2021-03-23 160 瀏覽
今日去開旺角交收,朋友便介紹打下邊爐喇,聽說鮮入圍煮花膠雞湯好正,好啱女士進食,骨膠原豐富又可美白。這兒佈置好地道,記得兒時有個叫九龍皇帝成日喺牆上寫毛筆字,哈哈,覺得自己年輕咗呢!火鍋醬料人頭計每人$10坐下就不考慮其他湯鍋了,其實係有好多款湯鍋嘅!掛住花膠雞湯。😂我哋當然選花膠雞湯(小)$268濃濃郁郁湯鍋,侍應生在你面前剪開半隻雞好細心,半只雞兩個人食都好多肉呀!湯滾起散發出隆隆骨膠原味,好濃郁而且係好多花膠呀!每人都可以食4件花膠呢!軟綿綿入口熱騰騰,飲了一碗湯先打邊爐。哈哈!西班牙豬腩片$78圓碌碌白雪雪,花腩肉均勻,埋相好靚,爽口彈牙。👍金牌牛肉丸$32好香牛肉味,大大粒好爽口!皇帝菜$38當然配合九龍皇帝feel啦,皇帝菜好新鮮好甜。👍韭菜餃$32帶子水餃$48我喜愛食餃子便叫了兩款,韭菜好香,帶子雖然係細細粒,但係裡面有兩粒㗎!😁細支可樂$10好配合這兒地道,係用支裝嘅!特別好飲。

火鍋醬料人頭計每人$10

我哋當然選花膠雞湯(小)$268

濃濃郁郁湯鍋,侍應生在你面前剪開半隻雞

西班牙豬腩片$78

圓碌碌白雪雪,花腩肉均勻,埋相好靚,爽口彈牙。👍

金牌牛肉丸$32

好香牛肉味,大大粒好爽口!

皇帝菜$38

當然配合九龍皇帝feel啦,皇帝菜好新鮮好甜。👍

韭菜餃$32

帶子水餃$48

細支可樂$10

好配合這兒地道,係用支裝嘅!特別好飲。

2021-03-17
  • 花膠雞湯
  • 皇帝菜
  • 西班牙豬腩片
2021-03-08 380 瀏覽
見到落雨, 天氣又凍咗少少, 就即刻想打返個邊爐😜 唔想去傳統酒樓, 上嚟openrice睇下就決定過嚟呢間鮮入圍煮試下佢哋出名嘅花膠雞湯底‼️呢度裝修好似以前喺街市大排檔咁, 地道港式風味🤗我地兩個人所以就叫咗細份花膠雞湯 (HK$268)~嘩, 個煲嚟到嗰陣真係嚇一下😂 因為真係有好多好大嚿嘅花膠😍 煲返滾啲湯我哋就即刻食啲雞啦, 啲雞肉好滑, 好入味, 一啲都唔似平時嘅煲湯雞🤭 再試下啲湯, 超級濃味, 滿滿骨膠原嘅感覺~ 真係停唔到口, 係咁不停飲💢 推介‼️火鍋料都有好多款選擇, 但係因為我哋又唔太肚餓, 當日餐廳又收六點, 所以我哋淨係試咗:🔸爆汁濃湯牛九 HK$48 🔸羊肉片HK$78🔸韮菜餃 HK$32牛丸真係好濃味, 咬入去裏面真係好juicy~ 羊肉片保留原先少許羊騷味, 喜歡食羊嘅朋友就一定要叫啦~ 韭菜餃正常水準, 應該係當日新鮮包嘅~💰醬料費每位HK$10, 另收加一服務費~🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
我地兩個人所以就叫咗細份花膠雞湯 (HK$268)~
細花膠雞湯底

🔸爆汁濃湯牛九 HK$48
🔸羊肉片HK$78
🔸韮菜餃 HK$32

牛丸真係好濃味, 咬入去裏面真係好juicy~
羊肉片保留原先少許羊騷味, 喜歡食羊嘅朋友就一定要叫啦~
韭菜餃正常水準, 應該係當日新鮮包嘅~
💰醬料費每位HK$10, 另收加一服務費~
店員細心畀咗保鮮袋裝口罩

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
細花膠雞湯底
2021-03-01 390 瀏覽
記得"鮮入圍煮"的大名之前在Openrice的排行榜上見過不少次, 是日在旺角街頭抬頭偶然看到了它大大個招牌, 就上來試試。裝修很有"九龍皇帝"feel。店員在帶位的時候會連同安心出行的QR code拿到座位讓客人慢慢掃描, 不用擠在門口處理, 比較貼心。調料也很快擺上來, 有趣的是那個鐵水壺, 那麼一大壺, 我們還以為是茶水, 結果是豉油。兩個人選擇了招牌的花膠雞湯(小)。上桌時那湯底, 奶黃奶黃的顏色很濃厚的感覺, 表面還有一層薄薄的膠漿住。湯底煮滾後, 見到雞和花膠的份量都不少, 覺得自己聰明, 知道要先看看份量再點其他肉類。一來就先喝湯和吃花膠雞。湯底一如看到的濃郁, 花膠也很厚身。就是拍個照的時間, 湯面上又已經覆上了一層膠, 這骨膠原滿滿的感覺啊~蟹籽鮮蝦滑, 份量頗多, 蝦味聞起來比吃起來更重, 但可能湯底太濃也有點原因, 豉油什麼的調料根本用不著。年糕夾心魚丸, 對名字想像太多了, 還以為是未吃過的丸丸。爆炸薑汁皮蛋貢丸, 很有新鮮感的搭配, 味道也很令人驚喜, 後來發現應該是振興肉丸的產品, 不錯不錯, 以後可以買回家吃。鮮腐竹, 軟滑。稻庭手打烏冬, 彈牙。唐生菜,
裝修很有"九龍皇帝"feel。

兩個人選擇了招牌的花膠雞湯(小)。
花膠雞湯(小)
半隻花膠雞湯(小)
蟹籽鮮蝦滑
年糕夾心魚丸, 對名字想像太多了, 還以為是未吃過的丸丸。
年糕夾心魚丸
爆炸薑汁皮蛋貢丸
鮮腐竹, 軟滑。
鮮腐竹
稻庭手打烏冬, 彈牙。
稻庭手打烏冬
唐生菜, 爽脆。
唐生菜
結果兩個人根本吃不完, 蝦滑和丸子都只吃了一點點試味而已, 剩下的還能打包出了一盒! 果然應該聽信店員的建議第一輪別喝太多湯了, 易飽。
2021-02-23
2021-04-01 13 瀏覽
今日黎到登打士街廣場打邊爐呢間火鍋店最出名就係花膠雞煲~ 但係我哋都對花膠冇咩興趣所以就純粹打邊爐餐廳環境有啲似大排檔 充滿香港風情醬料費每位要比$10 有四款配料好搞笑原來個水壺入面係醬油😂湯底嗌咗鴛鴦湯底 - 沙嗲同芫荽皮蛋好綠好多芫荽!芫荽控必嗌~ 沙嗲湯底花生味幾香又唔會太油安格斯牛肉 $188擺盤好靚 肉質都唔錯魚蛋皮小籠包 $32連賣相都好似小籠包咁 仲用個蒸籠裝住🤣其實就係魚蛋包住肉 不過好多肉汁~ 魚皮餃 $32大大粒好飽滿~ 皮厚肉多 仲索哂湯~芝士包心魚丸 $32佢嘅芝士丸比出面平時買到嘅更彈牙
今日黎到登打士街廣場打邊爐

安格斯牛肉 $188
擺盤好靚 肉質都唔錯

魚蛋皮小籠包 $32
連賣相都好似小籠包咁 仲用個蒸籠裝住🤣
其實就係魚蛋包住肉 不過好多肉汁~

魚皮餃 $32
大大粒好飽滿~ 皮厚肉多 仲索哂湯~
芝士包心魚丸 $32
佢嘅芝士丸比出面平時買到嘅更彈牙
現場好似身處喺懷舊街市之中,喺呢度打邊爐,好有特色,另外呢度仲設有好似街市咁嘅海鮮檔,可以打邊爐之餘仲食到新鮮海鮮食材。街市漁市場特色芫荽皮蛋湯底,滿滿的芫荽早前食過呢度最出名嘅花膠湯底,好足料好補身🥰而今次就試吓其他湯底,芫荽皮蛋湯,食正左依家芫荽嘅潮流,個人都幾鍾意芫荽嘅口味,入邊仲有啲皮蛋,而湯底係奶白色嘅,飲落好清甜。全部材料份量都幾多炸響鈴(豆皮)炸響鈴,口感唔錯,比一般出面食到嘅厚身,而且唔油膩,輕輕一滾,再吸收醬汁嘅精華,好好味。新鮮鵝腸好爽口,咬落好有口感,而且入面仲有少少膏,好有油脂香,味道好香口。鱔片肉質滑嫩,口感爽脆,味道鮮甜,完全無腥味。西班牙午餐肉午餐肉厚切好正,極具咬口,而且瘦肉比例較多,好入味,而且西班牙午餐肉比起其他地方出產嘅午餐肉健康。

街市漁市場特色

芫荽皮蛋湯底,滿滿的芫荽

全部材料份量都幾多

炸響鈴(豆皮)

新鮮鵝腸

鱔片
肉質滑嫩,口感爽脆,味道鮮甜,完全無腥味。

西班牙午餐肉
2021-03-16
  • 黑毛豬午餐肉
  • 新鮮鵝腸
2021-03-18 36 瀏覽
真材實料打邊爐最近來了這裏打邊爐,食物非常有驚喜。我們點了:濃厚原隻雞煲花膠湯 : 湯底非常清甜濃厚。花膠熬得軟稔,膠原精華令到湯非常濃稠,有張口的感覺。雞也熬了很久,湯底充滿雞味,而且只點了小鍋,份量也很多。吃過花膠雞湯之後,會再加入雞湯打邊爐。白鱔片 :新鮮,魚肉有彈性,不鬆散。 湯底非常濃稠,打邊爐的配料都不需要點醬油,就這樣吃已經很夠味。韭菜餃 : 韭菜新鮮,餃子皮薄,但是煮熟後也不容易爛掉,不錯。這裏的食物都很優質,服務非常周到,推薦。
真材實料打邊爐

最近來了這裏打邊爐,食物非常有驚喜。

我們點了:

吃過花膠雞湯之後,會再加入雞湯打邊爐。

這裏的食物都很優質,服務非常周到,推薦。

炸響鈴

原粒帶子水餃

• 濃厚原隻雞煲花膠湯
2021-03-16 38 瀏覽
很久沒有外出打邊爐,朋友推介鮮入圍煮好味道,於是一同前往。餐廳內部裝修主題為街市,走懷舊路線。座位寬闊,冷氣足夠,店員服務體貼。花膠煲半隻雞湯268元,湯味香濃但不太咸,有大量花膠,花膠厚身有口感,雞肉嫩滑味濃,足料抵食。皇帝菜38元,翠綠鮮嫩。脆肉鯇魚片68元,八大片,肉厚肥美,沒有腥味。豬骨濃湯貢丸32元,六粒,漲卜卜,有嚼勁且惹味。稻庭手打烏冬28元,彈牙有韌性,吸收了濃湯精華,很滋味。總結:座位寬敞,食品新鮮。

皇帝菜38元,翠綠鮮嫩。

脆肉鯇魚片68元,八大片,肉厚肥美,沒有腥味。

豬骨濃湯貢丸32元,六粒,漲卜卜,有嚼勁且惹味。

稻庭手打烏冬28元,彈牙有韌性,吸收了濃湯精華,很滋味。

總結:座位寬敞,食品新鮮。
2021-03-15
2021-03-14 48 瀏覽
係街市入面打邊爐? 咁有風味嘅地方已經少之又少, 呢間餐廳就係想重拾舊日情懷,樓上餐廳內設有海鮮檔口,客人可選購新解海鮮🤩原本想叫佢嘅花膠雞煲湯底,不過兩個人又驚食唔晒,所以揀咗平實嘅蕃茄薯仔湯底($78),但湯料都好豐富,成鍋都係蕃茄,紅紅的。 牛摩王必試手切安格斯牛肉($188),肉色鮮艷,花紋清晰,脂肪比例平均,入口嫩滑,滿滿牛肉香味。 牛骨汁濃湯牛丸($48),一如佢嘅形容,牛丸非常彈牙,入面有盛滿濃湯,一咬立即爆發,香濃令人回味。另外帶子水餃🥟($48),咬開可以明顯見到一粒粒帶子,份量十足。娃娃菜($32)稻庭手打烏冬($28)下次叫多啲人試佢個花膠雞煲先😋

一咬立即爆發,香濃令人回味。
稻庭手打烏冬($28)

下次叫多啲人試佢個花膠雞煲先😋
2020-11-27 465 瀏覽
天氣開始轉涼,便有吃火鍋的衝動,立刻相約好友,在旺角鬧市中搜尋到這地道火鍋,鮮入圍煮!地方寬敞,坐得舒適,先自行調配醬料,就準備開始火鍋之旅。餐廳別出心裁,把街市元素跟火鍋混合起來,可以選擇新鮮海鮮,即叫即食,十分有心思。湯底來了,選了小的原隻雞煲花膠湯。眼看已經知到湯底有夠濃郁,真材實料,原隻鮮雞加大大隻花膠。有專人幫助剪雞,食得方便。由於湯底太濃郁,未開始已經忍不住喝了兩碗。配料方面點了西班牙豬楠片,新鮮切起,嫩口又有肉味,配上這湯底簡直一流。還有芝士流心牛丸,看似跟普通牛丸一樣。原來滿滿芝士整裝待發,一咬驚人,很有驚喜。響鈴當然不能缺少,尤其配上這滋補雞湯,把精華吸乾再帶入口腔,回味無窮。皇帝菜份量多又新鮮,一解火鍋油膩。
地方寬敞,坐得舒適,先自行調配醬料,就準備開始火鍋之旅。
還有芝士流心牛丸,看似跟普通牛丸一樣。
原來滿滿芝士整裝待發,一咬驚人,很有驚喜。
皇帝菜份量多又新鮮,一解火鍋油膩。
2020-11-25 338 瀏覽
呢間餐廳嘅裝修好特別,好似自己身處喺魚市場一樣。雖然比你嘅感覺似係魚市場但係環境又大,又乾淨。黎到就當然即刻嗌咗個花膠雞煲湯底先啦,之後再慢慢點其他野都未遲我地2個人所以湯低叫左小就夠,小係半隻雞,職員會親自幫我哋剪雞。食完花膠雞飲埋湯先開始打邊爐。隻雞好滑係雞湯入面煮完,味道好濃厚。花膠好爽好正飲慢小小個湯都會有塊膜喺面證明好足料。食左半隻雞再飲埋湯都已經好飽但係打邊爐點可以唔食肥牛呢。叫左手切安格斯牛肉D雪花好靚,小小肥膏係邊邊食落好林同好香鮮牛肉味另外再叫咗一碟脆肉鯇骨腩真係好爽脆,一啲魚腥味都冇。正呀!而家仲做緊85折好抵食。

係雞湯入面煮完,味道好濃厚。花膠好爽好正
飲慢小小個湯都會有塊膜喺面
證明好足料。

食左半隻雞再飲埋湯都已經好飽

但係打邊爐點可以唔食肥牛呢。叫左手切安格斯牛肉
D雪花好靚,小小肥膏係邊邊食落好林同好香鮮牛肉味

另外再叫咗一碟脆肉鯇骨腩
真係好爽脆,一啲魚腥味都冇。正呀!而家仲做緊85折
好抵食。
2020-11-21 292 瀏覽
依家好興打邊爐同埋養生湯底一齊嘆!的確飲完養顏滋補靚湯之後再用個湯底嚟打邊爐,將啲食物吸收精華再將啲食物精華融入湯底,聽到都補啊😻#濃厚原隻雞煲花膠湯 👉🏻黃澄澄嘅湯底,好似將雞嘅精華完全迫左出嚟飲,飲落真係好鮮味!而且湯底幾清,雖然係雞湯但係唔會油淋淋,雞肉亦都非常嫩滑可口。而主角花膠亦都非常吸引,雖然湯底只係價錢二百幾蚊,但係啲花膠都非常之厚實,食得出係真花膠而且仲係貴貴地嗰隻😍真心正!#西班牙豬腩片 👉🏻一片豬腩四種粉紅色😍肉質爽實中夾雜了少少油花香和豬皮嘅彈性,食落完全唔覺得油膩,而且好好味,係高品質嘅豬肉👍#魚籽包心丸 好鍾意一咬落去嗰一陣會爆汁,而且包心丸多彈牙好味😋#豬骨湯貢丸 呢個貢丸堅好食,肉質爽實緊緊糾纏埋一齊,食得出係手打佳作,而且味道層次豐富,除咗有好香豬肉味仲有冬菇味等等,價錢仲好抵, $32已經有半打,推介必食之選!

2020-11-15 241 瀏覽
話說有次同Honey經過登打士街見到鮮入圍煮大大個招牌,佢就話網上講呢到嘅火鍋好有特色要搵日試吓,終於呢日來臨。訂咗6:00但基於我只係食咗份生果做早餐又忙到無食晏,所以五點幾就上咗去。咁早上到去當然緊係唔使等位啦!第一次嚟到,原來裝修設計以大排檔做主題都幾特別,仲有一邊整到成個街市咁樣,有肉檔同埋海鮮檔。海鮮望落都新鮮生猛,不過肉檔唔見豬肉榮喺檔到表演切肉。由於前一晚先喺屋企煲咗花鮑魚花膠雞湯,所以就無點到呢到出名嘅花膠雞,用咗鴛鴦鍋,要咗沙嗲同埋皮蛋芫荽湯底,火鍋配料就點咗美國A級手切牛肉、牛胸油、桶蠔、水魷、鵝腸同埋雲吞水餃。牛胸油真係堅正,一隻牛嘅牛胸油大約只能整到兩至三碟,所以如果晏少少嚟都可能無得食。今次食嘅鵝腸同以往我食嘅鵝腸感覺有少少唔同,其實我食鵝腸嘅經驗都唔係好多,都係食過四、五次左右,但今次感覺個味道好好味,唔知係咪點咗多肥嘅鵝腸有關,如果鍾意食鵝腸嘅人,有機會都試吓點多肥嘅鵝腸。其他配料都無咩特別。埋單$1038@2人🔵

其他配料都無咩特別。

埋單$1038@2人🔵

2020-11-11
2020-10-31 344 瀏覽
天氣開始涼兩地啦又係打邊爐嘅時候喇,今次黎到油麻地的鮮入圍煮,濃厚花膠雞煲,係呢度嘅招牌湯底,金黃色的湯底,裏面有雞同花膠, 湯底是真正足料用幾小時𤉶燉精制嫁,味道非常濃郁,每飲一啖都覺得好補身啊😍未落其他配料前,已經飲咗兩碗湯。西班牙豬腩片,食落味道同口感都有驚喜,入口非常嫩滑爽口,而且食落有淡淡豬香👍🏻帶子水餃🥟皮簿料足,一咬開就見到有就幾粒帶子,帶子夠彈牙🤣蟹子墨汁墨魚滑🦑,大大份,食落啖啖墨魚粒!餐廳野食質素不錯,而且裝修帶有懷舊風味,設計大玩香港特色💗👍🏻

帶子水餃🥟皮簿料足,一咬開就見到有就幾粒帶子,帶子夠彈牙🤣

蟹子墨汁墨魚滑🦑,大大份,食落啖啖墨魚粒!