L'AMOUR

2021-10-21 88 瀏覽
聽說太和那邊有間法國菜挺美味,那天晚上就跟F先生一同前往。「為什麼找不到店舖?應該在這裡吧?」來來回回幾次,又問了保安叔叔,皆因旁邊大多店舖也關門,而門亦設計以內透外望不到的門,經過也不發覺。這門頗花心思設計,保持私隱度,旁邊亦有一部木色鋼琴,放置餐牌。內裡裝修華麗,前方Bar枱放置不同的Whisky作裝飾,襯托後面金色燈光,感覺高檔次。我們各點了一份Dinner Set,Set內有前菜,餐湯,主菜及甜品,價錢則由選擇的主菜來決定,先來蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身,奉上時倒下蝶豆花。鯛魚很新鮮,配上蝶豆花很配,帶點微酸,很開胃。再來是日餐湯,是番茄蔬菜湯,不會太過濃郁,口感調較得剛剛好。主菜點了法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯/$518,這道菜式不得不讚,薏米粒粒分明亦同時夠入味及彈牙。而龍蝦肉不會太黏殼,肉爽爽口。有驚喜的是帶子,外表燒過很顯得很香口,加上大大粒,入口亦很爽彈,很高水準。另F先生點的主菜,傳統法式鵝肝牛柳/$480。鵝肝超大塊,十分足料,而且煎到外脆內脆。要煎到這效果頗難,小妹曾在家試煎鵝肝,發現自己整和在外面吃的真的差很遠,怎煎也做不到外出餐廳整的效果。牛柳點了五成熟,故肉質
鯛魚很新鮮,配上蝶豆花很配,帶點微酸,很開胃。
牛柳點了五成熟,故肉質帶點紅,但又不會太過硬,用料不俗,由於牛柳鎖住厚厚肉汁,吃起來滲透口腔,油份亦提升味蕾。
眾多Cocktail之中,小妹比較重口味,故特別喜歡喝 Old Fashioned/$95,因加了最愛的Whisky。這裡的Old Fashioned,用了蘇格蘭Whisky調配,而餐廳亦特別貼心提供了一小杯蜜糖,給予不太喜歡重口味的客人,落點蜜糖後會更易入口。
要打卡的話,就必定要點這杯Puppy Love/$138,來到時在杯上有一個大波波,賣相獨特。由於是橙酒配梳打溝成,而橙酒也頗下得多,故偏甜,又不會感到有濃郁酒味,即使平時不會多喝酒的女生也都適合。
甜品另加了$48點了美女與野獸,是一朵的骰的玫瑰花甜品,一打開瞬間乾冰製造的濃煙散發出,拍片效果一流。
吃落感覺煙煙韌韌,有點似麻糬,而裡面就是紅豆,但整體上不會太甜。

雖然餐廳位於太和屋邨附近,價錢定位亦偏高,但這個質素的食物,賣相及服務亦絕對高檔次,也是值得再次到訪。
2021-09-28
2021-10-19 499 瀏覽
大埔返工幾年,近排先知道原來大埔都有fine dining😛😛😛放假一於過嚟試吓先,餐廳嘅裝修亦都好華麗,入面有一盞大型水晶吊燈、大酒櫃。正門為電鍍玻璃門,開門會透明,關門後玻璃會變為奶白色~好神秘😊午餐Fine Dining 正Appetizer❁ Butterfly pea flower • Muyu soup • Snapper碟豆花木魚清湯 • 鯛魚刺魚由店員幫忙淋上淺紫色碟豆花木魚清湯,視覺享受一流,淺紫色湯汁襯托着新鮮半透明的鯛魚,非常優雅。吃完後魚的鮮味仍留在口腔,肉質鮮嫩、湯汁清甜,不會奪過魚的鮮味。❁ Foie oras • Grape with port wine波特酒釀葡萄法式鵝肝凍賣相好吸引,好似甜品🥰葡萄帶出淡淡酒香,鵝肝 Creamy 唔腥,均勻滑溜,清甜提子襯托濃郁鵝肝凍。Soup❁ 蘑菇忌廉湯大量蘑菇碎,忌廉並非混合生粉那一種忌廉,所以不會太油膩,成個湯都唔會太濟,令人食唔落主菜。Main course❁ Sea Urchin Linguine海膽扁意粉 (Lunch set $378)除咗面頭一大片海膽,扁意粉裏面都混合了不少海膽,意粉熱力令海膽呈半

Appetizer
碟豆花木魚清湯 • 鯛魚刺魚

波特酒釀葡萄法式鵝肝凍
賣相好吸引,好似甜品🥰葡萄帶出淡淡酒香,鵝肝
Creamy 唔腥,均勻滑溜,清甜提子襯托濃郁鵝肝凍。

Soup
❁ 蘑菇忌廉湯

Main course
❁ Sea Urchin Linguine
海膽扁意粉 (Lunch set $378)
除咗面頭一大片海膽,扁意粉裏面都混合了不少海膽,意粉熱力令海膽呈半熟狀態,與面頭的生海膽有兩種不同的感覺~意粉煮得剛好,配上香濃忌廉汁,十分有咬口。醬汁亦唔會過多,混合意粉後都乾身,醬汁與意粉配合剛好。爭住食,再多少少就好🙈

❁ Tournedos Rossini
傳統法式鵝肝牛柳 (Lunch set $480)
外層焦脆,內裏較平時嘅鵝肝更香滑,油脂豐富入口即溶。牛柳煎得內裏粉嫩,保留不少肉汁。肉質偏向厚身,要多切細。伴碟的雜菜在擺位方面非常有心思,茄子青瓜黃瓜連成一串,帶濃濃香草味道,與香濃的鵝肝、牛柳中和。

Dessert
❁ 芒果芝士蛋糕
上層為新鮮芒果蓉果凍,配上精緻朱古力畫花。

❁ 鮮果 • 蛋糕 • 雪糕
主要係擺位好靚😊用嚟影相

Drink
❁ Lunch set 包一杯生啤/紅白酒😊🍸🍺
2021-10-19
  • 忌廉加拿大海膽扁意粉
/地理位置嚟講有少少難搵,就喺標位停車場附近,不過呢度標位平時都幾爆,揸車人士就最好預早少少喺附近搵位。餐廳環境以紅黑格調為主,整體裝潢風格統一,餐具選用都有配合返色tone,最後有個大酒櫃,夜晚嘅時候應該都幾有feel。 / Set Lunch for two Appetizer & Salad碟豆花木魚清湯 · 鯛魚刺身木魚清湯偏啖,唔會搶咗鯛魚刺身本身嘅鮮味,帶淡淡嘅香味做點綴,而且用碟豆花嘅顏色都好靚好開胃。波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍係我最近食過最精緻嘅Appetizer,本身自己已經好鍾意食青葡萄,用咗波特酒釀之後,葡萄中和咗酒精味,反而提升咗葡萄香甜,鵝肝凍唔會太濃,質感超綿滑﹗Soup of the day龍蝦湯明顯係落足料煮,而且有加入其他材料一齊打,一上枱勁香,湯嘅質感帶少少食材嘅蓉令口感更加豐富,蒜蓉包都整得好香脆,蒜味又香。Main法式西糟鱸 椰菜花蓉 紅腰豆糟鱸肉質比較厚實,煎完之後魚油更突出,而且火候控制得都啱啱好,好想食多件。另外係平時真係好少見咁精緻有心思嘅伴碟裝飾﹗ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果因為我少食牛,所以今次都想試吓慢煮豬豬鞍扒配,果然肉質可以

Set Lunch for two

Appetizer & Salad

Soup of the day
龍蝦湯

Main
法式西糟鱸 椰菜花蓉 紅腰豆

慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
因為我少食牛,所以今次都想試吓慢煮豬豬鞍扒配,果然肉質可以 keep到爽而不韌,配搭焦糖蘋果非常解肉嘅油膩感,食落更加開胃,而且豬鞍扒賣相同煎嘅紋都好靚,整體都唔錯。

Dessert
鮮果、蛋糕、雪糕
甜品好精緻,雪糕朱古力味超濃,又唔會太甜,特別係馬卡龍平食我好怕食,但呢個又幾好味,中間層餡仲好煙韌﹗

意大利芝士蛋糕
呢個有水準﹗又滑又唔會太甜,不過個人鍾意酒味可以再重啲,兩個人Share 好開心

飲品:
飲品午餐配紅白酒,我哋就叫咗House Wine,唔算好飲開紅酒嘅我哋嚟講都覺得好易入口,酸味唔會太濃,配肉食好夾~
午餐
2021-10-18 63 瀏覽
大埔係好多中式呀 地道茶記食老實講 西式真係好少 太和路係出左名打邊爐食雞煲個日同G行過 居然見到一間法式fusion 菜門口極靚 超有心思由於小店舖內空間唔算大特別諗到用特色門做設計 冇開門個陣 同出面隔左一層 將你同繁囂城市分開 內裡都超有心思 映入眼簾既大酒櫃充滿個性既餐具我同G二話不說 點左兩杯Hose red先G同我對Crab cake獨有一番情意結擺盤真係好靚 蟹肉亦好足料炸底蟹餅都比較少見 出色之作法國菜有咕嚕肉 仲要用黑醋比起中式既更酸 反而更開胃即叫即預備 外脆 內裡既肉質保持嫩滑鵝肝牛扒應該就是法式名物不可不試 食材配搭得宜 少少油脂味配上牛扒 令人回味非常
大埔係好多中式呀 地道茶記食

不可不試 食材配搭得宜
少少油脂味配上牛扒 令人回味非常

• 法式咕嚕肉
2021-10-17 83 瀏覽
友人來遊大埔,想吃西餐;上OR 見到此店主打高質法國餐,什獲好評,於是前往一試。餐廳地方不算寬敞,兩邊各有四張貼牆四人卡位,中間有數張四人方桌,如果坐滿的話,都頗為逼窄;好在樓底高,吊起一盞六呎過外的仿水晶燈,不覺侷促。兩杯house wine智利紅,小食焦糖鹅肝醬,芒果蟹肉他他,磨菰湯;主菜 西班牙豬鞍,法式鹅肝牛柳;食物presentation 可以,質素味道不過不失,沒有驚喜,性價比不算高。這區街坊小店面積狹窄,最扣分通常都是廁所;此店也不例外,廁所是在廚房門口貯什物的一個細小坐廁格,門外有隱蔽的洗手盆;如果是標榜fine dining,這樣的洗手間相信不太多顧客會滿意。

2021-10-17
2021-10-15 83 瀏覽
🍽L’amour @lamour_french_dining 上星期突然有興致去法國餐廳食嘢儀式感一下,我哋就揀咗位於太和嘅呢間L’amour。以為去到北區嘅小店應該會冇咩人,點知發現就算閒日唔book位嘅話真係會食唔到!店舖嘅空間唔算大,枱同枱之間嘅距離比較少,但係勝在呢度嘅私隱度高,即使係地舖都唔會比出邊行過嘅行人見到,而且呢度入門口嘅時候仲要撳鐘,確保唔會太多人喺度出出入入~🤍Set dinner~傳統法式鵝肝牛柳($480)一份set dinner係會包埋餐湯、前菜同埋甜品,飲品係需要另外再叫嘅。一場嚟到食法國菜,當然唔少得鵝肝牛柳!首先係嚟到嘅時候已經覺得佢嘅賣相相當吸引,一大片鵝肝放喺牛柳嘅上面,方便一切嘅時候一啖可以食晒兩樣嘢,而且仲有啲乾花伴碟,望到都已經心心眼😍味道方面我哋叫咗牛柳要七成熟,因為唔想太多血水,竟然七成熟都比我想像中腍身同埋易入口,而牛柳嘅大小同埋厚薄度我都覺得恰到好處~🤍Beauty and the Beast (+$48)甜品方面我哋就揀咗呢款「美女與野獸」,叫之前因為餐牌冇相嘅緣故所以其實我哋都完全唔知係乜嘢嚟,抱住好奇嘅心態同埋諗住加得錢應該唔會

🤍Set dinner~傳統法式鵝肝牛柳($480)

🤍Beauty and the Beast (+$48)
甜品方面我哋就揀咗呢款「美女與野獸」,叫之前因為餐牌冇相嘅緣故所以其實我哋都完全唔知係乜嘢嚟,抱住好奇嘅心態同埋諗住加得錢應該唔會差得去邊就叫左。呢間餐廳除咗法國菜出名之外,仲加入左部份嘅分子料理,呢個甜品就係其中一種!佢之所以叫美女與野獸就係因為佢用玻璃蓋蓋住一朵玫瑰花,就好似美女與野獸入面嘅畫面一樣,打開玻璃蓋時,裏面嘅白煙會跟住飄出嚟,相當吸睛😚味道方面玫瑰花係一啲粉粉地狀嘅質感,帶少少紅豆味。

🤍香煎北海道帶子黑松露薏米飯($198)
望落去似係risotto以為冇咩驚喜,先發覺原來佢哋係粒粒分明,而且有啲咬口嘅薏米,對於食開意大利飯嘅我哋感覺相當新鮮!帶子嘅size都相對地大粒,而且黑松露份量雖然唔多,但係仍然夠香~值得一提嘅係呢個飯入面加咗西芹粒,味道較為多變,要注意一下!

嚟到食法國嘢,一坐就起碼兩個鐘,我哋都叫咗mocktail同cocktail 小酌一杯~

🤍Bubble Bee ($82)
🤍Mojito ($92)

💰人均消費:約$500

📍大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2021-10-13 79 瀏覽
呢間走華麗風嘅bar主打法國菜,鋪位唔係話好大但有金光閃閃嘅bar枱,加埋頭頂一大盞水晶燈,真係超打卡able🥳Jenny覺得重友嘅可以放工幾個女仔嚟飲吓嘢,少啲人性嘅就放假黎自私拍拖撐枱腳嘅情調之選😉𝙁𝙤𝙤𝙙🔥烤加拿大海膽多士 2pc  $136海量嘅新鮮海膽鋪喺脆脆多士上面,唔使特別加啲咩已經好好味🤤🕛Lunch set $398個餐跟磨菇湯同甜品,同埋下面嘅:-🐟蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 鯛魚肉質都幾晶瑩剔透、粉嫩😛粉紅色碟豆花清湯同檸檬汁嘅量,就等客人自己加入享用😌爽口嫩滑,作為前菜都幾唔錯🍎慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果烤蔬菜整成花咁擺出黎,美感100分🤍塊豬鞍扒一黎到比想像中大塊同厚,震驚Jenny眼球過後有啲驚會硬同韌🧐點知入口超級軟腍,配嘅汁都好夾😌特別一提碟邊嘅蘋果蓉同焦糖蘋果片真係一絕☝️由擺盤、味道到成盤嘅combination 都冇偷懶,好值得一試🌹Beauty and the beast (+48)呢個唔係跟餐甜品,因為佢太signature Jenny要加$48試佢😏造型係一朵用玻璃罩蓋住嘅玫瑰花🌹驚你嫌唔夠夢幻,一打開個蓋仲飄出一縷縷煙,死未😉 朵花係用糖皮同豆

𝙁𝙤𝙤𝙙

🔥烤加拿大海膽多士 2pc  $136
海量嘅新鮮海膽鋪喺脆脆多士上面,唔使特別加啲咩已經好好味🤤

🕛Lunch set $398
個餐跟磨菇湯同甜品,同埋下面嘅:-

🐟蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

🍎慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果

🌹Beauty and the beast (+48)
呢個唔係跟餐甜品,因為佢太signature Jenny要加$48試佢😏造型係一朵用玻璃罩蓋住嘅玫瑰花🌹驚你嫌唔夠夢幻,一打開個蓋仲飄出一縷縷煙,死未😉 朵花係用糖皮同豆沙餡整成嘅,都幾特別

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
餐本身有跟兩杯飲品/啤酒/紅白酒,但Jenny 呢啲視覺動物💁🏻‍♀️又散嗌左兩杯巨型泡泡cocktail

🌹Rose $118
同上面甜品唔同,呢個真·玫瑰味好出🤤酒味唔濃,Jenny最中意呢杯

🐶Puppy love $128
糖漿浮現出漸層效果,飲落係黑加侖子味,唔係好覺有酒味,啱晒驚飲酒精水嘅朋友😏

Jenny喺平日下晝嚟,同朋友坐咗大半日都冇乜人,根本就係免費包場😋

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩

𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號鋪

2021-09-22
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果
2021-10-12 74 瀏覽
呢間係大埔少有既高檔法國菜fine dinning咁難得,梗係要食佢啦蝶豆花木魚清湯、鯛魚刺身呢到既野食真係無論賣相定係味道都係超高質粉紅色既清湯真係令人食指大動,打卡又一流本身已經鮮味既鯛魚刺身,再加上用木魚熬成既清湯兩者既鮮甜有加乘作用,而且刺身+清湯口感好清爽作為前菜真係好出色龍蝦濃湯呢個龍蝦湯味道同口感都好香好濃,而且濃得黎好順滑配上香脆既多士好好味牛油烤焗美國甜薯薯條呢道小食認真夠特別通常都係用薯仔做薯條,但佢係用甜薯通常都係炸,但係佢係用烤焗通常冇調味或只點茄汁,但佢係用牛油令佢成個口感同味道都好特別好香牛油味用黎做小食一路食一路吹下水一流傳統法式鵝肝牛柳食法國菜果然點都係要鵝肝同牛柳鵝肝完全冇腥味,而且滿滿既油脂入口即溶,令鵝油既香氣充滿你既口腔,回味無窮牛柳煎到剛剛好,入面呈現誘人既粉嫩咬落去軟熟既肉身,散發住牛肉既濃香,更有鮮嫩既肉汁,令你忍唔住一食再食配菜亦都好精緻而且廚房應該係故意不作太多既調味咁樣就可以同主菜相對heavy既鵝肝同牛柳做balance鮮果、蛋糕、雪糕生果又甜又多款蛋糕口感都唔錯,又唔會過甜雪糕奶香濃,又幼滑最後不得不提就係呢到既飲品都靚得黎又好味
呢間係大埔少有既高檔法國菜fine dinning
咁難得,梗係要食佢啦

粉紅色既清湯真係令人食指大動,打卡又一流
本身已經鮮味既鯛魚刺身,再加上用木魚熬成既清湯
兩者既鮮甜有加乘作用,而且刺身+清湯口感好清爽
作為前菜真係好出色

龍蝦濃湯

呢個龍蝦湯味道同口感都好香好濃,而且濃得黎好順滑
配上香脆既多士好好味
牛油烤焗美國甜薯薯條
呢道小食認真夠特別
通常都係用薯仔做薯條,但佢係用甜薯
通常都係炸,但係佢係用烤焗
通常冇調味或只點茄汁,但佢係用牛油
令佢成個口感同味道都好特別好香牛油味
用黎做小食一路食一路吹下水一流
傳統法式鵝肝牛柳
食法國菜果然點都係要鵝肝同牛柳

牛柳煎到剛剛好,入面呈現誘人既粉嫩
配菜亦都好精緻
而且廚房應該係故意不作太多既調味
咁樣就可以同主菜相對heavy既鵝肝同牛柳做balance
生果又甜又多款
蛋糕口感都唔錯,又唔會過甜
雪糕奶香濃,又幼滑
最後不得不提就係呢到既飲品都靚得黎又好味道
呢兩杯分別係Bubble Bee同埋Sexy On Tree
不論係用黎打卡定係摸住杯底同人吹水都好岩
2021-10-11 64 瀏覽
呢日同屋企人去左大埔食dinner,我地搵左一間好靚既西餐廳食fine dining。入面既環境都幾好。打開餐牌,見到有好多好精緻既野食,仲有啲酒都有好多選擇。小食方面,我地點左焦糖法式燉鵝肝,呢個菜式好特別,甜既cream brûlée 就食得多,鹹既都係第一次食,佢既質感好creamy ,味道好濃郁,配埋麵包一齊食都幾好。主食方面,我地點左慢煮西班牙黑毛豬鞍,豬鞍燒得好靚,肉質嫩滑,配埋焦糖蘋果,好好味。Pasta點左牛肝菌果仁忌廉扁意粉,幾creamy。甜品係朱古力蛋糕。呢度既cocktail都唔錯!
入面既環境都幾好。
打開餐牌,見到有好多好精緻既野食,仲有啲酒都有好多選擇。

Pasta點左牛肝菌果仁忌廉扁意粉,幾creamy。
甜品係朱古力蛋糕。
呢度既cocktail都唔錯!
2021-10-09 65 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$450-500+📍Address: L’amour, Tai Po呢間大埔餐廳既菜式真係唔錯,我地點左前菜:香煎北海道帶子、昆布蘭香腸、椰菜花蓉($188),帶子煎到金黃色好香,椰菜花蓉充滿牛油味,食落唔會太膩。至於主菜: 慢煮西班牙黑毛豬胺、焦糖蘋果($248),豬肉唔韌,肥既油脂位好甘香,豬味好濃厚,第一次見配搭會用紫薯好特別,不過都幾幼滑,焦糖蘋果既清甜,令整體感覺更清新,呢碟既表現意外地出色。同埋我地仲點左蒜片辣椒蟹肉扁意粉($138),我特別鐘意佢炒香左既蒜味,意粉乾身程度岩岩好,蟹肉份量好多,加左少少辣令碟意粉更惹味。如果想點杯可以影相打卡既cocktail可以叫rainbow($118),主要係菠蘿汁,酒味唔太濃,易入口,味道似果汁多。𝐏𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐚𝐦𝐛𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐚𝐮𝐬𝐚𝐠𝐞 ($𝟏𝟖𝟖)Scallops were fried to golden brown. The cauliflower mash potato was full of bu
🇭🇰Hong Kong

📍Address: L’amour, Tai Po

Scallops were fried to golden brown. The cauliflower mash potato was full of butter flavour😍The presentation of the dish looked good

𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐕𝐢𝐝𝐞 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐋𝐨𝐢𝐧 𝐑𝐚𝐜𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 ($𝟐𝟒𝟖)
Pork was really tender and highly recommend. It was served with purple mash potato and caramelised apple, taste refreshing!

𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐀𝐠𝐥𝐢𝐨𝐞 𝐎𝐥𝐢𝐨($𝟏𝟑𝟖)
Portion was large! You can eat the crab meat in every bites! Order this if you like garlic and chilli!!
2021-10-08 62 瀏覽
今年同男朋友既拍拖週年紀念日就去左大埔朋友推介位於太和中心地下既 👫🏻餐廳裝修有氣派有情調, 感覺置身於高級法國餐廳, 加上玻璃大門關上時會轉為磨砂, 感覺非常私隱👍🏾🍸Cocktail - Puppy Love ($128) 比較偏甜, 酒精唔算調得好濃, 上面既bubble好特別好靚, 女士打卡一流📸🍸Mocktail - Blue Angel ($92)🚗男朋友揸車關係, 佢就點左杯無酒精既mocktail – Blue Angel, 都係比較偏甜🧀Grilled Camembert with Crisps ($168)我係超級鐘意食Camembert Cheese😋, 烤過既Camembert Cheese好香好濃, 配埋酥脆既Crisps, 好好食Sea Urchin Pearl Barley ($288)醬汁好creamy, 海膽亦好新鮮, 每一啖煙煙韌韌既薏米飯味道都好濃郁 (配上薏米飯加好多分, 感覺健康D同冇咁膩 )🥩Beef Wellington ($398)功序繁複又考技巧既威靈頓牛柳整得好食又唔會散開哂真係唔容易, 呢到既威靈頓牛柳確實做得唔錯, 由最外層係
今年同男朋友既拍拖週年紀念日就去左大埔朋友推介位於太和中心地下既 [L’AMOUR] 👫🏻

🍸Cocktail - Puppy Love ($128)

🍸Mocktail - Blue Angel ($92)

🥩Beef Wellington ($398)

功序繁複又考技巧既威靈頓牛柳整得好食又唔會散開哂真係唔容易, 呢到既威靈頓牛柳確實做得唔錯, 由最外層係香脆鬆化既酥皮, 之後就係parma ham同香濃既蘑菇蓉, 到最內層肉質有咬口又唔會OVERCOOKED既牛柳, 每一層都做得好好, 而且做得唔易鬆散, 讚!👍🏾
2021-10-08 53 瀏覽
通常fine dining都集中係港島區尖沙咀呢D呢於位於大埔既fine dining都可以話走出一條自己既路比起果D絕對唔遜色,甚至更加正呢個dinner set都幾唔錯,全部野食都好吸引又唔算貴波特酒釀葡萄 法式鵝肝凍葡萄有淡淡酒香,令佢既清甜更為突出鵝肝凍味濃而不騷,凍食令佢更加清爽而不膩特濃龍蝦湯非常濃既一個龍蝦湯入口會嚐到陣陣龍蝦既鮮甜配埋香脆既多士就更加正法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯終於來到我最期待既主菜龍蝦尾爽口又彈牙,仲要勁大件每一口都可以食到龍蝦獨有既鮮甜而且烤過既外殼更令佢有一種誘人既焦香味真係淨係食呢件龍蝦都已經抵晒呢道risotto最特別之處就係用上左洋薏米令佢口感雖然同意大利米一樣都有外面軟內裡少少硬但係口感有些微差別,非常之咁特別味道亦好出色,每一口都會食到濃濃既海鮮味而且口感夠晒creamy同清爽既龍蝦非常之夾帶子亦都煎封得唔錯面頭有微微既焦糖色入面依然保持到嫩滑鮮味鮮果、蛋糕、雪糕賣相幾別緻既一道甜品鮮果估唔到會有咁多種,而且都幾新鮮朱古力蛋糕味道香濃,仲有香甜既馬卡龍雪糕幼滑,奶味濃郁Bumble bee呢到既飲品全部都超級靚,用黎打卡一流,味道更加係
通常fine dining都集中係港島區尖沙咀呢D
比起果D絕對唔遜色,甚至更加正

呢個dinner set都幾唔錯,全部野食都好吸引又唔算貴

波特酒釀葡萄 法式鵝肝凍
葡萄有淡淡酒香,令佢既清甜更為突出
鵝肝凍味濃而不騷,凍食令佢更加清爽而不膩

特濃龍蝦湯
非常濃既一個龍蝦湯
入口會嚐到陣陣龍蝦既鮮甜
配埋香脆既多士就更加正

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯
終於來到我最期待既主菜
龍蝦尾爽口又彈牙,仲要勁大件
每一口都可以食到龍蝦獨有既鮮甜
而且烤過既外殼更令佢有一種誘人既焦香味
真係淨係食呢件龍蝦都已經抵晒
呢道risotto最特別之處就係用上左洋薏米
令佢口感雖然同意大利米一樣都有外面軟內裡少少硬
但係口感有些微差別,非常之咁特別
味道亦好出色,每一口都會食到濃濃既海鮮味
而且口感夠晒creamy
同清爽既龍蝦非常之夾
帶子亦都煎封得唔錯
面頭有微微既焦糖色
入面依然保持到嫩滑鮮味

賣相幾別緻既一道甜品
鮮果估唔到會有咁多種,而且都幾新鮮
朱古力蛋糕味道香濃,仲有香甜既馬卡龍
雪糕幼滑,奶味濃郁

Bumble bee
呢到既飲品全部都超級靚,用黎打卡一流,味道更加係出色
呢杯mocktail飲落有好香濃既橙香
上面仲有果乾
咁好飲又別緻既飲品,配上咁優美寧靜既環境
好適合摸住酒杯底同人傾下計
2021-10-06 121 瀏覽
結婚週年紀念晚餐,諗住食啲高級嘢,見到咁多好評,諗住實無錯啦,點知極度失望!sell到自己高級餐廳咁款,但竟然係一班酒吧妹做侍應,態度同服務都係典型嘅酒吧妹。我哋坐嗰張枱冷氣機滴水,然後換過另外一張枱,都係滴水,咁都冇計啦。我哋叫咗八度菜嘅set dinner,每一度都極之難食!容許我每度菜講一講有幾難食:1- 龍蝦湯:極重味精味,大家樂嘅酥皮龍蝦湯仲好味過佢。2- 魚子醬多士:魚子醬只有鹹味,蒜蓉多士似喺麵包舖買到嘅。3- 鵝肝凍:第一,鵝肝係糊裝(即係凍嘅罐頭鵝肝醬,而唔係新鮮一片片嘅鵝肝凍),第二,佢竟然配雜果(藍莓,奇異果,芒果,提子),啲雜果出曬水,好核突。個侍應同我講以前係配酒釀提子。乜嘢叫以前?即係而家冇啦,咁你同我講嚟做乜嘢?4- 北海道生蠔:蠔冇蠔味,上面有幾粒三文魚子,但係好多皺紋,擺明解凍解得差。隻蠔放喺一pat好濕嘅薯蓉上面,勁核突。盤碟嘅cocktail sauce係好酸嘅番茄醬加上未熟嘅粗粒洋蔥,仲要係外層的老洋蔥…5- 蟹肉伴沙律菜:蟹肉有雪味,又係解凍解得差,同埋唔知點解佢撈雜果(藍莓,奇異,果芒果),又係出水,勁核突,仲有紫色乳酪伴碟…唔通係藍莓乳酪?

我哋坐嗰張枱冷氣機滴水,然後換過另外一張枱,都係滴水
,咁都冇計啦。

1- 龍蝦湯:極重味精味,大家樂嘅酥皮龍蝦湯仲好味過佢。
6- 煎鵝肝牛柳:牛柳冇牛味,大約三成熟,完全沒有落鹽&黑椒調味,鵝肝冇鵝肝味,同埋有倒汗水。伴碟嘅甘筍&露筍好大陣燶味,仲有一pat甘筍蓉和紫薯蓉。全碟嘢冇一樣食物係熱嘅…
7- 帶子配黑松露薏米:帶子ok,黑松露醬味道好cheap(呢個價錢我喺第二度可以食到一片片嘅黑松露喇),配又甜又硬嘅薏米,我只係食到一啖。
8- 海膽雪糕:雲呢拿雪糕(講句公道說話:如果齋雲呢拿雪糕嚟計,味道唔錯)上面加一pat溶爛嘅海膽,勁腥,一啲都唔新鮮,我食咗一啖,想嘔!

最後,我不禁問侍應廚師係咩人?佢會答我話廚師以前喺酒店管理廚房…

總括而言,服務差,食物差到極點,廚師畀我感覺係冇天份、冇經驗嘅十零歲細路,但以為自己好有創意,仲要收我千六蚊!

當中有一個男仔侍應,應該係主管之類,服務算ok,如果你睇到呢個食評,你好快啲走啦,祝你好運
2021-10-03
慶祝紀念
紀念日
2021-10-04 152 瀏覽
專登帶父母黎食好野,感恩可以由頭到尾的每一啖,都係好好味,廚師的選材、廚藝等都係超正,食每一啖都好感謝廚師,好感恩可以食呢餐,我都無其他野想形容,一個字,正用行動說話,我推介俾所有親朋好友
2021-10-04
龍蝦蟹肉沙律
黑松露帶子薏米飯
海膽雪糕
2021-10-04 44 瀏覽
朋友之前試過呢間,話文華東方酒店主廚都係度幫手,野好好食,好奇心底下就一齊黎試下,地方唔難搵,太和落左車黎後,經太和商場落去,經過條村,過馬路就係。去到門外個outlook都幾特別,出面係完全望唔到入面,好似一道白色大門咁,門外有個琴display,有張bar檯,門口有個門鐘按既,但我地冇未按,職員已經知道,仲開門比我地😂😂入面有卡位梳化位,職員安排左梳化位比我地,都幾舒服☺️入到去都幾有情調,暗暗地,如果情侶黎慶祝紀念日簡直一流👍話口未完,就見到隔離檯情侶送晒禮物🎁😂😂😂餐牌有單叫或set,有平有貴,平既300幾蚊個set都有,貴既千幾蚊個人都有,可以自由選擇,但食個氣氛都抵!職員都好細心講解餐牌,服務態度好好👍咁我地最後叫左兩個set,一個係$480既鵝肝牛柳set,一個係$518既龍蝦薏米飯!仲有餐湯,頭盤添!不過野飲就要另外order了但野飲有成頁比你揀,想飲酒有d氣氛既可以有好多選擇,但因為我酒敏感所以就無揀了,揀左無酒精飲品野飲黎左,好得意,類似打左氣入去咁,o係野飲上面整成一個波,用枝飲管一吉就爆左了!諗住杯野咁得意多數都係伏野,點知又幾好飲wo,pink lady幾清新,

入面有卡位梳化位,職員安排左梳化位比我地,都幾舒服☺️

職員都好細心講解餐牌,服務態度好好👍

野飲黎左,好得意,類似打左氣入去咁,o係野飲上面整成一個波,用枝飲管一吉就爆左了!諗住杯野咁得意多數都係伏野,點知又幾好飲wo,pink lady幾清新,而sexy on tree就偏甜,但好好飲。

之後終於到主菜,鵝肝牛柳,鵝肝好好食,但如果再煎香d會更好,牛柳都好林,唔錯!

龍蝦尾洋薏米飯個薏米飯幾得意,一粒粒咁,食完都好飽!

野食最特別既係味道都偏淡,少汁,感覺係想客人盡量食到食物既原汁原味咁,我平時都重口味開,真係好少去感受下食物既原汁原味!今晚真係有好好咁感受過…

食完主菜食甜品,首先比佢既名吸引住-「美女與野獸」,黎到係一個透明樽,好似骰盅咁蓋住一朵玫瑰花,旁邊仲有畫左朵花,好特別,打卡一流👍朵花用蓮蓉整,食落有d似月餅,好搞笑

朋友叫左朱古力心太軟,望落以為心太軟係用雪糕整,因為佢外面似冰咁,食左先知原來佢都係平時既心太軟,而唔係雪糕黎😂😂😂

總括黎講呢間餐廳無論服務同氣氛都好好,伴碟都好有心意,幾特別,好好既一次體驗。