2020-07-09 4182 瀏覽
在灣仔返工,令人最傷腦筋的一定是Lunch吃飯的時間,因為灣仔上班人士比較多,每次吃lunch的是一間必定大排長龍,幸好找到這家位於灣仔的樓上店,而且在OpenRice可以預先訂座,今天跟同事一起來吃吃。午飯餐牌選擇也有很多,跟同事各人點了一款醉雞冷麵,整個套餐都是以冷呈現眼前,醉雞味道未算太過濃郁,只有淡淡醉雞香,不過雞肉肉質不會過分鞋口,整體還算不錯而我自己點了一款排骨幼面,幼面咩都比我想像中有啲出入,湯底味道不算突出,幸好的是排骨做得不錯,配上台式豆瓣醬帶點鹹香,配上面來一起吃剛剛好!而且面上放滿台式魯肉,魯肉肥程度恰到好處,但味道個人覺得略為淡口,不像台灣吃的魯肉,這個有點小失望同事叫的三杯雞,以魯肉飯呈現眼前,三杯雞肉質頗鮮嫩,以三款菜式比較下個人比較喜愛三杯雞,配飯一流!剛剛亦有介紹到滷肉飯比想像中的台式味道有出入,而且飯今天做得比較濕潤,吃落過於林身,同事跟我都比較喜歡吃粒粒白飯,所以這麼飯比較遜色整體而言味道中規中矩,唯一小不足是午飯餐牌並不是套餐,如需加配飲品須另加錢。

午飯餐牌選擇也有很多,跟同事各人點了一款

2020-07-09
2020-05-18 1914 瀏覽
早前經過灣仔,見到佢個招牌,記得好似在openrice見過,於是再上openrice search這間舖,見佢裝修幾靚,復古風,於是搵日lunch試吓,預先在openrice book位,本身book 12:30 ,但佢打嚟話 1:00 有人 ,問我可否早一點,我話應該ok ,一點前交到枱,但奇怪原來得半小時也可以book到枱🤔anyway ,一個人無所謂,有得食就得,一入店,俾佢條走廊吸引,好懷舊,佢哋D設計好復古風,好靚,好似時光倒流一樣,播住台灣經典流行曲,個feel好正👍🏻咁啱安排了個正位俾我,對住窗,至啱影相📸️打卡👍🏻,由於一點要交枱關係,一坐就立即叫了個openrice最多人推介的紅燒牛肉麵,不過食物來得好慢,要成半小時先到😖期間見身邊好多枱也催D食物,有啲話十二點到,踏八仲未有嘢食,來了食物又未來湯🙈,這一點真的要改善🙈終於來了食物,但由於時間好趕也未能細味,不過也食得出牛肉入味,夠淋,份量足,好多牛筋,麵有D似上海粗麵,有咬口,湯底有D辣,但佢個碗崩咗好幾忽,有D危險,唔多美觀🙈,總結,這間餐廳也值得去,好適合打卡,食物味道也ok,不過唔建議午飯時間去,除非你有好長的午飯時間🙈
今天的午餐是透過OpenRice book位的,因為試過幾次都冇位,今次食2:00呢個時間,每一個角落都可以打卡!今日食三杯雞配滷肉飯,好好食呀!食完好滿足又幸福!我每次識到新朋友都帶佢哋黎食呢間㗎!環境好食物好坐得又舒服。
2020-10-11 25 瀏覽
這是一間非常ig-able的店。「1963木十豆寸」位於灣仔,喺大有商場斜對面轉角找換店旁的唐樓二樓。推門入去完全好似去咗第二個空間,充滿台灣古早氛圍,不論裝修同格局都好似時光倒流,有點似以前出差台南時的一家古舊cafe。至於點解個名咁奇特,其實將佢組合返就即係「樹」,指店外的一棵細葉榕。不過呢度並唔係cafe,而係食台灣菜,都係滷肉飯、牛肉麵之類,所以普遍都係幾十蚊有交易,只係好唔好食又係另一回事。台式三杯雞飯($70)分量唔少,三杯雞大約有十件,啖啖肉,唔算柴,味道濃郁,帶有一點酒香。初時以為配白飯,原來係滷肉飯,都算係咁,滷肉肥瘦各半,切成條狀,有咬口得來又有油脂香,醬汁滲透入飯粒當中,但唔會過鹹。不過要扣分嘅係,餸菜上枱時唔夠熱,只算係暖,總覺得佢只係將餸菜翻熱,而唔係即整。滷肉飯套餐($65)係有一碟滷味拼盤,包括豬耳、雞翼、蛋、海帶、蘿蔔、豆乾,只睇顏色已知滷味滷的時間唔夠,好淺色,食落同想像的一樣,甚至更差,因為真係冇味,要靠三杯雞啲汁增味,所以呢個絕對可以不試,同樣地,啲餸都係唔熱。飲品另加十幾至廿幾蚊,咖啡同冬瓜檸檬味道不過不失,還可以的。我好欣賞呢度環境,同埋杯碟都
這是一間非常ig-able的店。
我好欣賞呢度環境,同埋杯碟都好靚,但食氣氛之餘,食物質素更為重要,所以希望佢改善到,相信回頭客會更多。
2020-09-30 92 瀏覽
喺app度見到好多人話哩間好有特色好食,門面同裝修的確係。由兩層樓梯至兩度門,入到去坐底都有好復古嘅裝修,好有心思。雖然招牌菜應該係牛肉麵,但係對面個男人唔食麵,唯有叫咗佢想食嘅雞扒同埋兩碗飯,一碗$30。滷肉飯嘅香料味突出,唔會好油膩,調味適中。雞肉飯就冇乜特別,食唔出有乜特別調味。至於茶燻雞,一擺落枱非常之香,但係煮嘅時間應該要耐啲,佢好快就到咗...希望佢唔係叮出嚟啦😂⋯⋯肉質比較硬身,調味偏咸,但係個味道係特別嘅(如果佢做到嫩滑啲就好?)。

茶燻雞
2020-09-28
  • 魯肉飯
2020-09-25 240 瀏覽
係無限忙、又冇得去台灣旅行嘅疫症時間,腦海浮現附近一間出名嘅台灣食店咁又唔可以放低工作慢慢享用,咁就只好外賣啦咁今次食嘅係:滿漢牛肉麵,一次過滿足三個願望!又可以食到台灣野,又可以食到佢個清湯牛肉麵,又可以食到紅燒牛肉!佢嘅外賣有分開湯、麵、餸架,而且盡量用紙製品,好環保!呢個清湯冇味精架!個牛展好好味,麵超啱我心水,啱啱好!唔會因為外賣關係變差咗!呢個係紅燒牛肉好好味!啲牛腩牛筋好正!同埋我唔覺得佢辣
咁又唔可以放低工作慢慢享用,咁就只好外賣啦

咁今次食嘅係:滿漢牛肉麵,一次過滿足三個願望!
滿漢牛肉麵

佢嘅外賣有分開湯、麵、餸架,而且盡量用紙製品,好環保!

呢個係紅燒牛肉

好好味!啲牛腩牛筋好正!同埋我唔覺得佢辣
2020-09-12
20 分鐘 (外賣自取)
滿漢牛肉麵
2020-09-24 248 瀏覽
灣仔良心餐廳分享💛💛1963係大有廣場對面,係間樓上鋪,地下會見到個細細個白色招牌仔,跟住入去要行兩層樓梯。餐廳裝潢相當用心,有種古典氣質— 綠底白碎花牆紙,黑膠唱片機,雅致的木枱木凳,乾花擺設⋯⋯ 令我思疑了一下我係咪真係去左1963年的台灣。長頭髮侍應哥哥好體貼,介紹左餐廳的特色菜式,我地跟佢既建議叫左養生藥膳排骨湯,蒼蠅頭炒飯(蒜蓉、豆豉、蔥花等炒埋非常香口),鹹蛋白玉苦瓜,烏龍茶香燻雞🐥 全部都好好食😋
灣仔良心餐廳分享💛💛

2020-09-21 200 瀏覽
1963木十豆寸回到台灣既感覺💛因為疫情關係 買多左外賣 少左堂食有個外賣自取app好好用叫lingduck有啲餐廳仲有折扣 平左好多係岀門口前用電話apps落單apps會顯示餐廳收左單 處理中如果拎得先有通知信息真係好方便今次嗌左3個餐 total 只係$140 好抵食我推介擔仔麵套餐搭鹵味拼盤擔仔麵粗身爽口 做到掛湯 湯底夠清淡不油膩配左蝦仁 小棠菜 芽菜 整個感覺好清新鹵味拼盤又夠足料 特別欣賞蘿白 清甜入味豬耳份量好多🤤另外滷肉飯係我食過既好食之選肥瘦適中 啲肉又唔會太散 唔係肉碎醬油深色但又唔係重口味加上又配左鹵味拼盤 好抵食!🤤最後我就麻麻地台式三杯雞飯因為太油膩 味道單一另外配左個滷肉飯 成件事好食肉獸我之前都有食過堂食一上到去 有種去左台灣既感覺裝修古舊 有歷史既味道 好多好懷舊既擺系一入門口 有部yellow card 機總括依然 今次大推擔仔麵套餐搭鹵味拼盤呢排都多左懲罰佢 夠近夠方便無限最低消費可以外賣返去自私食🥰🥰 大推大推
1963木十豆寸

可以外賣返去自私食🥰🥰 大推大推
2020-08-02
  • 擔仔麵套餐搭鹵味拼盤
2020-09-20 135 瀏覽
餐廳放滿古舊陳設,有舊式電視櫃、收音機、舊式舊式吊燈、木窗花、乾花等,充滿懷舊味道,打卡好地方📸.【烏龍茶香燻雞🐔】HKD80雞肉嫩滑多汁,雞皮微脆唔少地方都食到。但要講到雞肉充斥住濃郁且獨特嘅燻香味🤩,就要黎試!.【酥炸肥腸🐷】HKD68開半嘅肥腸,能夠去除多餘嘅脂肪。肥腸同豆經油炸後落啲椒鹽🧂,香脆惹美。.【麻醬麵🍜】HKD45同預期中有落差嘅麻醬麵🍝,配料有青瓜絲🥒、炸蒜🧄,甜醬同麻醬。甜醬好搶味,相反麻醬應該落重手啲。.【魯肉飯🐷🍚】HKD30同平時食開無異,魯肉香淋,汁醬夠多,特色之處係多左重胡椒粉味
【烏龍茶香燻雞🐔】HKD80
【酥炸肥腸🐷】HKD68
【麻醬麵🍜】HKD45
【魯肉飯🐷🍚】HKD30

2020-09-06 357 瀏覽
This unique location is wonderful for such stylish and hip. There are some antiques hanging on walls and inside the restaurant, which gives diners better mood. The restaurant is very busy during lunch hours. The taste is OK, it has the presentation. However, the quatity of food did let me down. Just a touch overprice. Would go agian.
題外話/補充資料: I was seated further inside of the restaurant, when I called for water or take again look at the meau, nobody came for a long while. Understaffed during lunch.
2020-09-05 386 瀏覽
位於唐樓裏面,要行吓樓梯😮,可能因為係啲舊樓入邊,有一啲舊式樓梯引領你去到餐廳門口,再當你推門入到餐廳,會發覺身邊所有嘢真係好懷舊feel👍🏻。嚟呢度食個午餐,既然係老台灣做主題,咁梗係要食返傳統嘢,滷味🤭🔻滷肉飯套餐+烏梅汁🔻啲碗碗碟碟好靚呀,好似襯過咁,好有台南小店感覺👍🏻,未食已經加咗好多分🤣。滷肉飯超正,粒粒肥豬肉又夠淋🤤,滷味有雞蛋,蘿蔔,豆乾,海帶,雞翼同芽菜,滷得幾香👍🏻,而且唔咸,配埋滷肉飯食都唔覺得膩😍。烏梅汁酸酸甜甜都好味,真係台灣風味嘅烏梅汁,並唔係香港風味嘅酸梅湯😌,真係好正。環境幾特別,靜靜地幾舒服,短短一餐飯可以回味下去咗轉台灣旅行🧳,都係一件開心嘅事🥰

1️⃣⭐️麻醬麵⭐️$45 (9/10)同出邊嘅唔同,佢哋嘅麻醬麵仲加入左好似甜醬嘅醬,增添晒成個面嘅味道🥳中毒性極高,食咗第一啖之後就已經好想食晒成碗😍仲要幾大碗下,抵晒💕2️⃣⭐️烏龍茶香燻雞⭐️ $80 (8/10)好有驚喜🥰Pooh同朋友都好欣賞陣陣嘅煙熏味,真係唔係周圍食到😋雖然價錢略貴少少,但舊雞都好夠大😗3️⃣魯肉飯 $30 (7/10)飯同魯肉都好多,真係幾抵食🤤採用咗偏肥嘅肉做滷肉飯,但食落唔會感覺太油膩~4️⃣台式三杯雞 $88 (6.5/10)好大好多雞肉,絕對對得起個價錢🤣但反而少咗三杯雞應有嘅酒味,識落味道層次就少咗啲啦🥺5️⃣烏梅汁 $32 (8/10)鍾意酸野嘅朋友呢個啱晒🤤少少地酸味,啱晒一路食一路飲,開胃解膩必備👍🏻6️⃣ 洛神花梳打 $35 (7/10)嚟到嗰下已經覺得呢杯野好靚🌸飲落好清新,如果洛神花味多少少就好啦😗📌晚市真係好多人,要去嘅一定要記住訂位😗

1️⃣⭐️麻醬麵⭐️$45 (9/10)

2️⃣⭐️烏龍茶香燻雞⭐️ $80 (8/10)

3️⃣魯肉飯 $30 (7/10)

4️⃣台式三杯雞 $88 (6.5/10)

5️⃣烏梅汁 $32 (8/10)

6️⃣ 洛神花梳打 $35 (7/10)

📌晚市真係好多人,要去嘅一定要記住訂位😗

• 麻醬麵
  • 烏龍茶香燻雞
2020-08-15 562 瀏覽
一直都記唔到呢間餐廳個名🧐叫佢做木咩咩咩😂 今次去食先知原來 <<木十豆寸>> 係將「木壴寸」字拆開👉🏻代表餐廳外嘅大樹🌳 應該就係留聲機旁窗口望出去嗰棵🏡 上篇介紹嗰間黃店大玩武俠風格🎋 今次呢間就復古味濃📺 一推開古舊木門🚪彷彿回到1963年的台灣🇹🇼 【紅燒牛肉麵】 聽講佢個湯底選用上等牛腩加十幾種獨家香料炖煮77四十八小時而成🧐  飲啖湯試試虛實先🥄 個湯有少少辣辣地但多多油油地🥘  個人就麻麻地個湯底🙊  覺得上次食嘅麻醬麵岀色啲🤤  牛腩夠淋夠入味牛筋有咬口都不俗👌🏻  值得一讚係個麵質好煙韌😋  食到最後都唔會俾啲湯浸到淋晒🍜 💰$77 (連加一) 💛  1111 罷市 💛「撐出香港。台灣守衛」新春連結義賣市集,集結了五家台菜餐廳商品義賣,所有義賣所得回饋給需要的香港人 💛  夠薑媒體《夠薑 YELL CARD》第一二期義賣產品抽卡點 📍1963 木十豆寸 灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓
一直都記唔到呢間餐廳個名🧐叫佢做木咩咩咩😂

【紅燒牛肉麵】

紅燒牛肉麵

💰$77 (連加一)

💛  1111 罷市

📍1963 木十豆寸
灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓
2020-08-11
2020-08-12 345 瀏覽
又一間因為佢個名特別而吸引左我地去食既餐廳 我地一行二人午飯時間去 大家都叫左“台式滷味拼盤拼滷肉飯”呢個午餐set滷肉飯:頗高質 滷肉軟嫩帶有膠質 而肥瘦度亦恰到好處 醬油非常惹味 用黎送飯一流 正!滷味拼盤:同樣十分高質 好入味 而滷味既種類亦都幾多下 有豆干,蛋, 海帶, 豬耳,牛展等等 非常豐富 我仲聽講店主係台灣人 係正宗既台灣風味呀!環境方面 舒服好坐 裝修走懷舊風 入到去好似時光倒流幾十年咁 幾特別 睇得出店主既心思 打卡影相一流 另外溫馨提示 午膳時間比較多人 唔想等太耐的話 建議預早打去訂座
又一間因為佢個名特別而吸引左我地去食既餐廳

我仲聽講店主係台灣人 係正宗既台灣風味呀!

2020-08-10 347 瀏覽
呢間餐廳呢平時我已經好想食,但係之前上班想食晏晝啦,經常幾日前book都已經full左,今日專登搵一日星期日下午過嚟品嚐,之前已經book定位。餐廳嘅位置其實都算方便,但係就喺唐樓嘅2樓,普通人未必會即刻就發現到佢。行上兩層嘅樓梯嚟到餐廳門口,已經感受到佢王家衛式的味道,古舊嘅木門,手動式嘅相機,舊時嘅電話,被歲月洗禮復古味濃嘅燈飾,令人已經目不暇給,幻想自己係花樣年華嘅主角,喺呢度拍一齣懷舊嘅香港情懷電影其實都很不錯啊!好啦講咗咁耐,餐廳除咗裝修之外,梗係要講佢嘅食物啦,今日我就叫咗個紅燒牛肉麵,一個滷肉飯套餐,再加多碗青木瓜排骨湯。食物呢只要5分鐘呢就已經上枱啦,全部呢份量都係超充足。個牛肉麵呢啲湯唔會話好濃,聽講佢啲牛肉呢係用兩天啦用自己調校的香料燉煮而成嘅,所以食嘅時候呢佢係好軟同埋係好入味嘅。個滷肉飯呢,我自己覺得呢嗰個飯呢反而係比較特別嘅,因為佢用咗一種平時我哋喺出面食到嗰種汁來加上啲飯到,令到人覺得係好上癮,味道又好香嘅,好似我喺台灣食到嘅一樣,又係去唔到旅行食下台灣野先啦!差啲唔記得講,餐廳不停播着耳熟能詳的台灣歌,一路食一路哼唱添啊!一路食嘢一路享受下佢嘅裝修,而且兩

一路食嘢一路享受下佢嘅裝修,而且兩個人都係食咗$200落樓,價錢都算合理呀,呢種懷舊裝修都已經值回票價啦。啲裝修真係打卡一流㗎
紅燒牛肉麵,滷肉飯套餐
2020-08-09