餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

2019-05-19 497 瀏覽
有日午餐黎到呢到食 裝修都好懷舊叫左茶漬飯燻雞雞有木燻味 都好滑 妒有特式 味道都好好茶漬飯配茶 有d茶葉味 好似茶味既湯飯咁周圍環境好有氣氛 靜靜地傾下計都幾好不過價錢唔算好平 包埋飲品更好 但灣仔區都ok啦
有日午餐黎到呢到食
裝修都好懷舊
叫左茶漬飯燻雞
雞有木燻味 都好滑 妒有特式 味道都好好
茶漬飯配茶 有d茶葉味 好似茶味既湯飯咁
周圍環境好有氣氛 靜靜地傾下計都幾好
不過價錢唔算好平 包埋飲品更好 但灣仔區都ok啦
2019-05-17 400 瀏覽
對台式食品總是情有獨鍾的我,這一間餐廳已經深深入了我的腦海,這一間台式餐廳雖然是我第一次去,但我覺得已經是我在香港吃過最好吃的台式滷肉飯。置身在灣仔區的唐樓,舊式的牆紙,陳舊的擺設,褪色嘅窗框裝修的風格入到去卻便置身於復古香港特色,這一夜陪著友人,吃着我最喜歡的滷肉飯,台式排骨湯,清湯牛肉麵,真的不得不讚這一碗牛肉麵味道真的十分濃郁,如果十分是滿分我一定會給十二分,文青的擺設讓我想起花樣年華真的可惜這一次我並沒穿上像梁朝偉的戲服只是簡單的t shirt 精緻的裝修好吃的食物就是吸引
這一間台式餐廳雖然是我第一次去,
但我覺得已經是我在香港吃過最好吃的台式滷肉飯。
置身在灣仔區的唐樓,舊式的牆紙,陳舊的擺設,褪色嘅窗框
裝修的風格入到去卻便置身於復古香港特色,
這一夜陪著友人,
吃着我最喜歡的滷肉飯,台式排骨湯,清湯牛肉麵,

文青的擺設讓我想起花樣年華
真的可惜這一次我並沒穿上像梁朝偉的戲服
只是簡單的t shirt

精緻的裝修好吃的食物就是吸引
  • 滷肉飯
2019-05-16 583 瀏覽
同同事食lunch揀左呢間環境好vintage 好靚😍我揀左脆皮雞腿飯 同事就揀左古早味排骨飯兩個餐好快黎到我嘅脆皮雞腿飯 個皮真係好脆 肉質整岩岩好雞配左個柚子醬 感覺好fresh 個餐跟左個魯肉飯 食到好似少少藥材味 味道不錯至於我同事嘅古早味排骨飯 我食左一件煮得好林 同魯肉飯個味道一樣有機會想試下晚飯 見到佢個menu好有台灣小菜風味感覺
同同事食lunch揀左呢間

古早味排骨飯
脆皮雞腿飯
2019-04-12
午餐
叫咗兩個套餐,食咗兩個餸已經忍唔住上嚟寫comment,d質素同服務簡直係目前試過嘅劣食頭五名。不過自己又衰,嗌嘢唔睇仔細,套餐入面有個三杯雞,自己又叫咗個三杯雞,我完全認衰之餘,仲食咗1.5份,剩返個半份實在真係食唔到,d雪味同汁實在太過難頂。有幾種情況可以上嚟試吓:-你真係餓到想死,隔離d餐館又同時執晒,咁就可以上嚟試吓。-你想試吓超班嘅服務同九流嘅食物-極度鍾意食滷肉飯,但係又唔想平平地食,一定要食埋檯同凳,講真,滷肉汁尚可,不過飯偏硬。-鍾意玩捕匿匿,要order果陣可以同d waiter玩吓尋人。難怪台菜喺香港做唔起,實在太多d無良人設伏,

有幾種情況可以上嚟試吓:
-你真係餓到想死,隔離d餐館又同時執晒,咁就可以上嚟試吓。
-你想試吓超班嘅服務同九流嘅食物

難怪台菜喺香港做唔起,實在太多d無良人設伏,

2019-05-09
  • 裝修
在網上見到介紹,被它的復古味道吸引,在一個星期五的中午終於來到這間復古台式餐廳了~ 餐廳位於灣仔一棟色彩繽紛的唐樓上,無想過鬧市中竟然有這樣一個像秘密花園的地方。餐廳位於二樓,那天在大廈樓梯口見到餐廳招牌,就直入上了樓梯,走了兩層,忘記了還可選擇搭電梯。從大廈門口開始已感受到雅緻的懷舊味道踏進餐廳......懷舊的昏黃色調,復古擺設,恬靜的氛圍,像進入了時光隧道,回到那個年代。有點與外隔絕的感覺,令人暫時逃離現實一刻。懷舊的佈置,帶點文青味那天和朋友點了滷肉飯套餐及古早味滷排骨飯。飯餐包括滷肉飯,自選主食及臺式小食一款。滷肉飯套餐很豐富,有豬耳、雞翼、蛋、蘿蔔、豆干和海帶。味道也不錯。相比之下,古早味滷排骨飯比較失色,這天排骨的味道有點酸,也向店員反映了。(左)滷肉飯套餐 及 (右)古早味滷排骨飯餐具也是濃厚的懷舊風,令餐廳主題更突出及一致午餐加$20+可配飲品。我們點了玫瑰拿鐵和粉紅岩鹽焦糖拿鐵。玫瑰拿鐵的賣相與味道也不錯。如果玫瑰花味濃些更好。至於粉紅岩鹽焦糖拿鐵,朋友覺得欠缺了即磨咖啡的味道。玫瑰拿鐵粉紅岩鹽焦糖拿鐵如有機會都想再來試它的其他台式小食。想和朋友找個地方傾計rela

從大廈門口開始已感受到雅緻的懷舊味道

懷舊的佈置,帶點文青味

(左)滷肉飯套餐 及 (右)古早味滷排骨飯
餐具也是濃厚的懷舊風,令餐廳主題更突出及一致

玫瑰拿鐵

粉紅岩鹽焦糖拿鐵

如有機會都想再來試它的其他台式小食。想和朋友找個地方傾計relax一下,這裡也是個不錯的選擇,尤其推介給喜歡懷舊事物和打卡拍照的朋友。

餐廳內的復古擺設

午飯人潮散去後,餐廳的一角

後記: 那天到了門口,門推不進,按了木門上的白色大門鐘,也沒有人回應,呆等了一會才發現是要"拉"門而入的

《1963 木十豆寸》位於大廈入口的餐廳標誌
2019-04-26
烏龍茶香燻雞 $75燻鴨就成日食到,燻雞肉就好少見⭐️茶味勁香能夠完全入味🤤肉質依然嫩滑,配合清新嘅青瓜絲,令人有煥然一新嘅感覺🌿台式滷水併盤 $75八角既香味四溢,包圍住每一舊食物💖所以唔中意花椒八角既朋友要留意喇📌櫻花蝦炒飯 $80落左超多櫻花蝦🦐足料又濃郁🤩而且好大碟,兩個人叫三碟結果食唔晒🙈🙈
烏龍茶香燻雞 $75

台式滷水併盤 $75

櫻花蝦炒飯 $80
2019-04-19
5 分鐘 (堂食)
2019-04-20 679 瀏覽
呢間台灣菜地點係隱蔽,裝修特別偏向懷舊復古風,每對筷子都有不同四字詞,連舖名都別樹一格,未食前嘅印象都唔錯。滷肉飯食得台灣菜點可以唔叫滷肉飯呢,$30食到呢個入味滷肉飯性價比唔錯,美中不足係冇用到珍珠米。樹子水蓮好特別嘅蔬菜,外表似雜草但食落有好爽口好嫩,一D都唔老喎,必試必食。燻雞好濃嘅煙熏味,雞肉唔煙燻後變乾,但會有少少酸味。酒蒸蛤仔蜆肉好鮮甜呀!連唔飲酒嘅女朋友都覺得好好食連湯都想飲埋,必叫必食。

燻雞
好濃嘅煙熏味,雞肉唔煙燻後變乾,但會有少少酸味。

燻雞
2019-04-17 448 瀏覽
俾Openrice吸引咗我嚟要行樓梯上2樓, 或者行入幢住宅先有得搭𨋢復古風裝修, 感覺似7,80年代嘅香港食晚飯, Dinner set 200蚊起跳, 第1次嚟所以散嗌試試水溫先嗌咗3樣嘢, 但係食到心情太差, 淨係影咗碗牛肉麵1. 魯肉飯飯係生嘅, 放到嘴邊、未擺入口已經feel到係硬嘅, 即時同侍應講, 可以cancel咗佢2. 客家小炒嗌之前問清楚係咩嚟, 侍應話係五花肉豆乾炒魷魚, 聽到有魷魚咁啱我同朋友都想食, 二話不說就order咗一份講明有魷魚, 點知嚟到唔見有魷魚, 侍應話廚房「忘記咗落(魷魚)」, 主動幫我地cancel3. 淨低碗牛肉麵, 味道一般, 冇乜特別, 但份量好細, 因為頭兩樣野都cancel咗, 碗麵盛惠$70加一另外唔知係咪行復古風, 問佢拎咗兩隻碗, 兩隻都係崩口嘅港島好多好正嘅台灣野, 唔會再嚟呢度
俾Openrice吸引咗我嚟
要行樓梯上2樓, 或者行入幢住宅先有得搭𨋢

復古風裝修, 感覺似7,80年代嘅香港

嗌咗3樣嘢, 但係食到心情太差, 淨係影咗碗牛肉麵

1. 魯肉飯

2. 客家小炒

另外唔知係咪行復古風, 問佢拎咗兩隻碗, 兩隻都係崩口嘅

港島好多好正嘅台灣野, 唔會再嚟呢度
牛肉麵
5 分鐘 (堂食)
2019-04-11 388 瀏覽
好耐無食台菜,上openrice搵下又見有一間復古文青路線既餐廳,要去試試質素點。係樓上鋪所以要爬樓梯裝修就一絕喇唔知入面係點呢我等我等...其實個set都唔平前菜先黎,番茄係唔錯仲細心咁去咗衣,木耳都夠爽脆,美中不足係個味菜好咸苦瓜排骨湯:用料十足,湯底好甜個酥炸豆腐都香脆可口,外皮仲帶點咸蛋既味道宮保皮蛋牛既牛肉好滑唔鞋,可惜係皮蛋和洋蔥絲有怪味全餐既亮點係魯肉飯,個飯粒粒分明,帶筋皮既肉燥巴係飯面,好邪惡啊唔係講笑味道唔錯既但分量有d細個麻醬面不過不定,似係普通面加甜醬港底麻醬。呢餐埋單近300但質素不見特別出色,應該唔會再食。而且員工態度散漫,再者上菜速度好慢,請店家好好注意。

係樓上鋪所以要爬樓梯

裝修就一絕喇唔知入面係點呢

我等我等...

其實個set都唔平

苦瓜排骨湯:用料十足,湯底好甜

個酥炸豆腐都香脆可口,外皮仲帶點咸蛋既味道

宮保皮蛋牛既牛肉好滑唔鞋,可惜係皮蛋和洋蔥絲有怪味

味道唔錯既但分量有d細

個麻醬面不過不定,似係普通面加甜醬港底麻醬。

2019-03-27 324 瀏覽
灣仔Lunch食咩好系列.呢間台灣菜既餐廳一直bookmark左好耐,今日就約個同樣係附近返工既朋友去試下. 中午好旺場,如果無book台,就要睇下條隊有幾長,入面都幾大,有兩人台,卡位同圓台. 裝潢行懷舊風. .有麵有飯,選擇都有不少.叫左新竹炒米粉,有點似撈米粉,米粉上面鋪左一層滿滿既蔬菜,仲有幾粒蝦仁添,份量好足. 仲有前菜送.飲品另加..$70 唔使加一,環境坐得幾舒服.值得再試其他😊吃個滿足的午餐,再展開下午的工作吧😉
灣仔Lunch食咩好系列
有麵有飯,選擇都有不少

$70 唔使加一,環境坐得幾舒服
值得再試其他😊吃個滿足的午餐,再展開下午的工作吧😉
2019-03-26
2019-03-23 296 瀏覽
位於一幢唐樓內的台灣菜, 內裏氣氛好像回到70年代, 舊式牆紙襯託黃燈膽 玩播放著一些懷舊音樂, 自己像做了花樣年華的主角。食的都是簡單儀式菜, 沒有太大驚喜, 也有些台灣特定來的蔬菜, 昨晚點了過貓, 幾喜歡。鹹蛋炒白苦瓜也是我喜愛的之一。 不妨試試。
鹹蛋炒白苦瓜也是我喜愛的之一。 不妨試試。
2019-03-23 198 瀏覽
今天灣仔上班,所以下班便在附近找餐廳吃。上網看見這間台式餐廳,裝修別樹一幟,所以便專程走過來一試。餐廳位於樓上鋪,走進餐廳,發現裝修幾古色古香,像是走進台灣的民宿餐廳一樣,心情格外興奮。餐廳坐落也ok,不會太擠迫,但是餐廳沒有想像中的清靜,談天時也要提高音量才聽得到呢。我和女友叫了個滷水拼盤牛肉麵和菜吃。餐廳上菜的速度也算快,但味道真的好一般,它的滷水一點也不入味,,反而有些像水一般的淡。反而牛肉面就還可以,面和湯是分開上的,我覺得挺細心。但是它的湯有少少酸,不太符合我的口味。到最後最好吃的反而是他的菜,菜上面打了一隻蛋,撈勻吃起來很香滑的。整體而言餐廳氣氛和裝修是一是不錯的,但是食物水準就很一般,如果是喜歡吃台灣菜的朋友,也可來一試的。
2019-03-19 186 瀏覽
Wanchai lunch 真係好多野揀!台灣菜代表少不了呢間唔bk食唔到嘅1963😏😏 餐廳係非常之文青style. 酷似台灣d小餐館咁有特色,所以有時間嚟打下卡係幾正的(^^) 今日都係嗌左滷水拼盤配滷肉飯😋😋 水準keep到的,滷肉比較瘦,冇咁油膩,味道偏咸多過甜的,但撈飯係正嘅:-D 而拼盤嘅豬耳好爽口!蘿蔔十分入味,又冇渣的。另外d海帶都好有咬口😘😘😘雞翅第一次食,都幾有滷水味,時間煮得夠!

2019-03-17 249 瀏覽
出開會展睇展覽,完左因為灣仔一區都遍貴所以打算行遠D先食,行行下就見到依間Cafe個招牌同個名好特別,吸引左上去睇下。原本打算都不抱期望,多數係咁貴地段又靚既Cafe都係又貴又唔好食,不過一睇餐牌又發現好平WO..Lunch Set有埋野飲唔洗一百蚊,所以決定試試。台灣野黎講味道算係一般,唔係特別正宗既台灣野,但如果當佢港式菜咁食會覺得好味既 XD而且有環境搭救,估唔到人流都幾旺,坐左個半鐘多DD, 側邊幾台都已經換左2-3次人....後來叫多左杯咖啡,玫瑰咖啡就真係ma ma day...首先服務唔知係味都係學生定Part time?上錯左野飲, 之後問佢又唔多知果杯係咩黎....自己上左咩比客都唔知....之後終於黎arm左, 但杯咖啡杯邊既鹽太咸,比例唔係咁得,所謂既玫瑰就係杯面果幾片花瓣...完全無玫瑰味呢...總結黎講,依間Cafe可以黎食Lunch食野,但要飲咖啡就.....都係搵第二間好啦 XP
出開會展睇展覽,
完左因為灣仔一區都遍貴所以打算行遠D先食,
行行下就見到依間Cafe個招牌同個名好特別,
吸引左上去睇下。

原本打算都不抱期望,
多數係咁貴地段又靚既Cafe都係又貴又唔好食,
不過一睇餐牌又發現好平WO..
Lunch Set有埋野飲唔洗一百蚊,
所以決定試試。

台灣野黎講味道算係一般,
唔係特別正宗既台灣野,
但如果當佢港式菜咁食會覺得好味既 XD
而且有環境搭救,
估唔到人流都幾旺,
坐左個半鐘多DD, 側邊幾台都已經換左2-3次人....

後來叫多左杯咖啡,
玫瑰咖啡就真係ma ma day...
首先服務唔知係味都係學生定Part time?
上錯左野飲, 之後問佢又唔多知果杯係咩黎....
自己上左咩比客都唔知....
之後終於黎arm左, 但杯咖啡杯邊既鹽太咸,
比例唔係咁得,
所謂既玫瑰就係杯面果幾片花瓣...
完全無玫瑰味呢...

總結黎講,
依間Cafe可以黎食Lunch食野,
但要飲咖啡就.....都係搵第二間好啦 XP
台式飯菜
玫瑰咖啡
2019-03-07
10 分鐘 (堂食)
台式飯菜
2019-03-07 185 瀏覽
早前同朋友到灣仔食台灣菜! 餐廳設於唐二樓, 要行樓梯的! 沿樓梯有打氣字句, 好窩心 (行上可增進食慾, 行落可幫助消化)! 裝修走懷舊風, 裝潢擺設別具一格, 古雅風情! 連餐具也別出心裁, 每對筷子也刻有不同字句! 餐廳主打台式食品, 另設有套餐! 套餐我哋點選麻醬麵, 滷肉飯, 豬手, 鳳梨蝦…等等! 食物唔算好出色, 中規中矩, 下次有機會再試其他! 裝潢氣氛勝過一切 (打卡影相一流, 但當日人太多我就無影喇)! 註: 店名是謎面, 猜一個字! ............樹
早前同朋友到灣仔食台灣菜!
註: 店名是謎面, 猜一個字! .........