2019-12-13 791 瀏覽
近年觀塘的工業區進行活化,除了辦公室,很多特色小店、開倉及食肆進駐。說來慚愧,即使身為觀塘人,也甚少在這帶覓食。這天剛好男友來到觀塘,在上網找找到這間日本菜評價不錯,試過後果然沒有令我們失望。大部分日式料理店都選用木椅,但這間餐廳卻全是梳化椅,坐得非常舒服。注意餐廳食物除沙律外,都是熟食,沒有刺身/壽司,不過選擇也不少。壽喜燒牛肉鍋 - 天氣凍的時候,這種鍋物就不可少了。舖面的牛肉份量足,肥瘦適中,不會令整鍋變得太膩。原條鰻魚炒飯 - 除了鰻魚原條放在炒飯上,份量十足外,炒飯底亦有驚喜。粒粒飯也沾到鰻魚汁,飯內加入十分細的紅椒粒亦令整個味道提升了。七味塩豬頸肉 - 這是一個需要自己動手燒,可以少露廚藝的菜~XD 豬頸肉油份足,放上在鐵板上香味四溢,燒得外脆內軟。香草燒羊架 - 肉質鬆軟,容易咬開,羶味剛好。我個人本身不好羊,只咬了一口也覺得不錯。男友更加對這道菜讚不絕口。藍桔富士山 - 設計非常漂亮的凍飲。杯的形狀加上舖面的雲呢拿雪糕,猶如冬天山頂積雪的富士山。另外杯中還加了亮燈,會不停轉換顏色,打卡一流! 初時喝味道會偏淡一點,當雪糕開始溶時,甜味滲入內後,味道就剛剛好了。

2019-12-12
2019-12-13 60 瀏覽
上次同班同事黎食過Lunch覺得佢地既食物質素幾好所以今次就約屋企人黎試試晚市餐廳燈光好暗暗黑黑,老實講我就唔多鐘意咁座位就幾舒服,有一半係梳化位,另一半就係梳化櫈仔,兩者都坐得好舒服,同埋空間都夠大我地點左軟殼蟹天婦羅、花魚一夜干、串燒 (和牛、牛舌同豬頸肉)、月見免治雞肉、原條鰻魚炒飯軟殼蟹天婦羅炸到勁脆!一啲都唔油膩!仲好大隻!入面仲食到幾多軟殼蟹肉,都幾驚喜!花魚一夜干燒得比想像中好,佢燒到魚肉好juicy又不失一夜干果種乾身既質感真係勁鮮味,仲有少少咸咸地,兼且仲保留到燒魚個種香味,全晚我同家姐都激讚呢個一夜干串燒就最失望啦三款串燒都燒得好差,乾爭爭之餘肉質仲好韌,下次一定唔會再叫。月見免治雞肉其實即係平時食開雞軟骨棒既變奏版唔好睇佢好似好細件咁,實則份量好足!勁厚身,完全係雞軟骨肉餅咁配埋甜甜地既醬汁同埋蛋黃,整到成份雞肉都勁滑溜,好好食!而鰻魚炒飯條鰻魚都係好大條,好厚肉燒得剛剛好,但就比較多細骨配炒飯食真係啱哂!總括呢間餐廳都幾唔錯,惟獨是串燒比較差,同埋粉麵飯都比較少選擇。
上次同班同事黎食過Lunch覺得佢地既食物質素幾好
所以今次就約屋企人黎試試晚市

餐廳燈光好暗暗黑黑,老實講我就唔多鐘意咁

軟殼蟹天婦羅炸到勁脆!一啲都唔油膩!仲好大隻!
入面仲食到幾多軟殼蟹肉,都幾驚喜!

串燒就最失望啦

月見免治雞肉其實即係平時食開雞軟骨棒既變奏版
配埋甜甜地既醬汁同埋蛋黃,整到成份雞肉都勁滑溜,好好食!

而鰻魚炒飯條鰻魚都係好大條,好厚肉
燒得剛剛好,但就比較多細骨
配炒飯食真係啱哂!

2019-11-29
  • 花魚一夜干
2019-12-10 43 瀏覽
駱駝漆大廈一帶不嬲都好多餐廳,今次食呢一間鳥棲日本料理,入邊環境坐得都幾寬敞舒服,可以有軟林林嘅梳化床,而且環境比較寜靜,好適合人傾計。餐牌上嘅選擇都幾多今次我叫咗一個鰻魚炒飯壽喜燒牛肉鍋、串燒、沙律同埋白之戀人。沙律配上牛油果同蟹子,仲有一啲沙律菜同蟹柳絲,有啲似元氣壽司嘅蟹柳沙律。鳥棲和牛串燒多肥肉,食落都幾香口,有牛肉嘅香味。壽喜燒牛肉鍋既牛肉份量就好多,都幾抵食!另外仲有一隻生蛋,可以配上加入湯底,識落更加香甜。鰻魚炒飯可以有原條嘅鰻魚,都算幾抵食。但係炒飯就比較濕,配料比較少。白之戀人係一杯凍嘅白朱古力飲品,飲落比較甜。

鳥棲和牛串燒多肥肉,食落都幾香口,有牛肉嘅香味。

白之戀人係一杯凍嘅白朱古力飲品,飲落比較甜。
  • 壽喜牛肉鍋
2019-12-09 1241 瀏覽
今日黎駱駝漆 3 座行街兼搵野食 , 經過聞到好香就試下呢間鳥棲日本料理 !入口位置嘅草牆打卡一流 ! 食店內座位闊落 , 梳化位望落好似好舒服 😏😏  餐牌有好多選擇 , 佢哋嘅特飲同埋日式甜品都好吸引 ! 😬2 人餐 :松葉蟹鉗海鮮鍋 ($138)好足料 😍😍 海鮮種類都非常豐富 !有 3 隻松葉蟹鉗 , 2 隻蝦 , 2 隻青口 , 2 隻帶子 , 小棠菜 , 娃娃菜 , 豆腐 , 粉絲 , 冬菇 , 金菇 松葉蟹鉗冇得輸 , 已經去殼 , 非常方便食 ! 蝦同豆腐粒都值得一讚 😋 湯底唔會太鹹 , 加上海鮮嘅鮮味同蔬菜嘅甜味 , 忍唔住飲咗好多 🤤🤤串燒 我地叫左鳥棲和牛 ($28) , 燒雞翼 ($30) , 鹽燒牛舌 ($35) , 大蔥雞肉串 ($28)  同燒冬菇 ($15)整體唔錯 , 特別推介鹽燒牛舌同大蔥雞肉串 !! 😀😀巨峰梳打 ($35)入面有 1 粒變色嘅假冰 , 外貌滿分 , 配上雪糕 , 唔會太甜 🙂
餐牌有好多選擇 , 佢哋嘅特飲同埋日式甜品都好吸引 ! 😬
2 人餐 :
松葉蟹鉗海鮮鍋 ($138)
好足料 😍😍 海鮮種類都非常豐富 !
串燒
整體唔錯 , 特別推介鹽燒牛舌同大蔥雞肉串 !! 😀😀
巨峰梳打 ($35)
10 分鐘 (堂食)
  • 松葉蟹鉗海鮮鍋
上次來過朋友做的凍肉舖,他曾介紹這間相隔數個舖的食店,今晚來吃後便走去觀塘碼頭附近上課。藍桔富士山梳打$35淡淡的甘桔酸味,伴上不太甜的雲尼拿雪糕 ,雪糕球與梳打水產生起泡變化,最有趣是變色燈放在杯中,閃出不同的顏色。忌廉芝士豆腐沙律$52用芝麻醬是日式沙律好味之處,蔬菜爽口,加了軟綿的豆腐粒與淡味忌廉芝士,這配搭蠻好味。鳥棲和牛串 $36香口程度一般,可能件牛肉靚,牛味頗重,腍嫩軟口,不會過熟,微鹹。芝士明太子蛋卷 $38柔軟的明太子,有點蛋味的蛋卷中間放入芝士,吃時有軟綿芝士流出,加起來鹹鹹香香。八爪魚丸唐揚 $58香口熱燙又軟綿,中間的八爪魚粒煙韌,熱燙燙時的木魚碎不停舞動,加上紫菜絲,沙律醬,醬油,是友人的致愛,她超讚。滑蛋黑毛豬滑蛋飯 $82終於是我點的,冷了,需要飯氣😜,開熱火爐,注入蛋漿保持熱度,為免蛋漿過熟可關火,冷了又可開慢火熱著吃,豬扒有少許肥脂,頗腍軟,味道不錯!

藍桔富士山梳打$35

忌廉芝士豆腐沙律$52

鳥棲和牛串 $36

芝士明太子蛋卷 $38

八爪魚丸唐揚 $58

,加上紫菜絲,沙律醬,醬油,是友人的致愛,她超讚。

滑蛋黑毛豬滑蛋飯 $82

,豬扒有少許肥脂,頗腍軟,味道不錯!
2019-12-05
1K
2019-12-08 102 瀏覽
常說觀塘有很多隱世的好餐廳,其實一點也沒錯。這天和朋友到訪的就是日本居酒屋感覺的隱世餐廳。我就是被門口的青草佈置所吸引的,感覺很特別。走入內,播放著悠揚的音樂,感覺很舒服。不得不說,我對燒的東西真的零抵抗力,所以看到餐牌上琳琅滿目的燒物和串燒,真的不得不點,當中包括這塊香草燒羊架,肉質非常嫩口,而且軟軟的,不會燒得很硬很難入口的感覺,非常出色。愛燒物的我當然不會放過燒雞軟骨和豚肉秋葵串燒,那片薄薄的肉片配上香脆的秋葵,真教人回味。如果來這裡,一定不能錯過燒物,而且價錢也不錯,大約是35-70之間。有種女生,最喜歡吃芝士和忌廉這些邪惡的食物,想少點罪惡感,就要配沙律。想不到豆腐、芝士和忌廉三樣軟軟的東西,配合起來非常夾,芝士香濃,豆腐清新,吃得非常滋味,只顧著吃。這個跟餐廳名的鳥棲豚肉炒麵也非常香,薄薄的豚肉片上也有一小塊軟骨。被富士山系列深深吸引,想不到會放了變色的冰,很有心思呢,最適合我們這些港女foodie打卡~我們進去不久,餐廳的sofa已坐滿很多人,很多是朋友聚會,談得興高采烈的,還有些在附近買了酒過來喝。這裡是個吃過後也會再來的地方!作為朋友飯腳搞手的我,又多了間餐廳選擇了。

我就是被門口的青草佈置所吸引的,感覺很特別。
走入內,播放著悠揚的音樂,感覺很舒服。
香草燒羊架

忌廉芝士豆腐沙律

鳥棲豚肉炒麵

洛神富士山🗻

這裡是個吃過後也會再來的地方!
作為朋友飯腳搞手的我,又多了間餐廳選擇了。
香草燒羊架
忌廉芝士豆腐沙律
鳥棲豚肉炒麵
洛神富士山🗻
櫻花水信玄餅
近排觀塘都開左好多間日本野,今次同朋友決定去試試鳥棲!!個名都幾有詩意,去睇下野食係點架先~~~~🐟💬:.雖然阿魚同朋友得2個人,但都叫左好多野食!!!.(1) 原條鰻魚飯 ($128)估唔到咁好食!!尤其係D炒飯,少少濕,好入味,飯粒重有煙UN感,好正!!!不過鰻魚就有少少骨.(2) 鹽燒牛舌 ($35)好食,都算厚身,燒得岩岩好,唔會過UN!!!!想食多串!!!.(3)芝士明太子蛋卷($38)明太子份量都幾多,反而芝士味唔夠出,唔知係唔係比明太子蓋過左,而蛋卷的甜味又同明太子配合得恰到好處!!!2個人Share岩岩好!!.(4)蕃茄豬骨豚肉鍋($118)唔知點解食到有少少辣,但係惹味的!!!有少少泡菜果種辣,但唔係辣到飲水果隻!!!阿魚唔中意食泡菜,但可以接受!!.豚肉係用左薄薄的五花腩,唔會太肥!!.(5) 胡麻汁牛肩胛 ($68)呢個幾有驚喜,係因為估唔到呢間餐廳係可以比客人自己燒肉,幾得意又好玩!!大約有6塊到~~餐廳重有其他肉可以選擇架!!.(6) 吉列廣島蠔($58)新鮮炸的!!好食!!.(7)藍桔富士山($35)打卡一流!!!不過要小心,因為太多氣,所以好易會瀉晒出黎.
近排觀塘都開左好多間日本野,今次同朋友決定去試試鳥棲!!

個名都幾有詩意,去睇下野食係點架先~~~~

🐟💬:
雖然阿魚同朋友得2個人,但都叫左好多野食!!!
(1) 原條鰻魚飯 ($128)
原條鰻魚飯

(2) 鹽燒牛舌 ($35)
牛舌

(3)芝士明太子蛋卷($38)
芝士明太子卷

(4)蕃茄豬骨豚肉鍋($118)
蕃茄豬骨豚肉鍋

豚肉係用左薄薄的五花腩,唔會太肥!!
(5) 胡麻汁牛肩胛 ($68)
胡麻汁牛肩胛

(6) 吉列廣島蠔($58)
吉列廣島蠔

新鮮炸的!!好食!!
(7)藍桔富士山($35)
藍桔富士山

打卡一流!!!不過要小心,因為太多氣,所以好易會瀉晒出黎.....餐廳都好貼心比左隻碟你,令你唔會整到成木台都係....
🐟FISH'S REMINDER🐟💡阿魚提醒💡
(1) 胡麻汁牛肩胛,千其唔好燒太耐,如果唔係就會un架啦!!
(2)自己燒肉係另一個餐牌,如果見唔到可以問下店員
(3) 藍桔富士山,小心會瀉晒出黎
🐟📝:8.5/10
🍽🐟📝
📌鳥棲日本料理 Tosu
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓S舖
(港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約3分鐘)
📞電話: 36195642
吉列廣島蠔
藍桔富士山
  • 原條鰻魚炒飯
  • 鹽燒牛舌
約咗朋友去觀塘嘅工業大廈shopping購物,經過見到呢間鋪頭門面幾靚,就入咗去試吓,估唔到撞手神都遇到間咁好嘅居酒屋🏮首先入到去見到超靚嘅梳化🛋️同卡位!地方闊落,真係坐得好舒服😌入面係日式居酒屋裝修👍🏻菜單嘅食物種類選擇多,前菜點咗芝士明太子蛋卷$38:明太子爽脆口感,加埋芝士蛋卷味道夾。牛油果🥑蟹杍沙律$48,足料的牛油果,開胃。【自慢燒肉系列】首先會想一個日式嘅小爐,自己親手燒肉,好玩又好食😋而且仲好有日本嘅風味💮葱塩雞肉$62:靚雞肉。烤肉汁羊肉片$62:非常推介呢個,羊肉片不肥不瘦有好感,由於係親手自己笑,熟嘅程度可以自己調校👍🏻飲品方面,我哋揀咗【特飲系列】。粉紅色的洛神富士山$35 、藍色的藍桔富士山$35,但他非常適合!係梳打飲品上面有個好靚嘅雪糕球,望落就好似富士山一樣咁靚😍最後要點一個甜品呢一餐先叫完美!🌸櫻花水信玄餅$38,賣相真係好靚,入面放咗一粒好完整嘅櫻花🌸,而出面就加咗啲淡淡甜美嘅黑糖😋總括來講呢個價錢同食物質素都非常之好同埋抵食!而且服務員態度好好,超貼心🥰有機會再嚟幫襯!

牛油果🥑蟹杍沙律$48,足料的牛油果,開胃。

飲品方面,我哋揀咗【特飲系列】。

自慢燒肉系列
烤肉汁羊肉片
2019-12-02
2019-12-01 473 瀏覽
星期三晚放工去觀塘搵朋友食晚飯,佢最鐘意喺工廈捐窿捐罅搵嘢食,呢日我就乖乖哋聽話跟住佢🙈。去到駱駝漆發現勁多人排隊等笠,我哋係其中一份子,上到去見到工廈個格局同我想像中唔同,勁旺場好多舖頭。好彩朋友有訂到枱,所以有梳化坐,餐廳超有人氣,成晚勁多客,一班人同情侶都有。環境都唔錯,格調偏暗氣氛較為悠和,似cafe的日式料理店🍱。食物選擇都幾多,前菜、沙律、燒物、揚物、天婦羅、串燒、一品料理等等都有。另外仲有日式火鍋同自慢燒肉系列。晚市廚師推介好啱呢個季節食!揚物要咗川海老唐揚($45),🦐蝦仔比相細隻,不過炸得好脆,蝦味勁濃,點沙律醬一流👍,我好似食緊零食咁食唔停口。前菜要咗芝士明太子蛋卷($38),有3件。呢樣就無乜特別,芝士唔係好拉絲,而明太子就應該係用上一支支嗰啲醬🤔。我哋嗌咗兩款🥩自慢燒肉系列,要了一份胡麻汁牛肩胛同燒汁牛舌,都係$68。店員有特別溫馨提示問:要我哋自己燒o唔ok😂。燒肉個鐵板仔都幾得意,無得校開關,因為係點火,不過都夠熱燒啲肉。2份肉都ok,各有6塊/片,我就鍾意牛肩胛多啲,厚身啲同肉味濃啲👍。另外要咗個蕃茄豬骨豚肉鍋($118),鍋物應該係一人量的,🐷豚肉有6-

川海老唐揚

芝士明太子蛋卷

胡麻汁牛肩胛

另外要咗個蕃茄豬骨豚肉鍋($118),鍋物應該係一人量的,🐷豚肉有6-7片,我以為會配有烏冬,但無,估計需要額外落單,不過鍋底都有啲粉絲掛湯。至於個湯底最令我有驚喜,因為個蕃茄味🍅同我想像中唔同,好似有啲忌廉芝士味咁定係因為豬骨湯味,幾特別。
蕃茄豬骨豚肉鍋

飲品就要咗非常打卡able的藍柑富士山🗻($35),一望到menu我已經想叫,好靚。味道唔係好飲得出柑味,但幾好飲,加上上面有球雪糕🍨可以食下。個杯望落細,但都幾大杯。
藍柑富士山
總括嚟講,呢間日式cafe都ok,飯麵類如果有多啲選擇會更好,或者可以考慮添加新菜式,如燒餅哈哈。食物價錢都唔貴呀,係份量對於男仔來説可能爭少少🙈,因為無飯。最後抵讚嘅係店員服務幾好,反應快同埋好幫得手,又有笑容😊👍。
2019-11-27
  • 藍桔富士山
  • 川海老唐揚
2019-11-29 60 瀏覽
話說公司有觀塘嘅office,有時候都會過嚟上下training 。嚟咗幾次觀塘,感覺好似無乜餐飲選擇,啲人通常都係去大商場嘅餐廳。呢一日朋友帶我嚟到某座工業大廈入邊嘅一間日式料理餐廳,入到去間工業大廈,估唔到地方都幾闊落,應該係活化過。雖然係係工廈入面,不過間餐廳唔算好大,而呢晚又幾多人,所以等左一陣先有位。聽講呢度既原條鰻魚炒飯同埋月見免治雞肉幾出名,不過我同朋友想試下其他野,所以叫左個豚肉炒麵、日本松島魚餅、幾串串燒(雞翼、和牛同牛舌)、櫻花水信玄餅,仲叫左杯巨峰富士山特飲。啲串燒上既時候熱辣辣幾好食,最中意佢既串燒牛舌,大大舊又好入味。松島魚餅第一次食,好有魚味又幾彈牙,食下食下就食晒成碟🤣至於豚肉炒麵就用鐵板上,所以可以保持熱度,不過份量就係一人份量,如果兩個人分可能有少少唔夠。信玄餅都係第一次食,食落唔會好甜,所以前面食飽左都唔驚最後杯富士山特飲有舊雪糕扮富士山,又會閃閃下咁,都幾得意。總結黎講呢間餐廳選擇眾多,都幾適合同朋友黎聚餐。

松島魚餅第一次食,好有魚味又幾彈牙,食下食下就食晒成碟🤣

信玄餅都係第一次食,食落唔會好甜,所以前面食飽左都唔驚

最後杯富士山特飲有舊雪糕扮富士山,又會閃閃下咁,都幾得意。

總結黎講呢間餐廳選擇眾多,都幾適合同朋友黎聚餐。
2019-11-29 57 瀏覽
今日同朋友嚟到駱駝漆大廈 經過呢間好似Cafe嘅餐廳 喺門口望望個Menu發現原來係食日本野😯 於是就走入去試吓!作為鰻魚的愛好者梗係唔會錯過 鰻魚大大條舖係飯粒上 炒飯粒粒分明 加上醬汁 唔會乾身!芝士雞肉棒同牛👅都熱辣辣 牛吞爽口彈牙 加埋檸檬汁 食落好refreshing! 雞肉棒都新鮮 好香燒烤味炸蠔餅熱辣辣 炸皮唔會太厚 啱啱好!入面都幾juicy👍🏼牛肉他他燒 生牛肉切成薄片 下面有會冰鎮住 防止變壞👍🏼食完先發現餐廳有個二人餐 有機會經過都可以試吓!

炸蠔餅熱辣辣 炸皮唔會太厚 啱啱好!入面都幾juicy👍🏼

牛肉他他燒 生牛肉切成薄片 下面有會冰鎮住 防止變壞👍🏼

食完先發現餐廳有個二人餐 有機會經過都可以試吓!

2019-11-28 42 瀏覽
今日同屋企人去左食日本餐 雖然位處工廈 但餐廳比人感覺好舒服 有小小音樂 同係坐梳化 高度又岩岩好:)所以整體感覺性價比好高 餐廳有好多款唔同既小食 有和牛串燒 明太子雞翼 明太子蛋卷 章魚小丸子 炸雞 等等 其中最鐘意既係磯燒鮑魚 好有咬口 好想再嗌 同埋蛋卷好滑 係有心機既蛋 唔係是但整果種 好正!而我最鐘意同最推介既係佢地d鍋物 我地叫左壽喜燒 松葉蟹海鮮煲 同埋蕃茄豚肉煲 講左壽喜燒先 同日本既都好似 點蛋汁 牛肉都唔un 幾爽口既 份量都ok d湯汁又好味 甜甜地咁 冬菇都好食 又有菜 而松葉蟹感覺都新鮮 又有帶子同蝦咁 鮮味一流 蕃茄豚肉就極滑 入口即融咁 蕃茄湯好香又開胃 熱辣辣冬天食真係岩哂 性價比極高 同埋自覺好岩一大班朋友聚會/情侶食 聖誕節係到玩埋交換禮物都仲得 😂
今日同屋企人去左食日本餐

有和牛串燒

明太子雞翼 明太子蛋卷 章魚小丸子 炸雞
等等 其中最鐘意既係磯燒鮑魚 好有咬口
好想再嗌 同埋蛋卷好滑 係有心機既蛋
唔係是但整果種 好正!

而我最鐘意同最推介既係佢地d鍋物
而松葉蟹感覺都新鮮 又有帶子同蝦咁
鮮味一流 蕃茄豚肉就極滑 入口即融咁
蕃茄湯好香又開胃 熱辣辣冬天食真係岩哂
2019-11-28 38 瀏覽
又係觀塘工廠大廈出動覓食既時候,今次👦🏻揀黎係駱駝漆大廈入面既一間日本餐廳。一入門口就好似進入左第二個世界咁,燈光幾昏暗,環境幾清靜,👦🏻👧🏻叫左燒汁牛舌、壽喜牛肉鍋、原條鰻魚炒飯、芝士明太子蛋卷、藍桔富士山、巨峰富士山。👦🏻👧🏻最鐘意既係燒汁牛舌,因為幾好玩,佢會俾塊鐵板你自己燒,要幾熟幾燶自己話事;另外壽喜牛肉鍋都幾好食,粉絲吸收曬湯汁既甜味,一啖接一啖;而藍桔富士山、巨峰富士山就係波子汽水/提子汽水再加一球雲尼拿雪糕,呢間餐廳特別在於杯入面會放多粒閃燈既冰粒,令到杯飲品睇落多左少少色彩。每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 3.5 / 5環境 : 3.75 / 5外觀 : 3.75 / 5價錢 : 3.5 / 5服務 : 3 / 5 回頭率 : 3.5 / 5總分 : 21 / 30性價比:如果想搵一個靜靜地既地方同朋友傾吓偈,工廈既餐廳真係一好提議,食西餐食到悶,想搵日本餐廳既,不妨試下呢個選擇。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3.5 / 5
服務 : 3 / 5
回頭率 : 3.5 / 5
總分 : 21 / 30

2019-11-26 62 瀏覽
今日和朋友到觀塘呢,而日式店子一向都是朋友的頭號選擇~故決定來這店子享受晚宴~滑旦豬扒飯水準想不到保持得非常好,梅林豬扒,越吃越好*正宗日式風味的豬扒滑蛋飯,當然要用炸豬扒,這店炸得有層次~味道很好。其次日本汁料也不能不留意呢,滑蛋豬扒是日本常見的料理,店子會為你送來一個小火鍋呢~洋蔥香甜豬扒惹味,看來簡單,朋友吃了洋蔥配數個白飯很適合。店員會給你一隻旦子自己下,旦漿一下鍋關火~HAPPY主角豬扒的確很棒,整體很好吃。牛油果蟹籽沙律味道簡單,配料新鮮,最重要是高蛋白、那牛油果做的牛油果蟹籽沙律~切青瓜絲,切得好,蟹柳絲口感一致,好吃~少糖又開胃,炎炎夏日來吃最好了*壽喜燒火鍋日式火鍋的一種,店子的配料包括牛肉片、大蔥、生菜、豆腐、魔芋絲等,湯底有點豉油、食糖同味醂煲,點生雞蛋汁食,棒呢。食材很新鮮!炸墨魚咀炸一炸非常爽口彈牙!朋友今晚也吃得很滿意,可以跟他一吃,吃到的都是快樂味道~加上這店的食物也很好了。

滑旦豬扒飯

牛油果蟹籽沙律

壽喜燒火鍋

炸墨魚咀
炸一炸非常爽口彈牙!

2019-11-25 516 瀏覽
今日放工黎到觀塘工廈之前食過第2樓既日本菜 今次試下呢間座位係沙發咁 超舒服竟然仲撞到明星黎食 意外收穫叫左個磯煮鮑魚勁好食 好甜🥰 切做一塊塊好易分明太子玉子有三舊最中意食玉子燒既朋友必點明太子唔會太咸 岩岩好🤩明太子雞翼有兩隻 另外有蛋黃沙律醬比我點冇骨既雞翼 中間釀左明太子炸到熱辣辣新鮮出爐 Yummy南蠻炸雞上面有好多沙律醬 有檸檬🍋跟埋仲有酸汁 落哂三樣野之後酸酸地勁開胃既炸雞唔會太熱氣!推介和牛串燒唔un! 幾重牛味 燒得好香章魚燒有6粒 都係一個飽肚之選 好多汁好多木魚絲 Yummy仲試左三款鍋主食方面松葉蟹鉗海鮮鍋壽喜燒牛肉鍋蕃茄豬骨豚肉鍋成班朋友一齊Share! 唔會太飽 個底有粉絲壽喜燒有包埋生雞蛋🥚 中意食甜既朋友可以一試入面有豆腐 粉絲 娃娃菜 菇蕃茄湯酸酸地幾鍾意 好開胃同好健康咁 有菇松葉蟹鍋 估唔到唔係蟹柳! 係真係有蟹腳雖然細細隻但有4隻 好重蟹味 好多海鮮 有蝦 青口 帆立貝 蟹腳 等等好足料總括黎講性價比幾高
今日放工黎到觀塘工廈

主食方面
松葉蟹鉗海鮮鍋
壽喜燒牛肉鍋
蕃茄豬骨豚肉鍋
成班朋友一齊Share!
唔會太飽 個底有粉絲
壽喜燒有包埋生雞蛋🥚 中意食甜既朋友可以一試