2018-05-07 112 瀏覽
上星期去完大阪返嚟,對譏燒海產念念不忘,好想食燒蟹殼!😭😭😭咁啱睇完戲行下利園,見到呢間餐廳啲cocktails好特別,可以坐低飲嘢之餘,仲可以食下日本野。餐廳仲有吧枱位置楚可以睇到大廚喺度烹調緊嘢食同埋燒牛!但係因為驚油煙過多,我哋嘅冷衫會吸晒味,所以我哋就坐你吧枱嘅位置!因為太渴立即叫咗柚子綠茶同櫻花綠茶!我呢杯柚子綠茶,味道好清新,好香柚味,重點係唔甜,好解渴!😝叫一個燒帆立貝!濃濃嘅牛油香味,係大粒帆立凡上面有少少菇,吸晒牛油味之餘,仲有點海鮮味,非常鮮甜!知道餐廳有燒蟹殼即刻要食返隻!呢個燒蟹殼同喺日本食嘅有啲唔同,日本嘅只係有蟹膏!firebird 呢邊燒蟹殼嘅蟹膏仲有蟹籽,同埋一啲青瓜絲!食落口唔會膩,口感仲好有層次!好爽口嘅感覺!好清新!之後再帶咗個A4和牛壽喜燒!真係成個鍋都滿!A4等級和牛係第2高級!佢嘅脂肪同肉嘅比例會比較平均,油脂分布都會比較多,食落口會比較重牛肉味!😍😍😍收起燒鍋底裏邊仲有買烏冬同蔬菜鮮菇,一鍋起完全吸晒和牛嘅味道,好好食!😋😋😋叫咗隻魔鬼火焰原隻燒雞腿!有個蓋蓋着,好個神秘咁呀😝😝😝當店員加左酒同埋點火之後,呢隻雞脾,完完全全可以比我地開始品

因為太渴立即叫咗柚子綠茶同櫻花綠茶!

之後再帶咗個A4和牛壽喜燒!真係成個鍋都滿!

叫咗隻魔鬼火焰原隻燒雞腿!有個蓋蓋着,好個神秘咁呀😝😝😝

當店員加左酒同埋點火之後,呢隻雞脾,完完全全可以比我地開始品嚐啦!

未食落口應該聞到好香燒酒味嘅,有啲似焗雞嘅味道好惹味咁!

食落口味道唔錯,不過肉質有點”鞋”左啲!!可能醃製時間長咗所以肉質唔夠滑嫩!不過味道係唔錯嘅!😋主菜食得差唔多,之後梗係要食返個甜品做個總結啦!

我哋就叫左呢一個日本番薯配抹茶雪糕
番薯茸好清甜,熱烘烘嘅番薯茸配上抹茶雪糕,擺落口好得意!咩都唔會太甜而且番薯茸上邊,仲有牛蒡絲脆卜卜嘅,口感豐富十足!

呢一餐食咗唔少我鍾意食嘅嘢,滿足左我懷念日本美食嘅慾望,好開心呀!
2018-05-05 518 瀏覽
前星期路過這間食肆,令我想起這裡的蠔煲的味道,今晚訂了位,再吃一次。今天被安排坐在卡位,因為時間尚早,壽司吧內的廚師在忙著準備食物,差不多七時,人流漸漸多了,看著旁邊坐了幾個日本人,証明這裡食物真的不錯,我們吃飽離開時,已經有人龍在等位。首先上枱是Hiroshima Oyster & Udon Hotpot for 2 $278,粗略估計有二十隻廣島蠔,附上了石油氣爐自己煮熟,我叫侍應烏冬另上,廣島蠔覆蓋全個鍋面,應該有廿隻之多,蠔身肥大,蠔味鮮甜。再將烏冬放在湯中烹煮一會,烏冬吸收了蠔汁,非常滋味,如果採用稻庭烏冬效果更佳。另外點了5 Kinds Sashimi $438,包括帆立貝、牡丹蝦、三文魚、蠔、大拖羅兩片(另外追加五片$198,共七片)帆立貝剌身肥大肉厚,鮮味一流。牡丹蝦有八寸以上,蝦肉鮮甜。三文魚肉厚而甜美。蠔帶點海水味,蠔身有六寸長,新鮮爽甜。大拖羅,這個是最好的,脂肪分佈均勻,遠看像A5和牛,咬落去時,肉質帶點爽脆,感覺拖羅的脂肪在口腔中爆發出來,味道簡直無法形容,不需要任何醬汁,已經非常鮮甜👍👍👍👍👍

帆立貝剌身肥大肉厚,鮮味一流。

牡丹蝦有八寸以上,蝦肉鮮甜。

三文魚肉厚而甜美。
蠔帶點海水味,蠔身有六寸長,新鮮爽甜。

擁擠的銅鑼灣,走進邊寧頓街卻另有一番天地,這條街的Firebird是朋友吃過後大大推薦的日式燒物店,所以今個月和老公拋低BB二人世界之夜就特別挑選到此晚餐。這裡座位之間空間十足,暗暗的燈光帶點浪漫情調,老公有日本啤酒喝,我也有我的Strawberry Smoothie,配燒物一流。  這晚最令我難忘的是Firebird 雞肉串燒盛合,拿起一串吃下,微微焦脆外層,內裡拼發油香四溢,我從未吃過這樣好吃的雞串!是雞皮嗎?為何做得這樣好吃?忍不住招來店員問這到底是甚麼雞串,回答是「七里香」!哈哈,原來我是那麼喜歡吃雞屁股嗎?之前在台灣著名的日式串燒店吃過還覺得不行呢,Firebird 這串真是寧舍不同,足以令人上癮。這個日本產的盛合還包括雞胸串、長蔥雞肉串、自家製免治雞肉棒及秋葵,全屬高水準之作,而且價錢抵,只是$128,是必點菜式。  是夜主角,是我期待已久的宮崎霜降A4橫濱和牛燒,一份可供2人享用,有專人來代燒,先用牛脂抺鍋、燒完蔬菜才再到牛肉,真讓人急不及待。和牛燒得剛好到位,外香內軟,入口即化,牛味極濃,個人認為就算沒有醬汁已非常好吃,所以店員燒之前,可以叫他先不用加醬汁。  另外,也
Firebird 雞肉串燒盛合

宮崎霜降A4橫濱和牛燒-2人前

另外,也點了珍寶帆立貝殼燒及鐵板日本魷魚蘆筍配海膽汁,好吃,雖然份量有點不夠喉,可能因為我太喜歡了。兩者產地同樣是日本,點餐時餐牌有寫明產地,記得留意。
珍寶帆立貝殼燒
鐵板日本魷魚蘆筍配海膽汁

肚子仍有空間,又點了個日本鮭魚茶漬飯,意外的鮭魚咸香極正,配合清甜的茶漬,味道太好了,是這晚意料之外的bonus!
日本鮭魚茶漬飯

這店名為Firebird, 整晚店內每一枱都不乏玩火的菜式,最著名的魔鬼火焰原隻雞腿我們今次沒有點,但看見很多枱都嘩聲四起,下次我一定試!為補主菜沒有玩火的遺憾,甜品我們點了美美的富士雪山布甸,看著「雪山」(其實是棉花糖)被火融化,真有種變態的治癒感,哈哈!燒融後化成焦糖在布甸上,一軟一硬,甜香蛋滑,冰火口感獨特,竟然絕配。

燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕
燒日本甜蕃薯配抹茶雪糕
  • 雞肉串燒盛合
  • 宮崎霜降A4橫濱和牛燒
2018-05-01 676 瀏覽
前幾日過海去銅鑼灣攞野 順便約一個係附近做野既大學同學食飯 佢話想食日式料理☺️ 我地就本住行到邊 見到邊度ok就食既心態 行到去邊寧頓街 見到火鳥裝修同餐牌唔錯就去食🤣 入到去發現餐廳幾乎坐滿人 生意都唔錯😯 打開餐牌 望落都有唔少選擇 不過係銅鑼灣地段 餐點既價錢都係相對其他地方既日式餐廳高☝🏻 但平日工作辛苦 都要食返餐好👍🏻 嗌咗幾樣野食 計落都唔算話好貴😬野飲方面我簡咗杯Oreo smoothie🍪 杯道唔錯 Oreo味濃郁有奶香 飲落夠凍之餘又好解渴😃 最出色係最上層既cream 飲得出高質又唔會偏甜☺️我地嗌咗三款燒物 有兩款心急掛住食就無影到相🤣 哩款係雞腿串 燒得幾好 唔會話燒得好乾身 雞腿🍗肉屬於結實帶點嫩滑 餐廳亦會提供一支方便分開串燒既叉 以及一小樽七味粉🤩 七味粉大大增加雞腿肉既惹味同埋香氣 基本上我平日食日式野都會落☺️食日本野我地通常必嗌刺身/壽司🍣 今次嗌咗個特上手握壽司盛合 夾埋有八件唔同款式既壽司 我朋友偏好熟壽司 而我就主攻生冷野😂 趁阿爸阿媽唔係度就放肆一下 最大愛就係件三文魚腩壽司 三文魚腩屬於厚切🤤 肥美滑嫩 油脂亦相對偏高 味道都好新鮮😆魷魚🦑燒
魷魚🦑燒係我好鐘意食既一款餐點 哩度燒得幾香 唔會太油 魷魚所用既醃料醬汁都夠味👍🏻 咬落魷魚夠哂爽口彈牙 份量亦唔算少🤤 我地一人都分到7-8件 如果嫌唔夠味都可以點埋旁邊附上既沙律醬😋 我覺得算係另一種食法/口味黎 都幾match!
整體黎講 我地兩個人食得飽 埋單大概五百左右 除返起一個人二百幾都算合理😗 下次多人黎食仲可以試更多款式既野😈
  • 特上手握壽司盛合
2018-04-30 466 瀏覽
話銅鑼灣是美食集中地應該無人反對吧?行幾步就會有不同國家的美食進入眼簾,而且裝修得別出心裁,記得上次經開邊寧頓街這間日式居酒屋🏮令我留下深深的印象...餐牌設計得好精美呀,用上黑白兩色做對比十分鮮明,放埋美食相🍴作介紹圖文並茂咁就加吸引🤤我完全被牆上大大張的海報「宮崎產和牛」「A4級以上」吸引住🤤日本和牛的肉質等級分A-C,由A5-C1總共有15個等級,數字就代表其油花比例,色澤及肌肉結實度,但評分極為嚴格,所以食到A4級數的和牛很幸福呢❤️要試宮崎霜降A4和牛可以簡和牛燒或是我今次食的鳥冬壽喜燒🥩霜降和牛色澤粉嫰粉嫰,油脂花好靚,不用淥太久,淥一淥便熟,很軟綿👅根本不用多咀嚼,是入口溶化的感覺壽喜燒汁超濃郁,放入大蔥,索味的豆腐,娃娃菜,日本菇仔去煮很好吃😋 用上日本的稻庭烏冬,順滑的口感,咬下是有彈性、有嚼勁的麵條,很夾~~簡單一碗小小的壽喜燒烏冬已令我滿足極了~從餐牌上看到大部分的串燒標明「日本產」,已給我一份「信心」,這裏的串燒做得很不錯,雞翼幾大隻,燒的火喉掌控得恰好,外皮燒得金黃香脆,雞肉嫰滑多汁🐥食日本菜不少得叫壽司🍣 特上手握壽司盛合是個好選擇,擺得好靚好吸引,連陪襯的芥
話銅鑼灣是美食集中地應該無人反對吧?

要試宮崎霜降A4和牛可以簡和牛燒或是我今次食的鳥冬壽喜燒🥩

簡單一碗小小的壽喜燒烏冬已令我滿足極了~

食日本菜不少得叫壽司🍣 特上手握壽司盛合是個好選擇,擺得好靚好吸引,連陪襯的芥末及薑片都細緻地擺放好,一次可以試勻8款壽司😋 大滿足!

蟹籽粒粒晶瑩飽滿,紫菜仲是脆身,咬落有質感🤤

拖羅壽司油脂分佈平均,入口便是香濃的油脂,爽口而不膩,好想要多件啊媽🤪!!

用上木系的裝飾盛載著牙籤,日系感🆙~~

感 謝 當 日 的 合 眼 緣🙂

2018-04-25 107 瀏覽
自問鍾意食•鍾意四圍覓食•鍾意上網search 美食•云云之中揀咗Firebird•手切牛舌🔥~牛舌厚薄適中•唔un易入口•味道唔錯•唔洗(點)辣味噌已經好好味•自家製明太子免治雞肉棒~雞肉捧啖啖肉•上面鋪滿明太子•味道鹹鹹的•多咗份滋味•雞腿串~燒得乾身唔油膩•廣島蠔伴烏冬鍋2人前~一上枱忍唔住嘩一聲😵👀下數下有足足20隻蠔•蠔大大隻•唔縮水•煮熟咗依然脹脹滿滿•醬油燒~脆卜卜•口感一流•燒蕃薯綠茶雪糕-燒熱咗嘅蕃薯熱辣辣•一條條脆卜卜蕃薯條•配上濃味嘅綠茶雪糕•蕃薯配綠茶•意想不到嘅夾•
手切牛舌🔥~
自家製明太子免治雞肉棒~
雞肉捧啖啖肉•上面鋪滿明太子•味道鹹鹹的•多咗份滋味•
雞腿串~
燒得乾身唔油膩•

廣島蠔伴烏冬鍋2人前~
醬油燒~
脆卜卜•口感一流•
燒蕃薯綠茶雪糕-
  • 燒蕃薯綠茶雪糕
  • 手切牛舌燒
2018-04-23 113 瀏覽
鬧中帶靜的邊寧頓街,總有一大堆人聚集firebird這日式燒物店,究竟大家喜歡它甚麼,如此捧場。朋友說既想知firebird的吸引之處,那就親身一試就知道吧。來到燒物店,第一樣必食一定是串燒吧,最抵食莫過於firebird雞肉串燒盛合,一次過吃到雞胸串,長蔥雞肉串,七里香串,自家製免治雞肉棒伴鮮蛋黃及秋葵。燒得金黄酥脆的七里香,入口咬下會發出聲響呢。長蔥雞肉串用了軟嫩的雞肉,加上長蔥燒過,有點蔥的香味真的很不錯。雞胸肉非常結實,灑上一些七味粉之後,別有一番風味。自家製免治雞肉棒伴鮮蛋黃融合雞肉與雞軟骨手打而成,淋上燒汁燒,再沾上蛋黃吃,充滿日式滋味。另一日式美食雙色的明太子芝士椰菜燒餅光是色彩已令人垂涎三尺,切開後,芝士汁緩緩流出,毫不膩味,有淡淡的椰菜香,燒餅煎得微焦脆脆的口感,配上明太子好吃極了。引頸以待的宮崎霜降A4橫濱和牛燒2人前也送到我們眼前,我們選了蕃茄湯底,因為喜歡蕃茄那酸酸的開胃感,亦能去掉和牛本身豐腴的油膩感。原來這宮崎霜降A4橫濱和牛燒都不用我們「親自下廚」,有專人替我們燒,實在太好了。首先店員會用牛的脂肪部份在鍋裡抹上牛油,再香炒蔬菜。時機成熟時慢火細煎和牛,和牛

時機成熟時慢火細煎和牛,和牛肉質很柔軟,滿是牛肉的香氣,和牛放進口裡根本是入口即化。

愛吃燒物配啤酒的朋友選喝suntroy the premium malt's,金黃色的喝suntroy the premium malt's酒泉上宛如慕絲般的白色泡泡細滑無比,而且甘醇的酒香為所食的燒物錦上添花,令她樂而忘返。

至於我則挑了溫柔的cocktail pink lady,因為個人酒量比朋友較滋,pink lady容易入口,帶有絲絲的酒芳,漂亮迷人的粉紅酒色也是女生最愛,酒杯旁的玫瑰鹽有畫龍點睛之用,跟杯中物一起品味更富層次。

魔鬼火焰原隻雞腿的紅紅烈火沒花沒假,在燃點火苗的一瞬間,確實令我們看到傻眼起來。被火焰包圍的雞腿熱力四射,所以品嚐時小心燙口。

雞腿肉肥厚肉嫩,雞皮酥脆之餘亦帶油香,加上香辣的調味,讓雞腿肉增添惹味度。

就連甜品富士雪山布甸也玩起火來,雪白夢幻的棉花糖被火槍逐一侵蝕,其糖份化左布甸上的焦糖,融入布甸之中,香甜微焦的焦糖與綿密順滑,蛋香十足的布甸果然是絕配。

2018-04-21 115 瀏覽
上星期行過銅鑼灣,見到有間食日本優質和牛既餐廳!一於星期五晚放工就同一樣甘鍾親食和牛朋友仔放工去試下!chill下🍸一齊放鬆!🍽位於Lee Garden Two既地下,位置唔算好方便,朋友仔搵左陣先去到! 門口已見到所有menu!就甘望都好吸引🤤🤤🤤快啲入去!快啲入去!喺Menu裏面見到有富士山就試試你!😂🗻Fuji mountain $78富士山一嚟到嘅時候我就心心眼呀!好大杯😂😂😂主要用藍橙同梳打水而製成!吸睛指數5 ⭐️👍🏻👍🏻👍🏻見到有spring special🤓好似幾抵食!宮崎霜降和牛西冷扒$2/g 宮崎煙肉凱薩沙拉伴黑松露醬 $98本來想清清地食啲沙拉🥗準備一陣食和牛🤭🤭🤭火焰熔岩鮭魚卷 $98就咁睇個賣相已經好吸引!壽司卷上面橙色絲絲(炸紅蘿蔔絲)黃色絲絲(牛蒡絲)食落口脆卜卜,好香口!壽司經過油炸食物口更加香脆可口!食多兩三件就會覺得有點油膩!嗰時候仔食下啲邊上邊嘅薑片,清一下油膩感!正正子😝到咗我最期待嘅A4和牛💕💕💕宮崎霜降A4和牛橫濱和牛燒 二人份量$298以呢個價錢可以食到A4和牛都算幾抵食!有100g😝😝😝A級和牛黎講,係食用最高級嘅等級!而後面數字代表和牛的

喺Menu裏面見到有富士山就試試你!😂
🗻Fuji mountain $78

宮崎煙肉凱薩沙拉伴黑松露醬 $98
本來想清清地食啲沙拉🥗準備一陣食和牛🤭🤭🤭

火焰熔岩鮭魚卷 $98

到咗我最期待嘅A4和牛💕💕💕
宮崎霜降A4和牛橫濱和牛燒 二人份量$298
以呢個價錢可以食到A4和牛都算幾抵食!有100g😝😝😝

A級和牛黎講,係食用最高級嘅等級!而後面數字代表和牛的油花分佈,有分為1-5。1為最低級,5為最高級。高過A3等級嘅和牛已為優質!

今晚既A4和牛 就咁睇已滿是油花😍😍😍
店員等港女我影完相,之後就親手炮製一個橫濱和牛燒🤤🤤🤤好香好香丫!

最後等約15分鐘完成左呢一個橫濱和牛燒!
急不及待咁樣食左一口和牛粒!

哇哇哇!一咬,和牛嘅油脂就用溶化,滿口都係和牛嘅香味,好重牛香!而且啲蔬菜都吸晒和牛嘅油份,味道好入味!

真係好食!整餐最期待嘅和牛,真係冇令我失望👍🏻👍🏻👍🏻

• 火山熔岩鮭魚卷
  • Fuji Mountain
  • 宮崎霜降A4橫濱和牛燒
2018-04-16 111 瀏覽
朋友約傾計兼食飯,揀食咩呢啲甘粗重既野就梗系朋友決定埋嫁啦。前一晚上openrice睇定啲食評,睇下有咩好食。餐廳環境幾舒服,令人幾放鬆,都幾適合放工後傾下計宣洩下。櫈底有個大籃可以比客人放低個手袋,店員亦都主動幫助。首先叫咗碟牛油果卷物,名副其實幾塊薄片牛油果加件冇乜餡嘅卷物,勝在牛油果新鮮。 A4和牛壽喜,牛肉大大塊牛味香濃,煮耐咗亦都唔靭, 鍋入面仲有少量既烏冬同蔬菜,烏冬索曬湯底啲味,好食。跟住仲嗌咗個明太子玉子燒(跟食評叫,好多人讚),不過我就覺得麻麻地 吾系好夾甘,不過玉子燒一啲都唔老配上少少清甜味道咁話曬係約出嚟傾計就當然唔少得酒呢樣嘢啦 我哋叫咗一杯西柚清酒一杯檸檬清酒,係一杯大嘅清酒再加上新鮮榨嘅果汁,店員見到我哋束手無策主動過嚟幫我哋榨汁。偷飲左啖原本嘅純清酒 係好難飲好似藥水味,但加左果汁後成杯嘢唔同曬,非常好飲易入口, 不過西柚味就冇檸檬咁好,味道冇咁出 。雖然食物無想像中咁好食,不過可以咁樣坐喺度食啲嘢飲酒傾計三個鐘頭,店員亦唔會打擾我地,正!

2018-04-09
2018-04-15 120 瀏覽
銅鑼灣人多車多。餐廳當然唔會少。想食和牛荷包又唔想甘傷。為食妹👧🏻推介<Firebird>宮崎霜降A4和牛~A4和牛西冷扒$2/克。最少$100克店員會拎個磅出黎秤重量。唔怕呃秤又呃$ 。👍主角出場和牛口感又嫩又滑。肉味濃郁。就甘食又得。(點)岩鹽/wasabi食都得。原條魷魚🔥~魷魚🔥到好淋。老人家/小朋友食都無問題。魔鬼🔥原隻🐔腿~有表演睇🔥雞腿五部曲。店員幫忙剪開一件件。🐔腿辣辣地好惹味。可以單獨食/用椰菜包住食。宮崎霜降A4和牛烏冬壽喜燒2人前~和牛停不了。真係一分錢一分貨。好味到lam lam 👅。壽喜燒湯底甜甜地。有烏冬。豆腐。🍄。紹菜做底。大食嘅朋友都可以好滿足。富士雪山布甸~Dessert Time 又有表演時間。哈哈。唔食得都睇得。焦糖燉蛋就食得多。焦糖布甸加雪糕真係第一次。食落又幾夾。YummY🤤
宮崎霜降A4和牛~
A4和牛西冷扒$2/克。最少$100克
店員會拎個磅出黎秤重量。唔怕呃秤又呃$ 。👍
主角出場
原條魷魚🔥~
魷魚🔥到好淋。老人家/小朋友食都無問題。
魔鬼🔥原隻🐔腿~
有表演睇
宮崎霜降A4和牛烏冬壽喜燒2人前~
和牛停不了。真係一分錢一分貨。好味到lam lam 👅。
富士雪山布甸~
Dessert Time
又有表演時間。哈哈。唔食得都睇得。
  • 霜降A4和牛西冷扒
  • 魔鬼燒原隻雞腿
  • 富士雪山布甸
2018-04-10 105 瀏覽
呢間餐廳之前已經經過幾次 都想試下今次終於有機會啦!前一日係openrice訂坐 可以有9折優惠我地準時7:30到 坐底左之後 職員話d袋可以放係櫈下面既籃到 好貼心呀!我地叫左 宮崎霜降和牛&烏東壽喜燒 2人前、明太子拌玉子燒、牛油果壽司卷野飲方面叫左2杯燒飲 1杯係檸檬味 另1杯係西柚味先黎既係Mayaziki 職員話由佢燒就得啦!隔左一陣之後就滾左 我地就可以食啦d A4和牛好正呀 雪花均勻 肉質鮮嫩 😋明太子拌玉子燒 d明太子大大粒 帶有小小辣味 個玉子燒仲好有蛋味另外 個牛油果壽司卷 都不過不失Drink: Chu-Hi (Fresh lemon & fresh grapefruit)原來係要自己榨汁架不過有位靚仔職員過左黎幫我地榨 haha 真係有小小唔好意思
呢間餐廳之前已經經過幾次 都想試下
今次終於有機會啦!
前一日係openrice訂坐 可以有9折優惠
野飲方面叫左2杯燒飲 1杯係檸檬味 另1杯係西柚味
先黎既係Mayaziki 職員話由佢燒就得啦!
隔左一陣之後就滾左 我地就可以食啦
d A4和牛好正呀 雪花均勻 肉質鮮嫩 😋
另外 個牛油果壽司卷 都不過不失
原來係要自己榨汁架
宮崎霜降和牛&烏東壽喜燒 2人前
明太子拌玉子燒
牛油果壽司卷
Chi-hi(Fresh  Lemon  )
Chi-hi(fresh  grapefruit )
宮崎霜降和牛&烏東壽喜燒 2人前
明太子拌玉子燒
牛油果壽司卷
Chi-hi(Fresh  Lemon  )
Chi-hi(fresh  grapefruit )
1K
2018-04-10 1060 瀏覽
去銅鑼灣食嘢真係好多選擇,但依家A姐我因為減肥進行中,每餐食少少就算,所以放得入口嘅都唔希望晒咗個quota!今日M佬就帶我嚟到銅鑼灣嘅FireBird食日本嘢,呢度嘅食物整體質素唔錯,令我今日唔小心食多咗喇!前菜盛盒(6點)6款前菜都係用上Made in Japan嘅食材,包括明太子蘿蔔茸、玉子燒、蒜頭粒、廣島蠔、燒饅魚芝士粒等等,6款嘅前菜都食得出廚師嘅心意同細心,絕對係唔簡單又特別嘅選擇。特上手握壽司盛盒手握壽司真係睇得出廚師嘅工架,每件刺身都係厚切又夠晒新鮮,而且壽司飯糰唔會散。我哋就最鍾意入口即溶嘅大拖羅,油脂豐富又無筋!鹽燒鮭魚腩外焦內嫩嘅三文魚魚腩,充滿住三文魚嘅精華,最正係個脆卜卜嘅魚皮,肉質好滑好好味。宮崎霜降A4橫濱風和牛燒(2人前)其實未食和牛,減肥嘅我已經夠晒飽,但呢個和牛燒令我又再開動喇!先放牛脂做油,再炒香洋蔥、蒜頭、蔬菜等等,最後放入和牛,臨尾加入濃濃嘅味増湯汁!整個過程由店員幫手,咁就唔驚和牛會煮得過熟啦。呢個和牛超好味,肉質一流,牛味香濃。而索晒汁嘅蔬菜都非常好味。Frozen Grapefruit Cocktail今日難得叫咗杯cocktail,西柚

前菜盛盒(6點)

特上手握壽司盛盒

鹽燒鮭魚腩

宮崎霜降A4橫濱風和牛燒(2人前)

Frozen Grapefruit Cocktail

今日難得叫咗杯cocktail,西柚味微酸,好好味呀。
2018-04-09
2018-04-07 100 瀏覽
今次同女朋友去左間食日式燒肉餐廳🍴。前後共叫了4款食。第一款係最出名的a4橫濱風和牛二人前。e個和牛真係好好食,肉質一流,重牛味,咬落去肉汗爆出黎果下,真係食到唔停口。小弟不時食和牛,但e個a4和牛真係不得了,令我想叫多一份,不過為左留肚試多d唔同既野,就食二人分前就算。另外,不得不提,過程中亦有專人協助燒肉,一百分💯!第二款係燒蠔,蠔係新鮮的,亦燒得還不錯👍🏼大大隻食落去,果種滿足感,又係不得了!第三款係三文魚荼漬飯。這個荼漬飯,個荼清而不膩,能夠清一清味蕾👍🏼👍🏼也為不錯之選。同時,三文魚既味道亦為荼漬飯帶來了新鮮的魚香味,提升了一個味道的層次。唯飯身較硬,個人就無甘喜愛。第四款係大施羅,e個又係100分之選。果種入口即溶的感覺,真係好正!從圖中亦可見,大施羅既脂肪比十分均衡,肥廋適中,所以不會太油膩及太多筋。所以,我同女友不停食不停食🙈慢慢品嚐到最後一舊。最後一款係明太子芝士燒餅,e個係驚喜之選,比我想像中好食。個蛋卷再配上兩種不同的醬汁,在口中有一種變化的味道!推介推介!至於環境方面,餐廳進食氣氛不錯👍🏼如果二人食又不怕油煙,坐係吧枱前睇住師傅燒肉,再飲住酒談天,真係正到爆!最
今次同女朋友去左間食日式燒肉餐廳🍴。
前後共叫了4款食。

最後,不得不提的服務態度,服務員真的很細心,不時會協助我們,如燒肉,收拾桌子。同時,每次亦會附上親切的笑容,給人非常有禮和親和的感覺。

2018-03-21 140 瀏覽
黎到呢間居酒屋 第一個感覺覺得相當型格 有好多外國人都黎飲杯野 幾好氣氛咁 之後見到都幾多介紹既板 可以參考下 價錢又唔會太貴 ok wor gum 一黎就叫一個拖羅黎食下 顏色好粉紅 有光澤 令人食指大動 食落都幾有魚味 唔似雪左好耐 而且好滑好有魚油既香味 抵讚再黎一個芒果既飲料 原來唔係就咁果汁 係有埋雪條 都幾特別 果汁好有口感好好飲 又唔會太過甜 味道清甜天然之後食左個壽司 樣樣都好好味特別係三文魚同帶子都好新鮮好甜 值得再叫呀和牛既火鍋都相當唔錯 個湯底好有牛味 佢地既和牛都好夠肉味 而菜都好新鮮咁

之後食左個壽司 樣樣都好好味
特別係三文魚同帶子都好新鮮好甜 值得再叫呀

2018-03-17 137 瀏覽
之前午餐來過2-3次, 印象一般,沒有很好吃或很深刻今次第一次來吃晚餐食物選擇不多,也沒有套餐,只可散叫餐牌有點亂,不好看價錢也比午餐貴很多叫完食物後本來想看飲品,但大多酒類 (要駕車)非酒精選擇不多,亦不解渴要知道這餐廳的晚餐有起碼一半是燒的炸的會很口渴當問侍應要兩杯水得到的回覆竟然是“我們這裡只有支裝水”!!在香港很少日本/西餐廳不提供免費飲用水的吧?!(只見過吝嗇印度餐廳不提供,雖然見識不多)其他比這裡高級的餐廳都不會吝嗇這一點點逼你買他們的飲品吧!??還有。。。 上菜尚嫌慢了點總括來說,不爽
之前午餐來過2-3次, 印象一般,沒有很好吃或很深刻

今次第一次來吃晚餐
食物選擇不多,也沒有套餐,只可散叫
餐牌有點亂,不好看
價錢也比午餐貴很多

叫完食物後
本來想看飲品,
但大多酒類 (要駕車)
非酒精選擇不多,亦不解渴
要知道這餐廳的晚餐有起碼一半是燒的炸的
會很口渴
當問侍應要兩杯水
得到的回覆竟然是“我們這裡只有支裝水”!!

還有。。。 上菜尚嫌慢了點

總括來說,不爽
2018-03-17
20 分鐘 (堂食)