2022-10-21 22 瀏覽
經過尖沙咀漢口道,見有間餐廳裝修幾潮,望入去好光猛,下午茶時段沒有太多人,便入去看看究竟賣什麼餐廳以紅色為主題,非常光猛,原來是一間賣日式rice roll 的店舖,見到幾多選擇便買來試試🥰三文魚+蘆筍+沙律菜+櫻花蝦+天婦羅脆脆飯卷($78)三文魚新鮮,夾住蘆筍和沙律菜,完全是fresh fresh 的口感。畫龍點睛的是加了香口的樱花蝦和天婦羅脆脆,惹味芝蔴醬,完全無🉐️輸👍🏻👍🏻🎉照燒牛肉+牛油果+ 青瓜+腐皮+飛魚子+炸蒜($75)顏色鮮艷,賣相已吸引了我的食慾,牛肉不肥,燒🉐️不錯,配上健康的牛油果和青瓜,再加飛魚子和香蒜,層次豐富,大🈵️足額外加了吞拿魚壽司和細卷,幾新鮮,配搭麵豉湯,完美的日本餐🥰

🥰三文魚+蘆筍+沙律菜+櫻花蝦+天婦羅脆脆飯卷($78)

🎉照燒牛肉+牛油果+ 青瓜+腐皮+飛魚子+炸蒜($75)

外賣自取
2022-09-28 539 瀏覽
剛好路過這間開了大概一個月的日韓卷物餐廳,被獨特的裝潢吸引,抱着可能中伏的心態進去買外賣🥡回家試食。餐牌設計頗為複雜,須仔細研究一遍方能順利點餐。💕😋604 Crunch Signature Roll 🌕🌕🌕🌕🌕 78hkd飯卷彈牙、飽滿、有空氣感,是高級壽司店才有的口感。內餡是微韌的紫菜、真新鮮的三文魚刺身粒、超新鮮沙律菜、高質甜蛋、十分脆的天婦羅脆脆及櫻花蝦脆脆,還有調味洽到好處的芥末蛋黃醬及黑芝麻醬。非常高質,有驚喜!💕😋Combo D 🌕🌕🌕🌕🌗(+$48.0)內含油甘魚壽司(2件)、吞拿魚細卷(4件)及味噌湯油甘魚刺身十分新鮮,壽司充滿空氣感及有彈性,調味剛剛好。味啫湯味道不錯,不過湯料只有4粒微型豆腐粒。吞拿魚細卷則一般。💕😋三文魚壽司3件轉Sashimi 🌕🌕🌕🌕🌗33+5hkd刺身十分新鮮,扣的0.5分純粹因為並非最新鮮的那種。💕😞自選麪 🌕🌕🌕🌑🌑 78hkd(蕎麥麵 +3hkd、辛辣湯 +3hkd、北海道帶子 +6hkd、明太子魚餅 +5hkd、泡菜、炸蒜、溏心蛋 +15hkd)辛辣湯底味道味道不錯,蕎麥麪煮得太淋,明太子魚餅味道一般,北海道帶子新鮮,炸蒜、泡菜、溏

餐牌設計頗為複雜,須仔細研究一遍方能順利點餐。

Signature  Roll  604   Crunch

💕
😋Combo D 🌕🌕🌕🌕🌗(+$48.0)
內含油甘魚壽司(2件)、吞拿魚細卷(4件)及味噌湯
Combo  D

Combo  D附送的味噌湯

😋三文魚壽司3件轉Sashimi 🌕🌕🌕🌕🌗33+5hkd
刺身十分新鮮,扣的0.5分純粹因為並非最新鮮的那種。

💕
辛辣湯底味道味道不錯,蕎麥麪煮得太淋,明太子魚餅味道一般,北海道帶子新鮮,炸蒜、泡菜、溏心蛋味道不好。
自選麪

😋日式炸雞5件 🌕🌕🌕🌕🌕 38hkd
炸得皮薄、香脆,調味像「麥樂雞」。
日式炸雞

😞枝豆 🌑🌑🌑🌑🌑 24hkd
Overcooked,亦沒有調味。
枝豆

💕
二人享用,💰人均168hkd。

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
包裝:🌕🌕🌕🌕🌑
包裝美觀,但不太結實,到家時有兩個盒子濕透了,幸而食物沒有被焗濕。
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

📍Chotto Maki
尖沙咀漢口道42號地下B舖
2022-09-27
10 分鐘 (外賣自取)
Signature  Roll  604   Crunch
Combo  D
Combo  D附送的味噌湯
日式炸雞
  • 604  Crunch  Signature  Roll
2022-09-26 90 瀏覽
無意中發現尖沙咀新開了一家日式飯捲店今天在尖沙咀等人吃飯的同事途經這裏無意中發現一間外邊裝修亮麗,貌似是買喼的零售店,原來裏面是吃飯卷的。招牌的飯卷有signature和Classic,signature只有四卷, Classic有八卷signature貌似配料多很多,還可以吃少一點飯。選了一款signature的Spice me up,配料有鰻魚,帶子碎,青瓜絲,乾海草,蘋果啫喱和辣蛋黃醬。配搭起上嚟意外匹配,由頭到尾也充滿了配料,可以說是爆餡,一點也不hea,蘋果啫喱比較淡,乾海草原來是海帶碎,就是平時看麵豉湯裏面的海帶。還配有酸蘿蔔,用來清清口腔。整體價錢較貴,但質素也成正比,一試無妨。
無意中發現尖沙咀新開了一家日式飯捲店

整體價錢較貴,但質素也成正比,一試無妨。

2022-09-24
下午茶
2022-09-23 89 瀏覽
環境好有打卡FEEL嘅日式飯卷店飯卷同平時個啲好唔同有佢地自己拼合嘅味道亦可以自己揀要咩餸而且仲有唔同嘅餐俾你揀🤩🤩我地叫左Crunch加D餐有油甘魚壽司 2件、吞拿魚細卷 4件、味噌湯❤️Crunch有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦、芥末蛋黃醬、黑芝麻醬🍣個大飯卷有好多餡好豐富三文魚份量都多飯卷食落啖啖肉,好開心👍🏻👍🏻兩款醬都好夾有少少芥末嘅辣味,又有黑芝麻香味至於油甘魚壽司都唔好睇少😋😋都係好新鮮架吞拿魚細卷同味噌湯就正常發揮不過味噌湯淨係得豆腐喺入面😛😛但整體呢間餐廳都吸引下次可以試埋其他味道嘅飯卷😎😎❤️百香果烏龍茶、蜜桃烏龍茶☕️仲有兩款自家製嘅烏龍茶百香果烏龍茶好FRESH好好味蜜桃烏龍茶都好清甜☺️☺️
環境好有打卡FEEL嘅日式飯卷店
飯卷同平時個啲好唔同
有佢地自己拼合嘅味道
亦可以自己揀要咩餸
而且仲有唔同嘅餐俾你揀🤩🤩

個大飯卷有好多餡好豐富
三文魚份量都多
飯卷食落啖啖肉,好開心👍🏻👍🏻
兩款醬都好夾
有少少芥末嘅辣味,又有黑芝麻香味
至於油甘魚壽司都唔好睇少😋😋
都係好新鮮架
吞拿魚細卷同味噌湯就正常發揮
不過味噌湯淨係得豆腐喺入面😛😛
但整體呢間餐廳都吸引
下次可以試埋其他味道嘅飯卷😎😎

❤️百香果烏龍茶、蜜桃烏龍茶☕️
仲有兩款自家製嘅烏龍茶
百香果烏龍茶好FRESH好好味
蜜桃烏龍茶都好清甜☺️☺️
2022-09-17 72 瀏覽
🌻🌻 Chotto Maki 🌻🌻📍尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖⭐️尖沙嘴新開足料卷物店💭本身係中環見過呢間餐廳既分店已經想試好耐,難得朋友喔今日話同我黎試,所以就黎新開既分店試下啦🌸Signature Roll- Sea Monster (HKD 75)🌟🌟🌟🌟🌟我覺得d signature roll 都好大舊,同埋呢個roll 入面既料都好夾,有蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉。大推!🌸Signature Roll- Spice Me Up (HKD 78)🌟🌟🌟🌟我覺得呢個卷既口味比較新鮮!因為入面有一種好特別既配料乾海草蘋果啫喱。🌸Classic Roll- Philadelphia (HKD 78)🌟🌟🌟🌟呢個卷雖然唔係一個好特別既配搭,但係食落口好新鮮同埋覺得滿足!如果想食傳統味道卷物可以叫呢款!🌸Customise Your Own Noodles (HKD 78)🌟🌟🌟🌟呢間可以好似order 車仔麵咁簡你想食既麵! 我地今次就簡左豬骨湯+綠茶麵+赤板魚蛋+明太子魚餅+天婦羅脆片,類似日式車仔麵既menu,都幾特別,大家想食熱野就可以一試!
🌻🌻 Chotto Maki 🌻🌻

📍尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖
⭐️尖沙嘴新開足料卷物店

Signature Roll- Sea Monster

Signature Roll- Spice Me Up

Classic Roll- Philadelphia

Customise Your Own Noodles

2022-09-10
5 分鐘 (堂食)
Signature Roll- Spice Me Up
Classic Roll- Philadelphia
Customise Your Own Noodles
作為一名正宗的飯桶🙊,每餐都要吃到米飯,才會心滿意足💕~這間以創意卷物為主打的餐廳 • ℂ𝕙𝕠𝕥𝕥𝕠 𝕄𝕒𝕜𝕚🍚• 是我推介的口袋名單之一哦~由於真的好好吃,加上灣仔店非常近我,所以我已經吃過無數次啦🤣。最近店家在尖沙店插𣄃,作為粉絲,當然要去囉🥰。 尖沙咀店的裝潢,以紅色為主調,新潮又型格,是打卡的好地方🙊。可惜店內實在太多人😂,只好下次再拍照囉~新店除了有招牌卷物,更新添烏冬麵食,選擇更多元化。 「 ᴄʀᴜɴᴄʜ🍙$78 」 由三文魚、沙律菜、蘆筍、甜甜、櫻花蝦組成的卷物,用芥末蛋黃和黑芝麻醬調味😆,好吃耶。 「 ʙᴇᴇғ ʏᴀᴋɪ🍖$75 」 充滿日式風味的照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果、飛魚子卷物,則更得我歡心😋,醬汁味甜甘甜,牛肉軟腍呀~ 「 sᴇᴀ ᴍᴏɴsᴛᴇʀ🦀$78 」 5款卷物之中,我最愛這個海鮮怪獸🤣~內餡有大量的蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜等等,又軟又脆的感覺,口感好豐富👅~ 「 ᴍᴀɴɢᴏ ᴅʏɴᴀᴍɪᴛᴇ🥭$75 」 面層是芒果,內𥚃是炸蝦和青瓜絲,更放上飛魚子,味道香甜。 「 ᴘʜɪʟᴀᴅᴇʟᴘʜɪᴀ🧀$78 」 最後有店員推介的三文魚、忌廉芝士、牛油

新店除了有招牌卷物,更新添烏冬麵食,選擇更多元化。

「 ᴄʀᴜɴᴄʜ🍙$78 」

「 ʙᴇᴇғ ʏᴀᴋɪ🍖$75 」

「 sᴇᴀ ᴍᴏɴsᴛᴇʀ🦀$78 」

「 ᴍᴀɴɢᴏ ᴅʏɴᴀᴍɪᴛᴇ🥭$75 」

面層是芒果,內𥚃是炸蝦和青瓜絲,更放上飛魚子,味道香甜。

「 ᴘʜɪʟᴀᴅᴇʟᴘʜɪᴀ🧀$78 」

最後有店員推介的三文魚、忌廉芝士、牛油果🥑和飛魚子卷物,用蛋黄醬和鰻魚汁調味,口感幼滑,也好吃。 每款卷物的質素也好高,作為快餐或打公仔外賣午餐,也好適合哦~
2022-09-03
2022-09-07 97 瀏覽
⁣🐽 -Tsim Sha Tsui- Chotto Maki⁣⁣無意中發現左尼間新開既日式卷物店,即刻搵朋友黎試下;⁣店內裝橫以鮮紅為主,簡約得黎帶有點modern既感覺;⁣⁣今次總共試左三款:⁣⁣Mango Dynamite 💰$75⁣以炸蝦、青瓜絲、芒果、飛魚子為主,配上鰻魚汁;⁣炸蝦鬆脆芒果份量亦不少,一啖食落口岩岩好!⁣⁣Philadelphia 💰$78⁣以三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子為主,配上蛋黃醬及鰻魚汁;⁣基本上三文魚同忌廉芝士簡直係天作之合,完全無得輸!⁣⁣Spice Me Up 💰$78⁣以鰻魚、碎帶子、青瓜絲、乾海草為主,配上蘋果啫喱及辣蛋黃醬;⁣每件超大份好足料,可惜飯壓不實,一咬就散,但味道特別,無諗過蘋果啫喱可以同壽司咁夾!⁣⁣⁣📍 尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖⁣⁣

無意中發現左尼間新開既日式卷物店,即刻搵朋友黎試下;⁣
店內裝橫以鮮紅為主,簡約得黎帶有點modern既感覺;⁣

今次總共試左三款:⁣

Mango Dynamite 💰$75⁣
以炸蝦、青瓜絲、芒果、飛魚子為主,配上鰻魚汁;⁣
炸蝦鬆脆芒果份量亦不少,一啖食落口岩岩好!⁣

Philadelphia 💰$78⁣
基本上三文魚同忌廉芝士簡直係天作之合,完全無得輸!⁣

Spice Me Up 💰$78⁣

📍 尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖⁣
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍😍地址: 尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹Chotto Maki 喺尖沙咀開咗新分店!九龍既朋友仔有福了😋新分店仲以一個全新嘅裝修示人,全間餐廳破格以紅色為主調,雖然堂食位置唔算太多入到去覺得舒服得黎仲好有現代感!我係私心好鍾意❤️新分店推岀咗日式車仔麵,仲有唔同嘅set比大家選擇✔️食物價錢$100內就已經有交易喺附近返工嘅朋友仔lunch要去試下一班同事一齊食 仲可以試哂咁多味🤪🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹佢有好多款卷物比大家選擇 有大有細試咗好幾款我最推薦大家既係11號Philadelphia三文魚cream cheese同牛油果🤭簡直係冇得輸嘅combo再加上最邪惡嘅Mayo😈好正啊救命🆘另外冇諗過嘅係佢個日式車仔麵好岀色個擔擔湯係我未食過既味道🤭推薦大家揀佢嘅明太子魚餅我仲另外加咗佢嘅照燒牛肉加埋出色嘅明太子醬啖啖肉真係大滿足🥰嘢飲佢哋而家暫時有peach 同 passion fruit tea睇得我個page都知我好鍾意P
🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍😍

地址: 尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

Chotto Maki 喺尖沙咀開咗新分店!
九龍既朋友仔有福了😋
新分店仲以一個全新嘅裝修示人,
全間餐廳破格以紅色為主調,
雖然堂食位置唔算太多
入到去覺得舒服得黎仲好有現代感!
我係私心好鍾意❤️
新分店推岀咗日式車仔麵,
仲有唔同嘅set比大家選擇✔️

睇得我個page都知我好鍾意Passionfruit啦😂
唔會太甜得黎仲可以解漏
夏天飲真係好爽👊🏼

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
↳ ** 𝗧𝗦𝗧, Chotto Maki @chottomakihk ༉‧₊˚✧人氣美式飯卷店進駐尖沙咀‼️ 超搶眼裝修 完完全全可以食住卷物打卡💙❤️ღ 𝗦𝗽𝗶𝗰𝗲 𝗠𝗲 𝗨𝗽 $𝟳𝟴シ鰻魚 碎帶子 青瓜絲 乾海草 (蘋果啫喱 辣蛋黃醬)Signature rolls勁大份 食落勁豐富(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好足料 不過一咬就散 要小心啲食🥶ღ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝗮𝗴𝗺𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟳𝟴シ碎帶子 碎蔥吞拿魚蓉 天婦羅脆脆 (黑芝麻醬)香港好少見既卷物combo✨ 超重吞拿魚味 入口即溶 配黑芝麻醬真係好match😻ღ 𝗣𝗵𝗶𝗹𝗮𝗱𝗲𝗹𝗽𝗵𝗶𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟳𝟴シ三文魚 忌廉芝士 牛油果 飛魚子 (蛋黃醬 鰻魚汁) 又有牛油果又有cream cheese 所以食幾件都覺得好膩 但係超match再加mayo必點推介推介‼️🥰ღ 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 $𝟯𝟯 (𝗔𝗯𝘂𝗿𝗶 +$𝟭𝟱)大件足料火炙三文魚壽司 唔想食卷物 仲可以揀刺身😉ღ 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗼𝗺𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 $𝟭𝟬𝟮シ 麵 + 湯 + 2款餸 + 1款菜 + 1款配料我個日就揀咗烏冬、辛辣湯 (+$3)、油場、北海道帶子(+$6)、金

ღ 𝗦𝗽𝗶𝗰𝗲 𝗠𝗲 𝗨𝗽 $𝟳𝟴
シ鰻魚 碎帶子 青瓜絲 乾海草 (蘋果啫喱 辣蛋黃醬)

ღ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝗮𝗴𝗺𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟳𝟴
シ碎帶子 碎蔥吞拿魚蓉 天婦羅脆脆 (黑芝麻醬)

ღ 𝗣𝗵𝗶𝗹𝗮𝗱𝗲𝗹𝗽𝗵𝗶𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟳𝟴
シ三文魚 忌廉芝士 牛油果 飛魚子 (蛋黃醬 鰻魚汁)

大件足料火炙三文魚壽司 唔想食卷物 仲可以揀刺身😉

ღ 𝗖𝘂𝘀𝘁𝗼𝗺𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 $𝟭𝟬𝟮
シ 麵 + 湯 + 2款餸 + 1款菜 + 1款配料
我個日就揀咗烏冬、辛辣湯 (+$3)、油場、北海道帶子(+$6)、金菇、天婦羅脆脆、溏心蛋 (+$15)。辛辣湯值得一試 帶子都好鮮甜 想食熱野可以考慮下 仲要有好多款慢慢揀🙌🏻💯

Chotto Maki @chottomakihk
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_tst
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤  #BELLYwongs_sushi
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟮𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 𝖸𝖤𝖲 ✔︎ 😇
其中一間我哋好中意嘅壽司店𝗖𝗵𝗼𝘁𝘁𝗼 𝗠𝗮𝗸𝗶係尖沙咀開咗第3間分店😆🤘🏻餐廳主打𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻卷物,新店仲有日式車仔麵食🍜 裝修好特色,以紅藍拼色為主題,顏色勁搶眼😎 天花嘅日本屏風同紙扇燈等等都盡顯型格玩味🎎 .📍𝗦𝗲𝗮 𝗠𝗼𝗻𝘀𝘁𝗲𝗿 ($75) 佢哋嘅𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗿𝗼𝗹𝗹𝘀大卷一客4件 真係超大件仲爆晒餡😍 中間包住蟹柳絲🦀、青瓜🥒、天婦羅炸蝦🍤 食落清新有鮮味,仲要啖啖都係餡食得好開心表面加咗櫻花蝦、蒜片同鰻魚汁味道同口感都好有層次🫶🏻 .𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗿𝗼𝗹𝗹𝘀 小卷就一客8件,我哋都食咗2款📍𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝗮𝗴𝗺𝗮 ($78) 吞拿魚蓉小卷,置頂加咗帶子碎/天婦羅碎🍤 淋上黑芝麻醬,食落鹹鹹地都幾香 .📍𝗣𝗵𝗶𝗹𝗮𝗱𝗲𝗹𝗽𝗵𝗶𝗮 ($78) 卷身由三文魚、芝士、牛油果同飛魚子組成呢款配搭姐姐平日成日叫,不過呢間真係做得好好食三文魚配芝士好香滑,加上牛油果增添軟滑口感🥑表面再唧上大量沙律醬同飛魚子,超好食😍.📍油甘魚壽司($45) 另外仲有幾款一客3件嘅壽司,油甘魚軟滑新鮮💕 .📍日式車仔麵($78) 新店獨有嘅車仔麵可以自選麵底、湯底、2款餸、1款菜同1款配料
餐廳主打𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻卷物,新店仲有日式車仔麵食🍜
裝修好特色,以紅藍拼色為主題,顏色勁搶眼😎
天花嘅日本屏風同紙扇燈等等都盡顯型格玩味🎎

📍𝗦𝗲𝗮 𝗠𝗼𝗻𝘀𝘁𝗲𝗿 ($75)
佢哋嘅𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗿𝗼𝗹𝗹𝘀大卷一客4件
真係超大件仲爆晒餡😍
中間包住蟹柳絲🦀、青瓜🥒、天婦羅炸蝦🍤
食落清新有鮮味,仲要啖啖都係餡食得好開心
表面加咗櫻花蝦、蒜片同鰻魚汁
味道同口感都好有層次🫶🏻

𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗿𝗼𝗹𝗹𝘀 小卷就一客8件,我哋都食咗2款
📍𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗠𝗮𝗴𝗺𝗮 ($78)
吞拿魚蓉小卷,置頂加咗帶子碎/天婦羅碎🍤
淋上黑芝麻醬,食落鹹鹹地都幾香

📍𝗣𝗵𝗶𝗹𝗮𝗱𝗲𝗹𝗽𝗵𝗶𝗮 ($78)
卷身由三文魚、芝士、牛油果同飛魚子組成
呢款配搭姐姐平日成日叫,不過呢間真係做得好好食
三文魚配芝士好香滑,加上牛油果增添軟滑口感🥑
表面再唧上大量沙律醬同飛魚子,超好食😍

📍油甘魚壽司($45)
另外仲有幾款一客3件嘅壽司,油甘魚軟滑新鮮💕

📍日式車仔麵($78)
我哋揀咗豬骨湯烏冬/蟹柳/赤板魚蛋/紫菜絲/溏心蛋(+$10)
烏冬彈牙又吸湯,豬骨湯香濃惹味勁好食😍
加埋配料成個麵都幾高質🤘🏻(個湯絕對係重點✨)

📍𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 / 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗳𝗿𝘂𝗶𝘁 𝘁𝗲𝗮
佢哋嘅2款果茶飲落都幾清爽

呢間嘅食物味道同配搭都真係好出色
絕對值得𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲🤘🏻!
湖水藍嘅大門,雖然冇鋪張嘅大招牌,但已經足已勾起人嘅好奇一探究竟🧐 原來係來自港島嘅創意飯卷「𝘊𝘩𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘔𝘢𝘬𝘪」喺尖沙咀開嘅新分店,內裡嘅裝潢具格調,鮮紅色嘅餐桌形象鮮明👍🏻除咗熟悉嘅大飯卷𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦系列,亦有創新嘅細卷,而新分店更獨有好似港式車仔麵嘅自選麵食,蕎麥麵、擔擔湯底等,繼續一貫創新作風😎👍🏻《 𝘉𝘦𝘦𝘧 - 𝘐𝘺𝘢𝘬𝘪 》$75 4 / 5𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦之中嘅牛肉飯卷 🐂 餡料有香甜嘅照燒汁牛肉同彈牙豆皮,中間包住爽脆嘅青瓜絲同creamy嘅牛油果肉,仲有惹味炸蒜粒,百變嘅口感集合於此😋可惜「飯太碎」,好容易一夾起就散哂,技術上略略失咗分🤥《 + 𝘊𝘰𝘮𝘣𝘰 》 $48 4 / 5自由配搭加多一𝘚𝘦𝘵壽司𝘊𝘰𝘮𝘣𝘰,有兩塊油甘魚壽司🍣同四舊三文魚細卷連味增湯湯說實話無特別,好淡;魚生就幾新鮮,但壽司飯通病都係較鬆散🤏———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛———————————————

《 𝘉𝘦𝘦𝘧 - 𝘐𝘺𝘢𝘬𝘪 》$75 4 / 5
𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦之中嘅牛肉飯卷 🐂

可惜「飯太碎」,好容易一夾起就散哂,技術上略略失咗分🤥

《 + 𝘊𝘰𝘮𝘣𝘰 》 $48 4 / 5

🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
午餐
湖水藍嘅大門,雖然冇鋪張嘅大招牌,但已經足已勾起人嘅好奇一探究竟🧐 原來係來自港島嘅創意飯卷「𝘊𝘩𝘰𝘵𝘵𝘰 𝘔𝘢𝘬𝘪」喺尖沙咀開嘅新分店,內裡嘅裝潢具格調,鮮紅色嘅餐桌形象鮮明👍🏻除咗熟悉嘅大飯卷𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦系列,亦有創新嘅細卷,而新分店更獨有好似港式車仔麵嘅自選麵食,蕎麥麵、擔擔湯底等,繼續一貫創新作風😎👍🏻《 𝘉𝘦𝘦𝘧 - 𝘐𝘺𝘢𝘬𝘪 》$75 4 / 5𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦之中嘅牛肉飯卷 🐂 餡料有香甜嘅照燒汁牛肉同彈牙豆皮,中間包住爽脆嘅青瓜絲同creamy嘅牛油果肉,仲有惹味炸蒜粒百變嘅口感集合於此😋可惜「飯太碎」,好容易一夾起就散哂,技術上略略失咗分🤥《 + 𝘊𝘰𝘮𝘣𝘰 》 $48 4 / 5自由配搭加多一𝘚𝘦𝘵壽司𝘊𝘰𝘮𝘣𝘰,有兩塊油甘魚壽司🍣同四舊三文魚細卷連味增湯,湯說實話無特別,好淡;魚生就幾新鮮,但壽司飯通病都係較鬆散🤏———————————————🏠環境舒適度:💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛———————————————

《 𝘉𝘦𝘦𝘧 - 𝘐𝘺𝘢𝘬𝘪 》$75 4 / 5

📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
午餐
2022-08-11 439 瀏覽
Sorry for the pun but Chotto Maki, a fast-casual Japanese eatery serving rolls, has just expanded with their third branch in Tsim Sha Tsui! On top of their array of signature rolls with a melange of innovative ingredients, they serve custom-made noodles similar to 車仔麵. You get to select your own combination of noodles, soup and toppings. The flexibility and efficiency make it the perfect option for an work day office lunch.📸1: Mango Dynamite (💰75)Tempura prawn, cucumber, mango, tobiko, unagi sau

📸1: Mango Dynamite (💰75)
Tempura prawn, cucumber, mango, tobiko, unagi sauce

📸2: Beef-iyaki (💰$75)
Teriyaki beef, cucumber, tofu skin, avocado, tobiko, garlic chips, house special sauce, unagi sauce

📸3: Crunch (💰$78)
Salmon, mixed greens, asparagus, tamago, tempura crunch, sakura shrimps, wasabi mayo, black sesame sauce

📸4: Sea Monster (💰$75)
Crabstick, tempura prawn, cucumber, sakura shrimps, garlic chips, sweet potato powder, unagi sauce, house special sauce

📸5: Customized noodles (💰$78)
2022-08-09 365 瀏覽
復古風格日式卷物!呢間新開嘅卷物分店新加日式麵食,當然要試吓去打下卡啦!餐廳位置就係Bakehouse旁邊,都幾容易搵。加上裝修顏色鮮艷,藍、紅色嘅對比非常突出,一眼就望到。座位唔算多,所以我哋買外賣喺餐廳影幾張相就算。個人覺得壽司、卷物比較出色,下次有機會嘅話都想試吓其他款式嘅卷物。Black Magma Roll $78- 呢款卷物有黑芝麻醬汁同帆立貝茸喺面,入面有吞拿魚茸加天婦羅脆脆。帆立貝同吞拿魚茸新鮮,味道幾鮮甜、一啲都唔腥,壽司飯調味恰當,唔需要額外加豉油Wasabi,不過黑芝麻醬唔突出。卷物握得幾實,夾落去唔會鬆散。推介!Aburi Salmon Sushi $48- 麵餐加$33可以有三件三文魚壽司,再加$15可以轉火炙。三文魚肥美,加上火炙嘅味道,逼出魚油香,好味道!Noodles $78- 相比起卷物,呢個日式車仔麵就遜色少少,冇乜特別。我哋揀咗豬骨湯蕎麥麵,配上芝麻乾海草、年糕條同蟹柳,面底份量好多,配菜就偏少,得兩條年糕,而且味道都係普普通通、不過不失。下次寧願試多幾款卷物。
Black Magma Roll $78

Aburi Salmon Sushi $48

Noodles $78
Noodles
Aburi Salmon Sushi
Black Magma Roll
2022-08-07
10 分鐘 (外賣自取)
Aburi Salmon Sushi
Black Magma Roll