2021-03-30
-平時經過THE ONE見到依間餐廳,裝修顏色好豐富,以為係食西班牙菜,仔細一睇原來係越南菜,好特別。瘦編終於有機會去試吓~-Menu有好多選擇,Lunch Set平均$70包一杯普通餐飲,尖沙咀正常價。瘦編揀咗越南菜嘅經典生牛肉湯粉,熱辣辣嘅湯底將牛肉輕輕灼熟,食落口有濃郁牛肉味,口感好嫩滑!朋友就揀咗香茅燒豬頸肉撈檬,烤撈檬味道酸酸甜甜,可以刺激食慾。豬頸肉咬落口爽口彈牙,好惹味,唔錯!-小食揀咗個小食拼盤,當中有新鮮炸起嘅越南炸蝦餅,無油膩感,好有咬口。最後食翻個芒果糯米飯,有白糯米同黑糯米,我自己鐘意食黑糯米多啲,更煙韌。芒果肉厚多汁,夠甜,滿足!-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ Le Viet (尖沙咀)📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ Le Viet (尖沙咀)
📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖