The Market

2015-02-07 17062 瀏覽
今日食左個brunch lunch,我見食物選擇不算太多,好多食物食落都普普通通,唔係話太好食,係榴槤甜品最好食,有海鮮類,麵,喇沙都唔係話超好食,壽司刺身麻麻,印度食物不好吃,pizza幾咸,有麵包蛋糕仔就幾好食!食物其實選擇不算太多,係炸榴槤,榴槤芝士撻,榴槤甜品最好食啦!
2015-02-07
  • 鴨胸
  • 榴槤奶凍
  • 蘋果金寶
2015-01-31 18157 瀏覽
知道Icon食物評價高 要提早1-3個月Book位 上年新推出Tea Buffet 十二月可以Book到一月底的座位 充滿期待這天的來臨 雖然多數人都已經Book位 但未到3點15分已經門口大排長龍食物款式其實好少 冇乜野簡 只係有些款特別啲 但不值298加一 呢個價錢可以去其他更好既地方食 食物方面有 刺身 壽司 湯麵 熱盤 水果 甜品 飲品 扁皮鴨 (8/10) 需要排隊 皮夠薄 每塊皮都會整一整熱 醬夠多 炭燒星洲㗎央多士 (10/10) 整既師傅好叫口 新鮮整多士 個醬係班蘭練奶 好正   韓式海鮮薄餅 (3/10) 海鮮得蝦 仲要放係旁邊 食落冇咁好食 麵粉味又重   牛肉河 (3/10) 見張張台都叫一碗 隔離台又講到幾好食咁 就去叫一碗 材料係自己夾 湯底四簡一 我就簡越南牛肉湯底 冇牛肉味 我剩係夾牛肉 食落好硬 冇牛肉味 河粉又一PatPat咁 點心 牛肉燒賣 (8/10) 蝦餃 (5/10) 原粒蝦係入邊 但皮太厚 蜜糖雞翼 (3/10) 超細隻 又冇蜜糖味 炸魚柳 (8/10) 魚柳竟然有魚既鮮味 配上沙律醬 千層闊條麵 (5/10) 茄汁味重 一份正方形都幾大件
知道Icon食物評價高
食物款式其實好少 冇乜野簡
只係有些款特別啲 但不值298加一
呢個價錢可以去其他更好既地方食
食物方面有
刺身 壽司 湯麵 熱盤 水果 甜品 飲品
扁皮鴨 (8/10)
需要排隊 皮夠薄 每塊皮都會整一整熱 醬夠多
炭燒星洲㗎央多士 (10/10)
整既師傅好叫口 新鮮整多士
個醬係班蘭練奶 好正

韓式海鮮薄餅 (3/10)
海鮮得蝦 仲要放係旁邊 食落冇咁好食 麵粉味又重
牛肉河 (3/10)
牛肉燒賣 (8/10)
蝦餃 (5/10)
原粒蝦係入邊 但皮太厚
蜜糖雞翼 (3/10)
超細隻 又冇蜜糖味
炸魚柳 (8/10)
魚柳竟然有魚既鮮味 配上沙律醬
千層闊條麵 (5/10)
茄汁味重 一份正方形都幾大件
叉燒酥 (6/10)
酥皮夠脆 但內裡有啲硬
海鮮雞皇粥 (10/10)
個粥好棉 入邊超多蟹
飲品
鮮搾果汁:橙汁 西瓜汁 西柚汁
奶茶 越南咖啡
甜品
心太軟 (0/10)
心太軟入邊竟然吾係流心 係熟灑既朱古力蛋糕
朱古力Cupcake (8/10)
朱古力味重 加上面Cream 好食
榴槤芝士撻 (9/10)
餅內係榴槤蓉 好香好好食
貓山皇榴槤雪糕 (10/10)
值得推介 食落好似食榴槤肉咁 超好食
雞蛋布甸 (3/10)
有4-5款味 但味道一般
泡芙 (3/10)
吾鐘意出邊既脆脆
到最後5點應該要交位 但5點05分先有職員問要吾要梳夫厘 冇乜特別
服務(7/10)
門口員工態度好 入座時都有講解台上牌仔用處 但收碟要改善下 每次都要叫佢收先收
2015-01-25
5 分鐘 (堂食)
2015-01-19 18265 瀏覽
第一次黎依度用餐,聽過依度要3個月前訂位,今次終於食到。一入到去,好香榴槤味,原來甜品區係係門口隔離。服務員帶我地入到最入坐位,原來佢話係跟訂位時間安排坐位次序,唔通最出面果d位 一年前年book?環環都幾大,都經常有人主動過黎收碟。講到食物,個龍蝦塔好搶眼,放滿晒龍蝦,而且不斷有人添加,龍蝦其實我覺得肉質一般,唔夠滑,唔洗加醬汁都有味。除此之外,都有唔少海鮮。依度其實都有好多野唔錯:喇沙、蟹粥、煎鵝肝、帶子、牡丹蝦、魚子醬餅、榴槤雪糕、焦糖蛋、心太軟。整體黎講食物質素及服務都好好,都值得再黎。
第一次黎依度用餐,聽過依度要3個月前訂位,今次終於食到。
一入到去,好香榴槤味,原來甜品區係係門口隔離。

環環都幾大,都經常有人主動過黎收碟。
整體黎講食物質素及服務都好好,都值得再黎。
2015-01-16
紀念日
  • 喇沙
  • 帶子
  • 雪糕
  • 蟹粥
2015-01-18 16616 瀏覽
上年年尾時咁啱睇到一篇報道係講呢間野既high tea buffet咁個時諗住去試~點知打電話去~個booking full到去一個月之後~!就係度諗……佢既野真係咁好食?咁多人都願意去等?今日終於食到啦!!!係真係好好食!!佢唔止有甜食~同平時lunch buffet一樣有好多熱食俾大家選擇~有粥有pizza有車仔麵有炸野~樣樣野都keep 到個水準~(不過刺身就唔好食……)重點甜品就係樣樣都咁好食!~呢樣野好難得~某幾樣都唔算太甜~有咖啡白酒~芒果~抹茶奶凍~我只試了抹茶都好重抹茶味~真想去食多次~XDD
就係度諗……佢既野真係咁好食?咁多人都願意去等?

真想去食多次~XDD
抹茶奶凍
抹茶蛋糕同茉莉花蛋糕
片皮鴨
2015-01-09 15208 瀏覽
很多人都讚的HOTEL ICON BUFFET~~~之前來吃過LUNCH BUFFET蠻不錯的, 之後知道有推出TEA SPECIAL BUFFET就相約朋友們過來, 本想BOOK BOXING DAY那天但原來要加$100, 那我們就提早來過一個EARLY X'MAS GATHERING~~~不嬲BOOKING都比較FULL, 所以預早兩三個星期預約......環境很舒服, 服務也蠻不錯, 但因為地方都較大, 所以有時會離取食物的地方遠一點; 餐桌椅等也用木的設計, 燈光悠和得來都幾舒服, 不過雖然椅子係DESIGNER CHAIR, 但就唔方便放東西, 因為有洞很易跌, 除非加多張椅, 或餐廳可以考慮加一些布或木箱給客人放東西那會方便點!!因為本人其實吃自助餐不會吃太多太雜, 就來看看我吃了什麼吧~~~(通常3 ROUNDS完):首先當然是熟食拼盤(別人應該是吃魚生或沙律先吧??)~~~豬扒包(一定要趁熱吃, 包不算太脆還有點韌, 豬扒OK唔算太乾, 加上幾厚), 日式餃子(不過不失, 但料幾足, 加上日式汁開胃), 蝦多士(又香又鬆脆, 可以吃多一兩件!!), 燒賣、蝦餃(熱烘烘

熟食拼盤
首先當然是熟食拼盤(別人應該是吃魚生或沙律先吧??)~~~豬扒包(一定要趁熱吃, 包不算太脆還有點韌, 豬扒OK唔算太乾, 加上幾厚), 日式餃子(不過不失, 但料幾足, 加上日式汁開胃), 蝦多士(又香又鬆脆, 可以吃多一兩件!!), 燒賣、蝦餃(熱烘烘在籠中取出, 同中式餐館有得FIGHT), 肉醬千層麵(估唔到有呢個菜, 還要是已切好的細件上, 真心喜歡這個做法, 唔駛客人自已切或整到一舊舊, 細細件可以試很多款不同菜, 真係好似吃緊肉醬意粉感, 雖然感覺可能有點膩, 但細細件是OK的, 而且很好味!!), FISH & CHIPS(這個超好味!! 新鮮炸的感覺, 用料也新鮮, 魚柳外脆又粉不多, 魚肉好滑亦有JUICY的感覺, 真想吃很多!!), 泰式炸雞(雖然唔係韓式, 但都算唔錯, 雞肉蠻嫩口, 加上泰式甜酸汁, 又是野味之選!!)
西瓜汁及榴槤梳乎厘
西瓜汁及榴槤梳乎厘~~~前者味有點汁, 唔算甜, 都幾清新~~後者唔係好覺得係梳乎厘, 但榴槤味幾出, 好似吃緊CREAM榴槤咁, 最好是唔駛出去等, 侍應會定時拿一盤出來問你要唔要......

之後還吃了一些前食如TOAST, 麵等, 但忘了拍照!! 也有咖喱類, 如咖喱雞, 牛肉等, 都唔錯, 辣得來有印度及東南亞的味道!!!
甜品拼盤
甜品拼盤加多士~~~又是開胃的時間, 女士們最開心~~首先說松露蟹肉沙律那個好好味, 兩者混合一起又鮮味又MATCH, 松露超香, 未放入口已經聞到~~另一款係平常就很喜歡的蛋沙律, 好好味的混合體!!

甜品類~~~朱古力那個幾濃, 就是喜歡FULL的感覺, 綠茶那個相對無咁甜, 亦有少少正宗綠茶粉的苦味, 但幾好我鍾意!! 榴槤芝士餅, 好食~~有NEW YORK CHEESE CAKE的感覺, 但又好滑又勁香榴槤蓉, 一定要吃!! (這個出名是榴槤甜品, 自家製出面無得買~~) 流心朱古力那個FULL得來係DARK CHOCOLATE的味道, 所以有點苦澀味!! 蛋蛋那個有幾款, 我選了抹茶慕思及荔枝果凍, 前者好CREAMY好香抹茶味, 勁滑!! 後者荔枝味好香, 而且還有椰果粒, 仲有大大粒荔枝肉在內, 超FRESH!!! 曲奇餅同普通CUPCAKE或小鬆餅類就不過不失, 不是超出色但也在AVERAGE之上!!
雪糕
其實已經有點飽, 但也不能不吃雪糕, 因為是用MOVENPICK的牌子~~~雙重朱古力及果仁芝士餅雪糕~~~前者有一些碎朱古力, 所以吃完好滿足!! 後者雖然是芝士餅味但唔會太FULL, 始終是雪糕類~~~還有一款大家一定要吃(如果不怕的話~~~), 當然就是主打的榴槤雪糕, 其實質感唔太像雪糕, 就似雪了入雪櫃的凍榴槤肉, 應該是用新鮮熟榴槤弄的, 吃上一絲絲的肉, 真心喜歡啊!!! 大家一定要試~~~~

還有其他的佈置, 雖然唔係全吃掉, 但也蠻漂亮的!! 還有提前的X'MAS TREE~~~
最後想說的是, 雖然TEA無LUNCH咁多野食, 但其實款式也不少, 所以閒時一家人或與朋友來歎一歎TEA是不錯的~~~~希望搵次可以吃埋個DINNER, 哈哈!!!^^
2014-12-07
聖誕節
西瓜汁及榴槤梳乎厘
甜品拼盤
雪糕
2015-01-04 17902 瀏覽
對於要去一個陌生的地點,在交通及美食的安排都很重要畢竟想要留下個美好的回憶嘛,但那幾天的時間真的不夠用要整理好行李回港再出發!!難得有半天的時間休息就過來這裡啦這下午茶自助餐 只在禮拜6日15:15-17:00供應價格為 HKD$298 /成人 ;HKD$148 / 小童~ 還記得上年生日時,友人為了跟我慶祝提前3個月來預約最沒想到的是這下午茶剛推出沒多久整個11月都滿了,而12月也要到月中後才能預約 ((現在應該更誇張吧雖然這午茶自助餐沒附飲料,不過在自助的部份就有果汁及港式奶茶供應那等候奶茶的長龍更是嚇人的呢!!用上熟悉的黑白淡奶來沖泡不知道味道會是如何呢~甜點區有我最喜歡的榴槤製品還記得是這邊讓我嚐第一口榴槤的耶1年後水準依然,更有新的榴槤芝士系列唷先取我喜歡的雜菌及水果沙律來吃再淋上香甜的醬汁及大量的起士粉就更滿足了再來繼續是沙律的部份,這爽爽脆脆的木瓜沙律很清新討喜後面那些小吐司有 嫩滑的香草雞肉、鹹香的馬介休 及 鮮味的蟹肉每樣都做得很精美可口,而且還是搶手貨呢刺身的部份有5種選擇,當中三文魚是最肥美的壽司方面選擇算不少啦,而且補得很快上次品嚐過這邊的粥品頗不賴,這次只有這
對於要去一個陌生的地點,在交通及美食的安排都很重要
畢竟想要留下個美好的回憶嘛,但那幾天的時間真的不夠用
要整理好行李回港再出發!!難得有半天的時間休息就過來這裡啦
這下午茶自助餐 只在禮拜6日15:15-17:00供應
那等候奶茶的長龍更是嚇人的呢!!用上熟悉的黑白淡奶來沖泡
不知道味道會是如何呢~
甜點區有我最喜歡的榴槤製品
還記得是這邊讓我嚐第一口榴槤的耶
1年後水準依然,更有新的榴槤芝士系列唷
先取我喜歡的雜菌及水果沙律來吃
再淋上香甜的醬汁及大量的起士粉就更滿足了
再來繼續是沙律的部份,這爽爽脆脆的木瓜沙律很清新討喜
每樣都做得很精美可口,而且還是搶手貨呢
刺身的部份有5種選擇,當中三文魚是最肥美的
壽司方面選擇算不少啦,而且補得很快
上次品嚐過這邊的粥品頗不賴,這次只有這款海皇粥
裡面有肥美大隻的龍蝦鉗在唷~ 細滑綿綿的粥底很鮮味
再添上香蔥段 皮蛋 油條 就更豐富啦~
車仔麵的部份選擇好多耶,每樣都夾一些些
成品出來算是不錯啦,只是湯頭不夠濃郁而已
相信現包的皮片鴨卷最得我倆歡心了~!
至於另外的可以直接跳過....沒那麼喜歡啦
除了有我最愛的貓山皇冰淇淋外,還有 4種口味的 MOVENPICK
豪氣的每樣都要一球,最得我心的都還是 楓糖合桃 及 意大利芝士蛋糕 口味
小杯裝的甜點中還是百利甜酒的那款好吃~ 另外榴槤甜點都很讚
最後再以杯完美比例的奶茶 配上炭烤的咖吷吐司作結!!
剛巧幸運的拿到黑白淡奶的杯子呢,鬆軟的麵包烤得外酥內軟的搭上香甜的咖吷醬與冰凍的牛油
讓我想起這次也有買咖吷醬回來耶~ 自己動手試做看看
這下午茶跟晚餐相比,價格會便宜一半
至於食物方面都走精緻的路線,而時間大概有105分鐘
感覺還是足夠的,我倆都有吃得飽撐撐
聖誕節
2015-01-02 18464 瀏覽
Had high expectations after reading the reviews on here, everything turned out to be so dissappointing. The price of the buffet was high ($688), considering other higher end 5 star hotels charge a similar price.  I went as a group of seven people and we were crammed into a small round table with uncomfy chairs. As for the food, the seafood, lobsters and long legged crabs were tasteless. Smoked salmon too salty. Steaks were hard and difficult to chew.  Lobster bisque was again too salty and taste

As for the food, the seafood, lobsters and long legged crabs were tasteless. Smoked salmon too salty. Steaks were hard and difficult to chew.  Lobster bisque was again too salty and tasted like canned soup.  Even the salad wasn't worth eating.

There weren't many choices of desserts. The macaroons were fine. Mango panna cotta was okay too except a bit too watery. Creme brûlée again a bit watery and the caramel layer was too thin.  The durian tart was the best.

I would not visit this restaurant again and would not recommend it to others.
2015-01-01
2014-12-26 21521 瀏覽
如果要說最難訂位的酒店Buffet,相信Hotel Icon的The Market,可以排在頭位,Dinner Buffet至少要等候兩個月,真是少點耐性也不成。退而求其次,最近從友儕處收到風,酒店由11月8 日起,於週末及公眾假期加設「下午茶自助餐」 ,即時打去訂座,已經是月中的事,及後再想加位,已經爆滿,真是一位難求。太太跟在下都是The Market的粉絲,上兩年的周年慶祝都是在Buffet中渡過,誰說不可以浪漫,視乎有沒有人願與你分享,既然有新節目,當然不會錯過。The Market最令人著迷的,莫過於自家出品的Dessert Station,兩座三層的Cup Cake、可愛的曲奇、別緻的Lolipop與及濃郁的Chocolate Lava Cake。加上綠茶朱古力蛋糕、茉莉花茶朱古力蛋糕、法式朱古力泡芙及Raspberry Opera,簡單的各自取了一份,已夠令在下半飽了。望望賣相亮麗,味道多變的Panna Cotta陣,芒果奶凍、綠茶忌廉奶凍、咖啡酒奶凍、白酒jelly及荔枝Jelly,層次分明,甘香甜美,部份帶酒香的,更透出陣陣幽香,總之是越食越投入。The Market
如果要說最難訂位的酒店Buffet,相信Hotel IconThe Market,可以排在頭位,Dinner Buffet至少要等候兩個月,真是少點耐性也不成。退而求其次,最近從友儕處收到風,酒店由11月8 日起,於週末及公眾假期加設「下午茶自助餐 ,即時打去訂座,已經是月中的事,及後再想加位,已經爆滿,真是一位難求。太太跟在下都是The Market的粉絲,上兩年的周年慶祝都是在Buffet中渡過,誰說不可以浪漫,視乎有沒有人願與你分享,既然有新節目,當然不會錯過。
cup cake
綠茶朱古力蛋糕
Dessert Station
甜品櫃
榴槤班蘭卷
The Market甜品櫃另一吸「睛」點,當然是成名多年的一系列榴槤甜品榴槤班蘭卷鬆軟可口,榴槤與班蘭的味道融和,是個很成功的配搭。
榴槤芝士撻
榴槤芝士撻一口一件,芝士的濃香沒有把榴槤味蓋過,反而令味道更濃烈,外層又夠酥化,絕對值得一試。
榴槤雪糕
至於貓山王榴槤雪糕,第一口的質感也許會嚇怕人,深黝的綠色,賣相絕不討好,但含在口裡,讓雪糕慢慢溶化,而釋放出榴槤的味道,在舌上徘徊,齒頰留香,榴槤迷能錯過嗎?
刺身
略為談過甜品,回歸到刺身類,有三文魚、八爪魚、鯖魚及吞拿魚,以下午茶來說,加上即製手卷,已經合格有餘。
北京烤鴨
烤鴨
比較少見是有北京烤鴨的出現,加點青瓜絲及海鮮醬,用餅皮卷起,味道還是可以的。
冬蔭公
焯菜
以往擺放海鮮的位置,換上了大量焯料,客人可以自行挑選食材,把檯上的膠牌交給廚師,焯好後便會由服務員送上,今次選了冬蔭公湯底,辛勁還可以更強烈,麵底是油麵混和米粉,口感可以更具層次,之後再焯一碗什菜,自行澆點椒豉油、XO醬及魚露,蔬菜夠鮮甜,吃得夠健康。
港式奶茶
即烤炭燒星洲「咖央」多士
飲品一向是食肆最賺錢的一環,但店方不單有三種果汁任添外,更設有港式奶茶,香味不錯,但稍嫌未夠滑溜,不過已誠意十足,為什麼?因為有即烤炭燒星洲「咖央」多士,塗上椰醬及牛油,再配上奶茶,好一個大排檔的風味。
海鮮雞粥
在大排檔位,大家亦可以找到海鮮雞粥,魚柳、海蝦及花蟹的組合,呷一口真的很鮮甜,粥底是廣東式的開花米,既綿又香,不怕飽肚的,不妨來一碗。
榴槤梳乎里
差不多到尾聲,竟然有熱辣辣的榴槤梳乎里送上,吃起來榴槤味很輕盈,口感很鬆軟,意想不到的水準。
pizza
豬扒包
如果想多點澱粉質食物,足有四五款Pizza,都是即時製作的,自己反而取了半個豬扒包,味道跟澳門名店,絲毫不落下風。
馬介休多士
畢竟是下午茶,還有松露蟹肉多士、香草雞肉多士、、馬介休多士、炸魚薯條、炸雞件及蝦多士,要回本有幾難?
沙律
自製沙律
當然還有各式沙律及水果,但肚皮真的支撐不了。
Movenpick雪糕
唯有以四款Movenpick雪糕來壓軸,Lemon & Lime、Swiss Chocolate、Vanilla Dream 及 Passion Fruit & Mango Sorbet,既有濃郁芳香,又清新爽朗,味覺怡人,最適合用作完美的終結。
Tea buffet 由下午3時15分至下午5時供應,價錢為成人 $298/位,而3-11歲小童是$148。
2014-12-23 15932 瀏覽
香港人愛吃自助餐, 每逢假日大大小小的酒店BUFFET都必定坐無虛席. 不過如果要宅女選全港最好的三甲之選, 位於尖東HOTEL ICON的THE MARKET就必定入榜! 這間長年做環球主題的自助餐餐廳, 單是WAITING LIST就要三個多月, 不過嚐過一次後就會覺得物有所值的. 但期待巳久的好消息終於來臨, 餐廳於上月開始增設了下午茶自助餐, 價錢便宜一半, 但最重要是甜品部跟晚市的差不多一樣豐富!! 宅女當然要趁早先去探探路, 看看到底有什麼好吃!!這個下午茶自助餐由11月8日開始供應, 每個星期六, 日及公眾假期都會有, 時間由下午3時15分到5時正, 以下午茶來說時間都算足夠. 價錢成人每位HK$298, 3歲 - 11歲的話就每位HK$148. 價錢足足比平時晚市便宜一半左右. 不過平時晚市的自助餐, 最吸引人的就是無論由頭盤, 主菜, 到甜品, 款式多又夠水準, 記得宅女上個月才跟妹妹兩個又來過吃 (上月那張枱等了我三個月的....), 開邊龍蝦, 鵝肝, 羊架等等應有盡有, 吃得極飽之餘又超滿足. 這次再來下午茶, 龍蝦鵝肝等等當然沒有了, 反而換上一系列輕盈一點的
這個下午茶自助餐由11月8日開始供應, 每個星期六, 日及公眾假期都會有, 時間由下午3時15分到5時正, 以下午茶來說時間都算足夠. 價錢成人每位HK$298, 3歲 - 11歲的話就每位HK$148. 價錢足足比平時晚市便宜一半左右. 不過平時晚市的自助餐, 最吸引人的就是無論由頭盤, 主菜, 到甜品, 款式多又夠水準, 記得宅女上個月才跟妹妹兩個又來過吃 (上月那張枱等了我三個月的....), 開邊龍蝦, 鵝肝, 羊架等等應有盡有, 吃得極飽之餘又超滿足. 這次再來下午茶, 龍蝦鵝肝等等當然沒有了, 反而換上一系列輕盈一點的食品, 款式都算多的.

先來沙律部份, 其實跟晚市的差不多. 水果一樣有4-5款, 包括西瓜, 哈密瓜, 菠蘿, 青蘋果跟火龍果等等. 而沙律仍是有十數款配料可以自行配搭, 一向最喜愛的是這裡的沙律醬汁夠多款式, 更有黑醋和橄欖油可以選擇. 不要少看沙律部, 這裡永遠是吃到半飽時用來間場回氣的好幫手.
小吃方面就有幾款多士和三文治, 包括咖哩雞蛋多士, 香草雞肉多士及馬介休多士. 三款多士烘得幾香脆, 最愛是麵包不會切到好厚, 但上方的餡料非常多, 其中香草雞肉味的吃起來幾CREAMY, 咖哩雞蛋味道亦不會過濃. 不過宅女吃得最多的還是煙三文魚三文治卷, 一口份量十分迷你, 內裡卷著半塊煙三文魚, 上方還有少連黑魚子, 咸咸香香味道不錯. 不過雖然這些份量不多, 但最好吃兩三件就要留肚, 因為接下來還有不少食物要吃.
想不到這裡都有炭燒星洲咖央多士! 一直好喜歡吃介央, 奈何在香港難以找到好吃的. 這裡特別用個炭爐來烘多士, 出來口感軟棉中帶香脆, 牛油也下得很大片, 不過中間的咖央就比較失望, 看起來有點像牙膏唧出來的, 入口甜度適中亦帶點椰香, 但還是不夠香...看來要找好吃的還是要回新加坡或馬來西亞算了.
這裡的亦一重點就是有即烤北京填鴨, 亦是最受歡迎的! 眼見整個場就是這裡人龍最旺盛. 不過這裡的鴨亦非常足夠, 幾乎每切完一隻就馬上換上另一隻, 從間斷過, 所以其實也不用等很久, 而且也是必定可以拿到的. 長長的一卷咬下去餅皮都算薄身帶點煙韌, 不過熱度不夠, 內裡夾了點青瓜跟甜醬, 鴨肉就偏瘦一點, 但不會好鞋口. 整體來說普通, 番吃次數不會太高, 畢竟也是容易飽肚的食物, 但水準都OK的.
再來主食就相對偏向大路簡單一點, 幾款PIZZA有菠蘿火腿口味, 亦有芝士蕃茄跟蘑菇的, 看看芝士滿滿的, 而且熱度夠. 唯餅底不太薄, 當然你我都知道這些淺嘗就好了, 或是給這個小朋友就最愛吃了. 反而可以試試自助餐較少見的洋蔥豬扒飽, 每件不算很大個, 但最好還是兩個人分, 麵包都算帶點微脆, 豬扒亦夠厚身.
接著熱食還有英式炸魚薯條, 日式炸雞件, 香煎餃子, 雞絲春卷及肉醬千層麵等等. 炸雞不算脆, 不過中間的肉沒太乾身, 喜愛吃雞的不妨來一兩件; 春卷就炸得幾香脆, 油份不太多, 中間的雞絲塞得滿滿的, 值得一試; 吃自助餐最忌狂吃澱粉質下肚, 不過這款肉醬千層麵每份切成一口大小十分迷你, 而且味道十分香濃, 愛重口味的可以試試.
再來點心部份亦是大路但都屬受歡迎的款式, 有牛肉燒賣, 蝦餃, 燒賣等等, 水準中規中距, 沒太大驚喜. 反而晚市有的炸蝦多士這裡都一樣有供應, 多士炸得夠香口, 不算好油膩, 上方釀的蝦膠也帶點彈性, 也可來一件試試.
主食方面雖然吸引度一般, 不過亮點其實在於這煲海鮮雞皇粥內!! 看上來只是一煲平平無奇的粥, 所以起初都沒什麼人拿. 宅女因為想吃點濕潤的熱食, 就打算拿點粥吃. 番一番煲底, 誰知道舀上來的全都是非常大件頭的龍蝦及蟹肉等海鮮!!!
試了一碗, 入口粥底甜得驚人, 質地都夠棉香的, 而且內裡的龍蝦及蟹腳大大件, 肉夠多亦十分鮮甜, 宅女覺得這個反而是自助餐熱食之中最棒的! 實在是不能錯過, 最後宅女自己一人就吃了三大碗....
除了冷盤熱食之外, 平日的日式食品在下午茶時段都有供應. 款式當然會沒有晚市那麼豪華, 不過都有些大路的卷物及腐皮壽司可以選擇. 而刺身款式都有五款可以選, 下午茶來說巳算多了. 當中包括有鯖魚, 八爪魚, 吞拿魚, 立魚柳及三文魚. 質素跟晚市的差別不大. 如果喜歡吃刺身其實吃幾輪都回到一半本了.
吃完主食都還未飽的話, 就可以試試他們的即煮麵檔. 有十多款不同配料, 分別有牛, 豬, 雞肉, 亦有幾款丸類, 午餐肉紮肉等等都不缺. 而麵都有六款可以選擇. 夾好配料後就可以拿去對面叫師傅即場煮, 宅女這天太飽就沒有試了.
來到最期待的甜品! 其實這裡的甜品款式幾乎跟晚市都一樣的. 眾所皆知, 這裡的甜品最出名就是榴槤甜點了, 所以如果喜愛吃榴槤的朋友, 直接衝來這裡吧, 吃上兩三ROUND必定回本!
而平日晚市有供應的另一招牌蛋殼奶凍, 這裡都有好幾款. 分別有芒果奶凍, 綠茶忌廉奶凍, 白酒啫哩及荔枝啫哩等等. 宅女自己最愛的還是他們的綠茶忌廉奶凍, 入口質地軟滑, 帶點綠茶味之餘又富奶香, 實在不錯.
其他甜點亦有綠茶朱古力蛋糕, 紅莓千層蛋糕, 茉莉花茶朱古力蛋糕及法式朱古力泡芙等. 當中有含榴槤的甜點就有榴槤斑蘭卷, 這個榴槤味雖然不算非常濃郁, 不過蛋糕質地鬆軟, 帶著點點班蘭香, 也可一試; 榴槤芝士撻又是一口一件的迷你SIZE, 有榴槤加上芝士雙重香濃, 難怪是搶得最快的其中一款甜點了.
除了件裝糕點之外, 另一邊更有些五彩繽紛的曲奇及雪糕, 更得小朋友歡心. 當中有脆皮朱古力士多啤梨泡芙, 又有精緻的棒棒朱古力和CUPCAKE. 但記得要先拿個心太軟, 這裡做得不錯, 外層蛋糕朱古力味香濃, 中間流著熱烘烘的朱古力漿, 也是搶手款式.

如果對甜點興趣不大, 還是來杯MOVENPICK最實際. 雪糕口味有雲尼拿跟朱古力, 亦有兩款雪葩, 分別是青檸跟熱情果香芒. 宅女自己較喜愛前者, 酸酸甜甜吃起來頗清爽, 更能減低滯膩感.

不過來吃這個自助餐, 最最最不能錯過的, 必定是這裡獨有的貓山王榴槤雪糕了!! 與其說它是雪糕, 倒不如說是榴槤蓉還比較恰當. 入口榴槤香濃得不得鳥, 啖啖都是滿足, 這個絕對是非榴槤迷所不能理解的!! 這個榴槤雪糕是每次來THE MARKET都必定要吃2,3球才走. 現在下午茶時段都有供應, 這個絕對是回本重點之一!
另外, 宅女自己就比較在意自助餐有沒有飲品包括, 因為平時只有餐茶一杯的話有點太少, 喝水又有點單調. 還好這裡都有三款果汁可以任飲的. 分別有橙汁, 西柚汁及西瓜汁.
不想喝果汁想喝熱飲的話, 也就要來試試自助餐另一重點, 用黑白淡奶來沖製的大排檔港式熱奶茶了. 仍是用上懷舊厚身杯子, 入口茶味都幾濃, 亦夠奶香. 宅女自己覺得如果對奶茶不太挑剔的話, 這裡出品的水準巳經算好滿意了.
總括來說自助餐食物款式其實都多的, 吃得飽嗎? 自助餐當然是絕對吃得飽.

食物質素來說, 畢竟價格較晚市便宜一半, 就當然不要奢望會有晚市的水準和食物款式. 當中熱食來說雖然味道是不錯, 但有點太過簡單. 反而甜品部是可以進攻的.

如果閣下非常喜歡這裡的榴槤甜品, 或是對熱食不太高要求, 來吃這個下午茶主攻甜點的話就絕對是划算.

但如果自問還是喜歡吃海鮮冷盤, 帶點質素的食品, 宅女就建議閣下還是乖乖花點耐性訂晚市吧.

2014-12-03 23818 瀏覽
提起自助餐,無不認識Hotel Icon內的The Market,還記得我倆在其新張時第一次幫襯就已留下深刻印象,食物款式多而加入不少新潮元素,每款食品製作認真又細緻,難怪成為今時今日一枱難求的自助餐Icon午市晚市自助餐早已吃過,而一直期待的下午茶自助餐最近也終於推出喇,每位$298,供應時間為15:15 ~ 17:00我倆三點半來到,現場已坐滿食客,未到主餐區已被面前的各款Open Sandwiches深深吸引,首推用料慷慨的松露蟹肉三文治,芬香的松露伴以鮮嫩香甜的蟹肉,實在要一吃再吃~更精彩更詳盡內容,不在這裡談,到部落格看吧~

~更精彩更詳盡內容,不在這裡談,到部落格看吧~
2014-12-01 18140 瀏覽
早2個星期book, dinner就已經book到去2月頭...幸運地lunch buffet近期內有位, 就book黎食啦但可能之前聽得太多人話好味, 又見到咁多人book, 所以太大期望...去到就第一時間拎刺身, 係立魚比較差, 其餘都幾新鮮但師傅切得好厚, 成舊三文魚冇切就比我, 感覺好差加上waiter冇問過我就收左豉油碟, 感覺上唔多細心同禮貌我好少食蟹, 見好多人拎長腳蟹就試下, 都唔錯, 幾新鮮感覺熟食方面整體好似比較好我試左海南雞飯, 燉湯, 仲有其他菜式都OK但有個炸芝士條, 正常應該係好易整得好味既野, 但好難食甜品勝在每樣都細細件, 冇咁易食滯但味道方面唔算出色, 比較普通朱古力雪糕就幾好味, 見人地話榴槤雪糕都好好味...整體黎講, 100分我會俾65分係唔錯, 但唔值呢個價同名氣

去到就第一時間拎刺身, 係立魚比較差, 其餘都幾新鮮
但師傅切得好厚, 成舊三文魚冇切就比我, 感覺好差

我好少食蟹, 見好多人拎長腳蟹就試下, 都唔錯, 幾新鮮
感覺熟食方面整體好似比較好
我試左海南雞飯, 燉湯, 仲有其他菜式都OK
但有個炸芝士條, 正常應該係好易整得好味既野, 但好難食

甜品勝在每樣都細細件, 冇咁易食滯
但味道方面唔算出色, 比較普通
朱古力雪糕就幾好味, 見人地話榴槤雪糕都好好味...

整體黎講, 100分我會俾65分
係唔錯, 但唔值呢個價同名氣
2014-12-01
午餐
2014-11-29 24080 瀏覽
一位難求,無論午市或晚市都要超過一個月前訂位的The Market,終於千呼萬喚推出Tea Buffet了!真的不得佩服香港人的情報能力,The Market的Tea Buffet十一月才剛開始推出,但訂位已經要訂到十一月尾。非常幸運地,在這十一月尾能訂到三個位子,這天下午就和太太小瞳一起來relax一下了。還記得第一次來The Market是三年前的中午,那時開業不久的The Market已經是人氣自助餐餐廳,因為款式多,味道不錯,甜品更是高水準。今番再來,第一眼當然先看看甜品部,慶幸甜品款式並沒有因為是下午茶而偷工減料,還是一樣的陣容龐大!由於下午茶時段只得約兩小時,所以事先已經決定先吃點熟食,之後就立刻主攻甜品!下午茶不想吃太飽,可以考慮來點沙律,沙律應有盡有,作為甜品大餐前的熱身,是不錯的選擇。下午茶時段沒有cold cut,換來各式多士,松露菌蟹肉多士、馬介優多士、煙三文魚三文治卷是我的推介,尤以松露菌蟹肉多士最後我心,菌香十足,齒頰留香,本想留肚吃甜品,但也忍不住多吃了一件。壽司刺身是自助餐中少不了的,五款刺身吞拿魚、三文魚、八爪魚、立魚柳、醋鯖魚,還有壽司手卷等,貨色新鮮

壽司刺身自助餐中少不了的,五款刺身吞拿魚、三文魚、八爪魚、立魚柳、醋鯖魚,還有壽司手卷等,貨色新鮮,怪不得長現人龍。
不過論人龍,最長的必定是北京烤鴨。下午茶時段,燒牛肉換成北京烤鴨,服務同樣貼心。專人在你面前,把熱烘烘的烤鴨片片切開,再放在荷葉餅上,和甜醬香蔥包在一起,拿上手的時候,狠不得馬上就回到坐位吃得一點不留!個人覺得這北京烤鴨比平常自助餐的燒牛肉更吸引呢!
其他熱葷還有薄餅、中式點心、咖哩、煎物和炸物等,人龍也比較短。其中的日式炸雞球非常不錯,雞肉雖炸過但還很軟腍,推介。
The Market的粉麵是公認好吃的,下午茶也依舊保留了這湯麵專區,自由配搭配料,連同桌上的小牌子一併交到廚師手上,煮好後就可以回去再取,非常方便貼心。由於太好吃了,太太竟然先後點了兩碗,完全忘了要吃甜品…哈哈。
如果不吃湯麵,可以考慮這裡的粥品,口感綿綿,今天的是海鮮雞皇粥,用料十分多,所以粥底十分鮮甜,值得一試。
粥區旁邊的,是令我雙眼放光的大牌檔熱奶茶,選用黑白淡奶,配上黑白淡奶杯,風味十足,難得的是小師傅手勢也不錯,奶茶味道十分對辦,我足足喝了三杯之多,奶茶癮大滿足!
熱葷吃到半飽,是時候進攻甜品了!奶凍和啫喱永遠是我在The Market的首選,可愛蛋殼盛載,每次都必定吃上幾杯。綠茶忌廉奶凍和荔枝啫喱是我的心水,前者綠茶味濃又不會太甜,後者魚膠粉下得甚少,入口即溶,荔枝香氣在口中散開,完全是幸福的代名詞。
由於其他甜品眾多,我只簡單推介一些我最喜歡和推介的。綠茶朱古力蛋糕是另一名物,綠茶味和奶凍同出一轍,配上朱古力成為蛋糕同樣出色。
紅桑子千層蛋糕是另一款喜歡的小蛋糕,味道酸甜,正好為抖擻一下味蕾迎接之後的挑戰。
柚子檸檬撻是我十分喜歡的,餡料酸甜,餅底香脆,一口一件,完全沒有抵抗的理由。
喜歡心太軟的朋友可試試迷你心太軟,這迷你的小東西就放在功夫茶碗內,用匙羮破開正中心,朱古力馬上流出來,十分有趣。
梳乎厘算是隱藏小甜品,原因是這小東西過了氣就不好看也不好吃,所以當一焗好,待應就會奉著問人客要不要試試,有緣碰到的話不要錯過啊!
最後不得不提的是數款榴槤系列甜品,其實我是不吃榴槤的,但我太太卻十分喜歡此道,她對這裡的榴槤系列甜品評價十分高,尤其喜歡的是榴槤芝士撻,她說榴槤味十分香,吃了數個之多也嚷著要再吃呢。
還有The Market自家製的貓山王榴槤雪糕,太太說榴槤味道十分豐厚,吃得十分滿足。
我嗎?還是吃幾球Movenpick雪糕就夠,榴槤甜品還是交給太太好了。
最後,再來看看甜品圖片集吧!
對了!忘了說,喜歡喝酒的朋友,只需加錢就可以來個白酒紅酒free flow,奶茶與酒,你會怎選?

如果你自問甜胃強勁,各大小酒店的高茶已經滿足不到你,The Market的tea buffet能無限量地滿足你的甜胃,而且還有不錯的熱葷為你作後援。心動不如行動,因為訂位需時啊!

2014-11-22
2014-11-25 18766 瀏覽
由於這裡的 buffet 實在太有名了, 不得不慕名而來, 亦因此需要預早兩至三個月前致電訂檯. 我和友人們都非常期待. 先來吃個沙律, 沙律菜全都很新鮮, 紅菜頭補血又清甜, 當然不得不吃. Dressing 方面亦很多選擇, 較少見的有 red wine vinegar (紅酒醋), 代替一般沙律醬, 十分醒胃 其實本人食 buffet 一向好蝕, 因為一來食量較小, 二來我有很多紅肉都不會吃, 這晚我是豬, 牛, 羊, 雞都沒有吃. 不過聽友人說牛, 羊都一般, 不太突出. 龍蝦亦不太鮮味, 反而蟹腳聽說不錯.雖然以上的肉類我都無食, 但我都吃了很多其他的食物. 值得推介的有: 1) 海鮮湯 (非常鮮甜)2) 日式三文魚刺身3) 帶子刺身 (超鮮甜)4) 燉鹿肉湯5) 鵝肝 (雖然不是 my favor, 但這是回本食物之一, 食了半塊, 好香, 少吃多滋味)6) 魚子醬多士 (另一回本食物, 但一次只會俾一片, 想食多些要走多幾轉)7) 龍脷魚塊 (雖然這是普通食物, 但我很喜歡, 魚肉很滑)甜品方面, 其實主打是 "榴槤", 標榜 "貓山王". 雖然我不特別 like, 但少

1) 海鮮湯 (非常鮮甜)
2) 日式三文魚刺身
3) 帶子刺身 (超鮮甜
4) 燉鹿肉湯
甜品方面, 其實主打是 "榴槤", 標榜 "貓山王". 雖然我不特別 like, 但少少我都 ok 的. 我吃了:

1) 榴槤雪糕一球
2) 榴槤奶凍

都很好味, 但最厲害的莫過於 "炸榴槤", 是真的用威化紙包著整粒榴槤炸的, 這個我可沒有吃, 但友人們超喜愛

除了榴槤甜品, 黑森林蛋糕都超正, 蛋糕加了 rum 酒, 好香, 連上面裝飾那粒 cherry 都是浸了 rum 酒的, 實在非一般在餅店能買到的 !
 仲有綠茶奶凍, movenpick 雪糕 (4 種味道). 全部甜品細細件, 令你可以試多幾款都得

題外話/補充資料: 因為當晚是星期五, 正價是 $638, 不過我是PolyU alumni, 有85折. 如果一至四, 會是 $588. 有人會覺得貴, 但其實依家TST 區的酒店 buffet 都係咁上下呢個價. 佢同 "薈景" 同價, 但我覺得呢度好食啲. 雖然不是所有食物都好食, 我亦不會吃晒所有, 但齋睇都開心, overall 食物水準都算高, service 都不錯, 值得推介. 我已再 book 了明年 2 月中的 lunch buffet, 價錢會平好多 $338
2014-11-21
快到週末,還未有節目的,可考慮到 Hotel Icon 的 The Market 嘆 Tea buffet。Tea buffet?是的,酒店由 11/8 起,於週末及公眾假期加設「下午茶自助餐」,可解食客的輪候之苦了!Tea buffet 下午3時15分至下午5時供應,價錢為成人 $298/位,3-11歲小童收費 $148元。當晚我們還有一場生日派對要赴,之前買禮物花了些時間,抵達時自助餐已經開始了。事不宜遲,馬上又看看自助餐的陣容吧:首先一進場右手邊就是大量的甜點及糖果,琳琅繽紛吸引,甜魔的媽媽在暗地高呼啊!小朋友會很愛的糖果甜品櫃的正面更加多彩誘人的甜點!甜魔媽媽的焦點反而是後面的麵包,因為打算拿給妹妹吃,但原來那些只是擺設而己~不要緊,前面可吃的多著呢,可愛的Lolipop、英式鬆餅拌上clotted cream、美美的多款杯子蛋糕、不同形狀的可愛曲奇餅、多色心型小蛋糕、三層架上的脆皮泡芙等,加上豐富的配料及朱古力粒,每一款都想吃!Tea buffet 也有四款 Movenpick 雪糕供應,當日包括甜魔媽媽最後的 Swiss Chocolate 及 Vanilla Dream!

小朋友會很愛的糖果
Tea buffet 也有四款 Movenpick 雪糕供應,當日包括甜魔媽媽最後的 Swiss Chocolate 及 Vanilla Dream!另外還有令老公欲罷不能的貓山皇榴槤雪糕,二人都吃雪糕吃到癲了~
其他的甜品也很吸引,包括心太軟 (!!!)、朱古力 Eclair、茉莉花茶朱古力蛋糕、紅桑子千層蛋糕、綠茶紅豆蛋糕,以及多款口味的雞蛋狀 panna cotta,其中原味、綠茶及 Bailey's 味都是極品。至於榴槤迷,就千萬要吃榴槤斑蘭卷、榴槤芝士撻,兩款都超美味的說~
來到水果區,有甜魔媽媽打底必吃的火龍果、清甜西瓜及哈密瓜,還有超清甜美味的菠蘿,以及原個青蘋果。喜歡這樣的水果陣容!
沙律也不錯,除了可以撈製喜歡的凱撒沙律,最妙是又有泰式青芒果沙律,辣辣的勁開胃!
沒有麵包給妹妹嗎,轉角來到這多士及三文治卷,有辦法了!十分喜歡這裡的魚子醬煙三文魚卷,我都是吃了餡再將麵包給妹妹,極爽,哈哈;另外也推介黑松露蟹肉多士,超鮮的~
下午茶都有北京填鴨,太開心了吧?不過那填鴨卷做得太大件了,有點太飽滯哦。
下午茶也有即點即切的刺生、壽司及手卷供應,除是回本位之一,也令到愛吃壽司的囝囝大喜,當日狼吞近十件壽司呢!
很驚喜下午茶有推出大排檔熱奶茶,特別用上黑白淡奶去沖製,果然特別有風味呢~
轉角還有海鮮雞皇粥,連同多款配料供食客配搭選擇,以甚有風味的公雞碗呈上。是日愛吃粥的老公也來了一碗~
下午茶燒烤肉類不復供應,但就有更令甜魔媽媽興奮的炭燒星洲咖央多士,即烘特別好味!
薄餅也有不少款式輪流推出,後來試了一件芝味香濃、水準不錯呢。
除了西式的薄餅,也有韓式的海鮮煎薄餅,點上辣醬好好味。
想吃飽點,還有超豐富的車仔麵檔;每位食客會有一個號碼牌,選好食材後連牌交給職員,當麵煮好後就會有專人捧上檯,十分方便。
另外還有中式的蒸點心,包括蝦餃、燒賣、叉燒包等;我只吃了香口炸春卷,不錯的。
其他熱食類的選擇也不少,包括蝦多士、牛肉千層麵、煎餃子、炸雞、蜜汁叉燒酥、炸魚薯條及豬扒包等等,當中除了炸雞太厚粉,其他都挺喜歡的~
最後還有新鮮的西瓜汁、橙汁及西柚汁任飲,老公愛西瓜汁,我愛西柚汁,小兄妹就飲橙汁,皆大歡喜!
開餐了!要讚這裡的 BB high chair 安全舒適,連上 seat belt 的設計特別穩妥,當日小兄妹安坐上面吃得很開心的~囝囝超為食又心急,一來就取了不少的手卷、壽司及Pizza,吃個不亦樂乎!這裡的下午茶自助餐最強勢是甜品,面對如此豐盛又吸引的陣容,甜魔媽媽用了很大的努力才按捺起衝動,照舊乖乖由水果吃起。這裡每一款水果都清甜好吃,很快就清光了,又,其實也有偷偷吃一點甜... 沒辦法,那綠茶 panna cotta 太甘濃柔滑好吃了!
鄰桌剛好是港女老婆,她拍照後送來不吃的貓山皇榴槤雪糕,一試,嘩!這那是雪糕?根本就是榴槤肉嘛!榴槤迷老公當然愛極了,後來一連吃了三球才收手,魅力可見一斑~
我的第二碟是以沙律為主,除了凱撒沙律、生果沙律,也取了泰式青芒果沙律、烤大蘑菇、紅腰豆等,全部都既健康又美味。同時也試了魚子醬煙三文魚卷,及三文魚籽黑松露蟹肉多士,兩款都很好吃,值得推介!
老公已經忍不住向甜品進攻,我還是繼繼忍忍忍... 可當見到新鮮出爐的榴槤疏乎厘,再也忍不住,馬上來兩份!
新鮮焗起的疏乎厘很好吃,不過榴槤味就遠不及榴槤雪糕的濃重,非榴槤粉絲也可以吃。其實吃時我未想起,如果配上榴槤雪糕,來個冰火交匯,肯定妙絕!

繼續自己的步伐,終於都吃到刺生壽司了,挺新鮮有質素;順手也取了些熱食,喜歡吃薄餅及蝦多士,點些沙律醬特別美味。
突然有侍者送來一碗湯烏冬,原來是老公特別為囝囝取的,因為食豬很愛吃魚片,估不到是烏冬也差不多吃光了,很厲害!我就吃了油麥菜,清清地很合意。
他又取了北京填鴨,加上兩件菠蘿後,樣子好似甜班戟!其實如果份量不這樣大,應該會方便易食,也美味一些。
我也出去取了更多的熟食,順手忍不住塞一杯綠茶 panna cotta 給老公。他起初推搪說飽,但一試之後又默默吃清光了... 水準真的太讚,絕對是必吃的甜魔推介!
也取了大排榴熱奶茶來解一解滯,香濃好飲,好喜歡的!不過留意要趁熱飲,方能品嚐最佳風味。
再來更多的熱食,基本上自助餐的項目都差不多品嚐透了。可能大家都估到了,由於有大量他他醬關係,這碟中最愛就是香脆炸魚!
然後我也開始向甜品進攻啦!首輪每樣都取了些,天,很多都好吃,特別推介香濃熱脆的榴槤芝士撻,甘濃中見清新的茉莉花茶朱古力蛋糕,又靚又鬆軟好吃的杯子蛋糕,還有甜魔媽媽永遠的心頭愛---心太軟。襯上美味無雙的 Movenpick 雪糕同吃,很幸福~
可憐妹妹很多東西都沒得吃,只吃了些少三文治卷、壽司及碎烏冬。為了逗她開心,給了她 panna cotta 的「蛋殼」,有人馬上興奮起來!小兄妹都是愛蛋一族呢~老公還取了粥吃,我沒試了,因為還要品嚐最後兩款美食---炭燒咖央多士及韓式海鮮餅。兩款都是新鮮即烤關係,特別美味,再襯上一杯綠茶 Panna cotta,以及 Movenpick 及貓山皇雪糕,更加滿足美妙了!
最後還取多半杯西柚汁、重溫了心太軟拌 Movenpick 雪糕、Bailey's 口味 Panna Cotta,加上青芒果沙律及更多水果,時間又到五點了。

這裡 Tea buffet 不包咖啡/茶,不過也真的沒需要,飲果汁及奶茶都太夠了,我們飽到晚餐都吃不下了。總的來說,甜品陣容豐富、出品美味,就是時間不長,book 不到午市/晚市自助餐可考慮改訂下午茶呢!據知十二月價錢將有所改動,想吃的可趁今週末試試訂位吧~
2014-11-16
The Market at Hotel ICON 這個名字,對於經常瀏覽Openrice自助餐專頁的各位,應該不會陌生。這間以「市場」為名及主題的西餐廳,於本年獲得由《U Magazine》雜誌舉辦的「我最喜愛食肆U Favorite Food Awards 2014」的「我最喜愛的自助餐廳」大獎;「OpenRice開飯熱店大賞」投票中,獲選為「最優秀開飯自助餐」及「最優秀尖沙咀開飯熱店」之一。以The Market的名氣、好評如潮,預訂留座的時間往往至少要等候二至三個月。小弟有幸光臨這餐廳,出席公司的周年午餐自助餐,為各位分享食後感。午餐自助餐供應時間為中午十二時至下午二時半,小弟大約十一時四十五分到達,餐廳大門外已聚集大批久聞其名、聞風而至的粉絲食客。為何我會說「聞風而至」呢? 正因為The Market餐廳主打貓山皇榴槤甜品,進入大門接待處轉右就到達甜品部,食客們已遠遠聞到榴槤飄香。喜歡貓山皇極品榴槤的朋友點止聞「風」而至,直頭是蜂踴而來;而討厭榴槤的朋友,就可能聞風喪膽了。自助餐以國際美食為主題,種類豐富,應有盡有。首先吃吃沙律,清清腸胃。餐廳提供了六款沙律:分別有煙鴨沙律、扒
Movenpick雪糕
自助餐以國際美食為主題,種類豐富,應有盡有。首先吃吃沙律,清清腸胃。餐廳提供了六款沙律:分別有煙鴨沙律、扒雜菜、肝醬批、雜果沙律、鮮茄發達芝士沙律及韓式雞肉沙律等等。另有自助沙律吧,提供多款蔬菜及醬汁,供食客自由調配。凍肉切盤有沙樂美腸、風乾牛肉及巴馬火腿,是小弟的最愛。
海鮮方面:以小龍蝦、波士頓龍蝦拑及阿拉斯加長腳蟹分盤疊切成海鮮塔最為特出。由於小弟忙於拍照,未能一試。同事們的小食評:波士頓龍蝦拑大大件、啖啖肉,肉質爽口彈牙;阿拉斯加長腳蟹肉質鮮甜爽口,不乏帶點新鮮海水鹹香味。無論把長腳蟹去殼拆肉,一絲絲的放進海鮮湯內或把蟹肉棒排得整整齊齊地吃,同樣美味。另外,還有海蝦、藍青口及東風螺,都是新鮮可口。
波士頓龍蝦拑、長腳蟹
日式魚生、壽司及冷麵
2014-11-20
5 分鐘 (堂食)
波士頓龍蝦拑、長腳蟹
  • 烤穀飼羊架 燒牛肉