2017-02-13 2054 瀏覽
節日多羅羅, 過咗農曆新年, 話咁快情人節將到同honey老夫老妻感覺, 都已經習慣把正日留座給熱戀期的戀人們所以通常我倆會提前慶祝情人節是晚honey就帶咗我嚟佢朋友頂級推介的浪漫餐廳慶祝lift門一開, 漸變的霓虹光管帶我們走進總廚舞台!來到實地現場, 環境又的確幾好feel, 處身於19樓, 可以遠眺維港一帶美景 (我一直很喜歡維港的夜景)以大玻璃窗設計, 感覺開揚無咁焗促呢邊是係餐廳既一半咋識做既你地, 呢個位我覺得是情侶必訂的! (識做啦!)坐低後, 先點了2杯西班牙出名果酒 Sangria熱下身先果酒有分紅及白, 滿足各有喜好的人士加入生果粒的紅酒, 飲落酒精味無咁濃, 對於唔係常飲酒人士會易於入口先來前菜大大隻蝦多士第一次來Chef Stage, 對第一碟菜式有點意外我沒想過前菜會是如此大份, 而且賣相亦很好, 當時在想....打後點的會吃得哂嘛?!吉列脆皮, 意外的沒有多餘油份, 切下去聲音清脆脹卜卜的蝦多士, 就像一個袋滿銀両的荷包一樣, 其實入面是醸滿蝦膠, 食落口感豐富炸物需配上醬汁感覺無咁dry!大廚特別調配"冬蔭功醬", 酸甜辣幾種味蕾令人特別醒胃亦唔好睇少伴
節日多羅羅, 過咗農曆新年, 話咁快情人節將到

所以通常我倆會提前慶祝情人節

是晚honey就帶咗我嚟佢朋友頂級推介的浪漫餐廳慶祝

lift門一開, 漸變的霓虹光管帶我們走進總廚舞台!

以大玻璃窗設計, 感覺開揚無咁焗促

呢邊是係餐廳既一半咋
識做既你地, 呢個位我覺得是情侶必訂的! (識做啦!)
坐低後, 先點了2杯西班牙出名果酒 Sangria熱下身先

果酒有分紅及白, 滿足各有喜好的人士

先來前菜

大大隻蝦多士

第一次來Chef Stage, 對第一碟菜式有點意外

大大隻蝦多士
吉列脆皮, 意外的沒有多餘油份, 切下去聲音清脆

大大隻蝦多士
炸物需配上醬汁感覺無咁dry!

大廚特別調配"冬蔭功醬", 酸甜辣幾種味蕾令人特別醒胃
冬蔭功醬
亦唔好睇少伴碟的沙律菜, 用料新鮮且加入甜味的爆珠, 很可愛呢~
大大隻蝦多士-伴菜沙律
而另一道前菜
松露煮原粒法國蘑菇 (廚師推介菜式)

回想起在柏斯旅行的自煮遊時, 有好幾餐都煮原粒蘑菇為晚餐

侍應送上菜式並加以介紹, 未觸動味覺, 嗅覺已啟動

特別之處是加了微煎過的西班牙辣肉腸, 配埋清而多汁的蘑菇一同吃, 味道就啱啱好

肉腸有點辣, 如單吃也有點咸
松露煮原粒法國蘑菇
原粒蘑菇超大粒, 成個湯匙般大, 而且吸了很多忌廉汁, 好juicy呢~
我鐘意飲湯, honey特別order 2款唔同既比我試

蟹肉濃湯配鮮蠔杯 及

2款都勁足料, 意料之外, 可說是飲湯都飽

蠔杯留番比honey, 唔好睇蟹湯似出面其他餐廳般, 只得湯, 得少少料
蟹肉濃湯配鮮蠔杯
撈一下個底, 嘩....原來好多蟹肉在當中, 唔係肉絲喎, 全部都睇得上眼的

湯既蟹味濃郁, 建議先飲一半後再食蠔, 然後再飲埋另一半

據honey說:蠔杯的味道就像混了泰式生蝦汁,味道很fresh,好好味~

清過味蕾後又再次飲番熱暖的蟹湯, 像幾個層次在口中浮游
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯, 是main course還是湯呀?!

非常驚喜竟有原隻鮑魚

而且未試過是變種的忌廉冬蔭功湯, 從未試過飲上稠濃的冬蔭功湯

不過都有點辣道, 唔太吃得辣的朋友就無口福了~
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯
湯入面有原隻爽鮑魚外, 還有原粒大隻帶子, 都有成個湯匙咁大架, 份量可真十足, 真係值回票價!
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯
飲過咁有份量嘅湯後, 都飽飽地

有機會再來的話, 一定會就住黎order的! 盡量唔想浪費食物嘛

橡果級黑毛豬, 此為餐廳推介的菜式

order的時候, 侍應有細說黑毛豬大約會煮到7-8成熟, 食落口感唔似豬

而我們亦是第二次吃未全熟的豬, 不是100%全熟, 所採用的豬隻餵食的飼料及產地一定是很重要
橡果級黑毛豬
吃棵果的豬, 肉質帶香甜, 口感果真一點都不像豬, 而是像牛

切開後看到微紅, 很嫩口
廚師很細心的, 諗埋用咩作伴菜, 酸甜的菠蘿有減消滯感, 又較創新

除了菠蘿外, 仲有其他烤過的蔬菜, 也以芋頭蓉改為慣用的薯仔蓉
另一份
慢煮厚切牛舌
賣相都好靚, 廚師特別選用wasabi來作醬汁, 味道唔會太刺激, 只是像微wasabi沙律醬般
唔好睇外表以為是乾爭爭
其實入面都有汁肉架, 肉質還很嫩, 好香的牛舌味道!

2份主菜都好好味! 我同honey都好滿意及大滿足!
慢煮厚切牛舌
食得咁飽飽, 一千蚊都唔使, 真係超值!!!
題外話/補充資料: 呢度每道菜出來看得出是有心思,是用心製作的 而侍應也對每道菜亦很認識, 上菜時會作介紹, 但又唔會口水多過茶去阻住你歎好味既食物 食物夠好味之餘, 周邊的細緻位也做得細心, 熱葷的碟到上檯後還很熱的, 送來時侍應是需要用布包著才端過來, 務求食物保持熱騰騰的溫度!
2017-02-09
慶祝紀念
情人節
冬蔭功醬
大大隻蝦多士-伴菜沙律
2017-02-12 1083 瀏覽
認識我的朋友都知道,我小時候清貧,什麼也沒有,家族背景是溏心風暴更精彩的故事,但家父無欲無求,悠然自得。您爭您的需要,我們活我們的簡樸。父親只管好用自己的努力把兩小孩養育成人,從不問別人幫助。幸運地他的努力有回報,望子成才,女就。。。。還是不要説了。哈哈。還好兩小朋友都很孝順,今天我就帶爸爸吃晚餐。記得有次和爸爸去吃一間米之蓮的西餐廳,他笑說下次不要再帶去了,因為太高檔有點不適應。還是有種本港風味的好!想了又想終於帶了他來這裏。Eddy Chu 的西餐店正正滿足了他的喜好,創意,中西合壁,環境不有太大壓力,感覺舒適,吃得開懷。點了紅白sangria ,爸爸喜歡紅的當然要給他。味道清新。舒適自在。配合這種昏暗環境,他説有空帶媽媽(等等,你明明天天都很有空,不要裝啊!!) 沙拉是這個大蝦沙律,最喜歡這裡的菜式總有我們小時候吃西餐內常見的波羅。配上真真實實的新鮮鮮蝦,蔬菜份量多而且新鮮。蝦是新鮮的,新鮮就是街市買的那種,您還看到腳位的肉,您吃到彈牙和鮮甜。雖然真的好好食,但他還要補充説: 還是媽咪煮的好。。(耶,她是白煮的,有分別嗎?) 接着是招牌蝦多士配大蝦,這個蝦多士絕對是他們餐廳的名菜

接着是招牌蝦多士配大蝦,這個蝦多士絕對是他們餐廳的名菜,薄薄的麵包上面全都是彈牙的蝦膠。絕對是港西合璧的一種。工夫之菜,還配有一隻炸吉列蝦,當然這隻不是剛才沙律的新鮮的那種,但口感依然彈牙,美味。一路吃他一路説: 和我以前整的一樣好(喂!上次吃您的蝦多士已是小學了。。)
咖喱蟹肉包這小吃同樣精彩,帶點港式茶餐廳味道的咖喱風味蟹肉醬汁,正到不行,還有新鮮蟹子,口感爆破,美味停不了口,
配備的包亦都很可口鬆脆無比是我喜歡的那種煙韌口感。超推薦又不熱氣!!
主菜點了招牌豬柳條,配金不換和菠蘿。這個配搭正合爸爸心水,一口菠蘿一口肉,在口內溶化結合的口感,很難用筆墨去形容了。豬柳條外脆內juicy . Juicy 是很Juicy ,汁和脂肪溶合香味四溢,配上清爽的菠蘿和味道匹配的金不換。比豬扒更精彩。

看似一人份量,但是一人是吃不完啊!
甜品是這個菠蘿雪芭,二人分享剛剛好。空運到港,菠蘿味道清新,很refresh !

吃時吃,爸爸和我説未來,他為比較沒出色的妹妹我預備甚麼,其實,您對我們太好啦!甚麼都給我們,就不留自己,父親這個角色,您傑出有餘,比起家族中的,你的慈愛已很夠了,不如您就留一點給自己,下星期開始,就帶媽媽去吃好東西啦!首先您們可以再來吃個西餐。(帶我去我不付錢可以嗎?)

身體健康,吃得開懷是我對你們的祝福啊!今年,戲曲終於落幕,你們已成為相依為命了,不要再替別人擔心,也沒有人值得你們費心,好嗎?

2017-02-12 919 瀏覽
喺i-square 睇完戲。鬼死咁肚餓。就走咗黎亞士厘道覓食。云云嘅餐廳𥚃。我地決定黎Chef Stage 試試。嘩。有咁多Cert 嘅。。好似幾巴閉。一入門口見到有個靚仔廚師大顯身手。😍食慾指數上升。Fruit Tea Cooler~兩者比較下味道淡一點。加入大量水果粒粒。有口感。Mystrey Cocktail ~神祕飲品黎架。調酒師憑❤️情沖架。呢杯係由士多啤梨。藍莓。 紅莓組成。乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律~有鮮蝦。芒果粒。番茄仔。爆爆珠。沙律菜。乳酪醬。賣相五顏六色。好吸晴鮮蝦新鮮食落索索聲。芒果香甜。乳酪汁食落好開胃松露煮法國原粒蘑菇~3粒King Size 蘑菇。味道偏淡。肉腸鹹鹹的。兩者mix 。味道昇華不少。黑毛🐷熱脆包~包脆脆的。包住黑毛🐷肉。比起平時普通🐷肉。口感大不同。軟滑唔鞋口。升哩咗9 倍。牛👅~👧🏻為食妹最愛。3件牛👅厚厚的。外層皮煎到小小脆。中間嫩嫩的。必點。西班牙黑毛🐷肉眼蓋~🐷肉大大份。仲有南瓜片丶+切粒🍍。🍍小小酸。解膩一流
云云嘅餐廳𥚃。我地決定黎Chef Stage 試試。
嘩。有咁多Cert 嘅。。好似幾巴閉。
一入門口見到有個靚仔廚師大顯身手。😍食慾指數上升。
Fruit Tea Cooler~
兩者比較下味道淡一點。加入大量水果粒粒。有口感。
Mystrey Cocktail ~
乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律~
有鮮蝦。芒果粒。番茄仔。爆爆珠。沙律菜。乳酪醬。
賣相五顏六色。好吸晴

鮮蝦新鮮食落索索聲。芒果香甜。乳酪汁食落好開胃
松露煮法國原粒蘑菇~
黑毛🐷熱脆包~
牛👅~
👧🏻為食妹最愛。
3件牛👅厚厚的。外層皮煎到小小脆。中間嫩嫩的。必點。
西班牙黑毛🐷肉眼蓋~
🐷肉大大份。仲有南瓜片丶+切粒🍍。🍍小小酸。解膩一流
2017-02-03 484 瀏覽
整個晚餐待應不斷提醒我要八時還枱(至少五次), order 時又話你會食唔切,令到我成餐飯,不斷被催趕中進行,完全無心情去享受美食。其實我地係夠時間食,但待應7點半又走過黎,話不如幫你換第二張枱,我地坐緊個張枱八點要交,感覺上佢想我地食快d。最尾,叫佢上甜品,態度已經好差,但係個陣只係7:50,仲未夠鐘!無論野食有幾好食,但係係咁嘅氣氛下,真係享受唔到law! 食物味道ok, 份量少,但服務真係好差,所以唔會再試。
無論野食有幾好食,但係係咁嘅氣氛下,真係享受唔到law!
食物味道ok, 份量少,但服務真係好差,所以唔會再試。
2017-02-03
慶祝紀念
生日
2017-02-01 489 瀏覽
用自己的名字開餐廳,單是這一種勇氣,已經可以投下信任的一票。這一晚,我與幾位朋友就到了這裡,嚐嚐名廚Eddy Chu的出品。Fantasy Holiday ($98):侍應先奉上這裡自家製的特飲,這一款特飲由士多啤梨、紅莓、藍莓和雪碧汽水混合而成,充滿特色。飲品不含酒精,所以即使不愛沾酒者也可以一試。滷水小乳鴿($98/隻):小隻的乳鴿以特制的滷水制作,滷水汁帶鹹香之餘亦略帶辛味,想不到這中式風味濃厚的菜式,可以融入西式元素,並成為西式餐桌上的一道奉客菜。說回乳鴿本身,幼小的乳鴿皮和肉都相當柔嫩,雖仍帶幾分乳鴿本身的羶味,但由於滷水汁已將之醃至入味,故味道依舊出眾。燒吞拿魚沙律($128):沙律的重點固然是吞拿魚,但其他配菜卻毫不遜色,都是新鮮爽甜的好貨色。個人尤其欣賞廚師在蔬菜以外加入了「爆珠」。這些「爆珠」,就是在台式飲料中常用的材料,咬開後會有甜味的汁液在口腔中爆發。至於主角燒吞拿魚,經炙烤後表面略帶焦脆,內裡未完全熟透的魚肉則相當嫩滑,口感和味道俱佳。慢煮牛扒 ($388):一真不太喜歡太厚切的牛扒,這件牛扒端上時同樣有點擔心,怕它肉質不好,或是太多筋,使之難以品嚐。不過不知是
Fantasy Holiday ($98)侍應先奉上這裡自家製的特飲,這一款特飲由士多啤梨、紅莓、藍莓和雪碧汽水混合而成,充滿特色。飲品不含酒精,所以即使不愛沾酒者也可以一試。
Fantasy Holiday
滷水小乳鴿
燒吞拿魚沙律
慢煮牛扒 ($388):一真不太喜歡太厚切的牛扒,這件牛扒端上時同樣有點擔心,怕它肉質不好,或是太多筋,使之難以品嚐。不過不知是牛扒本身的肉質極佳,還是慢煮的功勞,使牛扒的口感極好,肉質竟柔軟得與豬肉不相上下,但卻充滿了牛肉的原始美味。原本不太嗜牛的我,也相當為之欣賞。
慢煮牛扒
除了食物出色外,這裡還可以略窺維港的夜景,極盡視覺和味覺的享受,是約會的好去處。
Fantasy Holiday
滷水小乳鴿
燒吞拿魚沙律
慢煮牛扒
2017-01-30 4226 瀏覽
終於有時間可以去這一間不是那麼容易訂位的餐廳,襯Honey牛一而好朋友一早介紹我們去的! 由於年近聖誕,聖誕大餐的menu也出爐了Honey 牛一, 又怎可以缺少一些紅酒來慶祝一下呢, 除了紅酒我們也叫了西班牙生果酒 Sangria酒的餐牌是不可或缺的 Tuna Salad沙律菜大大碟,非常新鮮, 原因是一放上枱,已經呼吸到菠蘿的鮮果味, 視覺同味覺上已經享受中, 當然是急不及待嚟吃出他的味道, 吞拿魚煎香至外脆內軟, 羅馬生菜、火箭菜、紅椰菜、新鮮菠蘿、香脆麵包粒再配上自製的沙律醬,應該是有新鮮山葵加在沙律醬內的, 感覺煥然一新餐廳落重本, 香煎外脆內軟的吞拿魚大大件Pork Bun這味菜Honey同囡囡都覺得是這家餐廳必吃的一味菜, 喜歡吃西班牙菜嘅原因係佢哋每一味菜都會加一碟小沙律一般的新鮮生果及蔬菜, 目的應該係令我們更開胃這個包出面外脆內軟家非常熱辣辣, 內裏面的豬肉煎香至難以忘懷的一個味道, 一家三口一人一件 真係覺得要encoreWhole mushroom囡囡最喜歡的整件蘑菇, 上面有 少少酸辣的肉腸, 很夾味Iberico plumaBBQ 係原汁原味將肉入面嘅香味燒
由於年近聖誕,聖誕大餐的menu也出爐了
酒的餐牌是不可或缺的
Tuna Salad
餐廳落重本, 香煎外脆內軟的吞拿魚大大件
Pork Bun

Whole mushroom
囡囡最喜歡的整件蘑菇, 上面有 少少酸辣的肉腸, 很夾味
Iberico pluma
BBQ 係原汁原味將肉入面嘅香味燒出來, 當然係時間溫度同肉的大小要調教得非常之啱, 如果醬汁都應該很重要, 歐洲菜的認真總是能夠把美食推到更上一層樓
Lamb Belly
這個羊的騷味不是很濃, 煎得香香的,外面的皮更加吸引無比,所以囡囡也吃他, 番茄、紫薯是Honey的至愛
Lemon Tartlet
非常滿足的甜品又到了,每人吃了三分之一, 檸檬的香味及餅底的甜味,叫人難忘
2017-01-28 478 瀏覽
Chef Stage de Eddy chu 成日都聽架啦 搵日終於的起心肝去試 😬😬一入門口 成個open kitchen映入眼簾可以睇到廚師係入面煮緊d咩野美食海鮮沙津- 沙津食得多 有鮑魚既沙津真係未食過 仲有煙三文魚 大蝦 驚喜既係居然有爆珠仲要係乳酸味爆珠 作為頭盤沙津 又開胃又清新食西餐食到有乳鴿食 真係從未試過 乳鴿肉好滑好嫩 應該係好有心思咁用焗爐焗虎蝦多士- 成隻蝦咁去整多士 即叫即炸tim大大隻蝦 脆得好香脆 食到邊都有蝦肉😍米酒煮青口-出面用白酒 Eddy 用米酒 米酒顏色偏深 所以青口個茨比較深色青口都幾入味 不過米酒味道唔夠出眾終於到main dish - 成日食羊架Eddy俾羊扒你 羊扒比羊架肥膩而且羊騒味更濃 羊架愛好者要試下但食到最後會覺得肥膩左d黑毛豬扒- 豬扒煎得好好 肉汁依舊鎖住係入面 一切開就流出黎 😍😍不過配料仲出色 用紫薯做配菜 好甜😍又特別 好有驚喜
Chef Stage de Eddy chu 成日都聽架啦
不過配料仲出色 用紫薯做配菜 好甜😍
又特別 好有驚喜
2017-01-17
2017-01-22 440 瀏覽
跟朋相約晚飯,今天去到尖沙咀阿士厘道Chef Stage. 一入面口有個很開放整潔的廚房,第一印象不錯。至於環境,亦很有情調,情侶來一流啊!沙皇煙三文魚 $168 (Kim子推介指數8/10)來自挪威的沙皇宮廷煙三文魚,是不容錯過之選。三文魚呈厚切,咬下去肉質較結實,跟一般薄切三文魚不同。艾迪乳鴿 $98 (Kim子推介指數9/10)沒有香脆的外皮,卻有出出乎意料的juicy 口感。一啖咬下去充滿肉汁,一點都不乾,非常好吃。松露蘑菇忌湯 $68 (Kim子推介指數8/10)西班牙黑毛豬眼蓋肉$188 (Kim子推介指數8/10)要吃黑毛豬首先要配上新鮮菠蘿粒及香草,保持口感清新,這可中和食物豬肉肥膩感。西班牙黑毛豬的外長不是想像中豬排,而是與煎牛扒相似。黑毛豬肉質比較實及乾身,啖啖都有口感而不嚡,沾點醬汁一流。厚切燒牛脷 $128 (Kim子推介指數8/10)以前在其他餐廳吃過厚切燒牛脷,但沒想過這裡的牛脷有1吋厚,而且有三大件! 肉質有嚼勁,而且牛味十分濃。
沙皇煙三文魚 $168 (Kim子推介指數8/10)
艾迪乳鴿 $98 (Kim子推介指數9/10)
松露蘑菇忌湯 $68 (Kim子推介指數8/10)
西班牙黑毛豬眼蓋肉$188 (Kim子推介指數8/10)
厚切燒牛脷 $128 (Kim子推介指數8/10)
2017-01-20 404 瀏覽
Chef stage 個名聽就聽得多 終於揾到人 揾到日子去食 喺尖沙咀 地點好就腳 好易揾到 好彩有訂枱 個場都幾爆🙈 Cold seafood salad 海鮮沙律 入面有smoked salmon 鮑魚 蝦 蕃茄 鮑魚好爽口 咬落好彈牙 蝦好新鮮 唔會霉 成個沙律都好fresh 💁🏻仲要有乳酸爆珠 夾埋一齊勁吸引😂King prawn toast 大大件蝦多士 真係好大件 一定要叫多啲朋友一齊開心share 個外型幾得 食落去脆卜卜 炸到好乾身 蝦膠好彈牙同脆脆既麵包一齊食 好夾Sautéed mussels青口成日食 不過用米酒煮又真係未試過 貪心試咗 果然不俗 青口有鮮味 處理得唔錯 唔會有沙 米酒味好淡 唔會好搶 唔好酒味既朋友都食得好開心
好彩有訂枱 個場都幾爆🙈

Cold seafood salad
King prawn toast
Sautéed mussels
2017-01-17
2017-01-13 4791 瀏覽
這晚和男友來到Chef Stage,吃了一頓不但有情調,而且美味又豐富的晚餐。更要讚賞的是,餐廳經理耐心地為我倆介紹菜單和食法,好讓這頓飯可以享受得更完美!Mystrey Cocktail $68,以鮮紅梅汁、少許冧酒和雜莓酒等調製,酒精度很低, 甜度適中,喜歡它沒有冰粒,不會越飲越淡,很合我口味。 Valparra,Syrah 2015 Spain $58/杯,醇滑而甜度適中,男友安哥了-杯。焗法國連殼食田螺 $128, 香草醬下是肥美的田螺肉;薄脆可口的外殼下是香滑的薯蓉,不油不膩。喜歡整個田螺連薯蓉一起入口,味道豐富,層次分明 。松露煮法國原粒蘑菇 $98,以法國原裝入口大蘑菇烹製,蘑菇肉厚又爽,菇味香濃。松露湯汁很香滑,西班牙辣肉腸不鹹微辣,兩者夾蘑菇一起吃增加了味道層次。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88,湯内有味鮮的魚、蝦、帶子和原隻鮑魚,上面加了蟹籽,賣相脱俗吸引。 湯質濃滑,又香又鮮,要以精華版的西式冬蔭功湯來形容它的味道。只是微辣,不會蓋過湯底的鮮美,十分出色,有驚喜。黑松露蘑菇湯 $68,湯内有很多香軟的蘑菇粒,湯質濃稠適中又帶松露香。 香燒正宗法國羊腩 $158, 羊腩外
香燒正宗法國羊腩 $158, 羊腩外皮焦香,羊味濃郁, 油脂豐盛,是我這個羊痴的最愛。而伴碟的雲耳、鮮茄、翠玉瓜、和南瓜蓉,新鮮又美味。
燒西班牙黑毛豬肉眼蓋 $188, 是以黑毛豬的梅頭肉,燒至八成熟,切開面是嫩红的,肉汁豐富的。確是-件肉味香濃,肉質軟嫩的黑毛豬叉燒。
原隻蜜桃雪葩 $68, 賣相吸引,令人有心花怒放的感覺。雪葩的蜜桃味很濃,像吃雪白軟滑、雪糕質地的水蜜桃。這個出色的甜品,也為這頓晚餐劃上完美的句號。
我和男友體驗的Chef Stage,是-所以高級食材奉客、烹調功夫一流和服務體貼周到的餐廳,很值得繼續支持!

2017-01-10
  • 燒西班牙黑毛豬肉眼蓋
  • 忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯
  • 原隻蜜桃雪葩
  • 松露煮法國原粒蘑菇
2017-01-10 3651 瀏覽
約左朋友2017年首次飯局, 當然要搵間特別少少既餐廳, 腦海裏不期然諗到呢間..............................一出升降機就見到呢個搶眼既招牌光管, 亦見到忙爆既廚師係度埋頭苦幹, 牆上掛上老闆既照片, 感受到佢對食物時堅持及熱誠!餐廳提供二人套餐/散叫, 食物菜式咁多選擇, 一於散叫呢2杯係餐廳都幾受歡迎既飲品, Fruit Tea Cooler ($58) 同 Mystery Mocktail ($58), 前者味道酸甜又可以食到水果粒, 後者係以士多梨及藍莓打成既無酒精飲品, 飲到好香莓味!開下胃先叫香燒日本吞拿魚腩沙律 ($148), 香燒吞拿魚腩粒到外香內軟, 魚肉入面仍然保持粉紅色, 一舊魚食到2種口感, 咸香既魚肉, 酸味既醬汁, 帶甜味既椰果爆珠, 幾種味道係呢一碟沙律到, 令人有驚喜!艾迪乳鴿 ($98), 餐廳招牌菜式, 細細隻皮香肉嫩, 鹵水味整得非常入味, 每人半隻當做小食非常好! 侍應建議用手食, 送上濕紙巾抺手!松露法國原粒磨菇 ($98), 呢款係以法國原粒磨菇配松露忌廉汁, 食時切半片西班牙鮮辣肉腸夾埋磨菇一齊食, 帶淡味又多
餐廳提供二人套餐/散叫, 食物菜式咁多選擇, 一於散叫
Fruit Tea Cooler 同 Mystery Mocktail
香燒日本吞拿魚腩沙律
艾迪乳鴿
松露法國原粒磨菇 ($98), 呢款係以法國原粒磨菇配松露忌廉汁, 食時切半片西班牙鮮辣肉腸夾埋磨菇一齊食, 帶淡味又多汁既磨菇同香辣肉腸味道互相配合, 一淡一濃, 呢個配搭幾好!
松露法國原粒磨菇
黑松露磨菇湯 ($68) - 喜歡佢夠晒熱辣辣, 湯內食到不少菇塊, 再加上淋上黑松露醬, 喜歡菇味既朋友千祈唔好錯過!
黑松露磨菇湯
蟹肉濃湯配鮮蠔杯 ($128), 蟹湯同鮮蠔分開上, 侍應話先飲一半蟹湯, 哇.......味道超濃蟹味, 仲有蟹肉, 跟住一口食蠔SHOOTER (味道似泰式酸汁底, 蠔隻好腍滑), 估佢用意係清洗一下你既味蕾, 然後再飲埋餘下既蟹湯, 減低膩感!
蟹肉濃湯配鮮蠔杯
慢燒美國牛肉眼 (約4成熟) ($388), 哇....重量級牛肉眼上枱時都嚇一嚇我地, 咁大塊既? 目測應該有10-12安士, 由於約4成熟, 切開仍然見到有紅色, 配上燒肉汁及芥末, 一放入口食到超濃肉味又夠多汁, 岩晒牛魔王朋友!
慢燒美國牛肉眼 (約4成熟)
燒西班牙黑毛豬「肋條肉」($178), 採用西班牙黑毛豬, 切成肋條肉方便進食, 肉質咬落有嚼頭, 油香係口內爆發, 為減低油膩感, 特設菠蘿粒, 味道酸中帶甜, 食一粒清下口腔都幾唔錯, 一客份量都唔少, 同人HAPPY Share之選!
燒西班牙黑毛豬「肋條肉」
呢度每食完一道菜侍應都會幫你換碟, 又主動加水, 亦會介紹返每道菜既特色, 令你更了解你食左D咩! 價錢同食物水準及服務態度成正比!
香燒日本吞拿魚腩沙律
艾迪乳鴿
慢燒美國牛肉眼 (約4成熟)
2017-01-09 429 瀏覽
想去這間餐廳很久了, 昨晚終於和朋友到了這兒試一試。 餐廳環境比較昏暗,製造了浪漫的氣氛。 一坐下來, 店員為我們介紹了一些酒精和一些無酒精飲品。前菜方面, 我們點了一客吞拿魚腩沙律。裏面有燒吞拿魚腩、菠蘿、小蕃茄等等。焗法國連殼食田螺很特別, 因為它是去了田螺殼的,然後放進一個類似威化餅的食用殼入面 ,所以是可以連殼吃的。田螺亦散發著陣陣香草味,底下亦有薯蓉。 主菜方面,我們點了一個米酒白汁鱈魚柳海鮮大會。它是在鍋裏,然後在鍋上微熱著, 讓最後一口食物也保持到溫暖的溫度。 這個主菜 亦有蝦膠、 鮑魚、帶子等等。
想去這間餐廳很久了, 昨晚終於和朋友到了這兒試一試。
吞拿魚腩沙律
焗法國連殼食田螺
2017-01-08
吞拿魚腩沙律
焗法國連殼食田螺
  • 蘑菇法國田螺
2017-01-07 3005 瀏覽
餐廳唔太大, 但空間感足, 播住音樂, 俾人舒適既感覺。用草莓打成既汁好香甜!果茶比較淡一啲, 都好清新。Bb鴿皮脆肉嫩又多汁, 而且好有鮮味, 廚師話一定要用手食, 咁先食得乾淨又滋味!海鮮沙律望落好豐富好吸引! 鮑魚好爽彈鮮味, 蝦大大隻又夠新鮮! 煙三文魚油潤軟滑, 咸味適中, 配埋青蘋果、雪梨、沙律菜, 最特別既系仲有粒粒帶乳酸味既爆珠, 成個沙律好好食!磨菇粒粒都咁大咁靚, 食落淋滑中帶少少爽脆, 清清地, 同香濃既忌廉汁同惹味帶辣既辣肉腸好夾, 一啲都唔單調。海鮮冬蔭功湯未食已經聞到一陣香辣味, 食落果然辣勁十足, 裏面仲好足料! 有鮑魚、帶子同魚肉, 正!蟹湯另配一小樽蟹肉, 倒落湯就飲得啦! 蟹味濃得不得了, 相信落左唔少蟹膏, 絲絲蟹肉之餘, 仲有1隻蠔系裏面, 不過蠔有碎殼, 扣左少少分。跟住嚟既系焗鱈魚海鮮! 蝦同帶子都好鮮甜, 鱈魚皮帶脆, 肉質嫩滑, 有少少油脂香, 配埋奶香濃濃既忌廉汁, 唔錯! 仲有清甜既南瓜蓉做配菜, 好特別!最後既主菜烤黑毛豬肉肉質鬆軟淋滑, 有啲爽既質感, 邊位烤得微脆, 帶少少脂肪, 食落有油脂香但又唔太膩, 配埋菠蘿正好減低左膩感
餐廳唔太大, 但空間感足, 播住音樂, 俾人舒適既感覺。
用草莓打成既汁好香甜!
果茶比較淡一啲, 都好清新。
最後既主菜烤黑毛豬肉肉質鬆軟淋滑, 有啲爽既質感, 邊位烤得微脆, 帶少少脂肪, 食落有油脂香但又唔太膩, 配埋菠蘿正好減低左膩感。
呢餐全部食物都好滿意, 服務亦好, 質素之高令我有啲驚訝, 睇嚟商廈隱藏左唔少寶藏, 他日一定要好好發掘!
2017-01-06 2668 瀏覽
彬彬今年要給我一個難忘的生日,好吧! 就讓他好好安排,去完海洋公園後,没想到他竟然安排了我最喜愛的Chef Stage 吃除夕生日晚餐!12月31日生日的女孩是比較挑的,但我很開心彬彬竟然知道Chef Stage 可以看到漂亮的夜景下,可以共渡難忘的一刻!  我們首先當然選了白酒和紅酒,喝了一口酒,看着由日變夜的香冮,真的開始被酒香迷住了!第一道菜是黑松露蝦肉他打,黑松露的濃把蝦肉的鮮味完全突題,是舌尖上的誘感!第二道菜是鮮蠔周打湯,平常的通常是周打魚湯,但鮮蠔周打湯的蠔很鮮而周打湯很滑很香,最窩心的是老闆堅持一貫的作風就是湯盤很熱,代表一分堅持和一分執著,湯要熱辣辣的入口,才真的是喝湯,尤其是海鮮湯,所以我真的很欣賞!第三個是我個人的致愛香燒正宗西班牙橡果級黑毛豬肉,當然我要和心愛的彬彬一起分享!   彬彬也很挑,因為他是台南的食家,當他吃到這個48個月橡果的黑毛豬,他說很明顯吃到很香很入味的豬香味,他對我說來香港玩最大的驚喜就是可以吃到這裏的黑毛豬肉,没想到彬彬和我的心意一樣呀!彬彬自己就要了美国慢燒牛肉眼,當然慢燒的煮法可以把肉眼扒的汁全鎖住,肉汁很香而且五成熟的肉真的很嫰滑,燒

彬彬自己就要了美国慢燒牛肉眼,當然慢燒的煮法可以把肉眼扒的汁全鎖住,肉汁很香而且五成熟的肉真的很嫰滑,燒汁令肉扒的味更香,口感一流!
最後的法國朱古力脆脆蛋糕真的很濃很香,有點濃情化不開的感覺!

這時侯彬彬把生日禮物拿出來,原來他在高雄買了一條絕版手鏈送給我,他說他挑了很久,他希望我在最好的餐廳看夜景和吃晚飯,原來台灣的男人是很浪漫和深情的! 我覺得今年的生日特別浪漫和幸福!
2016-12-31
1 分鐘 (堂食)
  • 香燒正宗西班牙橡果級黑毛豬肉
  • 美国慢燒牛肉眼
男人揀女人,就正如「窈窕淑女、君子好求」。女人揀男人,就是「男人不壞、女人不愛」。在花花世界的愛情觀,你揀人,人揀你,是現實、是犯賤、也是殘酷的。世俗的感情世界,筆者尚未能看透一切。迫不得要我選擇君子定浪子、又或者在愛情與麵包取其一。對我而言,筆者沒有愛情,唯有就要麵包。講起麵包,沒有君子,但就有以「西餐浪子」---Eddy Chu主廚為大家親自落手落腳去煮一餐好西。浪子配麵包,相信也很美好。較早前和友人嚐過位於銅鑼灣的西餐大排檔,印象很不錯,特別欣賞Eddy無論在餐廳設計、食物款式什至定價都實而不華,令客人可以用平實的價格、自由不束縛的狀態下享受到西餐高檔次的食物。後來才知道他原來還有另一間位於尖沙咀的西餐廳,決定揀日再賽,「來讓我跟你走,流浪到天邊海角」,跟著浪子食好西。餐廳分置左右兩旁,以門口直入廚房作分水嶺。牆身掛有Eddy主廚的照片,在聖誕節日裡,餐廳都不忙有相應的應節掛飾,例如窗框貼上聖誕樹、雪花貼紙,什麼在天花垂吊下來的聖誕老人公仔,十分可愛。這裡的餐牌亦有晚市套餐供應,記得上次和朋友就是嚐了銅鑼灣分店的二人套餐,但眼見這裡的晚市套餐和上次的大致相同,同樣有海鮮拼盤、黑松

較早前和友人嚐過位於銅鑼灣的西餐大排檔,印象很不錯,特別欣賞Eddy無論在餐廳設計、食物款式什至定價都實而不華,令客人可以用平實的價格、自由不束縛的狀態下享受到西餐高檔次的食物。後來才知道他原來還有另一間位於尖沙咀的西餐廳,決定揀日再賽,來讓我跟你走,流浪到天邊海角」,跟著浪子食好西。
這裡的餐牌亦有晚市套餐供應,記得上次和朋友就是嚐了銅鑼灣分店的二人套餐,但眼見這裡的晚市套餐和上次的大致相同,同樣有海鮮拼盤、黑松露年糕等,所以今次決定改變策略,轉為散叫。
Red sangria
White sangria
Red / White Sangria ($60/glass)
美食當前,又點能沒美酒共享?一於就點帶少女味道的西班牙紅白酒。一向以來,小妹個人都較喜歡紅酒的葡萄香重過白酒。相反,這裡的白酒甜度水果味鮮明,容易入口而果香複郁,個人什為喜歡白酒。
鮮雜果海鮮沙律($168)
海鮮比想像中豐富得多,有鮮蝦和切片鮑魚,全部皆鮮香備至,鮑魚片尤其外軟內韌。再配有香蕉、薯仔粒、車厘茄和雜菜,各適其適,簡單的調配又相當美味。
蟹肉濃湯配鮮蠔杯($128)

兩杯很精緻的玻璃杯,稍為大杯一點的是南瓜湯,表面微微加下一道忌廉,蟹肉則云云沉在湯底。用湯匙撈起,每羹都有滿滿的蟹肉絲,份量還不少的,南瓜蓉清甜不膩,加入忌廉令質地更creamy柔滑,南瓜蓉狀與蟹肉絲互相絲絲縷縷的質感,香甜味道幽幽散發著蟹肉的甜鮮,非常共融。
至於鮮蠔杯,一大隻蠔肉浸在香草汁之中,香草味清新脫俗,加入少許檸檬汁令啖啖肥美的蠔肉、鮮甜的美味昇華至頂點,還嫌只得一口並不夠喉。
忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯($88)
叫得做冬蔭公湯,以為餐湯會像平常一樣色澤橙紅帶茄膏狀,不過端上來的餐湯明顯較淡白,喝下去味道沒平常的辣,反而有種帶忌廉奶滑而清酸的清新,偶然亦散發茅香、茴菜的獨有風味,味道嶄新。而且用料充足,鮮蝦、帶子、鮑魚、鱸魚各一份,鮮味處處,更加入微細的蟹籽,周不時都吃到脆卜卜的鮮味,更是有趣。
燒牛脷配熱脆包($88)
賣相十足十似個豬扒包的燒牛脷豬仔包簡直是這裡不可不吃的名物。分成三等件的豬仔包外層烘得十分乾身香脆,牛脷燒得完美無瑕,中間肉層部分保持嫩紅半熟狀,整體燒得不太老,肉腍煙韌,毫無羶味且肉香濃郁。添上秘製的蜜糖芥末汁,香甜辣惹帶來味蕾上觀感刺激,味覺有千變萬化的效果。
再者,廚師聰明地配上新鮮熟成的菠蘿粒,來平衡食物的咸膩度和迎接下一道主菜最佳的中和。

松露煮法國原粒蘑菇($88)
當原粒蘑菇配上西班牙辣肉腸,共冶一爐,咸味和辣味如何能共存?賣相有種「即使一起,貌合卻又神離」怪怪的感覺,但把兩者一同咬下去,用松露醬誘發蘑菇獨特的菇香清幽香醇,辣肉腸煙韌有嚼口,肉汁惹味而辣度不強,未有蓋過蘑菇原來的菇香。若然松露忌廉質地再煮得濃稠一點,可以令蘑菇掛起更多濃濃的醬汁,令口感又creamy惹味。
燒西班牙黑毛豬肉眼蓋($188)
賣相和煎牛扒相似,但用刀尖切開,就會知道兩者有分別。黑毛豬由外至內皆煮得熟透毫無嫩紅感,入口無渣、肉質紮實有嚼頭,每啖都很有口感而不嚡不韌。表面簡單灑下海鹽和黑椒,經已發揮到很香提鮮肉味的濃郁。
員工還提議一路邊吃黑毛豬、一邊吃著菠蘿粒來平衡黑毛豬的咸香油膩感,確實起到很好的平衡效果,令人不禁多吃幾口。
配菜亦見廚師經過心思,有黃薯、車厘茄、露筍和蓮藕片,除了顏色鮮豔奪目外,也未有加太多調味,只有蔬菜純正最真的原味,特別喜歡黃薯煮得爛蓉狀,非常香甜。
香煎紐西蘭羊腩($258)
西餐中以主菜牛扒、羊架就吃得多,但羊腩真的第一次品嚐,但見員工極力推薦,當然點都要棒場一下。
厚度和一般的豬扒外型無分別,但外層舖滿綿密脆口的麵包糠,密麻麻的程度有如把羊腩直接沾上炸漿去落鑊炸起的賣相,但用刀尖切下去,麵包糠卻又緊緊黏附羊腩而不太鬆散。麵包糠舖上薄薄一層,質地乾身酥脆又帶點蒜香,有種不一樣的炸蒜感覺。

不過,講到羊腩的口感絕對和一般的牛腩簡直是天淵之別,羊腩充滿油膏般嫩化的口感,和牛腩的鬆化軟腍一點也不同,羊腩有著「滿滿的油份大平台」,但入口未至於令口腔全是很重油膩感,只可惜羊羶味不重,肉味未有令人留下深刻印象。

至於配菜和剛才的黑毛豬肉眼蓋一樣,不過只是羊腩本身的油腔感較黑毛豬重,但配菜卻少了菠蘿的配襯。若然能多附一份菠蘿,口感效果會更加理想。

整體而言,無論是尖沙咀或銅鑼灣的分店,食物質素都超出想像。選擇散叫而放棄套餐,要在云云眾多款式餐牌之中選擇自己想要的往往令人摸不著頭腦。幸好,員工不厭其煩,詳細介紹每款食物的重點、煮法和調味料運用,不單顯示他們對食物內容的了解,也著重客人的要求,實在值得推薦。

CHEF STAGE de Eddy Chu (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
2016-12-15