2022-12-05 13 瀏覽
聽友人講在尖沙咀開咗間日本娃娃標誌壽司店,之前在灣仔巳經試過,就覺得款式特色、材料又新鮮,仲要即叫即製。呢間分店以湖水藍作店外主色澤,內以復古紅色為主調,而且天花用上井字大燈箱,彷似置身於日本榻榻米房,好有日本格局卷物選擇多,而且呢間仲多咗日式車仔麵,可以自行選麵底、湯底和各樣新鮮配料1️⃣Spice Me Up $78-卷物以辣味為主,有鰻魚、帶子粒、日本泡菜、海草、青瓜絲,表面鋪滿蘋果啫喱配辣味蛋黃醬,口感新鮮又刺激,整體唔算好辣,只係微辣易入口,不愧係人氣之選2️⃣Philadelphia Roll $78-呢款有三文魚、忌廉芝士、牛油果、蟹籽和蛋黃醬。三文魚份量挺多,而牛油果本身非常香滑,再加上上忌廉芝士令整個口感提升3️⃣炸雞$38-每件雞肉都幾大件,肉質好嫩滑,脆漿唔算太厚,熱辣辣又香口

2022-12-03 11 瀏覽
今晚收工陪同事去賽馬會,見到對面有間日式飯卷🍣,於是買回家試一試。食物即叫即做,外賣還配有精緻的食物盒和紙袋方便攜帶,也確保食物拎回家不會變形。🐂Beefiyaki:外觀色彩繽紛,裡面有一片片照燒牛肉,牛肉可口。青瓜絲清脆解膩,腐皮清甜,飛魚子卜卜脆,好有口感。還有牛油果🥑,自家配製的醬料和鰻魚醬,由於壽司卷size比一般的要大,食材可以逐樣吃,或者咬大口一點,一次過享受不同食材。🐔Chick Chick:材料一樣很豐富,有照燒雞,雞肉切大粒,肉質鬆軟易咀嚼。酸黃瓜和沙律菜,蔬菜加上肉一起吃不會感到肥膩。芋頭片脆口。當然不止這些配菜,還有牛油果,辣蛋黃醬和黑鬆露蛋黃醬,一口下去可以享受多層次而豐富的口感。

2022-11-30 7 瀏覽
果日行開尖沙咀,發現 Chotto Maki 於尖沙咀開設分店,決定入去一探究竟。店舖位於尖沙咀漢口道。裝修顏色鮮豔亮眼,充滿現代感,絕對係打卡好地方。有大件壽司卷物 Signature Rolls,當然有正常 size 的 Classic Rolls。自由搭配日式麵,麵底、湯底及配料都可任君選擇。可以加配壽司及麵豉湯。自家製百香果烏龍茶及白香桃烏龍茶。外賣袋都非常精美。Beef-iyaki(照燒牛肉,青瓜絲,腐皮,牛油果,飛魚子,炸蒜,自製醬,鰻魚汁)照燒牛肉十分入味,加上爽口青瓜絲,清新牛油果,甜甜腐皮,飛魚籽同炸蓉片,口感豐富。C-Dragon(炸鰻魚,炸蕃薯,飛魚子,蛋黃醬,鰻魚汁)所有食材炸得非常香口,配以蛋黃醬,鰻魚汁,味道出奇地夾。帶子壽司+三文魚細卷帶子鮮甜肥美,細卷一口進食,口感鮮美滿足。麵豉湯熱辣辣,咸度適中。
店舖位於尖沙咀漢口道。
裝修顏色鮮豔亮眼,充滿現代感,絕對係打卡好地方。
自由搭配日式麵,麵底、湯底及配料都可任君選擇。
可以加配壽司及麵豉湯。
自家製百香果烏龍茶及白香桃烏龍茶。
外賣袋都非常精美。
C-Dragon(炸鰻魚,炸蕃薯,飛魚子,蛋黃醬,鰻魚汁)
所有食材炸得非常香口,配以蛋黃醬,鰻魚汁,味道出奇地夾。
帶子壽司+三文魚細卷
帶子鮮甜肥美,細卷一口進食,口感鮮美滿足。
麵豉湯
熱辣辣,咸度適中。
  • Beef-iyaki
2022-11-28 12 瀏覽
以前在灣仔返工間中會在Chotto Maki買外賣壽司🍣自從沒有在灣仔返工已很久沒吃過,最近得知在尖沙咀開了分店,出開尖沙咀當然要去買些壽司回家吃😋除了壽司選擇多,現在還有日式麵食,像車仔麵般可以自選麵底湯底及配料,不過這次還是先吃很懷念的壽司。Beef-iyaki $75叫得beef當然主要為牛肉,另有腐皮、青瓜絲、牛油果、飛魚子、炸蒜片,配上鰻魚汁,賣相吸睛,味道及質感也很有水準,每盒壽司還配有酸蘿蔔,很醒胃呢😋,牛肉醃至入味,柔軟帶甜。Chick Chick $75Chick Chick當然就是雞,有照燒雞、酸黃瓜🥒、牛油果🥑、沙律菜🥗、芋頭片,辣蛋黃醬及黑松露蛋黃醬枝豆 $24 一份份量頗大, 我和老公也喜歡吃, 所以點兩份不用爭, 新鮮好味, 吃了一些才記得影相店員極為細心,因我問過自家製醬料是否辣,但另一款我看漏了有辣蛋黃醬,店員主動問及是否分開上👍👍👍簡直是滿分的食店。
以前在灣仔返工間中會在Chotto Maki買外賣壽司🍣

Beef-iyaki $75
,牛肉醃至入味,柔軟帶甜。

Chick Chick $75

枝豆 $24 一份

2022-11-25 11 瀏覽
今天下班路過漢口道的「Chotto Maki」,想起滋味的壽司,便打算買幾條壽司卷回家慢慢享用。因為是即叫即做,保證新鮮的關係,需要在店中等一下。不過,在這樣舒適的環境下坐下來等一等也無妨。“Philadelphia”,餡料有三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁。整件壽司都以餡料為主,一口咬下,產生多種層次的口感和味道,卜卜脆的飛魚子踫上軟綿綿的三文魚,還有一眾配料,簡直就是海鮮交響曲。“Chick Chick”,餡料有照燒雞、酸黃瓜、牛油果、沙律菜、芋頭片、辣蛋黃醬、黑松露蛋黃醬。燒雞大大塊,啖啖肉,醬汁香甜中帶微辣,加上賣相吸引,特別美味。“Mentaiko chicken wings",明太子雞翼,外皮香脆,外形脹卜卜,很趣緻,裏面釀滿明太子及鮮肉,鮮味十足。這裏的壽司,除了滋味之外,賣相也很出色,色澤光潤,讓人垂涎欲滴。

不過,在這樣舒適的環境下坐下來等一等也無妨。

2022-11-20 24 瀏覽
今日出尖沙咀行街,諗住去買出名蛋撻牛角包,點知行到漢口道竟然比我發現Chotto Maki喺尖沙咀開咗分店,之前喺灣仔食過好好味,相請不如偶遇,買外賣返屋企先店內裝修好靚,主打紅色,加上藍色襯托,時尚又型格食物包裝一向都好靚,呢個面圓圓嘅日本妹非常卡哇伊所有飯卷,即叫即做Beef iyaki 好大件,包你冇可能一件擺晒入口,照燒牛肉,青瓜絲爽脆,加埋牛油果,飛魚子,腐皮,一次過滿足所有願望Sea monster海洋怪獸裏面有炸蝦,好多好多蟹柳,青瓜絲櫻花蝦,加埋炸蒜卜卜脆Combo D油甘魚壽司兩件,吞拿魚細卷四件,味噌湯唔使過海,以後都有得食啦

店內裝修好靚,主打紅色,加上藍色襯托,時尚又型格

食物包裝一向都好靚,呢個面圓圓嘅日本妹非常卡哇伊

所有飯卷,即叫即做

Beef iyaki

Sea monster

Combo D

油甘魚壽司兩件,吞拿魚細卷四件,味噌湯

唔使過海,以後都有得食啦
2022-11-01
下午茶
2022-11-18 12 瀏覽
女兒喜歡食Chotto Maki 嘅新派壽司,而家喺尖沙咀開咗分店,買外賣比佢食方便咗。餐廳裝修好有風格,門口係藍色,餐廳內牆則以復古鮮紅色為主調,相當奪目,再配以特別定制日本紙扇形的枱燈,打造出新式日本情懷,作為打卡牆一流!開放式廚房一目了然,因為壽司係即叫即做,幾位師傅都忙緊為客人製作食品。Chotto Maki 的卷物份量大份又足料,相當抵食。大卷有4件,細券有8件。604 crunch:材料有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦、芥末蛋黃醬、黑芝麻醬。用料新鮮,餡料配搭得宜,味道同口感都好豐富!Sea Monster 蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉、鰻魚汁、自製醬,更撒上紫薯粉,色澤奪目,口感豐富,超級美味! 帶子壽司三件:帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。

Sea Monster

帶子壽司三件:帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。
2022-10-28
2022-11-18 315 瀏覽
餐廳以紅色格調為主好有🎌日式風情除左有唔同款式創意卷物仲有日式車仔麵🍜賣今次叫左外賣翻屋企嘆🔸Phileadelphia Roll $78🔸Mango Dynamite Roll $75Classic Roll全部都係有8件,Signature Roll就有4件!每款都係即叫即製,只要加錢仲可以變Combo套餐,會有多2件壽司及4件細卷,再配有一配味噌湯,好抵食!Mango Dynamite Roll內有有炸蝦、青瓜絲、🥭芒果、飛魚子、配有鰻魚汁。望落已經非常色彩斑斕,好吸引!Classic roll每舊都幾大件😋 Mango Dynamite 呢個組合好fresh,炸蝦 🍤夠晒香脆!Phileadelphia Roll 內有三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子,再配有蛋黃醬及鰻魚汁。牛油果再配有忌廉芝士,口感特別香滑,三文魚好新鮮!加左$42叫多左Combo B,配左2件吞拿魚🍣壽司,4件吞拿魚卷,仲有碗味噌,作為Lunch幾夠飽👍🏼
餐廳以紅色格調為主

🔸Mango Dynamite Roll $75

2022-11-14
午餐
2022-11-17 17 瀏覽
現在在尖沙咀都有分店,分店裝潢更有特色,全店紅色,枱上有小傘裝飾。明太子雞翼 | $48 兩件雞翼剛炸起聞起來好香,雞皮脆卜卜,中間包住明太子惹味得來不會過鹹。Mango Dynamite | $75Classic Roll 有八件,冰凍的芒果上有飛魚子,顏色好看。中間卷著炸蝦及青瓜絲,青瓜絲清新,切得好幼,帶來清爽的口感。Sea Monster | $75Signature Rolls 有四大件,大到難夾得起。面頭有櫻花蝦及炸蒜,吃起來香口。看起來一點點紫色的是紫薯粉,卷著大量蟹柳,欣賞它的蟹柳是有蟹肉味。另外還有炸蝦及青瓜絲。

明太子雞翼 | $48 兩件

Mango Dynamite | $75

Sea Monster | $75
另外還有炸蝦及青瓜絲。
2022-11-16 16 瀏覽
行經漢口道見到一間好型格嘅店舖🤎細看之下先見到原來係一間壽司店🍣Chotto Maki🍣之前我係灣仔已經食過幾次😍今次開係尖沙咀,方便曬九龍人😌Chotto Maki主打日式創意卷物~尖沙咀店仲增加咗車仔麵檔,可以自選配搭。卷物分咗兩類,Signature Rolls 同 Classic Rolls,分別係四件大卷物或八件小卷。✪ Philadelphia ⌫💲78Classic Rolls有八件小卷。係一口size,壽司飯卷住三文魚同忌廉芝士,上面有牛油果同飛魚籽。三文魚同忌廉芝士口感都好滑溜,加上牛油果都係綿密感重。一口一幸福感。✪ Sea Monster ⌫💲75Signature Rolls,size比較大件。餡料超豐富,有蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜,再灑上紫薯粉,鰻魚汁,自家製醬汁。一口咬落去都食唔曬一件。入面有炸蝦已經好香口,仲有脆脆的櫻花蝦更添層次。裡面幼幼嘅青瓜絲中和返個油膩感。✪ 油甘魚壽司 3件 ⌫💲45油甘魚厚切又大片,夠鮮味,爽身有嚼口。【Chotto Maki】📌尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖

✪ Philadelphia ⌫💲78

✪ Sea Monster ⌫💲75

✪ 油甘魚壽司 3件 ⌫💲45
油甘魚厚切又大片,夠鮮味,爽身有嚼口。

【Chotto Maki】
📌尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖
2022-11-15 12 瀏覽
尖沙咀小食店多,這間也不錯的選擇, 主打食卷物🍣 好適合不食正餐的我😋「Beef-iyaki」照燒牛肉好入味,配上牛油果,青瓜絲,腐皮,飛魚子,份量十足,而且飽肚,大約分了5件,而且這卷物加入了鰻魚汁以及自製汁,好好味😍 大愛👍🏻「Sea Monster」有豐富的沙律蟹柳絲🥰 再加上炸蝦,櫻花蝦,炸蒜,好有口感!而且是沙律卷物有fresh感🌟🌟🌟轉一份combo 「帶子壽司」「三文魚細卷「味噌湯」如卷物未夠飽,加這個也不錯,壽司幾件😎備註:🔺 即時制造,新鮮又衞生👍🏻🔺裝修時尚cyber, 外賣/堂食也方便💃🏼🔺外賣包裝別緻,相當之吸引🍱

備註:
🔺 即時制造,新鮮又衞生👍🏻
🔺裝修時尚cyber, 外賣/堂食也方便💃🏼
🔺外賣包裝別緻,相當之吸引🍱

1K
2022-11-15 20 瀏覽
之前睇人地ig見到好吸引朋友話食過唔錯又激發起我都想食就趁去尖沙咀買黎食呢間有卷有壽司有拉麵,卷物同麵食可以自選,即叫即做麵食有麵,湯,配菜,菜類同配料麵可以簡,我就簡左咖喱湯底既拉麵,配菜就簡左日本叉燒同明太子魚餅再配搭乾海草同埋紫菜絲出黎賣相都唔差,而家咖喱同拉麵又出奇地夾,自選果然又要試d特別野,佢個叉燒唔知點解我覺得比平時既更好食😋而明太子魚餅直頭係我最愛,第一次食,唔會好咸,加埋一齊都好夾卷物我無自選,簡左佢卷物既其中一款,beef-iyaki,呢款係朋友食過話幾好,所以我就簡左,媽咪都表示幾好食,好特別,入面有好多料,照燒牛肉,青瓜絲,腐皮,牛油果,飛魚子,炸蒜,好足料,好大件,係我食過既卷最多料既卷仲加左我最中意既吞拿魚壽司小卷拼盤同湯,+$42價錢都好合理整體黎講都幾好食,環境又靚,仲可以自選,性價比都幾高
呢間有卷有壽司有拉麵,卷物同麵食可以自選,即叫即做

整體黎講都幾好食,環境又靚,仲可以自選,性價比都幾高
2022-11-13 8 瀏覽
今日見完客,去附近買外賣返公司食,見呢間餐廳多人排緊隊,原來係特色壽司chotto maki🍣🍙之前幫襯過灣仔鋪,今次在尖沙咀又巧遇佢,非常吸引😍店舖依然都係以日式裝潢,紅色做主調,又有藍色格調,打卡影相就最靚😍而且多左位置可以坐低慢慢食☺️望下餐牌,除咗有特色壽司,仲有日式車仔麵,不同combo可以配搭👍🏻👍🏻 外賣包裝一啲都唔馬虎👍🏻又靚又吸引😍因為拎返公司,所次只係揀左1款signature & 1款 classic,同埋1款小食👇🏻下次一定要食車仔麵先得🤣Signature👉🏻Crunch :大卷有4件,件件都超級足料,有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆及櫻花蝦😋一口咬落去,好似爆開一樣,口感層次都幾豐富,配合芥末蛋黃醬及芝麻醬,刺激味蕾一流😋Classic👉🏻Mango Dynamite😋呢款就有6件,餡料好豐富,炸蝦、青瓜絲、芒果、飛魚子😋 賣相好搶眼,芒果香甜加埋天婦羅炸蝦,酸酸甜甜好開胃👍🏻除左揀左兩款特色壽司,亦都揀左一款小食,就係日式炸雞😋😋同樣即叫即炸,拎到返公司都仲熱辣辣,外脆內軟,仲keep住好juicy😋

Signature👉🏻Crunch :

Classic👉🏻Mango Dynamite😋

2022-11-11
午餐
2022-11-13 17 瀏覽
放工需要出尖沙咀買些東西,買完,行搭回家巴士站的路上,經過這條街,見到一間門牌名好特別,就入了去看一看,原來一間日本壽司店舖,有坐位可以坐下吃也可外賣,我今次選了外賣,看了餐牌叫了日式炸雞 細細件,炸得好脆口,香雞味同嫩滑三文魚壽司 厚身,好鮮鮮海三文魚味,滑身帶子壽司 大粒,爽滑同彈口,特別鮮海水鮮帶子味海鮮卷 蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜紫薯粉,鰻魚汁,自製醬大件,蟹柳好軟霖,炸蝦,脆卜卜,好香蝦味,青瓜絲好爽脆,鮮菜味,櫻花蝦,鮮香蝦味,紫薯粉,鰻魚什,入口好有紫薯甜味同鰻魚什甜魚味,口感特別
日式炸雞
細細件,炸得好脆口,香雞味同嫩滑

三文魚壽司
厚身,好鮮鮮海三文魚味,滑身

帶子壽司

大粒,爽滑同彈口,特別鮮海水鮮帶子味
海鮮卷

蟹柳,炸蝦,青瓜絲,櫻花蝦,炸蒜
紫薯粉,鰻魚汁,自製醬
三文魚壽司 $33/帶子壽司 $45
2022-11-08
10 分鐘 (外賣自取)
$191 (其他)
三文魚壽司 $33/帶子壽司 $45
  • 帶子壽司
2022-11-13 11 瀏覽
黎到星期五既晚餐又要諗下食咩喇, 去到尖沙咀原來都有間Chotto Maki, 之前都係灣仔食過唔錯, 而且發現佢地有拉麵, 所以今晚晚餐就決定揀佢喇😃1/ Spice me up🍣 $78包含饅魚, 碎帶子, 青瓜絲, 乾海草, 蘋果啫喱, 辣蛋黃醬, 整條壽司卷好fusion, 多重味道沖仲我條脷黎, 而蘋果啫喱令整個壽司卷昇華, 酸酸甜甜帶起味道2/ 拉麵配豬骨湯🍜 $88配料多, 有鴨胸, 北寄貝, 珍珠筍, 糖心蛋同青葱, 拉麵拎到返屋企仲熱辣辣, 豬骨湯底香濃, 嗅同食落都唔知點解有種黑松露嘅味道😋鴨胸肉肥大, 而配搭北寄貝既拉麵又第一次試, 原來都幾夾!3/ Chicken Karage🐓 $38外皮炸得金黃脆口, 肉欣嫩滑而且熱辣辣又軟淋, 一件件好快食哂!

1/ Spice me up🍣 $78

2/ 拉麵配豬骨湯🍜 $88
鴨胸肉肥大, 而配搭北寄貝既拉麵又第一次試, 原來都幾夾!

3/ Chicken Karage🐓 $38