2015-10-01
自從在電視飲食節目介紹過這店花膠雞湯湯底後,一直都好想試。但我地睇其他食評話冷氣唔夠, 所以我地唔敢喺炎炎夏日去試。 中秋一過就忍唔住要去一次, 但我地冇訂枱, 加上假期前夕, 所以我地好早去搏下會唔會有枱。 我地6:30pm到,可能太早,所以冇乜食客,只有一兩枱,侍應說8:30pm 要還枱, 因為好多人訂咗枱。一坐低, 我地二話不說就叫花膠雞湯湯底 !!! 但店員問我地有冇打電話嚟留湯?? 吓,我地walk-in 架喎, 我專登嚟食呢個湯底, 唔係要預先訂先有麻??!好彩轉頭個店員都照樣幫我地落單。所以如果大家訂枱時, 最好講明要花膠雞湯湯底,穩陣D! 我地得兩個人,要細鍋 $238 ! 內有半隻雞, 其實都好大鍋。 店員話飲咗湯先,之後加湯再打邊爐。個湯真係超甜,好好味,裡面有好多花膠,勁多骨膠原,好養顏,難怪店中八成顧客都是女性!我飲咗成4碗湯已經飽咗一大半,早知唔叫咁多嘢食啦。。。。。我地叫咗粉絲,芋絲,滑牛肉,手切安格斯肥牛,蝦滑,水魷。用返個花膠雞湯湯底打邊爐,好鮮味,尤其是粉絲,索晒D湯汁。芋絲都OK, 但粉絲索多D汁。最失望係手切安格斯肥牛,雪花分佈不均,雖然係有牛味,
花膠雞湯湯底(細鍋)
花膠雞湯湯底
另外,店員多數係廿幾歲後生仔,但工作非常勤快亦有禮,好主動,值得一讚。我見有輪椅客入坐,幾個店員即刻好快手收起碗碟食具,搬開張枱,仲好細心,踩住地上插頭怕人絆倒。
會再來,一定係為咗花膠雞湯湯底而來
題外話/補充資料:
唔收信用卡,唔收EPS,只收現金,這個有點麻煩