餐廳: 鮨燐
資訊:

2019-06-06 494 瀏覽
放工去了上環和前BO一帶,不特意去不會發覺它存在。     這裏的Omakase分3種,我們選了$1180有14貫壽司的來試。    先付是汁煮白梅貝,爽口帶汁,唔使外加調味。松葉蟹胡麻菠菜簡簡單單的,為食壽司而作準備。   深海池魚以木魚花、大葱、wasabi作調味,為爽口的魚肉更添滋味。赤貝很脆身,淋上青檸汁,帶來了清新的口感。赤貝清新又爽彈。扇貝肥美又鮮甜,食落陣陣青柚子香在口內徘徊。牡丹蝦上的蝦膏乃自家製,用了蝦頭蝦腦部份,再以爐將之焗製,所以成件壽司,膠質重之餘蝦味濃郁! 右口魚薄切,食食落口感 唔太韌,有微微酒香。瑩光魷魚小小兩隻,但肥美非常,膏滿瀉差不多一咬就爆漿而出。師傅說是即日的新鮮貨才能有如此飽滿的狀態和口感!火炙銀鱈魚口感柔軟無比,入口魚油慢慢滲出。接著是切粒的池魚,味道層次好豐富,因為混了很多種不同的配料。   中途師傅送上爽脆的,自家醃的三色椒、青瓜、洋葱讓我們清清味蕾。當蜜柑啫喱送上枱一刻,以為我們已經食到尾聲,但原來這是中場休息。   以蜜柑榨成汁而製成的啫喱很清香帶微甜,食罷口裏有股芬芳。 靖魚壽司以微甜的透明昆布鋪面,入口食到紫蘇和芝麻香。鏗魚放上味
放工去了上環和前BO一帶,不特意去不會發覺它存在。

以蜜柑榨成汁而製成的啫喱很清香帶微甜,食罷口裏有股芬芳。

靖魚壽司以微甜的透明昆布鋪面,入口食到紫蘇和芝麻香。鏗魚放上味濃的生蒜片,伴以酸汁,濃的魚肉和飯帶蒜香,味覺更突出。醋小肌是心機之作,以魚肉綁成小辮子,魚味也較濃。三文魚子壽司落了柚子皮,卜卜脆而帶清新。

北海道根室馬糞海膽,橙黃色的清甜肥美,海膽也是omakase中不可少的一環。然後是拖羅,不用說的肥美甘香,也是omakase不可少的角色!最後以火炙的左口魚邊作結!魚油在葱花、紅蓉的襯托下,微辣又豐腴,不愧為的最愛,以它作結令人有回味無窮之感。

和師傅互相交流旅行見聞,食店分享,有說有笑,再喝一口熱燙的麵豉湯,温熱我的腸胃,再吃一杯清香的柚子雪葩,凝結此刻愉悅的心情,這就是Omakase的靈魂所在。
2019-05-14
  • 拖羅,海膽,左口魚邊,
  • 蜜柑啫喱,
  • 深海池魚,
  • 牡丹蝦,
  • 瑩光魷魚,
  • 火炙銀鱈魚,
今晚同朋友慶生🥰,佢最鍾意食日本野,俾我上網搵到間評價唔錯既Omakase😌餐廳門面喺條街好突出,有排場🤩店內座位都係bar台設計,咁先可以同師傅有近距離既交流,好貼心🥳 而店舖雖有兩層,但大概只可容納十多人,一定要book位!😏 先付 - 汁煮白梅貝白梅貝好大粒,肉質爽口🤤先付 - 菠菜x松葉蟹肉菠菜好甜😙 蟹肉好鮮!師傅見我地食完前菜就開始整刺身,落單前餐廳已經問左我地有無咩野係唔食既,師傅都一一記得,好細心👍🏻刺身右口魚左口魚就食得多,右口魚第一次食🤣食落口感覺比左口魚更有油份😆 而且師傅用刺身捲住三星漬食,令甜味更突出!平政魚又係第一次食,好嫩滑肥美🤤北海道真蠔 超大粒🙊上面仲有新鮮紫菜池魚他他師傅已經調左味,咩都唔駛點🤩鯖魚 微微燒一燒,更滑😌 仲會配埋白板昆布螢光魷魚 超正!一咬落去啲膏咇晒出黎🙈🙈銀鱈魚一片魚生,另一片燒一燒加埋柚子胡椒食。兩種味覺享受😙拖羅油脂多到😍😍香港少有食到咁肥美!燒拖羅魚鮫一山還有一山高🤣師傅話呢個真係唔係日日有,我地今晚好彩有得食🥳 油份極高😍有個啫喱間下場,清下味蕾😛和食- 汁燒北海道帆立貝好巨型既帆立貝🤣肉質爽口、鮮甜。特別喜歡裙邊,好爽滑
餐廳門面喺條街好突出,有排場🤩

先付 - 汁煮白梅貝
白梅貝好大粒,肉質爽口🤤

先付 - 菠菜x松葉蟹肉
菠菜好甜😙 蟹肉好鮮!

刺身

平政魚
又係第一次食,好嫩滑肥美🤤

北海道真蠔
超大粒🙊上面仲有新鮮紫菜

池魚他他
師傅已經調左味,咩都唔駛點🤩
鯖魚
微微燒一燒,更滑😌 仲會配埋白板昆布

超正!一咬落去啲膏咇晒出黎🙈🙈

銀鱈魚
一片魚生,另一片燒一燒加埋柚子胡椒食。兩種味覺享受😙

拖羅
油脂多到😍😍香港少有食到咁肥美!

燒拖羅魚鮫

有個啫喱間下場,清下味蕾😛
和食- 汁燒北海道帆立貝
好巨型既帆立貝🤣肉質爽口、鮮甜。特別喜歡裙邊,好爽滑!
壽司

深海池魚
師傅已經將每一件壽司調左味,所以係唔需要點豉油既😎 厚切依然爽口😍

北海道牡丹蝦
好鮮好鮮,蝦肉好香甜,好正‼️

赤貝
好厚肉🤣都係好鮮甜好爽口,少少腥都無

北海道根室 海膽
多到瀉呀🤤係軟熟嗰款海膽,好幼滑,甜到不得了,食完齒頰留香💋
赤睦
第一次認識呢種魚,微微炙燒令油脂更加散發出黎
左口魚裙邊
係整條魚最肥美既部位,仲好香添🤩
野菜湯
本來係一個烏冬,但一路同師傅傾計,佢都知我地已經飽到上心口🤣所以主動提議不如改成野菜湯🥳

菠蘿雪糕

甜品一定要食,係甜甜既菠蘿雪糕🍍
2019-06-03 422 瀏覽
都有一段時間冇同老婆食Omakase,她好好好...想食,咁岩當天我去上環剪頭髮,於事去搵下邊道有得食,發現上環真係有間食Omakase,見它們內部同門口環境裝橫都好有高尚日式風格,我地坐底之後見有3個套餐選擇我地揀左中間價錢 $1380有7種刺身 6種壽司仲有和食。【鱈魚片夾青瓜自家製芥辣醬】先付-烤到脆脆的鱈魚片夾住青瓜仲有自家製芥辣醬,入口香脆辛辣,青瓜爽脆清新,配搭十分創新又美味。【上:鯖魚】先炙燒了魚皮表面,再放上白板昆布,昆布味道有點酸酸的,反而突出了魚生的甜味,肉質鮮美嫩滑。【北海道真蠔】加了土佐醋啫喱,生紫菜作調味,海水味濃厚,蠔肉肥厚多汁。【上:超拖羅】即是中拖羅,魚生屬於近背脊位置,比較肥美,入口即溶,甘香軟嫩。【池魚】用紫菜卷住池魚,中間餡料有大葉,薑,蔥等等,大葉味道濃郁芳香,池魚爽嫩清甜,加少少wasabi 已經滋味十足。【中拖羅紫菜卷】先炙燒出魚生油份,增加香氣,再包住紫菜一齊食,魚肉嫩滑油脂爆發,非常喜愛此食法。【牡丹蝦壽司】蝦肉緊實爽甜,加上少少青檸汁增添清新香氣。【北海道赤海膽】海膽入口即溶,鮮甜味十足,仲有after taste ,勁美味呀!【炙燒野
【鱈魚片夾青瓜自家製芥辣醬】

【上:鯖魚】
【北海道真蠔】
加了土佐醋啫喱,生紫菜作調味,海水味濃厚,蠔肉肥厚多汁。

【上:超拖羅】
【池魚】

【中拖羅紫菜卷】

【牡丹蝦壽司
蝦肉緊實爽甜,加上少少青檸汁增添清新香氣。

【北海道赤海膽】

【炙燒野生右口魚】
野生右口魚比左口魚更肥美鮮嫩,而且產量少價格比較昂貴,所以香港比較少地方可以食到。炙燒過的地方特別多了一份香氣,油脂特別豐盛,魚肉鮮甜嫩滑,好味!

【橘子啫喱】
橘子味道清新,果味清甜。

【北海道燒帆立貝】
帆立貝鮮嫩多汁,有淡淡清酒味,而且非常厚肉,份量十足。
2019-05-29
2019-06-02 267 瀏覽
上環因為多寫字樓,近年都多了很多高質食店,但要數高級鮨店,可能暫時只有新開不久的鮨燐。鮨燐晚市就如其他同級鮨店般,人均消費都以一千元起跳,但午市定價相對就親民得多,大部份都是二百多至三百多元,如果不特別追求即日飛機貨,午餐都縛抵食.**************鮨燐店面不大,壽司吧枱只可客納九位食客,另有一個小包廂。午餐有定食、壽司和刺身選擇,價位由$258至$398,另有$800的廚師發辦套餐。我點了14貫壽司定食($398),壽司款式是師傅安排,個人覺得這個定食海膽拖羅都有,跟廚師發辦套餐相差不遠,但索價平一半,性價比較高。沙律新鮮爽脆,酸香十足很開胃。蒸蛋熱辣辣,非常滑溜,內有木耳、蝦、冬菇和蟹柳。上壽司前,師傅先奉上漬物,有酸薑和蘿蔔漬。鮪口魚魚味較淡,上面是味噌醬,令食味大增。帆立貝鮮味夠,但略嫌較為薄身,影響口感。金線鯛本身魚香較淡,但師傅火灸後再加了一點醬油,味道不錯。牡丹蝦夠大隻,蝦肉結實爽甜,超好吃。深海池魚夠厚身,魚味亦濃。赤貝非常爽口。池魚本身魚油不久深海池魚豐富,但師傳加了薑蔥在上面,令味道較為豐富。松葉蟹肉份量非常多,味道鮮甜。海膽入口冰涼,味道超鮮甜,超正!三

**************

鮨燐店面不大,壽司吧枱只可客納九位食客,另有一個小包廂。

午餐有定食、壽司刺身選擇,價位由$258至$398,另有$800的廚師發辦套餐。

我點了14貫壽司定食($398)壽司款式是師傅安排,個人覺得這個定食海膽拖羅都有,跟廚師發辦套餐相差不遠,但索價平一半,性價比較高。

沙律新鮮爽脆,酸香十足很開胃。

沙律

蒸蛋熱辣辣,非常滑溜,內有木耳、蝦、冬菇和蟹柳。
蒸蛋

壽司前,師傅先奉上漬物,有酸薑和蘿蔔漬。
酸薑和蘿蔔漬

鮪口魚魚味較淡,上面是味噌醬,令食味大增。
鮪口魚

帆立貝鮮味夠,但略嫌較為薄身,影響口感。
帆立貝

金線鯛本身魚香較淡,但師傅火灸後再加了一點醬油,味道不錯。
金線鯛

牡丹蝦夠大隻,蝦肉結實爽甜,超好吃。

牡丹蝦

深海池魚夠厚身,魚味亦濃。

赤貝非常爽口。

池魚

松葉蟹肉份量非常多,味道鮮甜。

松葉蟹肉

海膽入口冰涼,味道超鮮甜,超正!

三文魚籽鹹鮮味十足!

海膽 & 三文魚籽

平政魚不太多地方有,因為漁穫本身就不多,能在這裡吃到著實驚喜,肉質很有咬口,魚味亦濃郁。
平政魚

拖羅入口即融,美味就無需多講。
拖羅

鰤魚口感頗肥嫩,味道不錯。
鰤魚

左口魚邊被火灸過,魚油都被迫了出來,食到滿咀酒香。

這件玉子賣相雖然毫無特別之處,但口感卻非常滑,有點像吃布甸,非常特別!

玉子

味噌湯內有豬肉、蘿白和洋蔥,非常清甜,師傅特意減少味噌份量以配合港人口味,所以味噌湯亦不會有過鹹之感。
味噌湯

最後來一杯柚子雪葩以清除口腔味道,味道清新怡人。

總結,質素拍得住尖沙咀銅鑼灣等高級鮨店,午市雖然魚生都隔了一晚,但仍然非常有看頭,以比晚市便宜一半的價錢能吃壽司吃到飽,性價比非常高。
沙律
鰤魚
玉子
味噌湯
2019-06-02 64 瀏覽
宜家喺香港越嚟越多地方,可以食到日本高級料理omakase,除咗享受高質素嘅食材之外,仲可以了解到食材嘅來源。而呢一間鮨燐就有多一種返嚟食嘅原因,就係可以食得好輕鬆同廚師有講有笑,個感覺好似去咗朋友屋企食飯咁。今次就叫咗$1380個set 有前菜7種刺身6種壽司1款熱食,同埋湯。首先就係白梅貝,係一種螺類,食落彈牙,因為由日本空運到香港,水質比較乾淨,所以連螺嘅內臟都可以食埋,內臟位置食落比較淋身,帶少少甘甘地嘅味。第2款有地膚子,枝豆蓉,松葉蟹肉做嘅小食,味道幾特別帶蟹嘅鮮味,地膚子咬落好似魚子醬咁會有卜卜聲嘅感覺。刺身嚟喇~左口魚蔥段卷,特別在食之前要點一點,加有柚子碎嘅岩鹽板,原來咁樣樣食係好味過點豉油好多。海螺刺身,本身已經夠曬甜,但係廚師話要連埋個醋啫喱一齊食先係最好,再試下咁食又真係唔同晒。而平政魚脂肪雖然唔多,但好重魚鮮味。鰤魚就肥好多,一食落去啲油份就溶晒出嚟,食落就較為爽口。燒螢光魷魚,呢個睇落冇咩特別嘅海鮮,竟然俾個廚師整到咁好食,烤到好香口,內臟部分嗰種香係好難形容到,我暫時未食過咁好食嘅魷魚。幼切池魚,加上秘製醬汁同蔥,蔥味同池魚嘅配搭係ok嘅。火灸鯖魚同赤睦魚

幼切池魚,加上秘製醬汁同蔥,蔥味同池魚嘅配搭係ok嘅。

火灸鯖魚同赤睦魚,鯖魚同本身係比較濃味嘅魚,火灸後更加令魚嘅油份迫出嚟,同埋廚師嗰啲醬汁真係同條魚嘅味道好夾。

拖羅刺身,完全食唔到根,入口就溶咗,魚肉比其他魚較為淋身。

火灸紫菜包大拖羅,溶得仲快過塊刺身,只可以講,太瘋狂。

食到呢度,就上咗個柚子啫喱,去清一清個味蕾。

海膽軍艦,平時我好少會食,因為好多時食都有一種怪味,但呢個係完全冇,鮮甜又滑口,原來廚師話嗰陣怪味可能係防腐劑嘅味~今日又長智識。

銀鱈魚平時就煎嚟食多,壽司就未試過,肉質肥美,油香味濃。

赤貝壽司,爽口鮮甜,見到廚師落刀嘅時候,隻赤貝仲郁梗,好新鮮。

灸燒右口魚裙邊,肉質較爽,油份度好高,厚度啱啱好。

深海池魚,簡單用醬油加煮咗嘅薑蔥,就已經可以將池魚味帶出。

到熱食方面有白麵豉燒茄子,白麵豉帶比赤麵豉嘅味道會帶甜,配上茄子食,唔會搶走茄子嘅味道,唔錯~

嚟一個柚子清酒凍,柚子帶清新,清酒味唔會太濃,就算唔飲開清酒嘅人,都唔會抗拒呢一款菜。

豚肉麵豉湯,味道有少少甘口,有紅蘿蔔同白蘿蔔去增加蔬菜嘅甜味。

最後就係蜜桃雪芭,食落奶味唔重,好似真係食緊個桃咁。

每一道菜都細細件,但食到尾原來係非常之飽。
2019-05-31 51 瀏覽
今晚同好姊妹慶祝轉工作,決定黎到上環呢間有名既日本餐廳食餐好。我地食既omakase set主要係有7款刺身加6款壽司,仲有2款和食,真係物超所值。汁煮白梅貝感覺係一隻好既螺,但係食落真係好入味,d汁融入晒d肉,食落有淡淡既甜味,第一道菜感覺非常良好。右口魚右口魚刺身包住三星漬同埋麵豉,師傅話係鹽板上面掂一掂已經食得,唔洗點豉油,果然好鮮味。平政魚平政魚刺身係屬於鱆紅科,顏色透白食落有咬口 池魚細切tataki 肉地係偏深色,加埋d蔥同埋埋蒜食,咸咸地好香口,呢個送酒唔錯。鯖魚呢個鯖魚睇埋佢係爐上面燒到魚油出晒黎,配上一塊白板昆布一齊食,肉質結實魚香細膩。銀鱈魚 佢比我地試咗兩種食法,一種係刺身,味道比較清;另一種係外面燒咗小小再加埋柚子胡椒一齊食,味道就好清新,魚肉好滑。拖羅刺身睇相都知肥厚甘香,好正。燒拖羅魚鮫呢個包住紫菜一齊食,可以索住晒佢岩岩燒完的魚油,呢一道刺身簡直就係壓軸,魚油香甜而且肉地彈牙汁燒北海道帆立貝 好甜的帆立貝,每一口都好大粒好鮮甜。食到一半已經好飽,但仲係好急不及待想食壽司。深海池魚壽司師傅幫我地搽咗一陣薄薄的醬油,一口食落已經食到新解魚肉果層膠質,絕對同出面

汁煮白梅貝

平政魚
平政魚刺身係屬於鱆紅科,顏色透白食落有咬口

池魚細切tataki

鯖魚

銀鱈魚

拖羅刺身
睇相都知肥厚甘香,好正。

燒拖羅魚鮫

汁燒北海道帆立貝
好甜的帆立貝,每一口都好大粒好鮮甜。

食到一半已經好飽,但仲係好急不及待想食壽司

深海池魚壽司
師傅幫我地搽咗一陣薄薄的醬油,一口食落已經食到新解魚肉果層膠質,絕對同出面無得比。

北海道牡丹蝦壽司
好大的一隻牡丹蝦,蝦肉爽口,個口細d都擺唔晒成隻,可想而知有幾大幾厚肉。

赤貝壽司
第一次食赤貝壽司,原來係咁彈牙,而且一d都唔腥喎!

北海道根室海膽壽司
好creamy的海膽,來自北海道的海膽味道較易入口,食落去有甜味慢慢滲出黎。

赤睦壽司
都係第一次食,外面有小小灸燒,食落魚油味係比較淡,肉地係較嫩。

左口魚裙邊
好大塊呀,成口魚油既感覺真係好滿足。

熱食方面,我地都食咗好多款天婦羅,每款都特別,唔係出面輕易食到。
沖繩苦瓜
苦味好出,脆口~

京都伏見青椒
唔苦,好清爽同埋好香既椒味
2019-05-31 154 瀏覽
估不到原來我老公同我一樣都係廚師發辦的愛好者,他發現我昨天同朋友去食廚師發辦之後,今日話一定要接我放工,帶我到上環食廚師發辦,他說他的同事試過,覺得質素唔錯。鮨燐位於上環蘇杭街,在上環街市附近,鄰近上環地鐵站,店舖外還有大量的泊車咪錶位,無論駕車與否都好方便。店舖外觀簡約低調得來帶有氣質,店內分為兩層,每層均設有一張壽司吧檯,所以每個食客都可以坐在吧檯位置,一邊食一邊與師傅交流和見到師傅烹調食物同埋刀功。坐下不久店員便送上熱毛巾及熱茶,在用餐途中也不時添加,服務實在太貼心。餐牌有三款選擇,三款的分別是在於多少道菜式。而話明是廚師發辦,當然食材就是由師傅為我們今日挑選最優質、最時令的食材。我們今日選了中價位的廚師發辦,貪其款款菜式都有一些。先付 – 菠菜、汁煮白梅貝菠菜好幼嫩,配上少少的芝蔴醬及放上少少芝蔴及植物籽,已經是一道好新鮮、好開胃的前菜。汁煮白梅貝煮得好入味,好軟腍,帶點爽,美味。7種刺身 – 右口魚、赤貝、北海道真蠔、池魚、鯖魚、銀鱈魚、拖羅右口魚與左口魚同是鰈形目魚科類,平日經常接觸到的是左口魚,因為產量比較多。而右口魚大部分都產自日本而且比較稀少,所以矜貴得多。右口魚肉質

先付 – 菠菜、汁煮白梅貝
先付 – 菠菜

汁煮白梅貝煮得好入味,好軟腍,帶點爽,美味。
先付 – 汁煮白梅貝

右口魚與左口魚同是鰈形目魚科類,平日經常接觸到的是左口魚,因為產量比較多。而右口魚大部分都產自日本而且比較稀少,所以矜貴得多。右口魚肉質非常滑溜,入口時魚味清淡,但魚油的甘香會慢慢散發出來。師傅將右口魚捲上蔥花、自家製的漬物和灑上少少粉紅岩鹽,可帶出味道較清淡的右口魚,又是另一番風味。
7種刺身 – 右口魚

赤貝肥美,爽脆鮮美,蛋白質含量豐富,師傅在上面灑上以青檸皮鮮磨製的青檸粉末更顯清新及清爽。
7種刺身 – 赤貝

生蠔採用了口感滑溜爽脆、入口鮮甜而且回甘味濃的北海道真蠔,配上酸汁啫喱,令生蠔變得清爽,味道更平衡。
7種刺身 – 北海道真蠔

池魚肉質細膩,爽口帶油份,魚味較香濃。師傅將池魚以細緻的刀工切成一粒粒,配上大蔥、蔥粒及自家製的調味,更能帶出池魚的鮮甜味。
7種刺身 – 池魚

鯖魚味道濃郁,師傅將鯖魚微微炙燒,加上紫蘇葉、昆布等配合,令鯖魚的魚香在口內慢慢散發出來。
7種刺身 – 鯖魚

師傅將銀鱈魚整成兩食,第一片師傅將銀鱈魚切成刺身,入口幼滑帶點爽,好肥美,魚油慢慢在口內散發出來。第二片師傅將銀鱈魚刺身微微火炙,將銀鱈魚的魚油迫出來,入口變得好嫩滑,魚油立刻佈滿在口腔中。
7種刺身 – 銀鱈魚

拖羅也是整成兩食,中拖羅整成刺身紋理好清晰,而且好肥美亦都無筋,入口軟綿綿,在口腔中溶化,齒頰留香。大拖羅微微火炙,經火炙後的大拖羅油香更加突出,入口也是軟綿綿,脂香在口內慢慢散發出來。

果凍
吃過刺身後,師傅送上以蜜柑及青檸製成的果凍給我們清清味蕾。

和食 – 時令燒香魚
是日時令的燒魚為香魚,春末夏至是香魚最當造的季節。師傅將香魚的外皮燒得香脆,配以香草(香草亦即是香魚每天的食糧)整成酸咪咪的汁奉上。雖然香魚比較細條吃起來有點麻煩,但是味道及鮮嫩的肉質卻令人難以抗拒。
和食 – 時令燒香魚

6種壽司 - 深海池魚、牡丹蝦、赤目魚、三文魚籽、根室馬糞海膽、右口魚邊
師傅握飯的力度剛好,盡顯功架。壽司飯的醋酸度適中,沒有蓋過魚的鮮味,飯香軟熟且粒粒分明。師傅在每件壽司盛上前均已經調好味道,每件均配上不同的醬汁、山葵、岩鹽、檸汁等,所以我們也不用再醮醬油來吃。師傳由淡味壽司整到濃味壽司,續件續件放上碟上,而我就不客氣地一口一啖品嚐。

深海池魚壽司肉質細膩,爽口帶油份,味道甜美。
6種壽司 - 深海池魚

牡丹蝦壽司,牡丹蝦好大隻,又爽又滑,鮮甜無比。
6種壽司 - 牡丹蝦

赤目魚壽司,師傅微微火炙過後,在半生熟的狀態下,更帶出魚油甘香,爽口中帶軟嫩。
6種壽司 - 赤目魚

三文魚籽壽司,三文魚籽有豐富的魚油,粒粒賬卜卜,咬落去卜一聲就溶化。
6種壽司 - 三文魚籽

根室馬糞海膽壽司,師傅在軍艦上舖上厚厚的海膽,舖得滿滿溢出,真係好豐富。海膽入口甘香鮮甜,入口即溶,味道在口腔迴轉。
6種壽司 - 根室馬糞海膽

右口魚邊壽司,右口魚邊微微火炙過,入口油脂豐富美味。
6種壽司 - 右口魚邊

果凍
吃過壽司後,師傅送上以梅酒製成的果凍給我們再次清清味蕾。

碗物 – 雜菌鳥冬
吃過豐盛的刺身、和食及壽司後,來一碗熱辣辣的雜菌烏冬,實在太美滿啦。烏冬非常幼滑,配上雜菌,實在是色香味俱全。

甜品 – 開心果雪糕
是日甜品為開心雪糕,完全切合今晚的心情,食完之後又開心又愉快。
甜品 – 開心果雪糕

每次的廚師發辦都是獨特的,每間店舖都有著自己的風格,每次食都有不同程度的驚喜,每次都會期待下一次的來臨,期待著能夠食勻全港的鮨店。能夠慢慢地欣賞及品嚐師傳精心炮製的食材,是多麼的賞心樂事。
2019-05-28
6種壽司 - 三文魚籽
6種壽司 - 根室馬糞海膽
6種壽司 - 右口魚邊
2019-05-30 168 瀏覽
哈日的友人J相約飯聚,特別要求吃日本菜。剛好這天於上環附近工作,便提議去試試開了不久的鮨燐。店舖位於蘇杭街尾,門面白色雲石牆配上紅色招牌,簡潔寫上「鮨燐」二字,沒有港式日菜的花俏姿態,卻帶點實而不華的氣勢。甫進店便受到招待我們的坤師傅熱情歡迎,亦看到當晚的食材已準備就緒。安坐壽司吧枱後,與師傅寒暄幾句後便開始挑選套餐。首次到訪,先淺嚐$1180的14貫Set,看看師傅的手藝。暖毛巾上亦特意寫上店名二字,看來是立志要在香港壽司界打響名堂! 不久後店員便端上先付兩款,看似簡單的汁煮白梅貝一嚐已先聲奪人, 口感厚實之餘,也沒有丁點潺或韌的感覺。另一款前菜就是松葉蟹肉配胡麻菠菜,蟹肉多汁清甜,底下的菠菜則混入了芝麻醬汁,兩種層次皆有喚醒味蕾之效。 先付過後,已急不及待想吃壽司,坤師傅也開始發辦。壽司未入口,已先見識到師傅的熟練手藝,由選魚至捏飯,一切一握爽快精準,壽司飯的比例及密度也恰到好處。第一件是深海池魚,上面放了木魚花、大蔥及山わさび製成的調味,咬口及魚香亦因此增加,配搭得而。 接着的赤貝鮮活爽口,再用上幾滴青檸汁帶出其鮮味,貝肉甘香久久不散。扇貝則以碎青柚子皮點綴,獨特的柑橘香與厚肉扇

松葉蟹肉配胡麻菠菜

赤貝

接着的赤貝鮮活爽口,再用上幾滴青檸汁帶出其鮮味,貝肉甘香久久不散。扇貝則以碎青柚子皮點綴,獨特的柑橘香與厚肉扇貝併發出清新味道。

牡丹蝦

牡丹蝦來自加拿大,師傅已貼心剝去頭尾,卻毫不浪費地將原隻蝦膏預先慢火燒香,放回蝦身之上,鹹香濃郁的燒蝦膏襯托甘甜馥郁的牡丹蝦肉,無比提鮮。鮫鰈又稱右口魚,肉質較彈牙,因此將魚肉作三層薄切, 令咬落更易散發魚香,加上以米、味噌及清酒製成的三星漬,香氣突出。

螢光魷魚

然後就是螢光魷魚,據師傅所說必須當日即蒸,不然第二日便不能保持新鮮飽滿的外形。魷魚裏面盡是墨汁及膏,口感滿足,濃度剛好又不會腥。火炙銀鱈魚是來自日本的刺身級數,魚身軟腍,加上火槍的炙煉,微微焦脆加上瀉出的油香,是對銀鱈魚的另一體會。

池魚軍艦

池魚軍艦是以たたき手法處理,切粒後混入加大蔥、蔥花及薑蓉,薑蔥的微嗆正好平衡池魚的魚鮮,紫菜也當然爽脆滋味。

吃到一半,坤師傅便奉上自家製蜜柑啫喱,清清口腔,順道給我們試試一些自家製漬物:青瓜、洋蔥及燈籠椒。在準備下半部分壽司的同時,師傅也開始與我們閒聊起來,由如何成為壽司職人談到在日本的所見所聞,言笑間更能體會師傅對食材的熱情、手藝的執着,確實難得。

一輪談天說地過後,焦點又回到了第9款壽司之上,鯖魚壽司伴的是紫蘇絲、芝麻及一片薄薄的昆布,迷人的紫蘇香混合昆布的海洋氣息,與鯖魚十分匹配。鰹魚則以酸汁作經典配搭,上面的兩片生蒜片亦沒有過於濃烈。

醋小肌

醋小肌魚更考驗職人的刀工和手工,師傅以鬢辮方法將魚身互相交疊,令魚肉厚薄不一,口感亦有微妙變化。

三文魚子

三文魚子軍艦也絕不欺場,粒粒飽滿、鹹香味也足夠,再灑上碎柚子皮,非常滿足。

北海道馬冀海膽

我最期待的海膽軍艦終於出現,來自北海道根室市的馬糞膽瓣瓣晶瑩肥美,鮮甜幼滑,令人甚是回味。大吞拿魚腩遍佈油花,咬下魚鮮及油潤感兼備,絕對值回票價。

火炙左口魚邊

本以為大拖羅已是今晚的完美句號,豈料師傅特別準備的火炙左口魚邊更為驚喜,左口魚經過熊熊烈火的洗禮後,油脂盡出,做得非常出色。

嚐鮮之旅最後以豚汁及柚子雪葩作結,總的來說,這裏的食材、手藝,以至調味配搭,也非常不錯,而我亦肯定會再次到訪,嚐嚐其他料理及清酒!
2019-05-14
火炙左口魚邊
  • 銀鱈魚
  • 三文魚籽
2019-05-30 94 瀏覽
近來香港越開越多有水準的日式料理餐廳,令到無大假的我可以在本地吃到高品質的日本食物,今晚好友升職請食飯,他說帶我去一間最近愛上的日本餐廳,超開心呢!餐廳採用日本風格的和式門面設計,簡約時尚集於一身。餐廳原來主打日式omakase ,有3款不同價錢的套餐,商量後我們決定揀選$1380 套餐。前菜 胡麻菠菜 - 地膚子、菠菜拌上胡麻醬汁,先將材料醬汁拌勻,地膚子口感有點似藜麥,混合菠菜一起吃,軟嫩又有咬口!右口魚第一聽這個名字,原來同左口魚一樣屬於蝶魚類,右口魚原來是野生類,所以比較少而矜貴。師傅介紹先將魚肉在粉紅鹽板上轉2-3圈,之後包上蔥段,不需沾上豉油,直接入口,鹽板上面灑上少許柚子皮,令到魚肉多了一份清香柚子味,而魚肉口感爽嫩,油脂非常豐富。平政魚季節當造魚款,入口結實爽口,味道清甜。赤睦(上)用火槍輕輕炙燒外層,少少的焦香味,加上炙燒過令魚肉有收緊作用,入口甘香鮮甜,軟嫩可口。新鮮銀鱈魚 (右下)肉質嫩滑肥美,油脂豐盛。炙燒銀鱈魚 (左下)炙燒過的魚肉可以迫去一點油脂,感覺結實一點,上面加上少少柚子胡椒調味,清新又美味。蜜柑啫喱蜜柑味清甜爽口,啫喱果香味濃郁,清清口腔之後就預備食

餐廳採用日本風格的和式門面設計,簡約時尚集於一身。

前菜

平政魚
季節當造魚款,入口結實爽口,味道清甜。

赤睦(上)

新鮮銀鱈魚 (右下)
肉質嫩滑肥美,油脂豐盛。

炙燒銀鱈魚 (左下)

蜜柑啫喱
蜜柑味清甜爽口,啫喱果香味濃郁,清清口腔之後就預備食燒物,很期待喔!

鹽燒香魚
魚肉質感很特別,入口即散開,粉粉的,魚味不算太濃,但清香鮮甜,配上自家製香草汁,更能帶出鮮味呢!

吃過燒物之後又到手握壽司時間,好期待啊!

深海池魚
入口爽嫩香甜,師傅掃上自家調製的醬油,令到魚肉既鮮甜味簡直爆燈呀!

赤貝
赤貝鲜甜爽脆,用上柚子皮調味,食落陣陣清香感覺。

北海道赤海膽
海膽堆砌得高高的,份量十足,入口甘香甜美,甜味停在口腔久久不散,超正喔!

甜蛋
口感軟滑,味道似雞蛋布丁,但甜度非常高,蛋香味香濃,聽師傅介紹原來加了蝦肉、蜜糖、牛奶等等材料,真的食唔出有蝦肉成份呢,整體非常特別。

吸物 - 湯烏冬
稻庭烏冬入口滑溜溜,湯底清甜。

士多啤梨雪糕
士多啤梨果香味突出,香甜可口,作為今餐的結尾真的十分完美呢!

2019-05-29
  • 深海池魚
2019-05-24 49 瀏覽
本人超愛食omakase,今次朋友就相約我係上環呢間新開無耐嘅鮨燐嘗下鮮。一坐底已經有熱毛巾同熱茶可以享用,超窩心!不久就奉上第一道嘅白梅貝,都好易抽出嚟,食到佢嘅鮮味~之後就係前菜蓮藕片,係爽脆嘅口感,刷嘴到好快就秒清咗!接住就入正題—刺身嘅部分~首先係蜜柑鯛薄片,可以配以鹽板同蔥段一齊食,將蜜柑鯛卷入蔥段轉5個圈再蘸下酸汁一齊食!蜜柑鯛本身就咁食都食到佢嘅香氣,再配搭後又係另一個層次!針魚食落質感好嫩,師傅擺碟都好靚!接住係矜貴嘅馬糞海膽,原隻上係幸福嘅感覺!一瓣瓣咁食令人唔捨得咁快食晒⋯口感係剛剛好,鮮甜中帶點creamy,係近來食過最impress嘅海膽!鯖魚部分亦無馬虎,火炙過皮位散發魚脂嘅香氣,面頭再有白昆布酸酸地襯托。野生油甘魚完全滿足到我喜愛嘅口感同魚脂香,厚厚一片食落特別滿足,咬開魚香係口腔中爆發!木魚用左兩種方式呈現,一個係火炙過魚油出啲另一個就係配以茗荷,蘸過醬油調味的!兩款都各有千秋!最後一道刺身係驚為天人嘅中拖羅,燒過更肥美,超香食落更係入口即溶,夫復可求!完成刺身部分就奉上青檸加柚子混合嘅果實啫喱,清香嘅味道剛好可以清清口腔~仲有一個煮物蘿蔔配以麵豉醬,蘿蔔
不久就奉上第一道嘅白梅貝,都好易抽出嚟,食到佢嘅鮮味~
之後就係前菜蓮藕片,係爽脆嘅口感,刷嘴到好快就秒清咗!
蜜柑鯛本身就咁食都食到佢嘅香氣,再配搭後又係另一個層次!
針魚食落質感好嫩,師傅擺碟都好靚!
接住係矜貴嘅馬糞海膽,原隻上係幸福嘅感覺!
一瓣瓣咁食令人唔捨得咁快食晒⋯
兩款都各有千秋!
仲有一個煮物蘿蔔配以麵豉醬,蘿蔔煮透左一咬開好多汁,麵豉醬同蘿蔔嘅甜味互相輝映!
之後就係壽司嘅部分,先係墨魚壽司,墨魚切粒嘅presentation令口感都變得唔一樣~

帆立貝鮮甜中帶點彈性,食得出新鮮。

赤貝爽口,貝類中味道比較濃郁

銀鱈魚炙燒過魚身變得細滑

小肌魚一樣鮮味十足,味道都好突出!

之後就係我最愛嘅左口魚邊,師傅一邊燒啲魚油香已經令我流晒口水,入口後更溶化於口中!

壽司部分完結後緊接酒煮過嘅內紫貝,飄過嘅酒香加上貝嘅鮮味超幸福啊~

梅酒啫喱完全中我口味,食到梅酒嘅香氣,食完好想encore!

以為完結嘅時候仲有大大嘅飯團,燒飯團好香口~

最後有濃郁嘅雜菇麵豉湯同埋提子冧酒雪糕劃上完美句號!

當晚超滿足亦食得師傅嘅用心同食材嘅層次,係食廚師發辦先會有嘅感受~
2019-05-22 496 瀏覽
今日為慶祝我同honey 相識兩週年,而我們都喜歡吃刺身壽司,就決定豪食一下。我們去了位於上環的新開的鮨燐試一試Omakase -由師傅為我們挑選最優質,最時令的食材,令所有涼食和熱食均配搭得宜且豐富。餐廳環境舒適,以bar 枱為主,可以近距離和師傳作交流,了解各種食材,製作方法和各款配搭理念,亦可欣賞到師傅的刀功,細心和一絲不苟的製作過程,確實是一種享受。每一個dish 都好像藝術品,令人目不暇給。餐廳提供三種set 供客人選擇,因為我們都想試多種刺身,便選了中間$1380set。白梅貝爽滑,很入味,可連內臟吃,味道回甘。前菜是醒胃的土佐醋松葉蟹碎配支豆蓉。酸酸的,整個配搭都很清新,亦能帶岀松葉蟹的鮮味。師傳刀工確係一流,每一塊魚片的厚度均一,睇到我們眼都唔眨🤭魚肉爽嫩,夾著香葱,再蘸上柚子岩鹽,能帶岀魚的鮮味而且味道十分清新,讚!再來一個季節性螢光魷魚,好爽,而且爆膏,很甘香。這個蠔真的不得了,很爽滑鮮甜,還有酸酸的啫哩,味道很夾,一點都唔腥。這個池魚被切絲,拌勻三星蔥薑蓉,調味恰到好處。以下還有多款魚刺身,款款都很肥美鮮甜,淨係賣相已經令人流唒口水🤤有刺身,汁燒,和火炙的而我就最

令所有涼食和熱食均配搭得宜且豐富。

每一個dish 都好像藝術品,令人目不暇給。

白梅貝爽滑,很入味,可連內臟吃,味道回甘。
白梅螺

松葉蟹
師傳刀工確係一流,每一塊魚片的厚度均一,睇到我們眼都唔眨🤭
左口魚蔥卷

再來一個季節性螢光魷魚,好爽,而且爆膏,很甘香。
土佐醋啫哩  山口縣蠔

這個池魚被切絲,拌勻三星蔥薑蓉,調味恰到好處。
三星蔥池魚
刺身,汁燒,和火炙的
而我就最喜歡火炙魚生啦,燒一燒,魚脂岀晒嚟,入口即溶,很甘香。

銀雪魚

鲭魚
赤陸魚
吞拿魚腩

火炙吞拿魚腩
中途還會有件青檸啫哩比我地去一去口腔的油膩感👍🏼
橘子青檸啫哩
到熱食喇~~
白麵鼓米茄子🍆火喉剛剛好,加上濃厚的白麵鼓醬,味道質感難以形容。
壽司🍣亦很岀色。款款都很正,尤其是海膽軍艦,超級鮮甜; 赤貝壽司,非常爽口,很讚👍🏼👍🏼👍🏼
蜜柑鯛壽司

北海道馬糞海膽軍艦壽司

火炙右口魚
焗蛋亦很有水準,很有蛋香,質感好像布甸一樣。
焗蛋
食完壽司,再有一小個梅酒啫喱,味道不會太濃,啱晒我!
清酒啫哩
吃過這麼多刺身壽司,來一小碗熱湯烏冬暖下胃就最好不過。烏冬幼滑,很有咬口,再加上爽口雜菌,口感很正。

雜菇烏冬
最後還有柚子雪葩作結,酸酸甜甜,消滯好幫手。

柚子雪葩

食物高質,服務員笑容親切,還會主動收碟和換熱茶,有機會會再來。
白梅螺
清酒啫哩
雜菇烏冬
柚子雪葩
2019-05-22 43 瀏覽
今日終於同患有腎上線忽高忽低嘅腦細分手,咁高興就梗係食好啲~日本菜至頂級料理omakase!!!門口係密封式,所以私隱度超高。好正呀~~白梅貝,起初以為係翡翠螺,但螺殼係無咁綠,貨食落一啲都唔韌,仲有淡淡嘅鰹魚味。松葉蟹x地膚子x枝豆蓉撈埋嘅小食,地膚子帶一陣好微嘅藥膳味,枝豆味較寡,但有蟹肉嘅鮮,成個餸即時唔同晒。薄切左口魚蔥段卷,師傅準備咗塊迷你岩鹽板,上面刨咗啲柚子皮碎,食落清新。因為點咗岩鹽,所以唔需要點豉油,反而令到魚味更突出。海螺刺身,肥仔超鍾意食,不過平時會點啲豉油,今次唔洗點,因為醋味啫喱已經幾海螺嘅鮮味帶到頂點。而平政魚就比較和諧嘅一款魚,唔太肥,肉質較滑。鰤魚就肥啲爽口啲,食完之後口腔都會有陣魚香味。螢光魷魚,唔好睇佢細細件,佢嗰種魷魚嘅鮮味,真係震撼到爆炸,只可以講一定一定要食!幼切池魚,加上秘製醬汁同蔥,平時我唔太鍾意食蔥,今次仲要係生蔥,不過嚟到就試下啦,點知食落一啲都唔抗拒,原來靚嘅食材係差咁遠。火灸鯖魚,鯖魚同本身係比較濃味嘅魚,火灸後更加令魚嘅油份迫出嚟,赤睦魚油份較高,燒後嘅魚皮彈牙煙韌,兩款魚一啲都唔醒,應該話啲今晚食嘅所以魚生一啲都唔醒。拖羅刺身,
今日終於同患有腎上線忽高忽低嘅腦細分手,
好正呀~~
拖羅刺身,入口咬兩吓就已經消失咗,淨係留咗一陣拖羅嘅油香。
不過都唔夠火灸紫菜包大拖羅,好似中咗化骨綿掌咁,食落口唔夠兩秒就溶咗。

甜蛋,味道帶甜,食落有啲似燉蛋,口感好唔同傳統食開.
突然出咗一道柚子啫喱,原來係要嚟清一清個口腔。準備下一節!
海膽軍艦,根室空運到港,根本就係屈機咁鮮甜,係完美!
呢個帶少少粉紅色嘅魚,原來係銀鱈魚生食,生食用嘅肉質一樣咁滑口,肥而不膩~
生猛嘅赤貝壽司,爽口鮮味,我見到啲肉會飛起,仲郁郁吓咁㗎。

灸燒右口魚裙邊,啲油差唔多滴出嚟咁,不過魚油對人類係好好所以食多兩件都唔怕。
牡丹蝦壽司,簡單到爆,捌殼,捌蝦腸, 掃一吓醬油,好食!

納豆吞拿魚卷 , 曾經我試過食納豆食到嘔...今日我竟然食晒

燒大帶子,8成熟,鮮味再加淡淡嘅精酒同醬油嘅香,厚厚嘅帶子肉,外邊煙韌,入面帶嫩口。
柚子清酒凍,我見到即刻心心眼,清新又有酒香。
豚肉麵豉湯,有野菜嘅甜味,麵豉湯唔太咸,好暖胃。

蜜桃雪芭,份量唔大,但食到呢一刻,肥仔就覺得啱啱好。
呢道除咗可以食到好味嘅食物,仲可以感受到呢間餐廳嘅用心,食嘅時間一啲都唔拘謹,成件事係開心嘅~
2019-05-19 129 瀏覽
Omakase has became super popular in hk so whenever I have time, I will go with friends to enjoy a delicious meal ! I think this is already my 4th times here heheheh鮨燐係上環一間新開但又富有人情味的餐廳!聞說師傅班底由尖沙咀德美?!一如以往、我一定會試sushi set ! 而佢地壽司新鮮又抵食!HKD 398+ 有齊沙律、蒸蛋 同壽司14 件😍! 最後一碗魚湯麪缐!菠蘿雪糕加蛋餅!港島區甘既價錢真心親民!最後今次由友人慶祝小女生日!餐廳竟然特別準備一個 Tiramisu!!! 真係十分驚喜又感激!☺️☺️☺️

2019-05-16
慶祝紀念
生日
  • 三文魚籽
  • 帆立貝
  • 茶碗蒸
2019-05-16 370 瀏覽
今天和朋友第一次品嚐Omakase,先來一客前菜汁煮白梅貝,質感爽口,煮得很入味,可連內臓吃,味道特別甘香。第二道前菜是酸汁蟹肉枝豆蓉,酸汁做成啫哩狀,味道帶酸甜,混合蟹肉枝豆蓉吃,很醒胃,蟹肉也很鮮味~師傅再在我們面前切刺身,一片片很純熟地切得一樣厚度,再卷成我們下一道菜 - 鯊魚皮鮫魚,沾上柚子岩鹽後,刺身沾上柚子清新的香味,這種刺身質感不油膩,很爽口。師傳在我們面前燒季節螢光魷魚,這款魷魚內也滿滿它的膏,很甘香。山口縣蠔配土佐醋啫哩,蠔十分大隻,口感幼滑,不會有根,跟土佐醋啫哩酸酸的感覺,同步緩緩地吞下,真不捨得把它吞掉~~池魚三星蔥,切成條狀後混和三星蔥和薑蓉,蔥帶來甜甜的口感,蔥香跟池魚整個很配合。季節性油甘魚 - 平政魚魚的紋理很漂亮,質感很清爽。鹽燒汁燒銀雪魚,先吃鹽燒的,清清的味道能吃到銀雪魚的魚香,銀雪魚肉質很嫩滑,汁燒的吃法也很香口。鯖魚,是不經醃製的,完全沒有腥味,加上白板昆布和青檸味,肉身很新鮮,味道清新。赤陸魚很肥美,魚味很香。吞拿魚超級肥美,滿佈油花,真的入口即溶。橘子啫哩,剛好可以中和一下口腔。白味噌米茄子燒得很香,白味噌醬很濃厚。把蜜柑鯛,深海池魚𠝹下幾
今天和朋友第一次品嚐Omakase,
先來一客前菜汁煮白梅貝,
質感爽口,煮得很入味,可連內臓吃,
味道特別甘香。

第二道前菜是酸汁蟹肉枝豆蓉,
酸汁做成啫哩狀,味道帶酸甜,
混合蟹肉枝豆蓉吃,很醒胃,蟹肉也很鮮味~

師傅再在我們面前切刺身
一片片很純熟地切得一樣厚度,
再卷成我們下一道菜 - 鯊魚皮鮫魚,
沾上柚子岩鹽後,刺身沾上柚子清新的香味,
這種刺身質感不油膩,很爽口。

師傳在我們面前燒季節螢光魷魚,
這款魷魚內也滿滿它的膏,很甘香。

山口縣蠔配土佐醋啫哩,
蠔十分大隻,口感幼滑,不會有根,
跟土佐醋啫哩酸酸的感覺,同步緩緩地吞下,
真不捨得把它吞掉~~

池魚三星蔥,切成條狀後混和三星蔥和薑蓉,
蔥帶來甜甜的口感,蔥香跟池魚整個很配合。

季節性油甘魚 - 平政魚
魚的紋理很漂亮,質感很清爽。

鹽燒汁燒銀雪魚,
先吃鹽燒的,清清的味道能吃到銀雪魚的魚香,
銀雪魚肉質很嫩滑,汁燒的吃法也很香口。

鯖魚,是不經醃製的,
完全沒有腥味,加上白板昆布和青檸味,
肉身很新鮮,味道清新。

赤陸魚很肥美,魚味很香。
吞拿魚超級肥美,滿佈油花,真的入口即溶。

橘子啫哩,剛好可以中和一下口腔。

白味噌米茄子燒得很香,白味噌醬很濃厚。

把蜜柑鯛,深海池魚𠝹下幾刀,
可以讓醬汁深入魚肉,令口感更豐富。

赤貝質感很爽,不會太硬。

北海道海膽味道很甘香,鮮甜。

右口魚很軟滑,嫩滑得不用咬就和壽司米融合了~

梅酒啫哩味道清醇,
濃度適中,能中和一下魚油~

再來一個熟食,汁煮帆立貝,
帆立貝很厚身,有菇類和露筍,
全吸收了湯汁很鮮味。

雜菇稻庭烏冬,烏冬不會過軟,
有點嚼頭,湯底清甜。

最後來個柚子雪葩作畢,
對整餐omakase的感想是,真的很完滿,
喚醒了我的味蕾🥰
師傅刀功厲害,在面前即時切刺身,賞心悅目,
服務也很週到,菜涼了也即時換來熱水,十分貼心,
下次慶祝生日的選擇之一~~
2019-05-06
  • 深海池魚
  • 銀鱈魚
  • 山口縣蠔
2019-05-13 336 瀏覽
走進上環又多一間日本菜了,主打廚師發板,餐廳環境非常舒適,正接坐上吧檯見住師父整特別醒神先付凍食嘅白梅貝,入口非常鮮甜爽脆另一付係同樣爽口嘅炒蓮藕片蜜甘鯛刺身放在鹽板上,卷上芽蔥在板上刷幾下入口爽身魚味出眾,仲有鹽板上的柚子味針魚刺身肉質細嫩 口感鮮甜,點薑蔥汁同食不錯耶北海道産馬糞海膽一整個上檯,超級新鮮又鮮味終於有個食完無投訴,會心思思想再返去食火灸青魚好香喔,魚味濃厚再加白昆布一齊食野生油甘魚非常脆美,入口嫩滑油份勁多目魚火灸過好香好重魚味又夠油份中拖羅輕輕火灸過,再用紫菜包住嚟食,一嫩一脆口感極佳,魚油脂在口腔爆發青檸柚子果凍清清口腔這蘿蔔用麵豉一齊蒸,入口勁諗身又清香,仲有麵豉嘅鹹香味墨魚壽司切成粒粒,好似跟壽司飯團一樣,鮮甜美帆立貝用樣肥美,加幾滴醬油帶出更鮮甜赤貝係我最愛的,入口鍾意佢鮮甜爽脆銀雪魚嫩滑口感小肌魚鮮美肉質幾軟嫩左口魚邊火灸過,超好吃好嫩滑喔梅酒啫喱淡淡酒香酒煮內紫貝肉質爽甜,再加入檸檬汁,啲湯可飲埋㗎燒飯團好精緻,加入咗炒過嘅芝麻同紫蘇葉,外層脆卜卜帶點煙韌雜菇麵豉湯熱辣辣,放最尾最好不過最後來杯雪糕就完美了,呢間omakase好高質又有驚喜。

先付凍食嘅白梅貝,入口非常鮮甜爽脆
另一付係同樣爽口嘅炒蓮藕片

蜜甘鯛刺身放在鹽板上,卷上芽蔥在板上刷幾下
入口爽身魚味出眾,仲有鹽板上的柚子味

針魚刺身肉質細嫩 口感鮮甜,點薑蔥汁同食不錯耶

北海道産馬糞海膽一整個上檯,超級新鮮又鮮味
終於有個食完無投訴,會心思思想再返去食

火灸青魚好香喔,魚味濃厚再加白昆布一齊食

野生油甘魚非常脆美,入口嫩滑油份勁多

目魚火灸過好香好重魚味又夠油份

青檸柚子果凍清清口腔

這蘿蔔用麵豉一齊蒸,入口勁諗身又清香,仲有麵豉嘅鹹香味

墨魚壽司切成粒粒,好似跟壽司飯團一樣,鮮甜美

帆立貝用樣肥美,加幾滴醬油帶出更鮮甜

赤貝係我最愛的,入口鍾意佢鮮甜爽脆

銀雪魚嫩滑口感

小肌魚鮮美肉質幾軟嫩

左口魚邊火灸過,超好吃好嫩滑喔

梅酒啫喱淡淡酒香

酒煮內紫貝肉質爽甜,再加入檸檬汁,啲湯可飲埋㗎

燒飯團好精緻,加入咗炒過嘅芝麻同紫蘇葉,外層脆卜卜帶點煙韌

雜菇麵豉湯熱辣辣,放最尾最好不過

最後來杯雪糕就完美了,呢間omakase好高質又有驚喜。
2019-04-29