餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

灣仔都係一個多選擇既區~ 今次見到呢隱密小店,  而且緊地鐵站. 算就腳,所以去下! 行樓梯既話,2層就見到啦! 個名好橋口 , 但係一開門, 裡面的確好靚. 裡面好多好特別既擺設 設計好特別~ 有種 老香港味道! 今次就試個聖誕menu~  見咁多, 另外嗌一個藥膳排骨湯,  暖暖的, 那個排骨夠淋~ 不過味道可以再入味d~ 聖誕餐 頭盤 小吃~ 呢個小吃比較特別 全部都係台式特色小吃! 黃色那個係 橙味冬瓜 不過食落口 小小酸  醒胃之後就係呢個鳳梨苦瓜湯, 苦瓜係台灣名物一種!呢個湯 先甜後甘  一開始係會飲到鳳梨既水果香甜味 之後就有苦瓜那種甘.時蔬既話 就選 月見過貓,  問jor 先知道 呢個係台灣其中一種野菜,  而佢呢個用沙爹炒.撈jor 個蛋之後, 咬既時候 好似蒜心咁爽, 但係裡面好“sai” 滑. 比較特別.主菜 就係 台灣烏龍茶燻雞  聞上去,那個 好似d 炭燒味, 上台  食落口 雞都算滑.味道比較特別  味道較為淡口之後就係呢個招牌滷肉飯  其實覺得可以   味道都係較為淡.但係我比較鍾意之後選jor 杯聖誕特飲!  蜂蜜紅茶  暖笠笠既紅茶 加上一個 聖誕

行樓梯既話,2層就見到啦!

個名好橋口 , 但係一開門, 裡面的確好靚.

裡面好多好特別既擺設 設計好特別~ 有種 老香港味道!
今次就試個聖誕menu~

主菜 就係 台灣烏龍茶燻雞

之後選jor 杯聖誕特飲!  蜂蜜紅茶  暖笠笠既紅茶 加上一個 聖誕老人棉花糖. 好應節, 而且那個紅茶味道 覺得好好飲, 唔會過分甜.

再食埋個甜品, 提拉米蘇~  呢個都好讚~ 覺得呢個係餐廳自己整既, 因為 唔會好似街買那種口感, 更加多層, 甜度適中.

其實呢間餐廳環境好一流, 柔和音樂, 同埋好有香港特色既裝潢同擺設. 感覺係港台風.  而且影相一流.
慶祝紀念
聖誕節
2018-12-12 181 瀏覽
行完利東街,決定係附近食埋晚飯上網搵到呢間餐廳,見裝修咁特別,一於就試下。樓上鋪門口較細,要行幾層樓梯,沿梯會有啲指示,內容係啲叫你行多幾步就到既說話,都幾得意有興趣可以留意下😉一入到去已經覺得好WARM好VINTAGE,好似去左人地屋企食家常飯咁。單嗌左幾樣餸同嚕肉飯,食物質素都幾高。三杯雞香濃得黎帶有少少甜味,送飯一流;蜆肉新鮮無沙調味剛剛好,必試!波蘿蝦香脆,嚕肉飯食落一啲都唔覺得油膩。坐好耐傾計都唔會有趕客FEEL😝4個人都係一人百幾蚊埋單,唔錯唔錯!
行完利東街,決定係附近食埋晚飯
上網搵到呢間餐廳,見裝修咁特別,一於就試下。
坐好耐傾計都唔會有趕客FEEL😝
4個人都係一人百幾蚊埋單,唔錯唔錯!

2018-12-11 206 瀏覽
今晚朋友帶我去咗灣仔道中滙大樓果間木十豆寸台式料理,好在樓下有個招牌,算容易搵到!這裡灯光調較得好有情調,配合懐舊的裝飾,例如古董留聲機,自動賣煙仔機,腳踏衣車等等,都好似五六十年代嘅場景,置身其中,真有時光倒流感覺!我地點咗個聖誕特餐前菜有橙汁冬瓜、梅漬蕃茄仔、養生秋葵,是個開胃小食!做得好精緻!餐湯是鳯梨苦瓜湯,清清地,唔覺苦,幾特別!時疏是台灣野菜,小魚山蘇,好爽口,加咗幾條咸魚仔炒野菜,好爽脆入味!主菜是黑豚豬架配洛神花醬,好嫩滑的肉質,鬆軟可囗!再來是麻醬拌麵,麵質煙靱有口感,配以麻醬,青瓜絲,味道好好!飯後甜品有朱古力旦糕,仲有一杯蜂蜜紅茶,有個棉花糖聖誕老人公仔好得意!埋單時同店員傾開,從依家至聖誔節期間,至到23/12,餐廳提供早鳥優惠,預早訂位聖誕特餐就有優惠價!

我地點咗個聖誕特餐

餐湯是鳯梨苦瓜湯,清清地,唔覺苦,幾特別!

主菜是黑豚豬架配洛神花醬,好嫩滑的肉質,鬆軟可囗!

2018-12-02
2018-12-11 4053 瀏覽
一直都很想來這間餐廳,因為復古風真的完全抗拒不了!朋友聽說預定聖誕套餐,在23號前食可以享有早鳥優惠價由原價299減價至249一個人,早吃便宜很多呢!所以我地就決定提早慶祝聖誕節🎄這間餐廳真的很美啊,周圍都是拍照好地方,影到手都軟了!聖誕餐的餐牌,非常豐富呢!不過提提大家需要預定先有得食❗️前菜已經很驚喜,小番茄超級濃郁的番茄味,應該是有特別處理過的,從來沒有吃過這樣好吃的番茄這裡的南瓜湯不是西式的那種,是用了濃郁的魚湯做底的南瓜湯。清淡得黎又很濃郁,非常複雜兩款蔬菜月見過貓和小魚山蘇都是野菜,一個是一條條的,一個是一片片的。由於唔知有咩分別,所以我地亂揀左一片片的小魚山蘇。這個菜感覺和叁菜好似,都是滑滑的,另外還加了小魚乾,幾特別餐飲方面選擇非常多!我要左山芋Latte,不太甜很好喝,還配了芋頭乾坐小吃呢朋友點了水果茶,意想不到的大壺味道像新鮮橙汁加了大量水果,正啊主菜我們叫了巴格斯黑豚豬架佐洛神花醬❣️豬排肉質很軟,可惜肉味不夠濃。不過配上酸酸甜甜既洛神花醬,都好開胃主食就要左麻醬拌麵麵條有韌勁,是我喜歡的類型!特製麻醬甜而不膩,好食另外我們還點了個冬季限定新品的藥膳排骨煲!這煲藥膳湯

這間餐廳真的很美啊,周圍都是拍照好地方,影到手都軟了!

聖誕餐的餐牌,非常豐富呢!不過提提大家需要預定先有得食❗️

朋友點了水果茶,意想不到的大壺
味道像新鮮橙汁加了大量水果,正啊

主菜我們叫了巴格斯黑豚豬架佐洛神花醬❣️

主食就要左麻醬拌麵
麵條有韌勁,是我喜歡的類型!特製麻醬甜而不膩,好食

另外我們還點了個冬季限定新品的藥膳排骨煲!這煲藥膳湯真的很好喝,我們成報都喝完了!而排骨都很淋很入味,推介!

聖誕餐的最後就是tiramisu千層蛋糕,cream很厚味道也不錯,但如果皮可以更薄就好了
2018-12-10 239 瀏覽
聖誕雖然未到,但一踏入12月,心情已經充滿holiday mood~ 好多餐廳已經有聖誕餐,但真係無諗過原來可以過一個60年代舊上海式聖誕 😲 唔洗搭時光機,預早喺1963木十豆寸訂檯就得啦~ 預早食仲有早鳥優惠添👏🏻👏🏻👏🏻 原價每位299,宜家$249。我地省左一舊水,加多個藥膳燉排骨 😋正講返聖誕大餐食左乜👇🏻前菜:橙汁冬瓜、梅漬蕃茄、養生秋葵,勁好食 😲 令味蕾充滿驚喜❣️ 我仲以為塊冬瓜係菠蘿😂鳳梨苦瓜雞湯。中式湯,好清熱,白苦瓜好腍又唔苦。南瓜洋蔥湯就好香滑,鐘意南瓜嘅人絕對唔可以錯過。時蔬食 月見過貓。初初都唔知係咩,問侍應,佢都好難解釋,但食過就知好食👍🏻 炒得好香口爽脆 😋有益健康藥膳燉排骨,冬季限定,一邊煲一邊食,暖笠笠🤗 好滋補主菜就食巴格斯黑豚豬架配落神花醬。主食要滷肉飯,又要拌麵。兩人share一齊食。滷肉飯好香好好食。滷肉同飯嘅份量比例剛剛好,仲有半隻滷水蛋添。麻將拌麵,有麻醬青瓜蕃茄等。麵好彈牙。甜品有Tiramisu 千層餅同巧克力千層餅,兩個人,一人一款口味,交換食,食晒兩款口味。😎隻碟好靚,好想食埋落肚。😂😂😂食飽飽,就要飲返杯,同朋友吹吹水。我要左杯

講返聖誕大餐食左乜👇🏻

鳳梨苦瓜雞湯。中式湯,好清熱,白苦瓜好腍又唔苦。
南瓜洋蔥湯就好香滑,鐘意南瓜嘅人絕對唔可以錯過。

藥膳燉排骨,冬季限定,一邊煲一邊食,暖笠笠🤗 好滋補

主菜就食巴格斯黑豚豬架配落神花醬。

主食要滷肉飯,又要拌麵。兩人share一齊食。

麻將拌麵,有麻醬青瓜蕃茄等。麵好彈牙。

食飽飽,就要飲返杯,同朋友吹吹水。
我要左杯聖誕特飲,係蜂蜜紅茶,配有一塊好靚仔嘅聖誕老人🎅🏻糖,用嚟泡落茶度。天氣凍,一杯又香又甜嘅蜂蜜紅茶令人暖到入心❤️

朋友就要左蘋果梳打,我都飲左幾啖。超好飲,一定要飲 ❣️❣️ 下晏嚟嘆返杯都好~

除左食物,個六十年代懷舊環境都好好食 😙 好有情調,感覺好好 ❤️❤️❤️ 🎅🏻🎄 Feeling full of love 💖
2018-12-09
慶祝紀念
聖誕節
  • 滷肉飯
  • 藥膳燉排骨
  • 蘋果梳打
2018-12-10 471 瀏覽
哈哈~ 同事話我知灣仔有間懷舊餐廳, 我拿拿聲打去BOOK枱同男朋友黎食,餐廳叫 1963木十豆寸, 原來已經推廣緊聖誕套餐啦~頭盤係三小碟, 好得!唯其是黃色果片冬瓜!!!真係極好味, 同埋食唔出係冬瓜!之後就上鳳梨苦瓜湯,其實有兩個湯比我地揀, 不過見近排熱氣, 飲苦瓜可以清熱!鳳梨苦瓜湯比較特別, 菠蘿中和左苦瓜既澀味,反而有點微酸呢~呢個菜叫 月見過貓, 其實唔知係咩菜啊, 見個名咁得意就試下啦~係台灣名菜, 幾好咬口的!主菜我地點左黑豚豬架, 配菜裝飾帶有聖誕氣氛;配合埋旁邊既洛神花醬汁勁勁勁好味呀!之後仲可以揀選滷肉飯或麻醬拌麵...台灣野梗係揀滷肉飯啦, 個汁調得好正喎, 真係帶有台灣味喎!食埋滷肉飯已經好飽, 但甜品又係好好味,呢個係Lady M版既tiramisu, 唔會濟或漲,而且甜度剛剛好; 如果送多件我都食得落, 哈~聖誕套餐原價為$299,早鳥優惠$249, 好在打黎BOOK咋, 呵 ^^y另外, 餐廳勁多打卡位, 由門口位就開始拍啦,同大家分享幾張懷舊風吧~
哈哈~ 同事話我知灣仔有間懷舊餐廳,
我拿拿聲打去BOOK枱同男朋友黎食,
餐廳叫 1963木十豆寸,
原來已經推廣緊聖誕套餐啦~
頭盤係三小碟, 好得!
唯其是黃色果片冬瓜!!!
真係極好味, 同埋食唔出係冬瓜!

鳳梨苦瓜湯
之後就上鳳梨苦瓜湯,
其實有兩個湯比我地揀, 不過見近排熱氣,
飲苦瓜可以清熱!
鳳梨苦瓜湯比較特別, 菠蘿中和左苦瓜既澀味,
反而有點微酸呢~

月見過貓
呢個菜叫 月見過貓,
其實唔知係咩菜啊, 見個名咁得意就試下啦~
係台灣名菜, 幾好咬口的!

巴格斯黑豚豬架佐洛神花醬
主菜我地點左黑豚豬架,
 配菜裝飾帶有聖誕氣氛;
配合埋旁邊既洛神花醬汁
勁勁勁好味呀!

滷肉飯
之後仲可以揀選滷肉飯或麻醬拌麵...
台灣野梗係揀滷肉飯啦,
個汁調得好正喎, 真係帶有台灣味喎!

塔吉特千層蛋糕  -  提拉米蘇
食埋滷肉飯已經好飽, 但甜品又係好好味,
呢個係Lady M版既tiramisu, 唔會濟或漲,
而且甜度剛剛好; 如果送多件我都食得落, 哈~

黑糖奶茶
聖誕套餐原價為$299,
早鳥優惠$249, 好在打黎BOOK咋, 呵 ^^y

另外, 餐廳勁多打卡位, 由門口位就開始拍啦,
同大家分享幾張懷舊風吧~

月見過貓
巴格斯黑豚豬架佐洛神花醬
塔吉特千層蛋糕  -  提拉米蘇
黑糖奶茶
2018-12-09 2319 瀏覽
今日同朋友去到灣仔一間好出名嘅台灣菜叫木十豆寸 喺Instagram成日見到人地打卡都覺得好靚 今日終於都試到呢度嘅裝修 好懷舊 好有品味 打卡真係一流我哋係book位嘅時候 已book咗佢哋嘅聖誕套餐 真係好彩有book定 如果唔係就冇得食而且23號前 每個人只係$249 聖誕套餐來講真係好抵首先就係個前菜 全部都酸酸地 好開胃之後到湯品 有鳳梨苦瓜湯 同埋南瓜湯選擇一開始仲以為係一啲西式嘅湯點知一飲就發現原來都係中式嘅老火湯全部都好足料 而苦瓜湯都唔會特別太苦而蔬菜方面我哋就叫咗月見過貓即係蒜蓉炒油麥菜 炒得好香但都唔會炒得太油主菜方面我哋就叫咗個烏龍茶燻雞聞到好香嘅茶燻味 而且唔會太乾 正啊然之後就叫咗個滷肉飯同埋麻醬拌麵啲啲滷肉肥瘦分明 而且油香令到成個飯更加惹味最後就到甜品 呢個蛋糕好特別係tiramisu 同埋千層蛋糕嘅混合體真係一次過滿足晒好多個願望而飲品方面我哋就叫咗一個黑糖奶茶 同埋聖誕特飲黑糖奶茶入面嘅黑糖啫喱真係好正唔會令到啲茶太甜但係都飲到黑糖嘅味道而聖誕特飯 係類似蜂蜜紅茶係一個咁凍嘅時候潤番個喉嚨真係冇得頂呢間真係一間好有氣氛情調而且嘢食都一流嘅餐廳 值得
今日同朋友去到灣仔一間好出名嘅台灣菜

係一個咁凍嘅時候潤番個喉嚨真係冇得頂

呢間真係一間好有氣氛情調而且嘢食都一流嘅餐廳 值得推介
3K
2018-12-08 4128 瀏覽
一楝舊宅,一間以六十年代為設計的台灣料理店,互相配合溶為一體,好有花様年華的感覺。內裡裝潢,運用了六十年代的鐵窗,花牆,裁縫車....,,自拍打咭真係一流。將近聖誕,推出了聖誕套餐,一場來到試一下菜式,合適的話,可作姊妹們聖誕聚餐的場地。前菜好有特色:冬瓜採用橙汁醃製過,清爽又清香。梅漬蕃茄酸甜開胃。秋葵夠養生,爽口。湯品是鳳梨苦瓜湯,鳯梨炒菜食得多,原來煲湯一樣掂。味道清甜潤喉,反而苦瓜苦甘味不太突出。秋冬飲用最好的湯水。時蔬㨂選了”月見過貓” , 過貓是台灣原住民料理中的常見菜。口感爽脆帶點黏。炒得亮麗,混入蛋後,更加嫰滑,好味!主食是烏龍茶薰雞。這個主食不得了太好食。先是嗅覺上,陣陣薰煙香氣好吸引。雞肉嫰滑,啖啖肉,無得輸!雞皮薄薄的沒有多餘脂肪。麻醬伴麵,賣相簡單,但口味足以滿足。靈魂在於麻醬,夠惹味不膩喉,麵條粗肥,煙煙韌韌,混入青瓜條增加爽度。甜品tiramisu千層蛋糕,甜度恰到好處。不錯。最後一杯蜜糖紅茶,熱呼呼的,茶味香濃。最搞鬼一塊聖誕伯伯造型的棉花糖伴茶、夠曬聖誕氣氛。整體水準真不錯,隨即訂了位預留聖誕餐,因為有早鳥優惠,原價$298/人,早鳥是$249/人,咁抵

前菜好有特色:
冬瓜採用橙汁醃製過,清爽又清香。
梅漬蕃茄酸甜開胃。
秋葵夠養生,爽口。

秋冬飲用最好的湯水。

甜品tiramisu千層蛋糕,甜度恰到好處。不錯。

整體水準真不錯,隨即訂了位預留聖誕餐,因為有早鳥優惠,原價$298/人,早鳥是$249/人,咁抵姊妹們一定開心。
2018-12-07
2018-12-07 320 瀏覽
聖誕大餐可不是西餐的專利提前慶祝更有每位249元的早鳥優惠聖誕套餐需提前預訂免得失望而回我們先點冬日限定的藥膳排骨鍋用爐火座熱呷一口藥膳湯全身溫暖排骨份量多肉質軟嫩滲出藥材味二人聖誕套餐是今晚的主角前菜拼盤有橙汁冬瓜梅漬蕃茄養生秋葵鳳梨苦瓜湯是典型的台灣料理鹹香中帶點微微的苦澀味是回憶裡台灣的老味道小魚山蘇用蒜頭炒香惹味香口台灣烏龍茶燻雞離遠已飄來煙燻香雞排皮脆肉嫩味道非常好滷肉飯有粒粒肥豬肉夠香口飯粒是珍珠米看得出用料一絲不苟甜品是提拉米蘇千層蛋糕最後一壺蜂蜜紅茶來完結醉人的今夜
聖誕大餐可不是西餐的專利
台灣烏龍茶燻雞
提拉米蘇
蜂蜜紅茶
2018-12-06 2769 瀏覽
朋友帶我去找一間充滿懐舊情調的台式料理,今天就去了這家木十豆寸晚膳!餐廳在莊士敦道和灣仔道交界那棵大樹附近!原來就正是餐廳名字那木十豆寸拼在一起就是個「樹」字!好有心思啊!由於朋友早就訂了座位,我們不用等候,服務員安排了我們坐在近窗位置,可以向下挑望樓下街景!這装飾很有懐舊feel,五六十年代的留聲機,自動賣煙仔機,舊時鐘做牆飾,最特別是有好幾張餐桌是用腳踏衣車改裝成!在那柔和燈光下進餐,情調浪漫!服務員禮貌地介紹了我們一客聖誕特餐,見內容很豐富,算是提早慶祝吧!這特餐菜式內容有些是二選一或三選一,有餐湯,前菜、蔬菜、主食,甜品和特飲,非常豐富!特別吸引我的有南瓜湯,香濃夠熱,台式炒野菜,名字叫樹子水蓮、很青爽,洛神花醬汁黑豚豬架肉嫰滑,醮洛神花醬汁又好好食!飯後甜點是提拉米蘇旦羔,非常軟滑可口!那兩杯特飲,一杯是百香果疏打,一杯是火龍果檸檬汁!清香可口,顏色艷麗,很有視覺效果!埋單時和服務員傾談得知,這個聖誕特餐要預早訂的,由今開始至23/12會有早鳥優惠,24、25兩天就是正價了,大家可以趁空安排一下!
那木十豆寸拼在一起就是個「樹」字!
好有心思啊!

特別吸引我的有南瓜湯,香濃夠熱,

2018-12-06
2018-12-04 184 瀏覽
今日約左朋友食台式餐廳1963木十豆寸的聖誕餐,系朋友安排預約的,佢諗住同我提前慶祝聖誕,仲要時光倒流,去到1963年的聖誕。昵個聖誕套餐系需要提前預訂,直到12月23日都有早鳥優惠,249一位。如果系12月24,12月25,就做返原價299一位了。所以想平食,就要好似我地咁早d訂了。餐廳有電梯直達,但我地行左佢正門的樓梯上去,唐樓的樓梯,專門布置了1963年的懷舊環境,跟在身後的外國人食客笑到咔咔聲,睇得出佢異常興奮....哈哈,佢都系同我地一樣,專門來懷舊的...前菜系橙汁冬瓜,梅漬番茄,養生秋葵,飯前食酸咪咪,十分開胃。鳳梨苦瓜湯,鳳梨的甜綜合了苦瓜的苦澀,變得好易入口,有一種回甘的感覺。提得一提的是這個小魚山蘇,山蘇系台灣的一種蔬菜,口感好特別,清脆爽口,加上小魚乾同炒,非常好吃。台灣烏龍茶燻雞,煙燻味略重,遮左烏龍茶的香,但肉質嫩滑,入味。滷肉飯,滷肉份量多,滷蛋入味。另外呢個系冬季限定的台式煲,超級入味的藥膳排骨吖,暖粒粒!甜品系提拉米蘇,外相幾好。食到最尾,職員過來祝我們聖誕快樂,送左個聖誕黑糖特飲比我地,食法系將聖誕老子綿花糖放入黑糖特飲里,之後就變成下圖聖誕老人圖案!

如果系12月24,12月25,就做返原價299一位了。
所以想平食,就要好似我地咁早d訂了。

滷肉飯,滷肉份量多,滷蛋入味。

另外呢個系冬季限定的台式煲,超級入味的藥膳排骨吖,暖粒粒!

甜品系提拉米蘇,外相幾好。

2018-12-02
午餐
  • 滷肉飯
  • 小魚花生炒山蘇
  • 排骨煲
2018-12-03 233 瀏覽
約左表妹灣仔食Lunch,她帶我來了一間台灣小店,好耐未試過放下急速既節奏,慢慢享受美味午餐,兩個女孩子靜靜傾偈相當舒服,真係要分享俾大家。清爽養生台式清燉牛肉麵$65加左杞子既牛肉麵賣相真的好養生喔,湯味較清,牛肉牛筋也很入味,咬落去好軟,麵條似手打麵,彈牙有咬口。香酥炸雞腿配台式滷肉飯$68炸雞腿外皮乾脆,內裡肉汁豐富,滷肉飯肉嫩,令我胃口大開。黑糖奶茶加$15雖然黑糖但不算太甜,香滑濃郁。水果茶一壺加$28香橙加雪梨茶帶小小酸及甜,熱飲比較滋潤喉嚨,玻璃瓶保溫程度也不錯,飲了一半還是暖的,秋冬佳品。

清爽養生台式清燉牛肉麵$65

香酥炸雞腿配台式滷肉飯$68
炸雞腿外皮乾脆,內裡肉汁豐富,滷肉飯肉嫩,令我胃口大開。

黑糖奶茶加$15
雖然黑糖但不算太甜,香滑濃郁。

水果茶一壺加$28
  • 脆皮雞腿飯
  • 養生清燉牛肉麵
2018-11-25 455 瀏覽
同另外幾個朋友,去完利東街影下聖誕燈飾之後,肚仔有啲餓,係時候去醫吓肚啦,朋友話想食台式嘢喎,就揀咗呢間台式食店。上去嘅時候要行兩層樓梯。估唔到店舖都幾特別,充滿懷舊色彩嘅舊擺設。懷舊嘅燈飾,裝潢。好似返咗去六七十年代,店舖1963應該就是這樣命名。先嚟過牛蒡紅棗枸杞茶,養生系列,大大壺茶,味道適中,唔係太甜,飲到最尾,我也食內裡啲紅棗枸杞。台式滷味拼盤,包括豬耳,蛋,蘿蔔,豆干,海帶,雞翼,味道中規中矩,正常嘢。再嚟滿漢紅燒牛肉麵,個面質地爽滑,湯底不太鹹,啲牛肉係用另一個器皿盛載,牛肉嫩滑,牛筋彈牙。宮保皮蛋牛,有啲失望,朋友叫嘅時候以為有好多皮蛋,但上菜大打折扣,得嗰一兩片皮蛋。 整道菜味道有啲怪,失色咗。鳳梨蝦球,夾嘅時候有啲呢hea, 蝦同菠蘿會分離,如果用牙籤篤實佢哋會好啲囉。食落都幾開胃。烏龍茶香燻雞,個皮幾鬆脆, 雞肉嫩滑,正。整體不過不失啦。

上去嘅時候要行兩層樓梯。
估唔到店舖都幾特別,充滿懷舊色彩嘅舊擺設。

牛蒡紅棗枸杞茶

台式滷味拼盤

滿漢紅燒牛肉麵

再嚟滿漢紅燒牛肉麵
宮保皮蛋牛

宮保皮蛋牛
鳳梨蝦球

烏龍茶香燻雞
,個皮幾鬆脆, 雞肉嫩滑,正。

整體不過不失啦。
2018-11-17
10 分鐘 (堂食)
牛蒡紅棗枸杞茶
滿漢紅燒牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵
2018-11-20 293 瀏覽
如題,呢度嘅環境好好,好有特色而且我喜歡佢啲座位距離唔太近,所以幾好!不過環境好還環境好,食物質素先係最緊要我今日去今lunch,因為lunch menu 價錢較為合理,其實就係 a-la-carte 咁囉,叫一個飯或麵,之後你想加野飲就加錢而dinner 就係 dinner set ,一個餐。Lunch 大概 $60-$80 不等我叫左雞脾肉配魯肉飯,鹽水雞飯,藥膳排骨飯雞脾肉唔juicy 唔滑,而且無味,佢只係靠個醬同埋面頭嘅七味粉調味鹽水雞可以接受但完全無特別反而藥膳湯底有驚喜,夠藥膳味,有少少台灣感覺
如題,呢度嘅環境好好,好有特色
而且我喜歡佢啲座位距離唔太近,所以幾好!

不過環境好還環境好,食物質素先係最緊要

而dinner 就係 dinner set ,一個餐。

Lunch 大概 $60-$80 不等

我叫左雞脾肉配魯肉飯,鹽水雞飯,藥膳排骨飯

鹽水雞可以接受但完全無特別

反而藥膳湯底有驚喜,夠藥膳味,有少少台灣感覺
2018-11-20
2018-11-20 363 瀏覽
剛去完會展展覽,就上網search下邊度有好野食,見到有間叫1963木十豆寸,名字咁特別ge地點有點難找,同朋友係樓下轉左幾個圈先搵岩門口,像私房菜一樣要上樓上。叫了一碟鹹蛋白玉苦瓜($70),我本身不太好苦瓜,但味道意外地好食,配上鹹蛋黃味,感覺一流滷肉飯($30)細細碗都足夠了,份最其實剛剛好,滷肉肥瘦均有,配上半隻蛋。滷味併盤($75),滷水汁不太出,這個有點失望清湯牛肉面($70)有牛根,牛展,口感豐富,湯底不太鹹順帶一提,依度所有碗碟都好有特式

鹹蛋白肉苦瓜

滷味併盤($75),滷水汁不太出,這個有點失望
滷水併盤

清湯牛肉面($70)有牛根,牛展,口感豐富,湯底不太鹹

牛肉面

順帶一提,依度所有碗碟都好有特式
鹹蛋白肉苦瓜
牛肉面