餐廳: 鮨燐
資訊:

2019-04-24 479 瀏覽
同好友都係omakase既愛好者今次發現上環有間新開既 當然要去試下地點唔難搵 地鐵站行5-10分鐘就到餐廳有兩層 我地坐係上一層環境好舒適師傅一早準備好晒所有材料有3個套餐選擇我地揀左中間價錢 $1380有7種刺身 6種壽司仲有和食同湯先黎前菜汁煮白梅貝用上鰹魚 昆布 醬油汁煮白梅貝爽口彈牙京都生湯葉配松葉蟹肉及馬糞海膽底部係豆香味濃既日本黃豆制腐皮配上蟹肉同海膽 非常鮮甜右口魚卷 入面有三升同蔥三升意思是 一公升麵豉 一公升米 一公升辣辣口感同味道都好特別加上係柚子鹽板上又滾幾下味道更有層次針魚食用時再點上薑蔥肉質爽實 魚油豐富 入口鮮甜 賣相神秘內裡是馬糞海膽肥大肉厚 入口即溶 甘香濃郁 甜度高北海道響螺配土佐醋啫喱響螺爽口有咬勁配上酸酸甜甜啫喱特別開胃跟住黎個自家製雪葩清清味蕾灸燒太刀魚肉質彈牙 入口淡淡清甜味醋鯖魚配昆布醋浸泡過的鯖魚不但可以去除本身的腥味更可以增加甜味超拖羅第一次食 原來係最唔肥既部位肉質非常嫩滑燒拖羅輕輕灸燒原來都可以入口即溶非常回味然後食口橘子啫喱就開始下一part壽司深海池魚魚中之王 我非常喜愛的一種好甘香 油脂分佈好平均 肉質鮮嫩彈牙活赤貝爽口彈牙
同好友都係omakase既愛好者
好滿足的一餐 店員亦照顧周到
師傅好細心講解每一款刺身壽司
再問我地喜愛吃哪一款
2019-04-19 371 瀏覽
這天去了朋友預約的這家壽司店吃午餐我還是頭一次去呢餐廳是優雅的日式設計氣氛佳讓人感覺很治癒哦侍應先送上了熱茶Lunch menu有挺多的選擇我和朋友也是點了14貫的omakase($398+10%)前菜有沙拉和茶碗蒸、味道都不錯右口魚師父說右口魚比左口魚的油脂更加豐富不過這個部位比較清爽我很喜歡吃白身魚、不同部位也很喜歡赤貝赤貝很爽脆鮮甜、師父加了少量醬油作調味帶出了它的鮮味深海池魚師父加了木魚生薑醬油作調味十分鮮美金扇鯛口感帶點爽彈外層悄微用火槍燒過更加香口松葉蟹混合了蟹肉和蟹膏、蟹肉十分鮮甜蟹膏味道濃郁、口感味道非常豐富牡丹蝦銀鱈魚油脂比較重、不帶腥的很鮮甜鯖魚師父加入了昆布、芝麻和紫蘇葉減低了鯖魚獨有的腥味、帶出了它的鮮三文魚子魚子粒粒新鮮潤澤飽滿、很鮮甜海膽日本海膽鮮甜度十分高味道濃郁很滋味大拖羅不帶根的入口即化油脂豐富香氣四溢左口魚火炙過的左口魚、魚油的香味更加突出入口即化非常鮮甜令人回味無窮最後送上的味噌湯很足料、裡面很多豬肉片和蘿荀還有雪芭酸酸甜甜很清新一解油膩感是個很完美的總結這裡的壽司賣相好、味道佳有機會會和朋友再來吃
這天去了朋友預約的這家壽司店吃午餐

我還是頭一次去呢

餐廳是優雅的日式設計
氣氛佳讓人感覺很治癒哦

侍應先送上了熱茶

Lunch menu有挺多的選擇
我和朋友也是點了14貫的omakase($398+10%)
前菜有沙拉和茶碗蒸、味道都不錯

師父說右口魚比左口魚的油脂更加豐富
不過這個部位比較清爽
我很喜歡吃白身魚、不同部位也很喜歡

赤貝

赤貝很爽脆鮮甜、師父加了少量醬油作調味
帶出了它的鮮味

師父加了木魚生薑醬油作調味
十分鮮美

口感帶點爽彈
外層悄微用火槍燒過更加香口

松葉蟹

混合了蟹肉和蟹膏、蟹肉十分鮮甜
蟹膏味道濃郁、口感味道非常豐富

牡丹蝦

銀鱈魚

油脂比較重、不帶腥的很鮮甜

鯖魚

三文魚子

魚子粒粒新鮮潤澤飽滿、很鮮甜

日本海膽鮮甜度十分高
味道濃郁很滋味

不帶根的入口即化
油脂豐富香氣四溢

左口魚

火炙過的左口魚、魚油的香味更加突出
入口即化非常鮮甜令人回味無窮

最後送上的味噌湯很足料、裡面很多豬肉片和蘿荀
還有雪芭酸酸甜甜很清新一解油膩感
是個很完美的總結

這裡的壽司賣相好、味道佳
有機會會和朋友再來吃

• 北海道馬糞海膽
  • 大拖羅
  • 左囗魚
2019-04-18 65 瀏覽
最近真係對omakase愈來愈有興趣,而香港亦愈來愈多omakase 餐廳,今次就去左上環蘇杭街既鮨燐。今次要左$1380既餐,先有前菜汁煮白貝,咁大嚿都完全唔靱,而且鮮味十足,內臟部分都可以食。然後有京都生湯葉伴松葉蟹肉&海膽,生湯葉食落似腐竹,好濃豆味亦好滑。接住到刺身部分。右口魚捲三升同蔥。三升姐係一公升麵豉,一公升米同一公升辣椒。食既時候配合柚子鹽板,有多層次既美味。針魚配薑蔥醬油,好甜。北海道馬糞海膽,超級鮮甜,完全唔腥。北海道響螺伴土佐醋啫里,螺肉切成薄片好爽口。然後有燒太刀魚。燒鯖魚配白帶昆布。超拖羅刺身,唔係最肥既位,但味道都好甘甜。紫菜包燒拖羅。食左咁多野,係時候食翻個橘子啫喱refresh下口腔,迎接壽司部分,每一件都十分新鮮。深海池魚活赤貝野生鰤魚新鮮銀雪魚帆立貝右口魚又係再清清味蕾既時間,今次有自家製梅酒jelly,淡淡的酒味令唔太飲酒既我都接受到。然後有熟食味噌燒茄子,茄子燒完仍然juicy,味噌亦唔會太濃太鹹。同好香蝦味既麵豉湯。最後仲有甜品桃味雪吧,超飽超滿足!

今次要左$1380既餐,

接住到刺身部分。

食既時候配合柚子鹽板,有多層次既美味。

針魚配薑蔥醬油,好甜。

北海道馬糞海膽,超級鮮甜,完全唔腥。

北海道響螺伴土佐醋啫里,螺肉切成薄片好爽口。

然後有燒太刀魚。

燒鯖魚配白帶昆布。

超拖羅刺身,唔係最肥既位,但味道都好甘甜。

紫菜包燒拖羅。

活赤貝

野生鰤魚

新鮮銀雪魚

右口魚

同好香蝦味既麵豉湯。

最後仲有甜品桃味雪吧,超飽超滿足!
2019-04-15 285 瀏覽
之前同朋友去完日本已經好想再食廚師拍板,所以今日就特登嚟咗上環呢度食好嘢。環境就同日本嘅餐廳一樣。見到盤裏面嘅鮮魚已經好想食。未食之前廚師都好細心咁為我地準備咗薑同埋蘿蔔開一開胃首先食咗呢個茶碗蒸先,裏面有百合,云爾,蟹柳絲,同埋上面加咗一個軒汁,呢個係我食過其中一個最好味最滑嘅茶碗蒸。亦都可以一路食一路欣賞到廚師嘅刀工 首先由上至下左自由咁數落嚟第一件係帶子壽司,上面輕輕掃左啲柚子汁喺上邊,令成個帶子嘅味道更加清新,都食得到帶子嘅鮮味。第二件係赤貝壽司,赤背都算爽口彈牙。第三件係右口魚壽司,右口魚比較爽口肉質似劍魚腩,但係就比較嫩滑啲。第四件係深海池魚,魚身爽口,配上Wasabi,木魚碎,同埋檸檬汁,清新亦都帶出左與嘅鮮味第五件就係金線鯛, 廚師將個魚嘅魚皮燒一宵令到油脂嘅香味更加突出第六件就係雪場蟹腳壽司,蟹肉非常之鮮甜新鮮,廚師用蟹膏撈勻左啲蟹肉再擺喺壽司度,呢個蟹味認真不得了第七件就喺度牡丹蝦, 牡丹蝦大家都食過唔使講啦第八件係出面比較少食到嘅壽司,就係說魚壽司,佢嘅質感幾爽有啲似劍魚腩,但係就比較嫩同埋油脂比較多比劍魚腩更加好食第九件就係鯖魚壽司,上面加咗昆布同埋紫蘇葉,食落

環境就同日本嘅餐廳一樣。見到盤裏面嘅鮮魚已經好想食。
未食之前廚師都好細心咁為我地準備咗薑同埋蘿蔔開一開胃

亦都可以一路食一路欣賞到廚師嘅刀工

首先由上至下左自由咁數落嚟

第二件係赤貝壽司,赤背都算爽口彈牙。
第七件就喺度牡丹蝦, 牡丹蝦大家都食過唔使講啦
第九件就係鯖魚壽司,上面加咗昆布同埋紫蘇葉,食落有啲酸梅嘅味道幾得意

第十件就係章紅魚,肉質爽口味道清甜
第十一件就係三文魚子壽司
第十二件就係海膽壽司,海膽新鮮而且好甜
第十三件就係大拖羅壽司,入口即溶一句講晒
第十四件又係燒左口魚壽司,燒左口語壽司大家都食過係非常之甘香,加上少少燒窿嘅味道令到左口魚嘅味道更加突出

最後飲埋個豚肉湯同埋食埋個桃味雪巴完美咁結束左呢個廚師拍板
  • 銀鱈魚
2019-04-15 306 瀏覽
謝廷鋒主持的十二道鋒味非常成功,想唔到節目可以維持多年,周日在 Viu TV  依然可以看到!我今午卻找到十四道風味。。的壽司午餐,點解我覺得是風味壽司?別以為是新派壽司,其實是傳統壽司料理來的,只因為師傅巧妙地配以薑、蒜、紅蓉、柚子汁等,成功帶出不同的風味。話說過來,今時今日間間料理店都入同樣的靚貨,廚藝方面總要有些變化,方能有點話題,令客人留下印象。蘇杭街的鮨燐,不大的店舖,佔兩層樓,皆沒有散枱,只有廚師吧桌,可容8人,更加容易有互動的接觸,光顧期間,見有不少回頭熟客。午餐定食由$258起,最矜貴的廚師發板每位$800,午餐無謂太過分,我選擇了$398的14貫壽司定食,上菜形式如廚師發板,一件接一件,依照着進食速度準備,正合我意。餐前小吃有兩道,酸汁沙律酸度十足,但都自然可口,彌補了普通生菜的不足。然後是海鮮蒸蛋,擺設方面花了點心思,蟹柳絲及菜粒的組合,看起來多色彩;材料同樣多元,吃到木耳及洋蔥,配合滑溜的蒸蛋,豐富美味。14貫壽司,如傳統做法由淡至濃,次序及組合皆適當,全部魚片長過飯團,飯粒豐滿圓潤有光澤,紮實不鬆散,相比坊間的,口味方面添加了一點辛辣或酸香,卻又恰到好處,沒有蓋

酸汁沙律

酸汁沙律

海鮮蒸蛋

14貫壽司,如傳統做法由淡至濃,次序及組合皆適當,全部魚片長過飯團,飯粒豐滿圓潤有光澤,紮實不鬆散,相比坊間的,口味方面添加了一點辛辣或酸香,卻又恰到好處,沒有蓋過本身的原味。

左口魚壽司

左口魚壽司

第一貫左口魚壽司,悉心地以青蔥及紅蓉(即辣的蘿蔔蓉)調味,因為紅蓉混合了特別的醬汁,吃起來辛辣味十足,這與日本芥末的辣風格不同,富新鮮感,亦成本來魚味較淡的左口魚吃起來有點醒神。

扇貝壽司

扇貝壽司

繼而是扇貝壽司,以柚子豉油調味,鮮美中湧出酸香,吃得開胃。

深海池魚壽司

排第三是深海池魚壽司,今次是木魚花混了少許蔥,添了一份鹹香。

針魚壽司

針魚壽司

針魚壽司,色澤特別亮麗的針魚,配上蔥花薑蓉紅蓉,肉質結實,有魚味。

炙燒太刀魚

太刀魚壽司

太刀魚壽司,豐腴的太刀魚,先來個火槍炙燒,迫出魚油倍增魚香。

銀鱈魚壽司

銀鱈魚刺身比較少吃到,也許必須是日本貨先得,因為本身已經肥美,只需蘸點普通日本甜鼓油已經好味。

松葉蟹配蟹膏壽司

松葉蟹配蟹膏壽司,我最喜歡這一貫,豐腴之中,吃到甘香滋味。

金線鯛壽司

炙燒金線鯛壽司,肉質柔軟。

鰤魚壽司

鰤魚配上柚子胡椒,鰤魚相比金線鯛結實,味道方面吃到少少酸。

鯖魚

鯖魚壽司

鯖魚壽司,造型最特別,特別做的崑布啫喱配合青蔥,成功中和了鯖魚獨特的魚味。

小肌魚壽司

小肌魚壽司

接下來是小肌魚壽司

三文魚子壽司

三文魚子壽司

然後三文魚子壽司,配上柚子油,魚子柔軟,入口爆汁,跟一般吃到的卜脆有點不同。

海膽壽司

海膽壽司,紫菜夠乾及堅挺,口感豐腴有層次,甘香清甜。

中拖羅壽司

中拖羅壽司,很肥很滑。

肉片湯

最後以熱騰的肉片湯一碗作終結。

白桃雪葩

甜點是白桃雪葩,輕盈香滑。
2019-04-06
金線鯛壽司
2019-04-13 316 瀏覽
叫咗個14件壽司set茶碗蒸第一次食有雲耳嘅蒸蛋,好得意!右口魚原來佢有另一個名叫「絞鰈」㗎喎!上面放咗三升漬,即係用米、辣椒及麵豉製成嘅,帶少少酸辣,不過味道好平衡帆立貝賣相同平時嗰啲唔同,原來係廚師用咗另一種切法,令到睇起上嚟有一絲絲嘅效果,口感有趣金扇鯛即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過後,再加少少醬油,口感結實深海池魚加咗醬油及木魚花,有不同口感,食落爽脆又鮮甜甜蝦好大隻,仲有好多勁鮮甜嘅蝦膏赤貝表呈橙紅色,肉質爽口太刀魚魚身充滿光澤,連魚皮上所以清楚睇到銀粉,輕輕燒一燒後再加少少梅醬,肉質爽身銀鱈魚西京燒多,壽司就比較少食。加咗少少柚子胡椒,鮮味更提升,帶少少油份,口感好爽又嫩滑三文魚籽每粒都晶瑩剔透,食落帶甜唔鹹海膽一啲都唔腥,好滑鰤魚肉質甜美,魚脂豐腴入口即溶!!!中拖羅呈粉紅,魚香及魚油好平均,味道甘香又冇筋,正!左口魚裙邊輕輕燒過帶少少燒香,魚油必晒出嚟針魚魚身帶銀光,肉質彈牙,魚味唔算好濃但勝在魚油豐富!麵豉湯第一次飲麵豉湯入面有豚肉!檸檬雪葩食完飽晒!環境舒適,店員服務態度好,會不斷加熱茶,唔洗驚口乾!
叫咗個14件壽司set

茶碗蒸
第一次食有雲耳嘅蒸蛋,好得意!

金扇鯛
即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過後,再加少少醬油,口感結實

深海池魚
加咗醬油及木魚花,有不同口感,食落爽脆又鮮甜

甜蝦
好大隻,仲有好多勁鮮甜嘅蝦膏

赤貝
表呈橙紅色,肉質爽口

三文魚籽
每粒都晶瑩剔透,食落帶甜唔鹹

一啲都唔腥,好滑

鰤魚
肉質甜美,魚脂豐腴入口即溶!!!

中拖羅
呈粉紅,魚香及魚油好平均,味道甘香又冇筋,正!

左口魚裙邊
輕輕燒過帶少少燒香,魚油必晒出嚟

針魚
魚身帶銀光,肉質彈牙,魚味唔算好濃但勝在魚油豐富!

麵豉湯
第一次飲麵豉湯入面有豚肉!

食完飽晒!
檸檬雪葩

環境舒適,店員服務態度好,會不斷加熱茶,唔洗驚口乾!
2019-04-11 446 瀏覽
朋友説上環開了一間新嘅壽司店,今日去開就來一試,看完menu,選了 omakase sushi 14 pieces set先來沙律及茶碗蒸,第一次食有雲耳嘅茶碗蒸,口感好特別右口魚原來右口魚有個好優雅嘅名,叫「絞鰈」,上面放了三升漬,廚師話三升漬即係由米、辣椒和麵豉製成的,入口微酸帆立貝賣相好特別,同平時見嘅好唔同,原來廚師用了新切法,仲可以見到一絲絲嘅效果,口感更佳,仲好鮮甜金扇鯛即係日本嘅紅衫魚,輕輕燒過,再加上醬油,魚油不多,口感實在,有些似食緊吞拿魚深海池魚加上醬油後,再放些木魚花,增加口感甜蝦大大隻嘅甜蝦,上面仲有蝦膏,好鮮甜赤貝輕輕一拍,上碟,好爽口太刀魚魚皮上,切幾刀,輕輕一燒,再配上梅醬銀雪魚醬油上再加上柚子胡椒,帶出鮮味三文魚籽大大粒,晶瑩剔透,鮮味得棧有些咸香海膽味道濃郁,入口即溶,仲留有餘香鰤魚入口滑溜柔軟,油潤得來很有嚼頭,還帶濃郁鮮甜的魚味中TORO入口滑,完全無根,滑身無渣,油份重,口感好豐腴左口魚裙邊輕輕燒過嘅左口魚邊,有些炭燒香,又有少少油,入口即溶針魚閃爍着銀光,肉質彈牙鮮甜最後來一碗麵豉湯同檸檬雪葩,完美一路食,店員會主動幫忙更換熱茶及熱毛巾,服務周

先來沙律及茶碗蒸,第一次食有雲耳嘅茶碗蒸,口感好特別

深海池魚
加上醬油後,再放些木魚花,增加口感

甜蝦
大大隻嘅甜蝦,上面仲有蝦膏,好鮮甜

赤貝
輕輕一拍,上碟,好爽口

太刀魚
魚皮上,切幾刀,輕輕一燒,再配上梅醬

銀雪魚
醬油上再加上柚子胡椒,帶出鮮味

三文魚籽
大大粒,晶瑩剔透,鮮味得棧有些咸香

海膽
味道濃郁,入口即溶,仲留有餘香

鰤魚
入口滑溜柔軟,油潤得來很有嚼頭,還帶濃郁鮮甜的魚味

中TORO
入口滑,完全無根,滑身無渣,油份重,口感好豐腴

左口魚裙邊
輕輕燒過嘅左口魚邊,有些炭燒香,又有少少油,入口即溶

針魚
閃爍着銀光,肉質彈牙鮮甜
針魚

最後來一碗麵豉湯同檸檬雪葩,完美

一路食,店員會主動幫忙更換熱茶及熱毛巾,服務周到,地方又舒適,好喜歡餐廳的那幅牆,好似魚鱗,好特別

2019-03-30
針魚
以前喺度上班真係冇啖好食, 估唔到時隔幾年呢度上環舊區已經變天成功, 隱藏咗好多優質地舖食店及樓上食店, 今晚同為食友嚟咗呢間位於上環地鐵站附近嘅鮨燐食日本菜。鮨燐面積不大, 只有地下一張長吧枱及樓上長一張吧枱,座位不多, 很多時還被包檯, 免白行一趟最好隕先訂座, 日式簡約裝潢的小型日式小店, 樓上被包場, 我跟朋友被安排坐地下吧檯。師傅話基本上大部配料及調味料都系從日本空運到港今晚為我哋準備食物嘅靚仔廚師OMAKASE 另一至愛, 間場先付; 酸子薑 ~ “賣飛佛”, 子薑非常嫩口, 酸酸甜甜, 吃上癮呢!芥未淮山 ~ 另一至愛, 淮山本身已經係健康食品, 口感爽脆, 帶少許芥末的微辣, 越食越想食。醬漬牛蒡 ~ 鹹鹹哋的醬油香, 質感偏硬偏鹹, 纖維及營養價值卻非常高。酸紫蕎頭 ~ 酸紫蕎頭酸酸甜甜又口感爽脆, 吃一棵什麼油膩感全清, 一切可重新嚟過。鮨燐的餐牌非常簡單, 只有三個廚師發板 (OMAKASE) 供選擇 , 不時不食 ,今晚我同朋友都係選擇中位數 $1380 OMAKASE。$1380 OMAKASE 包以下食品; ~ 先付~ 刺身 x 7~ 和食~ 壽司X 6~

師傅話基本上大部配料及調味料都系從日本空運到港

今晚為我哋準備食物嘅靚仔廚師

OMAKASE 另一至愛, 間場先付;
先付

$1380 OMAKASE 包以下食品;
~ 先付
~ 刺身 x 7
~ 和食
~ 壽司X 6
~ 湯
~ 甜品

白梅貝 ~ 以鰹魚、昆布、味醂及醬油汁浸熟,白梅貝爽滑彈牙,師父叫我試吓貝尾部分,尾部带甘不苦, 味道富味琳甜、醬油喊和魚堅昆布的香,很好吃。
白梅貝

湯葉 ~ 馬糞海膽配松葉蟹肉, 底部放上充滿豆香的日本黃豆制的腐皮, 馬糞海膽甜美‚ 松葉蟹肉爽甜‚ 加上香滑的腐皮,配芥末醬汁提升味道, 非常美味的鮮腐皮。
湯葉

長崎小長井生蠔配酸醋汁 ~ 長崎小長井生蠔新鮮有光澤, 蠔肉飽滿, 脹卜卜,真係見到己想一口咬落去,小長井生蠔海水鹹味偏淡, 蠔肉卻鮮甜爽身, 微酸的酸醋汁讓蠔肉更清爽鮮甜。
長崎小長井生蠔

針魚配薑蔥鼓油 ~ 像一朵見到小花出場 ,喺香港好少食針魚, 因為總是覺得會偏腥‚針魚魚肉呈透明狀,晶瑩剔透, 入口微爽 ,咬落有點起膠狀,鲜美,再試試拈少許薑蔥鼓油, 薑蔥嘅香氣及豉香‚ 即起提鮮提香之效。
針魚

左口魚配柚子青檸汁 ~ 廚師預先放了少許柚子青檸汁在鹽板上, 左口魚肉質結,含豐富油份卻不失魚味,放上鹽板增喊鮮及柚子青檸香。
左口魚

鮮貝肉配土佐醋啫喱 ~ 土佐醋是日本調味醋汁, 以味醂‚淡醬油、鰹魚、醋及糖等食材煮製的醬汁,鮨燐師傅將土佐醋泡製成啫喱狀混合背粒一齊吃,有特色, 貝肉爽甜富酸香

鮮貝肉配土佐醋啫喱

銀鱈魚 ~ 香煎銀鱈魚就成日都食, 刺身則較少吃 ,這個刺身用銀鱈魚bb的魚背位置,魚肉油份相當豐富,口感帶點嫩滑, 估唔到銀雪魚魚味都可以咁濃鮮。
銀鱈魚

火炙銀鱈魚 ~ 師父再用火炙做法帶出魚油的香味, 好讓我哋跟銀雪魚刺身嘅味道作一個比較 , 個人比較鍾意火炙後的銀鱈魚,輕輕燒過銀鱈魚除咗帶出魚油香味, 還讓魚肉有煙薰的香氣,食慾大增, 而銀鱈魚魚肉變得更軟滑

火炙銀鱈魚

吞拿魚 ~ 用BB吞拿魚腩位之上位置, 魚肉色澤光亮嫩紅,火灸魚皮提香, 入口魚味濃郁,帶微彈‚ 很鮮美

吞拿魚

中拖羅 ~  中拖羅呈半透明粉紅色, 魚油分佈完美,入口油滑嫩口, 完全無根, 質素極之高

肥美到呢……

火炙大拖羅 ~ 火炙大拖羅能帶出油香, 以脆口的紫菜包住食, 吞拿魚入口更肥美但冇咁膩口, 食完魚油嘅香氣歷歷不散, 令人再三回味

火炙大拖羅

和食 ~ 麵豉羅白
羅白煮得極腍甜, 配上充滿豉香的淡麵豉及清新柚子皮, 羅白皮刨得不夠深, 有少許根影響口感, 己即場同廚師反映。
麵豉羅白

舞茸汁煮帶子 ~ 呢個舞茸汁較清淡富菌香, 不會搶走帶子的鮮甜味道 , 刺身級的帶子呈半透明狀態 ,很鮮兼帶點爽口, 食完唔好浪費個舞茸帶子汁的精華, 師父放上壽司飯吸汁, 再磨少許黑胡椒己經鮮美

舞茸汁煮帶子

過場 ~ 青檸柚子啫喱
以日本出品的基因混合體青檸柚子汁制成啫喱狀,一個生果有齊青檸柚子味道,refresh,清味蕾之選。
青檸柚子啫喱

深海池魚壽司 ~ 用上池魚魚背,放上木魚花、大蔥白、芥末及鼓油,一口一件,魚鲜、葱香、芥末辣一take 過在口腔爆發, 滋味無窮。
深海池魚壽司

赤貝壽司 ~ 師父拍打兩下赤貝才放上飯糰 , 拍打赤貝令赤貝肉收縮, 口感更爽脆 ,飯糰上掃上醬油, 再放了少許芥未及磨少許柚子青,赤貝鮮甜爽脆, 壽司飯圓潤清新,味美!! 下圖似唔似外星突襲偷吃飯團??
赤貝壽司

帶子壽司 ~ 帶子又鮮又甜 ,加左青檸提香及醬油提升味道的層次感。
帶子壽司

野生獅魚腩壽司 ~ 獅魚即係我哋叫嘅油甘魚, 現在嘅野生油甘魚出產量已經少了很多, 油甘魚油脂分佈平均, 魚肉質感肥美細嫩, 野生的魚味更濃。
野生獅魚腩壽司

北海道馬糞海膽壽司 ~ 板上?哈哈……..我都想,北海道馬糞海膽色澤金黃飽滿, 入口即溶兼鮮甜無比,無人不愛的日本產物

北海道馬糞海膽壽司

佐口魚群邊壽司 ~ 用佐口魚群邊燒香,掃上自製醬汁, 蒜香濃烈,佐口魚群嫩口。
佐口魚群邊壽司

梅酒啫喱 ~ 再來一杯梅酒啫喱清清味蕾及喉嚨, 準備飲湯。
梅酒啫喱

蝦頭麵鼓湯 ~ 廚師發板較常用魚湯結尾,鮨燐則用較濃味的蝦頭麵鼓湯,麵鼓湯以蝦頭蝦膏配昆布及少許瓜絲烠製, 再灑上蔥花及放上蝦頭, 味道夠晒鹹鮮。
蝦頭麵鼓湯

白桃雪葩 ~ 非常清香的白桃雪葩, 為今晚的廚師發板畫上完美句號。
白桃雪葩

鮨燐係我喺香港及台灣食過最好食的廚師發板 SO FAR, 佢哋用料非常新鮮, 食材質素亦非常之高, 當然今晚嘅廚師靚仔手藝亦功不可沒, 令我和朋友都再三回味‚論質素呢個$1380 OMAKASE其實好抵食。
2019-04-08 80 瀏覽
下晝個會三點先開,已經在附近,可以食個長宴,見到一間似乎新開的日本料理店,啱啱好決定試吓。所以揀咗14款的壽司廚師發板,坐喺壽司枱,可以睇住師傅做,師傅的手藝唔錯,壽司米飯起粒,圓潤,紮實,飯粒鬆軟度都夠,魚片新鮮,整體擺設都唔錯。醬料調味配襯都幾夾及有變化,開始幾款以食淡水壽司為主,左口、扇貝、深池、針魚,師傅以醬料,分別用紅蘿蔔蓉、柚子汁、木魚花及薑蔥等,吊出鮮味。灸燒壽司,大刀魚及金線鯛,用火燒將魚嘅油及香味帶出嚟,效果很好。其餘八款有:銀雪魚-比較少吃到刺身級別松業蟹配蟹膏鰤魚鯖魚-魚本身帶腥,處理得好小肌魚三文魚子海膽中拖羅-很肥

其餘八款有:
銀雪魚-比較少吃到刺身級別
松業蟹配蟹膏
鰤魚
鯖魚-魚本身帶腥,處理得好
小肌魚
三文魚子
中拖羅-很肥

2019-04-08
2019-04-07 41 瀏覽
說到中上環用餐,大部分人印象總是離不開低性價比。其實不然,花時間走走其實每每有新發現。是晚就蒞到位於蘇杭街,新開張不久的日本料理小店,門面雅緻,感覺大氣。晚市只有Omakese,能選的只有價位,分別有HKD 1180、HKD 1380 及 HKD 1580三種,通常這種選項我都會選中間,HKD 1380 Set 包括有刺身、壽司及各樣熟食,而食物內容都是由師傅安排的時令物。前菜-巴馬火腿沙律(上)常見的前菜拿捏得很好,Parma Ham油潤軟滑,加上爽口的沙律菜,平凡不簡單。松葉蟹土佐醋啫喱(下)土佐醋啫喱底層是滿滿的松葉蟹肉,口感綿密絲滑,味道酸甜開胃。左口魚刺身簿切薄切的左口魚肉大片晶瑩,入口柔軟香甜,卷著蔥同吃口感豐富。針魚刺身厚實的針魚肉質結實彈牙,油份不會太多,入口清甜有質感。日本象拔蚌刺身份量喜人的象拔蚌刺身爽甜有韌勁,散發陣陣海水味,加上鋪面的土佐醋啫喱感覺清新。火炙太刀魚刺身(上)吃起來煙韌帶嚼頭,肉質細緻而且魚味濃郁,加上梅醬調味鮮味更出。鰤魚刺身 及 鰤魚腩刺身(下)油份豐腴,肉質鮮嫩的鰤魚入口幼滑,柔軟得來同時又有嚼頭,油脂及甘味在舌尖化開,口感豐盈。火炙鯖魚(上

晚市只有Omakese,能選的只有價位,分別有HKD 1180、HKD 1380 及 HKD 1580三種,通常這種選項我都會選中間,HKD 1380 Set 包括有刺身壽司及各樣熟食,而食物內容都是由師傅安排的時令物。

前菜-巴馬火腿沙律(上)

松葉蟹土佐醋啫喱(下)

左口魚刺身簿切

薄切的左口魚肉大片晶瑩,入口柔軟香甜,卷著蔥同吃口感豐富。

針魚刺身

厚實的針魚肉質結實彈牙,油份不會太多,入口清甜有質感。

日本象拔蚌刺身

火炙太刀魚刺身(上)

鰤魚刺身 及 鰤魚腩刺身(下)

火炙鯖魚(上)

火炙烤成半熟的鯖魚柔軟嫩滑,加上半透明白板昆布鋪面,口感多元獨等。

銀鱈魚刺身 及 火炙銀鱈魚刺身(下)

銀鱈魚就吃得多,做成刺身則比較少有,師傅更帶來兩種做法。刺身入口油潤綿滑,卻又不失嚼感;而火炙更是將鱈魚獨有的油香發揮得淋漓,肥美滑溜。

中拖羅(上) 及 火炙中拖羅(下)

刺身又怎少得拖羅的份,肥美的中拖羅入口即化,魚香逗留口內良久不散;而炙烤版本亦同樣高質,魚香濃厚郁純萃,油潤滑溜。

KABOSU啫哩(上) 及 燒內紫貝(下)

吃畢刺身部分後有清新的酸橘喱喱給我們去一去口中的膩,再接熟食,安排貼心;再來是磯燒內紫貝,加上清酒燒至約八成熟的內紫貝肉質肥美鮮甜帶少許酒香,入口順喉暖胃。

伊佐目壽司(上) 赤貝壽司(下)

伊左目質感柔軟,味道濃郁,帶豐富油脂,入口肥美甘香;而蝶切的赤貝亦份量十足,爽甜厚實。

深海池魚壽司(上)

細膩的肉質爽甜帶適度油份,味道香甜,蘸一點醬油剛剛好。

磯煮昆布北海道馬糞海膽壽司(下)

滿滿的海膽份量十足,鮮甜甘醇,加上磯煮昆布,兩種鮮味調混和得恰到好處,濃厚的香味充滿口腔。

燒左口魚壽司

炙燒的左口魚油脂豐富,濃郁魚油香隨每一下咀嚼慢慢溶化。

梅酒啫喱(左下)
小小杯的啫喱卻蘊含濃郁的梅酒香,清甜細緻。

雞肉麵線(上)
甜品之前還有個麵線,湯底鮮甜足料,麵條也富彈性,雞肉嫩滑,整體十分高質素。

甜品-雪葩(右下)
最後來個清甜雪葩,好好冷卻口腔,以及中和一下油膩感。

總括而言一千五百元以下能吃成這樣豐富,在現今廚師及辦動輒要價二千元左右的大環境下,實在是難能可貴,性價比極高。
2019-04-07 95 瀏覽
近幾個年頭,巿面上多了不少餐廳都以Omakase 為主要餐食。吃過不少 Omakase 的主理師傅所製作的美食,每吃一次,也讓人回味無窮。這次來到一間開業大約8個月的日式餐廳鮨燐,原來是曾經光顧過的一間日式餐廳主理師傅呀立,自立門戶的餐廳,以 Omakase 供應,繼續以美味優質的食材,創作不少菜式來滿足前來的食客,只要吃過一頓 Omakase,帶給食客一份感動又滿足的心情地離開。******************************鮨燐就近於上環街巿附近,從地鐵站前來,來到鮨燐的門前的一刻,突然充滿著期待的心情而入內。鮨燐共有2層,一般食客都是坐在下層,大約可以坐下10人。2樓以包房形式供應,由老闆主理,包房價也不難達到,最少5人,也能足夠包房的價錢。 鮨燐提供的 Omakase 餐共有3款收費,價錢分別是HKD1180、HKD1380 及 HKD1580,不同收費會有不同的指定食物菜款,這夜便選上了HKD1380的餐食。只要入座之後,便會送上一杯熱茶和鮨燐的熱毛巾,看上一套的食具已感覺很有心思。熱茶不停奉上和替換,坐上一夜,都確保手中這杯熱茶是熱手的,感覺很舒心的服務。先付,

先付,白梅貝,用上木魚水、昆布、酒和其他配料熬製而成,白梅貝入口有著酒的清香,而吃到肝部時,還有點甘香在其中,味道做的不錯。

先付,湯葉。從日本運來的腐皮,加入松葉蟹肉絲、馬糞海膽和芥末製成。因為日本腐皮有著很重的豆味,所以師傅建議把所有食材拌勻而吃。

海膽鮮甜味十足,腐皮豆味香濃無比,單吃上腐皮會有點啖口,但當把所有食材拌勻而吃,就完全不同,鮮甜味十足,不會給腐皮的豆味搶走了一切味道。

先付之後,便是預備7件刺身美食,所以師傅便準備些漬物,包括了漬蘿蔔和淮山,確實味道不錯。

長崎小長井生蠔,作為第一款刺身便選上了生蠔,已經驚喜萬分。生蠔蠔肚肥美無比,沒想到吃下時生蠔爽口清甜,配上生蠔汁還略帶少許酸的味道,即時變得更加清新又醒胃。

針魚,把針魚切細並砌成葉子的形狀,還伴了薑蔥鼓油而吃。先把針魚直接而吃,味道清淡,口感略爽。再試點些薑蔥鼓油,沒想到針魚的鮮味突出了,確實有點意外。

佐口魚配鹽板,鹽板之上加入了青檸檸檬皮,還有少許蔥段。佐口魚魚肉晶瑩剔透,試了一片什麼都不加,直接而吃,魚味清淡。

放上鹽板轉了幾次,放入口中除了有檸檬清新味道之外,佐口魚的鮮味提昇了很多。用佐口魚包著蔥段而吃,蔥的香味變得很強烈,鹽板上的檸檬味道也吃不出了,就是只有蔥香,又是另一番滋味。

粒貝,加入土佐醋製成的啫喱,最後加上柚子皮,賣相如一朵花一般的外型。粒貝口感非常之爽口,鮮味非常之濃,加入土佐醋啫喱,又不覺很酸略帶醋香,柚子皮又能多一份清新的味道。

鮮銀鱈魚,來自羅威的bb銀鱈魚魚背位置,魚身不會很大條,但背部位置相對油份較多。常常吃到煎香銀鱈魚,魚肉滑溜已經無人不知。第一次吃鮮銀鱈魚,沒想到油份一樣地高,肉質也很滑溜,鮮味十足。

輕燒銀鱈魚,只是把銀鱈魚表面輕輕燒,沒想到吃上口,油份慢慢浸出來,慢慢地便吃到煙薰香味,也是一片鮮銀鱈魚,只是輕燒便能吃出完全不同味道,確實意外。

拖羅,是bb拖羅魚腩位上少少位置,簡單把魚皮燒至香脆。燒過的皮變得咸香無比,肉質之中還略帶少許油份。輕點些薑蔥鼓油,魚皮咸香味少了,但魚的鮮味更加突出。

中拖羅,沒有輕燒,沒有加入任何醬汁或生果皮,就是這樣一片鮮中拖羅,直接地吃上一口,油份甚多。簡單的點些鼓油而吃,魚鮮味無比之外,油份完全有點漏出來的一樣,如此新鮮無比的拖羅,真的讓人很動人。再看看鼓油汁,都已經被油份充滿著了。

輕燒大拖羅,這次所吃的大拖羅,把魚表面輕燒,試一口直接而吃,燒過的大拖羅油份是充滿著口中,鮮甜無比,大拖羅肉之間略帶少許根位,但又不會難吃。

再用上一片紫菜夾著大拖羅而吃,油份口感少了很多,又多了紫菜的香味,但少了鮮甜的味道,不同吃法確實有著不同的享受。

和食蘿蔔仔,預先一天把醬汁煮成,再用醬汁浸住蘿蔔仔,臨吃之前加入麵鼓醬和樓子皮,功夫確實少不得。蘿蔔仔清甜又腍,只是略帶少許皮渣,配上麵鼓醬和柚子皮,帶出更多香味在其中。

磯燒刺身級帶子,先把醬汁煮成,配上舞茸和bb露筍再磯燒至大約4成熟。沒想到帶子口感爽口,味道鮮甜,舞茸清香無比,第2道和食同樣是功夫不少,才可以如此美味。

吃完帶子餘下醬汁,師傅便放上一口飯在內,加點黑椒粒拌著而吃,醬汁完全浸入飯之中,又帶點黑椒香味,確實不錯的吃法。

青檸柚子啫喱,是一種新品,由青檸和柚子混種而養植的生果,外似有點似柚子但色澤像青檸的色一樣,製成濃縮汁加入適量的糖而成的啫喱。

入口清涼無比,帶著青檸和柚子香味,又不會很酸,確實可以把口中之前所吃的餘韻味道,清除了不少。

6件壽司之一,深海池魚壽司,加入木魚花大蔥和芥末,深海池魚採自於魚背位置,肉魚口感相對有少少實,而木魚花大蔥香味無比,配上深海池魚又可以吃出魚的鮮甜。

赤貝壽司,加了點柚子皮和鼓油汁。赤貝肉質爽口無比,咸鮮味十足。

帶子壽司,簡單地加上青檸汁,帶子肉厚鮮甜無比,加入青檸汁更加清新。

野生鰤魚腩壽司,鰤魚是油甘魚科的其中一款魚,所以油份也甚多。吃上口鮮甜無比,油份也是慢慢地漏出口中,但沒有拖羅的油份那麼多,同樣可以享受到如此美味刺身,感覺挺幸福。

北海道根室馬糞海膽,師傅開給我們看看是新鮮從日本運送來港的。

北海道根室馬糞海膽壽司,在壽司飯之上放了不少馬糞海膽,賣相已經很吸引了。馬糞海膽口感滑溜,鮮甜味濃郁,完全沒有甘的味道,確實想再來一客。

燒佐口魚群邊壽司,加了點紅蘿蔔蓉蔥花,佐口魚群邊魚質滑溜無比,再把魚輕燒,多了煙薰和香蔥的香味,吃上如此的壽司會讓人感動無比。

梅酒啫喱,用梅酒製成啫喱,梅酒味不會很濃烈,又有著清香的梅酒味道,確實又是一杯清除味蕾的美食。

蝦頭麵鼓湯,用上蝦頭煮成的麵鼓湯,湯中充滿著蝦膏的鮮味,蝦鮮味濃郁無比。麵鼓湯熱度十足,每喝上一口都感覺非常暖胃,喝上這碗湯,完全把整晚所吃的鮮味提昇至極點。

白桃雪葩,從日本運送來港,口感滑溜,白桃味清香,雪葩味道清甜又帶點奶香,是一個完美的晚飯甜品

• 白桃雪葩
  • 拖羅
  • 鮮銀鱈魚
  • 湯葉
2019-04-06 41 瀏覽
看見師傅用心地把刺身切成薄薄一片,等待的時候都充滿期待。前菜:白梅貝
單看賣相頗為吸引,肉質富靭性,貝肉爽口清甜。火炙鯖魚魚皮面層輕輕用火炙燒過,入口好香。鰤魚腩
入口軟綿細滑,濃郁甘香。鮮銀鱈魚
入口煙靭,還加上少許胡椒柚子鹽,減低了膩感。超拖羅拖羅與赤身之間的部位,脂肪較少大拖羅
肉質甜美、脂膏豐腴。香蔥拖羅蓉手卷紫菜脆卜卜,拖羅十分鮮嫩滑溜,味道愈咀嚼會變得愈香甜,令人回味,好滿足好飽滿白身魚魚味清甜入口淡身c三星漬就是一公升米,一公升麵豉及辣椒泡製面成。蜜柑鯛口感偏清爽,晶瑩剔透,入口冰涷鮮甜赤身 - 吞拿魚背肉
肉質豔紅,甘甜鮮味,新鮮度滿分,壽司味道已經慢慢由淡至濃進發中左口魚邊先火炙再掃上醬油然後再火炙,增加了味道層次甜品分別是,由清淡到濃郁,為這餐畫上完美句號。橘子啫喱味道酸甜,用來清味蕾準備上刺身。雪葩吃落感覺暢快,清新迷人,用來上熟食前清味蕾的。開心果雪糕味道濃郁,香滑香甜,所有嘢食都太完美了!
看見師傅用心地把刺身切成薄薄一片,等待的時候都充滿期待。

前菜:白梅貝
單看賣相頗為吸引,肉質富靭性,貝肉爽口清甜。

火炙鯖魚
魚皮面層輕輕用火炙燒過,入口好香。

鰤魚腩
入口軟綿細滑,濃郁甘香。

鮮銀鱈魚
入口煙靭,還加上少許胡椒柚子鹽,減低了膩感。

超拖羅
拖羅與赤身之間的部位,脂肪較少

大拖羅
肉質甜美、脂膏豐腴。

香蔥拖羅蓉手卷

白身魚

蜜柑鯛
口感偏清爽,晶瑩剔透,入口冰涷鮮甜

赤身 - 吞拿魚背肉

左口魚邊
先火炙再掃上醬油然後再火炙,增加了味道層次

甜品分別是,由清淡到濃郁,為這餐畫上完美句號。

橘子啫喱
味道酸甜,用來清味蕾準備上刺身

雪葩
吃落感覺暢快,清新迷人,用來上熟食前清味蕾的。

開心果雪糕
味道濃郁,香滑香甜,所有嘢食都太完美了!
2019-04-04
晚上主打做廚師發板,試其 $1380 的omasake坐在吧枱,跟壽司師傅近距離互動漬物有牛蒡、酸蕎頭、海帶和自家製醃製的薑前菜:白梅貝入囗鮮嫩,貝肉十分鮮嫩滑溜。火炙鯖魚
入口爽脆,魚脂比例很高。鰤魚腩十份鮮甜,入囗鮮嫩溶化。鮮銀鱈魚
油脂分佈均勻,肉質沒有膩口的感覺。火炙赤鯥魚肉質彈牙,入口煙靭之餘還有滑口左口魚邊經炙燒過有燒過的香味,吃起來鮮而惹味,是上乘的味道。熱辣辣的麵豉湯,暖暖胃。超拖羅拖羅與赤身之間的部位,脂肪較少,吃起來覺得份外鮮甜!大拖羅
入口綿密細膩,慢慢在口中融化,香味逐漸浮現針魚魚味清甜,紋理清晰。蜜柑鯛 - 味道微甜,味道清新醒胃。赤身是魚背位置,肉色偏赤紅,口感相對爽而結實左口魚邊經過網紋火炙後,表面銀色閃閃,微微焦脆甜品分了三次上,由清淡到濃郁,為這餐畫上完美句號。橘子啫喱 - 味道酸酸甜甜,用來清味蕾準備上小吃。雪葩鮮甜之餘,清一清味蕾開心果雪糕色澤亮麗,淡淡開心果香,令整個晚餐變得更加完美。

晚上主打做廚師發板,試其 $1380 的omasake

坐在吧枱,跟壽司師傅近距離互動

漬物有牛蒡、酸蕎頭、海帶和自家製醃製的薑

前菜:白梅貝
入囗鮮嫩,貝肉十分鮮嫩滑溜。

火炙鯖魚
入口爽脆,魚脂比例很高。

鰤魚腩
十份鮮甜,入囗鮮嫩溶化。

鮮銀鱈魚
油脂分佈均勻,肉質沒有膩口的感覺。

火炙赤鯥魚
肉質彈牙,入口煙靭之餘還有滑口

左口魚邊
經炙燒過有燒過的香味,吃起來鮮而惹味,是上乘的味道。

熱辣辣的麵豉湯,暖暖胃。

超拖羅
拖羅與赤身之間的部位,脂肪較少,吃起來覺得份外鮮甜!

大拖羅
入口綿密細膩,慢慢在口中融化,香味逐漸浮現

針魚
魚味清甜,紋理清晰。

蜜柑鯛 - 味道微甜,味道清新醒胃。

赤身
是魚背位置,肉色偏赤紅,口感相對爽而結實

左口魚邊
經過網紋火炙後,表面銀色閃閃,微微焦脆

甜品分了三次上,由清淡到濃郁,為這餐畫上完美句號。

橘子啫喱 - 味道酸酸甜甜,用來清味蕾準備上小吃。

雪葩
鮮甜之餘,清一清味蕾

開心果雪糕
色澤亮麗,淡淡開心果香,令整個晚餐變得更加完美。
2019-03-31 339 瀏覽
星期六老友一早來電,說上環開了間壽司店已經預約了一定要拉我去嘗試。坐下,就問店長有什麽好介紹,推介最多人選擇的十四貫壽司$398。沙律及蟹肉茶碗蒸。深海池魚魚脂豐厚,肉質爽嫩,配上大蔥和木魚絲吃增添香味。帆立貝洒少許日本柚子,味道清甜鮮美😋👍。赤貝新鮮爽脆味鮮。牡丹蝦新鮮特別黏口,加上燒過的蝦膏,口感更複雜👍。針魚色澤亮麗,配上薑蓉吃。金線鯛輕炙滲出油脂,特別嫩滑😋。第—次生吃新鮮銀雪魚,因為是養殖,所以可以刺身吃法。油脂特濃,配柚子胡椒,入囗鮮嫩溶化😍。梳子魚表層炙後有燒過的香味,加上芝麻,特別香口😄。鰤魚肉質甜美、脂膏豐腴😋。鰹魚用洋蔥汁配搭,出奇合拍不錯。太刀魚彈牙有嚼勁。三文魚子,粒粒晶瑩剔透、顆顆飽滿,,咸香而有鮮味。海膽十份鮮甜,令人回味😄😋。中トロ没有オトロ的油膩,入口魚脂剛好😋。左口魚邊經炙燒過 ,油份迫出,入口即溶化👍👍。最後一碗熱辣辣的麵豉湯,待胃暖和。甜品白桃雪葩清一清味蕾,好豐盛的一頓午餐。最後回家看看照片,好似多了一貫。

沙律及蟹肉茶碗蒸。

深海池魚魚脂豐厚,肉質爽嫩,配上大蔥和木魚絲吃增添香味。

帆立貝洒少許日本柚子,味道清甜鮮美😋👍。

赤貝新鮮爽脆味鮮。

牡丹蝦新鮮特別黏口,加上燒過的蝦膏,口感更複雜👍。

針魚色澤亮麗,配上薑蓉吃。

金線鯛輕炙滲出油脂,特別嫩滑😋。

梳子魚表層炙後有燒過的香味,加上芝麻,特別香口😄。

鰤魚肉質甜美、脂膏豐腴😋。

鰹魚用洋蔥汁配搭,出奇合拍不錯。

太刀魚彈牙有嚼勁。

三文魚子,粒粒晶瑩剔透、顆顆飽滿,,咸香而有鮮味。

海膽十份鮮甜,令人回味😄😋。

中トロ没有オトロ的油膩,入口魚脂剛好😋。

左口魚邊經炙燒過 ,油份迫出,入口即溶化👍👍。

最後一碗熱辣辣的麵豉湯,待胃暖和。

甜品白桃雪葩清一清味蕾,好豐盛的一頓午餐。

最後回家看看照片,好似多了一貫

2019-03-23
  • 銀雪魚
上环有志魂,寿司的高地,但是就算住在上环,我也不能多去呀,毕竟要体恤一下荷包君。那么如果我想重温志魂的惊艳,但是又想在可承受的范围内呢?此时,上环一家新开店引起了我的注目。评分非常好,引得我前来打卡。一试之下,果然超棒!我们点了午市omakase ,定价800,还是非常亲民的价格。刺身和寿司都非常好吃,大家看图吧...更能理解。印象深刻的包括火炙右口鱼寿司,不同种类的Toronto,为我们制作的师傅手法很棒!听说餐厅老板是一位香港寿司大师,这是他开的第一家店哦。下次我会回访的。

刺身和寿司都非常好吃,大家看图吧...更能理解。

听说餐厅老板是一位香港寿司大师,这是他开的第一家店哦。

下次我会回访的。
  • 右口鱼