2016-10-28
識到一個好朋友係識食之人, 每次見到佢UPLOAD的食物相,真係好羨慕呀!!呢位好朋友今年讀DEGREE最後一年, 好好慶祝大刷一番,好朋友好識食, 佢介紹左呢個地方, 可以網上訂位的。當日下午係黑雨, 但依然無阻我地出黎食飯的興致, 因為黑雨仲可以提早收工,我地六點半就到啦 ! 環境以黑為主, 裝修簡約, 亦有靠窗邊靚位。好朋友勁識食, 佢首先點左海鮮拼盤, 海鮮拼盤平時都有食, 今次的拼盤除左新鮮外, 仲有驚喜喎 !拼盤好豐富, 雖然2個人食, 但大食既我地, 都通通食得晒 !見到有鮑魚, 2款生蠔, 大蝦, 帶子,象拔蚌 ,帶子 驚喜1, 有3款醬汁比你沾, 其中香草汁最為喜歡鮑魚本身無味道, 佢地應該特製的汁去浸, 所以食到鮮甜的味道,生蠔, 十分新鮮, 沾上少少檸檬汁已經好出味 !大蝦, 蝦肉爽口彈牙, 好鮮甜象拔蚌數量多, 中意沾上香草汁, 味道好夾鮮帶子 : 侍應特別介紹帶子配上濃湯, 擺設得意, 小玻璃杯放置一粒大大帶子, 入面浸住濃濃, 將帶子沾了好多濃湯後, 放入口, 濃湯的濃配搭上帶子原有的鮮味, 味道好特別。之後再叫左個特別沙律 ~ 暖吞拿魚沙律, 價錢雖然唔平
見到有鮑魚, 2款生蠔, 大蝦, 帶子,象拔蚌 ,帶子
驚喜1, 有3款醬汁比你沾, 其中香草汁最為喜歡
味道好特別。
做沙律除了水果, 菜要新鮮, 廚師還加入了暖吞拿魚 ! 原來係將吞拿魚微煎,
微煎的吞拿魚除了有煎香的氣味, 配埋沙律菜及爆珠, 唔會覺得油膩, 而且還有醋味, 更加令你胃口大開。
原本以為菠蘿汁與椰奶唔會夾, 飲左一啖又令我出現另一驚喜, 有菠蘿的甜, 亦飲到椰奶的味道,
每次小口小口的品嚐, 真係一件樂事。
朋友知我中意食魚, 就叫左一個法式繪海鮮配美國鱈魚,
最初以為鱈魚係主角, 原先又有另一驚喜, 估唔到海鮮都有鮑魚及大大粒帶子及蜆肉
雖然鱈魚唔會好大件, 仲要同朋友SHARE, 但真係煎得好啱火喉,
魚味好濃郁, 真係大啖大啖食到滿口魚油 !大食的我地, 再叫多一個主菜, 雖然有D後悔, 因為實在太飽啦 !再黎多個主菜係 : 燒西班牙黑毛豬[肋條肉],