2018-02-01 324 瀏覽
經朋友推介試左呢間餐廳,果然唔錯😍💓店員好有禮貌,主動安排帶位。餐廳位於十九樓,座位舒適寬敞,透過玻璃窗可以見到維港風景。户外既氣温只有7度,但餐廳內非常温暖,可以安心缷下沉重既外套,專心用餐❄️⛄️午餐有不同既主食可以選擇,價錢由$139起,套餐包括餐湯,沙津,甜品及飲品。我地另外加左$55,要左一客海鮮拼盤。包括日本刺身帶子,蟶子,鮑魚,鮮蝦同生蠔。海鮮拼盤賣相不俗,份量慷慨,並附上一碗醬汁。醬汁似平時食泰式生蝦既醬汁,帶少許微辣,酸酸地超級開胃。沾上醬汁後大大提昇海鮮既鮮味😍😍-食海鮮最緊要係新鮮,呢度既海鮮份量多之餘,味道仲非常鮮甜。特別推介蟶子同日本刺身帶子,配上不同醬汁,味道令人眼前一亮,一試難忘!沙津配上鮮蝦,調味恰到好處,味道清新。蒜蓉包口感香脆,蒜味唔會過重,岩岩好。周打魚湯,湯既質感較濃稠,有幾塊魚仔形狀既餅仔,仲有一粒粒既蜆,口感豐富。未食主菜我都飽左三成🙈🙈煙三文扁意粉配磨菇忌廉汁($138)醬汁掛滿每條意粉,濃得黎唔會覺得膩。煙三文魚一啲都唔腥,而意粉同配料份量都幾多,我差啲食唔曬~西班牙橡果級別黑毛豬($158)黑毛豬香氣逼人,咬落去肉汁豐富,味道偏重。芋蓉好睇
經朋友推介試左呢間餐廳,果然唔錯😍💓

沙津配上鮮蝦,調味恰到好處,味道清新。

蒜蓉包口感香脆,蒜味唔會過重,岩岩好。

煙三文扁意粉配磨菇忌廉汁($138)

西班牙橡果級別黑毛豬($158)
黑毛豬香氣逼人,咬落去肉汁豐富,味道偏重。芋蓉好睇又好食,仲可以中和膩感。

跟餐既奶茶,冇乜特別。

藍莓蛋糕為今餐畫上完美既句號。
環境舒適,服務唔錯,食物質素好,價錢亦都唔算貴。海鮮拼盤一試難忘,係我今餐最滿意既一道菜,好後悔只叫左一份。有機會真係要黎試下晚餐先得!
2018-01-30 346 瀏覽
隱藏在商店林立的尖沙咀,舒適的環境,配上遼闊景觀,優惠的價錢就可以食到豐富而高質的午餐。這家的午餐其實一個的份量已經好足夠,女生有時甚至會吃不完,但都非常推薦加錢點海鮮盤~~~!!因為海鮮盤的內容太讚,有蝦、赤貝、生蠔、帶子、鮑魚,每一款都鮮味無窮!!每次來到都是思想掙扎一番後還是要決定點選,所以如果你是細食的女生,建議帶個大食的朋友來幫手吃XD海鮮配白酒,這個組合真是基本無誤。而套餐還有沙律作為前菜,新鮮的蔬菜是重點,又一必食。另外例牌的餐湯配餐包,來到這裡可以絕對放心一定會吃得飽飽,因為主菜都很大份~~~今次主菜我還是吃牛~~~沒辦法,牛肉控XD燒美國牛肉眼,五成熟,保留到肉汁又口感鮮嫩,根本一吃就會愛上,旁邊的配菜和薯蓉都是同樣美味。另一份主菜是馳名西班牙橡果級別黑毛豬,肉質超嫩,黑毛豬的香味非常吸引~~~~還有甜品,今次是黑炭杏仁蛋糕,不太喜歡杏仁的我都喜歡這個~~!!做得非常好~最後喝杯凍檸檬茶,又完滿了~~~

隱藏在商店林立的尖沙咀,
舒適的環境,配上遼闊景觀,
優惠的價錢就可以食到豐富而高質的午餐。

這家的午餐其實一個的份量已經好足夠,
女生有時甚至會吃不完,但都非常推薦加錢點海鮮盤~~~!!

因為海鮮盤的內容太讚,有蝦、赤貝、生蠔、帶子、鮑魚,
所以如果你是細食的女生,建議帶個大食的朋友來幫手吃XD

海鮮配白酒,這個組合真是基本無誤。

而套餐還有沙律作為前菜,
新鮮的蔬菜是重點,又一必食。

另外例牌的餐湯配餐包,
來到這裡可以絕對放心一定會吃得飽飽,
因為主菜都很大份~~~

今次主菜我還是吃牛~~~
沒辦法,牛肉控XD
燒美國牛肉眼,五成熟,保留到肉汁又口感鮮嫩,
根本一吃就會愛上,旁邊的配菜和薯蓉都是同樣美味。

另一份主菜是馳名西班牙橡果級別黑毛豬,
肉質超嫩,黑毛豬的香味非常吸引~~~~

還有甜品,今次是黑炭杏仁蛋糕,
不太喜歡杏仁的我都喜歡這個~~!!
做得非常好~

最後喝杯凍檸檬茶,又完滿了~~~
  • 海鮮盤
朋友終於可以調部門,擺脫麻煩的上司,值得慶賀,於是趁著星期日放假空檔去chef stage吃個高質悠閒午餐,我們當然非常滿意呢。之前來chef stage都是在夜晚,今次是第一次吃午餐。原來午餐都以套餐形式供應,價錢比晚上便宜之餘,除有主食外,還包括沙律,餐湯,飲品及甜品,十分豐富。午餐只需加55元就可以享用海鮮拼盤,我這個海鮮控一定勿失此良機加配。海鮮拼盤超級豐盛,有鮮蝦,生蠔和日本刺身帶子,亦有矜貴的蟶子刺身與鮑魚,亳不馬虎。鮮蝦水汪汪的大眼直盯著,蠻可愛的。鮮蝦拿起來重量頗有份量,橘紅色的色澤也很誘人,殼非常的好剝,證明它多新鮮,嚼起來超有彈性,鮮美極致。日本刺身帶子賞心悅目地呈現在我們的眼前,注入美酒相伴的刺身帶子,散發出濃郁的鮮甜香氣,美味一絲不苟,且肉質細緻,別具風味。鮑魚乾淨的上桌,十分厚實,有嚼勁的口感,淡淡的甘甜帶有海洋的味道,所以說食材的鮮度很重要,鮑魚吃進嘴裡都是幸福感。每顆生蠔飽滿肥美,大口咬下,生蠔好不嫩彈,鮮味在嘴裡迸發出來,不用添加任何的醬汁調味,本身自然的鹹味直接單吃已超味美。蟶子刺身份量可不是蓋的,爽脆的口感非常討好,沾點翠綠酸得開胃的泰式醬汁後,蟶子

海鮮拼盤

蟶子刺身份量可不是蓋的,爽脆的口感非常討好,沾點翠綠酸得開胃的泰式醬汁後,蟶子海味源源不絕的湧出,猶如置身海洋之中。

牛油餐包單面抹上牛油蒜蓉,聞得到天然蒜香,撒上蔥花,每一口都香脆可口,味蕾品味這簡樸的好滋味。

三文魚沙律以三文魚和大量新鮮蔬菜融合,搭配酸香的黑醋,巧妙混搭出鮮脆滋味,令人胃口大開,期待之後的主食上桌。

是日西蘭花餐湯別具驚喜,西蘭花攪拌成蓉再加入忌廉,紅蘿蔔,雞肉熬煮,譜出鮮甜的交響樂章,為舌尖更添絕美風味,難以忘懷。
朋友忽然想念起飯香,她很多天都沒吃飯,所以她一眼就看上芝士黑椒牛仔粒焗蛋炒飯。香濃的芝士完全熱溶於黑椒牛仔粒中,而黑椒牛仔粒則包覆蛋炒飯。黑椒汁濃郁,搭配費時燉煮軟腍的牛仔粒,入口後齒頰留香,欲罷不能。
芝士黑椒牛仔粒焗蛋炒飯

我這個貪吃之人當然想一份套餐,品嚐多款美食,雜扒拼海鮮是我不二之選,這包含魚柳,大蝦,牛肉眼,黑毛豬。
雜扒拼海鮮:魚柳,大蝦,牛肉眼,黑毛豬

牛肉眼桃粉色的肉質色澤,以及分佈平均的油花,在入口後迅速的溶化,綻放出肉眼的香甜。黑毛豬鮮甜的肉汁在嘴裡潺潺流出,就像是噴泉般源源不絕,而且沒有筋,超好的入口,不會卡牙縫。
雜扒拼海鮮:魚柳,大蝦,牛肉眼,黑毛豬

大蝦很大尾,看到就覺得很爽,蝦肉肉厚豐腴,彈牙極致,鮮甜度不得了,吃完後只有滿足的飽足感。鮮魚柳完全無魚刺,最合不想啃骨的懶人心意,即是我,魚肉本身挺鮮嫩,加魚皮香煎過,表脆內軟,口感極佳。

最後當然是是日甜品,這應該是竹炭忌廉蛋糕,雖然是隨餐的,但份量可足料頗大件的,淡淡的竹炭香配以細滑的忌廉,吃起來一點也不甜膩,作為飯後甜品剛好。
芝士黑椒牛仔粒焗蛋炒飯
2018-01-27 365 瀏覽
晚上與三五知己飯局暢談,有朋友看到這間餐廳在open rice的評價甚好,於是一試。位置交通便利,窗外維港景色一流。點了香檳,主菜及甜品,美味可口之餘分量亦足夠,食飽講飽一輪,埋單價錢亦公道,如此過了一個愉快的晚上備註:日本椰子🥥雪糕高度推介

備註:日本椰子🥥雪糕高度推介

2018-01-25
  • 西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
  • 海鮮拼盤
2018-01-25 1951 瀏覽
環境唔錯,系亞士厘道一棟商業大廈既19樓,雖然附近樓景一般,但勝在開揚,坐近窗邊都幾好FEEL。午餐$128起,有沙律、餐湯、餐包、主菜、飲品及甜品,基本上系非常足夠,for business lunch都唔錯。午餐加$55會有海鮮拼盤,當中包括生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦及蟶子刺身 – 整體非常新鮮,生蠔大大隻,蠔味同海水味都夠balanced,Yummy! 醬煮鮑魚軟腍入味,仲幾爽滑; 蟶子刺身仲用冰鎮住,超級爽口彈牙,食落真系“short short”聲,好鮮甜!!!餐湯系粟米叉燒湯,粟米味香味撲鼻,又煮得幾好飲,唔系罐頭湯果D甘簡單,而且仲有粒粒叉燒肉,估唔到呢個配搭又幾好,個湯都幾impressive幾特別。燒美國牛肉眼 ($178) – 牛扒都幾大塊,最少有10安士重,而且幾厚肉,火候控制得不錯,燒得幾Juicy多汁,而且肉質幾軟腍,牛味都幾濃,質素好好。同其他餐廳DINNER $300塊果D差唔多,而且呢度仲有成個Set,性價比都唔錯。是日甜品系Chocolate Cake ,跟餐送既甜品仲有少少擺碟既心思,個Cake幾鬆軟,朱古力味剛好唔會太濃,飯後食唔會太膩。

2018-01-23
2018-01-23 355 瀏覽
喺尖沙咀行街之前搵個好地方嘆lunch, 呢度靜靜地, 又有live music, 一路聽人彈吉他唱歌一路食個5-course lunch都真係好正☺️前菜有蝦沙律, 蝦雖然細細隻, 但份量幾多而且彈牙👍🏻仲有薯仔同菜, 有沙律醬外仲有黑醋調味, 好開胃架~ 仲有雞絲椰子湯好清甜呀主菜有紐西蘭羊鞍😍 好厚肉呀😋 肉質鮮嫩又唔會太肥, 少少脂肪啱啱好, 個皮仲好香少少脆🤤 仲有薯蓉同牛油伴菜😍 超好食呀!!妹妹唔鍾意食羊就叫咗西班牙黑毛豬🤤 有兩大塊煎得好香呀!! 豬肉好容易overcook變鞋, 仲係呢個肉質仲好嫩滑😚 下次應該要再試埋牛扒😍 應該好正最後甜品係blueberry cheesecake😍 面頭有好濃藍莓醬, 好似jam咁😆 cheesecake好light ah😆😆😆 好似cream咁light又滑, 淡淡芝士味唔太heavy幾好呀🙈 因爲食完main course已經好飽😂Lunch set仲有包飲品架

Lunch set仲有包飲品架
2018-01-14
尖沙咀真係名副其實的美食天堂,今次我地兩口子就選了到Chef Stage de Eddy Chu享用西餐,渡過了一個好輕鬆和愉快嘅晚上! 餐廳環境舒適, 加上柔和的燈光令人好relax! 加上有外籍歌手坐陣,即時自彈自唱英文歌, 好有氣氛! 呢度嘅食物種類繁多,連黑毛豬和乳鴿都有,真係花多眼亂, 樣樣都想試呀! 先來西班牙八瓜魚沙律,伴Bbq 汁和自家秘製香草汁。。。 八瓜非常新鮮而且唔硬,個人喜歡秘製香草汁, 少少辣辣地好醒神! 呢度嘅餐湯很出色!黑松露磨菇湯,有磨菇蓉好有口感和咬口,加入黑松露非常香! 泰式東陰宮湯, 加入豐富海鮮炮製,如: 高檔。帶子。鮑魚等, 真材實料,愛辣的朋友一定要試啊! 黑松露年糕, 出面比較少食到, 很有特色! 心血來潮想食黑毛豬,所以今次點左呢份黑毛豬熱脆包, 好有驚喜! 包面好cripy, 大家記得趁熱食呀!黑毛豬富香濃的豬肉味,而且肉質juicy, 加上青芥末,味道非常夾, 食番幾片菠蘿,多吃兩件也不會膩! 再來黑毛豬扁意粉, 份量十足,薄切黑毛豬肉也非常有口感! 黑松露磨菇鮑魚雞,大大隻嘅鮑魚, 無花無假!
尖沙咀真係名副其實的美食天堂,
今次我地兩口子就選了到
Chef Stage de Eddy Chu享用西餐,
渡過了一個好輕鬆和愉快嘅晚上!

餐廳環境舒適, 加上柔和的燈光令人好relax!

加上有外籍歌手坐陣,
即時自彈自唱英文歌, 好有氣氛!

呢度嘅食物種類繁多,
連黑毛豬和乳鴿都有,
真係花多眼亂, 樣樣都想試呀!

先來西班牙八瓜魚沙律,
伴Bbq 汁和自家秘製香草汁。。。
八瓜非常新鮮而且唔硬,
個人喜歡秘製香草汁, 少少辣辣地好醒神!

呢度嘅餐湯很出色!
黑松露磨菇湯,
有磨菇蓉好有口感和咬口,
加入黑松露非常香!

泰式東陰宮湯,
加入豐富海鮮炮製,
如: 高檔。帶子。鮑魚等, 真材實料,
愛辣的朋友一定要試啊!

黑松露年糕, 出面比較少食到, 很有特色!

心血來潮想食黑毛豬,
所以今次點左呢份黑毛豬熱脆包, 好有驚喜!

包面好cripy, 大家記得趁熱食呀!
黑毛豬富香濃的豬肉味,
而且肉質juicy, 加上青芥末,
味道非常夾, 食番幾片菠蘿,
多吃兩件也不會膩!

再來黑毛豬扁意粉, 份量十足,
薄切黑毛豬肉也非常有口感!

黑松露磨菇鮑魚雞,
大大隻嘅鮑魚, 無花無假!

我地仲點了1杯Mocktail和西柚汁,
Mocktail富果香, 口味清新,
西柚汁也很新鮮, 飲得出是鮮鮮炸的。。。
喜歡飲番兩杯嘅朋友可以叫wine啊!
種類都非常多!
三五知己係度暢飲一流^^

呢度嘅食物賣相好吸引,
今晚實是滿足的一餐, 自此之後,
我地愛上了黑毛豬, 哈哈!
2018-01-02
  • 黑松露磨菇湯
  • 黑毛豬熱脆包
2018-01-18 2587 瀏覽
經常看食評,都會發現這裡的好評,一直都想試試,今天终於訂了位,差不多六點後到達,現場已經有兩、叁枱。這裡有一個特別的設計,就是廚房對正入口,每個進入餐廳的客人都會看到廚師在烹煮食物。廚房的左邊可以看到海景,右邊是酒吧,我們被安排在酒吧附近。到了七點半,見到有幾枱情侶進埸,原來是拍拖聖地,可能因為這裡景色怡人,七點後,仲有菲律賓歌手自彈自唱,情調一流。我們點了一個Fruit tea cooler $88,有兩杯,好香cranberry 味道的果汁茶,茶味算濃而不失蔓越莓的香味。冬陰西班牙煙豬腩沙律$138,這個沙律都幾有創意,豬腩肉點上冬陰公味道的醬汁,吃落一點都不覺肥膩,反而好開胃。松露煮法國原粒磨菇$118,松露淡淡的香味混和在大大粒的磨菇🍄內,再加上西班牙辣肉腸的辣味,交織出一種田園氣息。燒牛脷熱脆飽$88,牛脷切得好薄,又軟身,麵包又熱又脆,加上芥末醬夠多,如果牛脷鹹少少仲好味。黑松露蘑菇湯$88,蘑菇味道清甜,黑松露味又濃又香。(溫馨提示:碟非常熱,小心)忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88,冬陰公忌廉湯,味道帶點酸辣,又creamy,而帶子和鮑魚都幾大隻,這個fusion 湯,真的很好味

廚房的左邊可以看到海景,右邊是酒吧,我們被安排在酒吧附近。

Fruit tea cooler $88

冬陰西班牙煙豬腩沙律$138

松露煮法國原粒磨菇$118

燒牛脷熱脆飽$88

黑松露蘑菇湯$88

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88,冬陰公忌廉湯,味道帶點酸辣,又creamy,而帶子和鮑魚都幾大隻,這個fusion 湯,真的很好味。
(溫馨提示:碟非常熱,小心)
忌廉鮑魚冬陰海鮮湯$88

美國angus牛排$268 ,10 oz ,塊牛排都幾厚身,差不多五成熟,肉汁豐富而且有嚼勁,果然係一塊靚牛排。(溫馨提示:碟非常熱,小心)
美國angus牛排$268

老婆話件牛排好好味,所以叫了一杯Les amis de la baume 2013 France $58,果香味道濃,易入口,配合牛排,果然是一種享受。

能夠在這麼舒適的環境,吃完這個晚餐,我們都感覺到甚麼是幸福。
冬陰西班牙煙豬腩沙律$138
松露煮法國原粒磨菇$118
燒牛脷熱脆飽$88
黑松露蘑菇湯$88
美國angus牛排$268
2018-01-16 433 瀏覽
第一次同閏蜜嚟Chef Stage後一直念念不忘,今日又係同佢嚟返呢度食晚飯,計一計,原來上一次嚟已經係十個月前……光陰飛快! 窗外景色同室內佈置依舊,唔同嘅係今次多左兩位女店員,上次係清一色男店員。餐廳雖然叫Chef Stage但喺呢個「舞台」表演嘅唔單止有Chef仲有結他手。自彈自唱英文經典金曲,間中仲會為生日嘅客人獻唱生日歌,悠揚嘅樂聲令整間餐廳氣氛更輕鬆。【Fruit Tea Cooler(for Two)$88】以為係一Jar,原來係兩杯嚟? 點解唔分開賣呢? 入面好多鮮果粒,藍莓、蘋果、青蘋果、士多啤梨……茶底係果茶同Cranberry juice混合,低甜度又帶少少酸味,幾開胃,屬健康之選! 【蟹肉煙三文魚沙律配荔枝珍珠$158】一大團蟹肉,肉絲拆得好幼細,加埋煙三文魚、沙律菜。不過最正都係荔枝珍珠,一咬就爆出荔枝漿,好似食緊真嘅荔枝果肉一樣。一個沙律包含多種美味鮮味,大讚!【黑松露蘑菇湯$68】味道偏咸仍然係咁好飲,蘑菇蓉做得好滑,加埋黑松露獨有香味。【香脆豬扒包(黑毛豬熱脆包)$88】脆脆包外皮烘得好脆,一啖咬落去,已經發出清脆聲。入面係一條條切好嘅黑毛豬豬柳,食得好

【香脆豬扒包(黑毛豬熱脆包)$88】脆脆包外皮烘得好脆,一啖咬落去,已經發出清脆聲。入面係一條條切好嘅黑毛豬豬柳,食得好方便。

【焗法國連殼食田螺$128】呢個係必食小食,因為只係呢度先有得食。將田螺肉放喺預先焗製嘅脆殼入面,造型神似,成個田螺入口,入面腍外面脆。

【燒西班牙黑毛豬肉眼蓋$198】呢度最出名仲有黑毛豬,有三大件。不過三件厚薄不一,有件太薄,肉質較乾,有件就厚切,豬味濃又多汁。油脂都幾豐富不過食落有少少膩感,可能考慮到呢點所以呢道菜配有多種解膩嘅配菜,有Basil菠蘿粒、車厘茄、薯蓉、白蘿蔔同埋外國勁hit嘅羽衣甘藍。

【蒜香牛肉扁意粉$188】改左做蕃茄底,牛肉份量多,大大片仲厚切,感覺有啲過熟,個人鍾意食生少少。

每食一道菜,店員都會換過一隻碟。無論係空碟或者盛載美食嘅碟都係熱架,咁樣就可以保持食物溫度同味道,好細心~
2018-01-12 418 瀏覽
去完台湾倒數看煙火,迎接2018新的一年,心情仍戀戀台灣之餘,仍很想念香港的西餐,馬上到我最愛的Chef Stage 吃過痛快!今晚我和Juno都十分期待,第一又可以在夜幕下觀看香冮,把整個人都放鬆而我們首先喝上神祕的特飲',原來兩杯都是茘枝特飲,真的很適合女孩子享用呀,因為茘枝的香醇十分清香撲鼻,也十分解喝!前菜是蟹肉煙三文魚沙律配茘枝珍珠,賣相很有創意而真的令人期待,蟹肉的清甜和煙三文魚的鮮味互相輝映,誰也搶不了誰的香味,最特別的加上茘枝珍珠,更添清新的感覺!我今晚最期待的是久别重逢的艾廸乳鴿,以往我對這隻乳鴿稱之為天下第一鴿,為着是獨有的鴿香,没想到半年後的乳鴿可以保持一貫的水準,而更勝以前,我和Juno 真的停不了口,一下子吃光光了!黑松露蘑菇湯又香又滑,而忌廉鲍魚冬蔭海鮮湯很有泰国feel, 而帶子及鮑魚咬口又鮮甜!西班牙黑毛豬肋條肉真的很香很軟,一啖菠籮一啖豬肋條的口感真的是舌尖上的誘惑!聖子配米酒白汁扁意粉很開胃,很有意大利的口感而且蝦和聖子很鮮味,加上爽口的白汁扁意粉,令人回味無窮!最後的熱脆吉士卷配雪糕又香又軟,今天的Chef Stage 令我感到香港廚師有着如此水準

最後的熱脆吉士卷配雪糕又香又軟,今天的Chef Stage 令我感到香港廚師有着如此水準,真的令人喝采!
2018-01-12
1 分鐘 (堂食)
朋友就嚟生日這日提早與她吃餐飯慶祝我們點了兩份午餐有是日沙律、餐湯配牛油餐包、自選主菜、甜品、咖啡或茶知道她鍾意食海鮮,當然要加多個海鮮拼盤有哂她鍾意的生蠔、鮑魚、蝦、帶子和聖子刺身她話浸住蜜糖麵豉的帶子刺身,味道好特別最鍾意煮到軟腍入味的鮑魚和爽脆鮮味的聖子刺身 ... 口味與我一樣呢 !!!是日沙律 ... 鰻魚沙律是日餐湯是栗子雞湯中式的栗子雞湯時常飲,西式的栗子雞湯都是第一次飲味道好清甜,裡面仲有雞粒和栗子粒,入口較有口感朋友的主菜 ... 松露白汁焗牛肉蛋炒飯一上枱,已經聞到松露香牛肉粒大大粒,配上以蛋炒過的飯一起入口,真是好配搭 ~~我點了很多網友都推介的 ... 馳名西班牙橡果級別黑毛豬有兩大塊黑毛豬扒,厚度適中煎到剛剛好的熟度,入口唔會靭,肉味香濃又 juicy,果然是招牌菜 ~~最後,還有朱古力蛋糕和咖啡作結食住精緻的甜品,嘆杯香濃咖啡,悠閒的傾下心事 ... 一個好滿足的下午 ~~好開心 !!!朋友滿意我安排的生日飯,祝妳生日快樂 !!! 事事順心如意 !!! ** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
朋友就嚟生日
這日提早與她吃餐飯慶祝

我們點了兩份午餐
有是日沙律、餐湯配牛油餐包、自選主菜、甜品、咖啡或茶

知道她鍾意食海鮮,當然要加多個海鮮拼盤
有哂她鍾意的生蠔、鮑魚、蝦、帶子和聖子刺身

她話浸住蜜糖麵豉的帶子刺身,味道好特別

是日沙律 ... 鰻魚沙律

是日餐湯是栗子雞湯
中式的栗子雞湯時常飲,西式的栗子雞湯都是第一次飲
味道好清甜,裡面仲有雞粒和栗子粒,入口較有口感

朋友的主菜 ... 松露白汁焗牛肉蛋炒飯

一上枱,已經聞到松露香
牛肉粒大大粒,配上以蛋炒過的飯一起入口,真是好配搭 ~~

我點了很多網友都推介的 ... 馳名西班牙橡果級別黑毛豬

有兩大塊黑毛豬扒,厚度適中

最後,還有朱古力蛋糕和咖啡作結

好開心 !!!

2018-01-04
慶祝紀念
生日
  • 海鮮拼盤
  • 西班牙橡果級別黑毛豬
2018-01-10 411 瀏覽
同朋友約咗來西餐食晚飯,環境幾好,望到海景,感覺真係唔錯!景觀非常之可人,仲有一名復古人士Live Band!廢話唔講咁多!直接講下嘢食。蟹肉煙三文魚沙律裏面好得意,有啲芒果,飯前水果好清新又開胃,加埋煙三文魚鹹香十足,味道豐富,蟹肉又甜甜地,同埋啲沙律菜好夾。神秘無酒精雞尾酒$58果茶特飲$58如果兩杯就$98 話就話係雞尾酒,但係冇酒精嘅,甜甜地,好似果汁咁,特別清新。果茶就比較淡口味,不過用料同樣非常豐富。水果茶可以添飲😆😆黑松露辣肉腸蘑菇大大粒蘑菇水份十足,極具彈性,加上黑松露味道濃郁,配埋臘肉腸嘅鹹香就最好不過。黑毛豬豬仔包配菠蘿平時食豬仔包都係食普通豬扒包,點知原來可以有高級食法,就係裏面有黑毛豬,食落去口味更加香濃,加埋菠蘿就清新少少,比較特別。黑毛豬肋條又再食多一次黑毛豬,不過黑毛豬咁好食真係叫多一兩個餸都覺得唔厭,香味十足而且口感彈牙,爽口味道好。好多人來呢度慶祝生日,非常之有feel呢!

同朋友約咗來西餐食晚飯,環境幾好,望到海景,感覺真係唔錯!
景觀非常之可人,仲有一名復古人士Live Band!

廢話唔講咁多!直接講下嘢食。

蟹肉煙三文魚沙律

神秘無酒精雞尾酒$58
果茶特飲$58如果兩杯就$98

水果茶可以添飲😆😆

黑松露辣肉腸蘑菇

黑毛豬豬仔包配菠蘿

好多人來呢度慶祝生日,非常之有feel呢!
2018-01-10 2692 瀏覽
假期前夕, 上班總是holiday mood, 剛上班就在想午餐吃什麼好。最後跟同事去了Eddy Chu。雖然是午市, 但建議要預先訂位。我們去到餐廳基乎都是坐滿了和reserved 的位子。Eddy Chu的午餐包湯+沙律+主菜+甜品+餐飲。主菜選擇牛豬雞羊海鮮樣樣有, 叫人花多眼亂。我們選了米酒浸沙巴龍躉和澳洲吉列牛, 因為感覺煮法特別。別的餐廳也不定有得吃。我們還加配了餐牌下方還有推介的海鮮拼盤。海鮮拼盤是一人份量, 生蠔新鮮有海水味。鮑魚帶面豉醬味, 很特別。帶子很鮮甜。鳥貝很爽口, 點附帶的酸酸的醬汁吃很開胃。沙律跟餐包就正常水準, 餐湯是粟米湯。粟米湯入面白白的正以為是蛋花之際。細看原來是一撮撮的蟹肉。令單調的湯變得更豐富有驚喜。先上的是米酒浸龍躉,原條龍躉上面鋪了薑, 伴碟還有青口及蜆, 令米酒除了淡淡的酒味還有海鮮味。龍躉微微煎過,肉質嫩滑,不須多餘的調味, 沾一沾米酒吃就夠。很少吃到吉列牛肉。因為我們平時吃牛扒不會吃太熟。吉列牛肉有好好保存了肉汁, 外脆內軟, 口感吃上去跟吉列豬扒差不多。調味的蛋黃醬有點wasabi味。感覺跟牛扒點黃芥茉很類似。最後甜品是咖啡慕絲蛋糕

最後甜品是咖啡慕絲蛋糕, 慕絲咖啡味很香。中間夾心的蛋糕很濕潤, 所以不會好膩。

午餐高水準又沒加一。偶爾吃一頓好的, 很值得啊。
2017-12-29
2018-01-09 334 瀏覽
臨近聖誕節大小商店也紛紛佈置,相比往年,更感覺到濃厚氣氛。每年聖誕節前夕必會相約兄弟團交換聖誕禮物。去年就在旺角一帶,今年就換個地方,來到尖沙咀。而早前兄弟之一的B先生遊日本,故特地在中午相約給手信及聚餐。我們是次選了位於尖沙咀一間西餐 - Chef Stage de Eddy chu,因聽說這家餐廳的老闆曾任多間星級酒店大廚,定有水準吧。甫出升降機,門牌已非常搶眼,這裡也全都佈置了聖誕裝飾,充滿聖誕氣氛。周末午餐有主菜,意粉,炒飯等選擇,價錢介乎$138至$178不等,雖然不算便宜,但奉送湯,沙律,甜品及餐茶,十分豐富。餐湯是青紅蘿蔔湯,在西餐廳竟然有中湯,但味道不錯,其中有不少紅蘿蔔粒粒,加上不會像老火湯般,乏起一陣陣油。我們也大讚這個咖喱菠蘿雞肉沙律,特別喜歡個汁,原來咖喱出奇地做Sauce亦很夾,適當的調味令簡單的沙律也大有驚喜。另加$55 點了一份海鮮拼盤,份量頗足料,有鮑魚,生蠔,帶子,海蝦,聖子刺身,非常豐富。自己就比較聖子刺身,起初還誤以為是象拔蚌,入口極為爽口,而且十分鮮甜。生蠔尚算新鮮及鮮甜,並帶有輕輕的海水味。另一不俗是,日本刺身帶子,口感軟腍得近乎入口即溶,保持

生蠔尚算新鮮及鮮甜,並帶有輕輕的海水味。另一不俗是,日本刺身帶子,口感軟腍得近乎入口即溶,保持冰凍温度之餘,沒有任何雪味,十分鮮甜,大可一試。
主菜點了一份紐西蘭羊鞍/$168,以及芝士番茄汁焗黑毛豬蛋炒飯/$148,和B先生happy share。
先說紐西蘭羊鞍,有二塊,尚算厚切大份,羊鞍不會太過熟及肥膏過多,咬落嚼勁十足兼不會忽略彈牙之感。
另一芝士番茄汁焗黑毛豬蛋炒飯,竟然略有驚喜,炒飯半乾身,帶有粒粒口感。最棒的是,那芝士,味道濃,加上夾着一塊塊番茄,更惹味及有層次感。
最後,還有奉送甜品,就是黑白芝麻Mousse cake,份量偏小,十分迷你。
小蛋糕味道不錯,不會太過甜,上層是白芝麻,下層則是由黑芝麻製成的蛋糕,在咀嚼時亦可感到少量粒粒芝麻在口腔之中,而蛋糕亦鬆軟,可惜僅僅得一少口品嚐。
期間亦有結他先生在餐廳內邊彈邊唱,增添不少氣氛。
坐了近兩小時,用膳的整感覺非常舒適,沒有特別催促客人離開,加上食物味道亦有水準,可以再訪。最後,非常謝謝B先生的招財兔手信呢,小妹就最喜歡兔子了。期望2018新一年,大家吐氣揚眉,過一個愉快一年ヾ(@^▽^@)ノ
2018-01-08 2078 瀏覽
今日天陰陰唔係好想出街, 但媽媽話佢朋友介紹左間西餐幾好食, 想去食個lunch, 媽媽嗌到就點都要去啦餐廳叫CHEF STAGE de Eddy Chu, 顧名思義大廚就係Eddy Chu, 因為廚房就係門口隔離, 一出lift就係大玻璃, 到見到佢好忙咁煮緊野食 餐廳唔算好大, 不過環境一流, 因為係高層有少少風景睇, 待應都好有禮貌, 餐牌上set lunch選擇有8款, 因為我同媽媽都係牛魔王, 所以試哂餐牌上兩款牛類, 嗌埋另外加錢既海鮮拼盤, 咁就等食喇~ 首先係鰻魚沙律唔係好鍾意食饅魚, 不過第一次凍食, 又ok喎 海鮮拼盤, 有生蠔、海蝦、馬刀貝、帶子 同 鮑魚以呢個價錢真係好抵食, 樣樣都非常新鮮, 馬刀貝份量好多 周打蜆海鮮湯好濃, 食得出有海鮮碎, 加埋蒜蓉包食, 味道唔錯一流 牛仔骨拼鮑魚個汁調味調得好好, 牛仔骨咬落多汁, 係好味既, 另外比較特別係佢用左蕃薯蓉黎做配菜而唔係薯蓉, 岩哂我 美國肉眼扒不錯!少筋唔韌多肉汁, 我嗌左5成熟, 冇overcook 豆腐竹炭芝士蛋糕好味, 口感清新又唔太甜, 岩哂唔太嗜甜既人 而且餐廳仲有駐場歌手, 有位uncle

首先係鰻魚沙律
唔係好鍾意食饅魚, 不過第一次凍食, 又ok喎

海鮮拼盤, 有生蠔、海蝦、馬刀貝、帶子 同 鮑魚
以呢個價錢真係好抵食, 樣樣都非常新鮮, 馬刀貝份量好多

周打蜆海鮮湯
好濃, 食得出有海鮮碎, 加埋蒜蓉包食, 味道唔錯一流

牛仔骨拼鮑魚

美國肉眼扒
不錯!少筋唔韌多肉汁, 我嗌左5成熟, 冇overcook

豆腐竹炭芝士蛋糕
好味, 口感清新又唔太甜, 岩哂唔太嗜甜既人

而且餐廳仲有駐場歌手, 有位uncle樂手拎住結他自彈自唱,可以一邊食晏一邊傾下計一邊聽歌~
2018-01-07