2020-06-25 298 瀏覽
曾任職多間星級酒店及高級會所的總廚,在酒店業界被喻為「西餐浪子」的Eddy Chu,用上自己名字,開了一間看著美照吃著美食的CHEF STAGE de Eddy Chu,讓任何前來的食客,可以享受那份獨特西餐浪子的名堂,絶對不會讓人失望。******************************CHEF STAGE de Eddy Chu位於遊客和人流甚多的尖沙咀區,來到門前,總是看見粉紅色的CHEF STAGE,就像是用上粉紅色的舞台,來歡迎任何食客前來,好好享受一晚的美食。前來餐廳,就會有著很大驚喜,餐廳是分開2邊,每一邊都可以看到尖沙咀美景,最重要還可以望到維多利亞港,等到晚上,美麗動人的維港美景,就在眼前出現,讓坐在餐廳吃著美食,也能讓雙眼飽受美景。5道菜的Menu,以主菜的價錢收費,但包括了沙律、頭盤、餐湯、主菜和甜品。主菜有肉類或海鮮,選擇也不少。此外,可以加錢,配上海鮮盤和特飲,非常吸引。5道菜覺得不合適,散點又不懂選什麼美食,如果2人前來,也可以考慮下這份2人餐,食物選擇也不少,而且食物菜式一點都不少,也是一個不錯的選擇。飲品,多以咖啡為主,其次便是啤酒。此外還有些汽

飲品,多以咖啡為主,其次便是啤酒。此外還有些汽水或酒精類飲品,絶 對合適任何人口味。

檸檬柑桔梳打HKD38,現在還有優惠,買一送一,如此優惠,當然要來一客試試。檸檬配上柑桔,味道略帶點酸甜,慢慢又有著柑桔的清香,加入梳打,喝上口滿滿氣泡,更覺解渴,如此特飲,在炎熱夏天,又幾解渴。

海鮮盤 HKD288,當中包括了生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蝦和鮮蜆,最重要是配上3款自家調製醬汁,當中包括了香草檸檬汁、蜜糖白麵鼓汁和冬陰公醬汁,單聽醬汁名字,確實期待。

香草檸檬汁,加入了檸檬汁,味道酸酸地又帶點辣,便可以配上生蠔而吃,而不需要加入檸檬汁。
蜜糖白麵鼓汁,有著日式白麵鼓醬汁的味道,加入了蜜糖,中和了白麵的單一味道,多了蜜糖的甜味,又幾特別。
冬陰公醬汁,完全出乎意外,味道很香之外,又略帶點辣味,無論配蝦而吃,或是蜆,那冬陰公的香味,都一樣吸引。

生蠔來自南非產地,細細隻但入口滑溜,口感Creamy,最重要是鮮甜美味。

鮑魚,肉質又腍,用上醬汁調味,所以直接吃上,都吃出甜甜的醬汁味道,又幾特別。

日本帶子,是刺身級的帶子,放入杯中,還加入了點醬汁,一齊入口而吃,就像去飲Shooter一樣,吃入口有著鮮甜的帶子味,又慢慢多了醬汁的蜜糖白麵味道,確實有點意外。

鮮蝦,肉厚彈牙,蝦味十足,配上自家製醬汁而吃又可以,直接吃又可以吃出蝦原有鮮味,確實新鮮。

鮮蜆,入口鮮甜十足,又不會有韌的口感,吃得很滿足。

鮮蟹肉濃湯配生蠔杯 HKD128,用上新鮮蟹肉煮成的湯,再配上生蠔杯,單以這個配搭,沒想到是什麼的味道,非常特別。

先喝上鮮蟹肉濃湯,有著蟹的鮮味在湯中,又吃出蟹肉絲,口感豐富。然後把整杯生蠔飲下,那香草檸檬汁慢慢帶出蠔的鮮味出來。生蠔口感滑溜,鮮甜美味,份外滿足。

再喝多一口鮮蟹肉濃湯,蟹的鮮味同樣突出,一份餐湯可以吃出2款鮮味,確實特別。

黑松露蘑菇湯 HKD68,餐湯送上枱前,已經給那陣黑松露蘑菇香氣撲鼻,有著一份想喝的衝動。喝上一口黑松露蘑菇湯,蘑菇配上黑松露味道香濃,湯中還有蘑菇碎,完全是真材實料,香味俱全。

焗連殼食法國田螺 HKD168,法國田螺聞名是眾所周知,但可以連殼而吃,也是第一次聽。每隻田螺之下,都放了些薯蓉,建意吃時連薯蓉一起,全隻田螺而吃,確實特別。

真的沒想到,整隻田螺入口時,感覺田螺殼如吃著薯片一樣脆口,然後慢慢有著一陣香味而出,田螺口感不韌,惹味如黑菌香味十足的一樣,連著薯蓉而吃,又能吃出薯仔的味道,確實是一份可以給人意外驚喜的前菜。

慢焗檸味雪魚柳 HKD188,加入檸檬片,放在雪魚柳之上慢焗,檸檬片的味道有點附在雪魚柳之中。雪魚柳魚肉質感又不會太老,基本上連醬汁也可以不用,把雪魚柳直接而吃,味道十分清新,確實不錯。

黑毛豬扁意粉 HKD188,把黑毛豬切片和香草葉,加入意粉內炒,便成了黑毛豬扁意粉,單看賣相,色彩也算不錯。

吃上一口扁意粉,沒想到整個扁意粉有薯杳草的清香味,扁意粉口感不硬,完全有一份停不下來的感覺。黑毛豬肉味也很香濃,把黑毛豬切片,方便和其他配料一拼加入扁意粉內炒,所以吃上口,味道豐富,如此優質的肩意粉,絶對值回票價。

是日甜品,綠茶慕斯蛋糕,沒想到綠茶味道都很香濃,製成慕斯蛋糕,所以每吃上一口慕斯蛋糕,都有著綠茶的香味在其中。在此如此炎熱天氣之下,還要吃上凍的綠茶慕斯蛋糕,更覺清涼。

慶祝紀念
  • 鮮蜆
  • 檸檬柑桔梳打
  • 綠茶慕斯蛋糕
2020-06-25 96 瀏覽
呢間餐廳無論環境同食物都令我滿意,坐窗口邊啱啱望到海景,夜晚五光十色,打卡一流(可惜我去嗰日啱啱落完雨,窗口有d霧氣)餐廳內燈光帶點昏暗,幾有氣氛,適合約會,身邊一枱枱全部都係男+女過黎拍拖食物方面我點咗五道菜套餐,主要食海鮮,主食嗰度叫咗雜海鮮配白酒,仲加埋個海鮮盤海鮮盤如果budget充裕,真係推薦加配,因為幾高質,鮑魚size都唔細,有一隻手掌仔咁大,好甜入味,而且口感唔韌。生蠔好飽滿唔會縮埋。帶子大大粒用杯裝起,配埋蜜糖味曾,呢個配搭都幾新鮮。我最最最鍾意嘅係蜆,鮮味真係好出,配冬陰功醬真係相得益彰,鮮得黎係爆香沙律都開胃,唔會話味道太濃而搞到濟,入面竟然仲有隻蝦,真係食咗好多海鮮😂主菜雜海鮮分量真係好多咯,一個正常食量嘅男人一定會覺得超級飽,女仔分分鐘會食唔曬😂海鮮種類同頭先海鮮盤差唔多,不過就換種食法,醬汁帶甜,不過如果醬汁嘅變化多dd就更好,宜家全部海鮮都係同一種味,略感單調。不過食材本身唔錯,蝦好紮實彈牙,魚柳嫩滑,外皮都好乾淨。海鮮配白酒的確一流,酒味道酸酸地,香氣明顯,易入口,同埋都幾易上腦😂飲咗一杯已經有d懶洋洋嘅感覺😂令人好開心之後嘅芝士年糕個醬好正,奶香奶香咁

之後嘅芝士年糕個醬好正,奶香奶香咁,不過就略嫌唔夠掛汁,所以同個年糕未夠融合,不過因為個醬好好味,所以我地最後當係湯咁飲曬個醬。下次如果個醬傑身少少,個年糕軟身少少,我諗就會更融合。

雖則話食甜品係用另一個胃,但食到最後真係超級飽,黎份細細地嘅甜品已經好足夠👍

3K
2020-06-24 89 瀏覽
今晚選擇了一間可望維港兩岸遠景的西餐廳。時間有點早,在街上閑逛倒不如去餐廳坐下,一邊享受一下風景,一邊等著友人是最佳方法。米酒煮青口來自纽西蘭的青口,有手掌之大,意外地青口肉質非常鮮嫩,火喉控制得宜,還散發出酒香,滋味無窮。蟹肉濃湯配鮮蠔杯不得了,太吸引了。先嚐蟹肉濃湯,啖啖蟹肉,湯底濃稠,鮮味十足。喝過一半後,將蠔杯暢飲,飽滿的蠔隻, 餘韻在口腔中,再把另一半的蟹肉濃湯喝光,又另一層次,另一味道。慢煮美國牛肉眼嘩!又厚又大,抵食!看似三四成熟,其實六至七成,剛好是我最喜歡的熟度。肉質嫩滑細膩,軟腍。配菜也不遜色,有羽衣甘藍,紅蘿蔔,紫薯蓉,美味。有靚牛一定要有美酒。原來凡惠顧慢煮牛一客,可用$88換購一支。咁筍價,無理由錯過。香氣從樽口一湧出來,嗅到一股果味。入口順滑細緻,容易入口,一百元不用,值得品味。

今晚選擇了一間可望維港兩岸遠景的西餐廳。

米酒煮青口

蟹肉濃湯配鮮蠔杯

慢煮美國牛肉眼

2020-06-23
2020-06-23 811 瀏覽
已有半年時間無見友人C,趁疫情轉趨緩和,拿拿聲約佢食飯見面,佢叫我帶佢食好嘢,不期然令我諗起呢間原因係呢間西餐廳嘅總廚兼老闆入行三十幾年,擅長將多國口味融會貫通,變成不一樣嘅菜式呢度除左單點,仲有套餐供應,例如今次食嘅五道菜套餐,由餐湯食到去甜品,慢慢享受19樓嘅高空美景打頭陣係乳酪鮮蝦芒果沙律,爽口沙律菜加埋乳酪醬,配以鮮蝦及芒果粒,酸甜中帶點蝦肉嘅彈牙感,作為開胃菜完全合格另加$288可以有海鮮盤,包括生蠔,鮑魚,青口,日本帶子(浸於蜜糖芥末汁)及鮮蝦,另有兩款醬汁,擺盤精美,望住海產下嘅冰粒,未食已感到涼快感生蠔係來自南非,體積中等,唔係紙咁薄,味道甜美,可點配香草醬汁,帶點微辣,有別於一般點配嘅"辣椒仔",唔會過於嗆口!青口相當大隻,用另一款嘅冬蔭醬汁配食,估唔到又夾喎,甜甜中又帶少少辣咁,提升左淡口嘅青口味!另外嘅磯煮鮑魚,煮得相當入味,口感彈牙,一隻好似唔係幾夠喉咁囉.............哈..哈..!食完呢個海鮮凍盤,清爽又好味,好岩炎夏日子食! 完成凍盤,係時候熱食出場......呢款冬蔭公忌廉湯應該係是日餐湯,相當特別,入口係香濃冬蔭公味道,有草菇及蝦肉,仲飲到香

呢款冬蔭公忌廉湯應該係是日餐湯,相當特別,入口係香濃冬蔭公味道,有草菇及蝦肉,仲飲到香茅碎粒,加入忌廉除左香滑左仲增加"杰"度,飲完個身熱晒!

呢客黑松露磨菇湯,歡喜飲菌類湯嘅友人表示相當滿意,原因係黑松露香味幾出,入口又飲到啖啖磨菇碎粒,熱度相當夠,加埋忌廉增加香滑度!

再送上清酒蟹肉日本年糕,醬汁相當creamy,加入煙韌年糕,絶對要被醬汁完全包圍住先好放入口,過口癮之選!

主菜出場啦...............就係呢客特選雜扒 ($668),成員包括牛肉眼,黑毛豬,黃油鷄扒,羊鞍肉及燒牛脷,真係豬牛羊鷄界都有代表,陣容相當鼎盛,另有紫薯蓉及煮得腍甜嘅白蘿蔔作配菜!

五款整齊排列,肉面燒至微焦黃色,可配燒汁點食

先試羊鞍肉,入口相當嫩滑,羊味岩岩好,正喎!

提起燒牛脷成日與日式燒果隻係切片燒,但呢度係以"條"計,外觀比較似叉燒,入口帶咸香,即係燒咸牛脷!

標明黃油鷄扒,切開時未食已聞到好香鷄肉味,鷄皮煎香左配埋鬆軟鷄扒肉,真係食都鷄味,有別於平時食到嘅冰鷄肉!

黑毛豬入口帶點脂肪嘅油香同滑度,令到肉質一D都唔嚡口,亦無豬燥味道; 唯牛肉眼燒得略為過火,肉質有點韌

食完咸食,有埋個甜品就相當完滿啦,呢客咁精緻嘅就係是日甜品,主角係迷你瑞士卷及芒果芝士蛋糕,擺盤靚仔,顯心思!

今次餐單,食得出廚師嘅心思及諗頭,將平常食到嘅西餐食物變得有趣,為食客帶來新鮮感,咁樣回頭率又再提高!
在openrice search 尖沙咀有咩食嘅時候, 總會見到「CHEF STAGE de Eddy Chu」呢間西餐廳私房菜名列前茅,好評甚多, 所以今次就帶小妹黎撐枱腳~☺️ 餐廳擺滿不少嘅獎項和相關報章雜誌報導, 原來老闆 Eddy曾於多間五星級酒店和會所擔任總廚, 擅長炮製多國菜、fusion 菜, 唔怪得呢到咁受歡迎啦! 餐廳大部分嘅座位用餐時可以見到維多利亞港嘅景色, 所以有好多人都會揀黎呢到慶祝紀念日或生日~ 我地當日見到十枱有八枱都係。😂 除咗a la carte單點之外, 仲有套餐供應, 5 course set dinner 五道菜套餐由$468起, 精選二人晚餐$1488。 我地叫左一個5 course set,之後就散叫其他。 店員知道我地share食, 仲主動幫我地將餐湯和小食分兩份,幾貼心!☺️ 乳酪鮮蝦芒果沙律 沙律菜配上鮮蝦、芒果、車厘茄、粟米粒,加上乳酪,酸甜開胃~ 黑松露蘑菇湯 好多蘑菇粒,口感豐富,仲帶有啖啖嘅松露香~ 清酒蟹肉日本年糕 年糕沾滿用清酒、蟹肉、忌廉煮成嘅自家製醬汁,入口cre
在openrice search 尖沙咀有咩食嘅時候,
所以今次就帶小妹黎撐枱腳~☺️

餐廳擺滿不少嘅獎項和相關報章雜誌報導,
原來老闆 Eddy曾於多間五星級酒店和會所擔任總廚,
擅長炮製多國菜、fusion 菜,
唔怪得呢到咁受歡迎啦!

餐廳大部分嘅座位用餐時可以見到維多利亞港嘅景色,
所以有好多人都會揀黎呢到慶祝紀念日或生日~
我地當日見到十枱有八枱都係。😂
除咗a la carte單點之外,
仲有套餐供應,
精選二人晚餐$1488。
我地叫左一個5 course set,之後就散叫其他。

店員知道我地share食,
仲主動幫我地將餐湯和小食分兩份,幾貼心!☺️

乳酪鮮蝦芒果沙律
沙律菜配上鮮蝦、芒果、車厘茄、粟米粒,加上乳酪,酸甜開胃~
黑松露蘑菇湯
好多蘑菇粒,口感豐富,仲帶有啖啖嘅松露香~
清酒蟹肉日本年糕
年糕沾滿用清酒、蟹肉、忌廉煮成嘅自家製醬汁,入口creamy,不錯吃!
清酒蟹肉日本年糕
Slow Cooked US Beef Rib Eye 慢燒美國牛肉眼($578)
因為係慢燒嘅關係,本身已經係五成熟,
所以唔洗再揀熟成度架啦!😜
牛扒有2cm厚,肉質粉嫩,
因為慢煮嘅關係,肉汁鎖住晒係裏面,
腍滑鬆化,肉香味美,
平時食肉眼少不免會遇到肥膏或筋位,
但原來筋位慢煮之後口感軟腍得黎,仲會愈嚼愈香~🌟推薦❗️
慢燒美國牛肉眼
套餐可以加$288升級享受seafood platter 海鮮盤(原價$498),幾抵喎!
有生蠔、鮑魚、日本鮮帶子、鮮蝦和鮮蜆,
配上店家自家製嘅醬汁,味道更上一層樓!
紐西蘭生蠔肥美爽甜,配上檸檬香草汁,少少辣,鮮味更突出~
磯燒鮑魚軟腍入味,
日本鮮帶子配上冬蔭功沙律醬,
好似食緊泰國菜咁,味道幾新穎有趣!
大蝦和大蜆蘸咩醬汁都好夾~🌟推薦❗️
呢到嘅cocktail都幾平,$48起,
不過款式唔多,味道還可以吧!
Tequila Sunrise($48)
Tequila Sunrise
見到隔離食意粉有原板海膽咁正!😍😍
所以我地就跟風~😂
原板鮮海膽配紐西蘭蟶子意粉($228)
是日為韓國海膽,有足足兩板咁多,未食已經流晒口水~☺️
海膽味道甘甜,
淨食得,拌意粉食都得!
白汁扁意粉有好多配料,
蟶子爽彈,仲有蘑菇、車厘茄和蟹籽。🌟推薦❗️
原板鮮海膽配紐西蘭蟶子意粉
最後是日甜品為一口芝士蛋糕配朱古力慕絲,
不過份量就比較細。

整體來說,
食物質素和價錢都符合性價比,
有景,食物又不錯吃,確實係慶祝紀念日嘅好選擇!😏
2020-06-17 146 瀏覽
今晚係亞士厘道食左間高水準西餐,疫情期間餐廳都有好足夠既防預設備,度體溫、搓手液全部齊全。今晚揀左個精選五道菜套餐,份量驚人。頭盤有乳酪鮮蝦芒果沙律,新鮮、清新、開胃。黑松露蘑菇湯,黑松露相當重手毫不吝嗇;南瓜忌廉湯亦係傳統香濃。清酒蟹肉年糕,未試過年糕可以咁Creamy ,但又唔滯口,仲可以有啖啖小清新蟹肉食得到。 主菜有帶子驢魚,驢魚啖啖肉,特別揀左冇骨位,加上亦冇鯹味,值得一讚。另一份主菜揀左精選雜扒,特別喜歡個厚切牛脷,口感、味道好到不得了、羊架亦煎得岩岩好,完全對得個價錢。

今晚揀左個精選五道菜套餐,份量驚人。

頭盤有乳酪鮮蝦芒果沙律,新鮮、清新、開胃。

2020-06-14 394 瀏覽
兩年前黎過 覺得都唔錯 諗住再黎點知都幾失望 唔係食物問題係侍應態度差食物都唔錯 尤其係生蠔海水味好正主菜叫左肉眼同羊架個人喜好啦~羊架無咩騷味有啲失望肉眼覺得普普通通反而主菜嘅配菜唔錯係紫薯蓉 同紅蘿蔔都煮得好好食因為今次係慶生但係有位侍應 戴口罩都唔識戴 淨係戴到個口露左個鼻出黎 問咩都唔出聲 唔識應人都唔需要服務好好 基本溝通都唔識連上蛋糕果時 盤都未對岩人 點完蠟燭擺底就走 一句聲都唔出 搞到好尷尬 服務態度真係好差 應該無下次
兩年前黎過 覺得都唔錯 諗住再黎

肉眼
生蠔
生蠔
2020-06-10 1816 瀏覽
入行超過30年,曾於多間酒店任職總廚嘅Eddy Chu係亞士厘道開嘅餐廳Chef Stage,係老婆最愛嘅西餐廳之一。餐廳位於大廈極高層單位,外望維港海景,食物由Eddy親自設計主理,烹調技巧加上Eddy獨有的風格吸引左好多長期支持者,加上餐廳價格定位比較親民,所以就算疫情期間,食客仍然爆滿。😁今日我地因為早一星期已經訂位,終於坐到想坐左好耐嘅窗邊海景位置。我地7點前已到餐廳,由黃昏海景邊食邊可以欣賞到幻彩詠香江。我地點左兩個main course,餐湯同海鮮share食。😋seafood platter $288288蚊呢個海鮮盤包括生蠔,鮑魚,帶子,蝦同大蜆。紐西蘭生蠔蠔肉鮮甜,配上檸檬香草汁,甜味更加突出。磯燒鮑魚軟腍富有彈性,而且好入味。另外大蝦爽口彈牙,配上廚師特製醬汁,非常美味。😍crab bisque $128呢款蟹肉濃湯非常有驚喜,蟹肉份量好多,湯頭濃郁富有濃厚海鮮甜味,加上生蠔Shoter,入口鮮味久久不散。😋mushroom soup $68蘑菇湯帶有黑松露香味,蘑菇顆粒很多,口感飽滿豐富。😁sauteed clams $148蜆肉肉質爽彈,蜆味濃郁,配上帶有微微酒

seafood platter $288

crab bisque $128

mushroom soup $68
蘑菇湯帶有黑松露香味,蘑菇顆粒很多,口感飽滿豐富。😁

sauteed clams $148
蜆肉肉質爽彈,蜆味濃郁,配上帶有微微酒味嘅saurce份外惹味。👍🏻

grilled pork rib meat $168
去骨起肉嘅豬肋肉啖啖肉,優質嘅西班牙黑毛豬熟度剛剛好,入口爽口富有彈性,加上燒汁味道香濃。伴碟嘅鮮菠蘿同番茜葉味道清新,配上黑毛豬肉食起左解膩作。👍🏻

cod fillet $188
鱈魚肉超鮮嫩,入口即溶,加上鮮檸檬汁,唔需要沾上其他醬汁都已經非常美味,配菜嘅茄子同非常有質素。😋

埋單每位約$500,性價比唔錯。👍🏻
2020-06-09
2020-06-10 211 瀏覽
CHEF STAGE de Eddy Chu - 靚景西餐廳由於疫情關係,已經少了很多外出晚飯的機會,很多想去的餐廳也在名單內,等待疫情好轉時試試,今日這間西餐廳是在朋友的社交平台發現,可以飽覽超正的夜景,今天特意去試試。海鮮拼盤海鮮拼盤有五種海鮮選擇,有香草汁配南非生蠔,酸酸甜甜又有超正海水味的生蠔;冬陰功汁配紐西蘭鮮蜆,大大隻鮮蜆啖啖肉;麵豉汁配帶子夠哂日本味;日式醬油鮑魚,爽口惹味;最後還有彈牙的鮮蝦。粒粒蝦多士配香草酸甜汁份量超多的蝦多士,細細件可以一口一件,爆多餡料的鮮蝦釀在多士脆炸,又脆又鮮,配上香草酸甜汁更特別。黑松露蘑菇湯濃濃的黑松露配上忌廉感十足的蘑菇湯,當中還有粒粒蘑菇在內,口感有層次。海鮮肉骨茶非常足料的肉骨茶,首先茶清味道濃,還有原隻鮑魚、鮮魚、鮮蝦和帶子,令肉骨茶更有鮮味。慢燒美國牛肉眼重量級的牛肉眼,厚度足足有一本書的厚度,而且絕不誇張,重量有380-450g,廚師推介是四成熟度,起初覺得有點生,但食落就剛剛好,一切開時肉汁溢出,牛肉油脂豐盈,肉質軟腍。黑毛豬扁意粉橄欖油香蒜炒香的扁意粉,夠晒鑊氣之餘又不會膩口,當中加入黑毛豬肉片,味道更豐富。

粒粒蝦多士配香草酸甜汁

黑毛豬扁意粉
2020-06-07 163 瀏覽
和女朋友食飯,當然要找個好地方吃個精美晚餐,位於尖沙咀亞士厘道17-19號19樓這間Chef Stage de Eddy Chu好像滿適合的呢。景觀開揚,可以飽覽尖沙咀一帶的夜景及維港對岸的醉人景色。粒粒蝦多士新鮮即炸金黃色的大蝦,顏色奪目之餘,飄來陣陣香氣,吃落爽脆彈牙鮮甜,點了秘製的青檸醬汁,令味道多了一種層次。米酒煮托托蜆新鮮托托蜆每隻均煮至開口,蜆肉豐厚飽滿,而且經過吐沙工序,咬落沒有沙粒,非常清甜。忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯平日吃西餐可能都會喝忌廉湯,但這款湯實在別出心裁,與眾不同,除了一般忌廉湯的口感味道外,還有香濃的泰式冬蔭功味道,最重要的是還有一大隻嫩滑新鮮鮑魚。海鮮肉骨茶還有這款肉骨茶,飲落頗有新加坡風味,大大隻鮑魚,帶子及龍躉魚片為清甜的肉骨茶錦上添花,獨特的肉骨茶香與海鮮的鮮甜味相輔相成,互相配合。燒西班牙走地春雞一般平日吃的燒春雞,雞肉會比較乾,但這碟不知廚師用了甚麼魔法,雞肉既有豐富的肉汁,也能保持住鮮嫩的口感。黑毛豬扁意粉黑毛豬配扁意粉這個配搭非常創新,黑毛豬肉嫩滑多汁,扁意粉軟硬度適中。
景觀開揚,可以飽覽尖沙咀一帶的夜景及維港對岸的醉人景色。
粒粒蝦多士
米酒煮托托蜆
忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯

燒西班牙走地春雞
黑毛豬扁意粉
2020-06-05 1449 瀏覽
落地玻璃外是維多利亞港的景色,晚上的景色比早上更佳,在幻彩詠香江的時段還能看到對面大廈發出的綠光。美景和美食是下班後最能令人放鬆的二事,在這裏,我們點了兩個五道菜的套餐。首先上桌是乳酪鮮蝦芒果沙律,廚師很用心佈置沙律菜,把沙律菜放在杯邊,前方放上鮮艷的水果。沙律菜新鮮爽口,鮮蝦非常爽脆,加上乳酪、芒果、車厘茄和粟米粒,爽、滑、酸、甜,是開胃又健康的前菜。品嚐沙律的酸甜時,同樣酸甜的檸檬柑桔梳打($38,買一送一)也到了。酸甜均勻,不會蓋過對方的味道。冷盤海鮮盤(+$288),有生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蜆各兩隻和四隻鮮蝦,配搭四款由廚師親自調製的醬汁。香草汁和冬蔭功汁同是我的最愛,爽甜鮮蝦和鮮蜆配微辣冬蔭功汁,更能帶出其海鮮的鮮味。而綠色的香草汁內包含檸檬汁,同時帶點微辣,配任何海鮮甚至意粉都極為適合。日本帶子本身已各自放在自己專屬的醬汁。而生蠔和醬油鮑魚本身已有其自己的味道,把它們切成一半,先吃其原味,再把另一半加入醬汁,回味無窮。吃過冷盤便開始嚐熱吃。黑松露蘑菇湯,黑松露香撲鼻,每一口都是菇茸和菇香。是日餐湯周打魚湯,味鮮而非常綿滑,內裏的兩隻鮮蝦加添爽脆口感。清酒蟹肉日本年糕,年糕

乳酪鮮蝦芒果沙律

首先上桌是乳酪鮮蝦芒果沙律廚師很用心佈置沙律菜,把沙律菜放在杯邊,前方放上鮮艷的水果。沙律菜新鮮爽口,鮮蝦非常爽脆,加上乳酪、芒果、車厘茄和粟米粒,爽、滑、酸、甜,是開胃又健康的前菜。

檸檬柑桔梳打

冷盤海鮮盤

清酒蟹肉日本年糕

清酒蟹肉日本年糕,年糕軟糯,年糕蘸點滑如忌廉的醬汁,口感更為軟滑。

鮮鱸魚柳配日本帶子

鮮鱸魚柳配日本帶子($498)份量極大而有水準。三大塊鱸魚柳,皮脆肉嫩,同時能鎖緊肉汁。中間置上極爽的厚肉帶子。旁邊的紫薯蓉比平時的薯蓉多了一份甜味,份量也更大。加上一顆西蘭花和蕃茄蓉,是平時西餐份量的兩倍。

美國牛肉眼

美國牛肉眼($578),份量極大的牛肉眼,兩人吃也足夠。五成熟的牛肉眼,牛肉味濃郁,輕輕一咬,肉汁散滿在口中,不用加紅酒汁已非常入味,旁邊一大碟的紅酒汁實在是錦上添花。再加上一個大紫薯球和西蘭花等配料,這是我們吃過份量最大的西餐。

雲呢拿蛋卷配芝士蛋糕

最後是甜品雲呢拿蛋卷配芝士蛋糕。最喜歡這個蛋卷,鬆軟的蛋糕夾着綿滑的忌廉,蘸一點士多啤梨醬也不會過甜。再來一口芝士蛋糕,總結是日完美的晚餐。

題外話/補充資料: 加一服務費
2020-06-01
檸檬柑桔梳打
鮮鱸魚柳配日本帶子
雲呢拿蛋卷配芝士蛋糕
2020-06-03 205 瀏覽
踏入老公生日月份,預備了一系列的活動,今晚就去了尖沙咀的西餐廳食了一個豐富的晚餐。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯冬陰功的輕微辣度及獨特的味道,再加上濃稠幼滑的忌廉湯配合一起,非堂有火花,而且配上新鮮及豐富的海鮮,簡直一絕。海鮮肉骨茶肉骨茶的藥材味不會太濃烈,味道較冬陰湯清,但配上海鮮別有一番風味。海鮮盤南非蠔味道清甜爽口,可配香草檸檬汁提升鮮味感;托托蜆鮮甜無沙,鮑魚帶點煙燻味配冬陰功醬,比較惹味;面豉醬帶子入口帶刺身狀,鮮甜無渣,海蝦新鮮彈牙。乳酪芒果三文魚沙律煙三文魚有魚油份甘香,配上爽脆蔬菜及香甜的芒果,清爽開胃。原版韓國鮮海膽紐西蘭蟶子白汁扁意粉兩大板海膽及意粉分開送上,一方面可以試都海膽的天然味道,亦可以拌入意粉內,跟意粉及忌廉汁合二為一,令醬汁鮮甜又creamy,意粉掛滿了海膽汁,每啖都很鮮。慢燒美國牛肉眼肉眼份量足二人分享,以明火燒至五成熟,肉質呈粉色,外焦內嫩,肉質嫩腍,保留了肉汁,還配上香甜紫薯及蔬菜。全程望住維景及幻彩詠香江,景觀開揚,服務體貼,用餐愉快。

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯

乳酪芒果三文魚沙律
煙三文魚有魚油份甘香,配上爽脆蔬菜及香甜的芒果,清爽開胃。

原版韓國鮮海膽紐西蘭蟶子白汁扁意粉

慢燒美國牛肉眼

全程望住維景及幻彩詠香江,景觀開揚,服務體貼,用餐愉快。

拍拖紀念日想搵一間睇到靚景既餐廳同女朋友慶祝見Chef Stage 依間餐廳可以望到海景就book 左枱試下佢上到餐廳環境暗暗地,幾好氣氛,而且個景觀真係唔錯,個夜景幾有feel,好岩兩個人慢慢坐低傾計食野野食方面撞岩晚市套餐做緊買一送一優惠結果我地就一人叫左一個雜扒餐食前菜係沙律同蟹肉芝士年榚仲有蒜蓉包同湯。沙律不過不失,蟹肉芝士年榚幾特別,蟹味幾重又幾好咬口,不過就得四舊。個湯係黑松露磨茹湯,味道唔錯,料好多,每一啖都飲到一粒粒既茹粒,而且黑松露味好重,值得一讚最後就係主菜雜扒,份量超級多!兩個人食一碟都應該夠食,味道就不過不失啦另外要講既係如果訂枱時有講明係生日飯或者慶祝節日等,餐廳會為你準備甜品同牌,而且質量都相當高女朋友當日收到十分之驚喜,餐廳十分之有心思,令我地有一個好好既回憶最後埋單兩人加埋860蚊 ,雖然價錢偏貴但有買一送一優惠已經平左好多,加上景觀、氣氛同食物質素都好,所以下次再有優惠時都可以去一試
拍拖紀念日想搵一間睇到靚景既餐廳同女朋友慶祝

紀念日
蒜蓉包
蟹肉芝士年榚
2020-05-31 282 瀏覽
朋友約我食飯搵左一間有水準又高嘅餐廳吃飯。食物有水準不在話,地點也很高在19樓可以望到海景很有情調啊!這裡餐牌有很多選擇有套餐也可單點的。油酥餅配紅咖喱蟹肉醬香濃嘅紅咖喱很惹味配上蟹肉口感好豐富,油酥餅非常鬆脆很好吃。海鮮肉骨茶賣相很精緻,足料海鮮很新鮮,鮑魚入晒味非常鮮嫩,帶子很厚身而肉骨茶味道很鮮。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯這款湯口感不一樣,很幼滑綿綿的感覺帶少許微辣很特別。香煎比目魚配蜆肉蘑菇汁比目魚鮮嫩肉質很幼滑,而蜆肉超大隻有驚喜,蜆肉鮮甜多汁唔會腥。西班牙黑毛豬肋條肉黑毛豬肋條很爽脆,肉味夠濃配以菠蘿一起吃更可另味道提升。
朋友約我食飯搵左一間有水準又高嘅餐廳吃飯。

這裡餐牌有很多選擇有套餐也可單點的。

油酥餅配紅咖喱蟹肉醬

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
這款湯口感不一樣,很幼滑綿綿的感覺帶少許微辣很特別。

香煎比目魚配蜆肉蘑菇汁

西班牙黑毛豬肋條肉
黑毛豬肋條很爽脆,肉味夠濃配以菠蘿一起吃更可另味道提升。
  • 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
  • 燒西班牙黑毛豬肋條肉
2020-05-29 1506 瀏覽
Not to be mixed up with the other restaraunt with similar name. chef stage is a completely different level of dinning experience!at first, a display of the prize and trohpies by mr eddy chu. a normal display, similar to many others, but i soon realized this is not just for show!to start off, seafood platter. where many other restaraunt thinks its enough to serve fresh ingredients (in many case slme even fail to do so) eddy brings seafood to a whole new level. The seafood is served with hand craf

to start off, seafood platter. where many other restaraunt thinks its enough to serve fresh ingredients (in many case slme even fail to do so) eddy brings seafood to a whole new level. The seafood is served with hand crafted sauces which apparently had been engineered to perfection. Something different about their lemon and herb sauce, it just goes so well with the boiled shrimp and oyster.. zesty, appetizing, refreshing. everything an appetizer should be! The tom yam sauces goes surprisingly well with the nz clams. a very odd sauce to serve, but a super good pairing. 🤤🤤

Truffle mushroom soup. definately didnt go easy on the truffles. Heavy truffle taste in a creamy mushroom broth. The mushrooms are also chopped but not grinded so theres an extra level of texture for your tastebuds

Escagots.. with edible pastry shells!! Yes, the escagots are served in pastry shells which you can devour without going through the trouble of picking them out of their shells and risk sauce flying everywhere. The perk? you can eat the whole thing, with all the garlic butter sauce intended whole. mmhmm

curry crab with naan bread, without the shell. am i dreaming? i thought i had to put hard work in if i wanted something good. apparently not when youre eating here. The generous portion of crab meat and tasty curry sauce wrapped in a sheet of chewy naan bread.. wha....

finally truffle rice cake to fill the belly, if not already full. an even heavier punch of truffle,so strong that even the inside of the cakes taste of truffles. cooked to soft boil, everything is so spot on!

Bravo eddy chu, youve truely expressed your talent on the stage.
2020-05-19
  • 黑松露蘑菇湯