2020-05-12
最近冇得飛日本,唯有留喺香港食Omakase,順便食埋生日飯。朋友就話不如揀呢間餐廳,喺港島區,近近地。我個friend知我鍾意食壽司,就揀咗壽司Omakase!汁煮白梅貝好鮮甜,平時少見,口感有彈性。日本木魚湯茄子凍,上面有京蔥,配搭一齊食有鮮味而且爽口清新。跟住就到14件壽司嘅旅程:蜜柑鯛配埋豉油Wasabi,蜜柑味特別清新。赤貝配上青檸及柚子,溫度適中,味道鮮甜又爽口。深海池魚肥美,新鮮又香滑,。笠貝平時比較少食,加青檸爽口而且fresh。金目鯛燒後有魚油香味,彈性十足魚肉滑嫩。扇貝配柚子,清甜味道吃得出新鮮。牡丹蝦配蝦膏,蝦肉彈牙而且味道香濃。鰆魚比較特別, 肉質特別鮮美同時有魚香。松葉蟹壽司連蟹膏更有滿滿的鮮味。梳子魚加芝麻燒,令清新的魚補上鹹香。池魚特別在上面有3色漬物:麵豉、蔥花、薑蓉。令整體口味特別濃,味蕾吃得出有層次。馬糞海膽軍艦超級高質素,入口即化而且味道鮮甜濃郁!!好彩食到呢度仲有胃口~中拖羅(中吞拿魚腩) 顏色紅中有粉,肥美又鮮味,油香十足。左口魚邊壽司表面配料帶點微辛,口感近乎入口即化。最後飲埋湯同食甜品就完結啦,甜品綠茶味香濃原來係自家製,上面嘅黑豆亦都好甜
我個friend知我鍾意食壽司,就揀咗壽司Omakase!
汁煮白梅貝好鮮甜,平時少見,口感有彈性。
跟住就到14件壽司嘅旅程:
蜜柑鯛配埋豉油Wasabi,蜜柑味特別清新。
赤貝配上青檸及柚子,溫度適中,味道鮮甜又爽口。
深海池魚肥美,新鮮又香滑,。
笠貝平時比較少食,加青檸爽口而且fresh。
金目鯛燒後有魚油香味,彈性十足魚肉滑嫩。
扇貝配柚子,清甜味道吃得出新鮮。
牡丹蝦配蝦膏,蝦肉彈牙而且味道香濃。
鰆魚比較特別, 肉質特別鮮美同時有魚香。
松葉蟹壽司連蟹膏更有滿滿的鮮味。
梳子魚加芝麻燒,令清新的魚補上鹹香。
中拖羅(中吞拿魚腩) 顏色紅中有粉,肥美又鮮味,油香十足。
左口魚邊壽司表面配料帶點微辛,口感近乎入口即化。
最後飲埋湯同食甜品就完結啦,甜品綠茶味香濃原來係自家製,上面嘅黑豆亦都好甜,同個甜品夠match。
另外值得一提嘅係佢會提供信封擺口罩,酒精濕紙巾同埋消毒搓手液,亦會定時間換茶同埋熱毛巾。份量啱啱好,咁就唔使頂住個胃!