Kailash Parbat,始創於1965年孟買以街頭美食起家,到衣家在全球10個國家地方都有分店,係印度素食龍頭,雖然歷史久遠,但菜式都追得上時代,印度旁遮普式風味,中印fusion菜式,不斷推陳出新,擺盤,餐廳裝潢,都令人眼前一亮,加上菜式種類極之豐富,小編覺得可以當你日常canteen,成日嚟都唔會悶或食厭。小編當日一進入餐廳,光線充足,空間寬敞,裝修特別,整體感覺好舒服,枱面比一般大,用餐非常方便,仲有非常貼心每張枱都已經放咗兩枝水,照顧怕辣的食客。服務員估計都係印度人,態度非常親切,細心咁幫你喺厚厚嘅餐牌中搵到自己喜歡嘅菜式。📌Chole Bhaturas (鷹嘴豆馬薩拉配油炸包)Chole Bhaturas係北印度傳統早餐,油炸過脹到好似氣球嘅餅,食落有Q彈口感,似naan,但餅身偏厚。今次配上鷹嘴豆馬薩拉,原來鷹嘴豆馬薩拉係旁遮普嘅寶石,係非常美味嘅素食鷹嘴豆咖喱,帶點酸,好印度土生土長。小編覺得百吃不厭,怪不得這是印度人普遍早餐。📌Garlic Naan (大蒜烤餅) + Saag Paneer (菠菜乾酪)Saag Paneer係印度非常常見嘅一道菜,係把菠菜煮到熟

📌Chole Bhaturas (鷹嘴豆馬薩拉配油炸包)

Saag Paneer係印度非常常見嘅一道菜,係把菠菜煮到熟爛,再加入印度乳酪Paneer,這種Paneer乳酪,在製作過程中冇加入動物性凝乳酵素,所以很受素食者歡迎,加上遇熱唔會融化,會切成方粒,口感完全唔似一般嘅芝士,似豆腐,小編對芝士乳酪麻麻地,但這個Paneer覺得超正。

📌Patiyala Lassi (Patiyala 酸奶沙冰)
Lassi濃度特別高,唔太甜,好有質感,芒果亦好香,最特別係用個樽裝住,雖然不會改變味道,但就係睇得出用心,讚👍

📌Namkeen Pink Peru (粉紅秘魯)
甜紅石榴就飲得多,帶辣味嘅紅石榴真係少見,又係另一創意,雖然唔係個個喜歡,但他們嘅努力係睇得出喔😍

📌Khatte Meethe Aloo (印度特色酸甜薯仔)
菜名直譯就係新德里薯仔,小編最有驚喜就係這道菜,可以將最簡單嘅食材薯仔靠創意將它發揮到極致,從味道到擺盤超出你想像,薯仔烤熟香口,腍身,配菜又係簡單嘅花生,仲有從冇諗過嘅紅石榴粒,這紅色粒粒令整道菜賣相靚咗,味道多咗甜味,亦增加口感,當然有獨特美味嘅印度香料,最最最重要嘅係用竹上,靚到爆😍。

📌Veg Cheesy Sheekh (素芝士串燒)
雖然叫串燒,但唔係一般用竹抽住嘅串燒,係一件件上,它用菠菜同薯仔攪成蓉,口感比較實,有一點偏辣,配上薄荷酸辣醬,整體小編覺得一般,心諗如果加上素肉味道會唔會更好呢?

📌Milkshake Pistachio
喜歡這餐廳其中一點係唔守舊,不時都會推出新款式畀客人新鮮感。近日就推出咗Milkshake飲品,最多在連鎖快餐店見到但好似好少喺餐廳見到,更加少在印度餐廳見到,你就在這裏見到,滿滿驚喜,有6款口味,立刻叫了一款開心果,哇哇😍,甜度適中,奶味剛好,開心果味超香,必叫。
Chole Bhaturas (鷹嘴豆馬薩拉配油炸包)
Garlic Naan (大蒜烤餅)
Saag Paneer (菠菜乾酪)
Veg Cheesy Sheekh (素芝士串燒)
Patiyala Lassi (Patiyala 酸奶沙冰) + Namkeen Pink Peru (粉紅秘魯)
Namkeen Pink Peru (粉紅秘魯)
Milkshake Pistachio
Chole Bhaturas (鷹嘴豆馬薩拉配油炸包)
Garlic Naan (大蒜烤餅)
Saag Paneer (菠菜乾酪)
Veg Cheesy Sheekh (素芝士串燒)
Namkeen Pink Peru (粉紅秘魯)
Milkshake Pistachio
2022-08-06 182 瀏覽
Kailash Parbat Dahi Wada 印度特色酸奶圓脆球 ($80)Preset 方法超靚🤩啲圓脆球同乳酪放咗係一架好似三輪車嘅裝飾上🛺 圓脆球比較似粒狀嘅粗麵包/Donut🥯乳酪好易入口,食落酸酸地加極輕微嘅辣🌶 兩者加埋食落好濕潤,仲有紅寶石生果粒、薯仔🥔、同埋豆,夾埋fresh得黎又有口感,幾特別😛芝士蕃茄玉米湯 ($49)餐牌有幾款自家製嘅湯,估唔到真係好好飲❣️睇色就feel到個湯好濃杰,芝士味極重,會飲到啲好似炸豬嘅拉絲芝士🫕但又唔會覺得好heavy,因為蕃茄嘅溫和嘅酸酸甜甜味好開胃🍅飲完真係覺得暖笠笠,大滿足🥹💖薯仔餡餅 ($49)餡餅有得揀薯仔、乾酪同芝士🧀餡餅有四件,每塊入面都有薄薄一層咖喱薯仔,咖喱薯仔微微辣,同餡餅好夾冇得輸🍛而餅皮就偏向厚實型,食落都幾飽肚🤰🏻炸白菜配大蒜醬油($85)真係估唔到印度餐廳竟然有中印菜式🇮🇳呢個炸白菜,食落似椰菜花個類菜多啲,味道十分惹味,一啲都唔似菜,反而好似食緊炸魚🐟味道係鹹鹹地辣辣地,就咁食會有啲重口,配飯/餅就fit哂😋乾酪馬蕯拉菠菜香飯($99)之前食咁多似印度菜都嚐過乾酪,今次first try見到飯入面有啲一
Kailash Parbat

Dahi Wada 印度特色酸奶圓脆球

Dahi Wada 印度特色酸奶圓脆球 ($80)

芝士蕃茄玉米湯

芝士蕃茄玉米湯 ($49)

薯仔餡餅

薯仔餡餅 ($49)
炸白菜配大蒜醬油

炸白菜配大蒜醬油($85)
乾酪馬蕯拉菠菜香飯

乾酪馬蕯拉菠菜香飯($99)
之前食咁多似印度菜都嚐過乾酪,今次first try見到飯入面有啲一粒粒好似豆腐乾嘅就係乾酪,食落似豆渣會有微微嘅香味,幾特別但偏清淡🫘而乳酪係分開上,可以base on 自己需求落,味道就重口啲薄荷味幾重,撈埋飯食一暖一冷,幾特別🌿而飯量好就炒得都幾好,濕潤又唔會一pat pat💦

Rose Milkshake

Rose Milkshake ($49)
餐廳嘅飲品好好味,Rose嘅味香得黎,又唔會太假,味道係甜甜地,又冇果仁加咗口感,整體好smooth同埋唔會太重口🌹
Pistachio Milkshake

Pistachio Milkshake ($59)
開心果貴啲,但竟然有個小小雪糕球係上面🍨 開心果味都幾出,冇玫瑰味咁甜,係微微嘅甜,都係好真嘅開心果味,好易入口👅
芝士蕃茄玉米湯
薯仔餡餅
炸白菜配大蒜醬油
Rose Milkshake
Pistachio Milkshake
  • 印度特色酸奶圓脆球
2022-07-31 167 瀏覽
平時食得西餐多,都想食下其他。這間新派素食🥦印度菜餐廳,真的好有驚喜!除了環境乾淨舒適之外,裝修都充滿特色,色彩繽紛,到處都是打卡位📸.🔹Pani puri $70呢個印度招牌小食,真係好岩打卡,外型好可愛💕每個香脆球入面有滿滿餡料,還配有兩款醬汁,一個甜甜地,另一個偏辣,個人較喜歡甜的。.🔸Masala Papad $30馬薩拉薄餅口感香脆,味道帶點微辣,上面放上新鮮🍅蕃茄粒、香菜和🧅洋蔥粒,口感爽脆又清新。.🔹Veg Kheema Pav $85咖哩🥘配牛油餐包🍞較少見,咖哩入面有好多素菜,新鮮熱辣辣牛油餐包,點上惹味咖哩,估唔到甘有驚喜。.🔸Kofta-E-Dilbahar $106 🔹Kulcha $45食印度菜,當然少不了咖哩加🫓薄餅。蔬菜餃子🥟洋蔥咖喱,蔬菜餃子口感特別,口感結實,有點似薯仔,薄餅好香牛油味,外皮微脆,口感煙靭,點上🥘惹味咖哩,簡直絕配。.🔸Mojito Tamarind $60個名好長叫莫吉托塔瑪琳德,係店員推薦,飲落好重🌿薄荷味,味道幾香。.🔹Iced Lemon Tea $40這個凍檸茶🍋感覺偏甜,不是平時港式口味。

🔹Pani puri $70

🔸Masala Papad $30

🔹Veg Kheema Pav $85

🔸Kofta-E-Dilbahar $106
🔹Kulcha $45

🔸Mojito Tamarind $60
🔹Iced Lemon Tea $40
這個凍檸茶🍋感覺偏甜,不是平時港式口味。
2022-07-31 32 瀏覽
印度素食初體驗,唔講唔知原來呢間餐廳喺世界各地都有分店!呢度有好多平時少接觸到嘅菜式,相比起中式素食會濃味一啲,偶爾食下都幾有新鮮感,必食咖喱同烤餅🔥• 脆玉米小食 $75粟米做嘅撻皮裡面放咗洋蔥、蕃茄、番石榴同辣醬,整體感覺同墨西哥嘅Nachos有幾分相似😚• 經典印度孟買街頭食品 $65用印度嘅脆麵撈咗啲四川醬同蔬菜,甜甜辣辣,似食緊零食咁😼• 乾酪洋蔥番茄肉汁 $105呢個真心必食,配Naan真係不得之了,有印度咖喱嗰種香料味,層次好豐富好香,完全唔比有肉嘅咖喱遜色,辣辣哋幾過癮,裡面仲有啲一舊舊嘅芝士🫶🏻💕• 洋蔥烤包 $45佢哋嘅烤餅都係好好食!外層夠脆口,中間軟熟又有麵粉嘅香同甜味,食完我哋再encore咗一份,講起又想食🤤• 乾炒蒜頭蘑菇 $85用牛油、蒜頭同黑椒炒嘅蘑菇,味道有啲中式嘅感覺,個人覺得偏鹹咗少少。蘑菇裹上咗一層炸粉,所以口感帶點微脆☺️• 印度酸奶冰沙(咸) $59平時飲開Mango lassi,唔知哪來嘅勇氣挑戰個咸嘅版本🤣原本以為應該都只係少少咸味點綴下咁,點知真係成杯都幾咸下,上面仲灑咗啲孜然粉,老實講就唔係好啱我口味🫣• 粉紅秘魯 $55呢杯係辣嘅番

• 脆玉米小食 $75

• 經典印度孟買街頭食品 $65
用印度嘅脆麵撈咗啲四川醬同蔬菜,甜甜辣辣,似食緊零食咁😼

• 乾酪洋蔥番茄肉汁 $105

• 洋蔥烤包 $45

• 乾炒蒜頭蘑菇 $85

• 印度酸奶冰沙(咸) $59

• 粉紅秘魯 $55
呢杯係辣嘅番石榴汁,第一下飲落幾清甜之後喉嚨會feel到炙熱感,比起杯咸酸奶係易啲接受🤣不過下次我諗都係飲返Mango lassi穩陣啲~
2022-07-29 31 瀏覽
呢間印度餐廳嘅野食都幾特別🇮🇳第一次見薯蓉圓脆餅🧐香脆嘅脆餅比凍冰冰酸酸地嘅醬汁浸住🤍再加埋軟綿嘅薯蓉🥔口感好豐富 仲好開胃✨最正係用一架識郁嘅單車裝住~打卡都唔錯😎
2022-07-27 118 瀏覽
🥗🇮🇳【 𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁 】🇮🇳🍅⋄—————⧫♟⧫—————⋄𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗣𝘂𝗿𝗲 𝗩𝗲𝗴𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝗳𝘂𝗹 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝘀𝘁 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁𝗳𝘂𝗹𝗹𝘆 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗮𝘆! 🤩⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️ 𝗙𝗼𝗼𝗱◾️▪️🌮𝘒𝘗 𝘊𝘩𝘢𝘢𝘵 𝘗𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 ($150)🥘𝘛𝘶𝘬 𝘛𝘶𝘬 ($70)🍢𝘔𝘢𝘭𝘢𝘪 𝘉𝘳𝘰𝘤𝘤𝘰𝘭𝘪 𝘛𝘪𝘬𝘬𝘢 ($95)🌯𝘗𝘢𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘛𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴 ($95)🥘𝘚𝘩𝘢𝘩𝘪 𝘗𝘢𝘯𝘦𝘦𝘳 ($105)🌶𝘛𝘢𝘬𝘢 𝘛𝘢𝘬 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘔𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 ($95)🧄𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘕𝘢𝘢𝘯 ($39)🧀𝘔𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘕𝘢𝘢𝘯 ($45)
⋄▪️◾️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀◾️▪️🥭𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘓𝘢𝘴𝘴𝘪 ($59)🧋𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘔𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘛𝘦𝘢 ($60)🍋𝘐𝘤𝘦 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘛𝘦𝘢 ($40)🍼𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘬𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦 ($49)⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
🥗🇮🇳【 𝗞𝗮𝗶𝗹𝗮𝘀𝗵 𝗣𝗮𝗿𝗯𝗮𝘁 】🇮🇳🍅

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

▪️◾️ 𝗙𝗼𝗼𝗱◾️▪️
🌮𝘒𝘗 𝘊𝘩𝘢𝘢𝘵 𝘗𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦𝘳 ($150)

🥘𝘛𝘶𝘬 𝘛𝘶𝘬 ($70)

🍢𝘔𝘢𝘭𝘢𝘪 𝘉𝘳𝘰𝘤𝘤𝘰𝘭𝘪 𝘛𝘪𝘬𝘬𝘢 ($95)

🌯𝘗𝘢𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘛𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘗𝘦𝘱𝘱𝘦𝘳𝘴 ($95)

🥘𝘚𝘩𝘢𝘩𝘪 𝘗𝘢𝘯𝘦𝘦𝘳 ($105)

🧄𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘕𝘢𝘢𝘯 ($39)
🧀𝘔𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘕𝘢𝘢𝘯 ($45)

⋄
▪️◾️𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀◾️▪️
🥭𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘓𝘢𝘴𝘴𝘪 ($59)
🧋𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘔𝘢𝘴𝘢𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘛𝘦𝘢 ($60)
🍋𝘐𝘤𝘦 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘛𝘦𝘢 ($40)
🍼𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘬𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦 ($49)

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami尖沙咀 #ccrreamiKailashparbat #Kailashparbat @kailashparbat.hongkong
2022-07-20
成日都話吸引力法則,自從歐遊返嚟post多咗印度嘢,就愈來愈多朋友推介我食印度嘢٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 呢間開業80幾年嘅印度菜係由印度發跡,近年先至打入香港市場,特別在於係素食印度菜,不過勁就勁在就算淨係係素食都有好多花款🤪 前菜揀咗Do Rhuha Khumb ($99) 呢道其實係白磨菇串燒,上面加咗啲五辛香料調味,個火喉掌握得好好,令佢啲菇嘅汁鎖晒係入面😋菇同菇中間仲夾咗啲芝士超邪惡😚側邊仲有啲牛油果醬可以點,點完食落去會更加清新😛Gobi Manchurian Gravy ($85) 第一次見印度菜有得食呢味,一於叫嚟試下😆一件件個啲其實係炸椰菜花,加埋個汁其實好好送飯😂於是嗌埋Burnt garlic rice ($70)佢係一個炒飯,脆蒜粒同啲蔥炒埋落去粒粒分明,送埋落去就有住家媽媽的味道🥳Bhindi aloo mirch masala ($85)係秋葵咖喱,食落好香,秋葵煮到好淋,唔會有平時粘滑嘅口感🥰 啲薯仔都煮到好軟淋,索晒啲咖喱嘅精華🤤 今次食咖喱冇揀到naan,嗌咗Stuff paratha with cheese ($49)呢個食落去會比起平時嘅naan外皮脆一啲,

Gobi Manchurian Gravy ($85)

今次食咖喱冇揀到naan,嗌咗Stuff paratha with cheese ($49)呢個食落去會比起平時嘅naan外皮脆一啲,加埋入面芝士嘅奶香同個咖喱好夾✨

食啲嘢都比較膩,所以嘢飲嗌咗Mix Nimbu Paani ($35) 呢個其實係青檸水,飲落去幾清新唔會太甜🌿 朋友嗌嘅Cold masala milk tea ($60) 飲落去仲有一隻好印度奶茶嘅香料味,飲落去唔會好膩🤪

總括嚟講,雖然係素食但係味道一啲都唔輸葷食👍🏻加埋呢度環境幾好坐,裝修得七彩繽紛,成個環境畀人感覺好有活力,侍應服務都幾周到,係一餐食得幾舒適嘅印度菜🥰
  • 印度粘土烤蘑菇串燒
2022-07-24 50 瀏覽
新派素食印度菜😍尋日誤打誤撞搵到間裝修好靚嘅印度菜,有啲似西餐,好新潮,最特別係食齋嘅印度菜,真係未試過,忍唔住想入去,之後發現仲有cocktail😍鍾意酒精嘅我,一定要試啦。pani puri,$70印度好出名嘅小食,外層係油炸圓脆泡芙,入面加咗薯蓉扁豆,食嘅時候自己倒入薄荷水同酸豆醬,好有特色。菠菜乾酪,$105以我理解應該係印度咖喱嘅其中一種,加入鮮菠菜蓉令佢呈現綠色,少少辣,唔算甜,不過好香,仲有大量芝士塊,好味😋蒜蓉炒飯,$70第一次食印度炒飯,估唔到都咁好味,印度長條米比較乾身,所以好適合攞嚟炒飯,而且加入大量炸蒜,所以勁香,仲有蔬菜粒,好推介👍🏻Garlic naan,$39最鍾意食naan,就咁食連者配埋菠菜咖喱,都好香好好味😋素芝士串燒,$95佢唔係串燒咁上嘅,第一次食咁嘅口感嘅串燒,入面係蔬菜蓉,食得出有薯仔,口感相對比較實,配嘅醬係薄荷酸辣醬,我反而鍾意配菠菜乾酪嚟食。fairys lemonade,$65呢杯cocktail酸酸甜甜,好唔錯,薄荷味好濃,加入酒精,好啱夏天飲呀。士多啤梨特飲呢杯都好正,店員推介嘅,餐牌未有,最正係上面有舊士多啤梨嘅雪糕,下面係士多
新派素食印度菜😍

pani puri,$70

菠菜乾酪,$105

蒜蓉炒飯,$70

Garlic naan,$39

最鍾意食naan,就咁食連者配埋菠菜咖喱,都好香好好味😋

素芝士串燒,$95

fairys lemonade,$65

士多啤梨特飲

呢杯都好正,店員推介嘅,餐牌未有,最正係上面有舊士多啤梨嘅雪糕,下面係士多啤梨乳酸,好好飲呀。

呢間環境好正,嘢食都好味,食齋都食得咁開心,下次一定會再嚟☺️
2022-07-23 78 瀏覽
本身好少食印度食物,但係朋友鍾意,所以同佢地就一齊去食😝呢間印度餐廳環境好舒服,座位寬敞環境亦乾淨企理。有特色的裝修 當日的食客好多都係印度人,證明應該都幾正宗既口味。MENU 的選擇好多,每樣都試少少。我地叫左以下幾款的食物KP Chaat Platter印度特色街頭拼盤 ($150)拼盤包含四個不同圓脆餅,每一款都有不同的食材和味道,整體都係一道非常開胃的菜。有的有洋蔥蕃茄的酸酸甜甜,有的甜甜健康的乳酪,有的甜甜辣辣。TukTuk特色脆薯仔及芋頭 ($70)炸得金黃香口的薯片配上兩個不同的醬汁,香口惹味Malai Broccoli Tikka印度特色烤西蘭花 ($95)西蘭花新鮮爽口,有芝士香🧀配上旁邊青綠色既係自家製腰果醬,更好味✨Shahi Paneer印度奶酪咖喱 ($105)自製乾咖哩弄碎香料乾酪配洋蔥及蕃茄,相對沒有太辣,並帶少少的甜味TakaTak Mushroom Masala蘑菇洋蔥咖喱 ($95)香濃嘅芝士烤餅,烤餅烤得好香脆又熱辣咖喱入面都好多蘑菇,咖喱好香。愛吃辣既你必試Mango Lassi ($59)奶味較重,好香的芒果味。Cold Masala Milk
本身好少食印度食物,但係朋友鍾意,所以同佢地就一齊去食😝

呢間印度餐廳環境好舒服,座位寬敞

環境亦乾淨企理。

有特色的裝修

當日的食客好多都係印度人,證明應該都幾正宗既口味。

MENU 的選擇好多,每樣都試少少。

我地叫左以下幾款的食物

TukTuk特色脆薯仔及芋頭 ($70)
炸得金黃香口的薯片配上兩個不同的醬汁,香口惹味

Shahi Paneer印度奶酪咖喱 ($105)

香濃嘅芝士烤餅,烤餅烤得好香脆又熱辣

咖喱入面都好多蘑菇,咖喱好香。愛吃辣既你必試

Mango Lassi ($59)
奶味較重,好香的芒果味。

Cold Masala Milk Tea ($60)
Ice Lemon Tea ($40)
Vanilla Milkshake

2022-07-20
2022-07-22 72 瀏覽
我又食印度嘢喇🇮🇳不過今日去食素食,又一次新嘅體驗,Kailash Parbat 有別於一般傳統印度餐廳,首先餐廳裝修型一個點,環境超靚超摩登,但仍然保留好印度嘅特色,例如吊燈,牆上嘅掛畫,好多唔同嘅擺設,但係全部都係摩登版,座位又大又寬躺,坐喺度食飯環境非常舒服打開餐牌,超多嘅選擇,雖則話係素菜,但係廚師千變萬化嘅組合,做出好多唔同特色嘅美食,每道菜嘅名又得意,令到我睇餐牌也變成樂趣👍🏻🧄🫔▪️洋蔥烤餅 $45 食印度菜必食嘅 Naan ,今次呢個口味係第一次,我最愛嘅洋蔥,餅皮香脆又煙靭,餡料部份加上大量洋蔥,餅皮而且好油潤,就咁已經勁好食,但係都一定要配咖喱先至完美🍆🥘▪️茄子馬薩拉 $ 85食咖喱也是必須的,呢個炸茄子配洋蔥蕃茄咖喱,馬薩拉就是有多種香料混合而成,有少少辣,香料極多,好香口,茄子又淋又滑,同咖喱簡直係最佳拍檔,當然另外一個好拍檔就係烤餅,好食🥔▪️特色印度酸甜薯仔 $ 70 呢個係我嘅最愛,印度街頭小食,薯仔外皮炸得好香脆,耐心啲錢好軟 ,好食嘅薯仔最佳狀態,配上炸花生,脆脆米,辣椒粉,仲有我最喜歡嘅芫荽,醬汁香香辣辣,完全食到停唔到口🧀▪️ 烤芝士薯餅鷹嘴豆咖喱薄荷醬

🧄🫔▪️洋蔥烤餅 $45

🍆🥘▪️茄子馬薩拉 $ 85

🥔▪️特色印度酸甜薯仔 $ 70

🧀▪️ 烤芝士薯餅鷹嘴豆咖喱薄荷醬多士 $ 85
呢個簡直係fusion菜,冇食過印度餐廳有多士食,上枱賣相一流,鋪滿晒芝士碎,芝士怪怎會不心動,薄薄嘅多士超香脆,夾住鷹嘴豆蓉,炸薯餅,拉絲芝士,少少微微甜嘅咖喱薄荷醬,口感豐富,味道配合得非常好,仲有香脆薯片,好食又飽肚

🥘▪️印式四川醬蔬菜炒飯 $ 98
呢個賣相和味道有少少似港式福建炒飯,完全係一個燴飯,蔬菜材料豐富,有翠玉瓜,茄子,蘿蔔,薯仔,洋蔥配上長長的印度香米飯,醬汁甜甜辣辣,包圍住每件蔬菜同埋米飯,估唔到咁好食

🍹▪️Nasheela Peru $ 65
印度特色飲品,睇名完全唔會知道係咩嚟,店員推介,帶酒精成份,杯邊圍住喺辣椒粉,飲品味道有少少柚子,橙加Gin 洒,味道甜,苦,辣都有齊,幾得意😎

🥤▪️PatIyala Lassi ( Rose) $ 55
Mango Lassi 飲得多,Rose粉紅Lassi 就第一次,賣相好靚,味道就係士多啤梨加玫瑰,意想不到
幾好飲,淡淡的玫瑰清香,少少微甜,非常唔錯

• 特色印度酸甜薯仔
  • 洋蔥烤餅
2022-07-15 106 瀏覽
本身好少食印度嘢 好怕口味唔啱😛 但係近排朋友鍾意 所以就一齊去咗食😝呢間印度餐廳環境好舒服 乾淨企理 座位闊落👍🏼👍🏼印度特色薯蓉圓脆餅($80)呢個係印度特色小食 尼到見到㗎單車真係識郁好特別 但我地唔識食😂 原來係要攪勻晒 然後啲餅同薯仔一齊食😂😂 識落後發現原來係凍嘅 脆餅咁樣食都幾有口感😯 有啲似酸奶嘅味道都幾開胃🤔印度特色烤西蘭花($95)好簡單嘅一道菜 但係佢烤得好香 仲有啲芥末醬 食落好新鮮😯😯印度芝士薯仔馬蕯拉餡大餅($80)個卷入面有薯蓉 同埋唔同香料 識落都幾夾 同埋係印度口味😋😋 不過都幾辣㗎😝馬薩拉芝士烤餅 ($45)蘑菇洋蔥咖哩 ($95)烤餅有超香濃嘅芝士 非常足料 烤餅烤得好香脆又熱辣辣🤤🤤 咖喱入面都好多蘑菇 咖喱好香 不過咖喱都有啲辣㗎😋食得多都幾漏 不過好味就得啦🤪Mango lassi ($49)食印度嘢呢杯必飲呀🤩 好香芒果味 同時都比較重奶味 而且比較稠 入面仲有一粒粒嘅香料😋粉紅秘魯 ($49)呢杯都幾特別 係番石榴汁 飲落好新鮮 但係個杯邊仲有啲辣粉🤔🤔大家可以挑戰一下😂

印度特色薯蓉圓脆餅($80)

印度特色烤西蘭花($95)

印度芝士薯仔馬蕯拉餡大餅($80)

馬薩拉芝士烤餅 ($45)
蘑菇洋蔥咖哩 ($95)

Mango lassi ($49)

粉紅秘魯 ($49)
2022-07-13 68 瀏覽
前排就試過印度菜🇮🇳,今次再挑戰新餐廳,係素食印度菜!餐廳嘅食物、擺盤、裝潢都算係幾新潮,原來素食都可以咁好味😍。🌟Papdi Chatt餐廳就釋咗呢個菜色叫:印度特式薯蓉餡圓脆餅。其實係用Yoghurt乳酪配鷹嘴豆、薯仔粒🥔、脆餅,仲有啲紅番石榴裝飾。一個甜食嘅Appetizer配上少少辣椒粉🌶️,又有薯仔嘅咸味交雜係幾得意。🌟Diwali Handi // Garlic Naan平時食印度菜食得多Masala Chicken,不過今次係素食,就緊係要食下菠菜咖哩🥬。菜味唔算太明顯,不過用蒜茸烤餅嚟送咖喱🍛就一定冇問題!🌟Exotic Vegetables in Garlic Sauce呢個算係比較中式嘅菜式,先炸各種蔬菜(包括:西蘭花🥦、椰菜花、粟米芯、翠玉瓜、蘑菇、三色椒🫑),再撈埋醬汁一齊炒。整體係好味不過炸過嘅菜都好膩下,建議多人Share食。🌟Pink Peru // Ginger Lemonade食印度菜唔一定要飲Mango Lassi,今次就叫咗兩杯岩曬夏天飲嘅飲品,粉紅秘魯係番石榴果汁,杯邊沾滿辣椒粉🌶️,甜辣交融。而Ginger Lemonade就算係穩陣選擇,唔會太酸

🌟Papdi Chatt

🌟Diwali Handi // Garlic Naan

🌟Pink Peru // Ginger Lemonade
食印度菜唔一定要飲Mango Lassi,今次就叫咗兩杯岩曬夏天飲嘅飲品,粉紅秘魯係番石榴果汁,杯邊沾滿辣椒粉🌶️,甜辣交融。而Ginger Lemonade就算係穩陣選擇,唔會太酸/辣/甜。

2022-07-12 63 瀏覽
印度菜就食得多,但印度素食🥒就未試過。最近知道尖沙咀有一間印度純素餐廳,心思思預約去試一試。因為係平日晚上8點入座,餐廳未見爆滿情況,有份難得既寧靜。裡面佈置好有印度色彩,仲有迎合港女既特色打卡牆✨。係店員推介下試咗幾款招牌菜💕印度香脆麵圓脆餅 $75特式印度圓脆餅上面鋪滿薯蓉、薄荷葉、扁豆、洋蔥🧅同番茄🍅等配料,初嘗口感香脆而清新印度脆麵好似星洲炒米同媽咪既混合體,會愈食愈辣🌶呢個時候點旁邊既薄荷甜酸醬就岩啦,可以中和辣度印度特色烤西蘭花 $95西蘭花新鮮爽口,好有芝士香🧀用豆蔻粉及印度香料醃製出少少辣度🔥旁邊青綠色既係自家製腰果醬,幾獨特✨印度旁遮普式薩摩蕯咖哩角 $70係印度特式咖哩角,口感香脆,冇油膩感👏🏻裡面有咖哩薯仔🥔同鷹咀豆,食完幾飽肚,小鳥胃要注意⚠️旁邊洋蔥汁甜甜地,香草汁幾清新,可以中和辣度奶油黑扁豆紅芸豆肉汁 $90裡面既’‘肉粒’‘以黑豆蔻紅芸豆製成,但口感同肉粒類近🤩咖喱當中混入蕃茄🍅,辣中帶點甜咖喱口感幾滑,配正宗印度薄餅一齊食好滋味🍕芒果酸奶沙冰 $59 🍹🥭芒果味道香濃,配埋乳酪味道酸酸甜甜裡面仲有細細粒既茴香葉🌿,多一份清新馬薩拉可樂 $40店員介紹係以
印度菜就食得多,但印度素食🥒就未試過。
最近知道尖沙咀有一間印度純素餐廳,心思思預約去試一試。

印度香脆麵圓脆餅 $75
印度脆麵好似星洲炒米同媽咪既混合體,會愈食愈辣🌶
呢個時候點旁邊既薄荷甜酸醬就岩啦,可以中和辣度

印度特色烤西蘭花 $95
西蘭花新鮮爽口,好有芝士香🧀
用豆蔻粉及印度香料醃製出少少辣度🔥
旁邊青綠色既係自家製腰果醬,幾獨特✨

印度旁遮普式薩摩蕯咖哩角 $70
係印度特式咖哩角,口感香脆,冇油膩感👏🏻
裡面有咖哩薯仔🥔同鷹咀豆,食完幾飽肚,小鳥胃要注意⚠️
旁邊洋蔥汁甜甜地,香草汁幾清新,可以中和辣度

奶油黑扁豆紅芸豆肉汁 $90
裡面既’‘肉粒’‘以黑豆蔻紅芸豆製成,但口感同肉粒類近🤩
咖喱當中混入蕃茄🍅,辣中帶點甜
咖喱口感幾滑,配正宗印度薄餅一齊食好滋味🍕

芒果酸奶沙冰 $59 🍹
🥭芒果味道香濃,配埋乳酪味道酸酸甜甜
裡面仲有細細粒既茴香葉🌿,多一份清新

馬薩拉可樂 $40
店員介紹係以印度沙律🥗混入可樂當中,見幾特別諗住試一試
有點青菜味,味道似減肥嘅菜汁,推介比勇者🤣

呢餐都好有印度特式,食完純素食物都好飽,唔會得一陣風。
2022-06-15 268 瀏覽
今日兩個人第一次黎試試依間印度菜,叫veg dum biryani、garlic naan butter、paneer tikka lababdar、do rumba khumb,每個都好好食,最推薦係佢嗰薄餅點佢咖喱汁。店員態度好好、環境乾淨👍🏻
、環境乾淨👍🏻
  • 奶酪蕃茄馬薩拉
2022-02-03 828 瀏覽
The decor is quite nice but unfortunately the food really lets it down. I had the lunch set which consisted of a watered down vegetable curry, roti & 2 pots of what seemingly was largely yogurtThe service also wasn't good, it was not that busy although I had to wait over 30 minutes for a meal which was perhaps pre-made & just needed serving onto the dish

2022-01-11
30 分鐘 (堂食)
  • none