2018-07-24 162 瀏覽
今日係好姊妹既生日小編決定帶佢食omakase嚟賀一賀佢omakase又名為大廚發辦 係食肆一種經營方式客人唔使諗食乜 只係需要考慮叫咩套餐 之後就交畀廚師話事廚師就會為人客準備新鮮嘅食物樁 $800樁套餐 包括了: 先付 刺身三點 料理一品 握之壽司三貫 吸物 甜品先付包括了:貝柱冬瓜 粟米汁金針雲耳 甜蝦豆腐杯小茄子 枝豆水無月 巨蜂提子海葡萄先付即是日式餐宴中上的第一道菜一般會先上一个小酒菜 以免客人久等先付也是供客人喝酒用的酒菜 跟中菜的涼菜類似先付的特點是量小 口味多 可作解酒之用 誘人食慾 幫助消化貝柱冬瓜: 冬瓜吸收了餐廳特製的上湯 味道清甜粟米汁雲耳: 粟米汁是由餐廳自家製的 鮮甜美味 雲耳冰涼開胃甜蝦豆腐杯: 加入甜蝦的豆腐杯 口感軟滑 感覺像吃啫喱杯一樣 甚是有趣小茄子:醃製過的小茄子 外形可愛 入口即溶 枝豆水無月: 水無月是日式的和菓子 小編覺得這其實是枝豆糕巨蜂提子海葡萄:巨蜂提子鮮甜醒胃 海葡萄可增強口感刺身三點包括了:螺貝 赤牡丹蝦 拖羅 餐廳選用的刺身新鮮​侍應悉心為我們介紹食材原來由淡味至濃味吃起 才能吃到刺身的美味​料理一品包括了:鹽焗銀雪魚銀鱈魚油
今日係好姊妹既生日

餐廳服務態度一流 食物放置得十分漂亮 像是吃藝術品一樣
小編表示會再光顧
2018-07-23
2018-07-23 371 瀏覽
今天為左同先生慶生,同佢訂左朋友特別介紹嘅廚師發板餐廳。呢間餐廳地點超級方便,就o係旺角A1出口旁。裝潢高雅, 就算廚房位置都有靚靚擺設。我們點了"楓", 試過幾間廚師發板餐廳,呢間真心要每度菜介紹。👍👍👍👍👍先黎頭盤,已經好心動,一般都會比淡口食材。呢度就與眾不同,加左少少fusion概念:香濃海膽豆腐加三文魚子, 松葉蟹肉卷特別嘅木紋昆布( 配自家調製蛋黃醬 )率先呈上💓旁邊配有鹽辛魷魚,櫻花玄餅(意念黎自水順玄餅)別有心思。師父建議由右邊先食: 1. 櫻花玄餅,入口啖啖咸香,外表晶瑩剔透, 細望裏面有片片櫻花,賞心悅目。2. 海膽超級新鮮,配埋第一次食嘅海膽豆腐一齊食,口感豐富creamy,三文魚子粒粒堅挺爆珠,魚油及海水味同時爆於口中。3. 鹽辛魷魚咸辣味不太重, 魷魚新鮮黐牙, 好像食糖心鮑魚一樣。4.蟹卷用上松葉蟹及木紋昆布,上面加了胡椒碎, 賣相漂亮。食材味道非常配合。頭盤過後,食生蠔! 一般日本蠔是比較爽口,廚師介紹北海道仙鳳趾真蠔,出名creamy, 時令就跟不同跟地區, 尺寸比廣島大。加上新鮮紫菜,酸汁啫喱同辛口蘿蔔蓉,多重味道。平時食蠔只食到海水味,水汪汪。但廚師

平時食蠔只食到海水味,水汪汪。但廚師準備呢個蠔剛剛好,滿口鮮甜實在口感,metal味重, 名副其實齒頰留香。

另一道菜係煙燻油甘魚刺身,專門用蘋果木來燻,因為香味更持久。首先吃楊梅,酸甜味先 喚醒味蕾,聞一下煙燻香味,再用廚師特製山葵醬跟火炙過的油甘魚一齊食。山葵醬香濃清甜,質地幼滑,與煙燻味及柔軟嘅油甘魚肉質配搭,簡直一絕。

接著吃海膽大拖羅紫菜巨無霸(名字係我改,咁先夠貼切),內裡的紫蘇葉及漬物帶出香醇嘅海鮮味道,咬落外脆內軟滑,大拖羅冇筋脂肪多,魚味極濃,新鮮的海膽就不用再多講。

食到呢度 ,若問我邊度菜最好,我真係難以選擇。 因為每道菜廚師都係悉心準備,用新鮮食材以fusion配搭不同味道配菜帶出不同味道。

之後又有驚喜--白燒鰻魚,何為白燒?直接燒鰻魚,保留其魚肉原味。(長知識時間: 另一種做法就係浦燒,就是先蒸用後用汁燒,口感較冧身)。魚皮香脆無比, 鰻魚肉一樣軟滑得黎, 口感豐富新鮮彈牙。

第一次食的北海道白粟米, 要生食否則浪費左佢,超級清甜多汁,上網找了介紹甜度原來有17度,好似吃水果咁。小心! 咬佢個陣要啜住水分,唔好曬野😀

牡丹蝦壽司, 賣相超靚,入口唔捨得咬。
廚師先準備蝦 刺身 再用蝦膏火炙,加上 蝦頭子, 原來食牡丹蝦壽司可以咁高雅。

右口魚壽司,唔講得少,入口即溶。脂肪比左口魚更多更滑,好似牛肉中嘅和牛,入口真係唔駛咬!!!上面加左 黑松露醬 錦上添花, 口中放煙花。

千層海膽軍艦,比起海膽杯我更喜歡軍艦。 甜甜香醇海膽加上少少嘅飯同紫菜,更可突出到佢嘅味道。先生重話好似食雪糕一樣,啖啖海膽!

立魚熱湯,暖暖胃,一打開陣陣魚香。 合一啖魚湯跟魚片一齊食,別有一番風味。魚片剛剛熟,口感細滑。很有滿足感👏

期待的甜品來了,先吃新鮮哈蜜瓜,清甜爽口,食落索索聲。黑芝麻布丁,太陽之子(芒果)雪糕都是廚師親身到水果店選購,回店自家製作,很有心思! 布丁芝麻味超香濃,質地厚滑,好食過專門甜品店多多聲,質素可以送禮!

雖說是芒果雪糕,其實口感有點像雪芭。它沒有太重的牛奶味,只有濃郁的芒果味, 一地都是濃厚, 十分足料。

一道甜品已經夠開心,呢度就有三個,一次過滿足三個願望(水果開胃消滯,甜品滿足感,)

師父話一個月左右會轉餐牌,到時又可以黎試下新菜啦!
2018-07-16
2018-07-23 144 瀏覽
食開日本omakase,可能會響中上環銅鑼灣灣仔嘅地區試過,響旺角都係第一次聽有得食,於是今晚就同朋友試一試佢。餐廳嘅位置都好方便,旺角地鐵站隔離就係。今晚就揀咗椿,有前菜,刺身,壽司,湯,hot dish同埋甜品。先上檯嘅前菜,買相已經好精緻,最特別嘅係嗰個貝柱冬瓜,冬瓜吸滿左貝柱湯嘅味。而水雲山芋蓉就酸酸甜甜咁好開胃。刺身分別有拖羅,牡丹蝦同埋粒貝,食材好新鮮,尤其是拖羅,充滿咗魚油嘅香味,而且好肥美。Hot dish 有海膽黑松露蒸蛋,呢樣野真係好heavy, 但係真係好好味,蒸蛋嘅熱力令到黑松露同埋海膽嘅香味提升,而兩樣食材嘅味道亦都好有個性。壽司都好新鮮,再請我嘅梗係海膽壽司啦。其他嘅都有一啲貝類同埋吞拿魚,右口魚等等飲埋個大蜆湯就完美喇甜品嘅份量都幾多,最好味嘅就係佢個芝麻雪糕,因為芝麻雪糕係點綠茶粉一齊食嘅。最後送上綠茶,真係好飽啊。

今晚就揀咗椿,有前菜,刺身壽司,湯,hot dish同埋甜品

飲埋個大蜆湯就完美喇

最後送上綠茶,真係好飽啊。
2018-07-23 123 瀏覽
又發掘了一間十分特色的日本餐店 “鮨心 Kokoro Sushi”, 地點方便 環境舒適寧靜 食物吸晴度高 廚師發辦的樣樣超水準 價錢合理 dinner set $600起!非常值得!!第一次食當然十分期待啦!而且頭盤給人的感覺就是印象分嘛!一看見碟上五花十色的食物 別出心裁的擺設 我可以唔給滿分嗎? 豐富既前菜, 包括有甜蝦豆腐凍, 冬瓜貝柱, 金針雲耳沙津, 巨峰海葡萄, 龜之爪和黑豆水無月, 果然不是只有外表 非一般質素 每樣配搭出來的味道都很獨特!讚!到我最愛的刺身呀!! 拖羅非常新鮮 入口肥美有質感, 粒貝刺身配沖繩海鹽, 爽口但又不硬, 還有沙甸魚刺身配彊紫菜圈, 我唔喜歡疆但又出奇地覺得好食!跟住再上一個非一般燉蛋 海膽黑松露燉蛋!足料又好食!正!再黎3件壽司 有金目鯛魚, 小肌魚, 而我最喜歡當然係北海道馬份海膽 份量多好新鮮 ! 唔好睇少得3件 食完都已經飽喇 師傳還送我一件海棉蛋, 質感比較實 不太甜的!上甜品前原來仲有一個蜆肉味噌湯, 一般都比較鹹 而呢個係有鮮味的味噌湯 一d都唔鹹 好啱我口味啊!甜品呀甜品呀...有三款咁多呢….椰肉芒果, 一片超甜蜜瓜和芝麻雪

跟住再上一個非一般燉蛋 海膽黑松露燉蛋!足料又好食!正!

甜品甜品呀...有三款咁多呢….椰肉芒果, 一片超甜蜜瓜和芝麻雪糕配熱香餅 一次過滿足我3個願望!

超滿足的一餐!多謝用心製作的廚師 一定再來光顧!
2018-07-23 106 瀏覽
好耐都冇食過日本菜,今次就試吓呢一間食廚師發辦嘅鮨心旬菜。呢兩年都試過好多唔同嘅廚師發板,當中有平有貴有好食嘅,希望呢間唔好令我地失望啦!前菜有六道,印象最深刻嘅就係螢光魷魚同埋秋葵。螢光魷魚非常彈牙亦都好鮮甜,而秋葵佢配上一啲甜甜地鹹鹹地嘅魚仔,咬落去有爽口但係又有秋葵一啲潺潺嘅感覺好夾呀!刺身就有三款,油甘魚、拖羅同牡丹蝦。三款都一樣非常之鮮甜,但係我哋最鍾意嘅都係拖羅!如果牡丹蝦揸埋個頭俾我哋食就更正啦!熟食方面,師傅整左二人份嘅燒吞拿魚俾我哋食。同行朋友唔係好鍾意食熟魚,啱晒我!成份吞拿魚我差唔多食晒,油香滿滿的,嗰陣油香歷久不散!另外,仲有一個茶碗蒸,但係太好味我食晒都唔記得影相!三款壽司入面,朋友最鍾意嘅就係海膽,而我呢最鍾意都係拖羅!師傅好細心咁已經將醬油同啲飯混合埋一齊,放入口味道啱啱好!食完壽司,店員為我地送上一碗熱辣辣嘅大蜆味噌湯。不過同朋友都覺得略為濃味咗少少。最後甜品,師傅都將唔同嘅配搭放埋一齊。尤其朱古力入面包住一啲柚子,好refreshing! 朋友就非常之鍾意個雪糕,而我,都好鍾意用櫻花葉包住嘅嘅飯。好滿足嘅一晚呀!

好滿足嘅一晚呀!
2018-07-20 106 瀏覽
講起Omakase就令人興奮,因為師傅會因應當日食材而決定菜色,保證最新鮮同有驚喜!見到餐牌有5款類別選擇,由於第一次食鮨心‧旬節,就試下椿($800一位)頭盤有7樣小食,每件靚到唔捨得食,個人喜歡水雲髮菜同枝豆豆腐,水雲髮菜甜甜酸酸,好清新,最適合作為開胃菜。而枝豆同豆腐又出奇地夾!刺身一直是重點!比較多人都愛吃拖羅,而我今次最欣賞的是粒貝,超級爽口,配合少少海鹽調味,更加食到鮮味!至於熱盤,螢光魷魚冷玉子令也不錯!燉蛋相當香滑,中間混和了爽口的魷魚,令平凡中帶點點綴。跟住就是壽司時間,少不了鯛魚、 笠魚、 海膽等,見到滿到爆出來的海膽真是令人興奮,而且非常新鮮!最後的甜品亦令人眼前一亮,對色彩繽紛的甜品真是毫無抵抗力,有柚子朱古力、櫻餅(紅豆蓉)、芝麻雪糕配抹茶粉琵琶以及日本士多啤梨,相當花心思。下次也會再來試試其他種類的Omakase!

、櫻餅(紅豆蓉)、芝麻雪糕配抹茶粉
琵琶以及日本士多啤梨,相當花心思。

下次也會再來試試其他種類的Omakase!
2018-04-30
2018-07-20 339 瀏覽
$600都食到Omakase😍-愈來愈多鮨店,可以食到廚師發辦嘅地方越來越多😆價錢好似都變咗有下調空間☺️質素又keep到係幾好咁🙇🏻‍♂️為左預早好多咁慶祝管家生日🎂(正日要睇Avengers3😂)就食左貴少少,有埋多啲熟食嘅【櫻】$1200同【楓】$1000-前菜就犀利啦,多款色個名都夠晒長🤨水雲菜銀魚仔配青椒魷魚加大根🥕千島醬天婦羅蝦🍤八爪魚枝豆蕃茄豆腐】水雲菜酸酸地好開胃👅刺身時間有粒貝,好爽囗🤞🏻赤牡丹蝦,針魚,深海池魚🌊呢個賣相幾得意🔥上層有美人蠔,下面有煙燻咗嘅鰹魚宅蟹仔同三文魚籽💥脆卜卜,煙燻又夠香👍🏻蟹仔BB卜卜脆,就咁食就得👀岩鹽拖羅手卷💋記得快D食,如果唔係紫菜好快稔㗎💪🏻熟食之清酒鮑魚好香🐚鹽焗銀鱈魚🐟魔鬼魚魚翅又好特別,我都係第一次食🙇🏻‍♀️蟶子中式Style咁👩🏻‍🍳仲食左麵豉馬刀貝🍣甜蝦壽司,木樟魚壽司,小鯛壽司,吞拿魚壽司,鳥貝壽司,右口魚邊壽司都好唔錯💃🏻平時左口魚邊就食得多啦,右口魚邊都係第一次食🙆🏻‍♀️感覺上比左口魚邊更重脂香🧜🏻‍♀️Cocktails sushi因為兩個套餐唔同,所以一個係海膽三文魚子,一個係金箔魚子醬海膽三文魚子,夠曬Grand💍最
$600都食到Omakase😍
前菜就犀利啦,多款色個名都夠晒長🤨
👍🏻蟹仔BB卜卜脆,就咁食就得👀
鹽焗銀鱈魚🐟魔鬼魚魚翅又好特別,我都係第一次食🙇🏻‍♀️
蟶子中式Style咁👩🏻‍🍳
一個係金箔魚子醬海膽三文魚子,
夠曬Grand💍最後仲有麵豉蜆湯,海綿蛋糕🍰蛋香都好重👱🏻‍♀️仲有甜品拼盤,芝麻雪糕再加埋抹茶蛋糕碎好夾🍨又有士多啤梨🍓

=========================
鮨心 ,旬節
地址:旺角彌敦道703-705號金鑽璽2樓
2018-07-18 809 瀏覽
朋友介紹食好嘢,地點爆就腳,咁姐係喺邊呢?原來就係喺旺中對面,與旺角地鐵部口零距離,等等,我好似賣緊樓盤廣告。鮨心。旬節,主打OMAKASE,日語意思為廚師發辦,大廚會為你選最優質及時令食材,客人不需要看餐牌,只需要選不同價的套餐,真方便。樁TSUBAKI先付(冬瓜配貝柱、甜蝦配豆腐凍成杯飲、田樂茄子、枝豆水無月配黑豆、金針雲耳粟米醬、海葡萄配巨蜂),單單第一道菜,已經很日本,又精緻,為咗影呢張相,都用了不少紙巾去抹我的口水。唔好意思,係有啲誇張,不過在煮法和味道,真的絕對贊贊贊。刺身3點(螺貝加海鹽、赤牡丹蝦、拖羅 ),店員會告知你食用的次序,由味淡到味濃。用料的選擇,我也要服了,尤其是入口溶化的拖羅,就唔可以多一塊嗎!!料理一品(黑松露海膽蒸蛋),好誇張的黑松露,配上滑滑的蒸蛋,海膽都好似成了配角似的。握之壽司3貫(深海池魚 加柚子皮、梳子魚、馬糞海膽、海棉蛋),有在好的地方嗎??沒有…有不滿意的地方嗎??有!!就是可否再Encore。吸物(小蜆麵豉湯),普通的日式湯,用米卻大滿足。甜品,總結是心滿意足!!
樁TSUBAKI
先付(冬瓜配貝柱、甜蝦配豆腐凍成杯飲、
。唔好意思,係有啲誇張,不過在煮法和味道,真的絕對贊贊贊。

吸物(小蜆麵豉湯),普通的日式湯,用米卻大滿足

甜品,總結是心滿意足!!
2018-06-19
2018-07-14 90 瀏覽
想不到旺角區也有味道不錯的廚師發辦,我們叫了楓和櫻各一(楓$800,櫻$1000)在等候廚師上菜前,他送上一碗枝豆給我們食,很細心枝豆灑上少許鹽,味道尚好,唯煮太耐豆的質感的淋前菜-果凍是清味蕾,味道清淡 豆腐用了海膽做成,有很香濃海膽 的甜味 魷魚的味道偏淡只有少許辣味 松葉蟹卷配搭相當不錯,蟹肉鮮甜,昆 布卷有口感,再配上有酸甜味的蛋黃 醬相當出色櫻-套餐(五款刺身之一)鯛魚較為爽口味道少許清甜櫻-套餐(五款刺身之二)牡丹蝦配上火炙的蝦膏配搭相當得宜楓-套餐(三款刺身之一)櫻-套餐(五款刺身之三)生蠔鮮甜味普通,需要使用柚子果凍醬帶出少去鮮味楓-套餐(三款刺身之二)櫻-套餐(五款刺身之四)煙熏味很特別,帶出油甘魚的香味,味道不錯楓-套餐(三款刺身之三)櫻-套餐(五款刺身之五)吞拿魚之間夾上紫蘇葉,味道很特別,再配上美味的馬糞海膽很夾楓-煮物鱔魚有肉汁,外脆內軟,肉質彈牙,雖然樣子平平無奇,但出乎意料咁好吃櫻-煮物醬汁較濃,遮蓋了鮑魚的鮮味,唯鲍魚肉質鮮嫩,比鱔魚遜色楓-三貫壽司馬糞海膽比
想不到旺角區也有味道不錯的廚師發辦,我們叫了
楓和櫻各一(楓$800,櫻$1000)

在等候廚師上菜前,他送上一碗枝豆給我們食,很細心
枝豆灑上少許鹽,味道尚好,唯煮太耐豆的質感的淋

前菜-果凍是清味蕾,味道清淡

豆腐用了海膽做成,有很香濃海膽
的甜味

魷魚的味道偏淡只有少許辣味

松葉蟹卷配搭相當不錯,蟹肉鮮甜,昆
布卷有口感,再配上有酸甜味的蛋黃
醬相當出色

櫻-套餐(五款刺身之一)
鯛魚較為爽口味道少許清甜

櫻-套餐(五款刺身之二)
牡丹蝦配上火炙的蝦膏配搭相當得宜

楓-套餐(三款刺身之一)
櫻-套餐(五款刺身之三)
生蠔鮮甜味普通,需要使用柚子果凍醬帶出少去鮮味

楓-套餐(三款刺身之二)
櫻-套餐(五款刺身之四)
煙熏味很特別,帶出油甘魚的香味,味道不錯

楓-套餐(三款刺身之三)
櫻-套餐(五款刺身之五)
吞拿魚之間夾上紫蘇葉,味道很特別,再配上美味的馬糞海膽很夾

楓-煮物

櫻-煮物
醬汁較濃,遮蓋了鮑魚的鮮味,唯鲍魚肉質鮮嫩,比鱔魚遜色

楓-三貫壽司
馬糞海膽比紫海膽鮮甜幾倍

右口魚邊油香

牡丹蝦甜正

櫻-六貫壽司
北寄貝,爽口但味淡

赤綠魚,爽彈鮮味

吞拿魚,味道普通需要靠醬汁調味

金目鯛,中規中矩

鯖魚,酸酸甜甜開胃

之後奉上清味蕾有一款北海道白粟米相當清甜可口真係好吃

最後還有甜品,但懷疑網站上載相片有限數量,未能上載相片可惜,甜點有蜜瓜、芒果雪糕和黑芝麻布甸味道不錯,唯蜜瓜味道較淡

總括價錢(已晚餐來計算)不算昂貴,味道也不錯,但廚師處理食物時有兩聲咳嗽,應該帶上口罩令食客安心
2018-07-14
慶祝紀念
生日
2018-07-13 80 瀏覽
之前試過鮨心,覺得食物好有水準,這次便試一下他們樓上另一間專門食OMAKASE的餐廳。OMAKASE選擇有幾種,這次我們就試了椿TSUBAKI($800)。有前菜﹑刺身﹑熱盤﹑壽司﹑湯和甜品。前菜就已經有6種不同的款式,每款做得很精緻。以枝豆做成枝豆MOUSSE,上面加上甜味濃的黑豆,突出枝豆的清香。巨峰海葡萄蘿蔔蓉,蘿蔔蓉配上杞子,跟清甜的巨峰提子和爽口的海葡萄一起,很清新開胃。個人很喜甜蝦歡柚子JELLY,冰涼口感加上開胃柚子清香。單是前菜已經睇得出廚師的用心及創意。然後是刺身三點,有海螺﹑TORO和甜蝦,就連WASABI都是自家新鮮即磨的,所以有清新山葵味而不會刺鼻。TORO睇落就知道會好香,厚身之外油脂的分佈勁靚,咬落滿是油脂和魚肉的香味。海螺勁爽口,算蠻重海水鮮味,沾一點海鹽一起食,鮮甜更突出。黑松露海膽茶碗蒸,份量都好大。同樣香濃的海膽和黑松露,配上香滑的蒸蛋,就連不太喜歡海膽的我都滿足地整碗食掉。壽司有深海池魚,左口魚,海膽及海綿蛋。海綿蛋食落似蛋糕,質地偏乾身。其他3款真的好新鮮,無可挑剔。味噌湯的用料好足,味道唔會太咸太濃。甜品方便也很精緻,4款甜品分別有靜崗蜜瓜﹑一

有前菜﹑刺身﹑熱盤﹑壽司﹑湯和甜品

前菜就已經有6種不同的款式,每款做得很精緻。

個人很喜甜蝦歡柚子JELLY,冰涼口感加上開胃柚子清香。

單是前菜已經睇得出廚師的用心及創意。

海螺勁爽口,算蠻重海水鮮味,沾一點海鹽一起食,鮮甜更突出。

黑松露海膽茶碗蒸,份量都好大。

壽司有深海池魚,左口魚,海膽及海綿蛋。

味噌湯的用料好足,味道唔會太咸太濃。

甜品方便也很精緻,4款甜品分別有靜崗蜜瓜﹑一口PUFF﹑青檸JELLY和焙茶雪糕。

每樣都是廚師的心思,有濃味有淡味有清新的,味道互相配合。

食完豐富而充實的一餐OMAKASE,再呷一口玄米茶作為完結,整個用餐體驗都好滿足。
今次就帶大家嚟食好嘢,餐廳喺旺角A出口附近好便利, 高級日本餐廳梗係食廚師發板,我哋食中價$800廚師發板套餐。 前菜廚師發板有柱貝冬瓜、甜蝦豆腐凍、田樂茄子、海葡萄巨峰、枝豆水無月、金針雲魚粟米醬。 柱貝冬瓜味道清新,冬瓜實淨有口感;甜蝦豆腐凍裏面嘅甜蝦好似同豆腐混合左一樣,仲有啲柚子味嘅果凍,夠清新;田樂茄子🍆口感軟熟而且清新又香;海葡萄巨峰要兩樣嘢一齊食中和返個味道,酸酸地夠晒開胃;枝豆水無月好似果凍咁,而且係枝豆味道比較特色;金針雲魚粟米醬成個組合好特別,又爽口又滑咁! 刺身三點 笠貝、櫻花蝦牡丹蝦、拖羅 笠貝點海鹽便可以,味道爽口清新,而且下面有啲青檸就更加帶出個鮮味; 櫻花蝦乾嘅牡丹蝦帶有少少鹹香,令新鮮嘅牡丹蝦變得更加豐富;拖羅沒有筋,吃得出的肥美。 黑松露海膽蒸蛋上面嘅海膽其實都依然係生嘅,所以可以保留到海膽個鮮味; 黑松露味道濃郁配搭起香滑嘅蒸蛋,時間火候啱啱好,喺味覺嘅三重享受! 壽司總共有三款 深海池魚口感好滑,有清新嘅魚味、 沙甸魚本身以為會好聲,點知味道恰到好處有比較濃嘅海水香味; 海膽軍艦嘅海膽質素真係無與倫比,而且海膽同飯嘅比例係海膽多好多,
今次就帶大家嚟食好嘢,餐廳喺旺角A出口附近好便利,

刺身三點
笠貝、櫻花蝦牡丹蝦、拖羅

壽司總共有三款
深海池魚口感好滑,有清新嘅魚味、
沙甸魚本身以為會好聲,點知味道恰到好處有比較濃嘅海水香味;
海膽軍艦嘅海膽質素真係無與倫比,而且海膽同飯嘅比例係海膽多好多,正!
小蜆味增湯好得意,平時飲大蜆湯就多,咁細粒顯仔真係好少見,而且有好多粒!
加上個湯味道唔會太濃,口味比較清好符合香港人口味。
甜品真係不得了,總共三款綠色嘅甜品令人心曠神怡
靜岡蜜瓜非常多汁,入口即溶,甜味十足;
青檸啫喱甜中帶酸,開胃得來亦係甜品
和果子裏面有餡料,口感煙韌有創意。
食完野飲返杯GREEN TEA~~正

之前朋友話介紹我去一間日本菜餐廳,係新開嘅,啲廚師發板質素又好,菜式精緻,而且價錢適中,所以就去試吓啦!食最平嗰個餐又好似驚唔夠豐富,最貴嗰個餐又驚多得滯而且負擔唔起,所以就揀$800一位我一個餐。同大家分享下有好豐富嘅食物!柱貝冬瓜味道清清地又夠爽口,甜蝦豆腐凍幾種味道混合無論口感定香味都贏晒,田樂茄子就一個甜甜地嘅茄子,海葡萄巨峰甜甜酸酸混合口味豐富又吸引,枝豆水無月有少少似Jelly但係枝豆味,之前未食過,金針雲魚粟米醬幾樣野配搭估唔到都幾出色。刺身三點笠貝第一次食,口感好爽口,而且係好有鮮味,唔會有海水味,櫻花蝦牡丹蝦除咗鮮味之外仲有啲香脆,拖羅味道濃烈又夠肥美。黑松露海膽蒸蛋方面我就冇話特別鍾意食海膽,但係朋友好鍾意食海膽所以我大部份都比晒佢,反而淨係計黑松露同埋蛋嘅配合原來都幾特色,而且可以突出到互相之間嘅長處。深海池魚、沙甸魚、海膽軍艦係完全三個口味嘅壽司,池魚味道比較淡,加上少少Wasabi係可以調起成個鮮味、沙甸魚原來切得起都唔會好腥,真心出乎意料!海膽軍艦有好多海膽,而且顏色都好鮮,俾咗啲海膽我朋友之後我仲有好多!味道好鮮甜入口即溶。小蜆味增湯一開始就真係唔知咩嚟,

柱貝冬瓜味道清清地又夠爽口,
甜蝦豆腐凍幾種味道混合無論口感定香味都贏晒,
田樂茄子就一個甜甜地嘅茄子,
海葡萄巨峰甜甜酸酸混合口味豐富又吸引,
枝豆水無月有少少似Jelly但係枝豆味,之前未食過,
金針雲魚粟米醬幾樣野配搭估唔到都幾出色。

刺身三點
笠貝第一次食,口感好爽口,而且係好有鮮味,唔會有海水味,
櫻花蝦牡丹蝦除咗鮮味之外仲有啲香脆,

拖羅味道濃烈又夠肥美。

小蜆味增湯一開始就真係唔知咩嚟,一嚟到原來有咁細隻蜆真係大開眼界,雖然咁細隻但係清理步驟完全沒有馬虎,所以裏面都冇沙。

靜岡蜜瓜甜到不得了,水份極多試過先知,
青檸啫喱小小甜而且又酸酸地,做甜品真係好得意,
和果子方面好有日本風味,中間有配料味道較甜,一樣吸引。
工作上有開心的事,很想好好的獎勵自己一番,寶寶便帶我去食OMAKASE。之前一直不知道原來旺角有一間這樣有水準的日本餐廳,這晚比一般晚飯時間早到,以為餐廳沒有什麼食客,誰不知晚飯時間一到,食客不斷,而且似乎都要先預約才能有位子呢。OMAKASE不同價錢的選擇,這次我們就試了椿TSUBAKI($800),包括了前菜﹑刺身﹑熱盤﹑壽司﹑湯和甜品,都蠻豐富。前菜就已經很豐富,有6種不同的前菜,而且每款都擺放得很精緻。放在正中間的是巨峰海葡萄蘿蔔蓉,蘿蔔蓉配上杞子再上調味的微酸,跟清甜的巨峰提子和爽口的海葡萄一起,做成一個有趣好味的配搭。枝豆水無月,以枝豆做成一個糕的質地,帶有淡淡的枝豆香味,加上甜味濃的黑豆,更提起其枝豆的清香。個人很喜歡柚子啫喱甜蝦,用清新又冷涼的柚子啫喱,配上CREAMY的甜蝦,食落很FRESH很開胃。粟米醬木耳,木耳和豆都很爽口,加上極濃味的甜粟醬,另一有趣配搭。另外還有味噌茄子和冬瓜凍,同樣都是簡單的食材和做法,但令人食得出廚師對食材新鮮度的了解和要求。單是前菜已經能感受到廚師的創新心思,讓人甚有驚喜。然後是刺身三點,有海螺﹑TORO和甜蝦,每樣都是新鮮得很。海螺勁爽

單是前菜已經能感受到廚師的創新心思,讓人甚有驚喜。

然後是刺身三點,有海螺﹑TORO和甜蝦,每樣都是新鮮得很。海螺勁爽口,算蠻重海水鮮味,店員推介可沾一點海鹽一起食,令其味道更鮮甜突出。

TORO好厚切,咬落滿是油脂和魚肉的香味,單是這片TORO已經可以令我滿足很久,真的好味到一食難忘。

黑松露海膽茶碗煮,一打開碗蓋就已經聞到好香的黑松露香味,蛋煮得好滑,加上同樣香濃的海膽和黑松露,每一啖都是享受。

壽司有深海池魚,左口魚,海膽及海綿蛋,用料當然同樣新鮮甜美。

海綿蛋比較特別,看上去似是蒸蛋糕,食落好香蛋味,帶點微甜,口感真的和蛋糕很似。

甜品方便也很精緻,有清甜多汁的靜崗蜜瓜﹑一口PUFF﹑青檸啫喱和焙茶雪糕。

當中最喜歡的是雪糕,焙茶味甘香而濃郁,質地細滑入口即溶,而且加上帶咸的餅碎,更能突出其茶香。

食完豐富而充實的一餐OMAKASE,再呷一口玄米茶,真正好好的享受。

2018-06-27 62 瀏覽
住係一個繁華地區,每日也很忙碌工作,收工後就好想慢慢安靜下來,享受一頓晚飯。今晚點選了Omakase, 是因為心想靜下來,慢慢的進餐,而食Omakase 就可以滿足我這點,一道一道菜的上,慢活就是這樣子椿 $800/位頭盤六款冷盤擺盤就像藝術品一樣,味覺未享受就先讓視覺先行品嚐,每款也很精緻水雲髮菜山芋蓉-帶酸甚為開胃,熒光魷魚日本大根,千島醬天婦羅蝦-新鮮蝦肉彈牙,銀魚青椒仔,蕃薯枝豆豆腐,醋味漬第二道是刺身粒貝,用青檸伴底,爽口清新TORO 肥美油脂充斥口腔,大滿足針魚 很鮮甜新鮮熒光魷魚冷玉子超滑溜的玉子,而熒光魷魚的鮮甜帶入蛋內,味道陪增壽司剥皮魚 新鮮無比左口魚確實食得多,而這款是右口,更加肥美,油脂滿溢,確實比左口更勝一籌海膽軍艦 海膽夠鮮甜,入口已溶化了我的心海棉玉子外貌疑似蛋糕,但蛋香很濃,是廚師用心一層一層用心烹煮湯品麵鼓湯内有蜆肉,令湯的味道更增鮮甜甜點最後甜品是煎茶雪糕,配以新鮮水果有枇杷及士多啤梨,而附有脆脆配上雪糕令口感突出,很好的配搭還有左邊的櫻花糕內是紅豆,沒有一般日式甜品那般的甜,甜度剛好很滿意
椿 $800/位
頭盤六款冷盤
水雲髮菜山芋蓉-帶酸甚為開胃,熒光魷魚日本大根,

第二道是刺身
粒貝,用青檸伴底,爽口清新

TORO 肥美油脂充斥口腔,大滿足

針魚 很鮮甜新鮮

熒光魷魚冷玉子
超滑溜的玉子,而熒光魷魚的鮮甜帶入蛋內,味道陪增

壽司
剥皮魚 新鮮無比

海膽軍艦 海膽夠鮮甜,入口已溶化了我的心

海棉玉子
外貌疑似蛋糕,但蛋香很濃,是廚師用心一層一層用心烹煮

湯品
麵鼓湯内有蜆肉,令湯的味道更增鮮甜

甜點
2018-06-13 52 瀏覽
平時食開OMAKASE 可能都要去到港島地區先有但最近朋友約我去呢間日本餐廳, 話係旺角既OMAKASE心諗咁方便緊係去試一試啦去到環境都幾闊落既, WAITRESS 安排左我地坐4人枱可能個時無咩人HAHA, 唔係就應該好似傳統OMAKASE 咁坐BAR枱喇~我地都係叫左椿SET第一道係頭盤, 包左6樣小料理佢話食既次序無咩特別要求第一樣食既係金針雲耳仲要配埋粟米醬,第一次食OMAKASE 係雲耳估唔到佢同蛋黃醬都幾夾第2樣係冬瓜貝柱, 呢個就清清地喇, 我覺得應該第一樣食佢冬瓜清甜, 貝柱又帶到佢D鮮味出黎第3樣我試甜蝦豆腐凍, 開頭我以為佢燩蛋黎HAHA面又係有層脆脆咁, 蝦肉都幾多大幾鮮第4樣我食巨峰提子海葡萄, 呢個WAITRESS提我地要一啖食因為分開食真係好酸啊XDDD  我分2啖咬都覺得酸但又幾開胃第5樣係燒茄子, 雖然燒好黑蚊蚊, 但原來食落係又LUM又濃味最尾食個個枝豆糕配蜜黑豆, 因為佢個樣好似甜品咁仲有D金鉑係面啊食落豆味好濃啊第2道係刺身盤有TORO,貝粒, 同牡丹蝦第一樣食貝粒,有個青檸係底, 仲點下D沖繩海鹽爽口, 但我對呢類刺身唔係太大興趣所以覺得無咩特
平時食開OMAKASE 可能都要去到港島地區先有
但最近朋友約我去呢間日本餐廳, 話係旺角既OMAKASE
心諗咁方便緊係去試一試啦

去到環境都幾闊落既, WAITRESS 安排左我地坐4人枱

我地都係叫左椿SET

第一道係頭盤, 包左6樣小料理
佢話食既次序無咩特別要求
估唔到佢同蛋黃醬都幾夾

第2樣係冬瓜貝柱, 呢個就清清地喇, 我覺得應該第一樣食佢
冬瓜清甜, 貝柱又帶到佢D鮮味出黎

第3樣我試甜蝦豆腐凍, 開頭我以為佢燩蛋黎HAHA
面又係有層脆脆咁, 蝦肉都幾多大幾鮮

因為分開食真係好酸啊XDDD  我分2啖咬都覺得酸
但又幾開胃

最尾食個個枝豆糕配蜜黑豆, 因為佢個樣好似甜品
仲有D金鉑係面啊
食落豆味好濃啊

第2道係刺身
有TORO,貝粒, 同牡丹蝦
第一樣食貝粒,有個青檸係底, 仲點下D沖繩海鹽
爽口, 但我對呢類刺身唔係太大興趣所以覺得無咩特別
第2樣食就係牡丹蝦, 唔好睇佢細細舊
咬落好彈牙JUICY, 呢個好!
最尾緊係食我最愛既TORO!!! 粉紅色既外表
食落無渣既, 心心眼

主菜係黑松露海膽蒸蛋,佢唔係元X壽司個D細細盅
超大碗啊!! 黑松露既範圍好大, 上面有一大PAT 海膽
不過食落就黑松露味搶左海膽味, 分開食會好DD

之後就係壽司
有3款, 有2款魚同一個海膽軍艦
魚個2款不過不失; 軍艦個紫菜就LUM左DD, 不過海膽夠鮮!

之後係個麵豉湯, 入面仲有蜆肉, 麵豉湯我就唔好既,不過蜆肉我就清哂
因為好好味

最後有甜品, 甜品等得比較耐, 因為全部都係師傅整架
有4款, 第一款叫我地食左玫瑰雪糕PANCAKE 先, 因為驚佢溶
玟瑰味濃到好似食左個香薰落肚咁HAHA, 花味好夠, PANCAKE 幾鬆軟, 要一齊食中和下個玟瑰味

之後食個芒果甜品, 食落好似泰國既芒果糯米飯LOL 仲有D椰子係入面

再食埋個青檸啫喱, HAHA 有D酸, BALANCE 返之前既甜

最後係食靜崗蜜瓜, 甜既但唔夠熟

OVERALL 黎講佢既價錢同佢既質素都係配合既