2017-11-30 150 瀏覽
秋風起秋意漸濃突然好想同家人一起打邊爐,但係又好想食海鮮,早前食橋底辣蟹,雖然好惹味,但係又想清清地又唔想大濃味,一次可以滿足幾個願望就去烚吓烚吓啦⋯⋯打邊爐去也呢間位於銅鑼灣堅拿到西10號觀景樓2樓A ~~One more hotpot來一鍋~~地點非常方便就喺時代廣場轉彎行入嚟就可以啦!餐廳裝修明亮簡潔以白色粉藍色為主入到去好有聖誕嘅氣氛一啲都唔似中式嘅餐廳佈置得琳琅滿目洋溢節日氣氛,而且座位寬闊清新而乾淨嘅環境其實餐廳清潔係好重要嘅呢度比我坐低都已經好放心呢度係主打海鮮火鍋,係唔需要再加錢叫海鮮嘅火鍋🍲汽水仲任飲 火鍋 配料任叫一種價錢幾種享受滿足, 飲品種類仲有好多添四川麻辣木耳丶手切黃瓜非常爽脆話明海鮮火鍋呢度嘅海鮮又多又大長上枱好似小浴缸咁大都嚇親你樣樣都超級新鮮彈牙鮮甜連象拔蚌珍珠蚌都有👍響鈴,超級新鮮夾起嚟嘅時候要細細力因為係鮮炸嘅關係如果唔係好容易粉碎炸魚皮係我嘅至愛非常鬆脆西班牙黑豚肉入口甘香yummy有自家製雲吞 鮮製墨魚丸等等 甜品心太軟 唔太甜朱古力味濃厚 再嘆番罐冰凍咖啡人生一大樂事仲有呢度嘅服務態度非常貼心換碟非常頻密抵讚呢度仲有三個貴賓房可以包場,而且仲
秋風起
秋意漸濃
就去烚吓烚吓啦⋯⋯打邊爐去也

地點非常方便就喺時代廣場轉彎行入嚟就可以啦!

餐廳裝修明亮簡潔
洋溢節日氣氛,而且座位寬闊清新而乾淨嘅環境
其實餐廳清潔係好重要嘅呢度比我坐低都已經好放心

呢度係主打海鮮火鍋,係唔需要再加錢
叫海鮮嘅火鍋🍲汽水仲任飲
火鍋 配料任叫一種價錢幾種享受滿足, 飲品種類仲有好多添

四川麻辣木耳丶手切黃瓜非常爽脆

響鈴,超級新鮮夾起嚟嘅時候要細細力因為係鮮炸嘅關
係如果唔係好容易粉碎

唔太甜朱古力味濃厚
再嘆番罐冰凍咖啡
人生一大樂事

仲有呢度嘅服務態度非常貼心換碟非常頻密抵讚
呢度仲有三個貴賓房可以包場,而且仲包佈置添
小房$3000
大房$5000超值下次搞party聚會一定要搵呢度
2017-11-30 98 瀏覽
今日係星期三,明天因為放假🙆所以特意約母親大人丶我嘅乖女🧑和老公一齊外出共進晚餐,我嘅母親大人因為要去銅鑼灣shopping嘅關係😙就約喺銅鑼灣一帶附近晚餐啦!我嘅乖女就喺度講好耐冇打邊爐,佢話佢個男朋友仔帶佢去過呢一間叫做🥘《One More Hotpot來一鍋》🥘呢度好方便喺Time Square行完街轉過彎就到近鵝頸橋非常方便💁‍♀️而且係OpenRice定位仲有🙆七五折添🤨 原價$368位再有七五折😏超筍🤩前菜任食四川麻辣木耳👍非常醒胃手帕青瓜🥒超爽脆呢度主打係海鮮火鍋套餐🈶️大量新鮮嘅海鮮🦐🦑🐙🐡🐠首先可以揀湯底💁‍♀️花膠螺頭雞鍋濃湯🍲和喇沙海鮮鍋🍲兩款湯底 肉類每兩位送一碟手切安格斯牛頸脊肥牛片👍非常鮮嫩入口即溶重頭戲~~主菜~~💁‍♀️位上💁‍♀️💁‍♀️🈶️殼扇貝丶🈶️殼青口丶🈶️殼鮑魚丶大蝦丶有殼蠔丶超大隻嘅珍珠蚌和超大隻嘅象拔蚌🙆🙆以上嘅海鮮係非常新鮮😋💯⋯⋯其實食到呢度已經覺得非常超值因為呢啲海鮮都係超大隻👍超新鮮👍非常鮮甜👍即炸響鈴😋超大隻😋超鬆脆即炸魚皮🤓都係超大💁‍♀️超鬆脆 自家製嘅~~~~~~~手工豬肉釀鮮🍄、墨魚釀豆卜丶墨魚丸丶豬肉丸丶牛肉
🥘《One More Hotpot來一鍋》🥘

手切安格斯牛頸脊肥牛片👍非常鮮嫩入口即溶
重頭戲~~主菜~~💁‍♀️位上💁‍♀️

即炸響鈴😋超大隻😋超鬆脆
即炸魚皮🤓都係超大💁‍♀️超鬆脆
自家製嘅~~~~~~~
手工豬肉釀鮮🍄、墨魚釀豆卜丶墨魚丸丶豬肉丸丶牛肉丸丶雲吞丶韭菜餃丶水餃🥟⋯⋯呢度全部自家製非常新鮮彈牙👍👍
其實食到呢度🤣佢仲有好多火鍋配料任叫,基本上餐廳太足料,都唔係太需要再叫😜已經非常滿足🤗
飲品仲係任叫添😍
最後仲有甜品送😍最愛嘅🍮🍫心太軟

呢間餐廳仲可以包場添🍾🍾,🎊🎊一間豪華大房🎉只係需要$5000有沙發有大電視非常舒適🎊🎊細房🎉只需要$3000而且兩間細房仲可以打通添
  • 海鮮拼盤
  • 自家製響鈴
  • 自家製魚皮
  • 安格斯牛頸脊肥牛片
  • 心太軟
2017-11-30 154 瀏覽
在銅鑼灣看完戲後,閒逛途中發現這間火鍋店,而天氣又剛剛好適合吃火鍋,當然不會錯過。餐廳環境蠻舒服,燈光充足,空間感十足。飲品款式算多,任飲的,但不是自取的。湯底選了冬瓜白肉卜卜蜆鍋(清湯)湯頭十分清甜,內裡食物有秩序的擺放,大大的冬瓜裡佈滿了鮮甜的蜆,份量十足。海鮮船內有鮑魚、扇貝、青口、大蝦、蠔、珍珠蚌和象拔蚌,每一件都滿新鮮,鮑魚和大蝦肉質爽彈,扇貝鮮甜嫰軟。手切安格斯牛頸脊油脂分佈尚算平均,每片不會太薄身,吃起來帶一點口感,但不會過韌,肉嫰味濃。手工丸類這裡的手工製作,做得蠻出色,牛肉丸、墨魚丸和豬肉丸很爽口彈牙。手工雲吞手工水餃、韭菜餃、雲吞,每件皮也包得很薄身,餡料十足。皇帝菜,豆苗蠻新鮮,每碗份量也蠻多。冰凍芋頭、日式芝士輪個人很喜歡的,芋口口感粉嫰,芝士輪帶流心的芝士,熱乎乎的。意想不到的原來會有甜品,朱古力心太軟,朱古力味道濃郁,甜中帶一點苦,正。
餐廳環境蠻舒服,燈光充足,空間感十足。
飲品款式算多,任飲的,但不是自取的。

湯底選了冬瓜白肉卜卜蜆鍋(清湯)

海鮮船

手切安格斯牛頸脊
手工丸類

手工雲吞
手工水餃、韭菜餃、雲吞,每件皮也包得很薄身,餡料十足。

皇帝菜,豆苗蠻新鮮,每碗份量也蠻多。

冰凍芋頭、日式芝士輪
個人很喜歡的,芋口口感粉嫰,芝士輪帶流心的芝士,熱乎乎的。

2017-11-30 142 瀏覽
不嬲知道鵝頸橋一帶間唔中都會出啲好餐廳,所以都會留意下。今次果然唔例外,來一鍋 One More由時代一過馬路行到天橋旁邊就會搵到,交通其實頗方便。不得不讚既係入面有好多好闊既卡位,加上環境冇一般邊爐咁吵雜,好適合三五知己收工後去傾下計鬆一鬆。上左年紀既可能會話「鬼五馬六,啲嘢食有冇我當年係_記食咁正先?」。答案係:過之而無不及。我自己都估唔到,今次最帶俾我驚喜嘅,竟然係響鈴同魚皮呢兩樣平時不怎起眼嘅火鍋Side Dish。新鮮炸既魚皮係香港已經買少見少,除非真係好到好老式既酒樓或者街市。我估唔到係呢間外貌咁新派嘅火鍋度食到既竟然係剛剛炸好、上碟時仲起緊泡嘅魚皮。一放入水中,直情會聽到「咋~」一聲,入口時仍然會食到有微香魚味。鮮炸嘅響鈴先至令人咋舌。我建議快速過水三秒就好放入口,如果唔係就會冇咁可口了。根住有海鮮拼盤, 係冰上面保冷嘅鮑魚、蝦、扇貝同蚌等等全部色水都好靚, 個人覺得呢個組合每樣有啲都幾好,適合想乜都試下嘅人選擇。另外想講一講個蜂巢豆腐,都係比較罕見既火鍋料,口感有啲似齋,好爽好有肉感,個爐打耐咗吸埋啲湯味就very good。牛肉方面就費精不貴多,但每一塊肥瘦均衝,肉味

根住有海鮮拼盤, 係冰上面保冷嘅鮑魚、蝦、扇貝同蚌等等全部色水都好靚, 個人覺得呢個組合每樣有啲都幾好,適合想乜都試下嘅人選擇。另外想講一講個蜂巢豆腐,都係比較罕見既火鍋料,口感有啲似齋,好爽好有肉感,個爐打耐咗吸埋啲湯味就very good。牛肉方面就費精不貴多,但每一塊肥瘦均衝,肉味都好濃沃,俾人有精選過先上碟嘅感覺。甜品仲有handmade疏乎厘, 唔似出面咁隊個雪到變磚既雪米糍比你就算數。300幾蚊買到良好服務態度,超班既食物質素,最緊要既係買到開心啊!!!
海鮮拼盤
2017-11-10
海鮮拼盤
2017-11-28 1963 瀏覽
呢排天氣轉凍,女朋友成日話想打邊爐。 咁我就帶佢來<<來一鍋>>試下,$378加一任飲任食。 上到來裝修都估唔到幾公主下。 打邊爐醬料當然是要DIY。 先揀湯底,再揀料,逐個揀。 餐前小食有兩款,<<手拍青瓜>>及<<四川麻辣木耳>> 我地揀湯底既係<<花膠螺頭雞湯>>, 螺頭勁大塊,入口啖啖肉 當然仲有紅棗,仲有雞肉等。 花膠當然亦唔少得,總括來講,湯底都好足料。 <<炸魚皮>>係打邊爐必備,好脆,不過有D大塊 <<手切安格斯牛頸肥脊牛片>>, 肥瘦適中,入口鮮嫩。 海鮮包左鮑魚、青口、象拔蚌、有殼蠔、大蝦、扇貝及墨魚仔,樣樣海鮮都好大隻又夠新鮮,佢仲會好靚咁上枱。 鮑魚夠大隻,入口夠鮮 手工雲吞、水餃、韭菜餃同豬肉釀鮮菇都好惹味同健康。丸類都有牛肉丸、墨魚丸同豬肉丸,入口夠彈。 <<響玲>>係餐廳即炸既,所以入口好香好脆。 我覺得最有驚喜係<&
呢排天氣轉凍,女朋友成日話想打邊爐。
咁我就帶佢來<<來一鍋>>試下,$378加一任飲任食。
上到來裝修都估唔到幾公主下。

打邊爐醬料當然是要DIY。
先揀湯底,再揀料,逐個揀。

餐前小食有兩款,<<手拍青瓜>>及<<四川麻辣木耳>>
我地揀湯底既係<<花膠螺頭雞湯>>,
螺頭勁大塊,入口啖啖肉
當然仲有紅棗,仲有雞肉等。
花膠當然亦唔少得,總括來講,湯底都好足料。
<<炸魚皮>>係打邊爐必備,好脆,不過有D大塊
<<手切安格斯牛頸肥脊牛片>>, 肥瘦適中,入口鮮嫩。
鮑魚夠大隻,入口夠鮮
<<響玲>>係餐廳即炸既,所以入口好香好脆。
我覺得最有驚喜係<<蟹捧>>,因為勁大條,勁鮮味。粟米都好甜。
打邊爐當然唔少得菜,得就揀左<<娃娃菜>>夠健康。
飲品有成24款任飲
呢兩款係我最愛,相信大家都唔陌生喇。
差唔多食完時,侍應話仲有<<朱古力心太軟>>送,仲要係位上,真係滿足喇。
2017-11-23
2017-11-28 83 瀏覽
從來甚少覺得任食火鍋值得花筆墨去評論,因為去的人都係求飽而己,但今次「來一鍋」既體驗卻令我完全改觀。其實一到秋天有時就真係幾有衝動搜邏下新地方打個靚邊爐嘅。俾我巧遇到一間食物質素、誠意極高而且裝修相當舒服既一間上樓任食火鍋「來一鍋 One More 」。先未講食,入到去成個環境已經俾左一個好好既第一印象。佢既裝修唔似一般火鍋店咁大紅大紫,反且係以淺藍色為主調,非常有現代化,令人一入去視覺上已經有個好舒服既感覺,一啲都唔麻甩。第一份令我讚嘆既就係鮮炸嘅響鈴先至令人咋舌。見到好似圖中咁巨形嘅響鈴,我不禁問下伙記啲響鈴係點嚟。原來每一條都係接到order後,用新鮮腐皮即刻落鑊炸。因此你見到嘅唔似平時細細條好圓咁嘅樣,而係大大條不規則嘅形態。從呢樣頭盤嘅處理,我睇到嘅係廚房對食物嘅執著。如果將呢兩樣傳統嘅食品應有嘅水平帶番出嚟係「整色整水」的話,那麼「腳踏實地」其實不怎可貴。不嬲唔太食海鮮,尤其係打邊爐啲海鮮,因為對我來講多數都係將啲倉白兼淡而無味既過期貨放入鍋度烚到更加不堪。但見到呢個套餐嘅海鮮拼盤,我又真係忍唔住俾個機會佢。佢地唔似一般放題果啲放到乾哂咁,唔講以為可以生食。過左水之後仍然食

不嬲唔太食海鮮,尤其係打邊爐啲海鮮,因為對我來講多數都係將啲倉白兼淡而無味既過期貨放入鍋度烚到更加不堪。但見到呢個套餐嘅海鮮拼盤,我又真係忍唔住俾個機會佢。佢地唔似一般放題果啲放到乾哂咁,唔講以為可以生食。過左水之後仍然食到原有既鮮味。

到standard嘅牛、羊肉同啲丸類,都不失驚喜。隨左由鮮肉即搓既四式丸之外,不得不提嘅係自創的墨魚釀豆卜同豬肉釀冬菇,兩樣嘅配搭都相當夾,新奇得嚟不失奇各自原味。牛羊肉細細片, 但肉味十足, 鍾意大大啖塞肥牛、羊入口嘅朋友不妨試下細味品嘗。當然,唔夠喉嘅話可以加單啦,伙記們都好快手,絕冇拖野漏野,抵讚!

考慮埋個裝潢、食物既誠意同用料新鮮程度,總計每人 around 350 蚊其實真係值得。當然如果唔太好海鮮嘅會有其他平啲嘅組合可以揀啦。上次揀咗豬肚鍋湯底,但對佢個豬骨鍋又好好奇,所以小妹己經plan咗準備下個星期去再戰一番,希望佢個水準可以keep到啦。
2017-11-27 1406 瀏覽
天氣開始凍⛄️又係打邊爐既好季節就黎聖誕節,同BFF 血拼完再去食大餐銅鑼灣新開左間打邊爐,仲有75折有朋友食過口碑唔錯 一於試下先🤤-一上到去,就見到餐廳佈置既聖誕🎄裝飾好有氣氛 餐廳職員安排左卡位俾我地環境都幾寬敞同坐得舒服-張order 紙好似聖旨咁大張🌟前菜有手拍青瓜同四川麻辣木耳木耳大大塊都幾爽口-火煱湯底有成十款選擇我揀左花膠螺頭雞鍋滋陰養顏 lady 首選💃🏻煲滾左之後,飲左兩大碗味道偏淡,我覺得恰到好處 。好怕太咸雞新鮮,份量多🐔-每兩位可揀一份豚肉/牛肉我地揀左手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片色澤鮮紅,薄切肥瘦適中-🌟主菜有時令海鮮拼盤同肉丸餃子、魚皮響鈴海鮮拼盤賣相精美❤️扇貝🧡珍珠蚌💜象拔蚌❤️生蠔好鮮甜爽口蝦🦐都唔錯呀-肉丸唔算大粒,但相當彈牙最鍾意手工豬肉釀鮮菇丸菇🍄香味濃 墨魚釀豆卜,雞湯浸入豆卜一口咬落去,好juicy 配埋爽甜既墨魚🦑-響鈴魚皮一向係打邊爐既必食孖寶兩樣都炸得鬆脆可口,又唔會過油如果依兩樣都有得追加就好了😁-食哂都已經六七成飽了因為份量都多呀我地追加左少少有我至愛既肥美蟹棒日式芝士輪 入口爆芝士漿😍居然有至愛既蕃薯苗 又甜又爽-最
天氣開始凍⛄️又係打邊爐既好季節
就黎聖誕節,同BFF 血拼完再去食大餐
銅鑼灣新開左間打邊爐,仲有75折
有朋友食過口碑唔錯 一於試下先🤤
一上到去,就見到餐廳佈置既聖誕🎄裝飾
好有氣氛

火煱湯底有成十款選擇
我揀左花膠螺頭雞鍋
花膠螺頭雞鍋

滋陰養顏 lady 首選💃🏻
煲滾左之後,飲左兩大碗
味道偏淡,我覺得恰到好處 。好怕太咸
雞新鮮,份量多🐔
每兩位可揀一份豚肉/牛肉
手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片

我地揀左手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片
色澤鮮紅,薄切肥瘦適中
🌟主菜有時令海鮮拼盤同肉丸餃子、魚皮響鈴

海鮮拼盤賣相精美
❤️扇貝🧡珍珠蚌💜象拔蚌❤️生蠔

好鮮甜爽口
蝦🦐都唔錯呀

肉丸唔算大粒,但相當彈牙
最鍾意手工豬肉釀鮮菇丸
菇🍄香味濃
墨魚釀豆卜,雞湯浸入豆卜
一口咬落去,好juicy 配埋爽甜既墨魚🦑

響鈴魚皮一向係打邊爐既必食孖寶
兩樣都炸得鬆脆可口,又唔會過油
如果依兩樣都有得追加就好了😁

餐廳既房都幾大

花膠螺頭雞鍋
手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片
2017-11-27 488 瀏覽
天氣清涼真係最啱去打邊爐,今晚我地就喺來一鍋打邊爐餐廳嘅座位好西式,唔似打邊爐,我地兩個人坐六個人嘅卡位,好舒服!湯底㨂左花膠螺頭雞鍋,好足料,一開始就咁當湯飲都得任飲嘅飲品選擇好多,連雀巢咖啡都有,少見個套餐好豐富!一開始有指定主菜,手打丸同埋餃,手工豬肉丸口感爽滑好味,手工水餃皮薄饀靚最好食手切安格斯肥牛好有牛味,厚薄適中,口感唔錯!響鈴同魚皮都係即炸,最欣賞響鈴,攞出黎時仲熱辣辣,唔會太厚,放落湯滾兩秒啱啱好,脆脆地唔會太腍可惜呢啲全部都冇得追加之後到戲肉海鮮比想像中多款!同埋質素幾好!樣樣都好新鮮尤其是鮑魚同珍珠蚌,侍應過黎講解每款應該灼幾耐,所以唔怕過熟,鮑魚好爽唔會韌,珍珠蚌鮮味十足到任食環節,由於指定主菜份量都唔少,所以只係叫左一round第一次見咁長嘅蟹棒,又幾好食,唔係普通平價蟹柳味,日式芝士輪咬開爆啲芝士出黎,唔錯!最驚喜係最後嘅甜品,竟然係心太軟!焗得啱啱好,流心又唔會太熟,問過部長遲啲會有梳乎厘仲有呢度,服務幾好,換碟好快,主動加湯,讚!
天氣清涼真係最啱去打邊爐,今晚我地就喺來一鍋打邊爐

湯底㨂左花膠螺頭雞鍋,好足料,一開始就咁當湯飲都得

任飲嘅飲品選擇好多,連雀巢咖啡都有,少見

個套餐好豐富!

手切安格斯肥牛好有牛味,厚薄適中,口感唔錯!

可惜呢啲全部都冇得追加

之後到戲肉海鮮

比想像中多款!同埋質素幾好!樣樣都好新鮮

仲有呢度,服務幾好,換碟好快,主動加湯,讚!
2017-11-26
2017-11-26 209 瀏覽
天氣得番十幾度,又係時候打邊爐啦, 朋友介紹我食呢間 ,話海鮮好新鮮, 一於試下。入到去即刻點湯底,佢都好多選擇,最後嗌左花膠湯底,好補丫,落左好多花膠,湯好甜,正丫。等緊食嘅時間可以食下前菜,有木耳同青瓜,冇限refill架。最愛嘅海鮮都到,上面勁大盆, 砌都好靚,好多種海鮮, 鮑魚,青口,象拔蚌,蝦 ,帶子 ,墨魚等等,果然冇介紹錯, 全部都好新鮮,最鍾意就係帶子,超級大隻,有成隻手板咁大隻,出面就咁街市買都應該好貴,回晒本。除咗海鮮肉類都好抵讚,佢西班牙黑豚肉同安格斯牛都好正,肉汁鮮甜,份量都好多好足夠。驚食吾飽?仲有任食menu俾你食餐飽,不過個餐都好多,都冇乜點嗌了。 不過見menu都好多嘢食,丸類,菜類,面類等等。最大驚喜係原來有甜品食,仲要係心太軟 ,啱啱焗出嚟,熱辣辣香噴噴, 一切開朱古力係流心架,唔會太甜, 細細嚿啱啱好,正丫,好滿足。

2017-11-25 243 瀏覽
今日約左一個好耐無見既朋友食飯。我見呢間火鍋店新開,本身想黎食火鍋。但見佢原來午市係做中菜套餐,而且價錢既抵食,所以試試啦。午市選擇很多,我們挑選了很久呢!最後選左比目魚飯同冬蔭公海鮮薯粉。午市套餐一人一碗例湯先~有紅蘿蔔、粟米、南北杏,都幾好飲。等緊主菜既同時欣賞下呢間新店既環境。環境幾光猛,好有台灣feel。香煎比目魚比我想像中要驚喜!煎得很香脆,但肉質仍保持到嫩滑。咸淡味適中,係健康美味之選哦。呢塊比目魚肥油比較多,但煮得很香口,想起都流口水。冬蔭公海鮮薯粉。我喜歡這冬蔭公湯,夠辣!夠酸!不過未必大家都能接受這辣度和酸度。海鮮份量亦很多!青口、蝦、墨魚仔、花蛤、鮑魚仔!全都一色兩份呢!認真足料!薯粉亦很煙韌有咬口。我們另外點了一個上湯浸菜。這麼大碟菜只要三十多元,真的抵食!有淮山呢!湯是豬骨湯,浸得挺入味。

午市套餐一人一碗例湯先~有紅蘿蔔、粟米、南北杏,都幾好飲。

呢塊比目魚肥油比較多,但煮得很香口,想起都流口水。

薯粉亦很煙韌有咬口

有淮山呢!湯是豬骨湯,浸得挺入味。
2017-11-21
2017-11-25 341 瀏覽
天氣變冷又到吃火鍋季節,一個禮拜連續兩晚吃火鍋很有罪惡感哈哈!這次我們去的是一家在銅鑼灣新開的港式火鍋店,主打$368加一每位任飲任食(配菜類)。餐廳裡面還蠻大,感覺像是吃西餐的格局,還有三間包廂,大夥人吃也沒問題。店員安排我們坐在卡位,火鍋從入座起可以任食兩個半小時,時間上足夠。在餐單上配菜類是可以任點的,但店員告訴我們說先吃主菜再點配菜,因為主菜已經很多大概吃完已經很飽。幸好店員提醒,不然我們這些眼闊肚窄的人們就要浪費食物了,我們吃完主菜大概點了三個配菜就飽了哈哈。前菜是四川麻辣木耳和手拍青瓜。木耳爽口,酸酸辣辣很開胃。青瓜清甜。鍋底我們加68元選了鴛鴦鍋,一邊是花膠螺頭雞鍋另一邊是四川麻辣野菌鍋。這個麻辣鍋是真辣的,不是那種蔬菜也可以放進去燙的bb辣,湯底麻麻的很香。另一邊的花膠螺頭湯也很不錯呢。肉類我們選了手切安格斯牛頸脊肥牛片。牛肉切得蠻厚,肥瘦均勻,但剛到火鍋裡感覺稍韌和有點孩身。可能這種牛肉用來做日式燒烤比較適合(笑)。菜單上主菜部份全都有,以貝殼類海鮮,餃類和丸類為主。海鮮有扇貝,蠔,青口,鮑魚,大蝦,珍珠蚌,象拔蚌,每種都很鮮甜。韭菜餃和水餃都皮薄餡靚。每款都以人頭數

四川麻辣木耳和手拍青瓜

手切安格斯牛頸脊肥牛片
菜單上主菜部份全都有,以貝殼類海鮮,餃類和丸類為主。海鮮有扇貝,蠔,青口,鮑魚,大蝦,珍珠蚌,象拔蚌,每種都很鮮甜。韭菜餃和水餃都皮薄餡靚。每款都以人頭數給的,所以我們各款有兩隻。

一定要提一下的是這邊的響鈴,比平常吃的大1.5倍,店員說是新鮮炸卷的,吃起來很香口哈哈
響鈴
另外還有炸魚皮,這個炸魚皮在我們的湯底上來前已經上來了,結果直接吃剩下一條,湯底也沒沾過就到我們肚子裡了。魚皮很大塊,炸得很脆,不油膩,很香口,就這樣吃也很好吃!
炸魚皮
配菜我們點了出前一丁,娃娃菜和紅薯粉。紅薯粉煙煙韌韌好好吃,放在辣湯底那邊超正!

吃完已經非常飽,店員還說有個朱古力心太軟還沒上,我們請店員給我們上一個就夠了哈哈,不太甜還不錯。

這家火鍋店可能比其他同類型火鍋店貴一點點,但是用料新鮮,環境舒適,大家可以去試試看喔!
2017-11-15
四川麻辣木耳和手拍青瓜
響鈴
炸魚皮
2017-11-25 281 瀏覽
每逢星期二晚我必定抽時間陪媽媽去食好d嘅,天氣開始轉涼就諗起同佢去食火鍋,任飲任食啱晒我地兩個,可以每樣種類叫少許,如果揀散叫只能得兩三樣當然明白質素會精一些。今次間火鍋店無論環境裝修都係淺色簡約主調,有卡位同房間選擇,媽媽都讚舒服。連碗碟都有佢地Logo同名,新淨呀 $368 +10% 2.5小時任飲任食,係銅鑼灣區差不多了。Menu跟著由上到下選,先選湯底,海鮮同主菜就跟人頭上,無得無限添加,兩位送一碟就可選手切安格斯牛頸脊或者西班牙黑豚肉其中一款,我地揀牛肉片,其他火鍋配料都係任食,唔使急先食定左嘅海鮮同靚牛先。湯底同媽媽食更係要個美顏同滋陰架啦,花膠螺頭濃雞湯。足料幾塊大花膠有雞件同豬骨紅蘿蔔紅棗,不過發現雞全部都係脾位,份量好大,可惜唔係新鮮雞有點失望。但係都煲到入晒味,濃濃夠晒味!限定嘅安格斯牛頸脊,油脂分佈均勻,薄切碌幾秒轉微啡就食,最嫩同淋!響鈴同魚皮每人各一,但兩樣都新鮮脆口,過一過濃湯即刻吸收晒雞湯味,無得輸主菜無得refill海鮮是最精彩,新鮮種類都算多,元貝大大隻夠厚身,碌熟後都唔會好縮水,鮮甜。還有生蠔碌完得翻dd,象拔蚌仔彈牙鮮味,生海虾爽口,青口同墨魚仔無

連碗碟都有佢地Logo同名,新淨呀

湯底同媽媽食更係要個美顏同滋陰架啦,花膠螺頭濃雞湯。

主菜無得refill
海鮮是最精彩,新鮮種類都算多,元貝大大隻夠厚身,碌熟後都唔會好縮水,鮮甜。還有生蠔碌完得翻dd,象拔蚌仔彈牙鮮味,生海虾爽口,青口同墨魚仔無特別。

手打丸同餃子亦係定左,以墨魚滑讓豆扑最好味,能吸收湯,釀冬菇也不錯,雲吞,水餃同韭菜餃都新鮮多虾同餡料嘅

火鍋配料任食選擇亦不少,其實都已經7,8成飽,所以其他食物也只order每樣2件咋。火鍋最緊要食物新鮮,種類夠多樣化。

2017-11-24 82 瀏覽
和朋友去了銅鑼灣鵝頸橋對面的來一鍋食火鍋,店員招待相當好我們先選擇了麻辣雞煲(中辣). 店員再幫我地搞幾搞火鍋,就差不多食得了雞件嫩滑肉厚中辣食起黎剛剛好,超惹味呀仲有大量洋葱配菜還有好多唔同種類既飲品提供,全部都係任飲,仲有埋雀巢咖啡添即炸響鈴勁大件非常香脆,再落湯吸哂麻辣雞煲既香辣味道手切安格斯prime 牛頸脊肥牛片,油脂紋理順滑牛味香濃,放湯一會就食得嫩滑非常仲有個海鮮拼盤,有鮑魚,蠔,青口,蝦,珍珠蚌等等!!全部都她靚仔新鮮,鮑魚熟後都唔縮水,大蝦爽口彈牙,蝦頭有膚,正呀~仲有個手工牛丸,內面有半溶芝士!超好味個甜品更係人人讚添 wo心太軟唔會太甜,朱古力味濃郁不膩,好食

和朋友去了銅鑼灣鵝頸橋對面的來一鍋食火鍋,店員招待相當好
我們先選擇了麻辣雞煲(中辣).

店員再幫我地搞幾搞火鍋,就差不多食得了
雞件嫩滑肉厚
中辣食起黎剛剛好,超惹味呀
仲有大量洋葱配菜

還有好多唔同種類既飲品提供,全部都係任飲,仲有埋雀巢咖啡添

即炸響鈴勁大件
非常香脆,再落湯吸哂麻辣雞煲既香辣味道

手切安格斯prime 牛頸脊肥牛片,油脂紋理順滑
牛味香濃,放湯一會就食得
嫩滑非常

仲有個手工牛丸,內面有半溶芝士!超好味

甜品更係人人讚添 wo
心太軟唔會太甜,朱古力味濃郁不膩,好食

2017-11-23 105 瀏覽
最近天氣凍咗好多, 得返十幾度 ,問我食乜好,梗係打邊爐啦。呢個銅鑼灣新開嘅打邊爐店叫one more, 海鮮火鍋套餐任食兩個半鐘,每人三百幾蚊, 都好抵食。入到去環境都好舒適,仲見到好多房間,可以book房過生日或者慶祝,我地就坐係卡坐,店員好有禮貌地介紹咗menu,先選左湯底,勁正丫,有 花膠螺頭雞鍋即點呢個。湯底好鮮甜足料, 花膠好多,個餐仲包左海鮮拼盤, 有扇貝 ,鮑魚, 大蝦 ,青口,珍珠蚌, 象拔蚌, 有殼蠔。 全部海鮮都好新鮮, 象拔蚌落去煮嘅時候仲識郁, 蝦嘅腳都有啲郁,肉質爽口彈牙,扇貝又好大隻,整碟海鮮都非常滿意。肉類方面,有西班牙黑豚肉, 手切安格斯牛脊肥牛,兩樣都超好食, 黑豚肉肥瘦適中,肥牛牛味濃,入口即溶, 諗番都好回味。至於任食方面, 我最欣賞佢有好多菜類選擇, 超過十款, 例如娃娃菜,皇帝菜, 豆苗,生菜, 油麥菜,菜心苗, 西洋菜都有,食完肉同海鮮食返條菜好舒服, 其他任食配料仲有脆鯇腩,雞件,雞子都有,係任食嚟, 非常抵食呀。整體嚟講,樣樣都好滿意,食得好飽好滿足,價錢又合理,下個月朋友生嚟book返間房再食先。

2017-11-23 361 瀏覽
呢個星期氣溫又低幾度,我又想打邊爐朋友介紹呢間餐廳俾我, 因為新開,又有折,趁人唔多快D去個打邊爐入到黎,我已經感受到侍應好有禮貌同笑容餐廳環境俾我感覺好舒服,夠光猛, 牆身同梳發以紫藍加白做主色,加上聖誕裝飾,好溫馨既感覺雖然話天氣涼涼地但冷氣都係要有既,溫度啱啱好侍應安排左我地坐卡位,卡位好大,就算4個人坐都仲超闊落坐低後,侍應先介紹下火鍋包D 咩,提醒我地最好食哂主菜先慢慢再叫任食火鍋料,咁樣可以食得舒服D,又唔使張枱唔夠位擺飲品係任飲,唔需要自己出去攞,可以寫紙或者同侍應講首先俾左醬料架我地,最基本既醬料既有好快就黎埋2個小食,四川麻辣木耳,好爽口,其實我唔覺得辣手拍青瓜,都係新鮮醃製,兩款前菜都好開胃湯底有成10款,我地揀左花膠螺頭雞鍋湯底黎到後,我意想不到湯底用料咁足,湯頭清甜,花膠厚身,豬骨都淆到淋哂,非常滋補又養顏開始打邊爐前, 一定要飲多幾碗打邊爐主菜包括,海鮮盤,手工食材 &肉類,份量按人數上響鈴&魚皮都係即炸, 炸成長條型,本身仲暖暖地,侍應建議我地先食左佢先即炸響鈴無得輸,就咁食或者淥下佢,都好脆而魚皮比較厚身但都好香脆, 一邊淥一邊聽到魚皮脆到咋咋聲海鮮盤有扇
呢個星期氣溫又低幾度,我又想打邊爐
入到黎,我已經感受到侍應好有禮貌同笑容

雖然話天氣涼涼地但冷氣都係要有既,溫度啱啱好
侍應安排左我地坐卡位,卡位好大,就算4個人坐都仲超闊落

飲品係任飲,唔需要自己出去攞,可以寫紙或者同侍應

首先俾左醬料架我地,最基本既醬料既有

好快就黎埋2個小食,四川麻辣木耳,好爽口,其實我唔覺得辣
手拍青瓜,都係新鮮醃製,兩款前菜都好開胃

湯底有成10款,我地揀左花膠螺頭雞鍋
開始打邊爐前, 一定要飲多幾碗

打邊爐主菜包括,海鮮盤,手工食材 &肉類,份量按人數上

即炸響鈴無得輸,就咁食或者淥下佢,都好脆
而魚皮比較厚身但都好香脆, 一邊淥一邊聽到魚皮脆到咋咋聲

海鮮盤有扇貝,青口,象拔蚌,蠔,珍珠蚌,鮑魚,大蝦,墨魚,每款都好新鮮,而且夠巨形,回本位
扇貝,象拔蚌特別鮮甜爽口

手切安格斯牛頸脊肥牛片,顏色鮮紅,紋理清晰,未食都估到質素唔錯,只要淥幾下就食得,肉質果然嫩滑,而且係Prime grade,牛味特別濃郁

手工食材有心思,例如冬菇釀豬肉,豆卜釀墨魚,牛肉丸包流心芝士

水餃,雲吞,韮菜餃,餃皮又薄又滑,餡料飽滿,可惜手工食材無得再追加

火鍋任食配料,蔬菜類估唔到會有我鍾意既豆苗,同西洋菜一樣,當造特別好食又新鮮,仲洗得好乾淨
鵝腸帶少少肥,好邪惡
見到人地食蟹柳,我地又跟住叫,好長既蟹柳,味道正常,不過咁長夠過癮

最後原來仲有甜品,每人有個朱古力心太軟,要預返十分鐘焗,暖暖既流心朱古力漿,見到都覺得正,朱古力味超濃,同呢到服務一樣咁sweet

雖然限時食2.5小時,但我地慢慢食,都夠時間