2018-07-12 494 瀏覽
午間搵食貼士無得隔日訂枱,如果人多,可試吓當日11時左右打去留位,12時前去攞枱,但職員都會話12時至2時唔會留枱俾客。基本上如果唔係大群人的話,1215前都仲可以搵到枱。嗰日大家都係Lobster Benedict. 半邊龍蝦,加埋其他材料,份量十足,而且麵包都好好味,有同事直情買咗條麵包返去做早餐。飲品,我飲咗較果味較重的手沖咖啡。咖啡很香,果味濃郁,而且感覺好新鮮。服務算唔錯的,只是食物等得比較耐,如果趕時間,唔好叫龍蝦。另一個美中不足的是,當日坐在餐廳較後位置,可能空調不佳,所以餐廳要加把風扇,但係當頭吹咗成餐飯,都幾辛苦,下次去,可能會搵個近門口小小的位置,希望較通風。
午間搵食貼士

coco brand
lobster benedict
2018-06-23
  • lobster benedict
2018-07-12 422 瀏覽
之前假日來吃過Ninety's的午餐,覺得她們食物的配搭很特別,出奇的好吃,所以今次決定相約朋友來吃晚餐。喜歡她們的餐具,甚至餐牌...... 全都有認真思考過用料。The Best Salmon Tartare Ever $148Norway Salmon paired with smashed avocado, grapefruit, pomelo on apricot & walnut bread三文魚他他要配上牛油果還有西柚一起來吃這個搭配很夠清新,然後再配上麵包乾片來吃就可以減少膩感。而且層次感亦大大提升,三文魚和牛果都是相對上較膩的食物,但配上西柚後除了可以減小膩感外,同時也提高了鮮味,絕對可謂相得益彰。Siu Wan Rice $158用燒魂飯這個英文來命名確實不錯。和朋友都覺得,一個叉燒飯售$150多元,究竟有何原因呢?在好奇下,決定冒險試試!一上桌果然是嚇到了!和朋友都被嚇到了!因為真的非常大碟!有四大塊厚厚的豬肉,還要配上一碗煎蛋豉油飯!份量真的是不容忽視!豬肉燒得廷香,而且味道也廷惹味。個人略嫌中間太多肥膏,但愛吃肥膏/豬腩肉的朋友確實有福了!豉油蛋飯很難做得不好

Siu Wan Rice $158
用燒魂飯這個英文來命名確實不錯。
一上桌果然是嚇到了!和朋友都被嚇到了!因為真的非常大碟!
有四大塊厚厚的豬肉,還要配上一碗煎蛋豉油飯!
份量真的是不容忽視!

豉油蛋飯很難做得不好吃,飯粒裏還加了點糙米,縱然吃過肥美的豬腩肉也感覺到健康了一點。

Avocado Tempura
牛油果吃得多,炸的牛油果真的未吃過呢!
但吃多了原來是廷膩的,吃一兩塊後已不行了。
建議多人分享來吃。

Dessert
甜點忘了名字,只記得是沒有冬甩後,店員推介我們吃的炸薄餅。
個人覺得吃起來味道很像西多士,味道很不錯呢!
用蛋醬煎得香的薄餅表層,中間夾著類似有花生醬的味道。上面雖然是芝麻雪榚,但味道更像是雲呢嗱味/牛奶味呢。所有配搭就像是西多士了,哈哈。

之前喝過的是Piccolo,味道很不錯呢!
所以都決定今次再點一次,質素有保證,配上「西多士」就更搭配了!
2018-07-12 6530 瀏覽
呢間餐廳最近好多人打卡,一直都想試,但係超級爆,呢間我地book平日去都要去到8:30pm先有位,為左美食我願意等!銷魂飯$158幾乎係每枱都會叫,淨係聽個名都好吸引,有睇食神一定會明~叉燒係用西班牙黑毛豬慢煮5小時製成,醬汁味道似港式叉燒之餘,因為無使用色素,又比較健康,黑毛豬有少許油脂但入口即化,慢煮關係肉質十分十分淋而且肉汁豐富!外層又帶點燒烤味道。至於飯係用糙米代替白飯,更有口感同健康,配埋半熟荷包蛋,撈飯一流,呢個銷魂飯我無可挑剔!! 黑松露意粉$168食之前先試下右邊嘅黑松露菇粉,好香!意粉用左幾款菇類,所以口感同味道都好豐富,忌廉意粉汁調教得岩岩好~唔係就咁加現成黑松露醬就算~蜜糖芥末春雞$128春雞肉質嫩滑~雞皮醃得超入味,而且脆卜卜,一d多餘油份都無。配菜擺得好靚,成個森林咁,薯蓉香滑到極!有留意我食評會知我唔食薯仔只食薯蓉,呢個薯蓉好味到比我清晒!連平時唔太好嘅甘荀都比我清埋,可見師傅連配菜都好用心It’s easy $48有幾款特飲都有個好特別嘅名,而呢杯嘢飲係咩成份,留返比你地發掘,酸酸地好解渴,必飲呀~

銷魂飯$158

幾乎係每枱都會叫,淨係聽個名都好吸引,有睇食神一定會明~

黑松露意粉$168

蜜糖芥末春雞$128

It’s easy $48

2018-07-12 341 瀏覽
高質fusion菜Soft shell crab burger🦀🍔($138)軟殼蟹漢堡嘅份量非常大,大到司令真係唔知點食啊,唯有切開佢一細份咁樣食😹。包咬落去口感鬆軟,配埋軟殼蟹外脆內軟嘅口感簡直一流,食落有啖啖的酒香,🤤同本身味道香濃嘅軟殼蟹好夾,再配埋生菜同埋青瓜絲,加上味道較輕盈嘅青瓜醬😗,balance 返軟殼蟹強烈嘅味道,味道非常夾,係依度嘅必食之選!-Siu Wan Rice🍚 ($158)食神👨🏻‍🍳入面嘅黯然銷魂飯大家都應該有聽過,姐係叉燒煎蛋飯🍛,喱度就用左佢黎作靈感,不過就將日式料理嘅烹調手法融入。叉燒口感入口即融,伴有日式嘅甜醬油,加上日式糖心蛋,配搭同調味都非常出色。
高質fusion菜

Siu Wan Rice🍚 ($158)

2018-07-09 344 瀏覽
Had a brunch with my friend last week...maybe it was still early so we didn’t have to wait to be seated ✌🏻A friendly staff brought us a menu and some water and when I looked into the menu there were quite a lot of options that made me took some time to decide 🧐And I ordered portobello mushroom toast 👉🏻it was my cup of tea 😋😋😋And maybe the toast was their homemade bread I guess?! Taste quite different from normal wheat bread slice,just love it 😍
it was my cup of tea 😋😋😋
2018-07-04
2018-07-09 409 瀏覽
近排呢間網紅餐廳人氣急升 OpenRice 排行榜頭三甲 朋友生日吾係吾黎啊😂一入去餐廳環境有格調 樓底都幾高 設計簡單又帶點工業風 咖啡 $42朋友揀咗杯白咖啡 fruity blend 仲送上幾粒杏仁 店員建議食咗杏仁先飲咖啡 幾特別 整体咖啡濃郁順滑Superfoods salad $128呢碟沙律超級有營養同健康 有藜麥 羽衣甘藍 紅菜頭 蕃薯 露荀 西柚 合桃同埋杏甫乾 再配埋希臘乳酪 低卡路里 營養價值高 好適合減緊肥嘅Sis20mins slow cook Norway salmon $168餐廳每樣食物擺碟方面都非常用心 而呢碟挪威三文魚 淋咗d芥末汁 下邊擺咗啲椰菜 隔離有啲番薯茸 番薯茸上面有精緻嘅花 旁邊放左啲炒蔬菜洋蔥粒 就像藝術品一樣 三文魚經過20分鐘慢煮 肉質嫩滑 不失鮮味

一入去餐廳環境有格調 樓底都幾高 設計簡單又帶點工業風

咖啡 $42

Superfoods salad $128

雖然昨天OT了一會,又吃不到麥當勞的榴槤雪糕,有少許頹廢,不過想到明天是周末,原本的悶悶不樂一掃而空。朋友帶我去的ninety's是由一班90後所開設的咖啡西餐店,無論是食物或是飲品甚具創意,他說保證我驚喜連連。首先令我意想不到的是avocado tempura(牛油果天婦羅),我從沒想過牛油果可以炸成天婦羅的,一般都用作沙律,奶昔配料。金黃的天婦羅炸粉包裹營養豐富的牛油果,絕不油膩,仍嚐到牛油果的綿密清爽。朋友最喜歡這裡的siu wan rice(銷魂飯),一上桌陣陣飄香,看起來很吸引。這一字排開的厚切西班牙黑毛豬叉燒肥瘦適中,入口即化的香甜,令人齒頰留香。淋在飯粒和豆角的醬汁令整碗飯都很下飯,本身這飯挺有咬口,加上一顆日本櫻花煎蛋輕輕一刺,那飽滿的熱騰騰蛋黃流入飯中,增添不少食慾,黯然銷魂。最近吃意粉有點膩,轉轉口味吃漢堡。雖然第一次嚐Piggy Piggy漢堡,我已情不自禁愛上它。Piggy Piggy以艷紅的紅菜頭絲與爽脆的羽衣甘藍作漢堡配料,清新之餘又健康,達致均衡飲食的目標。漢堡既名Piggy Piggy,肉餡當然是豬,而且是西班牙黑毛豬呢。西班牙黑毛豬油花細緻肉質,一吃傾

Piggy Piggy

漢堡既名Piggy Piggy,肉餡當然是豬,而且是西班牙黑毛豬呢。西班牙黑毛豬油花細緻肉質,一吃傾心,肉汁不斷從肉裡滲出,香氣源源不絕的湧出,甜鮮滋味無比,越吃越涮嘴。
It's Easy,Fruit Romance

Ninety's的茶飲配搭十分新穎,就以我的It's easy來說,青檸混合牛奶烏龍茶這組合也是第一次見。本身我想牛奶會否搶掉烏龍茶及青檸的清鮮感,最後牛奶沒有蓋過茶芳,反而增加入口的細滑感,並提升青檸在茶裡的酸香。
It's Easy

對水果和焙茶情有獨鍾的話,柔順的Fruit Romance絕不能錯過,橙汁拌入杏果及焙茶,香醇淡雅裡不失絲絲水果的天然甜美,喝起來非常治癒。
Fruit Romance
It's Easy,Fruit Romance
It's Easy
Fruit Romance
2018-07-06 7239 瀏覽
要encore呀😍😍😍這家店主打澳洲菜和咖啡,所有餐點的擺盤造型都非常好看,味道絕對不止90分👍🏻👍🏻👍🏻平常聽到的總是三文魚配egg benedict,但這裡的餐牌有lobster benedict $178和iberico bendict $158。這次我們選了後者;這個西班牙黑毛豬入味、肉嫩、夠軟稔,一個字:正!那個核桃杏仁包更令人驚喜,香溢和美味得難以形容。一口咬下帶核桃杏仁香的麵包、中和油膩感的羽衣甘藍、多汁肉嫩的西班牙黑毛豬、爆蛋黃汁的水波蛋和顏色鮮豔又獨特的紅菜頭荷蘭醬,完全是無懈可擊🤩🤩🤩Grilled black cod on toast $178比benedict更美味!鱈魚煎得不但不腥,還要異常香脆肉嫩;配上醃製得漂漂亮亮的粉紅洋蔥、蛋味香濃而且嫩滑的炒蛋,還有畫龍點睛、沾上牛油的天然酵母法式麵包,真的有點嚐到天堂的味道!至於咖啡,我點了杯果味flat white$42。美麗的拉花已加了不少分數。味道不會太甜,帶甘香,佳作是也。

2018-06-20
2018-07-06 385 瀏覽
平日同大少都比較少過港島區,今日專登過去灣仔呢個好特別嘅社區行吓搵吓嘢食。之前都已經有見過朋友去呢間餐廳度食飯,見到食物嘅賣相都相當吸引,所以我哋今日都專登去試下。一入去見到樓底相當高,裝修亦都十分精緻。睇到佢哋所有用嘅用具都十分之精美,全部都係有用心去配襯過,連一啲好細微嘅位置都知道佢哋有用心去考究過,所以食物你都應該有一定質素。大熱天時梗係要叫番杯凍野飲下降下溫先。兩杯凍飲都係用左茶去調配,另外再加番啲果汁, 有茶味之餘亦都十分之清新我就叫咗個black cod配蕃薯茸。一上枱見到個賣相已經覺得十分吸引,個魚本身質素相當好,再加上廚師煎焗得啱啱好,配埋一個好似日本嘅照燒汁令到魚肉更加鮮甜。而大少就叫咗個豬五花腩配西芹蓉。一上枱嘅時候見到嗰兩舊豬五花腩大少就已經流晒口水。五花腩個皮煎得十分金黃香脆,配埋喺底嘅西芹蓉啱啱好可以消除左五花腩嘅油膩。最有驚喜嘅就係喺頂頂嗰啲炒咗嘅京蔥絲,喺入邊再加左少少切左絲嘅parma ham,味道一流。但是大少覺得唯一美中不足嘅就係份量少咗啲啲總括來講呢度嘅食物質素絕對有水準,呢個價錢有咁樣嘅質素絕對係超值。下次我地再嚟灣仔嘅時候一定會再幫襯。

2018-06-15
5 分鐘 (堂食)
早已聽聞NINETY’s的大名,一直想試但每每經過都大排長龍,終於到最近人潮漸少,人龍越來越短,到今日經過竟然冇人排隊,馬上拉了同事入去食,今日成功試到這間餐廳地方不大一步入已feel到那chill味,舒服中帶點型格。我們點了一個avocado on toast $88 和一個home baked bacon and egg benedict $118Avocado on toast $88 Home baked bacon and egg benedict $118兩款主菜賣相都非常精緻非常IG-able!! 單看未食已經很賞心悅目很開心!拿著手機怎拍都好看!看得出擺碟有心機,每樣食材都有它相對的位置每一個都是重要的角色。看著看著掛著拍照都忘記吃才是重點!avocado on toast $88 我選的是avocado on toast,看見那麼有份量的牛油果心情大好!上面還撒上nuts讓一切變得不平凡。軟綿稠密的牛油果口感中又帶點crunchy脆卜卜的感覺,新鮮感十足。一旁的小蕃茄非常鮮甜新鮮!不要小看那兩片麵包,以為吃完不飽?錯了,整個吃完其實很飽肚,一點空虛感也沒有。中間的蛋很

Avocado on toast $88
Avocado  on  toast

Home  baked  bacon  and  egg  benedict

avocado on toast $88
中間的蛋很香很滑非常美味!很享受地細嚐每一口

朋友點的egg benedict 是用上厚切的煙肉和頗肥膩的豬腩肉,朋友稍嫌豬腩肉太肥膩,實在不適合坐office全日的女孩們。

原本一心要試他們有名的咖啡,不過今天時間太趕,留待下次才好好試一試!

Avocado  on  toast
2018-07-05 428 瀏覽
係呢條繁忙既大街上,見到呢間好多年輕既店員,又傳出陣陣咖啡香氣,心動不如行動,一於黎試下先~!兩杯都係好清新既飲品,Grapefruit buddy有葡萄柚汁,檸檬草 同 生薑,有小小thai風味,而杯Fruit Romance有橙汁,杏仁 同 焙茶,就有小小日式既風味,令人幾驚喜嫁~!但如果可以再大杯D就更好喇呢個黑毛豬漢堡 - Piggy Piggy,佢地先用自家製既黑椒汁醃黑毛豬一晚,之後再以5小時低溫慢煮...聽落都已經覺得好勁咁~!兩大塊既黑毛豬咬落勁juicy好嫩滑,黑毛豬有大理石紋既油花,味道清新一D都唔燥,肉質鮮嫩而且個漢堡包夠哂軟熟入面仲有紅茶頭,羽衣甘藍,青蘋果(片) 同 咖啡色番茄,食幾多都唔怕喇~!同埋佢真係好大份嫁..太大食既可以同人share九十年代既香港經典菜入面有 燒烤西班牙黑毛豬脢肉 同 日本櫻花蛋叉燒醬、玫瑰露等調味料醃製再5小時慢煮... ...又黎多次入口即溶既感覺糙米 + 法邊豆,夠哂健康,中和返西班牙黑毛豬脢肉既油膩感,撈埋隻蛋黎食,味道更出更野味用上三種蕃茄煮 sweet tomato sauce, kumato, cherry tomat

但如果可以再大杯D就更好喇

Grapefruit buddy / Fruit Romance

而且個漢堡包夠哂軟熟

Siu Wan Rice

叉燒醬、玫瑰露等調味料醃製再5小時慢煮... ...
又黎多次入口即溶既感覺

Siu Wan Rice

用上三種蕃茄煮 sweet tomato sauce, kumato, cherry tomato,如果唔中意酸既人就可以叫其他野食喇,但我就中意佢既蕃茄味超超超濃,夠酸,但酸得黎帶點甜,而且夾埋爽口既蝦同掛哂汁既意粉,口感double up 味道更豐富

Kumato Prawn Linguine
Kumato Prawn Linguine
2018-07-04 242 瀏覽
平時無無聊聊都會睇吓香港有咩新奇特色餐廳,有日見到依間自家經營嘅港女打卡餐廳,啲菜式成日換,全部都係自己研發,同外國啲餐廳創意度有得比! 座位唔係好多,但可以睇得岀食材都會比較新鮮!👍🏻樓底高掛完啲燈好似韓國啲cafe😻連個餐牌都好有質感,係皮做架!不過佢得英文,個侍應會行過嚟介紹次先,都幾體貼!Asparagus Pork Belly $78✨本來打算叫個蕃茄,不過得返蘆筍🤕太受歡迎一早賣曬。不過依個都好清脆,加上ginger bbq sauces ,啲食材自己買都冇咁新鮮呀!Avocado Tempura $78✨個侍應話依個必試!好特別,冇諗過係日本同西方咁結合! 大大粒加lemon juice 同沙律醬,本身牛油果都係食滑滑地creamy嘅texture,加埋外炸有雙重口感!Salmon Tartare $148✨佢介紹話要將入面嘅一牛油果醬,西柚同三文魚撈完放係tart上食嘅! 好似食緊啲歐式小食咁,好想配返支白酒呀!Pork Belly with Celery Puree $178✨我覺得依味最特別嘅係佢個薯容而唔係豬腩! 因為佢係mix埋蘆筍好好味!鐘意食蘆筍嘅人一定要試

樓底高掛完啲燈好似韓國啲cafe😻

Asparagus Pork Belly $78✨

Avocado Tempura $78✨

Salmon Tartare $148✨

我覺得依味最特別嘅係佢個薯容而唔係豬腩! 因為佢係mix埋蘆筍好好味!鐘意食蘆筍嘅人一定要試下!其實佢用嘅材料都幾中式,有豆芽,蒜等,岀嚟幾得意!

Siu Wan Rice $158✨

依個係我最最最推嘅一個,見到隔離係到食,個賣相好吸引好足料!啲叉燒真係肥瘦平均然後好冧!

Black Truffle Linguine $168✨
唔小心叫左個黑松露,佢足料入味嘅程度係如果你唔中意食坐係對面都覺得臭,但我就係覺得好香!

總結依間我一定會再食!唔貴得嚟又幾高水準!下次lunch食試下啲人氣熱賣先!
2018-06-18
2018-07-04 5022 瀏覽
找到這間氣氛不錯的咖啡店。午飯時間12:30,再遲少少就要等位,直接入座的我們尚算幸運。Nutty blend此店出名咖啡,幾乎枱枱都點,還有不少人買咖啡外賣。來自Columbia的咖啡,清澈,通透,傳來清清的咖啡香,對於不好咖啡的我來說,也十分吸引。味道不太重,帶輕輕的酸,沒有個人受不了的烘焙味或苦澀味。友人大讚。The Best Salmon Tartare EverToast salmon paired with smashed avocado, grapefruit, pomelo on apricot & walnut bread落單後3分鐘便上菜,而且不是想像中的圓柱型他他,有一秒以為上錯了。定睛一看,見到一堆三文魚,才確認是我們點的。上菜之快,又難怪我們誤會,但再想深一層,又的確沒有甚麼要準備的。色彩繽紛,充滿夏日氣息。三文魚嫩滑,有魚油香。西柚和碌柚的汁很清新。牛油果幾滑,但不夠香。雖然沒有他他那種味道上的層次感,但口感較實在,也是一種新嘗試。敗筆在麵包。薄薄的麵包,少少脆又少少軟,加一點韌,處於多士,餅乾和麵包中間,口感一般。核桃是有的,但不太明顥,反而吃到杏脯的甜。

Nutty blend
此店出名咖啡,幾乎枱枱都點,還有不少人買咖啡外賣。
The Best Salmon Tartare Ever
Salmon  Tartare
Lobster Benedict
200g lobster with NINETYs signature salty egg hollandaise sauce, poached eggs, kale on walnut & apricot bread
寫明有200g的龍蝦,果然幾大,再加上鹹蛋黃醬,賣相不俗。蝦頭很多膏,微硬,咬下去粉粉的,都幾香。龍蝦肉卻叫人失望,肉質不爽,不甜,不鮮,幸好有鹹蛋黃醬搭救。有蛋黃香,不太鹹,也不油膩。雖叫鹹蛋hollandaise,但沒有hollandaise的檸檬酸,不過鹹蛋黃配這個龍蝦似乎更夾。
Lobster  Benedict

水煮蛋弄穿後流出蛋黃,濃稠帶黏,流到麵包上。帶甜和偏軟的麵包,吸了蛋黃,提升口感的重量,不俗。
It’s Easy
Lime/ MILK Oolong
還以為是青檸加奶茶。這個我覺得會肚痛的配搭竟然出現在餐牌上,當然要一試。怎料,只是加了一個青檸,青檸味的冰茶。我想多了。
It’s  Easy
Red Ale
友人堅持要一試手工啤酒,3款之中,是日只有一款。店員替我們倒了三分一杯啤酒,對啤酒甚有研究的友人看著啤酒,說酒杯沒有抹乾。原來,啤酒倒出來時形成的氣泡,會因為杯子不乾淨或未抹乾,而在旁邊形成氣泡,同時影響了氣泡在表面形成,我又上了一課。味道還好,不過不夠凍。
Red  Ale

食物質素尚算可以,不過性價比不太高。
2018-07-04
呢間就係一餐最近喺灣仔好出名嘅餐廳,咁出名梗係唔少得我哋去食飯!所以一早book定佢去到時候因為比較早,仲有啲空位,雖然Sofa位置暫時有位,佢哋都安排左我哋坐中間,不過坐多一陣就已經座無虛席,連walk-in都未必有位啦!餐牌選擇都算多,主要以英文為主,裏面有分日頭餐牌同埋夜晚嘅餐牌。Black Truffle Linguine$168黑松露意粉黑松露味都幾香濃,啲意粉口感啱啱好夠晒適合我哋口味,因為有少少硬。佢擺碟都非常之靚!味道就濃郁少少,有鹹香~Piggy Piggy $148黑毛豬,青蘋果🍏本身我哋想食銷魂飯,但係已經賣晒,所以就轉戰黑毛豬青蘋果漢堡包🍔中間嘅黑毛豬好大嚿好厚肉,質感比較實淨,亦都有啲肥肉,肥瘦都有。調味都有少少似叉燒嘅感覺,加埋漢堡包有青蘋果就清新得多。Milk chocolate $48牛奶朱古力個朱古力比起平時出面飲嘅唔同,出面通常都係某幾個牌子嘅粉,但係呢間真係好香,飲落去好似食緊高質素嘅朱古力條咁樣。如果鍾意飲朱古力嘅你一定要嘗試!Grapefruit Buddy$48呢款飲品就係比較水果質感,甜甜地嘅西柚味,小清新。本身想食好推介嘅冬甩,不過店員話

Black Truffle Linguine$168

Piggy Piggy $148
黑毛豬,青蘋果🍏

Milk chocolate $48

Grapefruit Buddy$48
呢款飲品就係比較水果質感,甜甜地嘅西柚味,小清新。

本身想食好推介嘅冬甩,不過店員話就嚟轉餐牌,所以暫時未有甜品,雖然有少少失望不過唯有下次嚟再試吓啦。
90%
2018-07-04 1826 瀏覽
Having a wonderful brunch is an indicator for a chill weekend. Meeting up with good friends adds further points to it. For a good catch-up, brunch place allows us to stay relatively longer to enjoy a cuppa and good quality food. My friend has suggested this store,  which is so popular that we had to queue for a while on a Sunday late morning before entering. Although the queuing place outside is hot and uncomfortable, getting into the restaurant immediately soothes our nerves. The interior desig

Although the queuing place outside is hot and uncomfortable, getting into the restaurant immediately soothes our nerves. The interior design is simple and tranquil, making it a suitable place for chatting.

The coffee here is told to be famous. On the menu there is only simple choice of black and white, fruity and choco blend. Black is simply pure coffee without milk, while white includes flat white, latte and cappuccino.
Fruity blend Flat White

My friend has ordered a flat white of fruity blend, which is accompanied by some almond nuts. The waiter has advised us to have the almond first before tasting the coffee. The coffee is smooth with soft aroma, although we are not professionals to comment on the fruity side of it.
Choco blend Latte
My pick is the choco blend latte, accompanying with some dried blueberries. I love how the restaurant attends to the finest details on the choice of appetisers with different coffee, like fruity blueberries with choco blend coffee, and nutty almond with fruity blend coffee, making a contrast for the coffee taste to stand out.
 Mine has a stronger flavour comparatively, but it is not bitter at all.
And here comes our long-waiting brunch! The garnishing and food display is totally stunning and "instagram-able"!

Lobster Benedict
Halved lobster is boiled to perfection, with no overcooked roughness. Salted egg yolk paste tops the seafood-sweetness of the lobster.
 The walnut and apricot bread is my favourite, with a perfectly timed runny poached egg. Kale and radish adds to the freshness of the dish. Given such a huge portion of lobster, the expensive price is relatively reasonable.
Scrambled Eggs and Salmon on Toast
My dish is even more abundant in terms of ingredients. The most eye-catching one is the diced salmon on ripe, creamy avocado paste. Putting them onto the black sourdough toast is amazing. Accompanied with silky smooth scrambled eggs and flavoured mushroom, the portion is generous as a big brunch. I personally prefer this pick than the salmon tartare one as this seems having a larger variety of food to stimulate your taste buds.

The price came out to be a bit expensive for a brunch. But given that quality and quantity of food, this meal is more than satisfying to both our eyes and taste buds.
 I would give 90 out of 100 marks for this. Count this as an occasional treat on lovely weekends!
15 分鐘 (堂食)
Fruity blend Flat White
Choco blend Latte