2024-06-16 14 瀏覽
中上環都幾多好feel嘅餐廳今次去左差館上街嘅法式小餐館Nissa la Bella成日見到人地嚟打卡 環境真係幾靚幾有情調如果天氣涼啲坐出面都幾好 不過今日成30幾度都係坐入面涼冷氣舒服啲外籍職員好nice好熱情 一坐低就送上麵包籃幾好食喎 法包充滿氣孔 外脆入面煙韌有咬口其實叫openrice嗰個set dinner係最抵不過同朋友都好飽 驚套餐太大份 所以散叫左幾款野食share都幾好味青豆沙律加左檸檬汁同薄荷 好清新嫩炒八爪魚都係冷盤 本身驚八爪魚會韌但食落又唔會喎 法式生牛肉他他配薯條生牛肉他他好食 本身以為薯條只係伴碟少少點知俾咗一盤 薯條好脆但份量太大食唔晒尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅呢個好好味 係我嘅必食推介洋蔥煮得好香甜 加埋鯷魚成個配搭好惹味檸檬撻配法式蛋白霜因為食得有啲飽所以揀個酸酸地嘅檸檬撻檸檬味比平時食到嘅檸檬甜品酸啲 啱晒我口味牛油皮都好鬆化香口 甜品好出色
中上環都幾多好feel嘅餐廳

檸檬撻配法式蛋白霜
因為食得有啲飽所以揀個酸酸地嘅檸檬撻
檸檬味比平時食到嘅檸檬甜品酸啲 啱晒我口味
牛油皮都好鬆化香口 甜品好出色

今晚喺上環呢間法國餐館,我同朋友度過了一個令人愉悅的晚上,餐廳的氛圍非常好,仿佛置身於法國的一家bistro,有一種溫馨而放鬆的感覺👍🏻我哋試咗幾款招牌菜:尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅(Pissaladière):自家製意大利法卡莎麵包底,上面有焦糖化嘅洋蔥、鯷魚同橄欖。好特別嘅組合,麵包底酥脆,洋蔥甜甜地,鯷魚同橄欖嘅鹹香味令人驚喜。青豆沙律(Green Peas Salad):用青豆、車厘茄、半熟蛋、薄荷同紅蔥頭做嘅沙律。每口嘅口感好清新,青豆甜甜地同車厘茄嘅酸味搭配得好好,薄荷同紅蔥頭嘅香氣令味道更豐富。吞拿魚他他(Carpaccio de thon):新鮮嘅吞拿魚配上法式青檸芫荽汁同酸豆。吞拿魚嘅鮮嫩同汁液爆炸嘅口感好出色。法式青檸芫荽汁帶嚟一股清新嘅風味,酸豆令味道更加平衡。法式慢煮牛頰肉(Joue de boeuf confite au vin rouge):慢煮嘅牛頰肉,搭配迷你紅蘿蔔同牛油薯蓉。牛頰肉煮得好嫩好多汁,入口即化。加埋蓬松嘅牛油薯蓉同煉乳紅蘿蔔,味道豐盈又濃郁。最後,我哋試咗巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕(Vacherin Fruits de Saison)。呢個甜

最後,我哋試咗巴夫洛瓦蛋白霜配水果同香草雪糕(Vacherin Fruits de Saison)。呢個甜點好靚好好食,蛋白霜香甜脆口,同香草雪糕同果醬嘅酸甜味道互相襯托,完美嘅結尾😋

• Beef  Cheek
牛媽今次和朋友仔去左Nissa la Bella餐廳品嘗其精心之作🫶首先係開胃尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 Pissaladiere,酥脆焦脆餅皮上鋪著香甜濃郁焦糖洋蔥,配上咸美鹵水魚肉及尼斯洋蔥🧅 在口中層層堆疊,開啟左味蕾饗宴😋 接下來青豆沙律更是令人驚喜,翠綠欲滴豌豆配上嫩滑水煮蛋、脆爽多汁櫻桃番茄同清香蔥花,清新滋潤及清爽怡人🥗 最叫牛媽難忘是煎魚🐟肉身厚實多汁,入口即化開,層次清晰,每一口都令人回味無窮🤤 作為甜點,精緻的Profiteroles法式泡芙更是贏得滿堂彩!外皮酥脆蓬鬆,內餡濃郁綿密,配上新鮮熱辣醇香濃郁巧克力醬汁,添添奢華氣息😍 一絕👍無論味覺定視覺,都給牛媽難忘用餐體驗。餐廳員工亦十分熱情,服務非常好,環境非常舒適,亦非常有法式風情,猶如置身法國🇫🇷 這家餐廳真的值得大家慕名而來,一探究竟💯📍 @nissalabellahk【上環 🍽 Nissa la Bella】地址: 上環差館上街10-14號地舖

📍 @nissalabellahk
【上環 🍽 Nissa la Bella】
地址: 上環差館上街10-14號地舖
2024-06-13 92 瀏覽
父親節快到,當然相約叔叔吃飯慶祝🍾今次來到上環一間充滿法國酒館氣息的餐廳吃一頓法國菜。先來餐前麵包配上,充滿香草味的自家制牛油,留下深刻印象。青豆沙律~這道充滿春夏氣息的沙律,由碗豆配上車釐茄、半熟蛋、及紅蔥頭組合而成。我比較少吃這類沙律,對於我來說比較特別。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅~自家制的佛卡夏麵包上鋪滿了焦糖洋蔥、鯷魚及橄欖這最佳拍檔,在口腔中感受到咸甜咸甜的感覺。吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆,是一款很開胃的前菜。法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉~牛頰肉用紅酒煮至軟嫩配上軟綿綿的牛油薯蓉,好飽肚喔!巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕~蛋白霜一直給我的印象是非常甜的,但這間餐廳的巴夫洛瓦蛋白霜並不甜膩,充滿驚喜。
父親節快到,當然相約叔叔吃飯慶祝🍾
今次來到上環一間充滿法國酒館氣息的餐廳吃一頓法國菜。

先來餐前麵包配上,充滿香草味的自家制牛油,留下深刻印象。

青豆沙律~這道充滿春夏氣息的沙律,
青豆沙律
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆,是一款很開胃的前菜。
吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆

法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉

巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕
但這間餐廳的巴夫洛瓦蛋白霜並不甜膩,充滿驚喜。
2024-06-04
1 分鐘 (堂食)
青豆沙律
吞拿魚他他配上法式青檸芫荽汁及酸豆
法式慢煮牛頰肉配上迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉
巴夫洛瓦蛋白霜配上水果醬及香草雪糕
2024-06-12 66 瀏覽
剛剛在上環一間低調的法式小店用膳,整個用餐過程都給人一種優雅迷人的感覺。這家店位於一條細小的街道上,外觀並不起眼,但一踏進店門,立即感受到濃濃的法式氣氛。。店內採用深色木色調作主調,配以簡單雅緻的擺設,營造出溫暖舒適的氛圍。整個裝潢給人一種法式古典優雅的感覺,彷彿置身於巴黎的小酒館。。餐前送上的麵包配上香濃的番茄牛油,為整個用餐拉開了序幕。麵包新鮮酥脆,將番茄牛油的酸甜完美融合,為味蕾帶來了美好的開端。。主菜方面,我們點了尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅。薄餅外皮酥脆,內裡配料豐富,鯷魚與洋蔥的咸香與橄欖的甜味完美結合,加上少許檸檬汁的清新,令人回味無窮。。青豆沙律同樣精緻可口,青豆鮮嫩爽脆,與半熟蛋、車厘茄、薄荷和紅蔥頭相得益彰,口感層次豐富,清新爽口。。另一道菜-嫩炒八爪魚同樣出色,八爪魚嫩滑Q彈,與車厘茄、橄欖、洋蔥搭配,再淋上檸檬汁,提升了整體的鮮甜口感。。最後的黑松露巴馬臣芝長通心粉同樣出色,通心粉al dente,cheese醬濃郁,與黑松露及火腿的香氣交織,令人難忘。。甜品方面,我們點了經典的檸檬撻,配上法式蛋白霜,酸甜爽口,為整頓大餐劃下圓滿的句號。。總的來說,這家法式小店為我帶來

總的來說,這家法式小店為我帶來了一次難忘的用餐體驗。他們的菜式既講究食材,又注重烹調技巧,配合精緻的裝潢和專業貼心的服務,無疑為上環美食地圖增添了一筆亮麗的一筆。

Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #sheungwan #Central #sheungwanfood #hklocalfood #frenchfood #香港美食 #美食 #上環美食 #上環食乜好 #香港地道 #NissaLaBella #法國菜 #酒館 #西餐廳 #西餐 #牛扒 #慶祝 #法式

2024-06-03
2024-06-12 43 瀏覽
第一次到訪呢間在中上環比較隱世的法國餐廳,因老公 知我就是喜歡法國的氣氛,浪漫的文化,還有很滿意店 員的貼心友好服務,很主動地推介美食還很重視客人是 否滿意他們的推介。我最滿意既店員推介就係佢地既尼斯洋蔥鯷魚檻欖薄 餅,因為洋蔥係煮到焦糖味(Caramelized onions)又甜 又淋,但不失原本既香味!不過因店員大多數推介得熱心既都係冷食類既dish, 平 時唔食牛既我好破例咁食左一次牛,因為牛刺身他他既 肉真係睇唔出係牛,而且擺入口feel到d牛好滑呀!

• 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
2024-06-10 34 瀏覽
今晚嚟到上環食法國菜! 餐廳好有法式復古鄉村小酒館嘅感覺, 收工嚟happy hour確實幾正! ⭐尼斯洋葱鯷魚橄欖薄餅薄餅口感有少少似多士, 上面擺左鯷魚, 法式青檸, 芫荽同酸豆, 咸咸酸酸幾開胃!⭐青豆沙律配車厘茄,半熟蛋,薄荷及紅葱頭平時好少食青豆, 因為討厭雪藏青豆嘅怪味, 但E個沙律真係令車車改觀, 用左新鮮青豆所以食落較為脆口, 而且一d草青味都無, 旁邊仲有車厘茄、半熟蛋、薄荷同紅蔥頭! 清新口感加埋半熟蛋汁混合青豆令味道昇華⭐法式蒜蓉牛油焗蝸牛食法國菜又點少得焗蝸牛呢~口感軟嫩, 配上惹味嘅蒜蓉牛油相當滋味⭐蒜蓉蛋黃鮟鱇魚鮟鱇魚肝食得多, 鮟鱇魚扒都係第一次食, 咬落去好啖啖肉, 多汁鮮味配上半熟蛋同多款時令蔬菜, 好足量⭐法式泡芙泡芙好大件, 自己淋上滿滿嘅朱古力醬, 配上雲呢拿雪糕, 邪惡度十足

⭐尼斯洋葱鯷魚橄欖薄餅

⭐青豆沙律配車厘茄,半熟蛋,薄荷及紅葱頭

⭐法式蒜蓉牛油焗蝸牛

⭐蒜蓉蛋黃鮟鱇魚

⭐法式泡芙
上環傳統法國菜餐廳環境優雅😊牆上掛咗好多特色照片今次我哋試咗佢個set dinner⭐️法式麵包🥖套餐會跟埋法式麵包長法包切片食落好鬆軟加埋香蔥牛油非常好食🤤⭐️尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅廚師用咗醃洋蔥、鯷魚、橄欖餅底有別於一般嘅薄餅食落去類似軟包條鯷魚味道好突出😆醃洋蔥亦都好新鮮非常特別👍🏻⭐️青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭首先要將個半熟蛋攪勻青豆粒粒分明加埋其他配料非常夾😉⭐️法式蒜蓉牛油焗蝸牛即係平時食開焗田螺一上枱就聞到好香嘅牛油味😋廚師加咗大量嘅牛油同蒜蓉粒咬落去煙煙韌韌裏面仲好多汁🤩正呀⭐️蒜蓉蛋黃鮟鱇魚配半熱蛋及時令蔬菜平時好少食到黃鮟鱇魚廚師把魚煎香保留到魚嘅鮮味🥳而食落肉質嫩滑值得推介⭐️法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬泡芙外脆內軟😍點埋朱古力醬同埋鮮忌廉味道非常夾中間夾埋雲呢拿雪糕層次更加豐富食埋甜品好滿足😄
上環傳統法國菜

食落好鬆軟
加埋香蔥牛油
非常好食🤤

⭐️尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
廚師用咗醃洋蔥、鯷魚、橄欖
餅底有別於一般嘅薄餅
食落去類似軟包條
鯷魚味道好突出😆
醃洋蔥亦都好新鮮
非常特別👍🏻

⭐️青豆沙律
配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭
首先要將個半熟蛋攪勻

保留到魚嘅鮮味🥳
而食落肉質嫩滑
值得推介

⭐️法式泡芙
配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬
泡芙外脆內軟😍
點埋朱古力醬同埋鮮忌廉
味道非常夾
中間夾埋雲呢拿雪糕
層次更加豐富
食埋甜品好滿足😄

2024-05-28
2024-06-06 18 瀏覽
相約表妹下班後到上環喝兩杯! 找到一家有著法式小吃的葡萄酒吧! 典雅又時尚的設計, 與經典小酒館的鄉村風情完美融合。以復古懷舊海報及法國藝術品作裝飾, 半開方式廚房, 有著高貴的魅力及巴黎小酒館的優雅氛圍!送來麵包籃及自家製香草牛油, 超香軟! Green Peas Sald 青豆沙律 ~ 配有車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭! 本人很討厭吃青豆, 一般吃到的雪藏青豆也是超難吃的! 但這完完全全讓我對青豆改觀, 是徹底的改觀了, 原來新鮮青豆是這麼好吃的! 又爽又嫩, 入口完全沒有草青味, 配上清新薄荷, 酸酸甜甜的車厘茄, 加上香濃的蛋液, 真絕! Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅 ~ 剛開始的時候以為是多士, 原來這餅底大有來頭! 跟平常用的義大利披薩麵糰不同, 較有靭度! 加上了洋蔥、橄欖、大蒜及醃鯷魚! 這焦糖化的洋蔥, 甜甜的! 還加上了咸口的鯷魚, 超開胃!Carpaccio de thon 吞拿魚他他 ~ 配法式青檸芫荽汗及酸豆! 很開胃的頭盤, 魚切得很薄, 加上橄欖油及青檸汁, 令魚肉味道提升不少, 酸豆更是靈魂之作!oue de boeuf confite
送來麵包籃及自家製香草牛油, 超香軟!
Green Peas Sald 青豆沙律
Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
Carpaccio de thon 吞拿魚他他
Carpaccio de thon 吞拿魚他他
oue de boeuf confite au vin rouge 法式慢煮牛頰肉 ~ 配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉! 我真的是超超超愛這道菜, 牛頰肉嫩到極致! 油脂不多, 骨膠原郤滿滿! 口感超級軟嫩, 膠質黏稠, 飽嘴又不膩, 肉味濃重, 配上軟滑薯蓉, 怎能不愛!
Vacherin Fruits de Saison 巴夫洛瓦蛋白霜 ~ 我愛蛋白霜! 外表超級鬆脆, 但內裡超柔軟, 香香甜甜的, 一口咬下去有2種不同的口感! 伴上雪糕、忌廉、生果及果醬, 超驚艷!
  • Green Peas Sald 青豆沙律
  • Pissaladiere 尼斯洋蔥鯷魚橄欖餅
  • Carpaccio de thon 吞拿魚他他
  • Joue de boeuf confite au vin rouge 法式慢煮牛頰肉
  • Vacherin Fruits de Saison 巴夫洛瓦蛋白霜
【充滿熱鬧氣氛·法國小餐酒館🍸🙂‍↔️】//////港島一帶放工放假時間 都有好多外國人 配搭強勁節拍嘅音樂以及裝修典雅嘅環境 餐廳裏面非常有氣氛 適合聚會以及慶祝🥳|吞拿魚他他表面可以滴少量法式青檸芫荽汁增加調味吞拿魚一片片切得好薄身 佩服刀工😛涼伴吞拿魚他他酸甜好開胃ヽ(´o`;|法式慢煮牛頰肉牛頰肉肉味重 外皮脆脆地内層非常軟腍🤪伴碟有香滑牛油薯蓉同迷你紅蘿蔔|尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅用餐包做底層偏軟身🥶配搭洋蔥鯷魚橄欖 一啖食晒冇難度|巴夫洛瓦蛋白霜賣相幾特别 有滿滿忌廉圍住就好似雪人❄️裏面有香草雪糕同雜莓醬水果加上蛋白霜味道甜絲絲脆身口感|青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷紅葱頭呢個組合意想不到😂半熟蛋出色有流心效果 蛋汁混合青豆味道同食材都單調 只有豆味
【充滿熱鬧氣氛·法國小餐酒館🍸🙂‍↔️】

賣相幾特别 有滿滿忌廉圍住就好似雪人❄️
裏面有香草雪糕同雜莓醬水果
加上蛋白霜味道甜絲絲脆身口感

|青豆沙律
配車厘茄、半熟蛋、薄荷紅葱頭
呢個組合意想不到😂
半熟蛋出色有流心效果 蛋汁混合青豆
味道同食材都單調 只有豆味
2024-05-30
2024-06-05 19 瀏覽
🐽成間餐廳裝修得幾有格調,好法式好放鬆既感覺😌有個大窗口可以見到大廚係廚房忙碌緊幾搞笑🤪。👅Pissaladiere ($128)用左focaccia麵包,幾有口感!面頭有焦糖洋蔥同鳀魚醬😗有洋蔥既甜味同鳀魚既咸香味🧅。👅Green Peas Salad ($128)青豆大大粒幾香甜,唔會有好重草青味👌🏻面頭有水煮蛋,不過青豆同流心蛋黃又唔算好夾😕入面仲加左薄荷同紅蔥頭,食落幾fresh🤓。👅Carpaccio de thon ($148)吞拿魚切到好薄,口感軟滑👍🏻加埋法式青檸芫茜汁同酸豆,酸酸地幾夾😛。👅Joue de boeuf confite au vin rouge ($288)慢煮牛頰肉好入味,肉質好軟淋😋個燒汁濃得黎唔會過咸!幾中意個牛油薯蓉,雖然好邪架😈但食到好香牛油味,加上薯蓉既質感好綿滑🤩。👅Vacherin Fruits de Saison ($118)係好classic既法式甜品😝蛋白霜脆口,都預左係偏甜,係接受到既甜度😉面頭係雲尼拿cream~

👅Pissaladiere ($128)

👅Green Peas Salad ($128)

👅Carpaccio de thon ($148)

2024-06-02 15 瀏覽
完成左個project,同幾個同事黎到上環慶祝,選左呢間Nissa La Bella happy hour這裡的環境同菜式,展現了濃濃地中海風情。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,以薄脆的底皮作為基底,配上香甜的洋蔥、咸香的鯷魚和充滿香氣的橄欖,層次分明,口感豐富。青豆沙律,新鮮青豆的清脆感配上柔滑的他他醬,清新爽口。法式慢煮牛頰肉的牛頰肉,以慢煮手法使肉質軟嫩無比,配上迷你紅蘿蔔及牛油薯仔,營造出舒適惹味的味道。甜品巴夫洛瓦,以蛋白霜作為基底,不太甜,添加了新鮮的水果及香草雪糕,清新可口。坐在戶外的露台區摸住酒杯談天說地,更添了一份悠閒自在的氣息。店內播放著輕鬆活潑的音樂,加上服務員親切熱情的款待,營造出讓人放鬆身心的氛圍。
完成左個project,

同幾個同事黎到上環慶祝,
選左呢間Nissa La Bella happy hour
這裡的環境同菜式,
展現了濃濃地中海風情。

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,
以薄脆的底皮作為基底,
配上香甜的洋蔥、
咸香的鯷魚和充滿香氣的橄欖,
層次分明,口感豐富。

青豆沙律,新鮮青豆的清脆感
配上柔滑的他他醬,清新爽口。

法式慢煮牛頰肉的牛頰肉,

以慢煮手法使肉質軟嫩無比,
配上迷你紅蘿蔔及牛油薯仔,
營造出舒適惹味的味道。

甜品巴夫洛瓦,
以蛋白霜作為基底,不太甜,
添加了新鮮的水果及香草雪糕,
清新可口。

坐在戶外的露台區摸住酒杯談天說地,
更添了一份悠閒自在的氣息。

店內播放著輕鬆活潑的音樂,
加上服務員親切熱情的款待,
營造出讓人放鬆身心的氛圍。

2024-05-30
  • 青豆沙律
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
2024-06-02 25 瀏覽
位於上環嘅🌟Nissa la Bella🌟 ,係一家🇫🇷法式小酒館,外圍open area嘅吧枱,勁啱happy hour飲返杯🥂social一下!入面係典雅嘅🇫🇷設計,氣氛良好!🍕Pissaladiere入口首先係炒到香甜嘅焦糖化洋蔥,尾韻係鯷魚嘅少少鹹香同埋香草嘅氣息!💚Green Peas Salad配搭薄荷、紅蔥頭、車厘茄、仲有水波蛋,令平凡嘅青豆變可口!🐟Carpaccio de thon吞拿魚肉壓成薄片,配搭香草、青檸、酸豆等,新新又開胃!🐂Joue de boeuf confite au vin rouge牛面頰肉燉到勁腍入晒味,充滿膠質,加埋幼滑嘅薯蓉,十分可口!🧁Vacherin Fruits de Saison巨型又夠脆身嘅蛋白脆餅,上面有雪糕,入面夾住鮮果,正!

🍕Pissaladiere

💚Green Peas Salad

配搭薄荷、紅蔥頭、車厘茄、仲有水波蛋,令平凡嘅青豆變可口!

🐟Carpaccio de thon

吞拿魚肉壓成薄片,配搭香草、青檸、酸豆等,新新又開胃!

🧁Vacherin Fruits de Saison

巨型又夠脆身嘅蛋白脆餅,上面有雪糕,入面夾住鮮果,正!
2024-06-01 19 瀏覽
Nissa la Bella 位於差館上街,走法式小酒館風格,感覺優雅中帶點神秘,非常有氣氛。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅口感軟身,帶有濃郁的洋蔥香,鯷魚和橄欖的組合令人垂涎。青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭新鮮可口的青豆沙律與半熟蛋、車厘茄等食材搭配特別,入口清新,非常開胃。法式蒜蓉牛油焗蝸牛焗蝸牛肉質軟嫩,蒜蓉牛油增添濃郁香氣,烹調手法精湛,粒粒滋味。蒜蓉蛋黃鮟鱅魚配半熟蛋及時令蔬菜鮟鱅魚鮮嫩多汁,配上旁邊的蒜蓉蛋黃醬,微酸口感,更能提鮮,還有甚有心思的時令蔬菜,層次豐富。法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬來到時即時在你面前,加上朱古力醬,軟腍可口,甜度適中,非常邪惡。

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
口感軟身,帶有濃郁的洋蔥香,鯷魚和橄欖的組合令人垂涎。

青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭

法式蒜蓉牛油焗蝸牛

蒜蓉蛋黃鮟鱅魚配半熟蛋及時令蔬菜

法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬
上星期就去咗上環差館上街嘅Nissa la Bella一行入餐廳就感覺到好濃厚嘅小酒館氣氛🤣 裝飾同埋啲枱枱凳凳都好似係被用心設計過😻首先係佢哋嘅尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 好香脆好開胃 鯷魚同橄欖嘅鹹香味同埋薄餅嘅鬆脆口感好夾再嚟係青豆沙律 個車厘茄同半熟蛋仲有薄荷同紅蔥頭 爽口酸甜好開胃 真係好適合夏天食㗎🤣🤣法式蒜蓉牛油焗蝸牛唔錯 好香蒜味同埋牛油嘅滑膩口感啱晒我個胃蒜蓉蛋黃鮟鱇魚同法式泡芙亦都好出色個鮟鱇魚好鮮嫩 配埋半熟蛋同時令蔬菜 都幾開胃!最尾就係呢個法式泡芙 啲雲尼拿雪糕同鮮忌廉記朱古力醬 好香滑又唔會太甜 .Nissa la Bella📍上環差館上街10-14號地舖#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #上環 #上環好去處 #上環美食
上星期就去咗上環差館上街嘅Nissa la Bella

蒜蓉蛋黃鮟鱇魚同法式泡芙亦都好出色
個鮟鱇魚好鮮嫩 配埋半熟蛋同時令蔬菜 都幾開胃!

Nissa la Bella
📍上環差館上街10-14號地舖