餐廳: 鮨燐
資訊:

2020-05-26 939 瀏覽
呢排我兩個都唔好彩,佢就減人工,我就失業,食餐好嘅,賀一賀佢先啦!要食就食最好味嘅omakase, 搵咗上環呢間鮨燐,就要1280呢個set!睇住師傅為我哋準備食物,夠晒賞心悅目,心情好番晒。兩款前菜,用美國酒浸過嘅白梅貝,肉質鮮甜彈滑。木魚茄子凍,涼涼地嘅口感,上面再配以京蔥。壽司嚟啦,右口魚、牡丹蝦蝦膏壽司、深海池魚配木魚花醬,最醒神係帆立貝配紫菜,好多人唔知帆立貝係咩味,因為市面平嘅帆立貝得雪藏味,呢粒真係食到帆立貝嘅清甜帶甘,同紫菜海水味獨立岀黎,食到好分明嘅層次!章紅魚、燒金目鯛、柚子皮赤貝,三文魚籽,睇住師傅輕輕燒香金目鯛表面,已經聞到香味,食落更令油脂鎖喺魚肉入面。將柚子皮放喺赤貝上面,食到柚子皮嘅香,唔會有柚子味嘅澀。食完一輪清淡口味嘅魚,開始濃厚口味嘅魚,北海道馬糞海膽,赤身醬油漬,中吞拿魚腩。大拖羅、燒左口魚入口即溶,油脂爆發,有燒香味。蝦頭面豉湯,帶有淡淡蝦鮮味,自家抹茶奶凍,匙羹要放落啲、食深啲,試到濃厚抹茶味。心情好好多了!

睇住師傅為我哋準備食物,夠晒賞心悅目,心情好番晒。

心情好好多了!