2018-07-20
講起Omakase就令人興奮,因為師傅會因應當日食材而決定菜色,保證最新鮮同有驚喜!見到餐牌有5款類別選擇,由於第一次食鮨心‧旬節,就試下椿($800一位)頭盤有7樣小食,每件靚到唔捨得食,個人喜歡水雲髮菜同枝豆豆腐,水雲髮菜甜甜酸酸,好清新,最適合作為開胃菜。而枝豆同豆腐又出奇地夾!刺身一直是重點!比較多人都愛吃拖羅,而我今次最欣賞的是粒貝,超級爽口,配合少少海鹽調味,更加食到鮮味!至於熱盤,螢光魷魚冷玉子令也不錯!燉蛋相當香滑,中間混和了爽口的魷魚,令平凡中帶點點綴。跟住就是壽司時間,少不了鯛魚、 笠魚、 海膽等,見到滿到爆出來的海膽真是令人興奮,而且非常新鮮!最後的甜品亦令人眼前一亮,對色彩繽紛的甜品真是毫無抵抗力,有柚子朱古力、櫻餅(紅豆蓉)、芝麻雪糕配抹茶粉琵琶以及日本士多啤梨,相當花心思。下次也會再來試試其他種類的Omakase!
、櫻餅(紅豆蓉)、芝麻雪糕配抹茶粉
琵琶以及日本士多啤梨,相當花心思。
下次也會再來試試其他種類的Omakase!