餐廳: 1963 木十豆寸
資訊:

午餐時間途徑灣仔,記起有一間台灣菜幾有名,雙腿自自然然就行去。店鋪位處西式舊樓,要走兩層先到。入到店鋪,彷彿回到過去,每樣裝飾擺設都充滿年代感。睇完午餐有乜食就點左脆皮雞腿飯,雞脆皮脆肉嫩,鹵肉飯肉份量都頗多,味道唔會過咸,以咁既價錢可以係咁有情調既地方食飯,的確賣少見少。

2024-02-13 795 瀏覽
同朋友約食團年飯,搵到呢間裝修懷舊的台式餐廳,於是提早預訂了。要留意嘅係,餐廳位置有少少隱蔽,如果直接喺大廈搭lift上去門口會是鎖實的,需要由大廈隔離的後樓梯行上去,樓梯仲貼住飯前運動有助腸道蠕動,非常幽默!到達餐廳,職員知道我地想打卡,立即幫我地安排大圓枱,餐廳內所有侍應服務態度都超級好👍🏻👍🏻食物都係正常水準,有種家常便飯的感覺,加上餐廳懷舊裝修,揀呢間食團年飯真係一流阿!以後都會多推薦朋友黎食。
同朋友約食團年飯,
搵到呢間裝修懷舊的台式餐廳,
於是提早預訂了。

要留意嘅係,餐廳位置有少少隱蔽,
如果直接喺大廈搭lift上去門口會是鎖實的,
需要由大廈隔離的後樓梯行上去,
樓梯仲貼住飯前運動有助腸道蠕動,
非常幽默!

到達餐廳,職員知道我地想打卡,
立即幫我地安排大圓枱,
餐廳內所有侍應服務態度都超級好👍🏻👍🏻

食物都係正常水準,
有種家常便飯的感覺,
加上餐廳懷舊裝修,
揀呢間食團年飯真係一流阿!
以後都會多推薦朋友黎食。
2024-02-02
2024-01-29 715 瀏覽
彭彭開嘅台式風味,今次我就與大家分享我喺這家店嘅吃貨歷險!首先,茶燻雞佐烏龍茶漬飯真係叫我驚喜,啲雞肉香嫩得滯,同茶味完美融和。烏龍茶泡飯清新得黎,食起嚟閒晒👍!再講下紅燒牛肉麵,牛肉腍滑得嚟還保持咗啲嚼勁,但個湯頭就我覺得犀利咗啲。啲白蘿蔔都舒服得滯,煮得啱晒入味。清炒過貓就真係新鮮事,雖然滑滑地但有啲油了啲,下回記得叫少油。至於飲品,我覺得鳳梨蘇打正中夏日解渴嘅點,啱晒夏天飲!拿鐵就普通啲,不過都算match埋個餐。總體黎講,食物都唔錯,值得一試㗎!適合同一班朋友嚟過個悠閒午後。🍍🥤🍵

今日同朋友去咗灣仔一間台式餐廳✨1963木十豆寸✨食lunch 😋我叫左一個set lunch茶燻雞佐烏龍茶漬飯😽配桂圓枸杞紅棗茶✨✨茶燻雞佐烏龍茶漬飯✨👉餐廳已經先將烏龍茶淋上飯並加上少量紫菜絲及蔥,而且飯就用左珍珠米,飯完全吸收左烏龍茶,每一啖都有濃濃嘅茶香。雞件則分碟上,表皮較硬唔脆口且肉質較韌,由於雞件經燻制處理,有獨特嘅茶燻嘅味道,呢種味道好少係其他餐廳食到,所以感覺新奇👍🏻🤩桂圓枸杞紅棗茶✨👉呢款飲品係屬於餐廳嘅養生系列,以一壺嘅形式上台,茶上台時茶已經很濃,顯示餐廳有預先焗過,另外,茶內放適量嘅龍眼、桂圓、紅棗及枸杞👍🏻呢壺茶還有值得一讚嘅地方係當我食左味道比較種嘅雞同飯,再飲一啖茶,我仍飲到有茶應該有嘅味道,呢壺焗得好夠喉同用料好足,飲完身體都暖啲☺️

✨茶燻雞佐烏龍茶漬飯✨

🤩桂圓枸杞紅棗茶✨

2023-12-17 771 瀏覽
走進灣仔的「1963 木十豆寸」,感受到這餐廳滿滿的台灣懷舊風。今次試嘅雞扒茶漬飯真係好得意又好味!雞扒外皮煎得啱啱好,脆口得黎又保持肉汁,啖啖肉咬落去彈牙得滯🤤。茶漬飯既香氣撲鼻,茶味恰到好處,撈埋啲飯一同食,真係一流!而家講下配菜,鹹蛋苦瓜夠晒驚喜!一向苦口嘅苦瓜搞到夠晒惹味,仲要咬落口感清爽,夏天正!餐湯定係暖笠笠,提到心頭暖,同埋多咗啲清新口感,啱哂喺豐富主餚後調劑下胃口😌。最後,嗰杯黑糖奶茶🧋呢,味道醇厚得嚟又唔過甜,麻麻哋正正好,飲完清清地結束咗呢個美好嘅午餐時光。總之,「1963 木十豆寸」的餐點真係令人有驚喜,下次還會再來,真心推介喇!

2023-12-16 622 瀏覽
疫情之前已經知道要過嚟打卡嘅餐廳,去到今時今日朋友邀請我先終於過到嚟然之後就睇住午餐Menu叫咗一個名字好吸引嘅:養生燉牛肉湯麵,佢上菜速度極快,冇諗過台灣餐廳都咁有效率。然後佢嘅手打面都幾有咬口,牛肉都好嫩,牛筋嗰啲位置都唔錯,蘋果茶都冇特別加入其他調味劑,都係好原汁原味!

養生牛肉燉湯麵
養生牛肉燉湯麵
2023-12-09 442 瀏覽
The restaurant is in an old building. Find a staircase entrance and go up to the first floor. The air-conditioning in the restaurant is not enough so it is not recommended to visit when the weather is hot. The restaurant environment is full of nostalgic decorations, putting you in the 1963s.Rice with miced pork comes with half an egg and tastes average. Oonlong tea smoked chicken doesn't taste like oolong and is a bit salty. The meat quality is fair. Beer braised duck looks amazing. The food is

Beer braised duck looks amazing. The food is hot and smells good . The portion is large and the taste is not bad.

Fruit tea has different fruits and a strong taste.

2023-06-06
2023-12-08 361 瀏覽
=====散發著懷舊氣息的小餐館=====***樟茶鴨***醃過一夜的鴨以茶葉和樟樹葉作煙熏,鴨子再經蒸熟並炸至皮酥肉嫩,茶薰味道清香撲鼻,只是鴨肉可能因為這樣製作後有點老了***湯品***二人份量的湯似是家庭式製作,不算太鹹,但除此以外沒甚麼值得一提的***滷肉飯***與一般台式滷肉飯一樣,夾雜肥瘦的滷肉本來加上飯是挺香口的,可惜飯太腍身,不太符合我的口味==============================
=====散發著懷舊氣息的小餐館=====
***樟茶鴨***
***湯品***
***滷肉飯***
2023-03-22
2023-10-24 780 瀏覽
疫情後仲喺度嘅餐廳唔算多,能夠捱過疫情嘅餐廳當中一定有佢生存之道。哩間餐廳係其中之一。台灣嘅懷舊裝修一直吸引唔少打卡客。不過以前每次嚟都一定要預早幾日book 位,今次walk-in 都有位,但要搭枱。茶薰雞佐烏龍茶漬飯本人對薰嘅嘢特別喜愛,好鍾意果陣薰煙嘅味道。哩個飯嘅茶薰味好濃,好有茶味,亦好有薰味。雞嘅份量好大,一樣好入味,同時雞肉嫩滑。粉紅含鹽焦糖咖啡本身對哩度咖啡冇期望,因為呢度主打亦都唔係咖啡。可能因為冇期望,最後覺得哩杯咖啡挺好飲,係台式咖啡嘅味道,好香好濃。我去時係9月,但已經有貌似萬聖節主題嘅拉花😂

茶薰雞佐烏龍茶漬飯

粉紅含鹽焦糖咖啡

2023-09-11 1212 瀏覽
是日嚟到灣仔搵食,經朋友介紹去左一間好復古風嘅台灣菜到食。因為避開左飯市,約莫6點左右到,啲人未收工,所以去到即有位入,食食吓就越嚟越多人。佢門口係唐樓入口,行過未必好覺眼,我都差啲行過籠😂行動不便者要留意番,因為佢係唐樓嚟,所以要行兩層上去,冇電梯。行到樓梯間會有標示,標示寫嘅嘢仲非常幽默。因為係唐樓入邊,所以外邊行上嚟都會覺得少少殘舊,行兩層上到餐廳門口。入到去就會覺得好復古,保留咗好多舊物。為左一野試哂所有嘢,我點咗一set晚餐,揀嚟揀去選擇咗十。先講講前菜,包含養生牛蒡、百香青木瓜同橙汁冬瓜。佢嘅橙汁冬瓜同出邊唔同,佢係薄片狀,出邊食過條狀,好清爽,岩夏天食,好醒胃。而養生牛蒡係咸菜果類,酸酸鹹鹹,但我覺得擺喺兩個甜酸嘅涼菜中間有啲怪,可能因為我麻麻地又鹹又甜。而百香青木瓜,佢係將青木瓜切絲,再去撈百香果醬,相對最甜係呢個,我覺得呢個最特別,出邊都少見。然後講下碗湯,青木瓜燉排骨,飲得出係老火湯嚟,唔係味精溝水,因為我本身唔係好食豬,一飲就有豬騷味,所以我飲得出係濃濃豬骨煲出嚟,撇除我唔食豬呢樣嘢,碗湯係好飲嘅。當然因為老火湯嘅緣故,面頭一定油啲,女仔撇下先飲。再嚟講講主菜,台

入到去就會覺得好復古,保留咗好多舊物。

為左一野試哂所有嘢,我點咗一set晚餐,揀嚟揀去選擇咗十。

前菜

青木瓜燉排骨

再嚟講講主菜,台式醉雞,食落真心有啲失望,因我作為主菜以為有好大驚喜,點知佢應該用左好多花雕酒去醃,所以太搶味同苦,再嚟雞件唔夠滑,有啲嚡口,當然好失敗又未至於,但出邊食過好食過佢嘅。
台式醉雞

反而食配菜鹹蛋白玉苦瓜,我就俾佢驚喜到,啲鹹蛋炒到起哂沙,控制得好好,同埋苦瓜一啲都唔苦,係甘味,呢個配菜好食過主菜。
鹹蛋白玉苦瓜

而主食因為我唔多食豬肉,揀左雞肉飯,覺得佢有蔥油香既,但都係果句啲雞嚡口加埋成個飯係好乾身,如果濕啲會好啲。
雞肉飯

最後去到杯飲品,揀左蘋果綠茶,係有真蘋果嘅,不過不失。
蘋果綠茶

整體嚟講,無論服務、餐廳環境同食物都係不過不失,可能成日去台灣嘅關係,所以覺得以台灣菜嚟講冇咩驚喜位,如果中意復古風可以嚟試吓嘅。

2023-08-30
鹹蛋白玉苦瓜
2023-08-11 1507 瀏覽
棟樓1963年建成,木十豆寸結合埋一齊就係「樹」🌲係具有懷舊色彩嘅台灣菜餐廳味道正常,但裝修好有特色,係懷舊風,店內有唔同嘅懷舊傢俬同道具,菲林相機、舊雜誌等,好適合打卡📷🔻茶燻雞佐烏龍茶漬飯 💰78 +10%燻雞帶著陣陣烏龍茶香,雞皮仲好脆,雞肉嫩滑多汁,仲好大塊,搭配烏龍茶泡飯,茶香突出,陪襯得茶燻雞一啲都唔油膩,在夏天吃非常清爽☺️👅味道:7/10💡性價:7.5/10📌環境:7.5/10

🔻茶燻雞佐烏龍茶漬飯 💰78 +10%

👅味道:7/10
💡性價:7.5/10
📌環境:7.5/10
  • 烏龍茶香燻雞
2023-06-14 1968 瀏覽
星期日的午餐,跟朋友選擇了懷舊風的台菜cafe。一入去看到大大小小的懷舊佈置,好有年代感。坐低分別叫咗茶燻雞佐烏龍茶漬飯、古早味滷排骨飯。茶燻雞佐烏龍茶漬飯未上枱都已經聞到濃烈的茶燻味,但上枱後雞肉質素卻未能延續這份驚喜,可能雞肉的茶燻味過濃,所以不太嚐到smokey以外的味道,有點失落。茶漬飯略嫌單調,味道一般。古早味滷排骨飯通常主打台菜的餐廳都會有呢道菜,而滷排骨多數見就咁以滷水方式處理,又或者先將排骨炸起再滷。而呢間的滷排骨,並非係我食過覺得好好味的一間。可能個人口味的關係,我不太喜歡偏甜的滷水,而且排骨分量雖然不少,但排骨略嫌切得太薄太幼身,所以食落不太有「肉感」,建議可切番厚少少,食客會有多點滿足感。

茶燻雞佐烏龍茶漬飯

古早味滷排骨飯
2023-03-19
上次介紹過嘅呢一間台式餐廳,我中意到成日去食😂。今次係夜晚嚟食,依然係懷舊嘅的擺設同舒服嘅餐廳環境,不過夜晚昏黃嘅的燈光令呢度更有家嘅感覺☺️。坐係斑駁嘅窗花隔離,好似真係同朋友食緊家常飯咁🥰!🌕 烏籠茶香燻雞香味濃郁,雞肉入口又滑嫩多汁,肉質一啲都唔柴。佢份量比想像中大,兩個女仔食都差啲食唔晒👍🏻🌕 櫻花蝦炒飯呢個炒飯好香口,米粒分明又夾埋櫻花蝦同鮮甜爽脆嘅原隻蝦肉,口感非常豐富,令人一啖啖咁食唔停口👍🏻🌗絲瓜蛤蜊絲瓜煮林左但依然保持小小爽脆,蛤蜊都算新鮮。唔知係米改良左,佢今次呢個湯係濃湯,不過我都係中意之前嚟食嘅鮮甜清湯多啲👌🏻🌕 樹子水漣面頭嘅樹子酸酸甜甜咁,而水漣配蒜茸炒到口感爽滑,整體味道非常清新好食👍🏻📍 1963 木十豆寸灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🧧人均消費$190@hea4_food

🌕 烏籠茶香燻雞

灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓
🧧人均消費$190

@hea4_food
2023-05-24 1106 瀏覽
🖼 小編同朋友睇完Affordable Art Fair,就一齊去食埋晚飯,揀咗間成日好想去試嘅台灣菜樓上餐廳。為免浪費,我哋叫咗一個dinner set再加一碟小菜~ 🤗🍽 台式滷味拼盤 😋😋😋😋😋好在只係加咗一碟小菜,因為真係好大碟,份量係三人份!滷味拼盤包括:雞翼、豆干、雞蛋、豬皮、蘿蔔 & 木耳絲,所有配菜都好入味!尤其係蘿蔔,滷水入晒蘿蔔芯,煮得非常腍!豬皮又係煮得好腍,好柔軟!依個可以話去到必叫!👏🏻🍽 木 - 前菜 & 湯 (青木瓜燉排骨) 😋😋😋😋前菜有三款:牛蒡絲、青木瓜絲和蘿蔔片,青木瓜絲同蘿蔔片嘅醃漬好似,酸酸甜甜有啲似芬達味 😆 個湯真材實料,飲得出係老火湯,青木瓜煲得好腍,排骨一咬好易骨肉分離,湯有濃郁嘅肉味,更有木瓜嘅清甜 👍🏻🍽 木 - 主菜 (宮保皮蛋牛) 😋😋😋😋😋牛柳好嫩滑,皮蛋切成細粒,配宮保嘅煮法好夾!唔會好辣,偏向惹味!配飯食係一流!👍🏻🍽 木 - 配菜 (老皮嫩肉) 😋😋😋😋原來係將玉子豆腐炸都表皮巢皮,加上少少醬油嘅鹹味同蔥香,整體已經好好味!☺️🍽 木 - 主食 (滷肉飯) 😋😋😋😋😋初頭見到滷肉色水唔係好深,會覺得淡味啲 😲 但原來滷肉味

🍽 台式滷味拼盤 😋😋😋😋😋

🍽 木 - 前菜 & 湯 (青木瓜燉排骨) 😋😋😋😋

🍽 木 - 主菜 (宮保皮蛋牛) 😋😋😋😋😋

🍽 木 - 配菜 (老皮嫩肉) 😋😋😋😋

🍽 木 - 主食 (滷肉飯) 😋😋😋😋😋
初頭見到滷肉色水唔係好深,會覺得淡味啲 😲 但原來滷肉味係相當濃厚,豬肉都係好嫩,加上半隻滷蛋,同醃蘿蔔,好送飯!

午餐 💵💵💵 約港幣$150/人

💁🏻‍♀️ Dinner set仲包一杯飲品,小編冇試到,交咗畀個朋友飲,所以冇影到相 🤪 依間餐廳喺舊唐樓行樓梯上兩層,裝修好復古,晚市提供嘅台灣菜好有小炒小菜嘅特色,好適合同屋企人嚟聚餐。晏晝佢哋都有lunch set,價格唔會好貴。好推介大家去一試!👍🏻

最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
2023-05-19
2023-05-18 1086 瀏覽
📍1963 木十豆寸灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🫖🐔烏龍茶香燻雞 $88🪰🍛蒼蠅頭炒飯 $88🥒🍲青木瓜排骨湯$80🥭🥤百香果蘇打 $35今日同女朋友喺港島諗緊食咩既時候,搭叮叮經過附近,即刻落車去睇下有冇位🤣呢間台灣餐廳食既菜式同平時既唔同,每一次食都覺得好正😍今次都唔例外🤤之前試過薑母鴨🦆,今次食茶燻雞🫖🐔都唔錯😋每一啖都食到好香既茶葉味,食完之後仲徘徊喺口腔入面🤤真心正👍👍上次試蒼蠅頭炒米粉都覺得唔錯,原來炒飯仲正😋😋小小辣,好惹味😍食完啲咁濃味既野,飲個青木瓜排骨湯滋潤番好舒服🥰湯好清甜❤飲埋個湯好滿足🥰野飲就正常發揮🤣但三道菜都好出色,而且性價比高,價錢平得黎仲好大份😆真心推介❤#bunnytummy_港島#bunnytummy_灣仔#bunnytummy_台灣菜#1963treee#香港foodie #食好西 #香港美食 #hkfoodblogger#hkfoodie #hkig #香港好去處 #拍拖好去處
📍1963 木十豆寸
灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓