餐廳: 鮨燐
資訊:

2020-05-12 2129 瀏覽
最近冇得飛日本,唯有留喺香港食Omakase,順便食埋生日飯。朋友就話不如揀呢間餐廳,喺港島區,近近地。我個friend知我鍾意食壽司,就揀咗壽司Omakase!汁煮白梅貝好鮮甜,平時少見,口感有彈性。日本木魚湯茄子凍,上面有京蔥,配搭一齊食有鮮味而且爽口清新。跟住就到14件壽司嘅旅程:蜜柑鯛配埋豉油Wasabi,蜜柑味特別清新。赤貝配上青檸及柚子,溫度適中,味道鮮甜又爽口。深海池魚肥美,新鮮又香滑,。笠貝平時比較少食,加青檸爽口而且fresh。金目鯛燒後有魚油香味,彈性十足魚肉滑嫩。扇貝配柚子,清甜味道吃得出新鮮。牡丹蝦配蝦膏,蝦肉彈牙而且味道香濃。鰆魚比較特別, 肉質特別鮮美同時有魚香。松葉蟹壽司連蟹膏更有滿滿的鮮味。梳子魚加芝麻燒,令清新的魚補上鹹香。池魚特別在上面有3色漬物:麵豉、蔥花、薑蓉。令整體口味特別濃,味蕾吃得出有層次。馬糞海膽軍艦超級高質素,入口即化而且味道鮮甜濃郁!!好彩食到呢度仲有胃口~中拖羅(中吞拿魚腩) 顏色紅中有粉,肥美又鮮味,油香十足。左口魚邊壽司表面配料帶點微辛,口感近乎入口即化。最後飲埋湯同食甜品就完結啦,甜品綠茶味香濃原來係自家製,上面嘅黑豆亦都好甜

我個friend知我鍾意食壽司,就揀咗壽司Omakase!

汁煮白梅貝好鮮甜,平時少見,口感有彈性。

跟住就到14件壽司嘅旅程:
蜜柑鯛配埋豉油Wasabi,蜜柑味特別清新。

赤貝配上青檸及柚子,溫度適中,味道鮮甜又爽口。
深海池魚肥美,新鮮又香滑,。
笠貝平時比較少食,加青檸爽口而且fresh。

金目鯛燒後有魚油香味,彈性十足魚肉滑嫩。
扇貝配柚子,清甜味道吃得出新鮮。

牡丹蝦配蝦膏,蝦肉彈牙而且味道香濃。
鰆魚比較特別, 肉質特別鮮美同時有魚香。
松葉蟹壽司連蟹膏更有滿滿的鮮味。
梳子魚加芝麻燒,令清新的魚補上鹹香。

中拖羅(中吞拿魚腩) 顏色紅中有粉,肥美又鮮味,油香十足。

左口魚邊壽司表面配料帶點微辛,口感近乎入口即化。

最後飲埋湯同食甜品就完結啦,甜品綠茶味香濃原來係自家製,上面嘅黑豆亦都好甜,同個甜品夠match。

另外值得一提嘅係佢會提供信封擺口罩,酒精濕紙巾同埋消毒搓手液,亦會定時間換茶同埋熱毛巾。份量啱啱好,咁就唔使頂住個胃!
2020-05-12
  • 北海道馬糞海膽壽司
  • 中拖羅
  • 牡丹蝦
2020-05-07 1210 瀏覽
近日疫情稍為好轉,在家工作多日有點納悶,係時候外出走,同朋友食餐好嘅,吹吹水,緩和多時心中悶氣啦! 朋友介紹呢間日式食店,係師傅發板食店,位於上灣地鐵附近,店內裝修比較西日式的簡潔,我們被安排坐在面對料理師傅的Bar枱,師傅會根據當日新鮮食材為客人主埋各項菜式,我地點左 $1,480 套餐,包括刺身,夀司,前菜, 和食,湯以及 甜品 首先要讚揚店員的細心,一早預備好信封,搓手液等防疫物品放置於枱上供客人使用,令人食得更安心! 而且店員料到師傅也會逐一介紹每道食物, 好幾次主動更換熱茶, 真感受到小店的待客熱誠!! 生湯叶 – 滑滑腐皮滿有豆香宮畸茄子凍 - 茄子入上湯做成Jelly 的質地 – 特別而且開胃右口魚刺身,擦上砦鹽 – 特出魚的鮮味北海道海䐯片,加醋啫喱,岩鹽 – 更加爽口,口感更好鰆魚 (膠魚) – 火炙, 特別油香肥美鯖魚,刺身上放八板昆布,經火炙,加檸檬汁 – 鮮味之餘味覺更多點層次 瑩光尤魚 – 師傅話係當季產物,味道好特別,帶點腐乳咸香味道銀雪魚,超拖羅,吞拿魚腩,大拖羅 – 超肥美,豐富油香 師傅介紹食完刺身之後,來熱湯暖一暖胃最好不過,金目鯛魚湯,配

生湯叶 – 滑滑腐皮滿有豆香

右口魚刺身,擦上砦鹽 – 特出魚的鮮味
北海道海䐯片,加醋啫喱,岩鹽 – 更加爽口,口感更好

鰆魚 (膠魚) – 火炙, 特別油香肥美
銀雪魚,超拖羅,吞拿魚腩,大拖羅 – 超肥美,豐富油香

師傅介紹食完刺身之後,來熱湯暖一暖胃最好不過,金目鯛魚湯,配黑七味粉 – 鮮甜味之餘帶點刺激的味覺

深海池魚壽司,帆立貝壽司,赤貝壽司,海膽壽司,吞拿魚醬漬柚子味,左口魚裙邊壽司 – 新鮮食材高質素的壽司,師傅做的壽司飯,真有係身處日本食壽司的感覺,飯暖暖帶點微酸,雖然已經好飽,但一點都唔覺得滯的感覺

酸梅素面 - 酸梅湯好醒神,味道剛好
抹茶乃凍 – 喜愛的抹茶香滑乃凍,完美的結束

師傅發板的料理雖比一般日式食店消費較高,但以食物質素加上細心待客,絕對值得encore !
2020-04-28
  • 深海池魚壽司
  • 海膽
  • 赤貝
2020-04-29 1132 瀏覽
Omakase 食過好幾間,這間鮨燐算是我食過最值得再來的一間😬😬店員服務酒店級,非常細心問我地有咩吾食,有信封、搓手液👍👍餐牌簡單,有選擇困難症都吾怕,選了$1480 set先付是日本京都腐皮,好滑好香豆味,加芥茉更開胃😜再來炸白飯魚,一凍一熱,胃口打開曬刺身都是較珍貴的日本空運貴價魚右口魚,味鮮,較淡,配上蔥花,略點醬油已經很突出😌北海道響螺片,睇住師傅一流刀干,加上調味啫喱,好獨特,螺片爽脆鮮甜,啫喱軟滑,口感層次提升😬針魚刺身估唔到如此爽口彈牙,質地結實,做刺身很適合👍👍赤龍魚,師傅用大火炙燒,把魚油散發出來,加上焦香味,正!銀雪魚,煎就經常吃,火炙刺身原來口感也不錯,有點像大拖🤣🤣瑩光尤魚,口感爆漿,好濃郁的味道,真的驚喜大拖,沒看根,肥美到一個點🤩🤩吞拿魚腦天,如此矜貴的部位,真是回味燒鮫魚,魚油豐富,魚肉扎實,一梳梳的🥰橘子啫喱,中途清一清口腔牡丹蝦點上蝦髙更提鮮赤貝爽脆鮮味,好大一隻,刀工了得!海膽份量超多呢,鮮味沒法擋,creamy 口感係口腔停留多一陣先🥰🥰赤身用酱油漬的做法,另有一番風味,比起平時食法,過之而無不及右口魚裙邊算是我最愛壽司之一,火炙將滿滿香濃魚油與

店員服務酒店級,非常細心問我地有咩吾食,有信封、搓手液👍👍

餐牌簡單,有選擇困難症都吾怕,選了$1480 set

先付是日本京都腐皮,好滑好香豆味,加芥茉更開胃😜
再來炸白飯魚,一凍一熱,胃口打開曬

刺身都是較珍貴的日本空運貴價魚
右口魚,味鮮,較淡,配上蔥花,略點醬油已經很突出😌

針魚刺身估唔到如此爽口彈牙,質地結實,做刺身很適合👍👍

赤龍魚,師傅用大火炙燒,把魚油散發出來,加上焦香味,正!

銀雪魚,煎就經常吃,火炙刺身原來口感也不錯,有點像大拖🤣🤣
瑩光尤魚,口感爆漿,好濃郁的味道,真的驚喜
大拖,沒看根,肥美到一個點🤩🤩

吞拿魚腦天,如此矜貴的部位,真是回味
燒鮫魚,魚油豐富,魚肉扎實,一梳梳的🥰

橘子啫喱,中途清一清口腔

牡丹蝦點上蝦髙更提鮮
赤貝爽脆鮮味,好大一隻,刀工了得!

右口魚裙邊算是我最愛壽司之一,火炙將滿滿香濃魚油與壽司飯融合,極品😋😋

面豉湯係一輪凍食之後,飲一小碗好舒服
最後品嚐埋黑豆抹茶奶凍就prefect 拉,自家製特別滑🥰🥰

一家最愛的廚師發板店,由頭到尾都亨受,絕對對得起價錢😌😌
2020-04-28 906 瀏覽
一連四日嘅假期即將開始,#小秘書 冇特別安排節目,反而想好好收拾心情,下星期回歸正軌... 不過呢個都係我一廂情願嘅諗法,我班朋友又點會放過我🤪今晚放工已經有人約咗我去#上環 食飯, 話要化悲憤為食量喎😅 ...即管陪佢癲吓。原來佢喺 #上環蘇杭街 book咗間專門做 #Omakase 嘅 #日本餐廳「鮨燐」,話要慢慢食、同我吐吓苦水😏 餐廳裝飾得都幾骨子,開放式廚房,用瓷磚砌成魚鱗狀做背景,好有特色。餐廳分兩層,我哋被安排坐喺地舖,座位用高身嘅透明膠板阻隔,食客與食客之間可以保持標準距離,而每張枱上面都有 #搓手液、#信封 比客人放口罩,極之細心。#服務員 先為我哋介紹餐牌嘅內容,師傅就我哋嘅要求,開始為我哋準備食物。人哋話明要化悲憤為食量,點可以對佢刻薄,#前菜、#刺身、#和食、#壽司、#湯、#甜品 通通都有🤩師傅先為我哋做嘅前菜係 #生湯葉(原來係用腐皮放湯),好有豆味、再加 #茄子凍,好醒胃😋之後就開始上我最愛嘅 #魚生刺身,仲順便跟師傅上左一課...🐟將 #右口魚 喺 #岩鹽 上刷兩三吓,鮮味特別濃郁🐟 #海螺片 上面放上岩鹽、#醋啫喱,口感待別🐟季節限定 - #鰆魚(即係膠

🐟將 #右口魚 喺 #岩鹽 上刷兩三吓,鮮味特別濃郁
🐟 #海螺片 上面放上岩鹽、#醋啫喱,口感待別
🐟季節限定 - #鰆魚(即係膠魚)、#螢光魷魚 - #魷魚春 散發特別嘅鮮味,唔係問師傅我仲以為加咗蝦醬添
🐟 #鯖魚 上面加咗 #八板昆布、#柚子,好清新
🐟新鮮 #銀雪魚、#中吞拿魚腩,仲有用紫菜包嚟食嘅 #大吞拿魚腩,充滿油香👍🏻👍🏻

食到呢度其實都已經好滿足,師傅特別炮製咗個 #金目鯛野菜湯 俾我哋清一清味蕾,加入特有嘅 #黑色七味粉 落湯,好惹味😋

以為都差唔多啦,原來好戲在後頭,師傅為我地準備左幾款 #壽司
🍣 #池魚
🍣 #帆立貝
🍣 #赤貝
🍣 #馬糞海膽
🍣 #吞拿魚醬漬
🍣 #右口魚裙邊
樣樣都咁鮮甜,尤其係師傅喺帆立貝放上濕紫菜、用 #醬漬 浸過啲吞拿魚,都好有唔同嘅層次感👍🏻👍🏻

最後師傅為我哋做咗個 #梅子湯麵、#綠茶奶凍 做完結。濃濃嘅梅子味道清香,好特別。不過我最鍾意嘅反而係個綠茶奶凍,滑嘟嘟嘅口感夾雜濃郁嘅綠茶味道,令到本來 #大發牢騷 嘅 #朋友仔,都因為滿足嘅一餐而平靜落嚟😉

價錢雖然係高級咗啲,不過 #整體嘅服務、#食物質素 都係高水準嘅。最重要係我朋友開心,幾多錢都值啦👍🏻👍🏻👍🏻
2020-04-28
2020-04-28 181 瀏覽
一進店,店員服務10分親切,即時為我們探熱,而且安排得很好,有透明膠板相隔,仲有信封搓手液提供添👍👍分別三款廚師發板,我們選擇了$1480,看餐牌份量挺多的,先付,7款刺身,6款壽司,湯和甜品🍮先付~京都水雲,加少少Wasabi,胃口大開🥰白飯魚天婦羅,非常鬆脆,肉質香嫩刺身~先淡後濃,師傳好細心🥰右口魚薄切,捲着日本蔥花,輕輕在岩鹽板上暢遊2圈,很清新嘅感覺,肉質鮮味😌😌北海道響螺片,非常之考廚師嘅功架,薄透得來很有口感,爽爽脆脆,非常鮮甜🤩🤩針魚,第一次食估唔到肉質可以咁彈牙,師傅擺得非常靚,就好似一朵花咁,點上薑蔥已經很鮮味😝😝銀雪魚,表面燒過,將啲油迫晒出嚟,更加香濃😌😌赤龍魚 廚師發板嘅常客,同樣用火炙嘅方式,更能帶出魚油嘅香 😋😋螢光魷魚🦑嘩,超級爆汁,非常肥美,濃濃的,原來係咁好味㗎🤣🤣最愛 大拖,四個字形容:入口即溶😋😋吞拿魚腦天,炙燒是最好的食法😝矜貴嘅部位,一啖擺落口,滿足!燒鮫魚,配上紅椒絲,少少微辣,一解油膩感😬橘子啫喱,清洗下口腔,都壽司時間了🤩🤩牡丹蝦,加上蝦膏,畫龍點睛之作用,令蝦鮮更加提升,jam口架😋😋赤貝壽司,師傅雕琢得非常靚,真係藝術感十足海膽超級

先付~
京都水雲,加少少Wasabi,胃口大開🥰
白飯魚天婦羅,非常鬆脆,肉質香嫩

刺身~先淡後濃,師傳好細心🥰

銀雪魚,表面燒過,將啲油迫晒出嚟,更加香濃😌😌

最愛 大拖,四個字形容:入口即溶😋😋

燒鮫魚,配上紅椒絲,少少微辣,一解油膩感😬

橘子啫喱,清洗下口腔,都壽司時間了🤩🤩

赤貝壽司,師傅雕琢得非常靚,真係藝術感十足

海膽超級多,要分兩啖,creamy 鮮甜😜😜

赤身醬油漬 很特別的做法,估吾到效果咁好,一點也不會咸,反而更帶出吞拿魚嘅鮮味😌😌

右口魚裙邊,期待,魚油香炙燒之𢓭滲在飯里,難以形容嘅滋味🥰🥰

飲埋麵豉湯和自家製黑豆宇治抹茶奶凍,超飽了,超滿足,在特別嘅日子食咗一個豐富又滿足日式料理,真係錦上添花♥️
2020-04-21 153 瀏覽
京都的腐皮腐皮味道醬汁偏淡 但黃豆味香濃.汁煮白梅貝賣相好靚 肉質爽脆個膽都食得.右口魚薄切 入面有三星葱同醬汁食之前可以係岩鹽板度點下板上嘅青檸同柚子.右口魚魚邊入口即溶 .扇貝刺身呢個不過不失 都幾新鮮.針魚師傅好有心機將佢哋切得好靚加上經過處理味道唔會好濃.鰆魚呢個十分之有驚喜師傅首先用鹽醃左魚既表面然後再燒 不需要點任何醬油.池魚入面有紫蘇葉 疆末 葱 味道10分濃郁.北海道銀雪魚.中吞拿魚腩.金目鯛呢個湯煮得好好飲入面有水菜 豆腐 冬菇 等材料味道好豐富 .深海池魚.牡丹蝦.北海道馬糞海膽軍艦.左口魚邊.壽司全部都係水準之上整體來講我覺得呢間性價比好高可以再值得一來👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
京都的腐皮

整體來講
我覺得呢間性價比好高
可以再值得一來👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-04-18 127 瀏覽
媽媽的生日是在二月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到上環蘇杭街,吃一頓好的日本菜。餐廳裝修簡單典雅,座位之間有足夠距離,私隱度十足。我們一行二人總共叫了兩位廚師發板壽司為主的那一款。前菜共有兩款,侍應建議我們從味道淡吃到味道重。京都腐皮香滑,而且豆味重。另外的白梅貝生長於鳥取至秋田的日本海沿岸,味道香甜,而且口感爽彈,吃完令人食慾大增。接著便是這餐的重頭戲,我們先從味道較淡的開始吃然後吃到味濃。首先上枱的是赤貝,扇貝和深海池魚。赤貝肥美厚肉,師傅先掃上醬油和青檸汁作調味,吃起來爽嫩鮮甜,清爽可口。帆立貝本身厚身,而且清甜。深海池魚味道較為清,油脂減不會那樣重。然後便漸漸到味道重一點的螢光魷魚,安康魚肝和右口魚。螢光魷魚輕輕燒過,吃起來爽口彈牙。鮟鱇魚肝,濃郁香滑,吃起來有點像鵝肝醬,進補佳品。相比起深海池魚,這個右口魚肥美可口 吃完口腔充滿油脂減。接著的是海膽軍艦和三文魚子軍艦,都是用了十足,十分新鮮。海膽軍艦用的是馬糞海膽,味道濃厚甘甜,有一點綿。三文魚子也鮮甜,大粒晶凝通透,一咬便在口腔內爆開。最後壓軸出場的火炙左口魚裙邊吃起來嫩口,經大火炙

最後壓軸出場的火炙左口魚裙邊吃起來嫩口,經大火炙燒,魚油被逼出,在口中瞬間溶化。師傅巧妙地加入了紅蓉及蔥花,令我們吃起來沒有那麼油膩。

甜品是抹茶牛奶奶凍,嫩口而且奶味十分香口,為媽媽的生日飯畫上完美的句號。

2020-04-14 929 瀏覽
因為疫情,餐廳都有一啲位置上嘅限制,反而對我來講變咗更加有信心,因為同其他陌生人嘅距離更遠!今次就同一位朋友去食Omakase~簡單介紹吓!前菜:汁煮白梅貝好清新,尾部都可以食;京都嘅腐竹味道清新似豆漿,加埋Wasabi香好多!刺身:蜜柑鯛魚平時少聽,原來係用蜜柑餵魚!!所以有啲柑味,有蔥,加鹽味好鮮甜;響螺好得意切到好薄,口感特別爽口,上面有啲桃啫喱和柚子皮,加少少豉油提升鮮味;鮫魚口感比較林,但係都好正,原來係落咗清酒及鹽燒,香好多;鯖魚上面就加咗啲紫蘇葉&芝麻&白昆布,令到個味道好有層次,酸酸鹹鹹咁;銀雪魚平時比較少食,真係好新鮮,淨係加啲柚子胡椒就夠香,不過我都係鍾意熟食多D~螢光魷魚燒咗仲好有彈性,裏面爆膏正合我意;燒紫菜拖羅好香口,入口即溶又熱辣辣,好多魚油!桔嘅jelly清味蕾,甜甜地,好清新!煮金目鯛好吸引,裏面有多款不同蔬菜,不過最吸引都係個魚,顏色靚之餘時間都覺得啱啱好,個湯入味個魚依然好香!壽司:深海池魚口感比較彈牙,加埋木魚絲更有層次;針魚味道比較清新,亦爽口;牡丹蝦連蝦膏好特別,夠晒鮮味;馬糞海膽超高質素,入口即溶又鮮甜;松葉蟹肉鮮味十足又好香;火灸左口魚邊入
今次就同一位朋友去食Omakase~

簡單介紹吓!

前菜:

汁煮白梅貝好清新,尾部都可以食;
京都嘅腐竹味道清新似豆漿,加埋Wasabi香好多!

刺身

響螺好得意切到好薄,口感特別爽口,

上面有啲桃啫喱和柚子皮,加少少豉油提升鮮味;

鮫魚口感比較林,但係都好正,原來係落咗清酒及鹽燒,香好多;

螢光魷魚燒咗仲好有彈性,裏面爆膏正合我意;

燒紫菜拖羅好香口,入口即溶又熱辣辣,好多魚油!

桔嘅jelly清味蕾,甜甜地,好清新!

壽司

深海池魚口感比較彈牙,加埋木魚絲更有層次;
針魚味道比較清新,亦爽口;牡丹蝦連蝦膏好特別,夠晒鮮味;
馬糞海膽超高質素,入口即溶又鮮甜;
松葉蟹肉鮮味十足又好香;
火灸左口魚邊入口即溶,正!

飲返個湯先!

甜品就抺茶奶凍,味道香濃有黑豆,豐富~
2020-04-13 177 瀏覽
成日喺屋企食都食到悶,總想抽啲時間出去食吓好嘢。就約埋best friend一齊去食個廚師發板Omakase!以下超多味都好有特色!汁煮白梅貝平時比較少見,味道小小甜,好清新。京都腐竹配Wasabi個味道有啲似豆漿,加埋啲Wasabi都幾fresh|蜜柑鯛魚特別在用蜜柑餵,有柑味,不用點豉油,在鹽板上轉幾圈就可以食,裏面有d蔥,係一味比較開胃嘅刺身菜。 響螺切到一片片好薄,師傅刀工了得,上面有啲桃jelly+柚子皮,加埋Wasabi豉油就可以帶出佢個鮮甜,有啲似食爽口版嘅象拔蚌。鰆魚=鮫魚 ,用咗sake+鹽燒面,點小小Wasabi 豉油就可以食,都算係季節限定,春天魚,口感偏林,不過製法唔錯味道都好!鯖魚表面就有啲紫蘇葉芝麻白昆布,酸酸地,味道比較複雜,但係係好味的。新鮮銀雪魚平時真係少啲好似刺身咁食,仲有啲柚子胡椒,口味新鮮又清新。螢光魷魚有d膏,最好就係佢保留咗水份,所以整體口感唔乾比較有彈性。紫菜拖羅燒,啲油分爆曬出嚟,熱辣辣,一個字:正!食個清味蕾先~煮金目鯛見到個皮顏色橙色都好靚,而且個湯底係用咗魚骨煲,所以都好有鮮味,當然冬菇嘅味道都好突出,成碗飲晒是常識。深海池魚加咗木

以下超多味都好有特色!
汁煮白梅貝平時比較少見,味道小小甜,好清新。

紫菜拖羅燒,啲油分爆曬出嚟,熱辣辣,一個字:正!

食個清味蕾先~

深海池魚加咗木魚絲,口感比較爽口彈牙;針魚係比較清新鮮味嘅魚;牡丹蝦連蝦膏味道清甜甘香;馬糞海膽超高質素!冇腥臭味!甜到不得了🔥松葉蟹肉甜香十足,鮮味十足;左口魚邊入口即溶!

最後甜品係抺茶奶凍,上面有一粒黑豆,加埋佢哋係自家製,甜味適中,抹茶味夠濃郁!

另外過程中都有keep住加茶及更換熱毛巾,非常細心,貼心,而且食物的份量十分適中,下個季節必定再光顧。
2020-04-10 562 瀏覽
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。鮨燐位於上環蘇杭街,從地鐵站出發不用十分鐘便到,地點方便。現在武漢肺炎嚴重,餐廳細心的為每位客人準備信封放置好口罩,而且提供了酒精消毒液,令人食得安心,抵讚。偶爾放縱一下,自己我們一行二人叫了兩份Omakase,包括了壽司,刺身和湯等等。前菜 (⭐⭐⭐⭐💢)前菜是京都腐皮和白梅貝。腐皮味淡,但黃豆味濃,配上芥末,味道清新可口。白梅貝是預先用酒浸過的,吃起來淡淡酒香,肉質鮮嫩軟滑。刺身 (⭐⭐⭐⭐⭐)接著便是令人期待的刺身。現在剛好是冬夏季交接,所以能夠吃到較多不同種類的海鮮,無論是貝殼類,抑或是魚類,都是當造的好食材。首先登場的是較為味淡右口魚,象拔蚌和針魚。右口魚新鮮細嫩,將刺身放在岩鹽上輕輕掃幾下已經十分夠味了。象拔蚌大隻肥美,海水味重,配上微酸的蒟蒻更能帶出鮮味。然後的針魚師傅細心的排列得整整齊齊,活像一件藝術品。吃起來肉質彈口,油脂感不算太重,配合青蔥薑末特製的醬油更加帶出魚肉的鮮味。之後的螢光魷魚輕輕的用火槍燒過,吃起來有點燒焦味,肉質彈牙可口。最後的大拖羅絕對是一亮點,肥美

鮨燐位於上環蘇杭街,從地鐵站出發不用十分鐘便到,地點方便。

偶爾放縱一下,自己我們一行二人叫了兩份Omakase,包括了壽司刺身和湯等等。

前菜 (⭐⭐⭐⭐💢)
前菜

刺身 (⭐⭐⭐⭐⭐)

刺身

之後的螢光魷魚輕輕的用火槍燒過,吃起來有點燒焦味,肉質彈牙可口。最後的大拖羅絕對是一亮點,肥美,吃起來油脂感十足,不會有筋。配上紫菜有助減低油膩感。
刺身

壽司 (⭐⭐⭐⭐⭐)
其後接著便是吃壽司。師傅一件一件,慢慢上,光是看師傅整壽司已經是一個享受。

相對大拖羅,這個深海池魚味道較為清,油脂減不會那樣重。取而代之,入口質感爽脆,味道鮮甜,各有千秋。赤貝肥美厚肉,師傅先掃上醬油和青檸汁作調味,吃起來爽嫩鮮甜,清爽可口。

左口魚裙邊是一條左口魚裡最為肥美的部分,富有嚼勁,咬落既爽又甜。
壽司

海膽軍艦份量十足,足足有三層,Creamy,但不會覺得腥。帆立貝本身厚身,而且清甜,有海水味。牡丹蝦蝦肉爽彈鮮甜,師傅再加上牡丹蝦膏調味,味道甘香濃味。
壽司

橘子啫喱 (⭐⭐⭐⭐💢)
吃過不同海鮮後,師傅特意準備這橘子啫喱作為過場。微微酸,不算太甜,能清一清口腔再吃其他食物。
橘子啫喱

燒交魚 (⭐⭐⭐⭐💢)
這個燒香魚比較乾身,吃起來脆口,有一點燒焦味,不用點什麼醬汁也十分好吃。
燒交魚

味噌湯 (⭐⭐⭐⭐💢)
味噌湯香濃,但不算太鹹。簡單的配合什菌,已經很好喝了。
味噌湯

是日甜品 (⭐⭐⭐⭐⭐)
奶凍十分香滑,跟香濃的抹茶十分登對,為這天晚上畫上完美的句號。
是日甜品

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
鮨燐 上環蘇杭街128號號地下
推介菜式:廚師特選、刺身壽司

👍🏻地點方便
燒交魚
味噌湯
是日甜品
2020-04-03 138 瀏覽
從來都未食過廚師發板,所以今日同男朋友一齊去食下我比較鍾意食壽司所以叫咗$1280嘅餐。前菜就有白梅貝,好鮮甜,好爽口,一啲都唔難咬食壽司最傳統嘅食法就係用手拎起黎食,所以餐廳準備好濕紙巾俾我哋清潔隻手先好特別嘅係有一版岩鹽配上柚子汁可以俾我哋擦喺啲魚刺身上食呢件壽司都好特別,師傅特登放上一片充滿魚油嘅魚肉上去令到成件壽司好有質感等師傅準備每一件壽司嘅時候都好期待大拖羅加上又薄又脆嘅紫菜咁樣食,又多肉汁之餘又有紫菜中和返,令到成件壽司唔油膩之餘入口即溶見到師傅將咁多新鮮海膽放上軍艦上面,流晒口水,食落超級鮮甜食到最後當然又要講吓呢間餐廳嘅甜品啦,平時唔係好食抹茶甜品嘅我都覺得呢一個抹茶奶凍超級好味!抹茶唔太甜唔太苦,恰到好處,奶凍亦都有好香嘅奶味
從來都未食過廚師發板,所以今日同男朋友一齊去食下
我比較鍾意食壽司所以叫咗$1280嘅餐。
前菜就有白梅貝,好鮮甜,好爽口,一啲都唔難咬
好特別嘅係有一版岩鹽配上柚子汁可以俾我哋擦喺啲魚刺身上食
等師傅準備每一件壽司嘅時候都好期待
見到師傅將咁多新鮮海膽放上軍艦上面,流晒口水,食落超級鮮甜
2020-04-02 135 瀏覽
今次真係好滿足嘅晚上!平均千幾蚊就食到高質omakase, 有超高水準嘅味覺享受!我個餐有前菜,刺身,和食,壽司同甜品,仲有湯添😍每款壽司嘅煮法都唔同,即使同一款刺身唔同煮法,味覺都好唔同,真係大開眼界!先黎咗前菜,個螺超好食,好清甜爽口,下面嗰個係蟹肉加腐竹,柚子味可以帶起佢嘅鮮味🤩今次試咗好多唔同款式嘅食物,呢個燒魷魚可以話係我其中一個最鍾意嘅野食,佢燒一燒佢令到外層食落去更香口,半生熟可以令佢嘅質感更有咬口,裏面嘅膏真係一流,味道非常濃郁, 好正呀!呢個鯖魚又係重點推介,未試過咁好食嘅鯖魚!半生熟,一d都唔腥,入口淋身,加上少少蔥喺上面吊味,食完好滿足!銀鱈魚都可以有唔同食法,呢個係燒到半生熟,第一次食到鱈魚嘅鮮味,又有佢自己本身嘅油香。其實都食咗好多款壽司,每款煮法都唔同,有深海池魚,右口魚,鯛魚,銀雪魚,全部都好有新鮮感。呢個魚湯都好值得讚賞,魚肉肉質嫩滑,帶有少許甜同未,湯味搭上魚味洽到好處,裏面嘅菇仲好好食添!海膽唔洗講,真係超正!非常甘甜可口,份量都好多,一啖食落去真係大滿足!今次右口魚同左口魚都有食過,無論係右口魚定左口魚都燒得好好,入口即溶,佢燒嘅火喉啱啱好,有燒嘅

我個餐有前菜,刺身,和食,壽司甜品,仲有湯添😍每款壽司嘅煮法都唔同,即使同一款刺身唔同煮法,味覺都好唔同,真係大開眼界!

今次右口魚同左口魚都有食過,無論係右口魚定左口魚都燒得好好,入口即溶,佢燒嘅火喉啱啱好,有燒嘅味道亦都不失鮮味。

甜品可以畫龍點精,裏面嘅黑豆意想不到地好味,綠茶味濃郁,配上奶凍嘅牛奶味好夾。

全個過程同廚師有傾有講,每道菜都逐一介紹,有時食完都會問我地感覺如何,好親切。
2020-03-28 186 瀏覽
今天三人行到這間壽司店享受午餐,懷着戰戰兢兢的心情,因為都是看到網評。入去就是吧枱大約可以10人左右,兩位香港師傅,親切禮貌。海膽看到日本的木板盛載,魚類也多款。鮮味。份量在每一件放大就更完美。雖然是小店但卻有一種要求,老實說食物質素絕對比中區的日本人主理壽司店不遑多讓,價更算是中高,但一點都不會在意,因為你的注意力被食物吸引了。就是怕這間店紅起來的時候太多人,但對廚師的一份尊重,好的東西應該分享。
2020-03-27 688 瀏覽
每年總喜歡找一間出色的食店,和太太二人好好慶祝一下;今年找到這間未吃過,但食評水準不錯的食店,今晚就一於去試試吧。店內全部是吧枱設計,共有九個坐位,廚師就在人客面前即席表演,牆壁上放上多款美酒,你又飲過多少支呢?之後才知道還有閣樓,店員説:格局和樓下相似,但因有人客,就不便打擾了。因想好好享用,我們訂了早一點6:30pm;先選了中間價位的$1380,貪佢有7款刺身、6款壽司、1款和食、湯及甜味。結婚週年紀念,當然要叫支酒慶祝一下,這支日輪田(山廢純米大吟釀),是荒山製成的傑作,使用了100%的Omachi及45%的精米步合;玻璃杯中飄出香氣,帶陣陣水果及清爽米香,成熟的啤梨香最為突出,酒體豐滿,以白酒杯品飲至啱不過!前菜是愛知縣的無花果,先用大吟釀輕輕蒸過,面頭是無花果麵豉醬,味道清甜可口,用來清洗味蕾確是不錯;為之後的美食,打開良好的開端!日本腐皮,巧妙地以炸過的白飯魚及木魚獻汁增鮮,白飯魚爽脆,腐皮軟滑,硬與軟互相交流,口感有趣。鮫鰈魚(右口魚) ~卷以日本細葱及yuzi皮,清新脆嫩,貴在咩?貴在油分多一點及野生;飼養不可囉!隔離呢塊係岩鹽,將魚肉放於其面上輕掃兩三

鮫鰈魚(右口魚) ~
隔離呢塊係岩鹽,將魚肉放於其面上輕掃兩三吓,便已Oishi Oishi啦!

粒貝~
來自北海道的粒貝,調以岩鹽及柚子碎,已能將鮮甜爽脆突顯!

帶子~
超巨型的帶子,清新可口,肉厚多汁、軟綿鮮甜。

池魚~
面頭的不是麵豉,而是北海道的三星漬,中間放入薑及葱調味,同豐膄的池魚好夾呀!

鯖魚~
大家都知要吃鯖魚刺身,無非要去高級鮨店,這家的當然有水準;廚師先以火炙表皮,油份更特顯豐盛肥美;聽師傅講;產地來自於對馬海峽。

秋刀魚~
輕烤過的魚肉,甘甜帶油香,肉質細緻嫩滑;只要輕點薑茸、蔥花醬油和山葵,巳滋味無窮。

鰹魚~
魚肉呈深紅色,肉質柔嫩,口感清淡,脂肪夾在魚肉與魚皮之間,那高品質的脂肪,入口更帶來甘甜香味。

中吞拿魚~
顏色呈粉紅,脂肪比赤身較高,油脂分布均勻,味道甘香嫩滑,也是我最喜愛的部位。

竹籤魚(梭子魚)~
生前個性兇狠且具侵襲性,更愛聯群出動;除可作食用外,更可作觀賞用途,肉質纖細油潤,加上日本青椒及蘿蔔蓉,更顯出色。

日本鱆紅魚~
魚肉質鮮清脆、爽口,和香港貨完全不同口味,想知怎樣好吃?相信要親身吃過才知分曉。

銀鱈魚~
魚肉豐腴且肥美,卻不膩口,帶豐潤魚油香味,口感有點像Toro,入口細緻嫩滑且爽口。

海膽~
口感甘甜帶微咸味,入口即溶,質感細膩,且帶有陣陣海水味。

吞拿魚醬油漬~
人人都追捧大拖羅,我卻更欣賞醬油漬吞拿,這裡的醃漬時間得宜;仍維持鮮爽度,值得推介!

右口魚裙邊~
肉質滑溜且爽脆,魚邊油分豐盛又鮮甜,入口更見濃郁甘香,不錯吃。

北寄貝~
北寄貝生時呈灰色,甘甜而爽滑;加熱後變成淺紅色,質地變硬;口感較爽脆,帶有濃郁的海洋氣息。

三文魚子~
以味諗及酒調味,味道較濃郁,三文魚子晶凝通透,一咬便在口腔內爆開,陣陣咸味與鮮味立時擁入。

醬汁蕎麥麵~
因蕎麥麵營養豐富,所以十分受日本人歡喜,細細碗爽口煙韌,KO完全無難道。

甜品(黑豆)~
宇治抹茶奶凍?平常不過的日式甜點吧?這家的出品就是多了一陣清爽味;熟悉,卻一下子講不出是啥;請教師傅~原來那股別不同之味,是來自炒香的椰絲;然卻吃不到椰絲,精妙之處在此!

想像不到的出色,師傅更不停介紹食材,令慶祝氣份更濃,不錯不錯!

鮨燐
地址: 上環蘇杭街126-128號地下D舖
電話: 25671168
2019-09-28
$1950 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
2020-03-24 313 瀏覽
Made a last minute booking for our anniversary dinner. Called a few restaurant and finally this one have spot.The reviews on openrice seems good so thought we will give it a try around $1500 for an Omakase meal, so shouldn't be too bad. The atmosphere was clean and nice, a few seats around the bar and a few couples. The chef wasn't very talkative and didn't really explain much and the food wasn't very outstanding for the price. There are definitely better Omakase restaurants in Hong Kong. But I

But I would like to point out, if you want at a quiet evening, this place wouldn't it be for you. It is more like a izakaya. Shortly after the other customers left, a couple came into the restaurant and was loud and obnoxious. It was very irritating because the restaurant wasn't very big.  Really ruined the mood of the whole dinner.

Lastly if you are interested in plum wine, you better call and ask before going as they make their own. When I went it was all sold out.

Honestly, I wouldn't recommend this restaurant for the price and quality of the food.
慶祝紀念
紀念日