提起登打士廣場,我會想起每次都中伏的Cafe。早前好友知道這邊有家比較特別的打邊餐廳,便相約一起來試試看。其實丫.....初初還想改變好友們的想法,轉去別的餐廳,但見好友那份充滿期待的心,便應她意,一起來這裡打邊邊吧~真正有街市的邊爐店,食客可以到這邊選購心儀的食物,再拿到位子裡打邊爐用~這是我見過最有趣的邊邊店~場內感覺真有點點像大排檔的啦,感覺很放鬆的,喜歡大聱說話就大聲說話~喜歡啤一啤就啤一啤~這才是真正令人開懷的邊邊店喔~ 花膠雞湯底~在正式打邊邊前飲湯嚐嚐,整個湯加起來十分鮮甜,雞味濃郁。雞件十分嫩滑,花膠又夠靚料,十分厚身,吃起來十分爽口的。我們喝不停口,幾乎把整個湯都喝完了~XD美國肥牛 ($58)肥瘦十分平均,煮熟以後,入口時肉味也蠻重的,喜歡肥牛的朋友一定要一試~!!滑牛肉片 ($68)滑牛肉片真的蠻嫩的,牛肉吸收了湯底的味道,更為惹味~這個價錢吃到這樣的質素是物有所值啦~手切安格斯牛肉 ($148)這個冰底的安格斯,是每天新鮮入貨的,廚師把安格斯牛切得厚厚的,但煮的時間又並不是很久,一放入口的時候,已經品嚐到超重的牛肉味,一點也不羶,而且厚身的牛肉帶點咬口的,整個口

這是我見過最有趣的邊邊店~
花膠雞湯底~

美國肥牛 ($58)

滑牛肉片 ($68)

手切安格斯牛肉 ($148)

這個冰底的安格斯,是每天新鮮入貨的,廚師把安格斯牛切得厚厚的,但煮的時間又並不是很久,一放入口的時候,已經品嚐到超重的牛肉味,一點也不羶,而且厚身的牛肉帶點咬口的,整個口感跟味道比起肥牛跟滑牛更勝幾籌~
脆肉鯇魚片 ($58)

鯇魚片呢...老闆說未算最最最靚料,但其實用上靚料的湯去浸這個鯇魚片,鮮甜的味道已經全滲入在鯇魚片當中,而且鯇魚片本來就帶點點脆的。整個口感也蠻不錯的啦~
花膠墨魚丸 ($88)

我超愛這個花膠墨魚丸丫~!!!!墨魚是廚師打到起膠的那種,口感跟質感也很棒的,帶點咬口,墨魚肉當中加入花膠之後,口感更豐富,咬著點點煙韌的墨魚肉時,又可以品嚐到爽口的花膠,整個口感十分完滿。把這個花膠墨魚丸加在花膠雞湯之後,味道更鮮甜~

小記:

我們點的食物當然不止這個份量啦,但這裡就把我覺得蠻特別的放出來。其實在旺角,要找一家有質素的打邊並不難,但要找到平民價錢又有特式又有質素的卻相當有困難。這裡的食物質素蠻好的,而且夠特別。上樓形式,而且開設在一幢讓人「印象不太好」的大廈入面,依然屹立不倒,這點的確是十分佩服。老闆蠻好客的,也有跟我們聊了一會兒,從對話中聽得出他的用心跟他的執著。這種堅持並不是在每個人身上都見到的。好吧,有機會再跟朋友來這邊吧,再一嚐「走到街市」的感覺吧~!!!

• 脆肉鯇魚片
  • 花膠墨魚丸
  • 手切安格斯牛肉
  • 花膠雞湯底
2015-05-15 3191 瀏覽
第一次光顧 裝修很有特色 像街市&懷舊大牌檔混合體!我地有8位,叫了花膠大雞煲,雞滑 湯濃 花膠食極都仲有!食物都很新鮮,叫了近20碟 有啤酒 汽水每人都只是$250位 (推介 西班牙豬腩片 蟹子墨魚滑 魚卜 黃金麻吉燒 芝士流心牛丸)!  網上仍顯示《黃金十天優惠》,但此優惠只做到4月30日,黃金週吾係應該是從5月1日開始起計10天嗎?

題外話/補充資料: 不過美中不足,冷氣不夠 (大廳中間),加上飲湯,又用 gas爐,我地每人都食到出哂汗,我見附近D顧客都要用 menu 撥涼,我有朋友都話:好食但太熱!等冬天先再來!所以若𣎴想流失,要快D改善冷氣通風&中間位置增設多把掛牆風扇. 另可能附合像大牌檔嘅裝修,所以很多椅子是用無得靠的膠椅,有椅背的不多,打邊爐通常最少2個鐘,腰背無得靠實在都幾攰!
2015-05-06
  • 西班牙豬腩片 蟹子墨魚滑 魚卜 黃金麻吉燒 芝士流心牛丸
2015-02-02 3870 瀏覽
個排咁凍,一大班人食飯緊係最好去打邊爐,朋友就介紹呢間係旺角咁有特色既火鍋店,老闆將間鋪頭裝修到好似一個街市咁,仲可以模擬下去街市檔買野食,真係有活生生既田雞係個到,幾有特色,平時打邊爐都係叫雞湯,呢到就好唔同,有原隻雞花膠湯底,雖然貴多d,但落足料,非常好飲,又好想要黎撈飯食啦,我地點左好多野,d海鮮好新鮮,叫左好多蝦,元貝,鮑魚。亦都點左唔少肥牛,即叫即切,但埋單都真係幾貴,350左右一個人。
2014-12-20
2015-01-14 3772 瀏覽
這晚是三個大胃口火鍋夜,選址由我選擇,因為我又看上他的招牌雞煲花膠湯底﹔預約了晚上七點,要九點交檯,兩位朋友遲到,害我苦苦地乾坐大半句鍾,不過留意到火鍋店最大特色是以街市為藍圖,似是街市中火鍋,當然,衛生程度一定比街市好﹔一邊牆壁貼滿街招單張,又有似是以故「九龍皇帝」一慣的街字,不過內容是介紹火鍋店特色及簡介,充滿港式風味﹔一邊是海鮮檔、菜檔,海鮮置於碎冰之上,如同真街市一樣﹔這樣的佈置,透明度高,可以令食客選取自己心宜的新鮮海產﹔樓上火鍋店雖地方有限,但比起坊間火鍋酒家要到店外挑選、選取,亦更方便,又做到衛生整潔,對於有輕微潔癖的我,增加了不少印象分﹔另外,亦有提供一些創意小食,但飲品方面,有提供支裝、紙包飲品,但紙包定價感覺更貴,菜單一律是分門別類用點心紙形式,清楚易見,價格中上可接受,濃厚雞煲花膠湯(細)($238),細份量有半隻雞,二至四人都足夠享用,看到五人以上的會用銅鍋盛載,有原隻雞,份量更多,小有小滋味,大有大豐盛﹔上鍋後,侍應便會把雞剪件,基本上雞件已熟,待湯底滾起已可進食,另外,而主材料的花膠有三至四塊,十足份量﹔先飲湯後火鍋,湯底入口濃郁鮮甜,看來我沒有選錯,朋友們
一邊是海鮮檔、菜檔,海鮮置於碎冰之上,如同真街市一樣﹔
這樣的佈置,透明度高,可以令食客選取自己心宜的新鮮海產﹔
另外,亦有提供一些創意小食,
但飲品方面,有提供支裝、紙包飲品,但紙包定價感覺更貴,
菜單一律是分門別類用點心紙形式,清楚易見,價格中上可接受,
濃厚雞煲花膠湯(細)($238)
上鍋後,侍應便會把雞剪件,基本上雞件已熟,待湯底滾起已可進食,另外,而主材料的花膠有三至四塊,十足份量﹔先飲湯後火鍋,湯底入口濃郁鮮甜,看來我沒有選錯,朋友們對湯底都很滿意,
濃厚雞煲花膠湯(細)($238)
先說一說「加湯」,會另有一壺雞湯附設,沿用港式風味,以舊式暖水壺盛載,一壺雞湯用完即止,再需要加湯的話,侍應會加入清湯,不過以我們三人而言,近三小時的火鍋時間,一壺雞湯不多不少剛剛好,是店方計算好的嗎?
濃厚雞煲花膠湯(細)($238)
手切頂級牛肋骨肉($158),如果手切牛肉也可以分大小份會更好,我們三人清空這碟牛肋骨肉完全不成問題,不過如果有更多牛魔王的話,是完全不夠的﹔
手切頂級牛肋骨肉($158)
牛肉花紋細緻,入口帶香濃牛味,我們三個都對此滿意,特別一提,肉質鮮紅新鮮,即使放在室溫一段時間,肉色、口感仍然保持到﹔
手切頂級牛肋骨肉($158)
白鱔片($98/份),必點火鍋配料之一,定價可取,有十片之多,每片肉質肥美爽口,有魚脂香,
白鱔片($98/份)
雞子($68),份量多,清洗得乾淨,無多餘脂肪附帶著也無雪味,今次火鍋才發現,原來我們三人都吃雞子,
雞子($68)
即劏生猛田雞($20/隻),大小適中,田雞的經湯底烹煮,肉質鮮嫩幼滑更覺味甜,田雞身歸我,田雞脾一人一隻,剛剛好,
即劏生猛田雞($20/隻)
西洋菜($28),份量可以稍為增加會更好,西洋菜入口無渣較細嫩鮮甜,前後點了兩回,
西洋菜($28)
上炙燒芝心丸($28/半打),下黃金麻吉燒($28/半打),上方的炙燒芝心丸地方常見便不多說,是芝味較真確的一款,反而想說明一下下方的黃金麻吉燒,一粒粒小方塊,中間位置乳白色,整粒其實是魚糕併年糕夾心,
上炙燒芝心丸($28/半打),下黃金麻吉燒($28/半打)
外表的魚糕比魚蛋質地較為厚實,帶微甜,與煙煙韌韌的年糕很好配搭,亦好咬口,
上炙燒芝心丸($28/半打),下黃金麻吉燒($28/半打)
臨尾聲,我們再點一個稻庭手打烏冬($22),定價有點貴,不過烏冬加上吸盡所有食物精華的濃郁湯底,整個火鍋吃得很滋味。

另外,這晚侍應們的服務很周到細心,看到冷氣機風口正正吹到我頭上,也先為我調較、看到我們自助加湯,也主動為我們效勞,其實這微小的動作,食客看在眼裡,吃得窩心、開懷﹔最後也是最重要一樣,可能這晚剛巧是平日又未有爆場預約,所以沒有催促我們的埋單,反倒令我們邊吃邊談天,盡慶而歸。

2015-01-06
濃厚雞煲花膠湯(細)($238)
白鱔片($98/份)
西洋菜($28)
上炙燒芝心丸($28/半打),下黃金麻吉燒($28/半打)
  • 黃金麻吉燒($28/半打)
  • 手切頂級牛肋骨肉($158)
2014-09-01 7077 瀏覽
昨晚終於有空來試試這間特色火鍋店. 大排檔式設計, 設有小型街市 (老闆說是他每天早上買回來的), 小小街市仔備有各類蔬菜海鮮, 新鮮魚, 蝦, 蟹不在話下. 更有大SIZE的象拔蚌, 鮑魚.....等等. 特別要提的就是這裡的安格斯牛頸脊(非常好吃). 仲有花膠燉雞湯底, 超濃, 超好味, 而且加湯都系雞湯不是水或上湯, 非常正, 無得頂!!我地6位點左以下:1.花膠燉雞湯底2.安格斯牛頸脊3.新鮮鮑魚 X 64.游水虎蝦 X 65.招牌貢丸6.象拔蚌 1 條7.聖子王 X 68.娃娃菜汽水飲類......共計: $1650每人平均$275我就覺得物超所值!!各位朋友真系可以試試!!
花膠燉雞湯(火鍋底)

我地6位點左以下:
5.招牌貢丸
6.象拔蚌 1 條
7.聖子王 X 6
8.娃娃菜
汽水飲類......

共計: $1650

每人平均$275

我就覺得物超所值!!各位朋友真系可以試試!!
題外話/補充資料: 訂位比較好,昨天8點去都好多人,辛好訂左位.
2014-08-31
花膠燉雞湯(火鍋底)
2014-08-24 6846 瀏覽
A new hot pot place which is located in a busy street in Mong Kok. The inside is decorated like a wet market and 60-70's Hong Kong. This is the gimmick but somehow its names shall be more related to wet market and old Hong Kong.The wet market is to sell seafood including prawns, oysters, abalones, clams, eel, fish etc. while the meat, vegetables, and others are to be ordered by ticking your choices in their papers. The seafood shall be provided with more varieties and the respective price shall

The wet market is to sell seafood including prawns, oysters, abalones, clams, eel, fish etc. while the meat, vegetables, and others are to be ordered by ticking your choices in their papers. The seafood shall be provided with more varieties and the respective price shall also be better put and written.

Regarding the price, it is relatively expensive in view of its existing quality.

In general, the service is acceptable while the food quality can be better to sustain its business. In particular, there is no similar hot pot place in Mong Kok except the typical Chinese restaurants. It will be very popular if improved due to the convenient location.

Oysters (above), pork (below)
鮑魚 ($25@) 聖子 ($28@)
東風螺 ($32 per dish)
一口和牛
鱔片 (regular size at $92 per dish)
2014-08-24
慶祝紀念
生日
Oysters (above), pork (below)
東風螺 ($32 per dish)
  • Oysters (above) pork (below)
最近在facebook頻頻見到朋友們說在街市中即買即打邊爐, 還角色扮演在街市中賣菜, 一直想試試這間咁創新的火鍋店. 藉公司做完event慶功, 當然不可錯失良機~ 一行9人喂喂喂去打邊爐啦~ 要說說, 不熟識旺角路的我, 覺得門口都幾難搵~ 是一個小小的門口~ 上到去, 感到OK, 不過比想像中細, 以為會有多檔開鮮或檔攤, 原來只有一排~ 裝修以香港特色為主, 牆身寫了一些類似九龍皇帝的字體~ 感覺有點像大排檔~ 第一次去的, 感覺很特別, 很新鮮~ 我們book了7點半~ 不是太多人, 不用等位~ 見到街市, 當然先去選海鮮~ 我地order左海蝦, 鮑魚, 象拔蚌, 煽貝~ 樣樣都好新鮮~ 都幾大隻~ KAKA最愛就是象拔蚌, 卓一卓2秒, 即刻食得~ 非常爽口~ 海中蝦好大隻, 好鮮甜爽口~ 打邊爐當然唔少得牛肉, 我地叫了2款牛~ 2款都好味~ 即叫即切 ~ 仲有其他丸類, 菜同魚皮....等等~其實總括食物質素OK~ 海鮮亦非常新鮮~ 但個人認為價錢略貴~ 每人是晚消費大約$400~ 可能因為愈夜愈多人, 服務有少少不周~

2014-08-04
2014-07-19 6492 瀏覽
店舖裝修挺為特別,門口放了一座英式紅色郵筒,泥水牆身漆上仿九龍皇帝字跡文章,中央放置十多張摺枱,天花裝一了堆紅燈罩,挺有熟食市場氣氛。晚上十一時許用膳,人卻不多,十多張枱只是坐滿了三分二。店主參照街市放置食材,以發泡膠箱盛海鮮,膠蘿載蔬菜,感覺挺有特色,但可能因為太晚關係,款式不多,海鮮只餘下蜆、廣島蠔、蟶子、蝦、魚也就二三款,而且沒有冰保溫,部分食材廣島蠔已經出水。不過,值得一提的是有魚卜,其他火鍋店少見。另外,食材區中央放了一個針板,師傅切肉時真的有用,不是裝飾,要讚。菜單是影印手寫單,海鮮類的要自己走出去選,其餘自己於菜單TICK,價錢尚可,一碟蜆廿多元,丸也是同價,大抵都不貴,湯底最平也就是五十元左右。食物質素方面中規中矩,蟶子腥味甚重,有沙,肉細,蜆新鮮,全部開口,肥美,蝦實肉冇黑鮮甜,魚卜新鮮彈牙有趙頭,愛此道者必試,肥牛只點了最便宜的款式,普通質素,油麥菜超新鮮,丸類多好吃,有一款叫魚旦皮小籠包可以試試,湯底叫了粟米濃湯,不行,全是粟米粒,一舊粟米都沒有,湯底不甜,似是清湯放粟米粒。叫了十多款食材,兩人埋單五百多元,可試但不會經常去
叫了十多款食材,兩人埋單五百多元,可試但不會經常去

2014-07-18
$270 (宵夜)
  • 魚卜
  • 蔬菜
2014-07-14 5685 瀏覽
見面書有人推介這間,便與友人一起到來,是晚六點左右不太多人到了七點半左右已滿座,點了半隻醉雞作湯料,惜雞不是太新鮮而且沒有酒香味,湯底不是餚製只是清雞湯再配以幾粒紅棗,龍眼加黨参。點菜紙上剔了皇帝菜,墨魚滑不好味,唯脆鯇魚片真的脆口且鮮味,雲耳,鮮淮山,生蠔一碟四隻,秀珍菇再在檔點了獅欽不太新鮮怎烚都不開口,聖子不夠肥美,蜆比獅欽新鮮烚熟後會開口吃完再補加芋絲才剛好夠飽,份量都不是太多用街市作啅頭但沒有街市般新鮮平和多,試一次足夠了。另外人手不太足夠要不斷呼叫才有侍應過來。
2014-07-13
慶祝紀念
生日
新奇得意,未試過係火鍋店有個街市檔,海鮮、蔬菜、丸。。乜都自己揀,即買即烚,既好玩,仲好新鮮,夾埋靚湯底,連湯都飲埋~ 海班、象拔蚌, 非常鮮甜,原條都係$588,超抵啊! 跳跳螺、東風螺$28,鮑魚,聖子,元貝 都係廿幾蚊,真係岩晒我呢類海鮮火鍋族\(^o^)/
2014-06-19
  • 東風螺
  • 元貝
  • 海班
2014-07-06 5013 瀏覽
平時好喜歡四出試餐廳既我今次上facebook 搵到這間火鍋店想試既原因...係因為餐廳怖置成室內街市應該好得意,所以就去~位於旺角登打士廣場2樓 建議吳好搭lift,行多兩步...原來有樓梯去到正門我笨左...去等等左一段時間,而且留下cafe兜客,叫得好大聲一上到去,冷氣開左...正即刻有人帶位....坐左近玻璃位 望住條登打士街食野    別有一番風味lol因為已經上網search 左有咩特別所以一開波就叫左原隻雞花膠湯底($298)然後冇睇餐牌   就直接去扮街市既檔口點野食D海鮮郁下郁下  勁新鮮...所以叫左蜆、聖子 、蝦肉類就有 佢地出名既牛脊骨肥牛 ,小龍包魚丸,雜丸肥牛雖然有少少貴 但都真係值得食 因為好香牛肉味而且脂肪比例岩岩好  咬口超好菜就叫左菇同菜心苗番到埋位 ...影相之後會有侍應問 影完未...影完就幫我剪開隻雞然後第一時間學網上面建議飲左湯 食左雞同花膠先果煲野 ...份量絕對夠五個人食 食完 飲完....係時候開始打邊爐加湯......湯...都係加番燉左幾個鐘既雞湯,正!而吳係水 or 雞粉水清湯 最後因為得兩個人 ...食曬d野已經好勁 所以冇or
平時好喜歡四出試餐廳既我

今次上facebook 搵到這間火鍋
想試既原因...係因為餐廳怖置成室內街市
應該好得意,所以就去~

位於旺角登打士廣場2樓
建議吳好搭lift,行多兩步...原來有樓梯去到正門

我笨左...去等
等左一段時間,而且留下cafe兜客,叫得好大聲

一上到去,冷氣開左...正
即刻有人帶位....坐左近玻璃位
望住條登打士街食野    別有一番風味lol

因為已經上網search 左有咩特別
所以一開波就叫左原隻雞花膠湯底($298)
然後冇睇餐牌   就直接去扮街市既檔口點野食
D海鮮郁下郁下  勁新鮮...所以叫左蜆、聖子 、蝦

肉類就有 佢地出名既牛脊骨肥牛 ,小龍包魚丸,雜丸
肥牛雖然有少少貴 但都真係值得食

然後第一時間學網上面建議
飲左湯 食左雞同花膠先
果煲野 ...份量絕對夠五個人食

食完 飲完....係時候開始打邊爐
加湯......湯...都係加番燉左幾個鐘既雞湯,正!
而吳係水 or 雞粉水清湯

最後因為得兩個人 ...食曬d野已經好勁
所以冇order 佢網上面講既泡飯
就係將飯  倒落打完邊爐既花膠雞湯

但係我同朋友就吳怕死(好燥熱)
飲左碗打完邊爐既湯

而且可以試更多野

2014-07-06
  • 一班朋友
2014-07-06 3501 瀏覽
之前睇到雜誌介紹有間火鍋店~以舊香港格局做主題座位旁仲有個小型街市..大玩即叫即上~感覺都幾得意食火鍋都唔駛問另一半去唔去..佢實ok~食店位於旺角區樓上舖既"鮮入圍煮"..冷氣非常足^^好支持香港開多d依類特式食店~因為香港人生活壓力太大有得食+有互動性~場景設計又花點心思..整個飯局心情都輕鬆d真係好似街市擺檔~仲有活生生田雞(oh..不過我唔會食呢 )魚類都係即點即切~當然除左依個小型街市外座位都有火鍋紙..可以隨意order食物好有電影佈局feel既大笪地共order 3支啤酒火鍋湯底都多選擇~有3款仲好有特色..不過2個人一定食唔晒所以留返下次約埋其他人~早一日預訂..再一齊去試"花雕醉雞鍋(半隻雞)"~肉質有彈性..酒味可以再重d湯底濃郁~無乜藥材味..紅棗好香甜"手切牛肋骨肉"..份量超多好抵食($138)另一半獨享夠晒爽~佢話味道ok..肉質腍有牛味"桶蠔"~除左2隻爽口..其他都係粉感~質素唔ok之後同店老闆閒談開~都有直言我地對桶蠔既個人意見希望值此意見~可以更能提升食店水準食店環境有主題feel~整體食物水準都唔錯(除左桶蠔)價錢與一般火鍋店相約..而份量好足~服
之前睇到雜誌介紹有間火鍋店~以舊香港格局做主題
火鍋湯底都多選擇~有3款仲好有特色..不過2個人一定食唔晒
所以留返下次約埋其他人~早一日預訂..再一齊去試
"花雕醉雞鍋(半隻雞)"~肉質有彈性..酒味可以再重d
湯底濃郁~無乜藥材味..紅棗好香甜
"手切牛肋骨肉"..份量超多好抵食($138)
另一半獨享夠晒爽~佢話味道ok..肉質腍有牛味
"桶蠔"~除左2隻爽口..其他都係粉感~質素唔ok
之後同店老闆閒談開~都有直言我地對桶蠔既個人意見
希望值此意見~可以更能提升食店水準
食店環境有主題feel~整體食物水準都唔錯(除左桶蠔)
價錢與一般火鍋店相約..而份量好足~服務都有禮貌
2014-07-05