2018-01-04 530 瀏覽
從未試過要為咗間餐廳寫食評,一心諗住搵間好少少嘅餐廳同女朋友慶祝週年紀念,見佢寫住有海景好似好有情調,神咁早已經打去訂枱,去到安排我地坐正水吧正中間,說好的海景去咗邊,問返位男侍應,佢竟然答我地係嚟到安排的,唔係一定有,咁點解訂枱時唔講,因為當曰係假曰,我地唯有照食,叫咗海鮮拼盤,簡直係垃圾一啲鮮味都冇尤其係個聖子刺身,完全未解凍就拎出嚟比客人食,生蠔唔肥不特止連檸檬都唔俾,黑松露蘑菇湯簡直係搵笨又貴又唔好飲,罐頭貨色扮高級,所謂的慢燒牛肉,問完我地要幾多成熟,不如唔好問啦,為問而問,攞出嚟都7,8成熟,收得咁嘅價錢,但食物質素真係好差
慶祝紀念
紀念日
2018-01-04 378 瀏覽
很喜歡尋找一些旺中帶靜的地方,今日呢間西餐廳有fusion 菜食,環境雖不是很大,但光線很充足,亦很整潔,置身其中,食一個悠閒的午餐,也是一種享受!米酒薑味海鮮湯浸原條鲜沙巴龍躉:西餐廳內食龍𧄌真是等一次見,但今次是用酒及海鮮一齊煮的,材料相當豐富,除了龍躉外,還有扇貝、象拔蚌、大蜆等等,所以啖湯相當鮮甜,魚肉亦很鮮味,是一道頗具創意的主菜。燒美國牛肉眼:件扒本身都唔差,只係因為朋友唔可以食生野所以叫咗個全熟,所以件扒食落會有啲靱,不過個主菜啲配料就好好食,有紫薯蓉和羽衣甘籃菜,用呢兩款菜配搭主菜都係第一次食,尤其係羽衣甘藍,之前聽過好多關於它的好處,但係食都係第一次,原來係好爽脆、好清新、好好味的;至於個紫薯蓉都好有質感,好甜。午餐會跟有前菜三文魚沙律、菜蓉湯、及飯後甜品紫薯蛋糕,好抵食!

2017-12-19
15 分鐘 (堂食)
  • 米酒薑味煮原條沙巴龍躉
2018-01-03 306 瀏覽
再次又來到 CHEF STAGE de Eddy Chu,喜歡這裡的環境和美食,味道令人難忘!CHEF STAGE de Eddy Chu 設計簡約時尚,環境優閒寫意,餐廳內有很多窗口,可遠望街景,感覺開揚舒適。Lunch Menu 只有星期一至五及免加一,星期六、日及公眾假期就除外。午餐包括沙律、餐湯配牛油麵包、主菜、甜點及飲品,而我最喜歡這餐廳的魚和牛,烹調方式與衆不同,特別好味,這價錢吃到高品質的西餐,很不錯。兩個午餐都是先來鰻魚沙律,魚味香不會過咸,配搭翠綠蔬菜,入口鮮爽,這綠色享受,清新醒胃好開始。海鮮拼盤   (午餐另加  $55/位)兩份午餐另加海鮮拼盤,包括生蠔、鮑魚、日本剌身帶子、鮮蝦和聖子刺身。鮮甜肥美,海鮮一點腥味都沒有,用食材非常新鮮,鮮甜十足,沾上香草汁,味道更提升,口感滿足。今日午餐餐湯是青紅蘿蔔牛肉湯。清甜牛肉湯,配熱烘烘的香草蒜蓉多士,焗得又香又脆 ; 與香氣四溢又足料的青紅蘿蔔牛肉湯,非常合拍,清香美味。香燒原條鮮青石斑  (加米酒薑味海鮮湯  $30)      $178原條的青石斑,表面香軟,肉質嫩滑,鮮味十足,好吃。我另加米酒薑味海鮮湯,用米酒、

海鮮拼盤   (午餐另加  $55/位)

今日午餐餐湯是青紅蘿蔔牛肉湯。

原條的青石斑,表面香軟,肉質嫩滑,鮮味十足,好吃。我另加米酒薑味海鮮湯,用米酒、薑和海鮮熬製而成的湯,好香米酒同薑味,更吃得出海鮮甜味,湯裡還有很多材料,大蝦、鮮帶子、蜆、貝肉、蘑菇、小蕃茄和洋蔥,配料非常豐富,鮮甜無比,原汁原味。這個價錢可以吃到那麼鮮味又原條的青石斑,確實非常不錯!

另有甜薯蓉、鮮蕃茄和翠玉瓜作伴菜,清甜爽口,好味。

牛仔骨配鮑魚      $148

熱辣辣的鮮嫩牛仔骨加上惹味醬汁,肉質軟腍不韌,牛味豐郁,鮑魚香濃嫩滑,不韌有口感,配合伴碟的甜薯蓉、大蘑菇、新鮮蕃茄、翠玉瓜,越吃越起勁,太美味啦!

白酒      (午餐另加   $28)

甘香醇厚,配海鮮、魚肉就最合適。

黑芝麻蛋糕     (午餐 - 甜品)

口感細滑的蛋糕,濃厚滋味,喜歡。
2018-01-03
  • 海鮮拼盤
  • 香燒原條鮮青石斑
  • 牛仔骨配鮑魚
  • 青紅蘿蔔牛肉湯
2018-01-02 306 瀏覽
在尖沙咀亞士厘道17-19號19樓有一間名為“Chef Stage de Eddy Chu”的餐廳, 老闆將自己的名字用做餐廳名來招攬客人, 一定是有相當的名氣在飲食方面才有這個想法, 原來老闆入行超過三十年, 曾任職多間星級酒店及高級會所, 甚有知名度。未步入餐廳, 門外可以看到很多餐廳的介紹和大廚的獎項及報導, 還有紅、綠、藍三色霓虹燈打亮著“Chef Stage”特顯其品牌。餐廳每週的午餐都有所不同, 今個星期的沙律是咖哩菠羅雞肉沙律, 主菜我們自選了燒美國牛肉眼及紐西蘭羊鞍, 另加叫海鮮拼盤。 咖哩菠羅雞肉沙律之配搭確實不太常見,但吃落惹味又開胃。 海鮮拼盤極為值得推薦, 每位55元已可品嚐到生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦及聖子刺身, 每款海鮮的份量十足, 味道鮮甜, 口感也爽彈。燒美國牛肉眼, 口感軟嫩多汁。紐西蘭羊鞍, 肉厚香甜,肉質鮮嫩,口感豐富。最特別是兩款主菜都配有紫芋頭茸,令味覺更增添香甜軟糯。餐湯及甜品是日安排各有特式。

2018-01-01 2072 瀏覽
最近有位外國朋友來香港,既想帶她去吃有港式特色的西餐,又想要一個寧靜的環境談天說地,於是便選了這間餐廳。午市套餐的選擇也不少。一行二人點了雜扒拼海鮮午餐和紐西蘭羊鞍午餐。因為外國朋友喜歡吃海鮮,我們另外加了海鮮拼盤。沙律:日式青瓜蟹子沙律餐湯:青紅蘿蔔湯這款餐湯相當有驚喜,一般青紅蘿蔔湯都是中式湯,但大廚便以西式湯的做法呈現。湯裏面的蘿蔔蓉清甜,味道不錯。海鮮拼盤海鮮拼盤豐富,包括鮑魚、生蠔、鮮蝦、帶子及聖子刺身。生蠔新鮮鮮甜,加幾滴香草汁,別有一番風味。日式磯煮鮑魚亦不錯,味道獨特,口感彈牙。主菜:雜扒拼海鮮這道菜可以一次過滿足我幾個願望,可以一次過食大蝦、魚柳、肉眼扒、黑毛豬。魚柳外皮煎得香脆,肉質柔嫩。肉眼扒帶有燒烤香味又可以保留肉汁,是我最喜歡的。主菜:紐西蘭羊鞍羊鞍的表面煎香,成功鎖緊肉汁,而且羊肉味突出。配菜也有心思,選用了羽衣甘藍和紫薯蓉,外表和味道都配搭得好好。甜品:香芋蛋糕芋頭味道濃郁,蛋糕質感柔滑,為是日午餐畫上完美的句號。

沙律:日式青瓜蟹子沙律

餐湯:青紅蘿蔔湯

海鮮拼盤
海鮮拼盤豐富,包括鮑魚、生蠔、鮮蝦、帶子及聖子刺身

主菜:雜扒拼海鮮

主菜:紐西蘭羊鞍

甜品:香芋蛋糕
芋頭味道濃郁,蛋糕質感柔滑,為是日午餐畫上完美的句號。
2017-12-03
  • 海鮮拼盤
2017-12-31 281 瀏覽
臨近聖誕,我和男友打算出來尖沙咀慶祝,不需要想太多,聽朋友介紹,就去咗尖沙咀CHEF STAGE de Eddy Chu之所以揀呢間餐廳係因為餐廳望出去係尖沙咀個夜景,雖然唔係對症海景,但夾岩時間都可以睇到幻彩詠香江㗎😊另外,餐廳仲會有駐場歌手邊彈結他邊唱歌,好有情調囉!松露煮日本年糕 $98看似冇乜特別,實質係好好味,嫩滑彈牙,美味又飽肚,口感不錯,食一碟都唔夠,勁想再叫,正! 香港豬扒包 $88 (黑毛豬熱脆包)個包好脆,豬扒切成小塊,但估唔到中間係豬扒上加左黃芥末,但都唔會比黃芥末搶走啲豬扒味,非常特別。呢個包仲有配上菠蘿,菠蘿上邊仲有香草,菠蘿好凍好甜。黑松露蘑菇湯 $68呢度嘅餐湯,比起一般餐廳黑松露嘅味道會比較重,同埋會有好多肉粒係入面,飲起嚟好似有陣陣果肉嘅感覺。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88裡面真係有原隻鮑魚, 再有原隻帶子及一隻甜蝦,性價比極高。焗法國連殻食田螺 $128(極度推介)焗田螺酥又係幾好食,一啲都唔腥,底部有薯蓉,仲好香口添,蒜香味勁濃。燒法國黃油雞扒拼松露鮑魚 $178呢個配搭非常特別,雞扒夠嫩滑,雞扒上的黑松露忌廉汁,非常入味,兩者配搭非常匹配!鮑魚好大隻

松露煮日本年糕 $98

香港豬扒包 $88 (黑毛豬熱脆包)
呢個包仲有配上菠蘿,菠蘿上邊仲有香草,菠蘿好凍好甜。

黑松露蘑菇湯 $68

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88
裡面真係有原隻鮑魚, 再有原隻帶子及一隻甜蝦,性價比極高。

焗法國連殻食田螺 $128(極度推介)

燒法國黃油雞扒拼松露鮑魚 $178
呢個配搭非常特別,雞扒夠嫩滑,雞扒上的黑松露忌廉汁,非常入味,兩者配搭非常匹配!鮑魚好大隻,食落去好鮮甜,煙勒彈牙。

黑毛豬扁意粉 $188
另一個主菜就係黑毛豬扁意粉,黑毛豬肉質鮮嫩,意粉用咗香草調味,軟硬適中,食落去啱啱好。

總結呢間餐廳水準認真高,味道一流之外,服務水平都十分之高,真心值得推介👍🏼👍🏼
2017-12-22 369 瀏覽
今日難得不用上班,約家人行行街,食個休閒午餐位於尖沙咀的CHEF餐廳,是西的裝飾,有著浪漫的感覺。一坐下店員已經好熟手推介菜式比我們,午市套餐好似好正,叫來試下。先來個雜扒拼海鮮,有香煎熱辣大塊的牛肉眼、靚大蝦、美味魚柳及黑毛豬等,進在一大圓盤碟上,再加上惹味燒汁及蕃茄薯蓉紅蘿蔔肉豆配料等,真是入口食過都在番尋味境界中, 特別喜歡大蝦,咬落肉很結實有口感,呢掛外出食過好多的。燒美國牛肉眼,大塊香煎醃味的牛肉眼,煮七成熟已香滑嫩熟美味,再加燒汁蕃茄薯蓉等,食落就更滋味無窮。意大利湯,以蕃茄湯配以椰菜洋蔥紅蘿蔔粒作餸料,再洒些黑胡椒粉上,飲落惹味無窮。又有沙津食,好開心。蛋糕甜品,朱古力蛋糕自香甜美味嫩滑,再加上士多啤梨及黑梅粒,食過心都甜。

2017-12-14 2973 瀏覽
不經不覺結婚已經兩個月了,大家更了解彼此,相親相愛,很感恩及珍惜每天的美好時光。這天特意找了我喜歡的西餐餐廳吃飯,甜蜜一下。場內環境舒適,有一些聖誕佈置,增添不少氣氛,而且更有歌手在場演唱,浪漫氣氛提升不少。乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 $158酸甜開胃,蝦身大、肉質爽口彈牙,新鮮蔬果,清新可口。艾迪乳鴿 $98肉質鮮美多汁又厚肉。黑松露年糕 $98年糕軟滑口感佳,黑松露滿滿的,味道香濃。黑松露蘑菇湯 $68蘑菇打至碎狀,味道香醇有口感。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88老公說試試新口味,冬陰湯以西式烹調,creamy且不失其冬陰公的味道。而且鮑魚真的不是小小的一件,材料豐富。燒原隻法國春雞 $188肉質鮮嫩、軟滑、多汁,大大隻,滿足感高。烤牛舌忘了價錢,老公說不是太多餐廳有牛舌吃,所以點了一份。份量大,肉質厚且嫩滑,味道香濃。

乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 $158
酸甜開胃,蝦身大、肉質爽口彈牙,新鮮蔬果,清新可口。

艾迪乳鴿 $98
肉質鮮美多汁又厚肉。

黑松露年糕 $98
年糕軟滑口感佳,黑松露滿滿的,味道香濃。

黑松露蘑菇湯 $68
蘑菇打至碎狀,味道香醇有口感。

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 $88

燒原隻法國春雞 $188
肉質鮮嫩、軟滑、多汁,大大隻,滿足感高。

烤牛舌
2017-12-05
  • 艾迪BB鴿
  • 松露煮日本年糕
2017-12-14 357 瀏覽
當天中午相約老師午饍, 難得的聚會, 當然希望找來一間食物有質素, 服務亦妥善的餐廳, 結果, 我選了這間西餐廳。幸好沒令我失望!  那兒地方雖小, 佈置卻甚雅潔, 而服務員亦相當友善, 收碟很快。食物方面, 我們選了黑毛豬, 另各加$55要了一個海鮮拼盤, 這是真心推介的餐食, 有大大的鮑魚, 象拔蚌, 蝦, 帶子等, 都非常鮮甜, 而且, 只是$55元, 還想點呢?唯一是餐飲方面有待加強, 都只有一般的咖啡, 奶茶, 0茶等, 不過, 由於我點選了Double Expresso, 只得一小迷你杯份量,  而老師則點了正常咖啡, 但他們送來時, 卻誤送上了兩杯DE, 後來更換正確後, 他們竟把先前弄錯了的DE都贈送給我飲, 嘩, 有賺!兩人埋單四百幾, 以這樣的食物水準及服務態度, 我認為是值得的!

題外話/補充資料: 上網BOOK這餐廳, 還可享時段優惠
2017-12-11
  • $55加配海鮮拼盤
2017-12-12 433 瀏覽
老婆近來有少少唔舒服,唔食得太多多海鮮類。我又想帶佢食好嘢,於是今晚同佢食樓上優質西餐-Chef Stage de Eddy Chu,雖然menu上有好多海鮮選擇,為左佢就食肉類為主啦。餐廳已經有聖誕佈置,座位唔多但氣氛搭夠!夜晚仲有live music聽添!冬蔭煙豬腩沙律($138)呢個沙律辣辣地,超惹味,食完胃口全開!松露煮日本年糕($98)充滿松露香嘅煮年糕,忌廉汁好creamy又唔會漏!黑松露蘑菇湯($68)同年糕一樣,呢個蘑菇湯都一樣咁rich咁creamy!香港豬扒包($88)呢款豬扒包,麵包脆身,豬扒配芥末醬,加埋個配搭好新鮮,唔錯,超適合下午茶小吃!黑毛豬扁意粉($188)呢個扁意粉炒得乾身,亦有橄欖油香,加埋黑毛豬更添貴格呢!
老婆近來有少少唔舒服,唔食得太多多海鮮類。

冬蔭煙豬腩沙律($138)

呢個沙律辣辣地,超惹味,食完胃口全開!

松露煮日本年糕($98)

充滿松露香嘅煮年糕,忌廉汁好creamy又唔會漏!

黑松露蘑菇湯($68)

同年糕一樣,呢個蘑菇湯都一樣咁rich咁creamy!

香港豬扒包($88)

黑毛豬扁意粉($188)

呢個扁意粉炒得乾身,亦有橄欖油香,加埋黑毛豬更添貴格呢!

• 黑松露蘑菇湯
  • 松露煮日本年糕
2017-12-12 380 瀏覽
每個dish都都好好食,因為有小朋友一齊食,就無點個海鮮拼盤,但見到隔離檯點左,海鮮好新鮮,不過地方就有小小窄,勝在有人唱歌,好好氣氛,連我7歲的女女都樂在其中。

• 燒西班牙黑毛豬肋條肉
  • 甜品
  • 熱脆薄餅卷配雪糕
  • 乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律
2017-12-10 410 瀏覽
Date: 9Dec很久沒有來吃,趁著家人生日再來一次,可是卻失望而回。首先訂檯的時候訂了8點,餐廳再打來confirm booking的時候卻說讓我們8點半到,說怕我們來到要等,因為上一輪的食客的還檯時間是8點。我明白這是出於好意,但忽然要跟家人改時間也是不方便,如果可以在訂檯時說清楚就好了。↑海鮮拼盤,家人說蝦不太新鮮,自己也吃了鮑魚和蚌刺身,不知怎的有點咸。帶子的份量也有點小⋯⋯↑某程度上是為著這個燒牛脷而來,也給家人強烈推介這個,誰知道質素下降了很多。很久之前第一次試的時候,配菜是紫薯薯蓉,今次吃的時候變了松露薯蓉,其實也不錯。重點的牛脷卻嚴重失色,不久前吃的時候還是切得很精緻的長條狀,煎得外脆內軟的,軟得來會吃到牛脷的纖維和牛味。今次的一上菜就不吸引了,牛脷像隨意的切,沒有了外脆內軟的口感,甚至牛脷味道也不重,只有咸味。真的讓人很失望⋯⋯↑黑毛豬扁意粉的味道一般,扁意粉其實煮得剛剛好,不會太硬或太軟。黑毛豬的豬肉味道也很濃,只是豬肉切得太細條,也煮得太靭。有點失望⋯⋯↑法國黃油雞扒配松露鮑魚,整個菜式全部倒滿了松露醬汁,只能吃到很單一的松露味道,雞扒很咸⋯⋯↑黑松露蘑菇湯不錯
Date: 9Dec

↑黑松露蘑菇湯不錯

↑家人很想吃松露,再點了份松露年糕。年糕也煮得剛好,但沒有很入味。

也許有過之前的用餐經驗,比較起來今次真的退步了。整體來說味道偏咸,由衷的希望今次的只是剛好失手⋯⋯
2017-12-10 313 瀏覽
2年後重臨,環景裝修還保持沒甚麼大變化咁。。食材呢~~? 待會分曉。。。先睇睇今星期Lunch Menu有咩好野食先樓上舖黎講午餐價位算是偏高 是日餐湯:蘑菇忌廉湯 waitress還未放枱上已經嗅到好濃郁既蘑菇味嘩!材料好rich每啖都是滿滿既蘑菇蓉 (回味中) 是日沙律:蝦仔田園沙律賣相不錯,鮮蝦好彈牙,亦都唔係店家講既蝦仔 沙律菜新鮮、鮮甜 海鮮拼盤(跟餐另加$55)有5款海鮮:生蠔:新鮮、算厚肉、好juicy鮑魚:好入味、好冧唔韌帆立貝:用個杯仔盛載著,底部醬汁跟帆立貝好夾鮮蝦:冷盤凍食、蝦身好爽脆聖子刺身:真係未試過聖子刺身,口感有d似象拔蚌刺身,都係切成薄片,脆口唔腥再講下個sauce溝得好特別,好似有d 香草、又有d橄欖油、又有d檸檬汁,能帶出每款海鮮既鮮味,食落好鮮甜、好正主菜1燒美國肉眼扒叫左個5成熟 so juicy Chef可以煎得塊扒邊微焦,咬落脆口,而裡面仲有粉紅肉、肉質好嫩主菜2紐西蘭羊鞍本人就唔食羊既,但同事就勁Like,佢話煮得岩岩好,肉質好冧完全唔酥主菜3烤西班牙橡果級別黑毛豬烤得時間岩岩好,唔會過火,肉質好嫩滑,食落仲有d似食緊牛扒 另外我想講下跟扒
2年後重臨,環景裝修還保持沒甚麼大變化

樓上舖黎講午餐價位算是偏高

waitress還未放枱上已經嗅到好濃郁既蘑菇味

嘩!材料好rich每啖都是滿滿既蘑菇蓉 (回味中)

是日沙律:蝦仔田園沙律
賣相不錯,鮮蝦好彈牙,亦都唔係店家講既蝦仔
沙律菜新鮮、鮮甜

是日沙律:蝦仔田園沙律

海鮮拼盤(跟餐另加$55)
有5款海鮮:
生蠔:新鮮、算厚肉、好juicy
鮑魚:好入味、好冧唔韌
帆立貝:用個杯仔盛載著,底部醬汁跟帆立貝好夾
鮮蝦:冷盤凍食、蝦身好爽脆

海鮮拼盤(另加$55)

主菜1
叫左個5成熟 so juicy

主菜2

主菜3
烤西班牙橡果級別黑毛豬
烤得時間岩岩好,唔會過火,肉質好嫩滑,食落仲有d似食緊牛扒

另外我想講下跟扒餐既薯蓉, 店家好有心將栗子壓成碎粒再溝入薯蓉,原來可以咁正

栗子溝薯蓉超match

是日甜品
士多啤梨朱古力蛋糕
今期蛋糕底好鬆軟,mousse又唔會過甜

是日甜品:士多啤梨朱古力蛋糕

總括黎講,午餐價錢雖偏高,但食材新鮮,Chef亦用心烹調。耐唔耐都可以豪一次既。

2017-11-14
是日餐湯:蘑菇忌廉湯
海鮮拼盤(另加$55)
是日甜品:士多啤梨朱古力蛋糕
2017-12-09 4002 瀏覽
友人選了Chef Stage吃午飯。即使已經來過兩次,毫不介意再吃第三次,因為質素實在值得回頭。午餐有沙律、湯和麵包,另加$55有海鮮拼盤。比起A la carte的海鮮拼盤,抵食得難以抗拒。千島木瓜沙律普通的沙律,一早已做好放雪櫃,連碟子都是冰凍的,不過沙律幾新鮮,配黑醋酸甜開胃。木瓜腍得入口即溶,未完全乾透,都幾甜。蝦爽口,混了沙律醬,味道可以。海鮮拼盤生蠔可以,爽口,很鮮,不算很肥,是較淡的選擇。刺身帶子裝在shot glass裡,加了味噌做的汁,嫩滑,少少甜,幾特別。蝦大得可以放兩口吃,很爽。沾點辣汁更惹味。聖子刺身意料之內的淡味,主要是吃其爽脆。鮑魚幾大隻,以醬油稍為醃過,鹹鹹甜甜的,嚼勁十足,是最喜歡的一款。是日餐湯是牛肉清湯。稀如水,卻有幾濃的味。內有不少煮腍的蔬菜,還有細細粒熬至出味的牛肉。吃完冷盤喝碗熱清湯,正合時。蒜蓉多士十分香脆。蒜香夠出,吃完卻沒留下久久不散的蒜味。馳名西班牙橡果級別黑毛豬友人本想點最多人吃的牛肉眼,但店員個人推介黑毛豬。來過的我也知道,這裡的豬扒有保證,不會嚡不會硬。薄薄的黑毛豬,醃上顏色,淋上醬汁,看起來有點似牛扒。配菜有很爽,但沒生吃那麼乾

千島木瓜沙律
海鮮拼盤
生蠔可以,爽口,很鮮,不算很肥,是較淡的選擇。
是日餐湯
蒜蓉多士十分香脆。蒜香夠出,吃完卻沒留下久久不散的蒜味。
馳名西班牙橡果級別黑毛豬
馳名西班牙橡果級別黑毛豬
薄薄的黑毛豬,醃上顏色,淋上醬汁,看起來有點似牛扒。
配菜有很爽,但沒生吃那麼乾硬的羽衣甘藍、多汁的烤蕃茄和沒有過份牛油,不幼滑但很香的薯蓉。
不嚡不乾,意料之內。夠嫩的同時帶咬口,邊咀嚼邊溢出滲了醬汁的肉汁,鮮味和醬料混在一起,味道一流。
淡蟹肉咖喱配鮮帶子海鮮大會
海鮮大會最有噱頭的,應該是龐大的銅碟子。
淡蟹肉咖喱配鮮帶子海鮮大會
魚的皮煎得特別香脆,微鹹,順道為下面的魚肉調味。魚肉嫩滑,清清的。
原隻新鮮帶子,大得可以切成4大塊,嫩滑,清甜。大條的裙邊韌韌的,享受其嚼勁。本來擔心咖喱會影響帶子的鮮味。淋在旁邊,濃而不重的咖喱反而使其更香口更惹味。咖喱裡還有大大片新鮮蘑菇。
跟黑毛豬一樣的配菜,沾點咖喱汁,是另一番滋味。
最後的甜點反而普通。有忌廉有手指餅,看似tiramisu,卻不是正宗tiramisu味。最後還有餐飲。
十分滿意的午餐。餐廳滿座,店員忙個不停,但服務仍然不差。第一次來的友人,不斷說會帶老公再來。
2017-12-07
2017-12-07 344 瀏覽
今日同友人來試試呢一間係尖沙咀頗有名氣的西餐廳,一進入餐廳感覺進入了一間迷你咖啡店。我地點了兩個lunch set,分別是雜扒配海鮮拼大蝦魚柳肉眼扒黑毛豬同埋美國燒肉眼扒。另外加$55點了一個海鮮拼盤。海鮮拼盤呢間餐廳其中一個熱門菜式就是海鮮拼盤,聞名不如見面,不敢相信這是一個僅價值$55的拼盤,小小一盆有齊鮑魚,鮮帶子,生蠔,大蝦,聖子刺身等。醬汁選用芫茜醬,十分清新,配搭新鮮海鮮意想不到的配合!每款海鮮都新鮮鮮甜,特別對帶子同聖子情有獨鍾,大大粒份量多,一d腥味都無,絕對抵食!日式青瓜蟹子沙拉&龍蝦湯蟹子沙律作為前菜,十分開胃,青瓜配搭生菜絲同粒粒蟹子,口感豐富。龍蝦湯味道濃郁,粒粒蝦肉,。配埋又脆又熱辣辣既蒜蓉包。雜扒配海鮮拼大蝦魚柳肉眼扒黑毛豬一見到呢碟上檯,外觀一流,單看已經流曬口水。食雜扒的好處就是多款食物在你眼前任你挑選。第一口吃的當然是最愛的肉眼扒,筋同肉的比例剛剛好,十分juicy。接下來嘩然一聲的就係煎魚柳,成個手掌咁大,重要淡淡肉,完全無骨。大虎蝦經過燒烤過,亦十分惹味!值得一讚的係配菜,最驚喜的是紫色薯蓉,真係紫薯味,又好睇又好食!美國燒肉眼(7成熟)唔知道係唔

另外加$55點了一個海鮮拼盤。

日式青瓜蟹子沙拉&龍蝦湯

雜扒配海鮮拼大蝦魚柳肉眼扒黑毛豬

美國燒肉眼(7成熟)
唔知道係唔係太餓既關係,呢塊肉眼真心可以算得上,我個人排名(十大香港好食),只係望相都知道好食啦,碟係熱既,大家都明白呢個意思啦,這而佢煎得岩岩好,唔洗太用力切,已經分得開,食落肉汁同牛味充滿左口腔入面,已經筆墨難以形容,可能我誇張左,但係呢個價錢加上呢個味道,無得傾,5星!

甜品:cheesecake
甜而不膩,重要超級有層次感,十分creamy
2017-11-30
  • 慢燒美國牛肉眼