2021-05-13 43 瀏覽
/ /尖沙咀CP值高越南菜🇻🇳真係好耐都冇食越南嘢啦今日同朋友嚟開The One,見到呢間門面又幾靚,環境好大,咁啱個時間都唔洗等位,就入去食咗個晚餐😛✨越式拼盤呢個拼盤真係可以滿足哂我呢啲為食嘅人咩都想試,咩都想食!呢個拼盤有蝦餅、春卷、豬頸肉、札肉卷🫔仲要即叫即整,熱辣辣,食落好香脆✨LE VIET招牌飯見到好多人都食呢個,等我都試下先招牌飯有一串雞中翼、札肉等中間仲有一隻荷包蛋,撈飯真係一流!好有越南嘅味道呀🤩✨串燒沙嗲3串有豬、牛、雞各一串食落都好嫩口,燒得啱啱好唔會太乾身!最中意個沙嗲汁食落特別惹味😍😍
/ /
尖沙咀CP值高越南菜🇻🇳
真係好耐都冇食越南嘢啦

✨越式拼盤

呢個拼盤真係可以滿足哂我呢啲為食嘅人
咩都想試,咩都想食!
呢個拼盤有蝦餅、春卷、豬頸肉、札肉卷🫔
仲要即叫即整,熱辣辣,食落好香脆

✨LE VIET招牌飯

見到好多人都食呢個,等我都試下先
招牌飯有一串雞中翼、札肉等
中間仲有一隻荷包蛋,撈飯真係一流!
好有越南嘅味道呀🤩

✨串燒沙嗲3串

有豬、牛、雞各一串
食落都好嫩口,燒得啱啱好
唔會太乾身!最中意個沙嗲汁
食落特別惹味😍😍
  • 串燒
跟朋友係商場行到又累又餓😆係商場搵左間餐廳試試原來呢間餐廳食越南菜每樣份量都好多,而且價錢唔算太貴最欣賞🦀黃咖哩軟殼蟹鍋配法包🍞咖哩好香又濃郁!一試完全愛上💓椰汁飯的椰汁多到滿瀉!😍好有驚喜又滿足的一餐🍽 滿載椰青海鮮飯份量好誇張,上枱時都嚇一嚇!🥥 整個大椰青都充滿椰汁海鮮飯🦐 椰汁多到流落碟邊!好香椰香味,真係好正呀!加上豐富嘅配料:墨魚仔、大蝦、提子乾、青豆、紅蘿蔔粒、粟米粒,所以口感非常豐富,係視覺、味覺、嗅覺都💯的菜式🍴黃咖哩軟殼蟹鍋配法包上菜時會配一個爐仔,可以滾住慢慢食,令咖哩一直都保持同一溫度!黃咖喱好香小小甜微辣,岩晒唔食得太辣嘅我,🦀軟殼蟹非常酥脆,食落除咗有咖喱香味之外,仲有蟹嘅肉汁咇出黎,好juicy!!配料方面有青椒、洋蔥、薯仔,而薯仔仲要係已經炸過,好有口感🙌🏻仲有好有驚喜的法包,本來擔心會好硬好乾,但食落口真係好有驚喜!做到外脆內軟,法包上碟時熱辣辣,再加咖喱汁非常惹味,好滿足🍽 牛油雞翼總共有5大隻雞翼🐥,外皮香脆可口,肉質嫩滑,內裏肉汁滿滿!加上牛油香味,每淡都好滋味呀!🍽 煙三文魚米紙卷鮮蝦米紙卷經常有機會食,今次試試煙三文魚米紙卷。原來煙三文魚跟米
跟朋友係商場行到又累又餓😆
係商場搵左間餐廳試試
原來呢間餐廳食越南菜
每樣份量都好多,而且價錢唔算太貴
最欣賞🦀黃咖哩軟殼蟹鍋配法包🍞

🍴黃咖哩軟殼蟹鍋配法包

🍽 牛油雞翼

煙三文魚米紙卷

🍽 煙三文魚米紙卷
鮮蝦米紙卷經常有機會食,今次試試煙三文魚米紙卷。原來煙三文魚跟米紙卷都好夾,煙三文魚好香甘香味,即使唔需要沾醬汁都好夠鮮味

黃咖哩軟殼蟹鍋配法包
煙三文魚米紙卷
2021-05-11 59 瀏覽
高質越菜___ Le Viet 空間感重,樓底高,坐得很舒服;以木傢俬為主,整體感覺溫暖Menu 菜色超多,越式泰式都有lunch set 有9款,價錢$6x-$7x,有湯及飲品,以尖沙咀來講價錢不貴春卷 ($52) : 配生菜,非常新鮮,青綠爽口,配春卷口感豐富特級牛頸脊河粉 ($88) : 肉質鮮嫩有少少肥膏 & 牛味濃郁 👍🏻 湯頭清甜 😋 我喜歡加青檸和少許辣椒調味Le Viet 招牌飯 (set $76) : 份量大,有香茅豬扒、雞翼、扎肉;餐湯有冬瓜、紅蘿蔔;凍咖啡 +$5芒果糯米飯 ($58) : 糯米飯有兩球,正常糯米和紫糯米,比較特別少見;淋上椰漿,有8片芒果🥭 椰漿不會過膩,芒果超甜的 💕綠豆拉椰糕 ($38) : 口感非常軟糯,不是有彈性那種,很喜歡 💟📍尖沙咀 THE ONE L403舖
高質越菜___

Menu 菜色超多,越式泰式都有

📍尖沙咀 THE ONE L403舖
2021-05-10 48 瀏覽
每次經過The One呢間le vein越南餐廳都座無虛席,今次平日晚上8:30行過一樣都係,決定試一試😋越式拼盤 $98四款越式小食勝在分量足夠,有蝦餅🦐、春卷、燒豬頸肉同蒸粉包,cp值高。味道不過不失,豬頸肉略為乾身。海鮮炒檬粉 $78賣相雖然唔係最吸引,但勝在海鮮份量夠多,有大大粒魷魚🦑、蝦,同蜆肉。而且蛋味非常香濃,夠穫氣👍🏼不過就油咗少少。 椰菜苗$66蔬菜🥬當然唔小得,炒出黎蒜容味香濃😍,但油略多,影響口感。飲品: 三色冰 $22 + 鮮橙汁 $22三色冰椰香濃郁,入口順滑👍🏼😋 鮮橙汁係鮮榨🍹,夠fresh!

越式拼盤 $98

海鮮炒檬粉 $78

椰菜苗$66
蔬菜🥬當然唔小得,炒出黎蒜容味香濃😍,但油略多,影響口感。

飲品: 三色冰 $22 + 鮮橙汁 $22

2021-05-10 1694 瀏覽
很多年前,筆者曾跟男神 (伴侶) 在越柬泰背遊一個月,對於正宗越南餐廳的印象就是髒、亂和吃不飽😂。最近,筆者到訪位於尖沙咀的Le Viet,作為柬埔寨華僑第二代的餐廳主理人巧妙地為傳統的越南菜注入新元素,重新演繹越南菜,成功為餐廳打造了一個新派的型格形象,令筆者從頭了解越南菜。環境:✨餐廳裝潢色彩鮮艷,以紅、藍、黃為主調,感覺年輕有活力。服務:✨樓面職員以女性為主,態度友善親切。食物:🍍 大蝦菠蘿飯 ($78套餐價,配湯及飲品)✨在炎熱的初夏會較想吃點開胃的菜式,以水果入饌是個不錯的選擇。✨菠蘿是筆者喜愛的亞熱帶水果之一,用原隻菠蘿盛載菜式,令人眼前一亮。✨酸甜平衡的菠蘿配搭加入肉鬆的蛋炒飯和海鮮,清爽開胃!🍗 牛油雞翼 ($72)✨雞翼外表金黃,炸得外脆內嫩,不會太厚粉,且沒有雪味。🫔 精選拼盆 ($115)✨拼盆有春卷、蝦餅、扎肉蒸粉包及燒豬頸肉,非常豐富。🍮 焦糖燉蛋 ($33)✨面層是香脆的焦糖糖衣,配上混合雲喱拿籽的香滑Custard,成為這一餐的完美收結。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅👅整體價錢💸💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️

環境:
✨餐廳裝潢色彩鮮艷,以紅、藍、黃為主調,感覺年輕有活力。

服務:
樓面職員以女性為主,態度友善親切。

食物:
🍍 大蝦菠蘿飯 ($78套餐價,配湯及飲品)

✨酸甜平衡的菠蘿配搭加入肉鬆的蛋炒飯和海鮮,清爽開胃!

🍗 牛油雞翼 ($72)

✨雞翼外表金黃,炸得外脆內嫩,不會太厚粉,且沒有雪味。

🫔 精選拼盆 ($115)

✨拼盆有春卷、蝦餅、扎肉蒸粉包及燒豬頸肉,非常豐富。

🍮 焦糖燉蛋 ($33)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-05-05
2021-05-06 63 瀏覽
突然心血來潮lunch想食越南菜 , 所以去咗公司附近嘅Le viet,選擇咗應該唔會有咩問題嘅大蝦菠蘿炒飯,拎到返公司食嘅時候打開有少少驚喜,因為餐廳提供埋半個菠蘿作器皿盛載炒飯,難怪提取時特別重 ,味道上不過不失,調味偏淡,配料及整個炒飯份量都正常 ,但如果菜色以大蝦做主體則有少許失色 , 蝦嘅味道唔算話十分之突出以依個價錢黎講算中規中矩 , 唔算驚艷 ,  如果突然口痕想食下越南菜都可以選擇 不過餐廳位置十分方便 , 位於鄰近地鐵站嘅The one L4 ,中午時份因lunch hours所以都有需要排隊輪候入座
因為餐廳提供埋半個菠蘿作器皿盛載炒飯,難怪提取時特別重 ,
味道上不過不失,調味偏淡,配料及整個炒飯份量都正常 ,
所以都有需要排隊輪候入座
大蝦菠蘿炒飯
外賣自取
2021-05-02 218 瀏覽
喺Openrice見到呢間餐廳有好多好評就同朋友book咗星期六19:45黎試下.去到等咗一陣已經好快入得安排咗一張二人枱俾我地仲好細心比多張凳俾我哋擺背囊❤️.餐廳樓底好高所以空間感十足.等咗十分鐘左右就上咗主菜前菜就等咗好耐先上😅所以呢到上菜次序係有啲奇怪.椰青: 😋😋😋😋😋好清甜,十分推介.滿載海鮮飯: 😋😋😋😋😋個人覺得有少少太甜,不過一次半次唔怕啦🤪兩個人share都食唔哂.越式拼盤: 😋😋😋😋😋豬頸肉有咬口,蝦餅厚身香脆!只係油咗少少.整體而言,味道同環境都唔錯。只係人手有啲短缺,所以未必可以serve得好貼,不過服務態度都好好!回頭指數高😍!
喺Openrice見到呢間餐廳有好多好評

椰青: 😋😋😋😋😋
好清甜,十分推介

滿載海鮮飯: 😋😋😋😋😋

越式拼盤: 😋😋😋😋😋
豬頸肉有咬口,蝦餅厚身香脆!只係油咗少少
10 分鐘 (堂食)
椰青
  • 滿載椰青焗飯
Le Viet~唔好以為個名係法文就係食法國菜🤣 其實佢係一間新派越南餐廳嚟架😋Menu選擇非常多,想食傳統定新派越南菜都得👌🏻有選擇困難症嘅小編揀咗好耐,因為咩都想食🤣🌟 去骨海南雞飯($72)呢個海南雞去咗骨已經好加分,可以食到啖啖肉😋 最加分個位係啲肉質度,非常嫩滑~ 靚雞配埋大大碗油飯同雞骨熬製嘅湯,好滋味🤤 同小編一樣鐘意食雞嘅人一定要試佢🥰🌟大蝦菠蘿飯 ($88)想打卡一定要嗌呢個飯🤣用原個菠蘿代替左個碟,風味大增🍍炒飯好有鑊氣,小編打左好耐卡,啲飯仲係熱辣辣嘅🔥 而且好足料,啖啖飯都有料😋如果Lunch時段叫呢個飯仲會平10蚊,係尖沙咀返工嘅上班族可以去試吓~🌟 香茅豬頸肉米紙卷 ($42)越南小食點少得米紙卷!一碟有四大大大舊,好飽肚嘅小食😂 呢度既米紙又薄又煙韌,再點埋滿滿越南風味嘅酸辣汁,好食!小編今次揀左香茅豬頸肉做餡,其實佢仲有其他餡料同素菜俾你揀,大家不妨一試!🌟 三色冰 ($28)食越南菜配埋杯越南特飲,簡直置身於越南一樣!呢杯三色冰多冰得黎椰奶味都仲好濃郁🤣 🌟越南滴滴咖啡(凍) ($34)呢間越南餐廳連越南滴漏咖啡都有得飲🥰 望住啲咖啡一滴滴咁滴落個杯度

🌟 去骨海南雞飯($72)

🌟大蝦菠蘿飯 ($88)

🌟 香茅豬頸肉米紙卷 ($42)

🌟 三色冰 ($28)

🌟越南滴滴咖啡(凍) ($34)
呢間越南餐廳連越南滴漏咖啡都有得飲🥰 望住啲咖啡一滴滴咁滴落個杯度,有種治癒嘅感覺🤣 呢杯咖啡冇苦澀味,幾易入口!

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-05-02 42 瀏覽
朋友約我去尖沙咀The One 食飯,四樓全層有不同種類的餐廳,朋友就係喜歡食越菜的Le Viet ,佢話餐廳嘅海南雞係最好食,叫我不訪試吓!去骨海南雞半隻,份量十足又新鮮,已經去骨啖啖肉,雞皮爽口,肉質嫩滑,配以酸辣醬汁和甜醬油,更添美味!大蝦菠蘿飯,用半個新鮮菠蘿盛載上枱,三隻大蝦好吸睛,蝦身已去殼方便進食,蝦肉新鮮彈牙,飯加入新鮮菠蘿粒、火腿和粟米粒炒到粒粒分明,上枱再加上肉鬆增加味道,啖啖飯都香噴噴有咖喱香味!蝦餅,又脆又彈牙既蝦餅配泰式雞醬拌食,酸酸辣辣特別惹味。椰汁紅豆冰,紅豆夠林,椰汁味香甜。

蝦餅,又脆又彈牙既蝦餅配泰式雞醬拌食,酸酸辣辣特別惹味。
椰汁紅豆冰,紅豆夠林,椰汁味香甜。
2021-05-02 44 瀏覽
今晚我又食泰國菜啦,就是位於尖沙咀 the one的Le Viet。餐廳位於商場的四樓,座位舒適沒有侷促感。餐廳的menu都夠多選擇,我很容易就揀到了喜愛食的菜式,越式咖哩牛腩配印式薄餅、香茅燒牛仔骨、香茅豬頸肉炒金邊粉……。越式咖哩牛腩配印式薄餅$105越式咖哩牛腩,咖哩味道不會太濃,味道甜中帶少少椰香的咖哩味,牛腩煮得很腍,浸滿了滿滿的咖哩汁,甜甜香香帶著咖哩味,好有特色的一道咖哩牛腩。印式薄餅熱辣辣還帶點脆,沾滿了可口的咖哩汁,第一次嘗試到咖哩薄餅的異國風味,真的很有特色及味道!香茅燒牛仔骨$95這個香茅燒牛仔骨真是值得一讚,牛仔骨很香,而且非常香香茅味, 味道真的入味又香!香茅豬頸肉炒金邊粉 $72 香茅豬頸肉炒金邊粉,裏面除豬頸肉及金邊粉外,還有很多芽菜、韭菜 及蛋碎 ,入口有芽菜爽的口感, 炒得比較香,金邊粉的份量就相對顯得比較少,如果多一些就更為理想。焦糖燉蛋$36之前在其他餐廳食過焦糖燉蛋是熱的 ,而這裏餐廳的焦糖燉蛋是凍的, 帶點冰涼的口感又別有一番滋味,燉蛋軟軟滑滑的,而面上的焦糖象薄薄的冰片一樣,冰脆香甜, 整個甜品軟滑可口、香甜滑~~

餐廳位於商場的四樓,座位舒適沒有侷促感。

越式咖哩牛腩配印式薄餅$105

香茅燒牛仔骨$95

香茅豬頸肉炒金邊粉 $72

焦糖燉蛋$36

2021-04-29 51 瀏覽
【尖沙咀】Le Viet.生牛肉湯粉食剩指數 0/100生牛肉肉質軟腍浸耐左都唔會變難咬湯頭有牛骨及香料味幾甜配料有洋葱和少許辣椒調味河粉都幾滑整體配合唔錯.香茅燒豬頸肉食剩指數 20/100豬頸肉肉質彈牙唔會燒到過火口感唔會太油膩.牛油雞翼食剩指數 10/100雞翼外層炸得好脆但入面仲keep到嫩牛油味雖然未到好濃但都係好食既雞翼.越式咖喱軟殼蟹鍋 (配法包)食剩指數 10/100呢個係鍋上軟殼蟹分開上好好唔會煲到淋哂咖喱辣度正常唔算太辣蘸法包食吸哂汁好香個鍋仲有好多薯仔做配料一定夠飽
【尖沙咀】Le Viet
雞翼外層炸得好脆
但入面仲keep到嫩
牛油味雖然未到好濃
但都係好食既雞翼
越式咖喱軟殼蟹鍋 (配法包)
食剩指數 10/100
蘸法包食吸哂汁好香
個鍋仲有好多薯仔做配料
一定夠飽
2021-04-28 194 瀏覽
食晏時間今日黎到The One呢間越式餐廳。中午一點零鐘左右餐廳差不多已全滿。🍚🍍大蝦菠蘿焗飯 $78配有消暑冬瓜餐湯、有三隻大蝦🍤、菠蘿粒、腸仔、多肉鬆鋪面,大蝦鮮味,整個焗飯都沖滿住菠蘿香,酸酸甜甜好開胃。🍜生牛肉湯粉 $62今次特別要求全熟牛肉,廚師控制得時間非常好,湯粉放上枱面時,生牛肉還有少許粉紅色,但浸泡在熱湯幾秒就變成全熟,呢個時候口感真係啱啱好,一啲都唔鞋口。仲有索晒湯低嘅白蘿蔔,清甜得黎又入味。🧈🐔牛油雞翼 $72好好食嘅牛油雞翼😋,係必點之選。勁重牛油和蒜蓉醬料,香脆外層肉質鮮嫩多汁,加少少青檸汁感覺無咁滯。🥭🍚香芒糯米飯$55有紫糯米和白糯米飯,喺上面淋上椰汁🥥,甜而不膩,側邊就鋪滿芒果肉,自己就比較喜歡紫糯米。飲品點了☕️熱檸水(跟餐)和🥤咸檸梳打(跟餐+$8)

🍚🍍大蝦菠蘿焗飯 $78

🍜生牛肉湯粉 $62

🧈🐔牛油雞翼 $72

🥭🍚香芒糯米飯$55

香芒糯米飯

飲品點了☕️熱檸水(跟餐)和🥤咸檸梳打(跟餐+$8)

熱檸水

2021-04-28
熱檸水
2021-04-26 44 瀏覽
We came here few months ago for a lunch. This is located at 4/F in the ONE in TST. Thai pork noodles The pork was so crispy and and fat fat. The noodles was with fresh sprouts. The lunch set was attached 1 drink.

Thai pork noodles

2021-04-24 2525 瀏覽
上次食過The One 的『金寶泰菜』後,覺得唔錯。這日晚上8 時許,來到金寶旁邊的越南菜『 Le Viet 』,整店的座位滿坐,幸好等了10多分鐘就可以內進,算快。餐牌內有不同種類的小食,生牛肉河粉, 豬頸肉撈檬,咖哩炒肉蟹,串燒,甜品等,都幾吸引,選了3 款海鮮試試。先來2 杯飲品~~🌋咸檸梳打 $28鹹檸檬加泰式梳打水,入口鹹酸醒胃,非常下火。🌋三色冰 $28三色冰不算太甜,椰奶味道偏淡。🌋越式海鮮酸辣鍋 $ 148通常泰式冬陰功湯都會越飲越凍, 好少有明火暖著;這款海鮮酸辣湯跟煤氣爐一齊上枱,一直用小火熱住, 隨時都有熱湯飲。 打開煲蓋,湯內材料豐富,有爽口墨魚,新鮮大頭蝦, 甜酸菠蘿,鮮嫩芽菜和香茅等,把整個鍋鋪滿, 海鮮配合菠蘿煮成的湯水清甜滋潤, 口感甜甜酸酸的,用菠蘿煮湯,十分特別。🌋咖喱炒大虎蝦 $168上枱香噴噴,熱辣辣的咖哩內混合開邊虎蝦,洋蔥,青椒和煮得軟滑的雞蛋絲,主角經炸香的大虎蝦肉厚彈牙,超級鮮甜入味,更帶有炸過的香,味道非常出眾,唯咖哩偏鹹了一點。🌋辣椒膏炒大蜆 $153猶豫了很久,究竟要咖哩,還是要辣椒膏炒大蜆,怕辣椒膏會很辣,終於選了辣椒膏。偏紅色的
上次食過The One 的『金寶泰菜』後,
覺得唔錯。

這日晚上8 時許,來到金寶旁邊的越南菜
『 Le Viet 』,整店的座位滿坐,
幸好等了10多分鐘就可以內進,算快。

先來2 杯飲品~~

🌋咸檸梳打 $28
鹹檸檬加泰式梳打水,入口鹹酸醒胃,
非常下火。

🌋三色冰 $28
三色冰不算太甜,椰奶味道偏淡。

咸檸檬梳打

🌋越式海鮮酸辣鍋 $ 148

🌋咖喱炒大虎蝦 $168
上枱香噴噴,熱辣辣的咖哩內混合開邊虎蝦,

🌋辣椒膏炒大蜆 $153

偏紅色的炒大蜆讓人驚喜,大蜆真的大大隻,
完全無沙, 入口嫩滑鮮甜香, 辣椒膏只是微微酸辣,不能食辣的人或許也能接受,特別有東南亞風味的一道菜式。

🌋越式拼盤 $98
剛好遇上餐廳推廣,原價115元的越式拼盤, 特價98元就可以食到,即點,4 款小食包括有扎肉蒸粉包,春卷,燒豬頸肉和炸蝦餅, 其中我最喜歡扎肉蒸粉包,餡料有碎豬肉,雲耳,洋蔥,蝦米,外層有薄薄的粉皮包著, 感覺似食腸粉,很有趣。

越式拼盤

餐廳環境舒適寬敞,這次選的三款海鮮,
每款只要價百多元,海鮮量跟味道都讓人驚喜,總體來說,我認為『Le Viet 』是食海鮮跟聚會的好選擇。

2021-04-24 1271 瀏覽
上一次和太太來到尖沙咀The One食金寶後,看到旁邊的越南餐廳座無虛席,很有興趣。這次正好來到尖沙咀逛街,便決定要試位置:尖沙咀The One商場4樓,尖沙咀中心地段,彌敦道就在旁邊,港鐵及其他交通工具齊備,地點當然方便環境:餐廳在商場內,而商場本身舒適,燈光十足。餐廳內座位多但不算擠迫,可能是木傢俬為主,整體感覺溫暖服務:侍應細心安排入座及主動遞上清水,雖說入座時已九時,侍應也沒催我們下單,態度友善食物:餐廳主打越南菜,當然要試試越菜及海鮮越式拼盤 $98在正門看到餐廳正在做推廣,原價$115的拼盤優惠價$98,包括越式扎肉粉卷兩件炸蝦餅三件、越式春卷四件及燒豬頸肉五片,實在超值薄皮的粉卷內有香茹、香蔥及肉碎,加上粉卷面放了一片香辣的札肉炸蝦餅很香脆,蝦肉鮮味春卷同樣香脆,內有炒絲及豬肉,很香味濃燒豬頸肉燒得香濃美味,口感不錯越式海鮮酸辣鍋 $ 148海鮮酸辣鍋除了有大量芽菜外,有大量海蜆、大頭蝦及墨魚仔,所以湯底鮮味十足,加上放入鮮甜的菠蘿粒,整個鍋鮮甜香辣,很易入口咖喱炒大虎蝦 $168咖哩本身鮮甜,混合了不少雞蛋令咖哩汁非常濃郁入味,而大虎蝦有很多件,新鮮肉實,和咖哩汁非常配

位置:

環境:

服務:

食物:
餐廳主打越南菜,當然要試試越菜及海鮮

越式拼盤 $98

越式扎肉粉卷

炸蝦餅
炸蝦餅很香脆,蝦肉鮮味

越式春卷
春卷同樣香脆,內有炒絲及豬肉,很香味濃

燒豬頸肉
燒豬頸肉燒得香濃美味,口感不錯

越式海鮮酸辣鍋 $ 148

咖喱炒大虎蝦
咖喱炒大虎蝦 $168
咖哩本身鮮甜,混合了不少雞蛋令咖哩汁非常濃郁入味,而大虎蝦有很多件,新鮮肉實,和咖哩汁非常配合,甚至比配蟹肉更好

辣椒膏炒大蜆 $153
辣椒膏沒有想像中的辣,反而非常香,像大排檔的濕炒感覺。大蜆比我們想像中的多,本身鮮甜又沒有沙,辣椒膏和大蜆出奇地夾,香辣美味

咸檸梳打 $28
東南亞餐廳當然要點梳打,用上泰國梳打配上咸檸檬,很好消化及開胃

三色冰
三色冰 $28
三色冰用上椰汁及色彩繽紛的綠豆條,比較香濃,可惜綠豆條沒煮淋,有點失色

總結一下,這家越南餐廳食物味道真心很好,飲品尚有改善空間。而地點優越加上環境舒適亦令餐廳加分不少,是一家值得光顧的優質越南餐廳

🌺Le Viet @leviettst
🌺地址:尖沙咀彌敦道100號The One商場4樓 L402舖
2021-04-22
5 分鐘 (堂食)
越式扎肉粉卷
炸蝦餅