2015-10-01 838 瀏覽
自從在電視飲食節目介紹過這店花膠雞湯湯底後,一直都好想試。但我地睇其他食評話冷氣唔夠, 所以我地唔敢喺炎炎夏日去試。 中秋一過就忍唔住要去一次, 但我地冇訂枱, 加上假期前夕, 所以我地好早去搏下會唔會有枱。 我地6:30pm到,可能太早,所以冇乜食客,只有一兩枱,侍應說8:30pm 要還枱, 因為好多人訂咗枱。一坐低, 我地二話不說就叫花膠雞湯湯底 !!! 但店員問我地有冇打電話嚟留湯?? 吓,我地walk-in 架喎, 我專登嚟食呢個湯底, 唔係要預先訂先有麻??!好彩轉頭個店員都照樣幫我地落單。所以如果大家訂枱時, 最好講明要花膠雞湯湯底,穩陣D! 我地得兩個人,要細鍋 $238 ! 內有半隻雞, 其實都好大鍋。 店員話飲咗湯先,之後加湯再打邊爐。個湯真係超甜,好好味,裡面有好多花膠,勁多骨膠原,好養顏,難怪店中八成顧客都是女性!我飲咗成4碗湯已經飽咗一大半,早知唔叫咁多嘢食啦。。。。。我地叫咗粉絲,芋絲,滑牛肉,手切安格斯肥牛,蝦滑,水魷。用返個花膠雞湯湯底打邊爐,好鮮味,尤其是粉絲,索晒D湯汁。芋絲都OK, 但粉絲索多D汁。最失望係手切安格斯肥牛,雪花分佈不均,雖然係有牛味,
花膠雞湯湯底(細鍋)
花膠雞湯湯底
我飲咗成4碗湯已經飽咗一大半,早知唔叫咁多嘢食啦。。。。。
我地叫咗粉絲,芋絲,滑牛肉,手切安格斯肥牛,蝦滑,水魷。用返個花膠雞湯湯底打邊爐,好鮮味,尤其是粉絲,索晒D湯汁。芋絲都OK, 但粉絲索多D汁。最失望係手切安格斯肥牛,雪花分佈不均,雖然係有牛味,但係好韌有筋,滑牛肉仲好過佢。水魷同蝦滑都正常。食物份量都幾大碟,所以我地最終係食唔晒,超飽。

另外,店員多數係廿幾歲後生仔,但工作非常勤快亦有禮,好主動,值得一讚。我見有輪椅客入坐,幾個店員即刻好快手收起碗碟食具,搬開張枱,仲好細心,踩住地上插頭怕人絆倒。

會再來,一定係為咗花膠雞湯湯底而來
題外話/補充資料: 唔收信用卡,唔收EPS,只收現金,這個有點麻煩
2015-09-30
花膠雞湯湯底(細鍋)
花膠雞湯湯底
2015-09-30 827 瀏覽
其實一開始是為了「街市打邊爐」呢個Gimmick而慕名而來, 估唔到真好有FEEL~可以一邊打邊爐, 一邊回味懷舊街市既陳設, 正~呢個鮮入圍主既主場就係呢個鮮魚檔! 揀完海鮮、魚或者菜都可以請服務員代為洗淨, 再即時番位用來打邊爐! 好新鮮!枱上有數類醬料可供選擇, 爆蒜和辣椒混作一小碗應該不錯!湯底當然係叫人氣爆燈的鮮雞燉花膠湯, 可以選擇成煲即場飲用, 或選擇外帶回家慢慢飲.好足料既湯底,原來 細煲 除了有半隻鮮雞,花膠,還有雞腳。好入味! 的確係掂!剩飲個湯底加食材料, 我同友人已經飽左一半, 有夠誇張的!平均飲左兩大碗的雞湯, 之後服務員會再倒普通湯底比我地打邊爐.識食既當然一早order左豬肚, 一開煲就倒曬所有豬肚落煲, 仲入味好食.豆苗當造, 一定要叫鮮嫩的豆苗.芝士包心丸, 一盤有六粒, 滿足芝士控既慾望.我愛鮮支竹, 最岩速食既我.脆鯇魚骨腩, 用呢個打邊爐實在係高招, 因為它d肉煲極都唔會散, 但當然唔好放大耐, 否則會太難啃開.誰說潮流和懷舊不可共享? 懷緬那些歲月, 很滿足既邊爐日!
呢個鮮入圍主既主場就係呢個鮮魚檔!
枱上有數類醬料可供選擇, 爆蒜和辣椒混作一小碗應該不錯!
湯底當然係叫人氣爆燈的鮮雞燉花膠湯,
可以選擇成煲即場飲用, 或選擇外帶回家慢慢飲.
好足料既湯底,原來 細煲 除了有半隻鮮雞,花膠,還有雞腳。
好入味! 的確係掂!
剩飲個湯底加食材料, 我同友人已經飽左一半, 有夠誇張的!
豆苗當造, 一定要叫鮮嫩的豆苗.
芝士包心丸, 一盤有六粒, 滿足芝士控既慾望.
我愛鮮支竹, 最岩速食既我.
脆鯇魚骨腩, 用呢個打邊爐實在係高招,
誰說潮流和懷舊不可共享? 懷緬那些歲月, 很滿足既邊爐日!
  • 鮮雞燉花膠湯
2015-09-30 605 瀏覽
好多款湯底,我地簡左海鮮湯底,裹面除左好多蜆蝦,仲有雞係入面。個湯真係幾甜幾好飲,我地一開始仲係咁飲。手打花膠龍蝦丸,好彈牙,入面一條條花膠,都幾鮮味。象拔蚌,雖然一條價格比較貴,但絕對係非常新鮮,連冰上,店員介紹我地生食或用湯拖一拖就食,我比較中意就咁加芥末同鼓油食,非常鮮味。墨魚滑,唔係竹筒上,不過味道唔差,分成細細舊放入去煮,一啖食一粒,好似成啖墨魚係口咁。另外仲叫左啲一般打邊爐都有得食嘅野,不過不失咁。哩到最特別嘅地方應該就係有一個位好似街市賣海鮮咁,你要咩就即刻攞比你,好鬼新鮮。

手打花膠龍蝦丸,好彈牙,入面一條條花膠,都幾鮮味。

2015-09-29 520 瀏覽
食物,只係好味係唔夠嘅,最緊要有驚喜。廢話少説,正野重點推介。大家可以睇睇,真係好多湯底好多餸揀。另外鋪頭入邊有海鮮區,可以揀游水嘅生猛海鮮。手切安格斯牛肉,不得了啦,肉質唔會韌,夠鮮夠嫩夠口感,肥瘦均勻比例好,牛肉味濃,啱哂我呢d“牛魔王”。芝士流心牛丸,呢個都唔簡單,坊間好多咩咩包心丸咩咩流心丸,不過都唔夠呢個有驚喜,佢入面d芝士唔係d cheap cheap芝士,食落就知係靚d嘅芝士,味好濃,可以拉絲。呢個有2個食法,剛剛煮熱時食,d芝士會好流質,不斷湧出嚟。第2個食法就係煮熱之後,放係碗到,等佢溫度降左再食,呢個時候d芝士開始凝固返變未流質,口感會好d,重點係呢個狀態下嘅芝士味會更加濃,真係正好多,大家可以試試。象拔蚌刺身,呢個就係海鮮區到揀返黎嘅。唔使多講,鮮,甜,爽,滑。加d wasabi同壽司豉油,極物。花膠筒,一樣鮮,爽。口感好,夠滋補。最後先記得介紹湯底,呢個係招牌海鮮入圍煮湯,呢個都頂瓜瓜,味道已經鮮甜一流,入面好足料。雞,蝦,大中細不同嘅貝殼類海鮮。溫馨提示,記住係開始煮野食前飲左湯先。
食物,只係好味係唔夠嘅,最緊要有驚喜。

廢話少説,正野重點推介。

花膠筒,一樣鮮,爽。口感好,夠滋補。

2015-09-28 400 瀏覽
今晚同朋友黎左呢度打邊爐首先 揀湯底是最重要的我地揀左海鮮湯底湯底勁大煲 好多料 湯底很鮮甜令我們忍不住 未上餸先飲湯安格斯牛肉 比想像中好味質感軟 容易入口 另外亦後加了本地鮮牛肉牛味更重 但質感較un 個人較喜愛安格斯桶蠔大大隻的 也很鮮店員很幽默地教我們最合適食的時間娃娃菜十分鮮甜 今次吃了兩盆花膠蝦丸 蝦丸彈牙 充滿蝦味丸真的有花膠! 好足料丫最後 點了這個象拔丰超乎想像 好鮮甜 不太腥點埋介辣 仲好味 good!餐廳環境懷舊feel而且一個角落設有小型街市顧客可以自由出去選購海鮮更有趣的這幅畫 幽默搞笑 不錯
今晚同朋友黎左呢度打邊爐

花膠蝦丸 蝦丸彈牙 充滿蝦味
丸真的有花膠! 好足料丫

最後 點了這個象拔丰
超乎想像 好鮮甜 不太腥
點埋介辣 仲好味 good!

餐廳環境懷舊feel
而且一個角落設有小型街市
顧客可以自由出去選購海鮮
更有趣的這幅畫 幽默搞笑 不錯
2015-09-28
其實鐘意打邊爐的我。一有時間就會去試吾同餐廳,有日朋友話試過有個花膠雞湯好味道推介我去試,今日終於約到佢同我一齊去食。 到達九點鐘,入面裝修都幾特別,成個街市咁。我地坐左係度有4款醬汁選擇。而待應推介都係這花膠雞湯($大約238),當然去試試啦。 出面有一個類似魚市場地方選自已鐘意食的海鮮買黎煮。今次朋友選擇了貴花蚌($約30左右)和鱔($98) 花膠雞湯大約十分鐘黎到。見到有半隻雞同花膠係度,顏色都好黃,心諗會吾會好油呢...點知..出奇地好味吾油,好似清雞湯咁。雞都好滑吾硬身,之後先知原來雞湯係用其他雞整成,而放係煲的雞是另外再蒸再放入,所以肉質保持到。花膠好多同淋,我同朋友一路係度飲湯同食雞已經覺得好飽,差不多飲晒先食野。 當朋友加湯叫我拿定相機影,原來佢加的湯都係雞湯,原汁原味,係我冇諗到咁好,因為好多出外的都是加水而不是雞湯。 海鮮類都新鮮,貴花蚌肉質厚肉同鮮甜,鱔份量都還可,厚身但煮出黎吾會好硬咬吾開。 肉丸朋友推介薑汁皮蛋肉丸和芝士牛肉丸,本人勁鐘意薑汁皮蛋肉丸,但應該加上醬爆二字,因為當我咬下去汁射出黎好彩冇整污糟衣服。薑汁味我最愛,味道夠重和好碎的皮蛋,之前從來沒有試
花膠雞湯
肉丸朋友推介薑汁皮蛋肉丸和芝士牛肉丸,本人勁鐘意薑汁皮蛋肉丸,但應該加上醬爆二字,因為當我咬下去汁射出黎好彩冇整污糟衣服。薑汁味我最愛,味道夠重和好碎的皮蛋,之前從來沒有試過咁好味。芝士牛肉丸芝士可以一絲拉出黎,芝士味重,牛肉丸吾硬軟熟。
安格斯手切牛肉差不多每桌都有當然都試,色澤已經好吸引,肉質都好香牛脂味,咬落到口感好好吾硬而新鮮。份量以大約$160左右都正常,如果切細少少會更好。
最後叫左枝青島$30,和朋友坐左2小時,我地叫的東西都差點吃吾到,食都超飽地離開。每人$300/位,價錢雖少少貴,始終2個人去食打邊爐,我地叫湯底都二百幾,但這個花膠雞係堅值得食。當然我見到最平都有$68湯底選擇。下次再來會叫多幾個朋友黎試吾同野食!~
2015-09-23
花膠雞湯
  • 花膠雞湯,薑汁皮蛋肉丸
2015-09-23 458 瀏覽
樓上特色火鍋店以大排檔和裝潢大排檔的風味設計,20:00黎到, 入面雖然滿坐但冇人等位, 見入面都有人就黎走最後等左15mins倒就可入座以星期日晚計, 都算快湯底花膠雞煲,一到滾起後我地每人一碗湯,雞味濃厚又夠膠質原隻雞煲花膠湯不含味精,一鍋細份量, 每人可以分到3 碗雞湯店員細心幫我地剪開隻雞,濃郁的雞味散發在湯中,有大量的花膠大大舊鱔片 - 望落好新鮮墨魚滑彈牙又有魚味。 花膠墨魚丸 - 一定要食啖啖花膠,佢咩味道既丸做底已經唔重要 餐廳內有個魚檔。海鮮明碼實價,有註明海鮮的收費。

湯底花膠雞煲,一到滾起後我地每人一碗湯,雞味濃厚又夠膠質
鱔片 - 望落好新鮮
墨魚滑彈牙又有魚味。
餐廳內有個魚檔。
海鮮明碼實價,有註明海鮮的收費。
2015-09-22 365 瀏覽
一直都打邊爐,奈何好難找朋友,剛好當日找到朋友係旺角,一嘗鮮味!唔好介意,枱面大部分食物都係"丸"^^因我朋友好喜歡吃,佢話食完好開心!!!環境係室內,但就好似處身大排檔般,好有特式食物好新鮮,飲品大多是樽裝/罐裝1)唐生菜(HKD28)2)美國肥牛(HKD58)3)醬料(每位HKD10)4)支裝飲品 (HKD16)/ 樽裝汽水(HKD10)/ 道地飲品罐裝車HKD12)5)炸響鈴(HKD48)每份黃金麻吉燒(HKD28/半打)內裡係年糕,黏黏的......原粒帶子水餃(HKD48/4粒)味道不錯魚旦皮小籠包(HKD28/4隻)以魚旦皮做小籠包皮, 好有創意(左)爆炸薑汁皮蛋貢丸(HKD38/半打) :有薑汁味,正(右)炙燒芝心丸(HKD28/半打):芝士流心,香濃芝士咬開後,內裡流心餡好正,味道全都好特別講左咁耐,當然要介紹招牌湯底: 濃厚原隻雞煲花膠湯 (大HKD328 / 細HKD238)好鮮味,啖啖花膠,精華又足料,飲完停唔到口就係因為呢個湯底,我要再黎幫襯!!!!!好美味呀^^

唔好介意,枱面大部分食物都係"丸"^^

因我朋友好喜歡吃,佢話食完好開心!!!
環境係室內,但就好似處身大排檔般,好有特式
食物好新鮮,飲品大多是樽裝/罐裝

1)唐生菜(HKD28)

2)美國肥牛(HKD58)

3)醬料(每位HKD10)

5)炸響鈴(HKD48)每份
黃金麻吉燒(HKD28/半打)

內裡係年糕,黏黏的......
原粒帶子水餃(HKD48/4粒)

味道不錯
魚旦皮小籠包(HKD28/4隻)

以魚旦皮做小籠包皮, 好有創意
(左)爆炸薑汁皮蛋貢丸(HKD38/半打) :有薑汁味,正

(右)炙燒芝心丸(HKD28/半打):芝士流心,香濃芝士
咬開後,內裡流心餡好正,味道全都好特別
講左咁耐,當然要介紹招牌湯底:

濃厚原隻雞煲花膠湯 (大HKD328 / 細HKD238)

好鮮味,啖啖花膠,精華又足料,飲完停唔到口
就係因為呢個湯底,我要再黎幫襯!!!!!好美味呀^^

2015-09-16
香港應該是全球是喜愛火鍋的地區之一, 無論春夏秋冬都是打邊爐的好日子。可能大家都吃厭了傳統的湯底, 現在不少食肆都以不同的特色湯底吸引食客。其中位處旺角中心地帶的鮮入為煮的花膠雞湯底, 真的淨飲都好好味, 好想再約朋友仔一起去"增加骨膠原"濃厚原隻雞煲花膠湯不含味精, 以原隻雞肴製, 配合大量花膠, 十分足料, 很有媽媽煲湯的味道!我們今次四人點了一鍋細份量的 ($238), 但已經發覺十分大鍋及多料! 看, 每人可以分到最少兩碗雞湯, 還有不少花膠和雞肉, 真是只吃這一個都飽了一半。大家還笑說在今次真的是吃花膠吃飽, 太"富太"了~除了這個皇牌花膠雞湯底外, 這兒的裝修亦顯出食店下了不少心思, 令人留下印象。因為他們把餐廳打造成舊式街市般, 客人可以到"魚檔"揀選喜愛的新鮮火鍋料。基本上說得出的海鮮配料他們都有, 而且還很新鮮! 這晚的白鱔片很肥美呢~我竟然在"菜檔"看到豆苗! 想不到夏天都可以吃到豆苗的嫩滑清甜, 當然要點一份BALANCE 一下。這兒的火鍋料都很大路, 選擇亦算多, 平時點開的東西都有供應...所以我們在等齊人前已選了不少。不過當飲完花膠湯後就有點怕今次會否"眼闊
濃厚原隻雞煲花膠湯
這兒的火鍋料都很大路, 選擇亦算多, 平時點開的東西都有供應...所以我們在等齊人前已選了不少。不過當飲完花膠湯後就有點怕今次會否"眼闊肚窄"呢...

「如果沒有肥牛, 那就不應該叫打邊爐了!」記得我家中那位曾有這樣的"豪語"。所以我們又怎能不點手切肥牛這必食菜式呢?
手切安格斯牛肉
手切安格斯牛肉不但擺碟精美, 油份分佈均勻, 而且亦牛味十足。肥牛燙兩燙便吃得, 真的好滿足呀!
海鮮方面我們還點了珊瑚蚌, 桂花蚌及螺片。全部都很鮮甜, 加上每款的咬口感也不同, 真的要慢慢吃清楚。
另一款餐館推介的食物是爽口花膠雲吞($48/4粒)。
爽口花膠雲吞
差不多有高爾夫球那麽大的雲吞含料十足, 除了有半肥瘦的豬肉外, 還有彈牙花膠粒, 一軟一爽, 口感不錯。
我們另外點的一些如墨魚滑,炸魚皮及腐皮卷質素也ok, 好吃, 但不會有什麼驚喜。
這餐真的是太豐富了, 我們四個女子吃了近三個多小時! 期間waiter 們亦不斷為我們加湯執碟, 一點也沒有趕我們走的意思, 服務專業。
希望很快又可以約多一點飯腳, 再次來這兒"食花膠食飽"!!
濃厚原隻雞煲花膠湯
2015-08-13 2054 瀏覽
見到電視節目拍過佢既湯底超想去試,湯底一到滾起後我地每人一碗湯,雞味到暈又夠膠質,跟住一位啤酒小姐超細心幫我地剪開隻雞,雞雖然煲到林晒但仲滑滑,不過好多丸類都麻麻下次直接食海鮮,價錢唔貴見到都新鮮,仲有5碟菜同一個烏冬都冇影到,埋單唔貴食到咁都係每位270蚊抵
2015-08-11
花甲
花膠墨魚丸
炙燒芝心丸
脆鯇魚
  • 花膠雞湯底
2015-08-09 1389 瀏覽
朋友大讚這裡的花膠雞煲,胃食的我,一聽之下,立即約一團人來熱鬧一番。一進場後,看到環境是之前電視有介紹過的火鍋店,因為認出餐廳內有個魚檔。什麼都放下,立即前來看看這海鮮明碼實價,有註明海鮮的收費。朋友們還要等人齊。。。快來吧!9點半要交還餐桌給餐廳喔不理那麼多,先自我點愛吃我食材先鮮雞燉花膠湯是全晚的魂魄鍋子真的比好大因為內有全隻的鮮雞只要煮多一陣可以飲靚湯濃郁的雞味散發在湯中,加上有大量的花膠女士們是不會放過的,就是飲這湯已經可以慳了幾碟火鍋料打邊爐那可以少了肥牛呢~!手切的安格斯肥牛要了一盤小的已經超級夠吃了因為鮮雞燉花膠湯的料已經超級多,牛肉味道鮮,而且不會太多根的位置所以都很嫩滑.脆鯇魚片 hkd58鯇魚有一點泥味不知是不是煮過了時,好像比較不滑我們六個人這樣吃真的是吃貨~只是沒想到雞湯那麼大同多湯料下次可以再減少一點就好這次做成一點的浪費超有罪惡感
大排檔的風味
朋友大讚這裡的花膠雞煲
胃食的我,一聽之下,立即約一團人來熱鬧一番。
自選海鮮
什麼都放下,立即前來看看這海鮮
明碼實價,有註明海鮮的收費。
朋友們還要等人齊。。。
快來吧!9點半要交還餐桌給餐廳喔
火煱菜單,滿多選擇
不理那麼多,先自我點愛吃我食材先
鮮雞燉花膠湯是全晚的魂魄
鍋子真的比好大
因為內有全隻的鮮雞
只要煮多一陣可以飲靚湯
濃郁的雞味散發在湯中,
加上有大量的花膠
女士們是不會放過的,
就是飲這湯已經可以慳了幾碟火鍋
打邊爐那可以少了肥牛呢~!
手切的安格斯肥牛要了一盤小的已經超級夠吃了
因為鮮雞燉花膠湯的料已經超級多,
牛肉味道鮮,而且不會太多根的位置
所以都很嫩滑.
脆鯇魚片 hkd58
鯇魚有一點泥味
不知是不是煮過了時,
好像比
較不滑
我們的帳單\(^o^)/
我們六個人這樣吃真的是吃貨~
只是沒想到雞湯那麼大同多湯料
下次可以再減少一點就好
這次做成一點的浪費超有罪惡感

題外話/補充資料: 時間真的很緊迫~因為要限時交位給餐廳 而且切記要訂位.
2015-07-18
  • 安格斯肥牛
  • 鮮雞燉花膠湯
2015-08-05 1282 瀏覽
今晚收工跟住班女人去左旺角搵食上樓店~一打開門諗唔到會係咁嘅。。。好似去左個漁檔咁,好特別!下面哩個裝飾都好有趣,我真係認真咁睇左好耐~😂😂😂 濃湯花膠雞煲 主菜終於出現啦…好大隻雞喎~成班女人超期待,店員幫我地剪開隻雞。真係好多料,好多花膠嫁!個湯超好味,好濃,雞肉好滑♡ 炸響鈴 唔夠脆,可能因為我地顧住飲湯擺耐左。。。但係好薄囉! 蝦滑 彈牙嘅,但係味道太濃,我不太喜歡~ 雞子 我嘅飛弗,估唔到女仔都愛吃這個,因為口感真係不錯! 牛肩肉 好新鮮,超軟滑,而且脂肪分佈均勻,所以咬口非常。 白鱔片 好似無乜點食。。。 珊瑚蚌 好爽口,又係火鍋必點,因為熟得夠快! 花膠雲吞 好創新,大大粒~味道非常好,只係我貪心啲如果花膠可以再多啲就好啦!
今晚收工跟住班女人去左旺角搵食
上樓店~
一打開門諗唔到會係咁嘅。。。
好似去左個漁檔咁,
好特別!
下面哩個裝飾都好有趣,
我真係認真咁睇左好耐~😂😂😂
濃湯花膠雞煲

主菜終於出現啦…
好大隻雞喎~
成班女人超期待,
店員幫我地剪開隻雞。
真係好多料,好多花膠嫁!
個湯超好味,好濃,雞肉好滑♡
炸響鈴

唔夠脆,可能因為我地顧住飲湯擺耐左。。。
但係好薄囉!
蝦滑

彈牙嘅,但係味道太濃,我不太喜歡~
雞子

我嘅飛弗,估唔到女仔都愛吃這個,
因為口感真係不錯!
牛肩肉

好新鮮,超軟滑,而且脂肪分佈均勻,
所以咬口非常。
白鱔片

好似無乜點食。。。
珊瑚蚌

好爽口,又係火鍋必點,因為熟得夠快!
花膠雲吞

好創新,大大粒~味道非常好,
只係我貪心啲如果花膠可以再多啲就好啦!
2015-07-29 1535 瀏覽
原諒我食極都係打邊邊XD今次就去左間少有名氣既「鮮入圍煮」,試下係咪真係名不虛傳。呢到最大賣點就係「夠新鮮」,旁邊十足街市咁既怖局,每日最新鮮既食材會係4/5點買到上黎,師傅現場切肥牛拎俾你,真係好似係街市點完餸就坐底打邊邊XD除左個樣,內涵都好緊要‧呢到最出名就係原隻雞煲花膠湯。聽聞煲就唔難,但好考心機時間。又香又濃既雞湯底用黎,花膠大大舊。我飲左三大碗,未打邊邊已經贏左半場。師傅係旁邊切好拎過黎既肥牛,見到都覺得值回票價啦:)海鮮堅新鮮,螺片爽口,桂花蚌同珊瑚蚌彈牙又唔腥。加埋個正爆雞湯底,咁樣打邊邊真係無得頂!重點以外既食材唔算特別,但都Keep到新鮮,墨魚滑彈牙又有魚味。雞子我係咁而試左粒,但原來又唔難食架喎:)唯一既菜類係粟米,哈哈,我地成班食肉獸。Well~食到好飽!大家一齊答問題XD
原諒我食極都係打邊邊XD
今次就去左間少有名氣既「鮮入圍煮」,試下係咪真係名不虛傳。
除左個樣,內涵都好緊要‧

呢到最出名就係原隻雞煲花膠湯。
聽聞煲就唔難,但好考心機時間。

又香又濃既雞湯底用黎,花膠大大舊。
我飲左三大碗,未打邊邊已經贏左半場。
師傅係旁邊切好拎過黎既肥牛,見到都覺得值回票價啦:)
海鮮堅新鮮,螺片爽口,桂花蚌同珊瑚蚌彈牙又唔腥。

加埋個正爆雞湯底,咁樣打邊邊真係無得頂!

雞子我係咁而試左粒,但原來又唔難食架喎:)

唯一既菜類係粟米,哈哈,我地成班食肉獸。
Well~食到好飽!

大家一齊答問題XD

2015-07-21
看首圖還以為 Rain 去了哪兒的菜市場,其實不是的,而是去了旺角一家的火鍋店...沒錯是火鍋店,早前在 Facebook 見到朋友說過這家店...當然要找齊朋友去試一下...這家店的地址是在登打士廣場...什麼?? 登打士廣場??不是只有 Cafe 的嗎??不過朋友都訂了檯了,不要改地方了~我們先點了湯底,十來款的湯底中,我們決定要花膠煲雞...湯底放上檯之後,就有店員為我們即時剪開雞件,店員手法非常純熟及快速...再煮多幾分鐘就可以吃了...花膠啊~花膠啊~~骨膠原~~骨膠原!!!花膠絕對是女性的好朋友...可惜花膠自己本身是沒味的,需要依賴湯頭給味,雞跟花膠是一對來的...味道配合非常好~雞件煮得剛好,吃上去都滑溜~而花膠吃上去也不錯,雖然膠味不多,但是非常煙韌...老實說以火鍋吃的花膠來說是上品了,再好的花膠就不用來吃火鍋吧~來看看火鍋配料,個人偏愛吃滑牛...牛脂不會太多,入口嫩滑,牛味還算重的,份量也十分足夠~手切安格斯牛肉這個牛肉是店家推薦給我們的,價格一百五元左右,肥瘦相間比例非常好,而色澤也算不錯的,厚薄就剛剛好~入口的牛味非常重,而牛肉嚼勁也好,以這個價格來說非常優

當然要找齊朋友去試一下...

不過朋友都訂了檯了,不要改地方了~
我們先點了湯底,十來款的湯底中,我們決定要花膠煲雞...

再煮多幾分鐘就可以吃了...
花膠啊~花膠啊~~骨膠原~~骨膠原!!!

花膠絕對是女性的好朋友...可惜花膠自己本身是沒味的,

需要依賴湯頭給味,雞跟花膠是一對來的...味道配合非常好~
雞件煮得剛好,吃上去都滑溜~

而花膠吃上去也不錯,雖然膠味不多,但是非常煙韌...

來看看火鍋配料,個人偏愛吃滑牛...

牛脂不會太多,入口嫩滑,牛味還算重的,份量也十分足夠~
手切安格斯牛肉

這個牛肉是店家推薦給我們的,價格一百五元左右,

肥瘦相間比例非常好,而色澤也算不錯的,厚薄就剛剛好~

入口的牛味非常重,而牛肉嚼勁也好,以這個價格來說非常優質~
花膠墨魚滑

墨魚滑爽口彈牙,吃得出沒有混入粉類,而花膠非常煙韌
珊瑚蚌

珊瑚蚌的色澤很好,咬上去也很彈牙爽口,意外帶一鮮甜...
粟米(玉米)

我對粟米的要求很簡單,夠甜、皮薄,最好當然是粒粒飽滿...

這的粟米很不錯的,又甜又飽滿...讚!!
朋友約到「鮮入圍煮」食雞煲打邊爐這間之前在facebook也見過朋友分享順便可以來試試味道如何不過地點竟然在旺角登打士廣場?那個樓上café林立的登打士廣場?一進門口見到的是街市檔!??跟街市魚檔一樣的 有多款海鮮選擇這樣的佈置真的嚇了一跳呀!這個魚檔應該是香港獨一無二的客人即時選了食材 即時處理再即時上枱難怪這店叫「鮮」入圍煮店內一邊牆仿「九龍皇帝」的街字另一邊則貼滿舊式廣告傳單整間店充滿了local的大排檔味點菜單是分類的點心紙形式 非常清晰價格中等還可接受飲品方面則有支裝、紙包飲品供應今期的特色火鍋湯底是花膠雞煲嘩花膠滋補養顏 一定是想吸引一班愛靚的女士幫襯!所以我們就點了個細的花膠雞煲 哈哈~細花膠雞煲2-4人份量 有半隻雞、花膠和湯底上鍋後店員會快手把雞剪件基本上雞件已熟 待湯底滾起就可進食撈下湯底約有5-6塊大小花膠先飲湯後邊爐 這個明明是花膠雞濃湯湯底濃郁鮮甜 未開始邊爐已經清了半鍋湯之後加湯開始邊爐 店員拿了個舊式紅色暖水壺來加的湯竟然一樣是雞湯!! 嘩另一個surprise!至於配料方面 打邊爐怎會沒有牛!我們點了3款不同的冰鎮安格斯手切牛、手切頂級牛肋骨肉和普通肥牛
朋友約到「鮮入圍煮」食雞煲打邊爐
這間之前在facebook也見過朋友分享
順便可以來試試味道如何
不過地點竟然在旺角登打士廣場?
那個樓上café林立的登打士廣場?

一進門口見到的是街市檔!??
跟街市魚檔一樣的 有多款海鮮選擇
這樣的佈置真的嚇了一跳呀!
這個魚檔應該是香港獨一無二的
客人即時選了食材 即時處理再即時上枱
難怪這店叫「鮮」入圍煮

店內一邊牆仿「九龍皇帝」的街字
另一邊則貼滿舊式廣告傳單
整間店充滿了local的大排檔味
點菜單是分類的點心紙形式 非常清晰
價格中等還可接受
飲品方面則有支裝、紙包飲品供應

今期的特色火鍋湯底是花膠雞煲
嘩花膠滋補養顏 一定是想吸引一班愛靚的女士幫襯!
所以我們就點了個細的花膠雞煲 哈哈~

細花膠雞煲2-4人份量 有半隻雞、花膠和湯底
上鍋後店員會快手把雞剪件
基本上雞件已熟 待湯底滾起就可進食
撈下湯底約有5-6塊大小花膠
先飲湯後邊爐 這個明明是花膠雞濃湯
湯底濃郁鮮甜 未開始邊爐已經清了半鍋湯
之後加湯開始邊爐 店員拿了個舊式紅色暖水壺來
加的湯竟然一樣是雞湯!! 嘩另一個surprise!

至於配料方面 打邊爐怎會沒有牛!
我們點了3款不同的
冰鎮安格斯手切牛、手切頂級牛肋骨肉和普通肥牛
安格斯是食品種 手切牛是食舛新鮮 肥牛當然是供奉牛魔王的
牛肉花紋細緻 牛有香濃牛味最重要有咬口的
其實用了濃湯湯底加上牛肉鮮味根本不用點醬
另外還點了一堆喜愛的火鍋配料
炙燒芝心丸、墨魚滑、脆鯇魚片、雲耳、秀珍菇、生菜等等

個人認為價錢的確中等以上
人均消費大約$300-$500
總括食物質素無論肉類和蔬菜類都非常新鮮
加上環境和服務來看都值得推介大家來試
題外話/補充資料: 朋友有訂位的 不過約晚上8時已經滿 另外聽講年尾會搬鋪 遲下再留意最新情況喔!!
2015-07-14
  • 花膠雞煲