2022-09-24 52 瀏覽
平日食得多肉類,今次清一清腸胃,去尖沙咀試下印度素食😋。餐廳在孟買起家,之後開到全球世界各地都有分店,加咗印度元素嘅素菜的確受歡迎👍。先來前菜,印度特色烤西蘭花,幾有驚喜♥️,新鮮既西蘭花用咗腰果醬和香料醃一醃先去烤,好好食呀😍。主菜叫咗鷹嘴豆馬薩拉配油炸包,估唔到有2個包,用來點馬薩拉一流😆。馬薩拉好似咖哩但有少少唔同,較乾身剛好黏著食物,好香好惹味。另外叫咗好creamy 既蕃茄湯🥣,mojito🍸和有香料味既孟買半杯茶,都幾特別呀。🔸️印度特色烤西蘭花 $95🔸️鷹嘴豆馬薩拉配油炸包 $98🔸️奶油狀濃滑蕃茄湯 $49🔸️Mojito $60🔸️孟買半杯茶 $35

🔸️印度特色烤西蘭花 $95

🔸️鷹嘴豆馬薩拉配油炸包 $98

🔸️奶油狀濃滑蕃茄湯 $49

🔸️Mojito $60
🔸️孟買半杯茶 $35

印度基於宗教、種姓及歷史緣故,約三成人口,超過四億人口係素食者🌿全球素食人口排名第一嘅國家🌍因此印度料理發展出多元素食文化☘️以蔬果、豆類、乳製品等,加上各式各樣香料調味,創造出五花八門菜色🍽.位於尖沙咀嘅「Kailash Parbat」正正係一間印度素食餐廳🇮🇳超過六十多年歷史,由孟買小街邊檔至今時今日連鎖式全球經營🌟.甫入店內室內明亮光鮮,座位寬躺🔅天花掛上充滿東南亞風情嘅七彩燈籠🏮裝潢非常別緻💕店員大多係印度人,細心介紹每道菜式,熱情有禮☺️.🍴Sev Puri 香脆麵圓脆餅💰$75印度著名街頭小食✨喺圓脆餅上灑滿洋蔥、蕃茄、粟米粒、脆麵條,淋上薄荷甜酸醬🌿香脆口感,加上甜酸及薄荷清爽嘅味道,立即胃口大增🤤令人百吃不厭嘅小食❤️.🍴Punjabi Samosa 咖喱角💰$70用高身馬車盤呈上,好有儀式感😂咖喱角差唔多成個拳頭咁大,勁巨型😯第一次食素食版嘅咖喱角😌酥脆外皮內係辣薯仔蓉、豆、香料,另配上鷹嘴豆咖喱😙唔好睇小佢,都幾辣下且好香香料味😚.🍴Malai Paneer Tikka 奶酪串燒💰$105Paneer係印度一種淡味奶酪,又被稱為奶豆腐🧀燒好嘅奶酪外皮帶點焦香,入口重奶香

🍴Sev Puri 香脆麵圓脆餅
💰$75
Sev Puri

🍴Punjabi Samosa 咖喱角
💰$70

🍴Malai Paneer Tikka 奶酪串燒
💰$105
Paneer係印度一種淡味奶酪,又被稱為奶豆腐🧀燒好嘅奶酪外皮帶點焦香,入口重奶香,無西式芝士嗰種鹹香味,蘸埋特製薄荷酸辣醬,更有種清新感覺☺️
Malai Paneer Tikka

🍴Bhaigan Masala 茄子馬薩拉
🍴Garlic Naan 大蒜烤餅
💰$85、$39
素食Masala都係第一次試,但無損本身香濃嘅味道😋 Masala剛入口味道偏甜,越食辣味就越出🔥好重香料味,夠晒濃郁👍🏻當然唔少得Naan嘅配搭,Naan酥軟煙靭,大蒜與麥香交融😚
Bhaigan Masala

🍹Mango Lassi
💰$59
食印度菜必飲,酸甜味解辣一流,而且夠晒大杯實夠飲👍🏻
🍹Pistachio Milkshake
💰$59
開心果奶昔呢個配搭都係第一次見,好重開心果味,口感滑溜

可能素食關係,食完都唔會有種好膩嘅感覺💕埋單都係人均$200左右,性價比非常高😝未試過印度素食料理的話,相信呢度會比到個唔錯嘅體驗你🥰
Sev Puri
Malai Paneer Tikka
Bhaigan Masala
  • 大蒜烤餅
  • Mango  Lassi
1K
前排又發掘到唔錯既印度菜🇮🇳🇮🇳餐廳裝潢別緻,座位舒適!店內提供多款素食選擇,同朋友試左幾款覺得都唔錯😋😋🌮印度特色街頭拼盤 $150✨一共有4款口味圓脆餅,份量好多~~當中最鍾意印度香脆麵圓脆餅!脆餅上填滿薯蓉🥔、扁豆🫘、洋蔥🧅同番茄🍅~~再淋上薄荷甜酸醬,味道好fresh好開胃🌿🌿🥘蔬菜餃子配洋蔥咖哩 $105✨洋蔥咖哩味道濃郁,甜甜辣辣好惹味!!餃子口感厚實,食到大量蔬菜蓉,好足料❤️❤️-🥪馬薩拉芝士烤餅 $45✨鬆脆餅層包住滿滿芝士,十分邪惡🤤🤤無論就咁食定係蘸咖哩都好好味~~🥙炒雜菜 $85✨廚師將一啲蔬菜(例如西蘭花、花椰菜)沾滿粉漿後拎去炸,再用醬汁炒勻~~口感好香脆!醬汁味道偏甜,感覺有少少似中式既咕嚕肉🥢,幾特別😋😋🍡印度粘士烤特色蘑菇串燒 $99✨烤蘑菇軟綿多汁,配埋半溶芝士🧀味道更香!!朋友話口感好似食緊肉咁🤣🤣🍛乾酪馬薩拉菠菜香飯 $99✨飯粒炒得乾爽,啖啖都好重香料味道~~乾奶酪質地軟綿,拌勻後食層次好豐富❤️❤️☕️凍咖啡配雪糕 $59✨咖啡味道偏淡,加雪糕後好似飲緊奶昔咁🤤🤤-🍹Mango Lassi $59✨芒果味道香甜,同酸奶味道平衡得好好!!清涼又解辣,推介
前排又發掘到唔錯既印度菜🇮🇳🇮🇳

🌮印度特色街頭拼盤 $150✨
一共有4款口味圓脆餅,份量好多~~
再淋上薄荷甜酸醬,味道好fresh好開胃🌿🌿

🥘蔬菜餃子配洋蔥咖哩 $105✨
洋蔥咖哩味道濃郁,甜甜辣辣好惹味!!
餃子口感厚實,食到大量蔬菜蓉,好足料❤️❤️
🥪馬薩拉芝士烤餅 $45✨
鬆脆餅層包住滿滿芝士,十分邪惡🤤🤤
無論就咁食定係蘸咖哩都好好味~~

🥙炒雜菜 $85✨

🍡印度粘士烤特色蘑菇串燒 $99✨
烤蘑菇軟綿多汁,配埋半溶芝士🧀味道更香!!
朋友話口感好似食緊肉咁🤣🤣

🍛乾酪馬薩拉菠菜香飯 $99✨
飯粒炒得乾爽,啖啖都好重香料味道~~
乾奶酪質地軟綿,拌勻後食層次好豐富❤️❤️

☕️凍咖啡配雪糕 $59✨
咖啡味道偏淡,加雪糕後好似飲緊奶昔咁🤤🤤
🍹Mango Lassi $59✨
芒果味道香甜,同酸奶味道平衡得好好!!
清涼又解辣,推介大家試試👍🏻👍🏻
之前試過樓下既Anjappar,呢次試埋3/F既印度素食餐廳😛。呢間裝修一啲都唔似印度餐廳😳,好有特色。座位都幾多,適合約朋友一齊食💕。🔅印度特色薄荷水配炸圓脆泡芙 ($70)印度泡芙未試過好新奇,所以叫左個黎試下😳。泡芙脆脆既外層加埋薯蓉同扁豆,口感幾特別。🔅蔬菜胡蘆巴奶油腰果肉汁 ($85)見到係chef’s special所以叫左😳。少少辣,加左菜同葫蘆巴(methi)既gravy,食落又唔錯😎。🔅印式炸白菜(乾) ($85)炸白菜球有大概10粒左右,配左大蒜醬油所以好香好惹味!大推!炸到少少焦香,收埋汁好香口🥰。怕太重口可以配naan一齊食😋。🔅印度特色烤西蘭花 ($95)西蘭花雖然烤得有少少燶,不過食落一啲都唔乾,加埋自家製腰果醬同香料唔錯👍🏻。🔅大蒜烤餅 ($39)雖然少少油,但烤得好香蒜味,又夠煙韌😋!🔅Patiyala Lassi(Mango) ($59)Mango lassi入面有少少茴香籽(?)幾特別。🔅Cold coffee with ice cream ($59)💬食肉獸既我第一次試印度既素菜,相當有驚喜😋。呢次大膽少少叫左啲平時無試過既菜式又幾好食😚,不愧係全

印度特色薄荷水配炸圓脆泡芙
🔅印度特色薄荷水配炸圓脆泡芙 ($70)
蔬菜胡蘆巴奶油腰果肉汁
🔅蔬菜胡蘆巴奶油腰果肉汁 ($85)
印式炸白菜(乾)
🔅印式炸白菜(乾) ($85)

印度特色烤西蘭花
🔅印度特色烤西蘭花 ($95)
大蒜烤餅
🔅大蒜烤餅 ($39)
雖然少少油,但烤得好香蒜味,又夠煙韌😋!

🔅Patiyala Lassi(Mango) ($59)
Mango lassi入面有少少茴香籽(?)幾特別。

💬食肉獸既我第一次試印度既素菜,相當有驚喜😋。呢次大膽少少叫左啲平時無試過既菜式又幾好食😚,不愧係全球多國都有分店既既印度連鎖餐廳😎。
2022-09-03 416 瀏覽
素食者注意‼️ 位於尖沙咀嘅萬事昌廣場裏面有間主打正宗印度素食料理嘅餐廳🥬 唔講唔知原來佢哋全球10個國家地方都有分店㗎!餐廳環境乾淨企理,座位闊落,裝修精緻而且店員十分親切有禮貌😉 落單時仲會主動解釋同推介店內嘅特色印度菜式俾客人添~ 超級推薦大家過嚟試試呀😝 🌮 Pani Puri超級可愛嘅油炸圈泡芙小食☺️ 外層香脆可口,裏面係香料薯蓉扁豆,旁邊更附上印度特色薄荷水同酸豆醬,店員話要先倒入去小圈餅再食用!整體口感豐富,又玩得又食得😙🍄 Do Rukha Khumb蘑菇控表示要瘋了!蘑菇粒煎得好香口,咬落去好有肉感而且會爆汁~ 配埋濃厚嘅芝士真係不得了🥺🧀 Masala Cheese Naan芝士烤餅烤得啱啱好,軟硬度適中,質感鬆軟而且幾濕潤,唔會乾爭爭或者覺得好頸渴☺️ 值得一讚係入邊嘅芝士份量!香濃惹味超級邪惡😳🥙 Saag Paneer乾酪鮮菠菜泥嘅味道比起一般嘅咖喱更加清新🥦 食落去幾開胃而且好健康!裏面更配上粒粒奶酪,口感同味道都有啲似豆腐,幾特別😝🥘 Pot Rice 雖然叫四川醬炒飯但一啲都唔辣🌶 啱晒唔食得辣嘅朋友仔呀~ 蔬菜份量好多,飯粒粒粒分明,醬汁調味適中唔會過鹹,

🌮 Pani Puri

Masala Cheese Naan

🥙 Saag Paneer
Saag Paneer

🥘 Pot Rice
雖然叫四川醬炒飯但一啲都唔辣🌶 啱晒唔食得辣嘅朋友仔呀~ 蔬菜份量好多,飯粒粒粒分明,醬汁調味適中唔會過鹹,絕對值得一試😌
Pot Rice

🥭 Partiyala Lassi
芒果印度酸奶冰沙配上大量粒粒茴香,入口順滑而且甜度適中,成個甜品咁,會encore!
Partiyala Lassi  andNamkeen Pink Peru

🍑 Namkeen Pink Peru
估唔到呢杯番石榴果汁竟然係辣嘅!店員話傳統嘅整法係會加啲辣椒同tabasco落去杯嘢飲度,味道清甜夠晒惹味,飲吓飲吓都幾過癮😉
Pani Puri
Do Rukha Khumb
Masala Cheese Naan
Saag Paneer
Pot Rice
2022-08-28 280 瀏覽
想食印度菜😁, 搵了好幾間, 因為星期五的關係有一間要八點半才可以進入, 所以到最後決定在Kailash Parbat用餐🍽️。( 地址 : 尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室) 餐廳在印度有65年歷史,主打印度素菜🌱,餐廳在其他國家也有開分店。晚餐📋 ~ 印度特色薄荷水配炸圓脆餅、咖哩芝士薯仔包、大蔥烤餅芝士烤餅、印度黏土烤特式奶酪串燒、印度奶酪咖哩、芒果酸奶沙冰和番石榴特飲。 🔸印度特色薄荷水配炸圓脆餅🫓 ~ 之前去印度的時候, 見到街邊周圍都賣著這個小食, 很想試但當時又怕。 今次終於有機會畀我在香港食到, 脆脆的餅,不是我喜歡的口味, 不過都幾有特色,可以一試😉。 🔸咖哩芝士薯仔包🍞 ~ 麵包似我們平時的餐包, 配上咖哩醬和洋蔥🧅一起食。 🔸印度黏土烤特式奶酪串燒🍢 ~ 口感軟綿綿的,帶有點微辣。🔸大蔥烤餅🥠 & 芝士烤餅🥠 ~ 食印度菜又點少得Naan烤餅呢? 兩款口味都好, 配咖哩吃,味道不錯。 🔸印度奶酪咖哩🥘 ~ 辣度適中, 咖哩裏有鷹嘴豆, 配薄餅之選。 🔸芒果酸奶沙冰🍹 ~ 味道不錯酸酸甜甜。 🔸番石榴特飲🍸 ~ 有清香的番石榴味, 入口清爽。 Kailash P

印度特色薄荷水配炸圓脆餅

印度特色薄荷水配炸圓脆餅

咖哩芝士薯仔包

🔸印度黏土烤特式奶酪串燒🍢 ~ 口感軟綿綿的,帶有點微辣。
印度黏土烤特式奶酪串燒

大蔥烤餅 & 芝士烤餅

印度奶酪咖哩

🔸芒果酸奶沙冰🍹 ~ 味道不錯酸酸甜甜。
芒果酸奶沙冰

🔸番石榴特飲🍸 ~ 有清香的番石榴味, 入口清爽。
番石榴特飲

Kailash Parbat 是一間正宗的印度菜, 價錢適中,可以一試。

2022-08-26
大蔥烤餅 & 芝士烤餅
芒果酸奶沙冰
番石榴特飲
  • 大蔥烤餅&芝士烤餅
以前比較少食印度菜🇮🇳,但見宜家越黎越熱門,所以小編又黎試下呢間既素菜😜 Kailash Parbat係由孟買第三代經營既,已經有五十幾年既歷史~ 喺全球好多個地方都有分店,老闆娘希望香港人可以感受到印度菜🇮🇳唔單止係以辣為代表,應該係辛香辣甜酸齊全既多元化味道~ 估唔到以豆為主既菜式🍴可以咁多樣化,全部既味道都幾令人驚喜同好食😋 另外呢到既環境明亮舒適,以當地家常食器單車🚴、鐵皮火車🚄等等黎做擺設,色彩繽紛,感覺雅緻同埋令人好開心(5 😍 係滿分,🤩係半分)印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙 (Ragda Dahi Puri) 🍶🌰 - $80 (好味指數:😍😍😍😍🤩)第一次食酸既泡芙🌰😂 感覺好得意,香脆的既圓麥餅🌰入面係薯仔🥔、蘭度豆同埋薑黃麵條碎等等,上面仲有啲酸酸甜甜既紅石榴粒,醬就係乳酪、薄荷🌿加羅望子打成既,羅望子又叫做印度豆或者酸豆,味道酸酸甜甜,口感好豐富,有顆粒既咬口亦有creamy同外脆內軟既感覺,食材雖然多但味道好夾同和諧,夠靚同埋有新鮮感~乾鷹嘴豆馬薩拉 (Pindi Chole Masala) 🥘 - $85 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢一款馬薩拉係一款番茄底既咖

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙

呢一款馬薩拉係一款番茄底既咖哩🍅🥘,由洋蔥🧅、薑、大蒜🧄、紅辣椒🌶️同番茄🍅組成,風味溫和,辣辣地同埋帶有啲酸味,香料部分應該有綜合香料香菜籽、小茴香、薑黃、香氣芬芳既小豆蔻、丁香、乾芒果粉🥭等等,配埋有淡淡板栗香味同甜味既鷹嘴豆,真係有有咬口又惹味,用少少黎送個包都好夠味
乾鷹嘴豆馬薩拉

洋蔥烤包 (Kulcha) 🧅🥙 - $45 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
咬落去已經感受到嗰種清新既麥香🌾,配埋香甜唔會過生既洋蔥🧅幾香口,另外個質地都幾濕潤,香軟酥脆帶啲煙韌,配埋個乾鷹嘴豆馬薩拉🥘一齊食都正~

咖喱芝士薯仔包 (兩件) (Pav Bhaji (Cheese)) 🥘🧀️🥔🍞 - $95 (好味指數:😍😍😍😍)
Pav係一種軟包🍞,喺印度🇮🇳Pav係 “1/4” 既意思,因為一做包🍞就是四個連成一底~ 估唔到呢個用牛油🧈煎香過既包都咁鬆軟酥香~ 而Bhaji 就係一種蔬菜咖喱🥬🥘,入面主要有番茄🍅同薯仔🥔,有薯蓉🥔所以個口感會綿同creamy啲,仲會即興睇下仲有無其他菜都可以擺埋落去打成蓉,而調味料估係落左黑胡椒⚫️、綠荳蔻、香菜🌿、茴香、辣椒🌶️、決明子、肉桂、丁香同乾芒果粉🥭等等,上面仲有埋有微甜濃郁奶香🥛既芝士🧀️就更加香口,味道唔錯~
咖喱芝士薯仔包

大蒜烤餅 (Garlic Naan) 🧄🫓 - $39 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
食完第一個Kulcha之後覺得意猶未盡,所以就叫多一個大蒜烤餅 🧄🫓試下😂 咬落去已經感受到個麥香🌾同香口惹味既蒜香🧄,食落唔會油膩,有啲厚度唔會太薄,外脆內軟帶啲煙韌,不論係就咁食定係蘸埋上面既咖喱🥘都正🤤
大蒜烤餅

玉米湯 🌽🥣 - $49 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個粟米湯🌽🥣入面有粟米🌽、紅蘿蔔🥕、青豆🟢、白胡椒⚪️,一睇就係三色豆既配搭,會唔會已經嚇親唔少朋友😂 不過今次既唔同,味道唔錯而且幾有咬口,唔會有嗰種草青味,有淡淡既粟米🌽香味,如果濃啲就更加好~ 另外吊味既係白胡椒⚪️,白胡椒⚪️既味道比起黑胡椒⚫️淡,帶有少少既嗆味,辣度比較低所以會有比較多人可以接受到~
玉米湯

Patiyala 芒果酸奶沙冰 (Mango Patiyala Lassi) 🥭🍹 - $59 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯就係lassi沙冰🍹,lassi係一種印度既乳酪,乳酪、水💧同冰🧊既比例係1:1:1,配埋芳香既芒果🥭,味道酸酸甜甜幾好飲,另外仲有啲香料粒,感覺有啲似帶有草青味🌿加少少柑橘🍊甜味既茴香籽,味道幾特別~ 整體開胃解膩,凍冰冰真係用黎消暑一流~

開心果奶昔 (Pistachio Milkshake) - $59 (好味指數:😍😍😍😍)
開心果呢個口味真係越黎越hit😂 估唔到呢到都跟得好貼,所以我就叫左😜 呢杯既質感會再creamy啲,有幾濃郁既開心果堅果🌰香味,同奶香🥛平衡得幾好真係幾正🤤 甜度亦都適中,

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙
乾鷹嘴豆馬薩拉
咖喱芝士薯仔包
玉米湯
2022-08-21 231 瀏覽
🌸滋味精緻印度素菜🌸Kailash Parbat🍽想品嚐滋味親精緻的印度素食餐?今天我便相約好友到了尖沙咀一間主打滋味正宗印度素菜的餐廳-「Kailash Parbat」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,座位寬敞,店員十分親切殷勤有禮,店員細心為客人下單及不時收拾碗碟。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣SEV PURI 印度香脆麵圓脆餅 $75這是一款印度傳統街頭小食,以脆餅配搭香脆麵圓,配上清新紫洋蔥及多汁紅石榴,配搭豐富滋味。2️⃣PANEER TIKKA LABABDAR 乾酪濃滑番茄肉汁 $109這款以乾酪配搭香濃開胃蕃茄肉汁,味道濃郁開胃,與烤餅一起食用,十分惹味。3️⃣PAV BHAJI 咖哩芝士薯仔包 $95這款以芝士配搭香濃咖喱,加上清新洋蔥粒及新鮮檸檬,與烤焗的薯仔餐包一起食用,配搭有特色,十分惹味。4️⃣PANEER THREE PEPPERS 印度風味豉椒奶酪 $95這款是甜甜酸酸的菜式,有風味爽口豉椒及濃郁奶酪,味道清新開胃。5️⃣Garlic Naan 大蒜烤餅 $39大蒜烤餅香脆滋味,帶香濃香蒜味道,配搭咖喱一起食用十分滋味。6️⃣Strawberry Milkshake 士多啤
🌸滋味精緻印度素菜🌸Kailash Parbat🍽

3️⃣PAV BHAJI 咖哩芝士薯仔包 $95

印度風味豉椒奶酪

5️⃣Garlic Naan 大蒜烤餅 $39
大蒜烤餅

6️⃣Strawberry Milkshake 士多啤梨奶昔 $49
士多啤梨奶昔香滑濃稠,呈少女心粉紅色,味道鮮香清甜。
士多啤梨奶昔

7️⃣Mango Lassi 芒果乳酪 $58
這是印度菜必點的芒果乳酪,質感香滑,帶鮮香芒果味,甜而不漏。
芒果乳酪

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分

總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,有多款特色飲品,絕對是尖沙咀一帶高質精緻印度素食之選❗

📍Kailash Parbat (尖沙咀):尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室
2022-08-20
10 分鐘 (堂食)
印度香脆麵圓脆餅
乾酪濃滑番茄肉汁
印度風味豉椒奶酪
士多啤梨奶昔
芒果乳酪
  • 奶酪番茄馬薩拉
  • 粉紅秘魯
  • 咖哩薯仔包
📍Kailash Parbat - 尖沙咀去完科學館睇恐龍展🦖要搵啲野食醫下肚😋尖沙咀有好多印度菜👳🏽‍♂️哩間素食印度餐廳啱晒想瘦身又想食好味道嘅我🤣即刻捉埋男朋友🦭一齊去“掃食!素食”先!😋餐廳氣氛比想像中更闊落更光猛!裝修格調反而有啲似西餐廳!掃完QR code 見menu好多野食都有圖片又有中英對照📖非常貼心🥰Palak Patta Chaat 印度特色香料菠菜 $75香脆菠菜🥬真係好香脆😋餐廳好用心咁將一塊塊菠菜蘸炸漿🤤將佢做成類天婦羅嘅做法🍤炸完嘅菠菜再係上面加乳酪同甜辣醬😌再加埋一粒粒嘅石榴係上面襯托!睇落都好吸引🤗食落醬料好配合炸菠菜!食完唔會覺得油膩反而會覺得佢幾開胃🤔呢個配搭都幾新鮮!Shahi Paneer 印度奶酪咖喱 $105Kulcha 印度特色孜然青辣椒洋蔥餡餅 $45食印度野order咖喱一定唔少得😝但係奶酪咖喱就係第一次試😋咖喱唔算太辣🌶奶酪係裡面擔當一個麵包擔當🥖索滿咖喱嘅奶酪加上佢自己本身淡淡嘅芝士香🧀飽肚又好味😋如果一粒粒嘅奶酪點咖喱唔夠喉😂仲有印度餡餅!佢同naan有啲相似不過裡面充滿更多材料!有洋蔥🧅同香蔥🌱味道更豐富👍🏻Paneer Tikk
📍Kailash Parbat - 尖沙咀

Palak Patta Chaat
印度特色香料菠菜 $75

Shahi Paneer
印度奶酪咖喱 $105
Kulcha 印度特色孜然青辣椒洋蔥餡餅 $45

Paneer Tikka
印度黏土烤特色奶酪串燒 $105
既然奶酪浸咖喱咁過癮😋就encore多個奶酪串燒試下🍢一個串燒有兩隻味✌🏻有印度原味辣味同薄荷味🌿奶酪燒到表面焦黃🧀比起咖喱入面嘅奶酪😝芝士香更出而且唔會乾晒!證明廚房師傅火候掌控得好🔥

旁遮普式薩摩薩咖喱角 $70
店員同我們講哩個係印度最受歡迎嘅小食之一!如果未試過一定要試下😋既然大力推薦💪🏻咁就不落人後叫返個試試!上枱見到兩個大咖喱角放左係個手推車裝飾上面🚲好有街頭風味😌兩個咖喱角大大個🤯咬落去個皮好鬆化!唔似港式咖喱角咁薄chi chi🤣哩個咖喱角有千層酥嘅feel🤣裡面係咖喱薯仔蓉🥔辣辣地襯晒個層酥皮!夾埋一齊食呢個超大咖喱角感覺真係大滿足🥰點埋個鷹嘴豆醬更添兩分印度風情👳🏽份量超多!大大個咖喱角fill滿晒薯仔蓉🥔食完都飽左3成🤣食量少啲嘅朋友仔可以當佢主食而唔係小食🤭

Patiyala Lassi
芒果酸奶冰沙 $59🥭
Kingfisher
印度啤酒 $40🍺
食緊咖喱角嘅同時突然覺得好啱送酒🍻睇menu先發覺原來真係有啤酒飲😋店員話kingfisher呢隻係印度啤酒🍺出面餐廳都少見😳所以嗌左一枝試下!入口麥味濃但又唔算太苦🌾幾順口!用黎送咖喱角同燒奶酪啱晒🤣
唔太好酒嘅男朋友就揀左印度菜必點嘅芒果lassi🥭芒果味突出👍🏻而且中間仲有啲香料果籽😬咬開佢會有清涼嘅香料味🌿享受芒果香氣嘅同時仲可以清新口腔😊一舉兩得✌🏻

估唔到印度都有素食餐廳👍🏻之前男朋友仲怕素食食唔飽😂結果食到捧住個肚滿足咁走🤰🏻素食都可以食得咁滿足😋想試印度素食嘅朋友仔可以一戰👍🏻
今日去到尖沙咀呢間印度嘢,喺全球世界各地都有分店,佢哋主打用素菜去整印度嘢食,平時就覺得食菜好無聊,沙律都係咁,但加左印度元素嘅素菜呢真係豐富好多!真心健康又幾特別!🍴脆玉米小食 $75 (7/10)洋蔥碎,碎番茄和玉米再配濃郁辣醬。呢一個係印度嘅街頭小食,入邊有好多洋蔥說一啲豆類,再加啲脆皮包住,入口係好香脆,酸酸辣辣,睇落好似好油膩但識落好健康嘅感覺!一啖一個真係啱啱好啊!個口感都幾特別唔錯㗎。🧀印度粘士烤特式奶油狀乾酪串燒 $105 (7/10)呢個係印度版嘅芝士,配咗個洋蔥圈沙拉薄荷酸辣醬,芝士個口感有啲似豆腐渣,唔係好食得出芝士味道🤣但加埋個好清新嘅薄荷醬,感覺都幾特別,但又唔係好酸好辣有少少香草嘅味道!🍴馬薩拉秋葵 $85 (7.5/10)秋葵及綠辣椒配煙黑味洋蔥和菠菜肉汁,呢個睇落去非常綠油油,食落係比較偏油膩,係有少少辣,口感都係好豐厚,加埋秋葵辣椒薯仔洋蔥口感都幾豐富。個人覺得呢個味道係比較偏刺激,可能鍾意食辣嘅朋友會鍾意多啲!🍴 奶油黑扁豆紅芸豆肉汁 $90 (8/10)呢個冇諗過咁好食!佢都係印度嘅咖喱嚟嘅,比較似我哋平時食到咁,大用黑扁豆去煮係勁香濃!個香料味好

🍴脆玉米小食 $75 (7/10)

🧀印度粘士烤特式奶油狀乾酪串燒 $105 (7/10)

🍴馬薩拉秋葵 $85 (7.5/10)

🍴 奶油黑扁豆紅芸豆肉汁 $90 (8/10)
呢個冇諗過咁好食!佢都係印度嘅咖喱嚟嘅,比較似我哋平時食到咁,大用黑扁豆去煮係勁香濃!個香料味好重幾香一點都唔會好辣,感覺好creamy,好啱送個餅食。

🍴 NAAN 烤餅 $29 (8/10)
個餅係一如既往好食😋,好鬆化,唔會太乾太硬。加埋咖喱真係一流!

🍋GINGER LEMONADE $45 (7/10)
酸酸地好似檸檬起泡水咁,但係唔係好飲到薑味。

🥭MOJITO MANGO $60 (7/10)
朋友飲嘅,好香濃嘅芒果味同埋好大陣薄荷味道!

推薦指數: 7.5/10
啱晒素食嘅朋友,或者想食得健康啲濃味啲都可以去試吓!真係一間坐得好舒服,高質嘅印度素菜館!
2022-08-14 53 瀏覽
成日食好多肉,間唔中都想轉下口味食素。見呢間餐廳都幾多好評。呢日就同男朋友試試佢🥰>脆玉米小食:色彩繽紛好吸引,有洋蔥碎、蕃茄、粟米粒+好似麵碎既野,口感比較豐富,甜甜辣辣咁,好得意又有特色!>薄荷醬薯餅芝士三文治:西方+印度既fusion 菜,估唔到又出奇地好味,好多熱溶芝士,配埋薯餅都幾夾,雖然冇肉食,但係好鹹香惹味,比較多澱粉,食完都幾飽。>茄子馬薩拉:本身仲驚食素會好單調🥺但係馬薩拉味道濃郁又香口,而茄子咁岩係吸汁既野,所以會煮到又腍又入味 。>薯仔餡餅:烤到岩岩好,唔會好燶,餡餅裡面有薄薄一層咖啡薯仔,食落辣辣地,點埋咖哩食雙重滋味。>印度特色烤西蘭花:用上腰果醬、豆蔻粉+印度香料醃製,烤完都幾juicy,健康又好味。>士多啤梨奶昔:酸酸甜甜咁好解辣,應該係用新鮮士多啤梨打,冇額外加糖漿,唔會係死甜味,面頭仲加左個士多啤梨雪糕,肥死😆>雲呢拿奶昔:呢款就會甜少少,都係會有雪糕響面,幾好飲。
成日食好多肉,
間唔中都想轉下口味食素。
見呢間餐廳都幾多好評。
呢日就同男朋友試試佢🥰

>脆玉米小食:色彩繽紛好吸引,
有洋蔥碎、蕃茄、粟米粒+好似麵碎既野,
口感比較豐富,甜甜辣辣咁,
好得意又有特色!

>薄荷醬薯餅芝士三文治:
西方+印度既fusion 菜,
估唔到又出奇地好味,
好多熱溶芝士,配埋薯餅都幾夾,
雖然冇肉食,但係好鹹香惹味,
比較多澱粉,食完都幾飽。

>茄子馬薩拉:
本身仲驚食素會好單調🥺
但係馬薩拉味道濃郁又香口,
而茄子咁岩係吸汁既野,
所以會煮到又腍又入味 。

>薯仔餡餅:烤到岩岩好,唔會好燶,
餡餅裡面有薄薄一層咖啡薯仔,
食落辣辣地,點埋咖哩食雙重滋味。

>印度特色烤西蘭花:
用上腰果醬、豆蔻粉+印度香料醃製,
烤完都幾juicy,健康又好味。

>士多啤梨奶昔:酸酸甜甜咁好解辣,
應該係用新鮮士多啤梨打,
冇額外加糖漿,唔會係死甜味,
面頭仲加左個士多啤梨雪糕,肥死😆

>雲呢拿奶昔:呢款就會甜少少,
都係會有雪糕響面,幾好飲。
2022-08-12 31 瀏覽
成日食西餐同日本野食到悶~ 所以就決定去下D印度餐廳~ 環境好舒服好靚😇 而且食物好多款式揀😌今次就叫咗呢幾款品嚐一吓😉Bambaiya Dahi Puri $75呢個外型好特別,比較似粒狀嘅Donut🥯 佢嘅外皮幾脆,內裏餡料好好食,有薯仔🥔、豆、乳酪、石榴,口感超豐富,好易入口🥳 係一道相當開胃嘅小食💥Patiyala Lassi $59芒果同酸奶配搭實無死🤪 唔算太甜,讚👍🏻🌹Rose Milkshake $49Rose味幾香,但就甜左少少,整體都好smooth✌🏻Chilli Garlic Noodles $75呢個炒麵辣辣地,幾香口😜Kulcha $45餡餅有得揀洋蔥🧅 / 馬薩拉,餡餅有四件,每塊入面都有薄薄一層洋蔥,就咁食已經好夠味,食落都幾飽肚🤰🏻同埋咖哩食就啱啱好!!Amritsari Aloo Gobi $85一上枱就有濃濃咖哩味,入面有好多薯仔 & 椰菜花🥦 咖哩十分惹味,辣度啱啱好,用黎送飯一流😍Malai Broccoli Tikka $95呢個健康得黎又可以當食下零食🙈 配埋個醬汁,JENG!!總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務態度 :

Bambaiya Dahi Puri $75

Patiyala Lassi $59
芒果同酸奶配搭實無死🤪 唔算太甜,讚👍🏻

🌹Rose Milkshake $49
Rose味幾香,但就甜左少少,整體都好smooth✌🏻

Chilli Garlic Noodles $75
呢個炒麵辣辣地,幾香口😜

Kulcha $45

Amritsari Aloo Gobi $85

Malai Broccoli Tikka $95
呢個健康得黎又可以當食下零食🙈 配埋個醬汁,JENG!!

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍
回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍

📍Kailash Parbat
🏢尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室
🕗星期二至日 11:00 - 14:00 / 18:00 - 23:00
2022-08-07
🅺🅰︎🅸🅻🅰︎🆂🅷 🅿︎🅰︎🆁🅱︎🅰︎🆃🇮🇳對素食者嚟講又多一個選擇啦🥒印度咖喱🍛相信多數都習慣揀肉🍖無諗過呢個芝士盛宴咁驚青🤩依家openrice book仲有折🥰﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/奶酪番茄馬薩拉🍅 $85/ (4.3/5)加入蕃茄🥫辣度大約5小🌶好惹味 必嗌naan一齊食🤤奶酪🧀️都有約5舊好足料 整體濃味但唔易膩🔥/印度粘土烤特式奶酪串燒🧀️ $95/ (3.9/5)有兩款芝士 橙香料同綠薄荷汁兩串🍢好軟綿綿有啲似burrata cheese口感🧀橙色嘅羊🐑奶味較強 綠色嘅就淡味啲🥛有啲似硬豆腐/印度粘土烤蘑菇串燒🍄 $95/ (2.8/5)本身以為係大蘑菇點知一上枱比佢分量嚇親🥺原來係罐頭菇嘅size🥲有12粒中間讓咗芝士醬🧀雖然好多汁 但係比價比偏低/𝑃𝑎𝑛𝑖 𝑃𝑢𝑟𝑖 $70/ (3.6/5)第一次食炸波波好得意⚾️入面有薯仔🥔粒同豆 店員教自己倒梅醬同微辣薄荷水 一啖食爆汁好特別😍/𝐺𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 𝑁𝑎𝑎𝑛🫓 $30/ (4/5)比一般印度naan薄身 唔會好似食緊麵包咁厚🍞蒜蓉🧄同香草🌿味突出啱晒點咖哩🤤﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🅺🅰︎🅸🅻🅰︎🆂🅷 🅿︎🅰︎🆁🅱︎🅰︎🆃

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/奶酪番茄馬薩拉🍅 $85/ (4.3/5)

/印度粘土烤特式奶酪串燒🧀️ $95/ (3.9/5)

/印度粘土烤蘑菇串燒🍄 $95/ (2.8/5)

/𝑃𝑎𝑛𝑖 𝑃𝑢𝑟𝑖 $70/ (3.6/5)

/𝐺𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 𝑁𝑎𝑎𝑛🫓 $30/ (4/5)
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
  • 奶酪蕃茄馬薩拉
2022-08-08 48 瀏覽
印度🇮🇳菜都食過幾次,今次黎到呢間素食印度菜餐廳,無論係餐廳的裝潢或者每一道菜都會帶比你驚喜🤩餐廳除了環境乾淨舒適之外,裝修色彩繽紛,週圍都係打卡位!📸每一道素菜都色香味俱全,完全有別於一般的印度菜!😍🌟Patiyala Lassi 酸奶冰沙 $59冰凍印度酸奶冰沙,芒果味非常香甜,濃度適中。🌟Namkeen Pink Peru 粉紅秘魯 $55特製辣番石榴果汁,又唔覺得佢辣,番石榴汁飲落反而有一種好清新的感覺!🌟Pav Bhaji 咖喱薯仔包 (兩個) $85 孟買特色芝士薯仔咖哩配煎牛油包,牛油包好軟熟,特色芝士薯仔咖哩唔辣,咖哩味香濃!🌟Chole Bhaturas 鷹嘴豆馬薩拉配油炸包 $98賣相好靚,油炸包吹脹左好大個,不個打卡要快手!油炸包一D都唔油膩,鷹嘴豆醬非常幼滑,非常好的配搭。🌟Ragda Dahi Puri 印度特色鷹嘴豆酸奶餡炸圓脆泡芙 $80好有特色的一道菜,6個油炸脆泡芙,裡面裝住鷹嘴豆咖哩薄荷豆醬餡,再淋上香料酸奶,酸酸甜甜,食完非常醒胃。🌟Veg Crispy 炒雜菜 $85用一個好有特色的黑色器皿裝住,好特色!雜菜用甜辣蒜醬油炸,食落好香脆,口感一流!

🌟Patiyala Lassi 酸奶冰沙 $59
冰凍印度酸奶冰沙,芒果味非常香甜,濃度適中。

🌟Namkeen Pink Peru 粉紅秘魯 $55

🌟Pav Bhaji 咖喱薯仔包 (兩個) $85

賣相好靚,油炸包吹脹左好大個,不個打卡要快手!
油炸包一D都唔油膩,鷹嘴豆醬非常幼滑,非常好的配搭。

🌟Veg Crispy 炒雜菜 $85
用一個好有特色的黑色器皿裝住,好特色!
雜菜用甜辣蒜醬油炸,食落好香脆,口感一流!

🌟Achari Aloo Tikka 印度粘土烤薯仔 $80
薯仔整成一個個薯蓉球,炸脆後配洋蔥圈沙拉及薄荷酸辣醬,非常香口惹味!
2022-08-07 28 瀏覽
尖沙咀一向美食林立🥢繼上次初嚐印度菜後🇮🇳今日又嚟到附近挑戰正宗印度純素料理😽餐廳環境舒適👍🏻座位寬敞🗯裝潢時尚有格調✅佈置充滿印度色彩✨有興趣嘅朋友不妨一試💁🏻‍♀️🔸KP Chaat Platter ($150)➿印度特色街頭拼盤拼盤包含四款唔同嘅圓脆餅🥯每款所用嘅食材都唔一樣👀味道有酸甜帶辣嘅🌶亦有甜辣鹹香嘅😎係一道相當開胃嘅小食💥🔸Tuk Tuk ($70)➿特色脆薯仔及芋頭金黃酥脆嘅薯片🤠配上印度特色香料同薄荷酸辣醬🙌🏻香辣又惹味❗️🔸Malai Broccoli Tikka ($95)➿印度特色烤西蘭花烤西蘭花🥦以自家製腰果醬、豆蔻粉同印度香料醃製而成😺入口新鮮脆嫩💋相當有特色💫🔸Paneer Three Peppers ($95)➿印度風味豉椒奶酪菜色混合三色椒同炒奶酪粒🎉口感相當豐富💃🏼再用上甜酸醬同香料調味🎖更添味道層次😋🔸Shahi Paneer ($105)➿印度奶酪咖喱以碎香料乾酪配搭洋蔥🧅同番茄製作而成嘅奶酪咖哩🥘帶有甜味且易入口👄值得一試😈🔸Taka Tak Mushroom Masala ($95)➿蘑菇洋蔥咖哩咖哩香濃馥郁🥳辣勁十足☄️內有唔少鮮美蘑菇🍄嗜辣嘅

🔸KP Chaat Platter ($150)
➿印度特色街頭拼盤

🔸Tuk Tuk ($70)
➿特色脆薯仔及芋頭

🔸Malai Broccoli Tikka ($95)
➿印度特色烤西蘭花

🔸Paneer Three Peppers ($95)
➿印度風味豉椒奶酪

🔸Shahi Paneer ($105)
➿印度奶酪咖喱

➿蘑菇洋蔥咖哩
咖哩香濃馥郁🥳辣勁十足☄️內有唔少鮮美蘑菇🍄嗜辣嘅朋友絕不能錯過🤘🏻

🔸Garlic Naan ($39)
➿大蒜烤餅(可選原味或牛油味)
大蒜烤餅入口軟熟煙韌😃餅皮充滿牛油香🧈配搭埋大蒜嘅香氣🧄非常吸引🎊

🔸Masala Cheese Naan ($45)
➿馬薩拉芝士烤餅
同樣係烤得香脆煙靭嘅芝士烤餅🍞帶有香濃芝士味🧀蘸上咖喱醬👏🏻別有一番風味😽

🔹Mango Lassi ($59)
🔹Cold Masala Milk Tea ($60)
🔹Ice Lemon Tea ($40)
🔹Vanilla Milkshake ($49)