2016-12-29 1813 瀏覽
同壽星仔去食飯,就比壽星仔發板食邊間~ 佢揀左尖咀 eddy chu~~~ 近佢屋企咁話wo~~~前菜:青瓜沙律釀左落腐皮入面,加入我鍾意食既蟹子,因為我之前同另一個朋友食過佢地銅鑼灣西餐大排檔,覺得佢既海鮮拼盤好好食,上次我只叫一人份,今次我提議叫兩份~ 我同壽星仔都覺得海鮮拼盤係必點既~因為每一款都夠鮮美~ 唯獨生蠔海水味重左啲~如果淡少少就更perfect ~~蘑菇湯係我成餐飯既至愛~ 粒粒菇好誘人橡果黑毛豬,你見我切出黎既相,可以見到佢已經做到係一絲絲,好林~而且好入味~ 黑毛豬肉同平時啲豬肉既質感真係好大分別~ 壽星仔係美國長大, 佢當然叫番美國rib ~ 佢話,牛肉既油脂分布都算可以,入口都有咬口。 。朱古力puff~ 甜而不膩~ 對我呢啲甜品愛好者黎講,份量少左啲~如果多幾粒就更滿足喇~價錢:464/2位
前菜:青瓜沙律釀左落腐皮入面,加入我鍾意食既蟹子,

唯獨生蠔海水味重左啲~如果淡少少就更perfect ~~
蘑菇湯係我成餐飯既至愛~ 粒粒菇好誘人
價錢:464/2位
2016-07-16
生日
  • 黑松露蘑菇湯
  • 海鮮拼盤
2016-12-21 547 瀏覽
難得可以同朋友相聚,當然要食餐勁今次黎幫襯chef stage 呢間環境真係唔錯,有燭光,都幾浪漫Seafood Platter蝦大大隻,好鮮甜,oysters有海水味但係一d都吾腥 Mango Ham salad 甜甜既芒果配上火腿既鹹香,開胃之選Mushroom and truffle soup 黑松露蘑菇湯湯好creamy, 蘑菇蓉既口感吾錯Cream of Tom Yum with seafood 海鮮冬陰忌廉湯呢個第一次飲,好有驚喜,原來佢同西餐咁match,少少辣好惹味Rice cake in Black Truffle Cream Sauce 黑松露年糕卡邦尼年糕就食得多,今次一改食法,加左黑松露,香氣加倍,如果年糕煙un d就更正Crab Meat and Mushroom in a Thai Red Curry Sauce and Crispy Bun 咖哩蟹肉配熱脆麵包蟹肉鮮味突出,同咖哩互相調和,令味道好有層次,而且麵包吾會因為加左咖哩而淋左,相當香脆Sauteed French Escargot with Mushroom 蘑菇法國田螺每粒田螺包住厚厚的蘑菇汁,
難得可以同朋友相聚,當然要食餐勁

Seafood Platter

蝦大大隻,好鮮甜,oysters有海水味但係一d都吾腥
Mango Ham salad

甜甜既芒果配上火腿既鹹香,開胃之選

湯好creamy, 蘑菇蓉既口感吾錯

每粒田螺包住厚厚的蘑菇汁,田螺爽口,味道濃郁
Oven Roasted Whole Catch of the Day 香燒全條鮮魚配酸甜香草汁

魚幾新鮮,煎得香脆,不過香草汁味道唔算突出
Razor Clam Tossed with Linguini $168

紐西蘭聖子扁意粉
Chocolate mousse cake

Chocolate味香濃,夠軟滑,撻底香脆,配上士多啤梨既香甜,簡直一絕
Lemon Tart

質地比較軟身,檸檬香突出,如果撻底脆少少就更正
今餐食左幾多,我個fd講笑話佢賣單,最後為左佢荷包著想,都係大家一齊俾啦
2016-12-19 2703 瀏覽
從早前開飯網及多份雜誌的專題介紹得知,尖沙嘴亞士厘道有一間西餐廳的老闆兼創辦人是人稱「西餐浪子」的Eddy Chu。在坊間能夠擁有這樣一個霸氣的名銜,倒也吸引熱愛「趁墟」的我,來看看這位沒有腳的「西餐浪子」的名銜是與傳說中一樣高超,抑或只是讓人嚇一跳、得啖笑的虛銜。 我與男友都相信,來到一間西餐廳,廚師精心為客人訂製的菜單才是精選之作,因此我們選擇了「精選二人晚餐」,希望嘗試廚師的信心之作。 打頭陣的是豐盛的海鮮拼盤。說是豐盛,主要是因為選材豐富,四隻生蠔、兩隻磯煮鮑魚、兩杯日本刺身帶子、四隻鮮蝦、紐西蘭蟶子刺身,雖然數量不算多,但每一樣都是高貴的海鮮、每一種都是鮮味逼人的美食,而且都是加大碼,值回票價。 四隻生蠔由兩大兩小生蠔配搭組成,共通點同樣是充滿海水味,加上生蠔本身的鮮味,毋須蘸上任何醬汁已經非常可口,鮮甜味齒頰留香;健碩的鮮蝦味道鮮甜、肉質新鮮;蟶子刺身爽口彈牙、鮮味叫人不能抗拒。磯煮鮑魚是日本一種傳統的鄉土煮食法,據說是用醬汁加昆布以慢火炆煮,製作麻煩,但完成後仍能保有柔嫩細滑又有彈性的肉質,口感鮮甜而不鹹,乃上乘之選。 最後是男友最為欣賞的日本刺身帶子,浸泡在小杯子中的

海鮮拼盤

最後是男友最為欣賞的日本刺身帶子,浸泡在小杯子中的帶子沒有雪味,嚼感濕潤柔軟,浸在蜜糖麵豉汁中又使味道更上一層樓!

乳酪芒果雜菜沙律
吃完海鮮已有輕微飽意,接下來的是賣相特別的乳酪芒果雜菜沙律。一向喜歡吃芒果的男友當然心花怒放,但我最著意的,還是裡面的西班牙48個月黑毛豬風乾腿。據說黑毛豬是飼養豬隻和野豬的雜交品種,肉質較為結實,其大腿更是「腿中極品」。「西廚浪子」烹調下的黑毛豬風乾腿,在歷經了48個月後,吃下去有種油脂的甘香,令人一吃上癮。

黑松露蘑菇湯
緊接著的是黑松露蘑菇湯。蘑菇的香味在黑松露的配搭下格外濃郁。

蘑菇法國田螺
法國人最愛吃田螺,而田螺肉含有高蛋白、低脂及零膽固醇的特性更是重視身形的美女們最愛。這道蘑菇法國田螺的肉質鮮嫩有嚼感,配搭切粒的蘑菇,使田螺散發出多層香氣和美味。伴碟以紫薯取代薯蓉,甜味適中、口感幼滑的紫薯使整道菜更有特色。

咖哩蟹肉配熱脆麵包
接下來的一道菜是咖哩蟹肉配熱脆麵包。做法簡單,只是在麵包上淋上熱辣辣的咖哩和蟹肉。這道菜是首次嘗試,本以為無甚特別,但脆皮的麵包在咖哩的濃味下顯得特別惹味,更有穩穩的蟹肉鮮味,一流!

黑松露年糕
吃過濃烈咖哩後,來一客相對清淡的黑松露年糕!男友喜歡黑松露,我則對年糕情有獨鍾。兩者配合之下,年糕有嚼感之餘,黑松露散發的香味亦令人回味無窮。

西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
終於來到期待已久的主菜。在知道黑毛豬的來源後,我對黑毛豬有種濃烈的好奇心,於是便點了這道西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋。黑毛豬是西班牙國寶級食材,據說最能引發黑毛豬味道的方法,便是在黑毛豬生命倒數前的最後5個月,讓牠們每天在橡木林中吃橡子,這樣會使其肉質出現橡木及果仁的幽香。

今日一試,果然不同凡響,肉眼蓋肉質軟腍,果肉有陣陣果仁香味。蘸上燒汁更是畫龍點晴,使這味「西班牙國寶」更加惹味。

美國慢燒牛肉眼
男友試的是美國慢燒牛肉眼,來到這裡當然無論如何也要切一塊淺嘗一下。肉眼非常厚身,外脆內軟之餘肉質亦相當Juicy可口。

值得一提的是,近年成為熱潮的紫薯緊隨兩道主菜又再次出現,為食客帶來新口味。

藍莓芝士蛋糕
是日甜品藍莓芝士蛋糕,藍莓的味道與芝士相輔相成,酸甜味各司其職,餅底亦非常鬆脆,十分好吃!
海鮮拼盤
乳酪芒果雜菜沙律
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
藍莓芝士蛋糕
2016-12-19 493 瀏覽
較早前同事介紹一家尖沙咀餐廳,他們選用靚食材和用心烹調,味道更是得到很高的好評! 今天和太太特意一試這餐廳,這餐廳浪漫優雅的裝潢, 四處落地玻璃大窗, 加上播放着迷人音樂,贏曬👍🏻!看過豐富的餐牌,有各款不同套餐供選擇,但太太說還是自選幾味美食😋😋。Escargot (香草薯蓉焗田螺)$128廚師細心地自製了田螺殼,內放置了香草,下面鋪滿了薯蓉,加上了調味焗製而成的田螺,可放心原隻食用(記得連殼食)!味道方香鮮滑。King Prawn Toast (大大隻蝦多士) $168原隻大蝦開邊配合薄身多士釀製,金黃色外表,外脆內軟,配合得剛好,不會油膩!加埋自家製的醬汁, 酸酸甜甜  Perfect match.Smoked Salmon (煙熏三文魚) $168大大舊厚切煙熏三文魚,濃厚煙燻香味,還保留三文魚的口感、鮮嫩,可見廚師的精湛烹調,方式和時間控制得非常恰當, 加上了凱撒沙律做配菜, 食用時更覺醒胃,服!💪🏻OX- Tongue (燒牛脷配日本芥末蜜糖汁) $128切條的牛脷,燒烤過程後還保持所需水分,使牛脷香氣撲鼻、皮香肉嫩,廚師特製的日本芥末蜜糖汁,簡直就是天衣無縫,非常惹味。😘
Escargot (香草薯蓉焗田螺)$128
Smoked Salmon (煙熏三文魚) $168
OX- Tongue (燒牛脷配日本芥末蜜糖汁) $128
Baked Cod Seafood (米酒白汁雪魚柳海鮮大會:鮑魚、帶子、鮮蝦、鮮蜆) $288
這個海鮮拼盤中,我最喜歡吃米酒白汁雪魚柳,魚煎至脆皮,但魚肉還是嫩嫩香滑; 原隻鮑魚也是口感滿足,所以說海鮮必定要才靚食材!
今晚真的很滿意朋友介紹和非常滿足!
2016-12-16
5 分鐘 (堂食)
紀念日
2016-12-13 643 瀏覽
主打大排檔西餐,收西餐價錢,大排檔服務。女友苦心提早訂位慶生,一去到話無record,要等位。女友細心安排的寫字甜品當然消失。離譜。叫左西餐名「艾迪乳鴿」菜色,上來一道大排檔「豉油皇乳鴿」,最有趣用刀叉進食期間,有位中年待應(還是老闆?)來「教導」我,不能用刀叉食,要用手食,認真大排檔!全晚多位中年待應打斷談話,無禮。無下次。
主打大排檔西餐,收西餐價錢,大排檔服務。

全晚多位中年待應打斷談話,無禮。

無下次。
2016-12-13
2016-12-07 587 瀏覽
與朋友在附近逛街,順道前來吃晚餐。餐廳不是太大,但環境很好。附近有很多情侶慶祝我們首先點了乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律。蝦很新鮮,而且有很多隻。芒果加上沙律,感覺很fresh我們又點了焗法國連殼食田螺。下面的薯溶很香口,上面的田螺加上醬汁也很有滋味。我們又點了忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯。冬蔭味的忌廉湯,十分特別。而且不會太辣,十分開胃。又有鮑魚、帶子、魚、蝦,很豐富。主菜我們點了燒牛脷。一吃下去,很厚身很爽口肉質煮得剛剛好真的要大讚我們又點了香燒正宗法國羊腩。羊腩不會太羶,肉質煮的很好。非常令人回味
與朋友在附近逛街,順道前來吃晚餐。
餐廳不是太大,但環境很好。附近有很多情侶慶祝
主菜我們點了燒牛脷。一吃下去,很厚身很爽口
肉質煮得剛剛好
真的要大讚
2016-12-01 558 瀏覽
食食食,四圍搵好嘢食!朋友介紹食近似港式西餐的 Chef Stage by Eddy Chu,但點只鐵板牛排、蝦多士及焗豬扒飯咁簡單,仲有黑毛豬、紅酒、黑松露等的靚材料,所以我話是升級版。這家店聽說好久了,口啤不錯,除了味道,環境方面靠窗坐有遠景,我們不坐窗邊都見得到。一人一杯特飲,非常靈活,有酒是cocktail賣$50,無酒是mocktail 賣$40,一杯是Mojito,特色是攪碎了薄荷葉及用新鮮菠蘿做汁,再加rum酒,味道清新;另一杯 Strawberry Purée ,新鮮士多啤梨做,亦有cranberry juice, Sprite及vodka,果味重,適合女生。第一味個名幾得意,叫做焗法國連殻食田螺,當然並非真的食殻,用了焗餅皮仿殻而已,田螺放𥚃面,仲有香草汁,一啖食一件,多了酥脆的層次份外美味,這個主意沒有錯。第二味的組合首次見,西班牙腸原隻冬菇,用卡邦尼汁煮法國冬菇,最成功是汁,非常忌廉又香,冬菇圓碌碌,好滑,配埋香腸的辣同鹹味,好似兩個世界的人走在一起有衝擊。跟住是煮鮑魚,用大量薯蓉配,用牛油煮,軟熟好味,這個吃法亦是新嘗試。法式煮羊肉,用酥皮包住焗,外脆內嫩,但件

法式煮羊肉,用酥皮包住焗,外脆內嫩,但件羊扒勁肥。
五花腩食得多,原來羊都有咁肥,初時唔知,切開先知一半是肥肉,唔習慣食唔多肥肉,這個麻麻.
最後是橡果豬肋條,肉非常彈牙,極之美味。
2016-11-29
2016-12-01 621 瀏覽
早前去過銅鑼灣的西餐大排檔,食物味道讓人拍案叫絕。那美味在腦海中繞樑多日,特別回味那美味的海鮮拼盤和黑毛豬肋條。今天決定探訪尖沙咀的分店Chef Stage,延續美味的歷程。老闆Eddy Chu 曾於五星酒店和星級會所擔任總廚,廚藝高超。他對食材和食物的味道的執著,讓餐廳的出品維持高水準。餐廳位於19樓,居高臨下,可遠眺維港對岸的夜景。下午本下著滂沱大雨,雨水於傍晚前止著。天時、地利、人和,我們被安排近窗面的座位,得以一邊享用美食一邊享受著維港迷人的景色。看著還有點點灰矇矇的天空,漸漸給披上艷麗的紅霞,再漸漸蛻變成璀璨碎人的夜景。香港,其實真的好美。Set Dinner 有7 個course,每位才$498,我跟朋友同時選擇Set Dinner。點了菜不到3 分鐘,第一道菜便上桌了。海螺洋蔥沙律配檸檬欖油,海螺能吃出是新鮮貨,鮮甜又彈牙。洋蔥粒滲透著檸檬汁和橄欖油,口感爽脆又清新。三隻生蠔都是產自澳洲的,生蠔肉質爽而結實,清新的海水味中夾雜著蠔肉的鮮甜,頂級美味。服務員說生蠔是當天才到的飛機貨,確保新鮮美味。鮮美的生蠔,讓我沉醉著,邊吃邊幻想處身在澳洲清徹蔚藍的海岸。夢醒回來,服務員已

海螺洋蔥沙律配檸檬欖油
夢醒回來,服務員已端上湯品。黑松露蘑菇湯,蘑菇被打碎成幼粒,清香的蘑菇在湯中盡情揮發。香滑的忌廉混入香辣的冬蔭,煮成特別的海鮮冬蔭忌廉湯。忌廉湯既有香濃奶香,又有惹味的冬蔭香料的味道,味道很有層次,兩者意想不到的匹配。
海鮮冬蔭忌廉湯
再來的是黑松露年糕,廚師先把日本年糕蒸熟,再加入忌廉和黑松露煮。軟糯的年糕,跟香滑的忌廉非常夾。每口年糕,均被黑松露緊緊的包圍,味道很有層次。
黑松露年糕
咖喱蟹肉熱麵包甚為特別,拌進絲絲蟹肉烹調成的香辣咖喱汁,被淋在切成方形的麵包上。麵包好軟,入口將近即溶,伴隨著咖喱香,非常惹味。
咖喱蟹肉熱麵包
蘑菇法國田螺相對顯得普通,但味道仍感不俗。田螺煮得軟身,被清香的蘑菇醬汁伴著吃,味道很踏實。
蘑菇法國田螺
吃了以上無數道前菜後,終於進入了主菜的一環。先說,黑毛豬肉眼蓋咬感又滑又彈牙,細味一下,能吃出細微的甘香。
黑毛豬肉眼蓋
美國慢燒牛肉眼,初上桌時,看見它緋紅帶血水的模樣,有點卻步。感覺太生,怕吃不慣,本想讓餐廳再煮熟一下。但想到廚神的出品一定有因由,初試一口,驚覺肉質非常鮮嫩,肉味香濃美味,筋位的肉味更濃郁。吃後非旦絲毫不會產生抗拒,而且還愛上了這慢燒牛肉眼。
美國慢燒牛肉眼
上菜的節奏非常有效率,吃了近一小時,已經到了壓軸的甜品。芝士餅不會太甜,不會令人產生膩感。小杯盛著的粒粒水果,新鮮又香甜。
芝士餅
Chef Stage 的食物質素,跟銅鑼灣的西餐大排檔叮噹馬頭。兩者出品的水準均非常高,讓我再度直豎拇指。
2016-11-22
2016-12-01 6214 瀏覽
一到年尾就日日都好忙忙到想食餐好嘅都好難。。。日日食快餐搞到人都癲今日有得收早就同老公去享受一下西餐不過好老實。。。真係唔想好有拘束感記得一年前食過呢間餐廳比我感覺好舒服所以上黎碰下運氣睇下食唔食到可能剛剛到7點,人流都算唔多所以有位😬😬😬不過一到左7點半就爆哂場睇左好耐餐牌都係決定左個頭盤同麵包最後都係由店員推介不得不說呢到嘅店員服務都幾好幾好傾一開始叫左個特飲先。。。係店員推介嘅$98 店員話係新出 菠蘿薄菏特飲可以有酒or無酒嘅 我地叫左無酒一渣都分到一人兩杯左右 好抵飲而且都好夠開胃飲飲下就到我最喜愛呢到嘅乳鴿雖然好細隻,但就好滑好香就算一個人食一隻都唔夠喉呀!而且店員同我地講一定要用手食先有風味(其實我本來仲諗住要用刀叉)之後店員仲提供埋濕紙巾比我地西餐食得咁放鬆之後係店員推介嘅辣魚脆包呢到嘅包一向我都好喜歡❤️朱仔包都好好食今次呢個都令我有d驚喜呀!首先唔會好辣,味道好夠鮮唔會過咸係有少少凍,因為個醬唔係熱食嘅不過配上熱辣辣嘅法包好正呀!而且好大方,d醬多到我件件包搽滿哂食完都仲有剩蝦多士完全無諗過咁大件架一上枱嘩左一聲叫得做大隻蝦多士。。。真係原隻大蝦蝦頭蝦尾保留,中間係蝦
一到年尾就日日都好忙
忙到想食餐好嘅都好難。。。日日食快餐搞到人都癲

今日有得收早就同老公去享受一下西餐
不過好老實。。。真係唔想好有拘束感
記得一年前食過呢間餐廳比我感覺好舒服

睇左好耐餐牌都係決定左個頭盤同麵包
最後都係由店員推介
不得不說呢到嘅店員服務都幾好
幾好傾
一開始叫左個特飲先。。。
係店員推介嘅
$98 店員話係新出 菠蘿薄菏特飲
可以有酒or無酒嘅 我地叫左無酒
一渣都分到一人兩杯左右 好抵飲

而且都好夠開胃
飲飲下就到我最喜愛呢到嘅乳鴿
雖然好細隻,但就好滑好香
就算一個人食一隻都唔夠喉呀!
而且店員同我地講一定要用手食先有風味
(其實我本來仲諗住要用刀叉)
之後店員仲提供埋濕紙巾比我地

西餐食得咁放鬆
之後係店員推介嘅辣魚脆包
呢到嘅包一向我都好喜歡❤️
朱仔包都好好食

今次呢個都令我有d驚喜呀!
首先唔會好辣,味道好夠鮮唔會過咸
係有少少凍,因為個醬唔係熱食嘅
不過配上熱辣辣嘅法包好正呀!
而且好大方,d醬多到我件件包搽滿哂
食完都仲有剩
蝦多士

完全無諗過咁大件架
一上枱嘩左一聲

叫得做大隻蝦多士。。。真係原隻大蝦
蝦頭蝦尾保留,中間係蝦膠同多士一齊炸
好香口

不過份量比較大同飽肚 多人分享會好d
食主菜前一人飲個湯先
我飲嘅係忌廉鮑魚冬蔭公海鮮湯

我覺得勁好飲 不過要喜歡香茅嘅朋友先好叫
飲落去一d都唔辣 好香滑
每一啖都有香茅嘅少少口感(應該係搞碎)
而且好足料呀

又有鮑魚帶子蝦同魚

因為冬蔭公太出色
所以黑松露湯就反而無咁吸引

不過老公好喜歡 打碎左d菇好香滑
一滴不留
主菜黎喇!
係燒西班牙黑毛豬肋肉條

配上薄荷葉菠蘿 店員話食之前用佢黎清潔口腔就會食到最好嘅黑毛豬味道
真係架!
而且菠蘿好甜

黑毛豬好淋 而且燒到剛好 份量好大
不得不提伴碟嘅黑松露薯泥 正呀!
另外係牛舌 配左個芥末汁

又淋又香 多左份咸香味
熟度剛剛好呀!
三大條勁抵食呀!

本來同老公諗住食埋甜品。。。
但實在太飽喇!
我食過d雪芭超正。。。下次再食

食西餐咁放鬆 唔覺唔覺食左成3個中
哈哈哈!好開心
2016-11-16
  • 忌廉鮑魚冬蔭公海鮮湯
2016-11-30 4550 瀏覽
是晚訂了枱跟久違不見的朋友慶祝1下生日,聽其他朋友說這裡的菜式簡直係超班,於是到場看看!原諒我的洗板,因為踏入門口已被這變色的招牌吸晴了,現活了大廚的生活品味座位不算多,但反而顯得每組客人都有自己私人空間,可以輕鬆品餐~餐桌有小爉燭做莊飾及餐酒介紹,幾高雅的做法!客人可以隨心看看酒的年份及出產地來挑選~服務生每人給一份MENU,照顧到每1位的需要<3其實我地2位是想揀2人餐,但經WAITOR介紹單人餐2份自由度及選擇更大,何樂以不為?先來打頭陣的是海鮮拼盤及餐酒兩杯,一紅一白,2款試哂,紅酒香甜不澀,酒香轉一轉已出,靚酒!白酒微酸醒胃,好配撘!然後是賣相十分吸引的迷你海鮮拼盤~~總共有5款咁多@@. 有生蠔4隻,鮑魚2隻, 日本刺身帶子2隻,鮮蝦8隻及來自紐西蘭聖子刺身 每款都晶瑩剔透,好新鮮!汁液有2款,蜜糖麵豉汁, 非常創新的配搭, 好別出心裁及檸檬酸甜汁當中有我最愛的生蠔、味道確係好鮮甜, 較黏口, 帶有海水味,滑LUENLUEN 。另外還有日本帶子刺身大大片, 原來點多啲汁會更帶出帶子的鮮甜味道,爽口。鮑魚好煙韌好咬口,5會口趙得好辛苦(平時出面劣質的咬崩牙)聖子薄得好

餐桌有小爉燭做莊飾及餐酒介紹,幾高雅的做法!

客人可以隨心看看酒的年份及出產地來挑選~
服務生每人給一份MENU,照顧到每1位的需要<3
先來打頭陣的是海鮮拼盤及餐酒兩杯,一紅一白,2款試哂,

紅酒香甜不澀,酒香轉一轉已出,靚酒!白酒微酸醒胃,好配撘!
然後是賣相十分吸引的迷你海鮮拼盤~~

鮑魚好煙韌好咬口,5會口趙得好辛苦(平時出面劣質的咬崩牙)
聖子薄得好通透,爽脆清甜有鮮味!
鮮蝦係我至愛NO.1,每隻都柔軟彈牙!來貨好優質!
跟住來了一份沙律,是海螺洋葱沙律配檸檬欖油!

好爽脆,跟沙律菜配合得宜,味道鮮甜!醬油恰好打開了胃口~
之後一人一份湯,朋友的是洋蔥湯,味道很重,她吃不慣,

是西式正宗的濃湯!
而另一份是黑松露磨菇湯,好鮮甜,個份雨後草香味我本人十分欣賞,

喝光的以示滿意!
再來的是忌廉磨菇年糕。對西餐來說是頗特別的FUSION,不過煮得不錯,年糕有咬頭,且不是難咬,帶重濃濃的忌廉襯托下特別的香。最重要~分量是剛剛的好,不用怕會吃到太膩。
前菜陸續再上,咖喱蟹肉配脆麵包;
咖喱味都帶奶香味,食落去濃度不會太稀或杰;而且會甜甜地但有少少辣;而配蟹肉鮮得來出絲,

麵包外層脆脆地,內裡好軟焾!
最後一味前菜是蘑菇法國田螺,
用左大量黑椒來帶味,食落口仲有濃烈洋葱香;田螺肉唔老之餘,好彈牙好煙韌。

主菜壓後出場!

我點的是燒西班牙正宗黑毛豬

用了48個月橡果的黑毛豬,可謂別出心裁,

味道確係一流!JUICY到爆而純香豬味飄出陣陣木香,

5講以為在茹素!而
朋友的是慢燒美國牛肉眼,5成熟外邊熟了中間是生得來不帶血,
每一口都是多汁嫩滑!燒汁豐富了肉的香味,層次感提升!

不過吃肉易飽,我們都吃不完,有點浪費!
每一DISH都加有三色椒及茄子,平衡了營養,貼心!

最後而果香濃郁而賣相精緻的芝士蛋糕作總結!
後記:服務非常到位,每DISH介紹詳盡及食法,

淨係服務都值得推薦,超五星享受!
2016-05-24
  • 蟹肉蘑菇日本年糕
  • 香燒澳洲羊鞍
  • 燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉
2016-11-29 499 瀏覽
朋友轉新工,說要好好慶祝一番,想定了去吃西餐,所以問我有何推介。 我印象中很多朋友推介過Eddy chu,但咁耐以黎都未有機會一試,所以便順水推舟,趁這個機會試下。可以原來book位都頗難,晚上的時間都好full,所以等左成個星期先有位去食。亞士厘道之前去過一次食放題,感覺很差,所以曾經講過短時間唔會返去呢度食野,但原來Eddy chu就係同一大廈的19樓,命運呀~ 大家相約準時8點現身,餐廳唔算大,但都佔左全層,座位分開2部份,裝修是走簡約路線,擺設並不多。餐廳廚房是對正門口,一出lift,chef stage已經夠搶眼。門口仲貼有大大小小的報章報導,可見Eddy受歡迎並非浪得虛名。侍應安排我地坐近門bar枱位。 成個bar枱櫃都放滿不同種類的紅白酒,全男班的侍應,因為晚市開始,已經忙個不停。我地坐低無耐,人越來越多,半個鐘之內竟然座無虛席。我們不好酒,所以聽侍應哥哥推介要左jar迷幻假期,外加一份沙律、一份脆包、一份魚柳及2份主菜。 迷幻假期原來係special drink,唔係drink list,主要由新鮮strawberry、blueberry、ras

迷幻假期原來係special drink,唔係drink list,主要由新鮮strawberry、blueberry、raspberry及cranberry搾汁再加入雪碧混合而成,入口是微酸帶甜,好fresh好開胃。鮮紅色的外表,十分迷人!!當中還加入了台式飲品常見的爆珠,口感好過癮。侍應哥哥話呢個特飲可因應客人要求而換成有酒精版本,$128(jar)/$50(杯),而無酒精的便是$98(jar)/$40(杯)。

燒牛脷熱脆包

Grilled OX-Tongue with Crispy Bun $88

法包先來,外皮焦脆,但包身仍然鬆軟。慢煮牛脷好稔,但卻不失咬口,呈嫩粉紅色,配上芥末沙律醬,每一啖咬落去都有足料的牛脷同埋creamy的沙律醬,好好味。伴碟附上新鮮菠蘿及Basil!食完麵包,食粒菠蘿清清口腔內的芥末,好貼心的食法,兩者配搭,味道很夾,其他餐廳少見。

洋葱凍蝦沙律

Cold Prawn with chopped Onion Lemon Olive Oil $158

洋葱切成碎粒,以檸檬汁和橄欖油撈勻,配上大大隻凍蝦,蝦腸已經預先去除,這點令人好surprised。凍蝦大大隻,肉質結實有彈性,食得出是新鮮出品。沙律好fresh好清新,輕怡清新之選。

香脆鮮魚柳配蝦片

Deep - Fried Fresh Fillet of SeaBass $138

來到魚柳,外皮炸得金黃,外皮香脆但肉身卻滑嫩多汁,配上自家製沙律醬,已經是穩陣之配搭,但驚喜的是沙律醬中加入了爆珠,令成件事唔同晒,增加左口感之餘又多左份新意,加埋蝦片,變成了一菜兩食,見得出餐廳係食物方面的心思。

來到主菜,香燒正宗法國羊腩(Grilled Lamb Belly $158),羊腩預先已經煎香,上面灑上了香脆的麵糠,因為麵包糠比平時食開的香脆帶蒜香,所以一食落去就食到分別。羊腩好正,正到無朋友,肉質肥美,但唔係滿口肥膏嗰種,係層皮連住少許脂肪,再配上彈牙的羊腩肉。感覺就如食緊一件係由薄豬皮連少少肥膏痴住肥美豬肉的感覺,但成件事係變左羊,有羊的羶味但完全唔過份地羶,鍾意食羊的朋友真心不能錯過。

橡果級黑毛豬(Gilled Iberico Bellota Pluma $498),呢個又係正野黎。侍應哥哥上菜前叮囑我地一定要食左個伴碟菠蘿先,清清個味蕾,然後先再食件黑毛豬。大大件的黑毛豬,你肉眼望唔出肥美,但切的時候,你會見到肉質結實而有彈性,食落口,完完全全就似係度食緊件肥美的豬頸肉。單食又得,配上黑椒汁食又有另一番風味。食到漏,食件菠蘿再食塊Basil,清清喉嚨,又可以再食。食肉食得咁正咁爽,呢度真心正呢!!

埋單心裏有數都覺得過千先落到樓,點知一千蚊有找,真的很意外。比想像中平了,所以覺得性價比高之餘,呢度服務又好,而且物超所值。臨尾時,Eddy仲出黎問下食客有何評價,好nice,可惜當我地準備好表逹我地的讚不絕時,佢有要事先走,飲恨~~~今餐食得好滿足,一定encore的一間西餐,實惠的價錢,但高質素的西餐,Eddy chu你係得嘅!!!

2016-11-17
2016-11-26 595 瀏覽
今日走左好幾場已經筋疲力竭,太太話想去返上次去過既餐廳食午飯,只有3秒的時間回應,條件系一定唔可以答錯。好!馬上搵OPENRICE,試下訂唔訂到檯。驚嚇的有檯,二話不說訂兩位,15分鐘到。泊好車後就拖著太太上去。好彩!太太真系想去這間餐廳。太疲倦了,選SET LUNCH吧!D SET分量一點都不少,一定飽! 我和太太都大讚美味,絕對值得推介!

二人前的海鮮併盆
三文魚沙律
蕃茄麵包
雜菜湯
淡咖哩芝士焗牛利飯
香噴噴羊架。
即磨咖啡
甜品
題外話/補充資料: 餐廳地方唔係好大,最好要求單邊檯。
2016-11-21
1 分鐘 (堂食)
二人前的海鮮併盆
雜菜湯
淡咖哩芝士焗牛利飯
香噴噴羊架。
即磨咖啡
2016-11-26 3937 瀏覽
朋友一直以來從日本工作假期回來香港後,一直也想吃多一點西式食品。。。所以今晚我便跟他到尖沙咀這間著名西餐廳跟她一同品嚐一下eddy chu是著名的西餐廳廚師,一直以來都很熟悉他的名字。。但卻沒有機會品嘗他的手勢。。。今天能夠到這間由他主理的餐廳,感到十分開心及期待我們先點了兩杯飲品,由於我跟朋友都不好酒量。。。所以店員便推介了兩款moctail給我們。。。左邊的那杯是菠蘿moctail。。。 成分以新鮮的菠蘿壓碎,再加上了菠蘿汁及青檸調配而成。。。所以飲起來菠蘿味十分濃郁,感覺像完全是100%菠蘿汁一樣。。帶上了點點青檸和薄荷葉,令口味會較為清新一點。。。。右邊的那杯是以士多啤梨為主的,這杯moctail是以士多啤梨壓碎,再加上紅莓等等。。。飲起來味道十分清新和香氣四溢。。因為士多啤梨味很重除此之外,一邊飲起來的時候,就會嚐到點點的果肉。。令整杯飲品不但味道好,而且仲增加了口感bb乳鴿頂瓜瓜店員建議我們用手品嘗乳鴿。。因為這樣會用手進食可以感受到乳鴿的溫度。。。乳鴿送上來給我們進食時是熱熱的。。。 乳鴿十分嫩。。我們以手拿著乳鴿時會感到牠的肉質是十分彈牙,有水份。。。不但又嫩滑。。而且
mocktail
Roasted Baby Pigeon
bb乳鴿頂瓜瓜

店員建議我們用手品嘗乳鴿。。因為這樣會用手進食可以感受到乳鴿的溫度。。。乳鴿送上來給我們進食時是熱熱的。。。 乳鴿十分嫩。。我們以手拿著乳鴿時會感到牠的肉質是十分彈牙,有水份。。。不但又嫩滑。。而且用口咬下去時,乳鴿的油分很香。。。但卻沒有多餘的肥肉,只有啖啖的乳鴿肉。。。雖然乳鴿size較細隻。。所以肉不算太多。。。但每一啖肉的味道十分濃郁。。。而且廚師把這個乳鴿的熟度調較得剛剛好。。。除肉質控制得相當好,另外醬汁也調配得天衣無縫
吃下來時,感覺暖暖的,很好吃的。。。平常一般吃的乳鴿有所不同
Special Lamb
這個是羊肋條是以bb羊來烹調的。。只會接受四至五個月的羊。。。如果過了5個月的羊,便不會採用來烹調。。。。所以這味菜式是能夠保持肉質十分嫩滑
因為這是廚師對食材的一份小小堅持

這個羊肋條更配以wasabi醬
把羊肋條沾上少量wasabi醬料,更會令羊味發揮得更出色。。。而且wasabi帶有點點微辣和刺激感覺。。。。令整個口味都變得更為吸引
能夠清楚看到羊肋條上面有一點脆脆的像麵包糠的物質。。。這個會令到吃起來時口感更香脆更惹味
而且口感更高層次一點,有脆脆的粒子再加上原本羊肉是十分嫩滑又多汁。。。這個菜式我十分喜愛
Whole mushroom
這個是原隻大蘑菇配上了黑松露醬和新鮮香腸
大蘑菇大大隻,而且黑松露和白汁這個醬汁調配得十分惹味
令大蘑菇完全吸入醬汁。。。所以吃起來的時候十分juicy。。每啖都有爆汁感覺。。。
口感和味道都大好。。。。 除此之外,還有數片香腸。。。這個香腸吃起來是肉味很濃郁。。令蘑菇帶有濃濃的肉香味
Baked Cod seafood
海鮮大雜燴
有鱈魚,青口,帶子,蝦,蟹籽,番薯蓉,翠玉瓜等。。。食材十分豐富
而且更配上了白汁。。。令每一件海鮮都能夠滿滿的沾上了豐富的白汁。。。汁不會過濃而搶走海鮮的味道。。更不會太杰身。。。這些海鮮每款也各具特色,例如青口,帶子,蝦,等等。。。這些都大大件,啖啖肉。。。
除此之外,我也很欣賞這個蕃薯蓉。。。因為食起來的時候很綿,而且蕃薯味十分重,質感也很重,很滿足
十分欣賞這件魚
這件魚味很重,新鮮的而且size很大。。。上面更配上了蟹籽。。。所以食起來的時候會有脆卜卜的口感。。。而且魚本身較林身。。。配上了白汁令魚味道吃起來更好吃。。。而且可以很放心的是。。魚骨都是比較長的。。。所以不會怕卡魚骨。。。可以放心食用。。。
Iberico Pluma
這刻燒西班牙黑毛豬肉眼蓋。。這個口味十分濃郁,豬味很重
除此之外,還配上了很多不同的配菜。。。店員在上餐時並吩咐我們可以先吃那兜新鮮菠蘿和香草。。。因為這是可以清除一下之前所吃過的食品味道。。。從而refresh一下口內的氣味。。。再可以重新品嘗豬

這刻新鮮菠蘿我也十分喜愛,其實一向我不是太喜歡吃菠蘿。。。但這個菠蘿十分香甜。。菠蘿味又香而且十分多汁。。當我一咬下去的時候,所有的汁好像爆了出來,令整個口腔都充滿菠蘿汁。。。整個口味十分好。。。我更會配上香草一同進食。。。進食後口腔比較清新。。。更可消除了之前多種的肉味和汁醬味等等。。。只餘下菠蘿的清幽香味。。。
之後便可以品嚐這件黑毛豬。。。豬十分香。。。配上了汁醬,味道十分好
而且看到肉的質感做得相當不錯,因為內裏的肉質並不是完全熟透,有一點嫩紅的感覺。。。所以咬起來時仍然十分嫩滑可口
Peach Sorbet
蜜桃雪葩
這個蜜桃雪葩十分好吃,外貌已經十分吸睛。。。當打開這個頂部後。。。雪葩十分冰凍。。。而且每一啖都充滿著濃濃的蜜桃味。。感覺像吃雪糕一樣。。。而且完全沒有冰粒等等。。牠的凍是不會令你牙齒變痛。。更不會像吃真的刨冰一樣。。。這就是雪葩威力吧。。。感覺像在吃又冰凍又綿的雪糕,但入面又像混入了新鮮又多的蜜桃果蓉
是晚大家都吃得十分開心,食物一流,環境一流,而且這個地方可以給我們兩個靜靜的在聊天
2016-11-15
Baked Cod seafood
Iberico Pluma
Peach Sorbet
2016-11-25 444 瀏覽
經朋友介紹,今天來到這間在位於亞士厘道的CHEFSTAGE與好友聚餐。餐廳的環境頗開揚。若夠好運能預約到windowseats,看着藍天白雲用餐,確是心曠神怡。我和好友分別點了「香燒原條鮮石斑」和「紐西蘭羊鞍」。另外,喜歡吃海鮮的我看到「$48」這個價錢,立刻心心眼了,於是也點了一杯白餐酒配海鮮($28/杯)。特別值得一提的是OYSTER,吃下時海水味很突出,十分fresh!很多人會注重main course, 但我覺得appetizer也是不可忽視的。而CHEFSTAGE在這部分做表現得很不錯。餐包上桌時仍是「熱辣辣」的!!加上一塗上便溶掉的牛油,簡直一流!第一次吃有鰻魚的沙律,啖啖肉呢~是日餐湯: 黑松露湯^^吃得出很濃郁的黑松露,很不錯!夏日炎炎很適宜吃這道菜。皆因石斑的配汁很醒胃,令人吃完一口接一口。朋友和我同時大讚這個羊鞍!!侍應從不遠處端上枱時,我們已聞到香噴噴的羊肉味呢~當一口咬下時,肉汁瞬間流入喉嚨,肉質也很嫩,很可口!很回味呀!最後有Blueberry cheesecake作甜品,很滿足! 總結: 雖然地點不太好找,但餐廳環境和食物質素才是重點吧!目前很滿意的一間餐廳
經朋友介紹,今天來到這間在位於亞士厘道的CHEF
STAGE與好友聚餐。

餐廳的環境頗開揚。若夠好運能預約到window
seats,看着藍天白雲用餐,確是心曠神怡。

第一次吃有鰻魚的沙律,啖啖肉呢~
是日餐湯: 黑松露湯

^^吃得出很濃郁的黑松露,很不錯!

總結:

雖然地點不太好找,但餐廳環境和食物質素才是重點吧!目前很滿意的一間餐廳,相信晚上來氣氛會更好,哈哈! 值得我下次再次光顧!
2016-11-15 4925 瀏覽
久仰Eddy Chu 大名..見到朋友Facebook..share d食物出黎已經覺得好吸引再去openrice到睇... 覺得仲吸引..今日終於一試..8點左右到達餐廳.. 全場滿座.其中一邊係望海.. 環境優雅 呢到都有set.. 但今次我地散叫而SANGRIA做緊$168 一樽既優惠..我同朋友就叫左枝黎試試呢枝白酒, 果味重, 味道清甜不錯BB乳鴿一上枱待應就建議我地用手食呢個乳鴿皮微脆, 而肉質鮮嫩非常入味又juicy一流!豬扒飽一上到枱..賣相唔覺得佢似豬扒飽待應哥哥就教我地先食菠蘿如食食下覺得膩又可以食菠蘿沖和一下呢個豬扒包非常好食第一.... 咬落去感覺..唔覺得係食緊豬...好似食緊牛第二.... 呢隻係黑毛豬既肉眼蓋.. 睇上去唔覺有脂肪.. 但佢肉質既油份岩岩好第三.... 呢個西班牙包整得好脆口...不得了第四.... 個包入面仲有wasabi醬.. 呢個配搭 令到成個包錦上添花黑松露法國原粒焗蘑菇黑松露汁既味道濃郁creamy 黎自法國既蘑菇大大粒 非常juicy再加左德國辣肉腸本身既辣同蘑菇既鮮味mix 埋一齊食 又有另一種層次慢煮牛扒一黎到睇上去..點解
久仰Eddy Chu 大名..

再去openrice到睇... 覺得仲吸引..

今日終於一試..

8點左右到達餐廳.. 全場滿座.

其中一邊係望海.. 環境優雅
呢到都有set.. 但今次我地散叫
而SANGRIA做緊$168 一樽既優惠..

我同朋友就叫左枝黎試試

呢枝白酒, 果味重, 味道清甜

不錯

黎自法國既蘑菇大大粒 非常juicy
再加左德國辣肉腸本身既辣
同蘑菇既鮮味mix 埋一齊食 又有另一種層次
慢煮牛扒

一黎到睇上去..點解咁生嫁..點食???

點知... 一切... 一D血都無..

再問問待應點解..原來用左80度燒左塊牛扒6個鐘

呢個煮方可以鎖住牛扒既肉汁..唔會流失

而肉質亦做到好腍 好嫩滑效果

而配菜當中既蕃薯蓉亦做得好出色..好甜好好味

呢塊牛扒338g... 咁大塊都係388...出面點搵..!!
一進入餐廳門口, 比佢地個廚房吸引住..

心諗...呢個廚房係咪一部分..

咁細點可以做到咁多圍台既食物

點知.. 自己再留意 所有食物都係出於呢個小廚房
勁👍🏻
呢到 唔似一般高級西餐廳咁驅緊
大家可以好似係大排檔食飯咁放聲大笑
而食料以呢個價錢黎講真係好超值
值得一試👍🏻