2024-04-22 56 瀏覽
位於上環差館上街嘅意大利餐廳Nissa La Bella,餐廳由米芝蓮主廚主理🤩,所以食物水準有保證,而且非常有特色,精緻又高質👍呢度環境好有情調,牆上掛滿好多充滿法國🇫🇷色彩嘅相片,水吧設計亦很型格,充滿各式各様嘅美酒🥃🍺🍹🍷,店員很熱情招待我們👏🏻,而且相當幽默🥳,令你能置身於放鬆的環境用餐,忘卻煩憂👏🏻👏🏻👏🏻✔️自家製麵包🥖暖暖地嘅自家製法包,沾上香滑牛油,已經好好食,我地仲Encore 多一籃😆✔️Pissaladiere($128)餐廳自家製佛卡夏麵包🥖,麵包底好似多士底,微脆,而麵包面鋪上焦糖嘅洋蔥,甜甜地,仲配埋咸香嘅鯷魚同酸酸地嘅橄欖🫒,成個組合都好夾,好美味👍✔️Salade de petits pois ($128)脆青豆、車厘茄、紅蔥加埋用低溫水煮成的水煮嫩蛋等材料混合而成嘅沙律,D蛋汁流出嚟,加埋調配左甜甜酸酸帶點水果味嘅汁,再撈埋一齊食,係一道好正嘅開胃菜😋✔️Salade de Poulpe ($158)章魚🐙沙律,章魚鬚切粒,爽口得嚟又帶點煙靱配埋車厘茄、橄欖🫒、青蔥、紅蔥粒等,又香又惹味👍🥰✔️Rigatoni Parmesan Jambon de pays,

✔️自家製麵包🥖

✔️Pissaladiere($128)

✔️Salade de Poulpe ($158)

✔️Rigatoni Parmesan Jambon de pays, Truffe ($178)
帕馬森起司長通粉,濃濃的黑松露奶油,非常Creamy,仲有好多薄切風乾嘅意大利燻火腿鋪喺面😍😍😍,未食已經流口水🤤

✔️Tarte au citron meringue($118)
焦糖蛋白霜檸檬撻,係法國出名嘅甜品之一,味道好清新醒胃,仲可以解膩消滯,一個撻兩個人Share,啱啱好🥳

✔️🍺Stella ($70)
嚟杯啤酒配以上美食,最好不過👏🏻😍

✔️🍹Ginger Ale($40)
我就嗌左Gingle Ale ,淡淡薑味,夠氣又解渴。

➿Nissa La Bella➿
📭上環差館上街10-14號
📞95493882
餐廳環境氛圍優雅高貴💞牆壁有復古海報同藝術品裝飾同時有種好chill嘅小酒館feel~餐廳有提供麵包starter配上自家製牛油入面有洋蔥同herbs好creamy好出色~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥自製佛卡夏麵包 $128焦糖洋蔥甜甜哋好香 個包無因為啲醬而淋晒~鯷魚食落有少少鹹 成個配搭好夾平時Idiots唔太好橄欖都覺得好味🫶🏻❤️‍🔥炒萵苣 $88有驚喜😻即係脆青豆沙律 松子同蘑菇蘑菇片切到好薄 生生哋 口感好特別 但又無平時啲菇菌味加埋白醋 食落好清新!❤️‍🔥章魚沙拉 $148章魚好滑好淋🤤唔係彈牙嘅質感配埋鷹咀豆泥 個層次再豐富咗 好好食🫶🏻仲有少少雞肉同火箭菜火箭菜居然無平時嗰陣草青味 好驚喜!❤️‍🔥香櫞蛋塔檸檬撻好酸好有檸檬味🤤加埋上面蛋白霜甜甜哋 好夾~-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️帕瑪森起司通心粉Parma ham有4塊大大塊 鋪滿咗成碟~通心粉好粗身芝士醬份量好足 好creamy😋但略嫌有啲膩~
餐廳環境氛圍優雅高貴💞
牆壁有復古海報同藝術品裝飾
同時有種好chill嘅小酒館feel~

餐廳有提供麵包starter配上自家製牛油
入面有洋蔥同herbs
好creamy好出色~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥自製佛卡夏麵包 $128
焦糖洋蔥甜甜哋好香 個包無因為啲醬而淋晒~
鯷魚食落有少少鹹 成個配搭好夾
平時Idiots唔太好橄欖都覺得好味🫶🏻

❤️‍🔥炒萵苣 $88
有驚喜😻即係脆青豆沙律 松子同蘑菇
蘑菇片切到好薄 生生哋 口感好特別 但又無平時啲菇菌味
加埋白醋 食落好清新!

❤️‍🔥章魚沙拉 $148
章魚好滑好淋🤤唔係彈牙嘅質感
配埋鷹咀豆泥 個層次再豐富咗 好好食🫶🏻
仲有少少雞肉同火箭菜
火箭菜居然無平時嗰陣草青味 好驚喜!

❤️‍🔥香櫞蛋塔
檸檬撻好酸好有檸檬味🤤
加埋上面蛋白霜甜甜哋 好夾~

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️帕瑪森起司通心粉
Parma ham有4塊大大塊 鋪滿咗成碟~
通心粉好粗身
芝士醬份量好足 好creamy😋但略嫌有啲膩~
2024-03-19
2024-04-22 34 瀏覽
《🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》食得多日本嘢,今次轉吓口味去食法國菜🤭呢間法國餐廳位於上環,裝修以暗紅色作主調、牆上掛滿七八十年代黑白相片,復古典雅又有氣氛。好適合同另一半嚟🤭餐廳由前米芝蓮餐廳大廚主理👨🏻‍🍳將世界各地嘅食材融入菜式,帶嚟變化多端嘅法國餐體驗😍仲可以以親民嘅價錢享受添😋◆ Pissaladière自家製佛卡夏麵包 $128一上菜見到以為係牛扒😂 原來係一種起源於法國南部嘅餐前菜😲外脆內軟而且用上焦糖洋蔥食落甜甜哋,再加上鯷魚同橄欖油中和甜味◆ Haricots verts sautes 炒萵苣 $88法國脆青豆口感清爽,配堅果、香蔥同蘑菇片,仲有酸酸甜甜嘅蕃茄仔🍅可以癖除草青味😌再加上我最鍾意嘅半熟蛋🥚湧出濃稠嘅蛋黃汁,撈埋一齊食味道更豐富◆ Carpaccio de thon 鮪魚肉片 $148👍將鮪魚切成薄得透光嘅刺身,浸泡喺阿根廷青醬、番茜汁入面再配上辣椒粉🌶️突顯出魚肉嘅鮮味,味道酸中帶微辣,十分醒胃!連食唔到辣嘅我都無停口😋◆ Joue de boeuf confite au vin rouge 紅酒煨牛頰肉 $278👍經過8小時慢煮嘅牛
《🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

◆ Pissaladière自家製佛卡夏麵包 $128

經過8小時慢煮嘅牛頰肉,煮至肉質鬆化嫩滑🤤配埋紅酒汁令肉味更濃郁😍配菜仲有質感非常幼滑嘅薯蓉,食落充滿牛油香

◆ Pavlova aux Fruits de Saison 水果沙律雪糕 $118
好少食法式甜品,呢款以蛋白霜為基底,口感酥脆輕盈,好似macaron😲 配新鮮紅莓同紅莓醬加埋雲呢拿雪糕🍦酸酸甜甜幾特別

人均價錢:$400
味道:8.5/10
環境:8.5/10
服務:8/10
回頭率:8.5/10

👍=必食
*所有價錢以餐廳為準

#misshcfoodie_中上環

📍 Nissa la Bella (差館上街)
地址: 上環差館上街10-14號地舖
電話: 95493882
呢間位於上環嘅法國小酒館係法國廚師主理,成間餐廳嘅職員都係外國人,氣氛優雅,連室內裝潢同座位都有經典小酒館嘅鄉村風情🍷🌟餐前麵包🥖法包焗得好鬆軟,配上餐廳自家製嘅牛油🧈係加入咗紅蘿蔔同洋蔥等調味,食落香滑得嚟味道更有層次😌🌟自製佛卡夏麵包🥖麵包焗到外脆內軟,上面有滿滿嘅焦糖洋蔥、鯷魚同橄欖🫒一入口係香甜嘅焦糖洋蔥味,軟腍得嚟好入味😍配上鯷魚,感覺有啲中式Fusion嘅感覺,但絕無違和感🥰係有驚喜嘅味道👅🌟脆青豆沙拉青豆沙律配上堅果、香蔥同蘑菇片,上面仲有大大隻流心蛋😋撈埋蛋汁一齊食好清爽☺️🌟鮪魚卡帕奇呢碟係生吞拿魚片😌係經典嘅法國菜式🤓生吞拿魚片沾滿芝麻醬同香菜醬,上面加上青檸、洋蔥粒同炸水瓜子,食落辣辣地好惹味😝而且唔會覺得腥~🌟慢煮牛頰肉 牛頰肉大大嚿,入口肉質非常柔軟,入味之餘有入口即溶嘅感覺🥰仲要有啖啖膠質好黏口🥰配上配小胡蘿蔔同薯蓉,薯蓉做得好軟滑creamy,同朋友都食唔停🤣🌟帕芙洛娃水果沙拉Pavlova帕芙洛娃係以烘烤過嘅蛋白霜為基底,再加上打發嘅鮮奶油與水果而成嘅甜品🤓蛋白霜上面加上忌廉、雲呢拿味雪糕同果醬,入口有唔同嘅口感同味道,好特別又好滿足☺️

🌟餐前麵包🥖

🌟自製佛卡夏麵包🥖

🌟脆青豆沙拉

🌟鮪魚卡帕奇

🌟慢煮牛頰肉

🌟帕芙洛娃水果沙拉
Nissa la Bella坐鎮上環,距離地鐵站雖有一段距離,但就勝在環境幽靜,有種與世隔絕感 😎餐廳秉承法國文化,由裝修格局,餐具佈置,都帶有法式既高雅感覺 😏 就連洗手間都提供毛巾作為抺手之用,如此高級既感受無諗過會係一間隱藏係上環既餐廳中遇到 😂𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Pissaladière $128前菜先叫一份Homemade focaccia 🍞 上面佈滿焦糖洋蔥,鯷魚同埋黑橄欖🫒洋蔥同鯷魚混合一齊竟然感覺有d似牛肉絲,口感味道都一流 👍🏻✨ Haricots verts sautes $88隨後呢道炒青豆上面有半熟蛋加蕃茄仔加黑橄欖。同半熟蛋混和之後,都仲可以食得出青豆之中有獨特既調味,味道出眾而且好食,係幾驚喜 😛✨ Salade de Poulpe $158八爪魚沙律黎講佢口感同味道同其他餐廳有分別~ 八爪魚口感軟糯,同平日食到煙韌既口感完全係兩個方向,而同時更為入味,更保障左八爪魚唔會變到太韌難咬 👏🏼✨ Rigatoni parmesan, jambon de pays, truffe $178主食就有Parmesan芝士通心粉,意大利巴馬火腿配黑松露。軟

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Pissaladière $128

前菜先叫一份Homemade focaccia 🍞
上面佈滿焦糖洋蔥,鯷魚同埋黑橄欖🫒

✨ Haricots verts sautes $88

✨ Salade de Poulpe $158

主食就有Parmesan芝士通心粉,意大利巴馬火腿配黑松露。軟硬度非常適中有口感!作為醬汁既Parmesan芝士同黑松露mix埋後,直接入口都好好味🤤 再加埋鹹香味重既巴馬火腿,好值得推薦既意大利通心粉 💋

✨ Tarte au citron meringuee $118

法式甜品其中一樣最出名應該都要數檸檬撻☺️
佢地既檸檬撻味道balance得非常巧妙!
檸檬味道夠酸而且唔會有死甜,甜味由caramelized meringue包辦,餅底同樣食得出佢既味道,幾層唔同既味道都好有層次好豐富,真係好出色 ❣️

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Nissa la Bella

📍 上環差館上街10-14號地舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

2024-04-19 29 瀏覽
-garlic confit butterThis is the season and the perfect recipe to capture that pure, summer-garlic taste — no bitterness in sight. Used to punch up the sourdough.-PissaladièreHomemade focaccia bread, caramelized onions, anchovies & olivesLove how the layering of textures and complex flavoursThe focaccia is crispy and golden on the top and airy inside-Crunchy green beans saladCherry tomatoes and onionsPerhaps the best way to enjoy green beansIt’s luxuriously self-indulgent, rich, and lavish in ta
-garlic confit butter

-Pissaladière

-Crunchy green beans salad
Cherry tomatoes and onions
It’s luxuriously self-indulgent, rich, and lavish in taste and presentation

-Salade de Poulpe
Octopus Salad, hummus, cherry tomatoes & rocket salad
Definitely a Party in ur mouth
The seasoning is on point and the octopas is chewy yet tender

-Rigatoni parmesan, jambon de pays, truffe
One of my fav pastas
the shape is large, hearty, and thick, that heat evenly
Sauces love to cling to it
Giving you really bold flavours

-Tarte au citron meringuee
Lemon tart with a twist
The tart is in chocolate flavour
Topped with caramelized meringue
2024-04-19 18 瀏覽
位於上環的法式酒館Nissa la Bella,餐廳環境典雅浪漫,有半開放式和室內兩邊,不論是情侶約會、朋友閏蜜的聚會都好適合。🔸自製佛卡夏麵包🥖前菜方面試左自製佛卡夏麵包配焦糖洋蔥🧅鯷魚和橄欖,有少少似吐司形式,焦糖洋蔥煮到好甜,加上鯷魚有鹹鹹甜甜的感覺,都幾特別。🔸炒萵苣其實是脆青豆沙拉,法國特色小食之一,配上堅果、香蔥、蘑菇和蕃茄仔,味道開胃,都係一個唔錯既前菜。🔸鮪魚肉片叫左一個生的吞拿魚片試一試,面頭有辣椒粒,比想像中辣,加少少青檸汁會比較好。🔸黑松露忌廉長通粉主食的黑松露忌廉長通粉食落好creamy,黑松露的香味好出,面頭仲有Parma ham,伴隨著鹹香味,忌廉汁又唔會好膩,都幾好食。🔸帕芙洛娃水果沙拉最後試左個比較特別的甜品,有少少似蛋白餅,不過中間仲有雪糕、忌廉和酸酸地的莓醬,賣相好靚好豐富!📍#NissalaBella (#上環美食) @nissalabellahk#上環 差館上街10-14號地舖

🔸自製佛卡夏麵包🥖

🔸炒萵苣

🔸鮪魚肉片

🔸黑松露忌廉長通粉

🔸帕芙洛娃水果沙拉

#上環 差館上街10-14號地舖
𓂪 𓂪 𓂪位於上環的法國小酒館 Nissa la Bella,相信經過差館上街的朋友,都一定認得他們藍綠色的搶眼門面。店內的真皮座椅、牆上的小壁燈和舊照片掛畫,每個角落都體現出法式復古風情。𓂁 Pissaladière自製佛卡夏麵包配上焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖。咸香的鯷魚碰上香甜的焦糖洋蔥,竟然有如此火花。是從未吃過的惹味,非常特別的一道菜!𓂁 Haricots verts sautes青豆沙拉非常爽脆,加入酸甜車厘茄、洋蔥、香蔥和水煮蛋,清新輕盈又可口的前菜。𓂁 Escargots rôtis au beurre必點法式蝸牛!用上大蒜奶油烹調非常惹味。𓂁 Aioli de Poissons鮟鱇魚肉質結實不鬆散,大廚沒添加調味烹製。原汁原味的魚肉蘸上香辣的艾奧利醬,配以蔬菜和水煮蛋,鮮味和香辣共冶一爐。𓂁 Baba Au Rhum蛋糕點火再澆上朗姆酒,再附上鮮奶油,軟綿又富酒香,以儀式感完美作結。𓂪 𓂪 𓂪

𓂪 𓂪 𓂪

𓂁 Pissaladière

𓂁 Haricots verts sautes

𓂁 Escargots rôtis au beurre
必點法式蝸牛!用上大蒜奶油烹調非常惹味。

𓂁 Aioli de Poissons

𓂁 Baba Au Rhum

𓂪 𓂪 𓂪

2024-04-07
15 分鐘 (堂食)
  • Pissaladière
  • Escargots rôtis au beurre
餐廳:Nissa la Bella (上環)地址:上環差館上街10-14號地舖呢排開始為嚟緊大假嘅意大利/法國之旅搜集資料✈️,每次都會俾網上啲法國大餐深深吸引,繼而搵到上環呢間法式酒館餐廳——Nissa la Bella ,決定未出發先止癮😝,先試吓香港嘅法國餐喺點,等去到嗰邊可以做個對比🆚。未入餐廳已經見到半開放式同室內兩個唔同風格嘅用餐區🍽️,酒紅色系嘅裝潢同七八十年代法國舊黑白相營造優雅浪漫嘅氣氛,帶埋另一半黎最適合不過💕餐廳由前米芝蓮餐廳大廚嘅Cyril Dieumegard主理👨🏻‍🍳,佢希望將世界各地嘅食材融入新𩓙嘅法國菜,將美食同美酒結合,帶嚟變化多端嘅正宗法國餐體驗🇫🇷,而且呢到比起坊間嘅Fine Dining平一大截,俾你用親民嘅價錢享受到充滿法國情懷嘅美食😎✝️Pissaladière $128賣相近似多士嘅Pissaladière喺法國尼斯嘅特色小食之一🍞,自家製嘅佛卡夏外脆內軟,充滿義式香草同橄欖油嘅香氣🌿,面頭鋪滿炒至焦糖化嘅洋蔥絲同鹹香鯷魚,帶嚟多重享受😋✝️Haricots verts sautes $88唔知喺咪因為無晒四季豆所以轉咗青豆,清脆嘅青豆同洋蔥碎配
餐廳:Nissa la Bella (上環)
地址:上環差館上街10-14號地舖

✝️Pissaladière $128
面頭鋪滿炒至焦糖化嘅洋蔥絲同鹹香鯷魚,帶嚟多重享受😋

✝️Haricots verts sautes $88
唔知喺咪因為無晒四季豆所以轉咗青豆,清脆嘅青豆同洋蔥碎配以法式醬汁調味食落清新開胃,酸酸甜甜嘅蕃茄癖除草青味🥗,
上面嘅半熟蛋一切就湧出濃稠嘅蛋黃汁,撈埋一齊食層次感更豐富🍳

✝️Carpaccio de thon $138
刺身級嘅鮪魚carpaccio浸泡喺阿根廷醬油中令質感變得細膩潤滑,即使喺薄薄一片都食得出魚油嘅甘香🐟,
配上香菜醬、青檸、炸水瓜子同辣椒粉突顯魚肉鮮味,捲埋一齊食味道酸中帶辣,惹味可口🌶️

✝️Joue de boeuf confite au vin rouge $268
遍佈細微筋絡嘅牛面頰經過長時間慢煮後肉質鬆化幼嫩,軟糯嘅骨膠原入口即溶🤤,濃稠嘅紅酒汁滲入一絲絲嘅牛頰肉,
以濃醇嘅酒香襯托鮮肉汁嘅甜香🥩,另外有爽脆嘅紅胡蘿蔔同質感幼滑如絲嘅馬鈴薯泥,伴隨牛油同醬汁嘅鹹香大大減低咗肥膩感👍🏽

✝️Pavlova aux fruits de saison $108
Pavlova以蛋白霜為基底,用低溫烘烤至酥脆輕盈,食落先香脆再好似棉花糖咁喺嘴入面慢慢化開👅,芳香嘅甘甜味同雜莓果醬嘅酸甜互相交雜🫐,加以鮮奶油同雲呢拿雪糕點綴,增添綿密濕潤嘅口感😙
2024-04-10
10 分鐘 (堂食)
2024-04-13 27 瀏覽
店名: Nissa la Bella地址: 上環差館上街10-14號地舖上環站 A2 出口,行7分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5今日放工突然想放慢腳步食下法國菜🇫🇷,所以同朋友chill住黎到上環人煙比較稀少既地區,佢地既野食地道得黎又獨特🥖!典雅巴黎情調小酒館🍻既優雅氛圍⚜️,勾勒出法式浪漫🌹~Pissaladière ❤️❤️❤️❤️$128自家製佛卡夏麵包香脆🥖,面頭鋪滿既焦糖洋蔥綿滑甘甜,特別在於黑橄欖🫒同鯷魚既咸鮮,有層次得黎非常醒胃!Haricots verts sautes ❤️❤️❤️❤️$88本身係萵苣,但因為售罄改左做青豆🫛~配上洋蔥粒同切片車厘茄後,食落好fresh!個人最中意係面既溫泉蛋,整體好有田園感🥗!Escargots rôtis au beurre ❤️❤️❤️❤️$128蝸牛🐌同田螺口感極為相似,大蒜青醬同奶油🧈混合後香氣撲鼻,肉質彈牙,配合奶油濃郁得黎帶有fresh既感覺🤤Aioli de Poissons ❤️❤️❤️❤️$268鮟鱇魚肉質結實🐟,配搭艾奧利醬口感清爽,增加風味亦唔會搶左魚既鮮味,加上水煮蛋🥚同不同既蔬菜🥕,令營養更豐富健康!🥦Baba Au Rhum
店名: Nissa la Bella

味道: 4/5

Pissaladière ❤️❤️❤️❤️

Aioli de Poissons ❤️❤️❤️❤️

Baba Au Rhum ❤️❤️❤️❤️
打卡必點既甜品📸!侍應點著盛有蘭姆酒小鍋🥣,慢慢淋落巴巴朗姆蛋糕上🫗,望住碟上酒精既低溫藍色火焰非常治癒😍!蛋糕質感蓬鬆,佐鮮奶油令蛋糕更香滑,浸泡蘭姆酒後蛋糕更滲出吸滿淡淡酒香🥃!
🇫🇷上環好氣氛法國菜bistro🥖-最近嚟多咗上環食嘢 食完嘢仲可以行下附近嘅gallery同boutique🧑🏻‍🎨 好適合weekend休息下💕 今次㨂咗呢間法國菜食得舒服之餘 service都幾好🥰-🧅 Pissaladière $128尼斯洋蔥塔用上自家製嘅麵包 鋪上滿滿嘅焦糖洋蔥🥹 好似飲緊洋蔥湯咁濃郁 鯷魚嘅鹹香味都幾出😙-🫛 Haricots verts sautés $88脆青豆沙拉 嚟嗰陣覺得有啲似中式小菜🤣 不過食落酸酸地好開胃 洋蔥粒更加畫龍點睛🤭-🐟 Carpaccio de thon $138鮪魚卡帕奇配芝麻醬 香噴噴嘅麻油味🫠 一定要加青檸汁 開胃又醒神🌿 上面嘅炸水瓜子都幾得意😏-🐮 Joue de boeuf confite au vin rouge $268紅酒煨牛頰肉 好推薦呢個main dish😋 煨得好腍而且入味 juicy之餘 用刀叉一推都可以輕易分開😌-🫐 Pavlova aux fruits de saison $108帕芙洛娃水果沙拉 脆卜卜嘅焗蛋白霜pavlova無疑係主角👑 但係墊底嘅果醬都冇輸 仲食到一粒粒雜莓果肉㗎🍇-📍Nissa
🇫🇷上環好氣氛法國菜bistro🥖

🧅 Pissaladière $128

🫛 Haricots verts sautés $88

🐟 Carpaccio de thon $138

📍Nissa la Bella (差館上街)
上環差館上街10-14號地舖
  • Carpaccio de thon
  • Joue de boeuf confite au vin rouge
  • Pavlova aux fruits de saison
無論係裝潢定係食物都俾人一種高雅同精緻嘅感覺,咁啱當日餐廳好多外國人聚餐,有種去咗旅行嘅感覺✅Pissaladière自製佛卡夏麵包焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖麵包口感鬆軟,焦糖洋蔥配上鹹鮮嘅鯷魚,幾特別✅Haricots verts sautes炒高苣脆青豆沙拉配 堅果、香蔥和蘑菇片脆口感爽脆,清新開胃✅Salade de Poulpe章魚沙拉章魚沙拉,鷹嘴豆泥、櫻桃番茄和火箭沙拉章魚切開一粒粒mix做沙律食,輕盈健康✅Rigatoni parmesan, jambon de pays, truffe帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油通心粉掛滿汁,充滿黑松露香✅Tarte au citron meringuee香櫞蛋塔檸檬塔,焦糖蛋白霜充滿空氣感,味道偏酸💛好味指數:4.3/5 💜回頭指數:4.2/5📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)上環差館上街10-14號地舖

✅Pissaladière自製佛卡夏麵包
焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖
麵包口感鬆軟,焦糖洋蔥配上鹹鮮嘅鯷魚,幾特別

✅Haricots verts sautes炒高苣
脆青豆沙拉配 堅果、香蔥和蘑菇片
脆口感爽脆,清新開胃

✅Salade de Poulpe章魚沙拉
章魚沙拉,鷹嘴豆泥、櫻桃番茄和火箭沙拉
章魚切開一粒粒mix做沙律食,輕盈健康

帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油
通心粉掛滿汁,充滿黑松露香

檸檬塔,焦糖蛋白霜
充滿空氣感,味道偏酸

💛好味指數:4.3/5 💜回頭指數:4.2/5

📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖
法國菜一直比人感覺價錢係特別貴今次我就搵到間價錢合理又好食既小餐館環境好靚 服務又好好 真係不得不推介比大家法式麵包配自家製香草蒜蓉牛油口感煙韌既法包加左牛油真係香好多法國生蠔 頭盤叫左半打生蠔 即叫即開好新鮮法國蠔雖然Size唔算好大 個口感爽脆海水味好濃郁 加小小醋調味就岩岩好Pissaladiere 佛卡夏麵包自家製烤麵包好有特色 甜甜地既焦糖洋蔥加上醃製過既鯷魚粒Haricots verts sautes 青豆沙拉呢個沙律係比較酸 食完好開胃青豆爽口 仲有蘑菇片同堅果令口感更豐富Salade de Pouple 章魚沙拉另一款前菜沙律我都好喜歡章魚粒配鷹嘴豆泥原來係咁夾Rigatoni Parmesan, jambon de pays, truffe黑松露火腿芝士長通粉主菜呢個芝士通粉真係香到不得了首先Ham已經好高質 唔會太鹹又唔會太乾 每條長通粉都掛滿濃濃嘅黑松露芝士汁食完係絕對十分滿意同滿足Tarte au citron meringuee焦糖蛋白霜檸檬撻甜品就黎個檸檬撻做結尾焦糖蛋白霜做到好似烤過嘅棉花糖咁軟腍得黎又唔會太快溶 好實在撻皮鬆脆 檸檬餡亦好滑溜 酸得黎又有
法國菜一直比人感覺價錢係特別貴

焦糖蛋白霜做到好似烤過嘅棉花糖咁
軟腍得黎又唔會太快溶 好實在
撻皮鬆脆 檸檬餡亦好滑溜 酸得黎又有甜味
真係好有層次感 呢個甜品100分
餐廳氛圍幾舒服,平日夜晚去,差不多8點左右都FullHouse,見Wall-In都需要排隊,所以建議訂座。🌟 見網上訂座指定時段不同優惠,詳情參考番Openrice。E.g. 午餐套餐8折/晚餐套餐7折/單點餐牌7折等等。➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ 🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 / 𝐒𝐢𝐝𝐞 > >[ 餐前包 ][ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢è𝐫𝐞 洋蔥塔 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ][ 𝐇𝐚𝐫𝐢𝐜𝐨𝐭𝐬 v𝐞𝐫𝐭𝐬 𝐬𝐚𝐮𝐭𝐞𝐬 脆青豆沙律 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ][ 𝐂𝐞v𝐢𝐜𝐡𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐞𝐜𝐡𝐞 𝐝𝐮 𝐣𝐨𝐮𝐫 酸辣檸檬醃生魚片 | 𝐇𝐊$𝟏𝟕𝟖 ]🍞 落單後先上餐前包,配自家芥末牛油,麵包脆皮包身煙韌。🧅 經典南法小食 - 洋蔥塔,自製佛卡夏麵包,鋪上滿滿嘅焦糖洋蔥,包身浸滿焦糖嘅香甜。主體彷彿類似甜Pizza的感覺,配上緹魚同橄欖,平衡番個甜度。🫛 青豆配堅果、香蔥、蘑菇片。整體都爽口,調味偏酸,感覺開胃。🐟 醃生魚片,感覺類似鮪魚他他嘅感覺,醬汁酸酸啖辣幾開胃。--🍽 < <

🥗 < < 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 / 𝐒𝐢𝐝𝐞 > >
[ 餐前包 ]
[ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢è𝐫𝐞 洋蔥塔 | 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟖 ]

🍽 < < 𝐌𝐚𝐢𝐧 > >
[ 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐢𝐬 𝐝'𝐀𝐠𝐧𝐞𝐚𝐮 𝐞𝐭 𝐥𝐞𝐠𝐮𝐦𝐞𝐬 𝐫𝐨𝐭𝐢𝐬 慢煮羊腿肉 | 𝐇𝐊$𝟑𝟗𝟖 ]

羊肉肉質好淋,好容易切,而且味亦唔會好騷。調味唔會太重,主要食煙燻嘅香。配烤蔬菜,蔬菜都瀰漫住煙燻嘅香,感覺幾特別。

🍨 < < 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 > >
[ 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝐞𝐫𝐨𝐥𝐞𝐬 雲呢拿雪糕泡芙 | 𝐇𝐊$𝟏𝟏𝟖 ]

凍嘅雪糕泡芙,淋上熱嘅朱古力。微甘苦嘅朱古力,配上輕身嘅忌廉。整體甜度剛好。
  • Profiteroles
  • Tuna carpaccio
2024-04-05 36 瀏覽
呢間上環小酒館好有格調,好啱情侶傾計、約會。菜式嘅食材配搭都好特別!✨自製佛卡夏麵包佛卡夏麵包做到外脆內軟嘅效果。焦糖洋蔥嘅香甜配搭鯷魚嘅鹹鮮味好夾,加埋橄欖點綴,味道好豐富而且越食越開胃。✨炒萵苣唔係lettuce而係法邊豆配生蘑菇片。食第一啖發現係凍+好重醋味真係嚇一嚇🤣。不過越食越覺得開胃,甚至覺得夏天熱到冇胃口都一定食到😆。✨章魚沙拉章魚肉柔軟鮮嫩,份量極多,蘸滿香草同橄欖油味道好細緻。底下仲有啲鷹嘴豆蓉,撈埋一齊食味道好豐富。✨帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿和松露奶油食過無數松露意粉但未遇到咁令人上癮嘅🤤。嗰種cheesy係可以折服任何一個芝士控。同埋松露香pure啲似松露油感覺,而唔係平時夾雜超多其他蘑菇味道嘅松露醬。係諗起都想再食嘅味道🤫。✨香櫞蛋塔檸檬味道酸甜清新,加埋輕盈嘅蛋白霜,唔會甜到漏反而有啲解膩嘅感覺。

✨自製佛卡夏麵包

✨炒萵苣

✨章魚沙拉

✨帕瑪森起司通心粉、義大利燻火腿
和松露奶油

✨香櫞蛋塔