2020-01-19
老公上去駱駝漆買完LEGO,又懶懶地唔想拎住盒野周圍行揾野食,我就諗起五樓有選擇。出𨋢行幾步就見到有間叫鳥棲既日式料理店,菜單款式同食物相都吸引,而且有梳化位感覺闊落舒適,就示意請店員安排入座。門口地面投射著店家LOGO並且順時針在轉動,好易認唔難揾。芝士明太子蛋卷端起蛋卷外層時質感來得柔軟富彈性,兼且內層輕滲出絲絲蛋汁。一啖可以整件入口,不單止帶餘溫,覆蓋在上層色澤誘人既明太子,夾附著已融化芝士把適度既咸香感散發在口腔之中。鹽燒牛舌 x 鳥棲和牛惹味肉類串燒緊係唔少得,點左我最鍾意既和牛及老公首選既牛舌。燒牛舌沒有過火,最正就係外層冇焦黑,咬落依然爽彈夠Juicy,唔會韌或呈乾巴巴,加一兩滴檸檬汁,咸香之中鮮味更爆。另一串和牛都值得點,肉質不單嫩滑更係油香度足,加點葱花伴隨吃既清新之餘更易歎到當中既脂香。川海老唐揚小蝦連殼一起炸,每一只都夠乾身香脆絕不油膩,入口細嚼時爆發著源源不絕既海洋氣息。月見免冶雞肉鐵板盛載著厚厚既圓型狀免冶雞肉餅,上檯一刻邊旁既醬汁還在彈跳兼發出咋咋聲響,濃郁既醬香隨著熱力飄散撲鼻,一幅色香味俱全既畫面經已讓人胃口大開。把置頂既蛋黃輕力分解,鮮黄濃郁既蛋汁徐徐
門口地面投射著店家LOGO並且順時針在轉動,好易認唔難揾。
芝士明太子蛋卷
鹽燒牛舌 x 鳥棲和牛
川海老唐揚
月見免冶雞肉
把置頂既蛋黃輕力分解,鮮黄濃郁既蛋汁徐徐向四方流動,趁熱來一口含蛋汁兼嫩滑既雞肉,感受一下鮮極既味覺享受
原條鰻魚炒飯
鳗魚本體認真夠大條,由頭到尾都食唔到有碎骨,魚肌略有彈性感覺肥美。表面掃上左一層濃厚鮮甜既鳗魚汁及芝麻粒,每一口米飯夾上一幅鰻魚肉絕對係滋味享受。
樱花水信玄餅
濃口主食過後,是時候食甜點清爽一下味覺。日式甜點之選,我必定揀水信玄餅,愛其晶瑩透光之特質,足似一顆水晶球。帶微甜既水信玄餅,嵌入經浸泡過既櫻花瓣,外觀討人喜愛又高貴。進食前只需沾少許黑蜜糖,口感清新之餘又倍覺甜絲絲!