2021-10-15 83 瀏覽
🍽L’amour @lamour_french_dining 上星期突然有興致去法國餐廳食嘢儀式感一下,我哋就揀咗位於太和嘅呢間L’amour。以為去到北區嘅小店應該會冇咩人,點知發現就算閒日唔book位嘅話真係會食唔到!店舖嘅空間唔算大,枱同枱之間嘅距離比較少,但係勝在呢度嘅私隱度高,即使係地舖都唔會比出邊行過嘅行人見到,而且呢度入門口嘅時候仲要撳鐘,確保唔會太多人喺度出出入入~🤍Set dinner~傳統法式鵝肝牛柳($480)一份set dinner係會包埋餐湯、前菜同埋甜品,飲品係需要另外再叫嘅。一場嚟到食法國菜,當然唔少得鵝肝牛柳!首先係嚟到嘅時候已經覺得佢嘅賣相相當吸引,一大片鵝肝放喺牛柳嘅上面,方便一切嘅時候一啖可以食晒兩樣嘢,而且仲有啲乾花伴碟,望到都已經心心眼😍味道方面我哋叫咗牛柳要七成熟,因為唔想太多血水,竟然七成熟都比我想像中腍身同埋易入口,而牛柳嘅大小同埋厚薄度我都覺得恰到好處~🤍Beauty and the Beast (+$48)甜品方面我哋就揀咗呢款「美女與野獸」,叫之前因為餐牌冇相嘅緣故所以其實我哋都完全唔知係乜嘢嚟,抱住好奇嘅心態同埋諗住加得錢應該唔會

🤍Set dinner~傳統法式鵝肝牛柳($480)

🤍Beauty and the Beast (+$48)
甜品方面我哋就揀咗呢款「美女與野獸」,叫之前因為餐牌冇相嘅緣故所以其實我哋都完全唔知係乜嘢嚟,抱住好奇嘅心態同埋諗住加得錢應該唔會差得去邊就叫左。呢間餐廳除咗法國菜出名之外,仲加入左部份嘅分子料理,呢個甜品就係其中一種!佢之所以叫美女與野獸就係因為佢用玻璃蓋蓋住一朵玫瑰花,就好似美女與野獸入面嘅畫面一樣,打開玻璃蓋時,裏面嘅白煙會跟住飄出嚟,相當吸睛😚味道方面玫瑰花係一啲粉粉地狀嘅質感,帶少少紅豆味。

🤍香煎北海道帶子黑松露薏米飯($198)
望落去似係risotto以為冇咩驚喜,先發覺原來佢哋係粒粒分明,而且有啲咬口嘅薏米,對於食開意大利飯嘅我哋感覺相當新鮮!帶子嘅size都相對地大粒,而且黑松露份量雖然唔多,但係仍然夠香~值得一提嘅係呢個飯入面加咗西芹粒,味道較為多變,要注意一下!

嚟到食法國嘢,一坐就起碼兩個鐘,我哋都叫咗mocktail同cocktail 小酌一杯~

🤍Bubble Bee ($82)
🤍Mojito ($92)

💰人均消費:約$500

📍大埔太和路15號太和中心地下38號舖