2018-07-02 373 瀏覽
今日終於有機會同老公到呢間Cafe撐檯腳❤️之前已經跟朋友聚餐過幾次😆大家都評價呢度嘅食物質素係色、香、味俱全😋如果大家喜歡食「西式义燒」推介選食Piggy Piggy, 喜歡吃素的就可以選Avocado Toast。今日我同老公就係食呢兩樣,有相為證㗎😊呢度仲有就係出名嘅咖啡,就連我麻麻地喜歡飲咖啡嘅人都必然會order一杯cappuccino☕️今日發現多一個超窩心的服務🎀就係排隊等位時,餐廳員工會提供冰水或熱水給客人享用,咁就唔會等到口渴啦😆

Avocado  Toast
Avocado  Toast
2018-07-01 295 瀏覽
NINETYs絕對是近半年來最紅的咖啡店之一,在社交媒體的曝光率非常高,而且大獲好評。將這咖啡店放在to eat list已久,可惜人流總是很多,終於在半年後的平日晚上才有機會嘗試。礙於已經是晚上八時多,第二天還要上班,只好下次再戰咖啡類飲品。除了咖啡以外,這裡最吸引的莫過於Donut Toast。很可惜店員告知Donut Toast不再發售了,以後會再推出其他甜品,十分可惜。店員非常用心地逐一推介其他食物,於是我們也按照其推薦,點選了製法特別的慢煮三文魚、中西合璧的銷魂飯和Superfood salad。先上的Superfood Salad ($128),份量之多,難怪歸類為main course,絕對能填飽兩名女生的肚子。沙律用料豐富,主打為羽衣甘藍,還有紅菜頭、蕃薯、藜麥、合桃和果乾等。最底下的是乳酪醬汁,健康又開胃。20 mins slow cook Norway salmon ($168),用慢煮方法弄三文魚扒確實少見。三文魚肉厚肥美,慢煮方法令肉質保持嫩滑,有點處於半生熟狀態的口感。醬汁偏酸,不是個人喜好的口味,對其他人應該十分醒胃。反倒是拌碟的日本蕃薯蓉,加入了檸檬汁和牛

20 mins slow cook Norway salmon ($168),用慢煮方法弄三文魚扒確實少見。三文魚肉厚肥美,慢煮方法令肉質保持嫩滑,有點處於半生熟狀態的口感。醬汁偏酸,不是個人喜好的口味,對其他人應該十分醒胃。反倒是拌碟的日本蕃薯蓉,加入了檸檬汁和牛油,非常creamy,亦不失清新。

銷魂飯($158),靈感來自這一代人的集體回憶 - 周星馳。戲中的黯然銷魂飯,亦即茶餐廳常見的叉燒煎蛋飯,看似平平無奇,卻令家燕姐美味登天。NINETYs把這香港地道菜式加以改良,用上西班牙伊比利豬腩肉,實行中西合璧。

豬腩肉非常邪惡,外層燒得香脆可口,油脂豐富,十分肥美。嫩滑的豬腩肉很入味,充滿醬油香,送飯一流。從選料,到醬汁,到擺盤,盡是用心製作,又豈止九十分。

下次再訪,定必一嘗其咖啡和麵包類食物。
2018-07-01 313 瀏覽
是日同O先生約左閨蜜N食lunch, 揀左呢間帶點工業風裝潢既NINETY’s 試下方便我地之後去卡樂👶🏻既百日party。我地大約12:00 noon 到以為可以排小d隊,但都等左成1.5hrs 先入到去。店外陽光普照又無摭無擋,排到身水身汗,好彩店員妹妹好好咁為排隊既食家奉上冰水,即刻舒服晒。入到去先知原來d水係放左食用既備長炭嚟天然過濾,飲落去d水好似特別淸咁。好不容易坐低左之後,肚餓既我地好快落左order, 叫左健康既avocado on toast(閨蜜N推薦👍🏻), cafe推介既 lobster benedict, 新出既piggy piggy 同咖啡;我地大家都叫左有fruity 味既白·咖啡 (menu 上咖啡只分黑同白兩種,黑就偏向choco味重d,會配幾粒莓送,個人覺得即係齋啡;白就fruity味重d,會配幾粒杏仁,個人覺得即係latte) 奉上咖啡既時候職員都會細心介紹番d咖啡豆係店自己混合既(見咖啡奉上既小卡片),感覺貼心。野食好快就上枱,唔係等左好耐,每一碟既presentation都好靚,唔同顔色咁同好香,真係色香味俱全!Lobster benedict

Lobster benedict 除左隻lobster 細隻左小小之外,都冇乜挑剔,benedict 隻半煮蛋上仲有小許咸蛋黃醬,將黃金蝦既做法應用左喺呢碟lobster benedict度但又意外地覺得好refresh! 沙沙地有口感之餘又有調味作用,特別欣賞佢用羽衣甘藍做配菜,好味又健康

Avocado on toast 不過不失,avocado 多到好似唔駛錢咁

美味子覺得最好味既反而係新出既piggy piggy, 佢隻🐷係經過慢煮5hrs ,食落去啖啖都好軟熟,味道有d似叉燒但口感就完全唔一樣,再配埋甜甜地既甜菜頭同甘甘地既羽衣甘藍,同埋個burger 既包都烤得剛剛好,外脆內軟,值得再食多次
難怪咁受歡迎👏
90 分鐘 (堂食)
午餐
  • Piggy  piggy
2018-06-30 2712 瀏覽
今日,同朋友行街路過人氣餐廳 NINETYs,因為時間仲早,餐廳唔多人,雖然未肚餓,但係我哋決定入去食個早飯。餐廳空間唔算好大,不過裝修有個性,沉實啡色主調、金屬枱椅混搭、燈光柔和,打造出一份協調氣氛,雖然枱與枱之間比較淺窄,但整體感覺舒服。先叫咗個特色小吃 Avocado Tempura,牛油果就成日食,但用離做天婦羅都係第一次食,感覺幾新鮮,熱辣辣,外面層脆漿好薄,裡面軟綿綿,咬入口好輕身,完全唔係想像中嘅厚重口感,唧少少檸檬汁喺面一齊食,多咗份清新,原來熱食嘅牛油果,味道更加香滑,好味。跟住係 Kumato Pork Belly Ball,賣相好靚,兩大粒圓波出場,真身係用咗薄薄嘅腩肉,包住橙紅大番茄一齊焗到金黃,腩肉好香脆,而裡面隻番茄,熱辣辣,好 juicy,爆曬汁,點埋D醬汁調味,酸甜滋味又醒胃。其實,豬肉加番茄配搭唔算特別,但係做法同味道,的確另人喜出望外。主菜係 Grilled Black Cod with Japanese Sweet Potato Purée,用食物天然嘅顏色,做出悅目擺盤,鱈魚皮香肉滑,好有鮮味,加埋個西京燒汁,更加好味,配菜選擇都好用心,最鍾意梗

主菜係 Grilled Black Cod with Japanese Sweet Potato Purée,用食物天然嘅顏色,做出悅目擺盤,鱈魚皮香肉滑,好有鮮味,加埋個西京燒汁,更加好味,配菜選擇都好用心,最鍾意梗係嗰幾片無花果,配埋個甜薯泥食,好綿好滑溜。

冰凍西柚汁,最啱食飽飯飲,少少酸澀,味道清新醒神,又幫助消化。

朋友叫咗杯 Apricot Houjicha,茶色清透,冰涼清爽,呢杯茶最正就係用原片茶葉,唔係製過嘅茶包,所以,茶味特別香濃,裡面仲有粒粒杏桃肉,泡浸之後,食入口爽爽哋,茶香果香,好飲。

甜品,本來想食 Donut Toast,聽聞話好唔錯,點知沽清,失望,唯有搵日再離食下午茶,早D應該有得食。
雖然我哋只係食咗幾樣嘢,但的確誠意可嘉,做得精采。
2018-06-19
2018-06-30 329 瀏覽
幾次經過都見到Ninety’s 大排長龍,今天特意預早來排隊試一下,等位大概等了45分鐘,但店員會詢問是否需要冰水降溫解渴,值得加分食物選擇不少,飲品menu上咖啡可以選擇fruity blend 或choco blend,感覺專業。首先送上的是Fruity cappuccino,附有幾顆杏仁,店員解釋可以先吃杏仁再嚐咖啡,按指示做之後喝下去的第一口咖啡果然特別香,咖啡的酸與奶泡的香配合得天衣無縫Avocado on toast 也是無可挑剔,一整磚的牛油果上面灑上nuts和黑芝麻,令本身幼滑香嫩的牛油果更香口,而且牛油果的分量比之前吃的任何一家餐廳的avocado toast都多scramble egg 也是以量取勝,炒得香滑不怕膩,black sourdough 也是一大亮點,酸酸的sourdough滲出麥麵包的香,滿分之作Piggy piggy 即是慢煮豬扒的burger,竟然有兩大塊豬扒不知因為是慢煮還是部位的關係,豬扒不怕「鞋」,而且burger的包也與平常的不同,比較香和有口感。最後因爲等位時間長,餐廳每人送了一球黑芝麻雪糕讓我們消暑餐廳的裝潢(包括洗手間)很有心思,美觀又

最後因爲等位時間長,餐廳每人送了一球黑芝麻雪糕讓我們消暑

餐廳的裝潢(包括洗手間)很有心思,美觀又不失型格,雖然店員人數不算多但態度良好,親切有禮,絕對值得再來!
Fruity  cappuccino
Avocado  on  toast
黑芝麻雪糕
2018-06-30
45 分鐘 (堂食)
Fruity  cappuccino
Avocado  on  toast
  • Cappuccino
Ninety 呢間絕對係網紅店,今日係IG見到有大量嘅食評,而且環境好似幾舒適,今日約咗朋友你食生日飯。餐廳嘅樓底好高,呢個係我好欣賞嘅,唔會覺得好侷促,亦都唔會成間餐廳變得好嘈,天花板上面都裝咗啲特色嘅吊燈,一邊係開放式嘅位置,可以見到咖啡是為我地用心地調配咖啡。咖啡 $42有黑白兩個選擇,服務員細心咁樣為我挑選適合我嘅咖啡,幫我揀咗一杯白咖啡 fruity blend。埃塞我比亞嘅咖啡豆40%。你杯咖啡都好有還香濃,味道低不會太傅,因為本身我不是太喜歡學咖啡,另外亦都細心地提醒我,可以先吃果仁,再嘗一口咖啡呢。Superfoods salad $128這個沙律絕對是健康之選,餐廳選用了乳酪,代替了沙律醬,當然非常健康,羽衣甘藍也非常新鮮,最喜歡當中還有三色藜麥,和蜜糖果仁。20mins slow cook Norway salmon $168三文魚經過慢煮,非常嫩滑,半碟仲有蕃薯蓉,煮得好香滑,加上牛油味非常重,除咗番薯茸之外,亦有炒椰菜與煙肉碎,成個菜式用料非常豐富。最特別之處,除了甜味,還有辣味,青瓜用了有一種濃郁的香料調味,帶點辣,整個口感非常特別。嫩滑,香甜,與香辣。Hon
Ninety

咖啡 $42

Superfoods salad $128

Honey mustard spring roast chicken with celery purée $128
燒雞賣相也非常別緻,半隻的燒雞重疊放於碟的一邊,另一邊是以西芹打成的西芹蓉。西芹用上面放滿了新鮮的蔬菜。雞肉烤得一點也不乾,而且用了濃味的香料去烤焗,頗入味。

Salmon ochazuke $128
呢個茶漬飯,真係一個健康之選,味道算係較為清新,茶味清淡,整個菜式也是非常易入口的。

個人認為這裏的質素,比一般西餐廳更街,擺盤也更用心,超越一般咖啡店的西餐水準,值得一試。

2018-06-30 165 瀏覽
餐廳位於灣仔最美那條街的轉角,地點便利。裝修是工業風的設計,感覺粗獷;而食物、擺設則是十分細膩。我點的是20mins slow cook Norway salmon。大概是因為慢煮的關係,三文魚十分嫩滑,入口不算是油潤,但還是帶著濃濃的三文魚香氣!飲品方面,我點的是It’s easy,即是青檸奶香烏龍。奶香烏龍是十分特別的,它帶著天然的奶香,十分有趣、可口。雖然一般而言,我們不會青檸加奶,但在這飲品的味道上兩者的配搭並沒有違和感。青檸的作用是單純地加添清新感。最後的甜點是Pancake toast。因為當日沒有donut,所以招牌甜品改用了pancake。甜品是pancake版西多士加雪糕。pancake吃起來不會油膩,再配上一個大大的雪糕球,是多麼邪惡的美味!
2018-06-29 352 瀏覽
在胡忠大廈對面經過這間Ninety’s,於是入去試下。環境有格調,用了幾十個烏絲吊燈做了主體,配襯著一個有型的啡皮餐牌,唔怪得吸引左咁多年青人到來,不過都同佢地既食物定價超值有關。Superfood Salad $128先來一個超級沙律,是一碟充滿各種營養價值高的材料,超級名義是時下最流行兼備受推崇的超級食物。分別有最出眾的羽衣甘藍、藜麥、紅菜頭,另外還有蕃薯、西柚、超鮮嫩的露荀、有趙口的合桃花生糖及杏甫肉乾果,配上酸味較重的希臘乳酪非常夾,好似食緊一盤大力水手的大力菜咁,食完會充滿力量。主菜叫了Grilled Black Cod with Japanese Sweet Potato Puree $198,鱈魚非常煮幼滑,魚鮮味濃,旁邊有甜甜的日本蕃薯蓉,同一隻小茄瓜好爽口,還有清甜的新鮮無花果伴菜都食晒。主角出場,細味西方人的叉燒包,這是澳洲菜色的Piggy Piggy$148,用了非一般的西班牙黑毛豬慢煮5小時製作煮成,再烤焗製成的超香叉燒,肉方面係8成肉,2成肥肉,肉質超稔,配上紅菜頭絲、開胃的青蘋果片、羽衣甘藍,全是高層次的配菜,增添色彩,真係食到舔舔脷。其實本來想食燒魂飯,點

Superfood Salad $128
Superfood Salad

主角出場,細味西方人的叉燒包,這是澳洲菜色的Piggy Piggy$148,用了非一般的西班牙黑毛豬慢煮5小時製作煮成,再烤焗製成的超香叉燒,肉方面係8成肉,2成肥肉,肉質超稔,配上紅菜頭絲、開胃的青蘋果片、羽衣甘藍,全是高層次的配菜,增添色彩,真係食到舔舔脷。其實本來想食燒魂飯,點知8:00 就賣晒,下次一定要打來訂先得。

Piggy Piggy
聽聞呢間餐廳的咖啡師好出眾,每杯咖啡都好用心去沖,而拉花圖案更是每杯都不同,今晚叫了杯Flat White$42, 選了choco Blend底, 最驚喜係配上像寶石般的鮮甜藍莓乾,一啖咖啡一啖藍莓更可帶出choco 味道,第一次見這個配搭。
Flat  White

走時見到中間有個小型Bar 枱,相信是當晚餐廳推介的紅白酒讓客人容易選擇。

走時更可到counter 買個自家製的新鮮muffin 或麵飽作明早做早餐添。
2018-06-27
Superfood Salad
Piggy Piggy
終於有時間一訪灣仔這間 IG 人氣咖啡店!裝潢十分優雅,有一大片的窗讓自然光灑落,從容寫意的用餐空間很適合約會或是和朋友來聚會哩,有種讓人步伐慢下來好好放鬆的 feel連Menu也十分有格調這裡除了手沖咖啡有名外,還有賣相一流的主菜和甜點可以享用~ 先來了 The Best Salmon Tartare Ever,令人耳目一新的色彩繽紛,聽名字就知道這道是信心之作哈哈將牛油果醬、三文魚他他、葡萄柚、沙田柚一口氣放上 Walnut Bread 上,各材料完美結合,口感層次分明,相當有驚喜的一道菜!咖啡到了,拉花挺漂亮的~ 咖啡我們點了 WIHTE with Fruity Blend,入口帶點提振的果酸味,整體味道濃醇順滑,我這個外行人也覺得很好喝很易入口。另外附了杏仁以 nutty 風味配果香咖啡,蠻有新鮮感的而每杯咖啡都有附上一張 Tasty Note,更顯店家的細心接下來是視覺效果滿分的 Siu Wan Rice,是不是好銷魂呢~ 這個升級版的叉燒煎蛋飯用上西班牙黑毛豬和日本櫻花蛋,是多國合璧的一道菜!這片肥瘦適中的叉燒光是看著就已經令人超有食慾黑毛豬醃得很入味,而且裡面的肉還是嫩嫩

連Menu也十分有格調
這裡除了手沖咖啡有名外,還有賣相一流的主菜和甜點可以享用~

這片肥瘦適中的叉燒光是看著就已經令人超有食慾

黑毛豬醃得很入味,而且裡面的肉還是嫩嫩的

來這裡甜點當然是不能少!本來想點Signature 的 Donut Toast,可惜 Donut 賣完改成了熱香餅

賣相當然比不上 Donut 那麼精緻奪目,但幸好味道倒也是不錯~ 熱香餅口感挺扎實的

把芝麻雪糕放上熱香餅上 ,要把握時間趁機一口塞在嘴裏體驗那種一冷一熱的感覺
吃完也不會膩,會再 encore 來吃 Donut Toast 阿~
2018-06-25 170 瀏覽
早前聽朋友介紹喱間位於灣仔既西餐,亦都係instagram見過佢既廣告,於是就訂位黎試下。餐廳既裝修都幾靚,晚飯時段都9成坐滿,只係略嫌每張枱之間少少逼夾。餐牌只有英文,如果有埋中文會比較好,始終有d菜式都唔係100%肯定係咩黎。我地叫左Black Truffle Linguine(黑松露意粉)、Soft Shell Crab Burger (軟殼蟹漢堡)、Pork Belly with Celery Puree (類似豬腩肉)先上既係黑松露意粉,擺碟好特別,意粉放一邊,另一邊有黑松露碎砌成既1字。配料只有菇,但喱個意粉係非常令人滿意,唔會超重電油味(松露油),比好多出面食既黑松露意粉都好味!然後就係軟殼蟹Burger,喱個burger既包係超好食既,不過主角炸軟殼蟹就略嫌失色,可能太少肉,食唔係好到蟹。下次或者會試下佢主打既Lobster Burger!最後上既就係Pork Belly,係兩件豬腩肉配上一個汁,喱一個菜好少見。個Pork Belly係好味既,有唔同層次既口感,唔會好油,最好由上而下切,咁就會食到個口感層次。食食下見到隔離枱叫左Siu Wan Rice-傳說中既銷魂飯。

食食下見到隔離枱叫左Siu Wan Rice-傳說中既銷魂飯。雖然我地無叫到,但喱個菜名真係幾正,好有香港特色

總體黎講喱間餐廳既食物係令人滿意既,價錢方面就算係港島價啦,係個lobster burger特別貴,其他都可接受。
2018-06-11
5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露意粉
  • Pork Belly
2018-06-24 192 瀏覽
呢度既裝潢比我感覺上就係屬CAFÉ SHOP的而且整個氣氛都很西式想不到這裡的招牌菜式竟然會係一樣非常之港式既食物Siu Wan Rice淨係睇個名其實都估唔到咩係Siu Wan Rice原來就係銷魂飯 – 叉燒蛋飯!!真係估佢唔到黎到既時候既擺法係勁西式完全去除左茶記頹飯既感覺而且叉燒既製法亦都唔同左呢個係厚肉之餘份量都幾多食落我覺得會迎合到年青人既口味有少少入口即溶既口感而且味道又沒有傳統的那麼濃味而個飯同蛋都係非常之好食半生熟既蛋撈埋落飯入面係超超超好食雖然價錢係貴左D但係係嚐鮮既角度黎講滿足感爆登!!
呢度既裝潢比我感覺上就係屬CAFÉ SHOP的

而且整個氣氛都很西式
想不到這裡的招牌菜式竟然會係一樣非常之港式既食物

Siu Wan Rice
淨係睇個名其實都估唔到咩係Siu Wan Rice
原來就係銷魂飯 – 叉燒蛋飯!!

真係估佢唔到

而個飯同蛋都係非常之好食
半生熟既蛋撈埋落飯入面
係超超超好食

雖然價錢係貴左D
但係係嚐鮮既角度黎講滿足感爆登!!
2018-06-09
  • Siu Wan Rice
2018-06-23 173 瀏覽
今晚和在灣仔合和中心工作的朋友吃晚飯,會合他後便直接到對面的這家Ninety’s。修裝得很年輕風,很配合餐廳名子。職員推介了這兩款主菜給我們,就這樣決定吧。《Superfood Salad $128》份量多,賣相熱鬧。有藜麥、雨衣甘藍、蕃薯、紅菜頭、西柚、露荀、還有希臘乳酪,味覺偏酸。《Pork Belly with Celery Puree $178》雖然豬腩肉聽落肥膩,但這款用上黑毛豬,而肉質之間的脂肪分佈十分平均,入口不會有豬油感,反而很香口爽脆,而且味道帶咸香,伴菜有椰菜仔加醃紅蘿蔔,清清甜甜。《Honey Mustard Spring Roast Chicken with Celery Puree $128》惹味香口,加上了蜜糖令味道帶甜又惹味,孜然味香濃更加提味。雞焗得好好,沒有太乾而且保持到肉嫩多汁,難道遇到焗得好的雞。

職員推介了這兩款主菜給我們,就這樣決定吧。

《Superfood Salad $128》

2018-06-21
2018-06-23 140 瀏覽
今晚要到灣仔皇后大道東附近見客,但因為下大雨的關係客人忽然取消會面,令我十分氣餒,唯有找好吃的慰籍自己。下著大雨寸步難行,回頭一看原來站在這家餐廳的門口,好吧,算是緣份,今晚就在這裡晚飯。餐廳帶點工業風。《Grilled Black Cod with Japanese Sweet Potato Puree $198》鱈魚煮到好香滑,一切開即流出魚汁,啖啖精味帶脂香。日本蕃薯蓉香甜細滑,仲有清甜既無花果伴碟,美味。《Siu Wan Rice $158》非一般的叉燒,是用上西班牙黑毛豬慢煮5小時製作煮成,雖然肉厚但用上慢煮令製法令肉質嫩滑多肉汁,而且脂肪不多節以膩感不重。炒飯偏乾,但加上煎蛋後鼓油飯變得惹味。《Donut Toast $98》冬甩必點!冬甩中間放了一球芝麻雪糕,再加有朱古力醬、開心果碎和crumble,顏色多又豐富,而且不太甜膩,所以配上朱古力醬可加甜。

餐廳帶點工業風。

《Siu Wan Rice $158》

《Donut Toast $98》
冬甩必點!
2018-06-22
2018-06-22 157 瀏覽
又係時候搵下好野食..今次黎到灣仔 上次見到灣仔一出地鐵站出口 去玩具街個頭唔同左好多 (好耐無行果邊) 決定過黎食下行下 唔好做大鄉里黎到原來係細細鋪頭 但有好出名下wo幾舒服..仲可以望住d人好認真甘整野食比我地食soft shell crab tempura 炸軟殼蟹個重點係個醬到!! 呢個蟹籽沙律醬 超好食!!炸牛油果都幾得意 未食過炸牛油果 Black truffle Linguine黑松露扁意粉勁香囉未拎到埋台都知道有好香既黑松露好食  Grilled Black Cod with Japanese Sweet Potato Puree鱈魚好滑 仲有無花果仲有碟上面果個side dish係日本甜薯蓉   Siu Wan Rice中文名叫黯然銷魂飯 應該同食神有關慢煮豬肉既慢煮叉燒 又juice 又好食而且佢唔係除左慢煮之外都有加其他心思落去 所以真係好銷魂 仲有Drinks it’s easy 係sake cocktail 有d似 moijito同pinky pinky都係sake cocktail 都幾好飲wo 個人比較喜歡pinky pinky  仲有咖啡甘出色 梗係要
又係時候搵下好野食..

決定過黎食下行下 唔好做大鄉里

黎到原來係細細鋪頭 但有好出名下wo
幾舒服..仲可以望住d人好認真甘整野食比我地食

soft shell crab tempura
炸軟殼蟹個重點係個醬到!! 呢個蟹籽沙律醬 超好食!!

炸牛油果

而且佢唔係除左慢煮之外都有加其他心思落去 所以真係好銷魂

仲有Drinks
同pinky pinky都係sake cocktail
都幾好飲wo 個人比較喜歡pinky pinky

仲有咖啡甘出色 梗係要試下個咖啡 white coffee Cappuccino 果香 ~ 飲到有少少果香比較甜既口感

last one - Donuts toast
呢個甜品好飽呀 成個圈都係好充實 唔係空氣包
好彩我地4個人share 如果唔係一定食唔晒

老板話呢個冬甩入面加左yogurt ...umm..唔知係咪加左係d麵粉到呢? 所以我地食唔出
2018-06-11
2018-06-21 193 瀏覽
今年年初見過一篇報導,關於90後青年開咖啡店,注入澳洲風格,講既就係呢間灣仔既NINETYs 。經過幾次,但係下午都有人排隊,所以今次決定夜晚一訪呢間cafe。white ($42)咖啡有白,黑同濾三款。我就叫左白咖啡,揀左cappuccino 同埋choco blend ,choco blend 包括巴布亞新幾內亞、巴西同埋秘魯咖啡豆在內,帶著焦糖、榛子以及牛奶朱古力味,飲落都幾順滑。20 mins slow cook norway salmon ($168)三文魚來自挪威,經過慢煮二十分鐘,我朋友叫左呢款,我就試左少少,三文魚既肉質都幾嫩滑。siu wan rice ($158)相估大家睇過星爺既<食神>之後,都知咩叫黯然銷魂飯。呢度食完唔會黯然,但依舊銷魂,用上日本既蛋煎過放喺飯上面,加上叉燒。特別既地方係咩?無錯,呢啲唔係一般既叉燒,而係西班牙黑毛豬叉燒!食落鬆軟,唔乾唔嚡,帶點肉汁,唔錯喎確實。甜品本身係想叫店內招牌既donut不過咁岩賣晒,不過呢款都唔錯既。整體嚟講食物質素唔錯,而店員service都幾nice。

white ($42)

siu wan rice ($158)

整體嚟講食物質素唔錯,而店員service都幾nice。