2022-10-11
同一班姊妹喺尖沙咀試完姊妹裙,我提議去食印度嘢😜上去OP睇吓有啲咩推介啦,咦呢間餐廳有得訂枱不特止仲有85折喎!今次就試試佢!原本係OP約咗係夜晚8:00,不過我哋試姊妹裙早咗完🤣7:10就已經上到去🤔🤔🤔入到去門口係一位印度姨姨招呼我哋😌問佢可唔可以早啲入啦,佢話得喎😍😍😍因為我哋5人行,印度姨姨就俾咗一張圓枱我哋,圓枱夠晒大,我哋坐得好舒服😌睇吓Menu📒我哋都睇咗都有成15分鐘先決定到嗌啲乜嘢,因為樣樣嘢都好想試!以前去食印度嘢最記得係Mango Lassi,係好好飲嘅芒果酸奶,今次又見到喎!一於再嗌下先!我哋第一Round叫咗幾樣嘢:1️⃣KP CHAAT PLATTER- 🌮印度特色街頭拼盤🥙 - 佢嗰Caption係「激動的拼盤包含四不同圓脆餅」真係好好笑😆不過食完依家先睇返啲相,佢好似得兩種餅咋喎😝😝😝不過佢呢一碟餸真心覺得好食😋佢啲脆餅同上面啲餡料好夾🤩其實我都描述唔到係啲咩味道,總之係一啲香草呀醬料呀印度啲味道咁啦🫣2️⃣PANI PURI- 🟡印度特色薄荷水配炸圓脆泡芙🟡 - 呢個炸圓脆泡芙係有啲驚喜!炸咗嘅泡芙波波入邊有薯仔粒,之後佢比兩個汁你到入去,其中一個汁係辣辣地,
我哋第一Round叫咗幾樣嘢:
1️⃣KP CHAAT PLATTER
- 🌮印度特色街頭拼盤🥙 -
2️⃣PANI PURI
- 🟡印度特色薄荷水配炸圓脆泡芙🟡 -
呢個炸圓脆泡芙係有啲驚喜!炸咗嘅泡芙波波入邊有薯仔粒,之後佢比兩個汁你到入去,其中一個汁係辣辣地,另外一個汁係甜甜地,雖然唔知係咩嚟嘅,不過撈埋倒入去個泡芙入邊食,又真係幾得意喎!我哋個個都覺得倒晒兩個汁,會好味過單一個汁😜😜😜建議大家都係倒晒兩個汁去食呢個泡芙😋😋😋
3️⃣VEG PULAO
-⚱️印度素黃飯🍚 -
呢個都係用印度嘅Basmati Rice➕黃薑去炒個飯😋味道正常,但冇之前我食過咁好食🤔有比較啦😂😂😂可能我覺得佢個黃薑唔夠多所以唔夠香,同埋啲飯有啲濕🤔
4️⃣PANEER TIKKA LABANDAR
- 🧀乾酪濃滑蕃茄肉汁🥫 -
呢個讚👍🏼👍🏼👍🏼真係好惹味,裏面有一嚿嚿唔知係薯仔定係芝士嘅正方物體🤣🤣🤣好有咬口好好食,可以用佢啲汁嚟撈落去啲素黃飯,真係撈汁食飯😍😍😍呢個極度推薦!
5️⃣STUFFED PARATHA WITH CHEESE
- 🫓餡餅(芝士)🧀 -
芝士餡餅都係好好食,其實唔使點任何汁佢本身都好有芝士味道,不過因為上面個蕃茄肉汁實在太好食,我哋個個都撈蕃茄肉汁去食呢個芝士餡餅😍😍😍呢個都係極度推薦!
6️⃣MANGO PATIYALA LASSI
- 🧊芒果酸奶沙冰🍼 -
佢個芒果酸奶沙冰令到我有少少失望😮💨因為冇我上次去另外一間印度餐廳飲個杯咁好飲🤣我又有比較啦🆖🆖🆖可能佢今次呢一杯有加咗一啲特別小小嘅香料,嗰隻香料嘅味道我唔係特別鍾意🤔🤔🤔我飲完呢杯Lassi都已經飽晒😓😓😓已經食唔到啲嘢食啦😂
但係我啲姊妹嘅戰鬥力依然旺盛😂嗌咗第二Round嘢食🤣🤣🤣其實第二Round我都冇乜食到,因為飲完杯Lassi我實在太飽😮💨😮💨😮💨以下嘅食評大部係我啲姊妹提供😂😂😂
7️⃣TIKKI CHAAT
- 🥔印度特色薯餅🥔 -
呢個好食,佢有薯餅,又有薯蓉,又有薯仔粒大雜燴撈埋一齊😂😂😂再加下啲醬汁呀芝士呀有啲香草呀,惹味👍🏼👍🏼👍🏼
8️⃣DAL MAKHANI
- 🫘奶油黑扁豆紅芸豆肉汁🥘 -
呢個肉汁都幾好食,但係冇上面嗰個「乾酪濃滑蕃茄肉汁」咁好食,因為佢啲豆味都好濃🫘🫘🫘平時唔鍾意食豆嘅朋友就唔好嗌呢個啦😌😌😌
9️⃣STUFFED PARATHA WITH COTTAGE CHEESE
- 🫓餡餅(乾酪)🧀 -
呢個同餡餅(芝士)係唔同嘅,問咗印度姨姨,問佢乾酪係咪即係乳酪Yoghurt,佢話唔係,乾酪係Cottage Cheese🤨🤨🤨呢個都幾好食,不過其實係同上面個餡餅(芝士)差唔多😅😅😅
🔟AAMCHI MUMBAI SANDWICH
- 🥪經典印度孟買烤三文治🥪 -
最後就係呢一個印度孟買烤三文治啦,啲姊妹話好食😚因為得四件,我冇食🤣🤣🤣
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
總結:整體呢一間餐廳都係唔錯㗎,服務態度都好好👍🏼全場起碼有一半都係印度人,都可以間接講話呢間都係幾正宗嘅😄👍🏼我哋五個人去平均每人都係$170🤩真係超級抵食!不過衛生就真係一般😜因為俾我哋發現有眉毛跌咗落去啲嘢食度喎🤪雖然印度嘢真係好好食,不過佢應該用咗好多油去整🧐🧐🧐有個姊妹返到屋企痾,另外個姊妹就要飲檸檬水消下滯,而我個胃就係咁頂住,同埋會Urrgh返啲嘢食味道上嚟🫣🫣🫣印度嘢真係好間中好間中好間中好間中食下好啦,真係好肥膩㗎,唔信你試吓!😜
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸