2022-12-18
Chotto Maki 這卷物專門店開到來九龍啦,今日經過尖沙咀漢口道附近,就比發現一間門面以藍色為主,店內則以鮮紅作主調,還有紙扇形的燈箱,甚有格調。他們繼續以卷物作主打,選擇材料天婦羅蝦、牛油果、三文魚、芒果、紅菜頭等,選擇種類繁多,而這店更有全新推出的日式車仔麵,真係要試下!百香果烏龍茶/白桃烏龍茶 見到店中新出了另外兩款烏龍茶,我當然都第一時間試埋,兩款入口都不會太甜,味道自然,清新解渴!Phileadelphia Roll真係每次來到都會必點的卷物,當中有嫩滑三文魚,綿綿牛油果,咸香忌廉芝士,清甜蟹籽,還有其秘製醬汁,口感豐富,非常滋味。烏冬配擔擔湯今次真係比這款擔擔湯烏冬吸引,除了以惹味香濃的擔擔湯底外,更有多款配料:明太子魚餅、北海道帶子、泡菜、糖心蛋、炸蒜。當中北海道帶子真的非常鮮嫩,入口彈牙細密,味道鮮甜;配上彈牙有嚼勁烏冬,麻香味濃嘅擔擔麵湯底,越食越滋味。
百香果烏龍茶/白桃烏龍茶
Phileadelphia Roll