2017-06-12 76 瀏覽
☆附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前按入這篇內、手機暫不適用。☆ 每逢小週末好多時都好想出去搵食,人性嘅心魔就好似小朋友返完五日學校生活、最終可以放假一樣心情也輕了很多, 雖然已作為退休的廚娘這個心態亦沒有改變、 可能每每遷就上朋友放工之原故, 所以每逢小週末得到這份愉快的心情特別感到期待。。。 店子裝修格局融合了潮與摩登, 舖面中心位置正正便是廚房區、 剛踏足之際時間尚早介乎於Happy hour與晚飯時段所以人流不算太多, 但往後的半小時已不斷聽見歡迎光臨的日本語、 座位亦已座無虛設所以話小週末真是餐廳的「彩虹」 照耀成埸~ 要留住客人個心除咗裝修必然是留住佢個胃, 裝備好自己等侯著客人發板、 是開放區廚房部內大廚神聖任務 不太愛喝啤酒的我選來了一杯 Frozen mango daliquirl, 新鮮濃郁的鲜芒果下帶著淡淡的酒香、酒味不算太強所以入口非常易入喉, 如果你是一個不太愛飲酒的女生們、 這杯個人感覺值得可選~ 主打串燒當然要選擇一些來試試,雞肉串燒盛合HK$128.組合上分别由雞肉及雞蓉打做成棒條, 由連皮至不連皮, 當中個人覺得肥肥大大之雞肉棒更最為我心意

Frozen mango daliquirl

主打串燒當然要選擇一些來試試,雞肉串燒盛合HK$128.組合上分别由雞肉及雞蓉打做成棒條, 由連皮至不連皮, 當中個人覺得肥肥大大之雞肉棒更最為我心意、 沾在醬汁和蛋汁上 ,更多添一份味道層次,、兩位女生很容易便已消滅了全碟、 廚師更貼心地加上一寸秋葵,令到吃肉的飽滯感微微降溫~
雞肉串燒盛合

個人對這個牛舌串亦感到相當不錯,件頭切得肥厚調教味道恰好、 在燒製間時間掌握得恰好,入口不至個過老過韌、不錯~

牛舌串

兩位女生沒有再挑選剌身,叫來一份特上壽司、問問份量剛好給我們二人分享, 不論賣相與及壽司擺位亦都令人眼前一亮、 侍應識趣地給我們拍過照後,便在面前用火槍將牛肉壽司燒製、 加州卷、海膽、 三文魚、 吞拿魚、 鰻魚 、牡丹蝦、以及玉子大路選擇樣樣齊全, 選單是起碼不用頭痛~
特上壽司

特上壽司

朋友所點選之白酒煮蜆HK$68. 蜆肉亦都相當肥美, 不過就有點兒挑剔白酒比例不及味噌重、 如果廚師可以改善一下這方面應該更為理想~

白酒煮蜆

沒有諸多要求的朋友仔飯後便揀來柚子綠茶, 味道上偏淡
是一壺而上足夠二、三杯慢慢飲慢慢傾~
柚子綠茶

個人覺得沒有選擇錯之甜蕃薯配抹茶雪糕HK$48. 外表賣相已相當獨特,
中層以炸透之蕃薯條承托著抹茶雪糕、而底層的甜番薯入口非常清甜,入口細滑微微帶暖絕對是大廚心思之作~
甜蕃薯配抹茶雪糕

從東講至西話題由家事拉到天下事,兩小時邊食邊傾原來是這麼容易度過、 呼吸在香港這個彈丸之地, 放工真係要好好的抖抖氣、 雖然已屆為廚娘多年,但這種苦悶刻板的戰鬥日子仍然歷歷在腦海中、 所以約會朋友好多時都會選擇等待他們放工一面吃一面傾,除咗收納食物以外、亦都可一盡朋友之力收集滿肚谷氣之苦水。。。。。
不錯的時光不錯的地方。

☆作為一個食客在飯後評述,我只能稱自己為一個食客評述員、 好味與否實屬個人取向!☆
隨著歲月慢慢流逝,換來左出外用膳既習慣,每星期出外食一兩次都不為過份。呢間firebird系銅鑼灣邊寧頓街,旁邊就系Lee Gardens等大型高級商業complex,附近幾條街如渣甸坊更系食肆林立,呢頭可算是F&B destination。但隨住自由行減少,人流都少左好多。Fuji Mountain -中文直譯為富士山下,以荔枝作整體味道既靈魂,加上日本燒酒sake,荔枝味道突出,sake酒香若隱若現,再對其外觀加以品評,賞心悅目。蕃茄水牛芝士沙律 - 有睇我先前既文章都會知道,通常食西餐我都鍾意點水牛芝士蕃薯,無他的,兩者既synergy帶出難離難捨既感覺,既清甜又健康,整體refreshing,on diet都唔怕。蟹味噌甲羅燒 - 甲羅燒即系燒蟹蓋,蟹蓋放入蟹肉,加上大量蟹膏,最後加上半熟流心蛋黃,事先聲明,絕對系挑戰膽固醇既極限! 輕輕攪拌將蟹肉,蟹膏及蛋黃一同食用,味鮮至極。炸蕃薯條 - 一客小食有大概十條厚切蕃薯條,蕃薯好甜好香,比薯條更為惹味,轉眼間就食曬......FireBird雞肉串燒盛合 - 包括秋葵串,雞肉串,雞肉大蒜,免治雞肉串,前幾款我諗味道都能想像,無謂

Fuji Mountain -

蕃茄水牛芝士沙律 -

蟹味噌甲羅燒 -

輕輕攪拌將蟹肉,蟹膏及蛋黃一同食用,味鮮至極。

炸蕃薯條 -

FireBird雞肉串燒盛合 -
包括秋葵串,雞肉串,雞肉大蒜,免治雞肉串,前幾款我諗味道都能想像,無謂多講。至於最右邊既免治雞肉串就真系幾香口,雞肉中帶唔少調味,加埋生雞蛋漿,系幾惹味既!

火焰雞 & 和牛釜飯 -
火焰雞會先拎過黎系客人面前將酒淋上雞身,跟住點火造出火焰既形態,只可惜影唔切相。

雞有半隻,份量都真系唔細,唔洗自己切/ 用手撕,食起上黎都算方便。火焰雞皮脆多汁,但肉質黎講,除左雞腿之外,都唔可以叫幼嫩。味道方面,用左唔少醬料調味,令其有啲似中式炸子雞般,但更為香口惹味。
2017-06-10
1K
Firebird - 為香港一著名日式連鎖店«和民»於上年開設的日式串燒食府,位於邊寧頓街13號,地圖上顯示的集貴中心位於是錯誤的,還害我找了一陣子。擺脫母公司和民的mass market定位,裝潢木系作主調,黑灰色系,用上大量黑鋼吊架營造型格感覺,看似高檔串燒食府。亦有售各種cocktail,mocktail,draught beer及日本酒,適合周邊上班的打工仔放工來relax。Mango Frozen Daiquiri: 以芒果作主調的一杯cocktail,含鮮芒果及芒果醬,還有white rum,芒果味極為鮮濃,雖有rum酒,但在特濃芒果味下,只有微微rum酒味,酒精感並不重。日本產蕃茄沙律: 蕃茄香甜而不酸,每切配一粒水牛芝士,而水牛芝士與蕃茄從來也是絕配。伴碟有黑醋沙律菜及冰菜。刺身盛合5點盛(2人前): 5點盛即油甘魚/ 吞拿魚/ 三文魚/ 帶子刺身/ 紅蝦刺身 - 刺身整體新鮮,油甘魚帶輕微魚油香; 三文魚腩脂肪及魚油較豐富,食起上來特別香滑而重魚香; 紅蝦刺身爽彈而鮮甜,毫無腥味。炸蕃薯條(宮崎蕃薯): 微脆含濃郁薯香,香甜得很,蠻惹味的。唯欠香脆感。北海道産豚肉卷盛

北海道産豚肉卷盛合: [左至右] 豚肉蕃茄,豚肉露荀,豚肉日本年糕,豚肉溫泉蛋 - 豚肉配溫泉蛋尤其出色,豚肉有流心蛋漿的襯托非常鮮香惹味! 前者豚肉蕃茄還包著一粒水牛芝士,蕃茄的清甜中和豚肉的油膩感,不錯。

海膽帆立貝殼燒: 海膽鮮甜而不腥,高質! 燒帆立貝幼嫩香口,感覺相當elegant。

火焰雞: 為店方的招牌菜,與店名Firebird應有關連,只是不知是雞先定蛋先 (先有店名還是先有菜名)。

此為一可觀賞的菜式,半成品上枱後店員會先把rum酒淋左雞身,然後點火,火焰雞從此誕生。店員其後會幫忙剪開,雖手勢非常麻麻,但總好過自己動手。

雞皮經火焰燒過後十分香脆,雞皮下含不少雞油及脂肪,相當肥美,還附上辣醬,愛辛辣者可嘗。唯雞肉整體欠滑嫩。

鹿兒島和牛釜飯: 釜飯為日本其中一種傳統鍋飯,以日本珍珠米,甜洋蔥,和牛片,少量蔥粒及高湯等材料製成,米飯偏軟綿及香甜。
2017-06-10
2017-05-15 62 瀏覽
Happy Friday 跟朋友兩個女仔在銅鑼灣找吃的,走著走著就發現了這家店,外部裝修不錯,是一家集日本菜、串燒及酒吧於一身的店。對!是星期五晚的氣氛 吃:叫了4道菜1. 牛舌串 2. 雞柳串 3. 盛滿壽司 4. 明太子玉子燒串燒味道出色,尤其牛舌肉質軟滑,味道不太咸,雞柳串味道正常,選了有芥末醬的配搭清新盛滿壽司份量比想像中少,共6件壽司底加吞拿魚及海膽明太子玉子燒味道不是很甜的那種,但如果喜歡明太子的話是一個不錯的配搭,惟獨覺得身有點偏乾喝:2杯Umeshu de 梅酒環境:位子寬敞,可放鬆聊天亦不怕被旁邊客人聽到服務:服務員人數充足,用餐時會不時留意客人的需求及時收拾碗碟、加水等,態度友善價錢:共約$460,由於份量不多所以價錢偏高

盛滿壽司份量比想像中少,共6件壽司底加吞拿魚及海膽

喝:2杯Umeshu de 梅酒
環境:位子寬敞,可放鬆聊天亦不怕被旁邊客人聽到
價錢:共約$460,由於份量不多所以價錢偏高
2017-05-05
  • 盛滿壽司
2017-05-14 180 瀏覽
I ordered their Kagoshima beef udon Lunch Set which cost $78 before service charge. One of the most expensive set on the menu.When it arrived the so call set consist of a salad and the udon. The "beef" udon had 1 piece of beef and 1 piece of 90% fat beef and the rest is udon. More than disappointing for what i paid for it. Might as well go to Yoshinoya and pay half the price for that kind of quality.
午餐
2017-05-07 233 瀏覽
之前喺對面間燒肉食完晚餐,望到有間睇落幾新淨嘅餐廳叫「FireBird」。即刻Openrice睇下係食咩,竟然係日式,仲以為係西式cafe見到Lunch Set $58-78算合理就bookmark定!今日終於食到,我嗌左雞肉蔬菜天婦羅烏冬定食($68),男友嗌左鹿兒島和牛烏冬定食($78)。個餐上到黎之後我地都呆左我諗緊我啲雞肉去左邊,原來係同天婦羅一樣得一舊!!有冇搞錯,$68竟然得一舊雞肉,味道仲要係一啲驚喜都有,好普通一舊炸雞肉蔬菜天婦羅就係蕃薯,南瓜,冬菇各一。烏冬唔係煙煙韌韌煮極唔爛嗰隻,只係勝在大大碗食得飽。鹿兒島和牛牛味重,唔會好韌,只係份量真係太少總結,味道一般,價錢同份量完全唔合比例,我會覺得吉野家好味過佢

個餐上到黎之後我地都呆左

鹿兒島和牛牛味重,唔會好韌,只係份量真係太少

午餐
2017-05-01 876 瀏覽
最近,發現口味不斷轉變,由最初只愛中菜,到現在經常都想品嚐高級壽司等等,每分每秒都在轉變。雖然口說只有壽司,其實本身就喜歡吃日本菜,當中的串燒更是滋味無窮。常聽人說Firebird價廉物美,吃飯前就與友人來個Happy Hour先。 由於一會兒還會吃飯,貪吃的我都極為忍手只點少許串燒,皆因食友們曾大讚這兒的串燒燒得不錯,加上串燒師父甚少會有女性師傅,更加值得一試其手藝。 首先來一串牛舌,烤得好像未夠火喉,不過入口卻很juicy,一點也不韌,如果外面再烤得焦香一點會更為美味。相對地,牛肉壽喜燒串火喉剛好,表面帶有微微焦香,又有濃厚的醬汁,蘸上蛋汁,確是滋味。 同樣要蘸上蛋汁才會更為美味的自家製雞肉棒,口感紮實,燒得微微香焦,配合加入了雞軟骨的質感,形成外脆內軟的口感,是不錯的選擇。 不過,阿波尾雞翼才是小弟的至愛,體型大已令人著迷,加上燒得恰到好處,外脆內嫩,帶有少許焦香,最重要的是肉質嫩滑多汁,雞味又濃,不用下太多調味,無論吃幾多次都覺得非常美味。 最後,小弟的確是有點餓,隨手點來原條海鰻壽司,喜歡的人就是喜歡海鰻的口感,嫩滑細緻,有種入口即溶的感覺,加上豪氣地原
最後,小弟的確是有點餓,隨手點來原條海鰻壽司,喜歡的人就是喜歡海鰻的口感,嫩滑細緻,有種入口即溶的感覺,加上豪氣地原條上,更感滿足。
既然是Happy Hour,怎可沒有飲品,友人點來當然是一杯啤酒,可是我當天與酒絕緣,只好點來Mango-bar de Mocktail,內有一支芒果及橙味的雪條,非常冰凍,正好去除一下串燒的熱氣。
雖然只是坐了一會兒,但感覺不錯,下次再來吃過晚飯吧!
2017-04-09 443 瀏覽
食lunch set 其實不會太多諗法。隨意點個燒汁牛肉丼。牛有一兩片不太䄒,不過我認為咁先好,証明新鮮冇落粉。秋葵好爽又醒胃,一小杯甜香荳腐作總結,$98,坐得寬敞,不錯!
汁焼牛肉丼
2017-04-09
5 分鐘 (堂食)
汁焼牛肉丼
2017-01-31 1823 瀏覽
見朋友大讚,於是同2個姊妹去開年, 主打日本德島阿波尾雞,叫左個雞拼盤,嘩, 加上個自家製醬汁(wasabi+蛋黃醬+ 味噌),真係好味! 北海道元貝都好鮮味,又厚肉呀! 牡丹蝦亦不錯!叫咗一個set lunch好多嘢食㗎: 燒魚, 天婦羅,刺身5件,溫泉蛋, 紫菜酸梅飯, 麵豉湯, 布甸。金菇牛肉卷,d牛本身和燒汁已經好好味,冇得輸。現在有問卷調查,做完送咗一杯$68的 cocktail。坐左4個鐘,埋單每人$200,正, 大家都話下次再嚟。

北海道元貝都好鮮味,又厚肉呀! 牡丹蝦亦不錯!

金菇牛肉卷,d牛本身和燒汁已經好好味,冇得輸。

現在有問卷調查,做完送咗一杯$68的 cocktail。

坐左4個鐘,埋單每人$200,正, 大家都話下次再嚟。

set lunch
2017-01-31
2016-12-20 1469 瀏覽
工作關係,今日終於約到好朋友共進晚餐😭。難得機會 就黎左試呢間Firebird,平日下班搭車不時都經過呢間鋪頭,都留意過下餐牌幾岩我地心水,環境又適合呢次2個女人既聚會 所以就試下👆pink lady 👆 Fuji Mountain 呢兩杯都係店員介紹,好靚 岩晒少飲酒既我地。👆日本生蠔&勁大隻帶子 眼見呢款蠔都幾大 ,但朋友唔太好所以冇叫🤔 留番下次試旁邊個牌 經店員說明 原來雞肉串燒全都是日本走地雞來的。👆蒸雞肉沙津 西芹 青瓜 配埋酸酸地既汁 好開胃仲有上面既炸蔥絲,十分香口。之後到刺身5款 👆呢個係For 2人刺身好新鮮有牡丹蝦. 金槍魚.油甘魚 . 三文魚同埋帶子。因為我地揀左壽司位既吧枱. 所以其實係望住師父逐片切出黎。落枱時 店員提醒 蝦頭可以拎去炸或者放湯。唔錯唔錯之後到呢個👆八寶海鮮壽司(個名好似係咁)呢個不得了,雖然睇唔到,但其實佢個底係壽司卷,上面鋪晒多款唔同嘅刺身,十分豐富. 仲好靚。一次過滿足你兩個願望最後既最後 正是Firebird出品物如其名既 火焰炸雞👇呢隻係炸既半隻雞,係落枱時候店員淋上Vodka 點火,炸完再燒。我諗你地真係隔住聞到香味 炸過既雞 .
工作關係,今日終於約到好朋友共進晚餐😭。
👆pink lady
👆 Fuji Mountain

呢兩杯都係店員介紹,好靚 岩晒少飲酒既我地。
👆日本生蠔&勁大隻帶子
眼見呢款蠔都幾大 ,但朋友唔太好所以冇叫🤔 留番下次試
旁邊個牌
經店員說明 原來雞肉串燒全都是日本走地雞來的。
👆蒸雞肉沙津
西芹 青瓜 配埋酸酸地既汁 好開胃
仲有上面既炸蔥絲,十分香口。
之後到刺身5款 👆呢個係For 2人
刺身好新鮮
有牡丹蝦. 金槍魚.油甘魚 . 三文魚同埋帶子。
因為我地揀左壽司位既吧枱. 所以其實係望住師父逐片切出黎。
落枱時 店員提醒 蝦頭可以拎去炸或者放湯。
唔錯唔錯
之後到呢個👆八寶海鮮壽司(個名好似係咁)

最後既最後 正是Firebird出品物如其名既 火焰炸雞
👇
炸過既雞 .皮脆肉嫩 入面不會乾 仲有雞油流出😋
店員係點火前提醒要小心同退後,因為佢真係非一般的大火,燒完仲會幫你剪埋👍食既時候就方便了。不過忘記問 呢隻係咪都係阿波尾雞🤔

總結. 今餐晚飯很豐富,同朋友都好滿足,食物同飲品都不錯,環境適合聚腳。鋪頭既侍應都有禮貌 .不時都會說下笑. 仲提醒我地若果星期四至六要預早訂坐。
所以呢到係會有下次的!(不過要儲儲彈藥先😂)
  • 自家製火焰炸雞
  • 八寶海鮮壽司
2016-12-07 1256 瀏覽
Firebird is new but it has opened for a while. I often walk by but hadn't had a chance to try it. So, one lunch hour, I decided to give it a try.At night, they focus on an izakaya style  yakitori with a signature on chicken. Thus, the words bird in the name. Just like Yardbird in Sheung Wan but not as hipster.Firebird is open at lunch and they offer lunch sets. All sets include a daily dessert but there is no drinks. Tea is offered instead. Menu is in English and Chinese.Set F: FB Chicken Skewer

Set F: FB Chicken Skewer,  Rice with Egg, Salad and Soup ($98). The set arrived in a small tray.
The set salad was just some lettuce with sesame salad dressing. Not very interesting. Just a regular salad.
The set dessert was a matcha pudding. It was ok. Smooth but not much matcha taste.
There were three skewers on top off the bowl of rice. One was stick was breast meat, one was thigh meat and the third was  minced chicken meat. This was disappointing as this was supposedly what they are known for. Yakitori. The meat was dry and tough especially the breast meat. They were also under seasoned to the point of being bland.  The egg was a bit overcooked and dry. The only good skewer was the minced chicken meat. Not only moist but perfectly seasoned. Why was that?
The sets looked nice but taste was disappointing. I'm unsure if I'll be back. I may return to try something else but if a place that claims they do yakitori did such a poor job of it here, I really wonder if I trust the other dishes.
2016-11-18
2016-11-30 784 瀏覽
朋友喺銅鑼灣返工附近有呢間日式菜館我12點鐘嚟到都唔算多人呢個時間有set lunch我就點左個南蠻炸雞set同價錢要咗個烏冬個烏冬雖然要加錢但真係值得一試因為非常有拗口係手打烏冬個南蠻炸雞同我平時食嘅好唔一樣啲沙律醬係粉紅色嘅而個sauce入邊有碎蛋不得不讚過雞真係好好味外脆內軟非常juicy時間炸得剛剛好以下邊都驚你太油膩舖左啲沙律菜個沙律仲有啲醋汁加埋啲飯食一流而且啲飯係用日本米咬落去口感非同凡響
朋友喺銅鑼灣返工

加埋啲飯食一流
而且啲飯係用日本米
咬落去口感非同凡響

2016-11-28 645 瀏覽
呢間日本菜格調唔錯 有啲西化嘅味道今日泥食午餐 每個set都別出心裁今日點左牛排丼廚師係會係鐵板上面一塊一塊咁樣燒果然口感同味道都不負眾望Lunch set包左一個甜品 係用豆奶做嘅muse
呢間日本菜格調唔錯 有啲西化嘅味道
今日泥食午餐 每個set都別出心裁
今日點左牛排丼
廚師係會係鐵板上面一塊一塊咁樣燒
果然口感同味道都不負眾望
Lunch set包左一個甜品 係用豆奶做嘅muse
2016-11-23 3045 瀏覽
好日唔睇電視,前幾星期無意中睇到電視介紹呢間火鳥Firebird,主持人介紹火山鮭魚卷、盛滿壽司等等,賣相精緻又好似幾好味,立即約在銅鑼灣出沒的朋友一試。店子在銅鑼灣邊寧頓街,不算太難找。今次飯局由夏天約到初冬,可見當日萬聖節主題裝飾品也未及拆除。中間開放式廚房望到廚師在忙著泡製美食。而餐牌亦加插了季節限定的菜式。一場來到,當然是試試新菜式吧。松葉蟹蟹味噌甲羅燒(季節限定)$168不時不吃,秋天是松葉蟹的解禁期,三月前食就最正正子了。松葉蟹蟹腳質感比較結實,吃時配上脆卜卜既多士同微暖既蟹黃味噌,勁正!食前先把日本雞蛋拌勻,再用蟹黃味噌塗麵包,味道鮮而不腥,超好吃。阿波美雞翼串$26四國名產阿波美雞是走地雞,行得多自然脂肪含量低,大大隻夠滿足。雞翼外皮燒得夠香脆,脂肪不多的情況下依然保留到肉汁,不用太多調味都好夠味。特上鰻魚釜飯 $118淡黃色的釜飯粒粒圓潤飽滿,店長說是在生米時已加入堅魚湯一起煮,讓湯汁逐點吸收,所以一打開蓋的時候好香噴嘖,當然食的時候都覺得吸收晒湯的精華,再加埋鰻魚一齊食真係超夾!海鮮寶箱壽司$188最後仲食左個寶箱壽司,眼看份量唔大都擔心會唔飽,但因為材料超多,食完
松葉蟹蟹味噌甲羅燒(季節限定)$168

阿波美雞翼串$26

阿波美雞翼串
特上鰻魚釜飯 $118

特上鰻魚釜飯
海鮮寶箱壽司$188

最後仲食左個寶箱壽司,眼看份量唔大都擔心會唔飽,但因為材料超多,食完係好飽好滿足的,有牡丹蝦、海膽、三文魚子、吞拿魚腩蓉等等,超豐富。而下面嘅青瓜反卷清新而不會有喧賓奪主的感覺,不錯不錯。
海鮮寶箱壽司
服務員細心有禮,一眼關七,當晚不小心整跌左筷子,還未開聲店長已經拿來一對新的俾我,他說聽到有人跌筷子,太強了吧~呢度有好多Cocktails,氣氛Cozy,的確好適合一班朋友吹水飲野的。
2016-11-02
阿波美雞翼串
特上鰻魚釜飯
海鮮寶箱壽司
2016-11-21 352 瀏覽
上次係電視睇完firebird既介紹過兩日已經黎左食啦!先黎蟹味噌甲羅燒原來係11,12,1月限定既!松葉蟹腳加埋蟹味噌燒加雞蛋,幾滑 加埋麵包一齊食 幾夾雞肉棒好正,有3款味道係明太子蛋黃醬,山葵蛋黃醬,梅紫蘇。雞肉嫩滑,加埋d醬幾惹味除左小食,重叫左個鰻釜飯大大塊鰻魚鋪係充滿鰹魚高湯既飯上面 一啖鰻魚一啖飯 好夾好好味最後點小得刺身有海膽,蟹子,魚子,玉子,蝦等等花多眼亂,幾新鮮下次encore而野飲呢,朋友就鍾情酒類,飲左幾杯我呢,就對抹茶有興趣d抹茶味都幾濃,重點係上面有白玉架!呢到幾適合朋友們傾下計飲杯野😋
上次係電視睇完firebird既介紹
過兩日已經黎左食啦!
先黎蟹味噌甲羅燒
原來係11,12,1月限定既!
松葉蟹腳加埋蟹味噌燒加雞蛋,幾滑 加埋麵包一齊食 幾夾

雞肉棒好正,有3款味道
係明太子蛋黃醬,山葵蛋黃醬,梅紫蘇。
雞肉嫩滑,加埋d醬幾惹味

除左小食,重叫左個鰻釜飯
大大塊鰻魚鋪係充滿鰹魚高湯既飯上面
一啖鰻魚一啖飯 好夾好好味

最後點小得刺身
有海膽,蟹子,魚子,玉子,蝦等等
花多眼亂,幾新鮮
下次encore

而野飲呢,朋友就鍾情酒類,飲左幾杯
我呢,就對抹茶有興趣d
抹茶味都幾濃,重點係上面有白玉架!

呢到幾適合朋友們傾下計飲杯野😋