2017-11-28 85 瀏覽
從來甚少覺得任食火鍋值得花筆墨去評論,因為去的人都係求飽而己,但今次「來一鍋」既體驗卻令我完全改觀。其實一到秋天有時就真係幾有衝動搜邏下新地方打個靚邊爐嘅。俾我巧遇到一間食物質素、誠意極高而且裝修相當舒服既一間上樓任食火鍋「來一鍋 One More 」。先未講食,入到去成個環境已經俾左一個好好既第一印象。佢既裝修唔似一般火鍋店咁大紅大紫,反且係以淺藍色為主調,非常有現代化,令人一入去視覺上已經有個好舒服既感覺,一啲都唔麻甩。第一份令我讚嘆既就係鮮炸嘅響鈴先至令人咋舌。見到好似圖中咁巨形嘅響鈴,我不禁問下伙記啲響鈴係點嚟。原來每一條都係接到order後,用新鮮腐皮即刻落鑊炸。因此你見到嘅唔似平時細細條好圓咁嘅樣,而係大大條不規則嘅形態。從呢樣頭盤嘅處理,我睇到嘅係廚房對食物嘅執著。如果將呢兩樣傳統嘅食品應有嘅水平帶番出嚟係「整色整水」的話,那麼「腳踏實地」其實不怎可貴。不嬲唔太食海鮮,尤其係打邊爐啲海鮮,因為對我來講多數都係將啲倉白兼淡而無味既過期貨放入鍋度烚到更加不堪。但見到呢個套餐嘅海鮮拼盤,我又真係忍唔住俾個機會佢。佢地唔似一般放題果啲放到乾哂咁,唔講以為可以生食。過左水之後仍然食

不嬲唔太食海鮮,尤其係打邊爐啲海鮮,因為對我來講多數都係將啲倉白兼淡而無味既過期貨放入鍋度烚到更加不堪。但見到呢個套餐嘅海鮮拼盤,我又真係忍唔住俾個機會佢。佢地唔似一般放題果啲放到乾哂咁,唔講以為可以生食。過左水之後仍然食到原有既鮮味。

到standard嘅牛、羊肉同啲丸類,都不失驚喜。隨左由鮮肉即搓既四式丸之外,不得不提嘅係自創的墨魚釀豆卜同豬肉釀冬菇,兩樣嘅配搭都相當夾,新奇得嚟不失奇各自原味。牛羊肉細細片, 但肉味十足, 鍾意大大啖塞肥牛、羊入口嘅朋友不妨試下細味品嘗。當然,唔夠喉嘅話可以加單啦,伙記們都好快手,絕冇拖野漏野,抵讚!

考慮埋個裝潢、食物既誠意同用料新鮮程度,總計每人 around 350 蚊其實真係值得。當然如果唔太好海鮮嘅會有其他平啲嘅組合可以揀啦。上次揀咗豬肚鍋湯底,但對佢個豬骨鍋又好好奇,所以小妹己經plan咗準備下個星期去再戰一番,希望佢個水準可以keep到啦。