當初會留意這間店是因為店名的關係,拆開來的木十豆寸~不知大家有沒有看出是什麼字來?其實就是一個「樹」字喔!看到店名上的那棵大樹應該也不難猜吧?!位於灣仔的 1963 木十豆寸 是在唐樓的2樓。上了樓梯,推開兩道厚重的木門後就迎來一片復古感的環境感覺每一處都有自己的小故事,像是舊式飛髮舖的燈箱 ... 印花牆紙更添一份味道兩邊的走廊都可以去到用餐的位置~順帶一說,午餐只有60分鐘的用餐時間我們被安排在右邊的用餐區,那裡有一個放滿活字印刷字粒的櫃子就連雪櫃、相機等,每一個擺設都在透露著歷史久遠另外每一張桌子、椅子,還有燈的樣式也是不一樣~舊式的味道十分濃厚而且也發現到店內的古董~留聲機還真是比較少見了看起來餐廳每一個位置都是一個不錯的打卡位呢!午市餐點的選擇從麵類到飯類也有,都是一些傳統的台灣菜。飲品反倒不算很特別,我自己則是對這裡養生系列的茶較有興趣牛蒡紅棗枸杞茶 ($30) - 味道一點都不寡淡,喝起來有點清甜主食的話,我點的是 - 台南南部擔仔麵搭滷味拼盤 ($65)其實單是擔仔麵的餸都滿豐富~有彈牙的蝦、入味的肉燥麵條亦很有咬口,配上濃郁的湯底別有一番風味滷味拼盤包括了豬耳、雞翼、
位於灣仔的 1963 木十豆寸 是在唐樓的2樓。
上了樓梯,推開兩道厚重的木門後就迎來一片復古感的環境
我們被安排在右邊的用餐區,那裡有一個放滿活字印刷字粒的櫃子
就連雪櫃、相機等,每一個擺設都在透露著歷史久遠
而且也發現到店內的古董~留聲機還真是比較少見了
看起來餐廳每一個位置都是一個不錯的打卡位呢!
午市餐點的選擇從麵類到飯類也有,都是一些傳統的台灣菜。
飲品反倒不算很特別,我自己則是對這裡養生系列的茶較有興趣
牛蒡紅棗枸杞茶
其實單是擔仔麵的餸都滿豐富~有彈牙的蝦、入味的肉燥
麵條亦很有咬口,配上濃郁的湯底別有一番風味
滷味拼盤包括了豬耳、雞翼、蛋、蘿蔔、豆干和海帶,全部都非常入味
不過蘿蔔的話有太老,豬耳也較為稔身。我自己的話喜歡吃那滷水蛋,味道濃厚
台南南部擔仔麵搭滷味拼盤
朋友點的則是 - 台式醉雞麵線 ($78)
醉雞雖然都入味,但那酒味卻是淡了一些。而且說是"麵線",明明是米粉啊?!
吃起來透心涼,不過都是偏淡了些就是囉
台式醉雞麵線
臨走時看了一下另外一邊的用餐區,同樣是印花牆紙~整個環境真的充滿了懷舊感
特別是其中一面牆上的舊信箱。說是餐廳,感覺更像一間小型的歷史博物館,對嗎?
2021-03-07
$111.5 (午餐)
牛蒡紅棗枸杞茶
台南南部擔仔麵搭滷味拼盤
2021-04-29 811 瀏覽
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳Walk-in 通常都冇位 所以lunch time時候建議大家都book位先😋除咗環境靚 食物質素都OK每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋.🎈滷肉飯套餐 ($65)雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯評分: 7/10.🎈台式三杯雞飯 ($70)呢個應該係三個入面最惹味😋😋雖然偏淡 但調味調得幾好不過相對來講雞肉就比較鞋🥲除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到評分: 7/10.🎈古早味滷排骨飯 ($70)呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲比較值得一讚嘅係佢滷肉飯味道都唔錯相比起其他兩個套餐 排骨飯跟嘅滷肉飯係一粒粒滷肉 都非常之入味評分: 7/10.🎈總括而言呢間餐廳環境的確唔錯 係行復古風嘅💁🏻‍♀️雖然調味普遍做得幾好 不過肉質就撐傘差少少喺灣仔區來講算係性價比唔錯嘅一間台灣餐廳🤣評分: 7/10
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍
每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳
除咗環境靚 食物質素都OK
每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋

滷肉飯套餐

🎈滷肉飯套餐 ($65)
雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍
呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯
👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁
👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味
👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯
台式三杯雞飯

🎈台式三杯雞飯 ($70)
呢個應該係三個入面最惹味😋😋
雖然偏淡 但調味調得幾好
不過相對來講雞肉就比較鞋🥲
除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋
蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到
古早味滷排骨飯

🎈古早味滷排骨飯 ($70)
呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲

• 三杯雞
  • 滷肉飯
  • 台式三杯雞
2021-02-16 2870 瀏覽
平時食牛肉麵、滷肉飯食得多,今次依間身處唐樓既台灣野可以食到啲比較正宗、傳統嘅菜式。店主話自己嘅台灣菜偏向台南嘅口味,同香港平時識到嘅會有分別,因為香港食到嘅台灣菜通常都會經過改良去迎合香港人口味,店主想像原始嘅味道還原,所以餐廳用嘅醬料、米酒主要係由台灣直接入口。-1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)雞肉食落幾嫩滑,三杯雞嘅醬汁偏重味,有啲人會接受唔到嫌太鹹,我諗正宗台式應該係呢個味道,我個人可以接受,不過三杯雞唔太食到酒香味。滷肉份量足夠,夠撈成碗飯,肥瘦算均衡,入口溶化。整體唔係好驚人不過可以食到平時台灣菜小食既菜。-2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)雞肉份量多,食落嫩滑,有肉汁,煙燻味重有小小茶香,雞皮食落唔油膩但香口,雞出色。茶漬飯無咁出色,覺得烏龍茶茶味偏淡,如果重啲會更好。-🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。-🌟可惜係當日食唔到台灣地道既山菜好似水蓮菜,要睇個日來貨同季節。算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,

台式三杯雞飯

1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)
台式三杯雞飯

2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)
茶燻雞佐烏籠茶漬飯

🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)
黑糖奶茶

味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。
🌟

算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,但有無得坐到想坐既位就要睇好無彩,因為係系統派位,就算訂位都無得reserve邊個位。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 8.5/10
💰消費: $98 (服務費: 10%)
2021-02-06
茶燻雞佐烏籠茶漬飯
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
  • 台式三杯雞
「態度、服務極差,食物質素參差的受氣西面黃店」朋友book左晚上七時三十分,去到既時候,就安排左我地係角落位,咁我地見D位未full曬,就request下可唔可以坐窗邊位,因為真係好逼,同隔離檯相距唔夠15cm。於是我地就諗住問下可否調位問曬三個樓面,一個高高瘦瘦既樓面望一望我地,揮下手拒絕左,無理到我地,勁西;然後我地再搵個女樓面,態度勁西咁回應:有其他人book jor,D位係我地安排,無得調!我地就好聲好氣話:我地都有book,而且D位係你地安排,之後黎食既人唔會知佢哋坐邊,完全唔符合邏輯。之後我地就受住氣食完餐飯。
「態度、服務極差,食物質素參差的受氣西面黃店」

朋友book左晚上七時三十分,
去到既時候,就安排左我地係角落位,
同隔離檯相距唔夠15cm。

於是我地就諗住問下可否調位

然後我地再搵個女樓面,態度勁西咁回應:
有其他人book jor,D位係我地安排,無得調!

之後我地就受住氣食完餐飯。

黑糖奶茶
滷肉飯
2021-07-14 0 瀏覽
呢間💛小店係我公司附近,不嬲間唔鐘都會幫襯,雖然感覺佢哋好似易左幾次手,食物冇乜新意,但服務及食物質素唔太consistent, 但勝在餐廳環境有d特式,傾吓食飯都唔錯,可惜最近上星期去,發覺服務態度差左好多,話要我哋一小時內食完,臨尾聲不停咁叫我哋快d埋單,之後仲直接出單,不停咁趕我哋走(但其實認真地入面大把吉位)😥其實真心想支持💛小店,但如果服務咁樣,真係有d趕客,就算💛都咁話,😔希望可以有所改善,如果唔係真係可惜

2021-06-27 430 瀏覽
呢一間台灣餐廳已經黎過幾次,但第一次寫食評。以前過嚟都好鍾意呢一度嘅裝修,充滿住復古嘅味道,利用唔同嘅懷舊裝飾同擺設營造成個氣氛。另外,餐廳嘅空間感都非常之大,枱與枱之間嘅距離都好充足,唔會俾人感覺好逼夾今次嚟到,就係試一試佢哋嘅午餐套餐,咁我分別叫咗佢哋嘅茶燻雞烏龍茶漬飯($78)同養生清燉牛肉麵($65)。首先個茶漬飯係配咗烏龍茶,味道都好香濃,另外個雞都好入味,有好濃郁嘅茶香散發出嚟!而且啲雞都好滑如果你覺得啲雞唔夠入味都可以配合個芥末醬另外個牛肉麵都唔錯,份量都好足夠,牛肉都好柔嫩,湯底都有清香嘅牛肉味!
呢一間台灣餐廳已經黎過幾次,但第一次寫食評。

如果你覺得啲雞唔夠入味都可以配合個芥末醬
茶燻雞佐烏龍茶漬飯

養生清燉牛肉麵
茶燻雞佐烏龍茶漬飯
養生清燉牛肉麵
☼ 1963 TreeA Taiwanese gourmet restaurant in Wan Chai~The layout in this place was very aesthetic and photogenic, quite a dark and cosy vibe.🍽 Sesame paste noodles with meatball soup (NOT vegan!)💸 HKD 65😺 The dish itself wasn’t even vegetarian, which I found surprising as I found it on a vegan food account! (The broth and meatballs are made out of chicken).I cannot be certain that this is the only veganish dish there, as the whole menu was in Chinese :/The noodles were quite dry and there were c
☼ 1963 Tree
💸 HKD 65
Sesame paste noodles

The noodles were quite dry and there were certainly not enough cucumbers + fried shallots to help enhance the dish. We ended up asking for more sesame sauce (which was free of charge!!), which did help, but if you like more soupy or NOT dry noodles, this might not be for you.
Sesame paste noodles
I have never actually eaten noodles out, so this was not bad at ALL for me, especially as a huge sesame stan.
My non veg friend said that, although the soup was painfully salty on its own, it worked well when mixed with the noodles.
⭐️ Rating: 7/10

Waiting time: 10-15 mins
Overall rating: 7/10
Price: HKD 72 (6 service fee)
Overall pricing: $
Return: I probably won’t return, just because HK has so many noodle places that I want to try as many as I can! But I DO recommend

2021-06-21 125 瀏覽
見到比較多食評話好味,所以比較期待。幾個人去食,一人嗌一個麵/飯,再share 其他餸。首先,我自己係嗌咗個麻醬麵,賣相夠好,可惜金玉其外,d麵乾爭爭,又硬,我倒咗d餸汁落去先好咗少少。月見過貓係菜嚟,中間隻蛋撩勻之後,都唔知隻蛋作用係邊,好普通。佢個樣令人期待,可惜食落原來好普通,得個樣好睇,又無乜鑊氣。不過好彩叫了,因為d汁倒落啲麵度先食到d麵咋。三杯雞,呢碟幾好味,雞滑,辣椒有辣度幾正,d蒜頭大大粒都幾香幾好食。桂圓紅棗茶熱飲幾不錯,味道夠。除開一人130,食咗幾碟餸,又有飲品,唔算貴。

桂圓紅棗茶熱飲幾不錯,味道夠。
除開一人130,食咗幾碟餸,又有飲品,唔算貴。
有得打卡既良💛小店! 餐廳位於唐樓2樓, 有個特別既名, 1963 木十豆寸. 1963係唐樓建成既年份,而「木十豆寸」係「樹」既拆字🤣 內部環境同外在一樣有懷舊古早味, 好岩打卡! 人手唔夠 要比d耐性~📣打卡注意|淨係可以係用餐範圍附近影, 我去廁所經過個櫃想影張相都即刻被阻止, 叫我想影可以包場😂 所以比機會你黎多幾次坐唔同位再影. 好彩坐係信箱同復古燈附近 都影到d靚相🦁 食物 台南古早味, 冇咁貼近平時食開既味✅ 台式三杯雞 ($88) |鳳梨蝦球 ($55) 比較出色, 鳳梨加蝦幾清新➡️ 滷肉飯 ($30) | 醋溜高麗菜 ($65)|鳳梨蘇打 ($35)正常味道❎ 古早味滷排骨 ($75)個排骨好多人推薦 但食落好”鞋” 比較失望-🦁 1963 木十豆寸灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🦁 人均消費:$128 |推介:❣️❣️❣️/5

🦁 食物
台南古早味, 冇咁貼近平時食開既味
✅ 台式三杯雞 ($88) |鳳梨蝦球 ($55)
比較出色, 鳳梨加蝦幾清新
正常味道
❎ 古早味滷排骨 ($75)
個排骨好多人推薦 但食落好”鞋” 比較失望

🦁 1963 木十豆寸
灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓
🦁 人均消費:$128 |推介:❣️❣️❣️/5
  • 三杯雞
2021-06-13 335 瀏覽
是日老細未夠12點就叫我去食飯,好耐冇黎灣仔搵食,即刻開個地圖指點下迷津先😂由於時間尚早,一條友可以慢慢揀,最後竟然比我發現灣仔道有間唔錯嘅台灣菜😍鋪頭位於唐三樓,要行兩層先到,去到門口岩岩12點開門,已經人頭湧湧,入到去見到d裝修好特別,懷舊得黎d裝飾又幾靚,大家都不停打卡,不過疫情期間唔比過檯影相,有點可惜🥲午市主要都係飯麵類,本身想試鳳梨牛肉麵,但係又口痕想食辣野,所以最後就揀咗麻辣牛肉麵!另外仲加錢叫左杯烏梅汁😋😋麻辣牛肉麵 $70平時食譚仔我會食二小辣,相比之下呢個麻辣牛肉麵唔算太辣,值得讚嘅係個湯底同餐牌所講嘅一樣,唔會太鹹,飲多幾啖都唔會覺得口渴,仲好重牛肉味👍🏻牛肉大概有四舊,另外有兩舊牛筋,牛筋炆得超淋,差不多入口即溶!!麵條第一下食落有d似拉麵,幾煙韌,撈埋啲湯食幾夾🤤烏梅汁(冷) +$15開頭怕太辣,所以叫咗杯烏梅汁,酸酸地嘅感覺真係好啱夏天飲!唔知係因為啲店員太忙,定係因為我坐咗喺個死角位,開頭想叫嘢食嗰陣揚左幾次手都冇人理我,到埋單嗰陣我都費事再等喇,直接行左出門口位置叫佢收錢🙃🙂

麻辣牛肉麵 $70

烏梅汁(冷) +$15
開頭怕太辣,所以叫咗杯烏梅汁,酸酸地嘅感覺真係好啱夏天飲!

2021-06-12 235 瀏覽
朋友早咗成個星期先book到位,一行四人都滿心期待,因為想試呢間餐廳好耐。中午大概一點去到,都已經滿座。餐廳嘅裝修好有舊式風味,睇得出用咗唔小心思放滿擺設。自己點了古早味滷排骨飯,味道唔會偏鹹,但排骨入口較為乾身,份量亦都偏少。滷肉飯就不過不失,肥瘦適中,有啲家庭食嘅感覺。另外,嚐了些朋友點的脆皮雞腿飯,雞腿炸得酥脆,份量相對亦都較多,不錯。有點了養生牛肉麵的朋友話,藥材味濃,如果喜歡杞子既話可以一試。
餐廳嘅裝修好有舊式風味,睇得出用咗唔小心思放滿擺設。
2021-06-09 300 瀏覽
呢間餐廳裝修非常特別,充滿復古感,但周圍嘅家具擺設都有種家庭式嘅溫暖,個感覺就好似去咗啲家庭式嘅小店咁,我諗老闆係特登去搜羅一啲復古嘅物件,仲見到有絕晒版活字嘅櫃,10分鍾意午餐嘅話分別叫咗一個烏龍茶香熏雞泡湯飯,一個普通燒雞扒。個茶熏雞飯真係十級推薦,因為佢好有炭燒烤味,嗰種茶葉嘅香味應該真係要經過特別燒制先會咁出,個人覺得好好味。跟住再試吓朋友嗰個燒雞扒,雖然都好食,但對比之下就稍為遜色。食完之後店員仲拎咗啲砂糖桔請我哋食,我哋午餐時間差唔多坐到成2:30,見佢哋都好似要落場咁樣,但係佢哋完全冇催我哋走,服務非常好👍🏼

• 烏龍茶香燻雞
2021-06-06 254 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!📜” 1963 木十豆寸 (灣仔)📌 地址:灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🕐營業時間:12:00-15:30 &18:00-22:00📍分店地區: 灣仔📝評價💬📢 好有味道既台灣料理 好多打卡位 環境真係幾好💛午市價錢比較抵 👍🏻👍🏻夜晚真係要訂枱 吾係就真係有排等🥲三杯雞 好足料😋好香 所有野都大大舊🤣 第二張圖先係三杯雞呀 😍😍 牛肉超多!$98咁多 麵分量都好多🙈湯底好普通 冇咩味🤣 就滷肉飯細碗都係冇咩特別 呢度都係食環境為主🤩🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!
📜” 1963 木十豆寸 (灣仔)

📌 地址:灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓

📍分店地區: 灣仔

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
一開始覺得環境不錯 加上好評也挺多 就打算去嚐嚐 就打電話跟他們說要訂位 可是到了那裡 侍應姐姐卻說我們沒訂位是什麼回事 想著這事情常常發生 所以這事算了 沒關係 可是後來我不小心把玻璃壺的那個蓋子打碎了 我也是人生第一次 他們只是驚訝地看著我 沒說什麼你有沒有事啊 你還好嗎 這些話 其中一個員工反而只說了一句:「這要賠錢的欸,這也挺貴的」 不是應該先體諒一下顧客嗎?我當時也想著是不是要很貴 是不是那種1000多元的東西 我想錯了 那東西只有50元 我以後應該也不會再去那裡了吧 (說真的 牛肉有點硬 又不夠入味 + 對客人態度有待改善 + 其實也挺貴的)*純粹個人意見 謝謝

*純粹個人意見 謝謝
2021-05-30 427 瀏覽
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢失望嘅餐廳 絕對唔會再去5:00左右去 早d食 打算少d人順利唔洗等入去 隨便叫左個三杯雞 兩個飯 1個滷味拼盤三杯雞係有味道 但唔係好食 😶份量足夠 但沒有風味 有d似婆婆屋企煮嘅野 唔特別好味 只能話「有味」飯係正常飯 但唔會話有飯香 很一般的米😥飯面嘅雞肉係無乜特別嘅雞肉 如果係屋企自己煮嘅我會接受 但係餐廳就唔ok滷味拼盤就更壞無味道 不鹹不甜 不辣不酸唔知食緊乜🙄
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

兩個飯
1個滷味拼盤

三杯雞係有味道 但唔係好食 😶
份量足夠 但沒有風味
有d似婆婆屋企煮嘅野 唔特別好味 只能話「有味」

飯係正常飯 但唔會話有飯香 很一般的米😥

滷味拼盤就更壞