串燒,燒到燒燶燶地。一兩個咖哩就其實好夠,差唔多味。食物偏鹹, 好油膩。高度依賴芝士味。 服務員係希望服侍鬼佬,無咩興趣服侍班香港鬼。 求鬼其咁幫你哋影相。 餐廳廁所係徙置區。天花板漏水。 無下次,話知你出唔出名。
串燒,燒到燒燶燶地。
一兩個咖哩就其實好夠,差唔多味。
食物偏鹹, 好油膩。高度依賴芝士味。
餐廳廁所係徙置區。天花板漏水。

無下次,話知你出唔出名。

2023-02-12 54 瀏覽
「 𝐓𝐒𝐓 • 𝐊𝐚𝐢𝐥𝐚𝐬𝐡 𝐏𝐚𝐫𝐛𝐚𝐭 尖沙咀印尼菜」已經嚟過唔止一次嘅印度餐廳 之前係印度朋友介紹嘅連佢地都好讚呢間餐廳好高質👍🏻呢間餐廳裝修得好靚 好多印度嘅裝飾掛咗係到做佈置 相中都會見到有啲廚具掛起咗 餐廳都好寬敞坐得好舒服😻而當日客人都有一半係香港人 原來問經吸引咗好多香港人嚟光顧 而店員服務都好好會介紹下menu 有咩signature嘢食推介比我地😊🥪𝐕𝐞𝐠 𝐊𝐡𝐞𝐞𝐦𝐚 𝐏𝐚𝐯 辣素咖喱包 HK$95平時都前菜都係普通牛油餐包 而呢係被烘過嘅仲有牛油香味 口感好軟同少脆好喜歡 而素肉咖喱都好多我地都食唔哂 辣度適中唔會太辣👍🏻🍚𝐊𝐩 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐁𝐢𝐫𝐲𝐚𝐧𝐢 HK$99呢個係由蔬菜同芝士整成 而食落係五香印度粉同辣味 個飯香料味都幾重 對我嚟講都覺得幾辣下 上面有塊餅 比你用嚟點醬食的🥬𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 HK$85呢個好推介係炸雜菜 將一啲蔬菜沾滿粉就拎去炸再用濃濃醬汁炸到香口 呢個食落脆口好特別 醬汁係甜甜地咁 可以同辣咖喱中和翻👍🏻🍞𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐚𝐧 HK$39呢個Garlic Nann 幾好食夠哂蒜味 平時食個啲大多數都係無咩蒜

🥪𝐕𝐞𝐠 𝐊𝐡𝐞𝐞𝐦𝐚 𝐏𝐚𝐯 辣素咖喱包 HK$95

🍚𝐊𝐩 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐁𝐢𝐫𝐲𝐚𝐧𝐢 HK$99

🥬𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐬 HK$85

🍞𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐚𝐧 HK$39
呢個Garlic Nann 幾好食夠哂蒜味 平時食個啲大多數都係無咩蒜味又乾 呢個脆脆地又香口滿佈蒜味😋

🥤𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞 HK$49
呢杯雲喱拿Milkshake 有濃厚雲喱拿味甜甜地鍾意飲甜嘢嘅人就岩哂👍🏻

🥤𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞 HK$49
呢杯係第二次叫自己好鍾意 仲要有埋朱古力Ice cream係上面勁邪惡 好好飲又唔會太甜
A new Indian Vegetarian Restaurant🇮🇳 Great recommendations from staff! We are surprised with the huge size Samosa! Another fabourite os the White Cashew nut Gravy! It is an ancient kind of Indian curry, which is sweeter and creamier than Masala curry. .Methi Malai Mutter $105(Garden peas and fenugreek leaves cooked in a a rich, with creamy & rich white cashewnut gravy)Paneer Three Pepper $105(Cubes of cottage cheese with mixed peppers in Chinese sauces)Pav Bhaji $95(Thick vegetable curry paired

Methi Malai Mutter $105

Paneer Three Pepper $105

Pav Bhaji $95
(Thick vegetable curry paired with Soft Bread Roll)

Punjabi Samosa $75
(Fried Samosa packed with potatoes and vegetables)

Garlic Nann $39

Lacha Paratha $35

🥭 Mango Lassi $59

🫖 Bombay Cutting Chai $39
▫️感覺上尖沙咀特別多印度餐廳,今次一於特別啲試下印度素菜👳🏾‍♂️ 餐廳無論廚師、店員定食客大部分都來自印度🇮🇳 感覺非常正宗兼充滿印度風情😆▫️餐廳佈置得色彩繽紛,望餐紙先發現原來世界各地例如加拿大、新加坡、美國都有分店😳 認真厲害👏🏻▫️店員先放上兩大支樽裝水💧 係咪要秉承去印度一定要飲樽裝水既傳說🤣🥙 Bombay Basket Chaat $105▫️材料用上鷹嘴豆蓉、羅望子醬、青椒醬🫑 同薯蓉等🥔 香料味濃郁,再加上酸甜乳酪,味蕾豐富仲中和左份油膩感,非常開胃😝 放上薄脆籃賣相非常吸引🤩 配埋一齊食脆卜卜口感豐富🥰🥘 Mushroom Baby Corn Kadai $99▫️印度菜點少得咖喱😎 將蘑菇同粟米炸過🌽 再加入重椰奶香味既咖哩🥥 辣度因應香港人口味調節過,香濃但唔會好辣🌶🫓 Garlic Naan $45▫️食咖哩又點可以無烤餅🥸 非常煙韌好香蒜味,唔會太油就咁食都好香口🥰🍄 Mushroom in Pepper Garlic $95▫️蘑菇輕輕炸過,外脆內juicy🍄 加左偏濃杰既蒜頭辣椒汁,岩晒重口味人士😛🧄 Chili Garlic Noodles $89▫️雖然炒過但一啲

🥙 Bombay Basket Chaat $105

🫓 Garlic Naan $45

🧄 Chili Garlic Noodles $89
▫️雖然炒過但一啲油膩感都無,麵條幼身較碎,發覺印度人都幾鐘意蒜頭🧄😆 有辣椒仔做伴碟,覺得淡味先加埋辣椒一齊食🌶🤣

🥭 Mango Lassi $59
▫️解辣飲品所以會偏甜左少少🤏🏻 芒果味好香,飲品加左香料味道好特別🤣

🍸 Gin Tonic $85
▫️比較易入口既酒精飲品之一🍾

▫️連本menu都好多印度相片,設計得好有心機😆

What we ordered: -濃滑番茄湯 $49-奶酪薯蓉包 $85-印度辣洋葱薯蓉 $65-煎辣薯蓉 $75 -辣薯仔 $85 -烤包(洋葱)$35-Stuffed Paratha $35-Bombay cutting chai $35-Patiyala Lassi $49 估唔到素菜印度餐都可以咁多變化!見個menu仲有其他options(有麵飯類,小吃類等),不過今次我地先試試最signature既dishes,大部分都係好重口味,偏咸同埋真係好辣(爽)!!如果中意食辣既朋友應該會幾enjoy,好多印度香料同埋調味料。野食方面好中意佢哋唔會太多炸野,就算有煎炸都係輕微,薄薄地外層依然keep到薯仔味,亦唔會太熱氣。最中意佢哋每一個dish都會配唔同醬料,平衡返d辣味至於味道更加有層次,酸酸甜甜更加開胃同滋味~Stuffed paratha is my fav dish of the night! 軟綿綿既薯仔餡料,再有d洋葱調味。A lot of carbs and I wont complain! 外層夾住中間餐廳staff好nice and friendly, 會周不時
What we ordered:

-烤包(洋葱)$35
-Stuffed Paratha $35
-Bombay cutting chai $35
-Patiyala Lassi $49

估唔到素菜印度餐都可以咁多變化!見個menu仲有其他options(有麵飯類,小吃類等),不過今次我地先試試最signature既dishes,大部分都係好重口味,偏咸同埋真係好辣(爽)!!如果中意食辣既朋友應該會幾enjoy,好多印度香料同埋調味料。野食方面好中意佢哋唔會太多炸野,就算有煎炸都係輕微,薄薄地外層依然keep到薯仔味,亦唔會太熱氣。最中意佢哋每一個dish都會配唔同醬料,平衡返d辣味至於味道更加有層次,酸酸甜甜更加開胃同滋味~Stuffed paratha is my fav dish of the night! 軟綿綿既薯仔餡料,再有d洋葱調味。A lot of carbs and I wont complain! 外層夾住中間餐廳staff好nice and friendly, 會周不時問下d野食合唔合胃口,亦會主動介紹菜色,餐廳環境夠大舒服,走casual親民(價錢too)路綫。

📍Kailash Parbat
👣 302, 3/F, Multifield plaza, 3-7 Prat Avenue, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong

#folkhday #folkhdatkailashparbat #folkhdindianfood #folkhdstaste筆 #folkhdattst #folkhdattsimshatsui #hkiger #hongkong #hkfood #food #foodie #foodiehk #foodporn #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoods #hkfoodshare #hkfoodporn #foodpics #foodblogger #foodgasm
之前食過一間印度🇮🇳餐廳 覺得唔錯 跟住見到附近又有一間 仲要係素食嘅 即刻想試多次食印度野食🤣🤣 所以weekend 我地就去左食呢間喺尖沙咀嘅Kailash Parbat.呢間餐廳格局好開揚 裝修靚 好有印度特色 包括一啲煲煲碟碟掛起左 畫上一啲印度特有嘅pattern 令到成個氣氛幾好🤙🏻🤙🏻呢間餐廳又乾淨企理 坐落完全唔會唔舒服🙆🏻‍♀️ .睇番張餐紙 見到原來呢間餐廳已經有好多年歷史 開左成70年😦 大癲! 同埋原來全球都有分店🫣 開頭仲以為係一啲印度人黎香港開左間小店😂😂 開到咁多分店 同埋又有咁多年歷史 相信一定係有口碑保證🤓.餐廳裡面有香港人 又有印度人 當日見到嘅客人 香港人同印度人嘅比例各佔約一半啦 冇諗過咁多香港人都會黎呢啲印度餐廳食野🤣👍🏻👍🏻 不過實在值得黎😸.咁我地就唔熟印度嘅野食啦 但呢碟都好值得試 我地會盡力咁描述番比大家參考😹😹.🐷 Kp Chaat Platter 👅9/10 $165餐廳餐牌咁寫嘅:Dahi Wada, Bhel Puri, Sev Puri, and Crispy Corn Basket all on one platter!咁呢個
呢間餐廳又乾淨企理 坐落完全唔會唔舒服🙆🏻‍♀️
🐷 Kp Chaat Platter 👅9/10 $165

餐廳餐牌咁寫嘅:
咁呢個拼算就有4款脆餅
其中一款Dahi Wada係凍嘅 所以要食左先 面頭有好多乳酪 仲有啲辣椒粉同香料 有啲豆(我地估係鷹嘴豆) 幾樣野好似大欖都扯唔埋 但原來都幾夾 凍凍地 少少辣 (頂得到) 幾開胃👍🏻 同埋啲乳酪令佢有入口即溶嘅感覺🤣🤣

Bhel Puri我都係唔知咩黎 所以我上網search過 大概係「麵粉、花生、洋蔥、煮土豆和羅望子醬」撈埋 我覺得會個洋蔥粒都幾足下 花生🥜就唔太食得出 感覺上就係少少酸酸地 好食的
Sev Puri又係類似跑 只係啲餡料少少唔同 佢好多蕃茄粒 都有少少洋蔥🧅 唔肯定係擺埋一齊一碟所以岩岩個Bhel Puri啲洋蔥黎 定呢個Sev Puri本身有😂 同埋有少少芒果 (見餐牌寫住係raw mango🥭 anyways 係好食嘅 佢係少少辣同埋少少鹹鹹地

成碟野仲有好多脆米 脆米撈埋呢幾款小食到食 令口感豐富更多更好食 認真唔錯👍🏻
🐷Garlic Naan 👅8.5/10 $45
呢個薄餅好食過之前食過嘅 因為佢唔係厚到實一實 而係整到中間好多空氣 成個感覺冇咁厚 而係有啲位脆脆地 幾好食 蒜🧄亦都係加分位 因為就咁食已經好香

🐷Cheese butter Masala 👅8/10 $119
呢個可以攞黎點Naan食的 佢嘅口感creamy 裡面好多薯仔🥔粒 聞落同食落都好香 個味似butter chicken但佢冇雞 但有啲蘑菇 所以應該係用蘑菇代替左用雞肉 不過味道依然好味🤙🏻
🤙🏻
🐷Kp Special Biryani 👅7.5/10 $99
見餐牌寫呢個係北印度王室廚房嘅菜 好似好好食咁 裡面有幾種蔬菜同芝士 聞落都幾香 同埋面頭撒上左五香印度香同和焦糖洋蔥 個飯香料味幾重
上面有塊餅 點旁邊個醬食幾好 個醬係凍凍地嘅🐷

🐷 Manchurian Ry/ Gravy👅7.5/10 $94

呢個係用粉漿包住啲椰菜花黎炸嘅 個concept似係我地食開嘅咕嚕肉😂 但喺呢到變素食 炸完啲椰菜花再用醬油同啲蒜醬黎炒 後尾睇番先知咁樣係喺印度幾typical嘅做法😂 個器皿超可愛 成個古時啲熨斗咁嘅樣😂

🐷Mango Lassi 👅7.5/10 $59
呢個mango lassi 同我上次飲嘅唔同 佢嘅芒果味都好 亦都唔會超甜 但係佢入面有少少香草 具體係乜嘢名堂我都唔係太清楚😂
🐷Patiyala Lassi 👅8.5/10 $59
呢杯類似係乳酪 同平時飲開嘅乳酪 其實唔係差好多 成杯野少少甜 仲可以攞黎解下辣😂😳 兩杯嚟講 比較推薦呢一杯🐷
2023-01-26 892 瀏覽
大小姐考完試當然要慶祝一下食返餐好啦今次就帶佢試下這間印度素菜 KAILASH PARBAT它是超過69年歷史的印度cuisine分店遍佈世界各地,加拿大美國等都有分店真的很厲害這邊的店員很熱心,每上一道菜都會跟我作簡單介紹而menu亦有中英對照十分貼心Do Rukha Khumb特色釀蘑菇串燒好JUICY入面釀有芝士好味到食唔停Tofu Makhanwala Bowl用左印度香米biryani,飯粒比較修長,粒粒分明我食印度菜一定會點這個飯醬汁用左洋蔥蕃茄做基底,但食落又唔會太酸旁邊放左少少乳酪,可以用黎中和辣度不過可能佢見我同小朋友黎食所以辣度調到好低依碗飯好有飽足感入面仲有豆腐大小姐好中意食nun依塊係基本牛油味,點咩醬都好夾Hakka Noodles Meal用上雜菜弄成的小球感覺就好像在吃肉丸配上客家麵線以及印度的街頭小吃 CHINESE BHEL很FUSHION的感覺BHEL香香脆脆帶點酸甜印度檸蘇打水甜甜酸酸好開胃Patiyala Lassi由芒果同乳酪攪扯拌而成加入左印度香料小荳蔻好有層次的飲料兩個人吃了這麼多飽到肚子快被炸開這邊環境非常乾淨有別於一般的印度菜餐廳如果大
大小姐考完試當然要慶祝一下
食返餐好啦
今次就帶佢試下這間印度素菜 KAILASH PARBAT
它是超過69年歷史的印度cuisine
分店遍佈世界各地,加拿大美國等都有分店
真的很厲害
這邊的店員很熱心,每上一道菜
都會跟我作簡單介紹
而menu亦有中英對照
十分貼心

特色釀蘑菇串燒好JUICY
入面釀有芝士
好味到食唔停

Tofu Makhanwala Bowl
用左印度香米biryani,飯粒比較修長,粒粒分明
我食印度菜一定會點這個飯
醬汁用左洋蔥蕃茄做基底,但食落又唔會太酸
旁邊放左少少乳酪,可以用黎中和辣度
不過可能佢見我同小朋友黎食
所以辣度調到好低
依碗飯好有飽足感
入面仲有豆腐

大小姐好中意食nun
依塊係基本牛油味,點咩醬都好夾

Hakka Noodles Meal

這邊環境非常乾淨
有別於一般的印度菜餐廳
如果大家有興趣也可以來一試哦
2023-01-23 1005 瀏覽
Tuk tuk (70hkd)呢道係孟買市特色美食,係薯仔🥔片經過半煎炸,再灑上印度嘅特色香料,味道偏咸,對於我呢個重口味人士簡直大推😍成碟基本上我一個人清哂👍🏻Masala Papad (30hkd)係薄脆加上洋蔥🧅同蕃茄🍅,佢個辣粉係靈魂調味料😍令我第一次唔抗拒生洋蔥,上枱要即食,唔係個脆脆就會淋左,做starter no.1👍🏻Palak Patta Chaat (75hkd)香脆菠菜,配上酸乳酪同甜辣醬,凍食嘅,食落好似炸魚皮,口感好特別,完全想像唔到係菠菜😝Malai Paneer Tikka (105hkd)全名係印度🇮🇳粘土烤奶油狀乾酪串燒,咬落好creamy,比較軟綿嘅口感,中意奶酪芝士🧀️嘅朋友可以試下😗Dal Makhani Bowl 用左印度香米biryani,飯粒比較幼長,粒粒分明,係我最鍾意嘅飯❤️唔會太油,醬汁有啲似平時食butter chicken嘅味道,用左蕃茄做基底,但味道又唔會太酸,放左少少乳酪喺側邊,可以中和下辣度,令個汁更加creamy,入面有啲豆類,好有飽足感,個nun係基本牛油🧈款,點咩醬都好百搭😚粉紅秘魯(55hkd)一上枱已經聞到好香蕃石榴味
Tuk tuk (70hkd)
Tuk tuk

Masala Papad (30hkd)
Masala Papad

Palak Patta Chaat (75hkd)
Palak Patta Chaat

Malai Paneer Tikka (105hkd)

Dal Makhani Bowl

粉紅秘魯(55hkd)
一上枱已經聞到好香蕃石榴味,唔會太甜,杯邊好似margarita咁沾滿左粉,我試一啖發現係辣粉😳甜甜辣辣嘅配搭又出奇地唔違和,好新穎嘅飲品,值得一試👍🏻
粉紅秘魯

印度檸蘇打水(35hkd)
少少似我地平時飲到嘅檸檬🍋汽水,但更加酸😍中意重酸嘅朋友可以試,幾fresh🥰

有別於一般嘅印度餐廳,佢地個風格比較似cafe,裝修幾靚,好適合打下卡,而且全部都係素食,味道仲要很不錯!😍

#foodiblum東南亞
2023-01-19
Tuk tuk
Masala Papad
粉紅秘魯
2023-01-22 422 瀏覽
出開尖沙咀就會心思思想食地道印度菜,印度咖喱配烤餅係會令我心心眼又流口水的食物今次嚟到座落於商場3樓的印度素食餐廳「Kailash Parbat」,環境及座位寬敞感覺舒適,以不少印度裝飾品令餐廳整體看起來色彩繽紛又充滿時尚感;黑白六格形的地板又令空間感提升創建於1952年,現偏佈世界多個國家,包括歐洲,美洲,亞洲及非洲負責人好客熱情,簡單介紹食物又不時關注客人食物是否合其口味==========🔹Papdi Chaat 印度特色薯蓉圓脆餅$85為印度街頭小食,配上薄荷酸甜香料酸奶以一架單車模具呈上,食物被放在單車後籃內,符合街頭小食的展現模式第一次品嚐的菜式,感覺特別而滿意入口時帶甜乳酪的微酸,辣味隨之而湧上,非令人食得口咀唇麻痺的辣,而時令人身體發熱的辣,爽‼️薯蓉及扁豆的軟腍跟圓餅的脆形成豐富層次口感作為開胃菜一流推介指數:9/10==========🔹Veg Kheema Pav 辣素咖喱包 $95兩個被煎香的牛油餐包,口感鬆軟略帶微脆素肉咖喱份量豐富,口感跟肉有8分相似香草及咖喱味道突出,辣度適中易入口推介指數:9/10==========🔹Achari Aloo Tikka 印
負責人好客熱情,簡單介紹食物又不時關注客人食物是否合其口味
🔹Papdi Chaat 印度特色薯蓉圓脆餅$85
為印度街頭小食,配上薄荷酸甜香料酸奶
第一次品嚐的菜式,感覺特別而滿意
薯蓉及扁豆的軟腍跟圓餅的脆形成豐富層次口感
作為開胃菜一流
🔹Veg Kheema Pav 辣素咖喱包 $95
兩個被煎香的牛油餐包,口感鬆軟略帶微脆
素肉咖喱份量豐富,口感跟肉有8分相似
香草及咖喱味道突出,辣度適中易入口
==========
🔹Achari Aloo Tikka 印度粘土烤薯仔 $90
配上薄荷酸辣醬
薯仔經過烤焗,外皮帶焦香,灑上適量芝麻增加味道層次
薯仔夠粉薯香重,蘸上薄荷酸辣醬更滋味
推介指數:9.5/10
🔹Tofu Makhanwala Bowl $125
沒有中文譯名,根據網上資料我會理解作印度奶油豆腐碗
以一個大碗呈上,內含奶油豆腐,印度米飯,印度牛油烤餅,紫洋蔥,再配上薄荷酸辣醬,份量十足
無論是米飯或烤餅跟香滑豆腐及帶微辣的洋蔥番茄汁放在一起吃均滋味無窮
汁液小酸小辣有層次;烤餅雖已放涼卻不減煙韌口感;加入小茴香的印度白米溝少量紅米味道清香,飯粒粒分明軟硬適中,加入紅米更能提升口感層次
新春限定奉上一壺玫瑰花茶,清香而不俗的玫瑰解膩一流
推介指數:9.5/10
🔹Chilli Guava 粉紅秘魯 $59
Mocktail 類飲品
酸甜芳香的石榴飲品,甜度適中,飲落舒服
🔹Virgin Mojito $65
Mocktail 類飲品,選了薄荷味道
朋友點的,清新的薄荷葉跟清香的檸檬味道夾得來,甜度唔高,非常解渴
==========
整體用餐體驗滿意,沒想過印度素菜會出乎意料的合自己口味;感覺餐廳用料出品正宗,味道不過鹹而油膩感不高,加上店員用心的招待客人,「Kailash Parbat」絕對係一家出色的印度素食餐廳
2023-01-21
2023-01-18 39 瀏覽
Kailash Parbat (尖沙咀)📍地址: 尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室=================今日朋友介紹我嚟呢間尖沙咀正宗印度餐廳食飯,估唔到所有店員都係印度人!而且裝修非常時尚,好有去咗印度小旅行嘅感覺❤️SWEET CHILLI TOFU BOWL $125素食之選,豆腐整得非常滑溜,配埋佢自制醬汁真心唔錯😍側邊仲有啲沙律菜同沙律醬,底部有白飯,成碟野好豐富!孜然青辣椒餡餅$45佢本身已經烘到好香脆,用黎點埋啲馬薩拉食,真係幾夾!鷹嘴豆馬薩拉 $85睇落細細兜,但食落真係食唔晒😂,佢似日本咖哩,微辣。用黎點麵包或者薄餅就啱晒!脆玉米小食 $75由洋蔥碎、碎番茄同玉米製成,再配上濃郁辣醬,酸酸甜甜幾開胃😍炸麵包 $40油咗少少,但真係勁大塊😂😂同樣係點馬薩拉食,特別好食的我地兩個人食到勁飽,餐廳整體質素都唔錯,價錢唔貴,而且味道同我之前去印度食嘅係一樣❤️
Kailash Parbat (尖沙咀)
📍地址: 尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室
=================

SWEET CHILLI TOFU BOWL $125

孜然青辣椒餡餅$45
佢本身已經烘到好香脆,用黎點埋啲馬薩拉食,真係幾夾!

鷹嘴豆馬薩拉 $85

脆玉米小食 $75

炸麵包 $40
油咗少少,但真係勁大塊😂😂同樣係點馬薩拉食,特別好食的

————————————————————————Kailash Parbat 地址:尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室超過69年歷史的印度cuisine,分店遍佈世界各地,加拿大🇨🇦美國🇺🇸等都有分店!光彩奪目的室內空間,熱騰騰色彩繽紛的菜餚 彷彿置身印度街頭🇮🇳🟠推薦食物 Recommended 🔹Samosa Chaat($80): This Indian samosa is different as usual one, the samosa is surrounded by curry chickpeas 🫘 cheese and onions 🧅, salty and fresh plus the crunchy taste of samosa, and finally with mint sweet yogurt sauce, the taste is very rich and very appetizing印度薩摩薩咖喱角:這個和平時的印度samosa不同,咖喱角被咖喱鷹嘴豆🫘乳酪和洋蔥🧅包圍,鹹香又清新加上samosa的脆脆口感,最後搭配上薄荷甜酸奶醬,口感十分豐
————————————————————————
Kailash Parbat
地址:尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

🟠推薦食物 Recommended
Samosa  Chaat

印度薩摩薩咖喱角:這個和平時的印度samosa不同,咖喱角被咖喱鷹嘴豆🫘乳酪和洋蔥🧅包圍,鹹香又清新加上samosa的脆脆口感,最後搭配上薄荷甜酸奶醬,口感十分豐富,很是開胃
Aamchi Mummai Sandwich

🔸Aamchi Mummai Sandwich 🥪 ($85): Crispy toast sandwiched between mashed potatoes 🥔 cucumber 🥒 tomato 🍅 cheese 🧀 and mint chutney! Good match, one bite rich taste, could not help but eat two pieces immediately!
孟買烤三文治🥪:烤得香脆的多士夾住薯蓉🥔青瓜🥒番茄🍅芝士🧀,加上薄荷酸辣醬!好match,一口豐富口感,忍不住馬上吃了兩件
Paneer Bhurjee

🔹Garlic Naan 🧄🫓 ($39): a must order of Indian food! A very generous portion of garlicky, charred baklava 😍
大蒜烤餅🧄🫓:印度菜必點!份量很足,蒜味十足的焦香烤餅😍
🔸Stuffed Paratha🥔🥙($49):Strongly recommended! Usually order Garlic Naan, the first time to eat the Naan with potato 🥔 filling, the outer layer is the favorite Naan, the inner layer is potato, is very match, starchy supplement source 💪🏻!
薯仔餡餅🥔🥙:十分推薦!Garlic Naan吃得多,第一次吃內有薯仔🥔餡料的餡餅,外層是最愛的Naan,內層是薯仔,很是match,澱粉質補充來源💪🏻
Paneer Bhurjee

🔹Paneer Bhurjee($105): Vegetarian dishes can also have curry! This dish is a famous North Indian dish, KP homemade dry curry with grated cheese 🧀️, very similar to scrambled egg, with onions 🧅 and tomatoes 🍅, contains a variety of spices taste delicious 😋😋😋
弄碎乾酪:素菜也可以有咖喱!這道菜是北印度很有名的料理,KP自製乾咖喱弄碎乾酪🧀️後很像scrambled egg,再配上洋蔥🧅和番茄🍅,包含了各種香料味道鮮美😋😋
Malai Paneer Tikka

🔸Malai Paneer Tikka🧀🍢($105): The 2 Indian cheeses are very colorful, with a light smoky flavor and a mint chutney to add the finishing touch.
印度黏土烤特式奶油狀乾酪串燒🧀🍢:2款印度特色乾酪,顏色很是鮮豔,淡淡煙燻味加上薄荷酸辣醬更是解膩的點睛之筆
Palak Patta Chaat

🔹Palak Patta Chaat($75): Must try chef's recommendation, crispy spinach with yogurt is very fresh, sweet chili sauce and pomegranate is the highlight 😍
印度特色香料菠菜:必試的廚師推介料理,脆菠菜配上乳酸很是fresh,甜辣醬和石榴更是點睛😍
Milkshake

🔸Milkshake($49-59): We ordered a cup of mango 🥭 a cup of pistachio, and slightly different as mango lassi, more creamy and comes with an ice-cream 🍦, smooth and very fresh!
奶昔:我們叫了一杯芒果🥭一杯開心果,和mango lassi略有不同,奶味更重而且附贈一個雪糕🍦,入口幼滑很是fresh!

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
Very enthusiastic, basically every dish will be briefly introduced
很熱心,每一道菜基本上都會作簡單介紹

🟡環境 Environment

Bright and colorful eye-catching, very thoughtful menu with both Chinese and English 😋
光亮且顏色豐富奪目,很貼心menu中英對照😋

🟠總評分Overall (8.5/10)

💰$220/person

#ezukokofood #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokowestern #ezukokocafe #ezukokofinedining
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #尖沙咀餐廳 #greenmonday #素食餐廳 #印度美食 #indiancuisine
Samosa  Chaat
Aamchi Mummai Sandwich
Milkshake
  • 大蒜烤餅
  • 奶酪菠菜
  • 薯仔餡餅
  • Stuffed Paratha
2023-01-15 46 瀏覽
同素食嘅朋友去搵嘢食嘅時候,搵到依間印度素食餐廳~ 唔好以為素食就無咩選擇呀~ 依間餐廳係有好多選擇比素食人士,作為非素食人士嘅我都覺得好吸引!我哋叫咗PAV BHAJI! 係孟買特制既薯仔咖喱配埋牛油炸左既麵包~ 薯仔咖喱個感覺好似湯咁樣,配合埋牛油炸咗嘅麵包一齊食真係好正!個咖喱有少少微辣,我覺得食起嚟好爽!誠意超級大推薦VEG MANCHURIAN (DRY /GRAVY)外型好特別,係以熨斗+潛水艇既外型上菜!至於呢一個咁特別嘅嘢食係啲咩嚟嘅呢!就係椰菜花塗上麵粉之後用油炸再拌入醬油蒜醬既超級特色,香口食品!我哋仲叫左PANEER LABABDAR BOWL~ 喺一度經典嘅溫馨嘅菜色~ 係以經典的旁遮普風格咖喱配孜然米飯和牛油naan一齊食~ 味道非常之好可口!仲叫左DO RUKHA KHUMB香烤串燒芝士蘑菇~芝士蘑菇經過香烤之後,識落香口,Cheese 溶落去蘑菇到配搭一流仲要左幾杯飲品~ 分別係粉紅秘魯~ 其實係特製辣紅番石榴汁~其實飲落去係番石榴汁加左特製微辣粉係杯邊,所以佢係一個唔辣嘅飲品~ 芒果乳酪PATIYALA Lassi~ 第一次見到咸味既乳酪,真係幾特別!仲

外型好特別,係以熨斗+潛水艇既外型上菜!

仲叫左DO RUKHA KHUMB香烤串燒芝士蘑菇~

仲叫咗孟買"半杯"茶 BOMBAY CUTTING CHAI係用經典的馬薩拉茶配印度香料和草藥🌿煮成既孟加拉茶~
2023-01-12 44 瀏覽
最近我發現原來食素都可以好spicy😙就係印度素菜啦🇮🇳哩間印度素菜叫「Kailash Parbat」,係尖沙咀寶勒巷,地點方便易搵💓餐廳光猛寬敞,令人坐得好舒服😌 其實已經有超過65年歷史,由街邊檔演變成孟買最出名嘅餐廳之一,係真正嘅印度正宗啊👍🏻✨ SAAG PANEER 菠菜乾酪菠菜乾酪🧀️好香好惹味😚配埋大蒜烤餅一齊食,好好味🤤✨ GARLIC NAAN 大蒜烤餅好香嘅大蒜味🧄好正👍🏻✨ PANEER TIKKA 印度粘土烤特式奶酪串燒芝士配上唔同嘅香料,一紅一綠,各有特色👍🏻點埋薄荷醬就更加惹味✨ BURNT GARLIC RICE 蒜蓉炒飯印度米好香,粒粒分明😚加上蒜蓉就更香口✨ VEG MANCHURIAN DRY/ GRAVY印式炸白菜 乾/肉汁 炸白菜配大蒜醬油完全唔覺得自己食緊素😂 大蒜醬油好吸引😚撈埋蒜蓉炒飯一齊食,真係越食越滋味😙
最近我發現原來食素都可以好spicy😙就係印度素菜啦🇮🇳

✨ SAAG PANEER 菠菜乾酪
菠菜乾酪🧀️好香好惹味😚配埋大蒜烤餅一齊食,好好味🤤

✨ GARLIC NAAN 大蒜烤餅
好香嘅大蒜味🧄好正👍🏻

✨ PANEER TIKKA 印度粘土烤特式奶酪串燒

✨ BURNT GARLIC RICE 蒜蓉炒飯
印度米好香,粒粒分明😚加上蒜蓉就更香口

✨ VEG MANCHURIAN DRY/ GRAVY
印式炸白菜 乾/肉汁 炸白菜配大蒜醬油
2023-01-10 52 瀏覽
之前同行朋友食過樓下差唔多的印度菜覺得不錯,而見到呢間裝修更靚坐得舒適啲就book咗呢間,但萬萬冇想到大頭蝦冇睇清楚原來呢間係主打食素的印度菜,一於就試下佢有咩特別啦.MASALA CHEESE NAAN馬薩拉芝士烤餅 $45 |GARLIC NAAN大蒜烤餅 $39印度菜點可以唔食薄餅,兩款薄餅都各有千秋好味,薄餅好軟熟,芝士味內層有夾心拉芝芝士,而大蒜味就好香,用黎點咖哩絕配VEG KOLHAPURI 傳統印度素咖喱 $95 |PANEER TIKKA LABABDAR 乾酪濃滑番茄肉汁 $85兩款既味道其實都幾相似,但當然番茄肉汁的味道係比較冇咗濃烈,我個人覺得素咖喱比較偏辣,唔食得辣的可以嘗試同店員講聲,咖喱入面有好多唔同配菜而佢係一款比較杰身,所以用黎點NAAN好好食KP CHAAT PLATTER 印度特色街頭拼盤 $150呢個小食拼盤相當吸精而大碟,入面包含咗4款唔同既印度特色小食,當中最好食的是DAHI VADA,即是面糊炸成的小球,由麵粉或扁豆製成再淋上滿滿既乳酪醬,非常開胃解膩SCHEZWAN FRIED RICE 印色四川炒飯 $70炒飯係比較中式的食物,落於印度

炒飯係比較中式的食物,落於印度菜手中都發揮咗唔錯既水準,粒粒飯都炒得均勻夠乾身,而見佢地用既米身都好長幾搞笑,有小小似米粉🤣

MALAI PANEER TIKKA 印度黏土烤特式奶油狀乾酪串燒 $150
乾酪口感不錯好似軟芝士咁,而每舊既中間都夾左青椒,令到整體口感唔會太流

PUNJABI SAMOSA 印度旁遮普式咖哩角 $105
一上店就見到非常打卡既車仔上台,雖然得兩粒,但每粒既份量都差唔多成個拳頭咁大,食既時候就好重咖喱味入面亦有好多豆作配菜,整體外面餃皮過厚令到整體咬口較差
2023-01-07 787 瀏覽
-{尖沙咀素食中東菜🌯}第一次試素食嘅印度菜😝係openrice book晚餐試下🙆‍♀️🤤Pani Puri🤤 ($70)個燒雞腿有7粒 圓形波波 比平時試嘅細粒 hummus粒再配梅汁sweet sauce同spicy sauce但酸味重啲嘅汁 又係另一種味🤩主要味道來自啲汁😛👖褲評: 8/10🤤Pani Tikka (2 Types)🤤 ($105)燒芝士配合兩個醬汁🤓而覺得紅色似平時食chicken tikka嘅汁😆個口感係似burrata cheese嘅結實版😋但綠色嘅薄荷汁相較淡味啲 試左綠色汁再食紅色會好啲👖褲評: 7/10🤤Do Rukha Khumb🤤 ($95)特色釀蘑菇串燒好多汁😚有啲芝士係入面好夾😆👖褲評: 7.8/10🤤Paneer Tikka Lababdar🤤 ($109)奶酪蕃茄醬好濃郁😝中間都有幾嚿芝士塊吸曬啲汁🥳配埋garlic naan完勝🥰👖褲評: 8/10裝修同服務都好好😋就算冇肉都食得好滿足☺️依度係唔收切餅費架😙性價比: 9/10服務: 8/10環境: 7.5/10🚩 Kailash Parbat 🚩地址: 尖沙咀寶勒巷3號
{尖沙咀素食中東菜🌯}

🤤Pani Puri🤤 ($70)

👖褲評: 8/10

🤤Pani Tikka (2 Types)🤤 ($105)

👖褲評: 7/10

🤤Do Rukha Khumb🤤 ($95)
特色釀蘑菇串燒好多汁😚有啲芝士係入面好夾😆

👖褲評: 7.8/10

👖褲評: 8/10

性價比: 9/10
服務: 8/10
環境: 7.5/10

🚩 Kailash Parbat 🚩
地址: 尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

#fuudjai #fuudjai中東菜 #fuudjai素食 #fuudjai尖沙咀
Pani Puri
Pani Tikka