十分正, 帶子都食左半打,haha
最後到左甜品既環節, 我諗供應既種類係睇佢地心情
萬眾期待既macaron 竟然一粒都冇..失望

最後埋單送泊車同discount
其他
2012-09-27 33 瀏覽
恨食好耐喇結婚周年終於去食自助午餐訂位時話明有小朋友,所以安排到近食物附近回正題熱盤麻麻地,的肉好老(我試佐肉眼、烤排骨),唔好食,咬唔開(呢度扣分),即叫即整既片皮鴨唔錯,好味,羊架都唔錯囡囡食佐雞飯,我試佐唔錯刺身我地食佐三文魚同甜暇,唔錯,吞拿魚等冇食冷盤唔錯(我試佐蟹腳,蝦,龍蝦仔好咸,老公試佐青口,冇問佢好唔好食水魚湯,好味出名既喇沙,我覺得甜,唔好食雪糕,不過不失甜品,我食佐好多蛋糕同奶凍,最好味都係奶凍。可惜既係,食到最後一轉,我去羅甜品時發現有隻小蒼蠅係蛋糕度爬黎爬去,職員話見唔到WO,不過最後都將呢碟蛋糕倒入垃圾筒,呢度我扣佐少少分(指發現小蒼蠅)生果。。。。點解原只擺係度?唔知點食,浪費仲有小部份食物唔記得叫咩,所以唔寫喇,都OK既。我老公同囡囡食得幾開心,6歲以下小朋友唔使錢,老公話下次可以再黎WO,考慮下先喇。
恨食好耐喇

結婚周年終於去食自助午餐
訂位時話明有小朋友,所以安排到近食物附近
回正題
熱盤麻麻地,的肉好老(我試佐肉眼、烤排骨),唔好食,咬唔開
(呢度扣分),即叫即整既片皮鴨唔錯,好味
,羊架都唔錯

囡囡食佐雞飯,我試佐唔錯
刺身我地食佐三文魚同甜暇,唔錯,
吞拿魚等冇食
冷盤唔錯(我試佐蟹腳,蝦
,龍蝦仔好咸
,老公試佐青口,冇問佢好唔好食
水魚湯,好味

出名既喇沙,我覺得甜,唔好食

雪糕,不過不失

甜品,我食佐好多蛋糕同奶凍,最好味都係奶凍。
(指發現小蒼蠅)
生果。。。。點解原只擺係度?唔知點食,浪費

仲有小部份食物唔記得叫咩,所以唔寫喇,都OK既。
2012-09-26
5 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 長腳蟹
先講下訂位,成日打唔通電話。打左成三 四次先有人聽。我訂果日是以比人訂曬,我叫他留後保,留電話吧。佢都有都唔是咁想叫我七點打來問有無,如果留電話佢會7點半先打來比我。咁好啦,無所謂。到果日又四點打來講有位了。唉,真的無野講,不過都佢食啦。講裝修服務。餐廳裝修幾好。幾好坐,我都坐到九點幾十點,不過人多有少少嘈啦,ok的。服務真的有d問題,可能我坐的位置遠,同水杯太細了,所以成日無水飲。可不可以換個大點的水杯或比人自己來吧。收碟真的有d問題,收都收得好快,但好像好佐我食野呀,有代改善吧。最後想埋單,等左好耐都無人埋,叫人都唔理我。唉,可能同時有好多人埋單掛。講食物。以這個價錢食物選擇少,涷蟹,涷大蝦,翠翡螺幾好食。不過魚生唔新鮮,我食左d最後都吐左出來。熱食選擇少,牛扒羊架唔是即時切重要放在鐵板上熱住,我要左兩件,硬到食唔到,最後曬野佢的湯同粥真的幾好,無論中西湯都唔錯。蟹粥真的幾好,值得一試。甜品選擇少,唔知點解要張d蛋糕切到好像方糖咁,令人一d胃口都無,所以無食到。雪糕一般般,無特別。最特別是生果,佢是成個上的,成個燈,蘋果,奇異果,點食呀,最少都比下西瓜我呀。最差的自助餐有的野佢無,
先講下訂位,成日打唔通電話。打左成三 四次先有人聽。
我訂果日是以比人訂曬,我叫他留後保,留電話吧。
咁好啦,無所謂。到果日又四點打來講有位了。唉
,真的無野講,不過都佢食啦。

最後想埋單,等左好耐都無人埋,叫人都唔理我。唉
,可能同時有好多人埋單掛。

最差的自助餐有的野佢無,真的不可思議
,攪到我無生果食,令食野唔是咁均行咁。

最後講感想,比食評所累,以為好好食,大失所望,不值這個價,加上無下次,好彩是我生日唔洗我比錢的,不過都好不值,唉
2012-09-11
5 分鐘 (堂食)
(非會員)
2012-08-29 27 瀏覽
好耐之前食過LUNCH 覺得最吸引都係甜品熱盤都算多 起碼唔會好似某D大酒店既LUNCH 咁 淨係揀到炒PASTA ><今次再黎食DINNER真係超驚喜 XD海鮮超好味 龍蝦大蝦 蟹腳生蠔 樣樣都好正我地三個女仔 食左一大碟蝦同蟹腳 10幾隻蠔 =]之後 廚師好好人 幫我地揀左幾年羊架 超惹味 蟹粥同喇沙我地三個SHARE一碗 果日有蟹肉灌湯餃 我地一人一盅都唔夠丫 不過友人堅持要留肚食海雞飯先至放棄之後就梗係攻甜品啦我地食ALLPLE CRUMBLE果時 廚師好好咁問我地駛唔駛加雪糕 =]好體貼呀 之後我地仲坐到1030先走講完食物 再講下環境其實~ 我覺得係有少少迫不過咁先BOOK到台如果仲要坐開D咁咪仲難訂 >0<如果咁樣諗 我覺得都係可以接受既
好耐之前食過LUNCH

如果仲要坐開D
咁咪仲難訂 >0<
如果咁樣諗 我覺得都係可以接受既

2012-08-25
生蠔即開,但每一水都唔同質數。食左18隻有4-5隻係唔新鮮,其餘只係普通貨仔。蟹腳非常好,其他地方絕對搵唔到羊架,好喇沙,好蟹粥,非常好印度菜,正常水準青口,OK翡翠螺,好甜品一般除左雪糕之外服務偏差唔似酒店水準,但出面既廚師就好好。所有比我既野都係單手進行,無論係信用卡,單,叉,紙巾。唔知係因為佢地係學生定點。環境除左用逼字黎形容都唔知用咩好。 背對背坐。五百幾蚊出面好多選擇,一定唔會再黎。

蟹腳非常好,其他地方絕對搵唔到

羊架,好
喇沙,好
蟹粥,非常好
印度菜,正常水準
青口,OK
翡翠螺,好
甜品一般除左雪糕之外

服務偏差唔似酒店水準,但出面既廚師就好好。
所有比我既野都係單手進行,無論係信用卡,單,叉,紙巾。
唔知係因為佢地係學生定點。

環境除左用逼字黎形容都唔知用咩好。 背對背坐。

五百幾蚊出面好多選擇,一定唔會再黎。
2012-08-21
2012-08-18 37 瀏覽
兩個月前訂位, 今晚終於落場見識久仰的爆紅buffet.已經有各位前人詳盡報告呢到嘅食物. 所以我就唔過份重覆喇.反而想先講下環境.一入到嚟就覺得空間感麻麻, 走道好窄, 尤其係主要搵食必經通道, 夾住係沙律吧同洋酒售賣機之間, 只有2個瘦人嘅身位. 攞住食物行過真係要打醒十二分精神.再轉入座位區, 走道都幾窄, 兩旁set好座位和檯. 而檯同檯之間非常近. 同食放題差不多. 室內以黑色為主, 燈光偏黃. 唔算係一個舒服同增進食欲嘅環境.如果只論環境, $538一位就是很貴了.講講食物海鮮類當然是主打. 即開英國Rocky生蠔, 偏咸偏DD金屬味, 細隻. 我自己就覺得一般. 蝦就好巨型, 爽口, 蝦味淡. 不過食多幾隻係有滿足感.蟹, 要攞蟹箝, 檯上有利剪輔助, 蟹箝大大隻, 啖啖肉巴馬火腿和莎樂美等都是平常貨色.是日西湯是南瓜海鮮湯. 龍蝦味完全蓋過南瓜味, 唔算成功. 中湯我只試了一啖, 不喜歡藥材味, 但同行的肥妹仔就喜歡, 因為好補身 XDDDD. 不過飲到有少少味精. 蟹粥就真係必食. 我唔鍾意食粥都覺得好食. 蟹膏味香, 仲有一舊蟹你食. 細細碗唔會佔你個胃的空間.喇沙
兩個月前訂位, 今晚終於落場見識久仰的爆紅buffet.

已經有各位前人詳盡報告呢到嘅食物. 所以我就唔過份重覆喇.

反而想先講下環境.

攞住食物行過真係要打醒十二分精神.

如果只論環境, $538一位就是很貴了.

講講食物
蝦蟹肥美

蝦就好巨型, 爽口, 蝦味淡. 不過食多幾隻係有滿足感.

蟹, 要攞蟹箝, 檯上有利剪輔助, 蟹箝大大隻, 啖啖肉

巴馬火腿和莎樂美等都是平常貨色.
蟹粥多膏
喇沙湯正
喇沙都係必食. 湯底做到香濃得來帶甜, 甜得來帶好少辣. 出面好多店舖, 包括吐司公房同埋上環的新加坡店, 都只能做到甜味

份量勁少, 有半隻蝦, 四分一隻蛋, 一塊豆pok, 一小塊魚片頭, 兩啖粉.過下口癮.
雞飯可以
我無食太多熱葷. 乳鴿睇落吸引但食落無味. 海鮮炒粉絲不值一試. 海南雞飯是可以的, 而酒店提供的薑蓉油香細密, 反而係亮點. 豬頸肉豐美嫩滑, 好吃
最愛綠茶
甜品是令一重點. 差不多試咗大部份. 蛋蛋來講, 最好食是Bailey's味和綠茶. 前者有咖啡酒香, 後者就咁多隻味之中質地最幼滑. 反而芒果味就好一般, 不著跡, 但上面的芒果醬又太假.

紅酒果凍好濃紅酒味, 反而比較喜歡荔枝果凍的清新. 綠茶蛋糕好食過芒果芝士蛋糕, 後者味道太淡芝士味亦唔討好.

不過要讚嘅係, 甜品件件都一啖一個或細細杯, 啱曬心思思又想試曬又食飽咗的食客.
藍莓乳酪雪糕
酒店提高大路口味的MOVENPICK, 加埋藍莓味乳酪雪糕. 不足之處係可以選擇的配料太少. 得朱古力粒粒, 彩虹粒粒等等, 如果有果仁會開心好多. 另外最神奇係, 我要咗一球青檸味+一球Tiramisu+朱古力粒粒, 唔知係發生了咩化學作用, 竟然有陣榴槤味.....攪到我唔想食....

服務方面, 有點參差. 電話訂位到確認, 三位服務員都態度不一. 一個好HEA, 一個好串, 一個好好. 而係在場收碟嘅服務員態度良好, 有個可能見我地食甜品仲無啦啦問我地飲咩餐飲, 可能佢誤會咗我地已食完, 而其實我地只係開始了不久但又隨機拿些甜品來試咋 XDDDD.不過到咗中場忽然明顯無咩人出現, 有一段仔時間(雖然當時我地已經飽, 已經停咗手)直頭無人收碟.

呢方面絕對有好大改善空間. 而在食物區on duty嘅就大致上好友善.

食到好飽, 盡興而歸. 高期望, 無失望.
2012-08-17
藍莓乳酪雪糕
  • 喇沙
  • 果凍
2012-08-13 42 瀏覽
小妹生日,和一大一小俊男往食午餐自助餐. 感覺價錢偏貴,食物普通食物較多東南亞食品,反而中式食品較少.選擇偏少,幾乎所有食物味道都偏鹹.我在約兩小時內狂飲水. 喜愛海鮮的會較適合,有蟹腳,龍蝦,青口及蝦,但石蠔要另收錢. 剌身有三文魚,吞拿魚,甜蝦,八爪魚,鯖魚和立魚,種類算多. 有松草花燉湯,都夠味,好味的. 甜品種類不算多,反而味道比較淡,真的估佢唔到. 最好的是小朋友六歳或以下不用收錢,否則以近三百元的價錢,我覺得尖東大把酒店好過佢.

海鮮味道有鮮味,但幾鹹.
蝦面,味道幾正宗
反而甜品味道偏淡,紅毛丹完全唔甜
2012-08-10
生日
海鮮味道有鮮味,但幾鹹.
蝦面,味道幾正宗
反而甜品味道偏淡,紅毛丹完全唔甜
  • 喇沙
  • 海鮮
(非會員)
2012-07-31 36 瀏覽
因為The Market 太多好食評,所以我2個月前己訂位和家人興祝我的生日. 餐廳的環景和網上看见一樣簡潔,可借我們的檯遠離食物區. 雖然我訂檯時知道長者沒有折, 但可否安排我們坐近一些. 每次見到倆老走頗長路程來回,真有点後侮. 可能這餐廳多數做後生仔生意. 因為我和父母都不食生蠔,我們都期望有龍蝦食. 結果失望極了. 我妹妹因為有生蠔食,所以都很滿足. 至於甜品方面,很好味,但種類比綱上食評少. 總結期望過高了. 我想以$537dinner buffet的價錢,可以食lunch buffet比較化算. 首輪食物:刺生很生鮮,要排隊. 長腳蟹有鮮味, 大蝦和小龍蝦放棄吧!熟食:推介羊扒,牛扒,
妹妹話很好味
沒有龍蝦很失望
很好味甜品
甜品區
帶了,甜蝦,長脚蟹

熟食:推介羊扒,牛扒,

2012-07-30
帶了,甜蝦,長脚蟹
甜品區
很好味甜品
妹妹話很好味
  • 長腳蟹
2012-07-27 56 瀏覽
我預早1個月時間book 7月23日的自助餐。當天是3號風球,幸好是3號風球,可以安全地到達hotel icon。12:00mm 準時入座,環境優雅,裝修的色調以啡和黑色做主調,播著柔和音樂,令人很舒服。首先,喝一壺蟲草水鴨湯,暖暖我的胃先。由於是燉湯關係,湯很甜。由於比阿媽d湯更好喝,所以先後喝了2壺。喝完湯,我去了頭盤。拿了煙三文魚啫喱、蕃茄芝士、雜菇沙津及西班牙火腿。我覺得煙三文魚啫喱是多此一舉的食品,啫喱沒有味,只不過在啫喱上加d香草。我寧願比正常的煙三文魚。蕃茄芝士是很清新,兩者一定要一起放在口裏,如果分開吃,芝士會很難吃。至雜菇沙津,不愛菇的人會覺得好腥。這個沙津加了醋,所以雜菇沙津有酸酸地既味。我覺得幾特別。今次要破禁食豬,突然想吃西班牙火腿。味道不會過鹹。到了海鮮環節,先吃韓式青瓜墨魚。用了青瓜,味道爽甜。墨魚不會過un。用了公雞碗盛載。海蝦很甜,沒有蝦腸。青口沒有甚麼特別。不過蟹腳可否酒店卜碎定先呢﹖很不方便客人。枝豆、蕃薯、茄子天婦羅炸得脆及香口。不過德國燒牛肉好un。最後到甜品時間,甜品櫃是吸引,排列很整齊。先說三個布甸,包括:甜酒、綠茶及芒果。我最喜歡是綠茶布甸

蟲草水鴨湯
煙三文魚啫喱
左邊蕃茄芝士沙津,右邊雜菌沙津

韓式青瓜墨魚
海蝦、青口、蟹腳
天婦羅 燒牛肉
枝豆、蕃薯、茄子天婦羅炸得脆及香口。不過德國燒牛肉好un。
甜品好味到不得了
最後到甜品時間,甜品櫃是吸引,排列很整齊。先說三個布甸,包括:甜酒、綠茶及芒果。我最喜歡是綠茶布甸,用了上等的綠茶,不會帶苦味,布甸也很細滑。
中間是荔枝啫喱,果粒荔枝很清甜,啫喱有荔枝味。
檸檬撻好酸呀!相反榴槤撻勁好食,我總共吃了4小粒。榴槤味好濃郁。
芝士巧克力蛋糕,太甜。相反綠茶朱古力蛋糕,不會太甜。
士多啤梨乳酪
一餐的總結,士多啤梨乳酪。自由酙乳酪再加上自由加toppping,令人有想起童年的童真。

服務方面,加水及收碟都很快,人手是充足。店員亦有禮貌和笑容。雖然$320的自助午餐是很貴,但環境是有為客人著想的。食物都顯得花盡心機。
題外話/補充資料: 想食生蠔,可以到生蠔吧,一隻$17。 離開時候,有理大學生叫我和朋友做訪問。訪問是關於酒店房間設計。完成訪問後會得到$80.00現金卷下次食自助餐用。
2012-07-23
  • 榴槤撻
  • 芝士
  • 門選擇」加入
2012-07-08 413 瀏覽
The Market的自助餐是一個都市傳說,週末的Lunch Buffet需要早三個月預訂。四月預訂,今日終於等到…踏進Hotel Icon, 已經被奪目的設計吸引著, 除了味覺上的滿足, 是日眼睛獲得的享受, 亦同樣充裕!! 被安排在園景位置, 飽滿的自然光陪著我們一起, 無論是自身的悠閒感覺, 又或是相機拍到漂亮照片帶來的感動, 一切都是同樣美好! 先巡視一回,海鮮、熟食、魚生壽司、甜品等,與其他酒店的自助餐無異。先取一些沙律,酒店提供的水準總不會差,蕃茄烤蔬菜等新鮮顏色奪目,吞拿魚甜椒沙律最好吃。 芝士檯有Danish Blue, Camenbert,Cambozala,Emmental,Brie Cheese,果仁,杏桃乾及提子乾。水牛芝士奶香濃郁,藍芝士辛香濃烈。海鮮拼盆中取了龍蝦、蟹腳、翡翠螺、青口及大蝦等,每款是肉質爽勁,不過味道絕對不是鮮甜,龍蝦的也是如此,只有蟹腳是異數屬鮮甜,結果提不起衝勁再吃次回。得到了海鮮的經驗,便開始略帶懷疑。先嚐魚生、壽司,店方提供了較常吃的三文魚、帶子、甜蝦、玉子和八爪魚,便好奇各取了一點,魚生小巧體積,色澤亮麗,咀嚼後發現鮮味而不韌口,不
The Market的自助餐是一個都市傳說,週末的Lunch Buffet需要早三個月預訂。四月預訂,今日終於等到…踏進Hotel Icon, 已經被奪目的設計吸引著, 除了味覺上的滿足, 是日眼睛獲得的享受, 亦同樣充裕!! 被安排在園景位置, 飽滿的自然光陪著我們一起, 無論是自身的悠閒感覺, 又或是相機拍到漂亮照片帶來的感動, 一切都是同樣美好! 先巡視一回,海鮮、熟食、魚生壽司甜品等,與其他酒店的自助餐無異。

新鮮沙律吧
芝士檯
冷盤
海鮮拼盆
得到了海鮮的經驗,便開始略帶懷疑。先嚐魚生、壽司,店方提供了較常吃的三文魚、帶子、甜蝦、玉子和八爪魚,便好奇各取了一點,魚生小巧體積,色澤亮麗,咀嚼後發現鮮味而不韌口,不過沒有衝勁吃次回。八爪魚、三文魚的質素不會令人難以嚥下,吞拿魚壽司用料頗新鮮;翡翠螺出奇地爽脆多肉,蟹塊也是一樣的鮮甜又帶海水味,不過有點遺憾的是不夠多肉。另一款太卷壽司的味道則普普通通。

之後也是吃熱盤的時候了,熱盤分成數個部份,有叻沙檔、印度咖喱、西式的及中式的,基本上配額很有限,印度咖喱和中式的吸引不了我,最後只吃了點西式及叻沙,先來的是喝碗海底椰雪耳煲雞湯,這碗老火湯入口味道清甜,沒有味精,感覺很滋潤,忍不住Encore了一碗。喝起湯來吃到點爽口的海底椰,感覺蠻不錯的。叻沙湯底鮮辣,蝦鮮混合椰香與咖哩辛辣,煮麵的火候也控制的恰到好處,不失彈性。
熱盤
咖喱
印度食品, Pizza
西式的食物試吃了一半的食物,先來一件的香煎龍脷柳,魚柳吃起來夠腍而沒有霉散的感覺,但千萬不要奢望雪藏的貨式可以有咬口,而其白汁夠滑但不香,其味道吃起來主要也是靠事前醃魚柳的調味吧;之後也撿了件燒汁羊排吃,羊排肉質鬆軟而不韌,吃起來有點點羶味,但除了這個味道,其燒汁未能為味蕾創造什麼感覺。
香煎龍脷柳
北京填鴨卷用的是切成碎條的鴨肉,避開了人包著大片肉而致的粗糙質感;鴨皮香脆,鴨肉嫩滑,和著爽脆的青瓜條和適中的甜醬,以薄皮包著,是久違的美味,難怪有一段時間多人等候得水洩不通了。
北京填鴨卷
最後到甜品時間,甜品櫃是頗吸引,排列整齊,絕對不會出現東倒西歪的情況. 有麵包布甸、Apple Crumble、榴槤撻、檸檬撻、朱古力紅莓蛋糕、抹茶朱古力蛋糕、白酒啫哩、Cheese Cake和抹茶奶凍……款式很多,很喜歡抹茶朱古力蛋糕, 抹茶味道極濃郁。白酒啫哩酒香十足,酒精濃度高,有位同行朋友食了兩個後開始胡言亂語。Movenpick雪糕有五款味道: 雲尼拿、朱古力、士多啤梨、楓糖合桃及醒胃青檸雪葩.

最後再吃甜得人會掉牙齒的Macaroon,吃了黃色的一塊,外殼以杏仁粉與打發的蛋白為主材料烘焙而成,吃起來本應有既酥且脆、綿柔兼備的口感,可是今日吃到的很明顯是過硬,幾近如吃餅乾一般,而內層夾着的餡料雖然很甜,但也還頗有檸檬香味的,但就沒有予人濕潤黏香的感覺,最後就連一個也吃不完。
生果
甜品時間
甜品熱食
此時恕難再吃,故點了一杯illy咖啡,濃而香醇,為整餐畫上句號。
2012-07-07
冷盤
  • 雪糕
  • 檸檬撻
  • 綠茶朱古力蛋糕
訂位一個月,期待已久,卻失望而回。公度d:唔可以講唔好食,但食夜晚一d都唔值。 本人應為大家可以考慮食Lunch buffet (好的食物午餐都有)海鮮龍蝦: (沒)英國石蠔: 好味 (廚師開得好用心,沒需用水清洗。保留海水味道)虎蝦: 差 (沒鮮味,仲好多蝦頭都甩) 長蟹、竹節蝦、青口、翡翠螺: 一般小龍蟹:差 (好咸)剌身三文魚,甜蝦,帶子,北寄貝: 一般壽司: 款色都好多麻醬冷麵: 差 (唔係用喬麥麵,麻醬完全沒麻香味)Salad Bar、芝士Bar:好多選擇Parma Ham: 正常buffet貨色咖喱、薄餅: 一般蟹粥:一般 (粥係好綿,冇其他食客寫得咁出色)喇沙:差 (一d都唔正中,沒沙爹,椰香,咸香味)熱薰羊鞍、魚子蒸蛋: 好牛仔肉:一般海南鷄飯:差 (以佢個價錢,鷄起碼都比凍鮮鷄; 除左個鼓油係用星加坡的油膏外)老火湯(椰子鷄湯): 好一般 (靚湯工房出色過去)甜品榴槤撻仔、苿莉朱古力脆Cake: 好味 綠茶奶凍: 一般 (係好滑但沒綠茶味)macaron: 一般 (除朱古力足味其它都係得個甜,質感唔得融化,欠退層次) 雪糕: Mo
訂位一個月,期待已久,卻失望而回。

公度d:唔可以講唔好食,但食夜晚一d都唔值。

海鮮龍蝦: (沒)

虎蝦: 差 (沒鮮味,仲好多蝦頭都甩)
長蟹、竹節蝦、青口、翡翠螺: 一般
小龍蟹:差 (好咸)

剌身三文魚,甜蝦,帶子,北寄貝: 一般
壽司: 款色都好多
麻醬冷麵: 差 (唔係用喬麥麵,麻醬完全沒麻香味)

Salad Bar、芝士Bar:好多選擇
Parma Ham: 正常buffet貨色
咖喱、薄餅: 一般
蟹粥:一般 (粥係好綿,冇其他食客寫得咁出色)
喇沙:差 (一d都唔正中,沒沙爹,椰香,咸香味)

熱薰羊鞍、魚子蒸蛋: 好
牛仔肉:一般
海南鷄飯:差 (以佢個價錢,鷄起碼都比凍鮮鷄;
除左個鼓油係用星加坡的油膏外)
老火湯(椰子鷄湯): 好一般 (靚湯工房出色過去)

甜品榴槤撻仔、苿莉朱古力脆Cake: 好味
綠茶奶凍: 一般 (係好滑但沒綠茶味)
雪糕: Movenpick
甜品都算多,但都係一般貨色。
2012-06-19