2018-06-09 52 瀏覽
想食omakase好耐喇,朋友就介紹我來呢間價格相宜既試下先~點了椿這個set-$800先付味道主要以甜酸為主最喜歡食呢個~是帶子和蝦肉既冷盤,仲食到淡淡柚子香,好開胃!中間的前菜海葡萄、巨峰提子,口感豐富!冬瓜外皮薄脆,肉身厚,配上瑤柱更有鮮味~刺身三食拖羅厚切肥美、油脂香甜滿溢,水份十足。牡丹蝦絲毫沒有半點魚鯹味,膠質入口充滿嚼勁,櫻花蝦碎像蝦殻的味道般,更有鹹香。貝類薄亂香甜,配上海鹽,更顯鮮味。熱食海膽黑松露蒸蛋海膽甜甜的,不覺苦,蒸煮過後,更有質感,興黑松露味道挺夾的~配上幼滑蒸蛋,減輕肥膩感。壽司三食有海膽軍艦-海膽多得快要滿瀉了!鮮甜濃郁的!令人好滿足呀!右口魚-肉質結實,香蔥和明太子更能帶出鮮味!鳥貝-厚肉鮮甜,滑中帶爽。麵豉湯-湯底鹹甜恰好,蜆肉的鮮甜,中和了麵豉的鹹味👍🏻甜品-大愛玫瑰雪葩,起沙軟韌的質感,與銅鑼燒很配!花香亦不會太搶。青檸果凍,甜度恰好,清新解膩。蜜瓜極清甜!吃畢,一杯清醇的綠茶,來得正好!

點了椿這個set-$800

味道主要以甜酸為主
最喜歡食呢個~
是帶子和蝦肉既冷盤,仲食到淡淡柚子香,好開胃!

中間的前菜海葡萄、巨峰提子,口感豐富!
冬瓜外皮薄脆,肉身厚,配上瑤柱更有鮮味~

刺身三食

拖羅厚切肥美、油脂香甜滿溢,水份十足。
貝類薄亂香甜,配上海鹽,更顯鮮味。

熱食
海膽黑松露蒸蛋

壽司三食有

海膽軍艦-海膽多得快要滿瀉了!鮮甜濃郁的!令人好滿足呀!

右口魚-肉質結實,香蔥和明太子更能帶出鮮味!

鳥貝-厚肉鮮甜,滑中帶爽。
麵豉湯-湯底鹹甜恰好,蜆肉的鮮甜,中和了麵豉的鹹味👍🏻

甜品-

青檸果凍,甜度恰好,清新解膩。
蜜瓜極清甜!

吃畢,一杯清醇的綠茶,來得正好!

平日返工繁忙得有點壓力, 當要食下好野來來獎勵自己, 是減壓及充電好方法, 經朋友介紹一齊來旺角 ~鮨心.旬節 食晚飯。 店裝潢雅緻以木材為主,地方寬敞,而座位有卡位及吧台選擇。*我及朋友決定 點了 Omakase 椿TSUBAKI椿 $800/位 ** 先付 先付即前菜有六款,菜之花螢光魷、醋味漬、熒光魷魚日本大根、千島醬天婦羅蝦、銀魚青椒仔、水雲髮菜山芋蓉,蕃薯枝豆豆腐。這全是冷盤前,帶甜酸酸味道, 食後特別開胃。**三款刺身 針魚入口帶軟滑甜,加上紫蘇葉香味可帶起了魚肉的鮮味。* 這粒貝薄切口感爽彈,味道鮮美無比。* 拖羅呈配粉紅,入口溶化,魚味濃郁,散發著鮮甜魚香氣。**一品料理 燒金倉魚下巴,燒的恰到好,外皮酥香,魚味香濃 ,而肉質帶豐富油脂,口感鮮嫩滑。**3貫壽司 北海道馬糞海膽壽司入口豐腴甘甜,鮮味十足。*剝皮魚壽司上放了魚肝 ,入口軟滑甘甜,滿有魚鮮味。* 右口魚壽司,右口魚被輕烤,魚油份被出後,肉質香滑肥美,脂香吸引,非常肥美 。* 海棉玉子入口一層層綿密的口感好有蛋香,吃起來似蛋糕。**湯品 以麵鼓湯煮蜆,帶出蜆肉鮮甜味,把肥大蜆肉及湯通通都飲晒了。**甜品
平日返工繁忙得有點壓力,
當要食下好野來來獎勵自己,
是減壓及充電好方法,
經朋友介紹一齊來旺角 ~鮨心.旬節 食晚飯。

店裝潢雅緻以木材為主,地方寬敞,而座位有卡位及吧台選擇。
先付
先付即前菜有六款,菜之花螢光魷醋味漬熒光魷魚日本大根
千島醬天婦羅蝦銀魚青椒仔水雲髮菜山芋蓉,蕃薯枝豆豆腐
這全是冷盤前,帶甜酸酸味道, 食後特別開胃。
三款刺身

針魚入口帶軟滑甜,
加上紫蘇葉香味可帶起了魚肉的鮮味。
粒貝薄切口感爽彈,味道鮮美無比。
拖羅呈配粉紅,入口溶化,
魚味濃郁,散發著鮮甜魚香氣。
一品料理
金倉魚下巴,燒的恰到好,外皮酥香,魚味香濃 ,
而肉質帶豐富油脂,口感鮮嫩滑。
3貫壽司

北海道馬糞海膽壽司入口豐腴甘甜,鮮味十足。
剝皮魚壽司上放了魚肝 ,入口軟滑甘甜,滿有魚鮮味。
右口魚壽司,右口魚被輕烤,魚油份被出後,
肉質香滑肥美,脂香吸引,非常肥美 。
海棉玉子入口一層層綿密的口感好有蛋香,
吃起來似蛋糕。
湯品
以麵鼓湯煮蜆,帶出蜆肉鮮甜味,
把肥大蜆肉及湯通通都飲晒了。
甜品
想不到有多款甜品,
分別有香甜煎茶雪糕,新鮮的水果(枇杷士多啤梨),
外好脆的柚子朱古力,內有好濃味柚子雪糕;
櫻花餅入口甜咸味,外是糯米內饀是紅豆的,味道幾特別好味 。
2018-06-06 73 瀏覽
很多人以為要吃好一點的omakase不到港島區也要到尖沙咀,其實不是的,今晚我在旺角就吃到高質又用心的omakase椿set包括前菜,刺身3款,熟食1款,壽司3款,湯和甜品。前菜賣相精緻,配搭用心。柱貝冬瓜凍,不是煮得很淋,冰冰涼涼非常解暑甜蝦豆腐凍,蝦鮮甜,口感黏稠但不膩,非常特別茄子,加了調味燒過後仍然濃味海葡萄巨峰,稍酸但開胃,底下加了蘿蔔蓉中和更清新金針雲耳栗米醬,栗米醬甜又濃郁,蔬菜清爽,是很好的配搭 枝豆水舞月,豆味清香刺身3道Toro 入口即化,油香甘甜,回味無窮赤牡丹蝦 櫻花蝦碎 蝦本身夠甜也有膠質感,即使不加櫻花蝦已很好吃八爪魚爽中帶脆,和出面的不同一點都不韌,是新鮮的海產才會做到的,吸盤很少吃到,十分脆口,很有口感黑松露海膽蒸蛋,一開蓋就有黑松露香,滑溜的蛋加上鮮味的海膽,十分奢華銀鱈魚,魚煎過仍嫩滑,醬汁偏甜十分可口壽司並不簡單,師傅會用上不同食材配搭石鯛魚,一入口是蔥的清香,魚口感扎實梳子魚口感軟,甘味北海道馬糞海膽份量多,口中散發甜味,好好味師傅送的海綿蛋,帶甜,口感特別像泡沫,入口即化,亦有點似蛋糕。小蜆味噌湯,吃過冷的暖暖胃,加了大量小蜆所以味道很鮮。甜品

椿set包括前菜,刺身3款,熟食1款,壽司3款,湯和甜品
前菜賣相精緻,配搭用心。

柱貝冬瓜凍,不是煮得很淋,冰冰涼涼非常解暑
甜蝦豆腐凍,蝦鮮甜,口感黏稠但不膩,非常特別
茄子,加了調味燒過後仍然濃味
海葡萄巨峰,稍酸但開胃,底下加了蘿蔔蓉中和更清新
金針雲耳栗米醬,栗米醬甜又濃郁,蔬菜清爽,是很好的配搭
枝豆水舞月,豆味清香

刺身3道

Toro 入口即化,油香甘甜,回味無窮

銀鱈魚,魚煎過仍嫩滑,醬汁偏甜十分可口

壽司並不簡單,師傅會用上不同食材配搭
石鯛魚,一入口是蔥的清香,魚口感扎實
梳子魚口感軟,甘味
北海道馬糞海膽份量多,口中散發甜味,好好味

小蜆味噌湯,吃過冷的暖暖胃,加了大量小蜆所以味道很鮮。

甜品也非常用心,
靜岡蜜瓜,雖然不是很淋的那種卻十分清甜
芝麻雪糕配銅鑼燒,都是自製的,芝麻不是外邊吃黑色那種,口感濃稠,味道也很濃厚,配上銅鑼燒非常好吃
雜果配椰絲,芒果和奇異果也很甜,加上椰絲有種熱帶風味,清新解暑

最後師傅還讓我們試了最新的甜品,賣相很美,用了蛋白,甜中帶滑,還有透明啫喱是用玫瑰做的,所以有特別的芬香

2018-06-06 1020 瀏覽
廚師發板的日本料理店愈來愈多,價錢不便宜,味道也很參差。最近知道原來旺角也有廚師發板,一定要來試試。店內是一般的日本裝潢,有counter位。前菜很精緻。有6款。柱貝冬瓜味道淡淡的。甜蝦豆腐凍口感很特別,味道是海鮮湯,但口感是果凍,很鮮甜,有牛蒡蓉。豚肉茄子比較濃味,茄子很小很可愛。海葡萄巨峰,提子酸酸地很清新,中間的大根與提子一起吃,很開胃。金針雲耳粟米醬,粟米醬甜甜地,與雲耳很配。枝豆水務月有淡淡枝豆味,外形像蛋糕。拖羅刺身一看就知很多油脂,入口即溶,很滑。牡丹蝦刺身配櫻花蝦碎吃感覺很香口,蝦很鮮甜又大隻。八爪魚刺身林林地,但吸盤很爽口。銀鱈魚的肉很軟滑,日本番薯是凍的,很甜,好像浸了糖水的甜,好味道。壽司4件:石鯛加上蔥花,提升了魚味。梳子魚也是調過味,增添色彩。馬糞海膽壽司很多海膽,應該有一寸厚,十分滿足。海綿蛋看似平平無奇,原來是半熟芝麻雪糕是自家製,十分芝麻,配上外脆內軟的銅鑼燒一齊吃。靜岡蜜瓜很青甜,沒有失望。雜果底下是自家製椰絲和椰子肉,有咬口,芒果、金奇異果也十分甜。廚師對每款菜花了很多心思,由前菜開始已看到是別出心裁,混合了不同食材令口感豐富,十分有驚喜。魚生味道加

店內是一般的日本裝潢,有counter位。

前菜很精緻。有6款。
柱貝冬瓜味道淡淡的。
豚肉茄子比較濃味,茄子很小很可愛。
金針雲耳粟米醬,粟米醬甜甜地,與雲耳很配。
枝豆水務月有淡淡枝豆味,外形像蛋糕。

拖羅刺身一看就知很多油脂,入口即溶,很滑。
牡丹蝦刺身配櫻花蝦碎吃感覺很香口,蝦很鮮甜又大隻。
八爪魚刺身林林地,但吸盤很爽口。

壽司4件:
石鯛加上蔥花,提升了魚味。
梳子魚也是調過味,增添色彩。
馬糞海膽壽司很多海膽,應該有一寸厚,十分滿足。
海綿蛋看似平平無奇,原來是半熟

芝麻雪糕是自家製,十分芝麻,配上外脆內軟的銅鑼燒一齊吃。
靜岡蜜瓜很青甜,沒有失望。

魚生味道加了調味,味道不單調。
估不到旺角也有好味道的日本菜,對得起價公,每兩星期轉菜單。
2018-06-05
2018-06-02 65 瀏覽
鐘意食日本野既我又出動喇!今日收工~帶女友去旺角去食omakase 慶祝紀念日~前菜冷盤為炎熱既夏天醒醒胃!大愛中間海葡萄、蘿蔔蓉、巨峰提子既冷盤!原來配上紫蘇葉係咁好食!薄脆既紫蘇葉味道清香,侍應提醒要一齊食!不同味覺交織著,甜、鹹、酸...好清新。刺身三食拖羅係超肥美,入口即溶。牡丹蝦膠質飽滿,面頭係櫻花蝦碎,味道更濃!貝類爽甜!配上海鹽已足夠!熱食燒鱈魚~肉質結質!皮下脂肪膠質豐富!燒汁微甜!同沙律醬好襯!日本蕃薯🍠皮薄餡靚~係糖芯架!壽司三食海膽軍艦-海膽極鮮甜,有成寸厚😳😳😳鳥貝-第一次食咁大隻既貝類,好厚肉鮮甜右口魚-配上香蔥同明太子,更加鮮!麵豉湯-蜆肉結實有口感,令湯更加甜!甜品-蜜瓜清甜多汁!特別鐘意食青檸啫喱,口感好滑煙韌!甜度岩岩好!其他玫瑰雪巴、芒果椰絲都好食~整體感覺清新又唔會太甜!唔會飽滯!最後~不要少看這杯綠茶🍵日本的茶都沒有炒太多~味道清香點,喝到底~最後慢慢回甘!厲害之處係我走左都仲回甘緊!
鐘意食日本野既我又出動喇!
今日收工~帶女友去旺角去食omakase 慶祝紀念日~

前菜
冷盤為炎熱既夏天醒醒胃!

大愛中間海葡萄、蘿蔔蓉、巨峰提子既冷盤!

刺身三食

拖羅係超肥美,入口即溶。
牡丹蝦膠質飽滿,面頭係櫻花蝦碎,味道更濃!
貝類爽甜!配上海鹽已足夠!

熱食
燒鱈魚~肉質結質!皮下脂肪膠質豐富!
燒汁微甜!同沙律醬好襯!
日本蕃薯🍠皮薄餡靚~係糖芯架!

壽司三食

海膽軍艦-海膽極鮮甜,有成寸厚😳😳😳

鳥貝-第一次食咁大隻既貝類,好厚肉鮮甜

右口魚-配上香蔥同明太子,更加鮮!

麵豉湯-蜆肉結實有口感,令湯更加甜!

甜品-蜜瓜清甜多汁!

特別鐘意食青檸啫喱,口感好滑煙韌!甜度岩岩好!

最後~不要少看這杯綠茶🍵

2018-05-30 75 瀏覽
係多倫多做野既時候就食得多omakase,香港既我都係第一次食。今次同朋友黎到超近旺角地鐵站既呢間omakse,我上到一樓先知原來omakase係二樓。裝修同加拿大既好似,都係以簡約為主。有可以望住廚師即場下廚既bar table都有平時既枱。侍應帶我地入坐之後好快就比左熱茶我地同介紹餐牌。我地兩個叫既都係椿。 第一道上既有五個小料理,包括冬瓜貝柱 清清地食貝柱既鮮味;甜蝦豆腐凍 有少少citrus黎帶出蝦既鮮甜 好正;茄子 燒到好淋好濃味 鐘意;巨峰提子海葡萄,酸酸甜甜咁好開胃;枝豆糕配蜜黑豆 淡淡既枝豆味配埋蜜黑豆就好似一道甜品咁好食;金針雲耳粟米醬 好可愛既配搭 食落好清爽。第二道係刺身,包括有海螺配沖繩海鹽 好新鮮 好爽口 配埋海鹽就好似新鮮係海撈上黎即食咁;牡丹蝦配櫻花蝦 雙重口感 好食到想encore啊;拖羅 一見到都知好食 食落仲要入口即溶 無渣無筋! 第三道係燒魚同黑松露海膽蒸蛋。燒魚甜甜地,肉質仲係好嫩滑,好食!蒸蛋好香黑松露味,蛋好滑,只係有少少蓋過左海膽既香味,可惜啊! 第四道係三款壽司,每款都食到各自既鮮味,如果紫菜可以更脆身就好啦! 第五道係蜆肉麵豉湯,食完壽

第五道係蜆肉麵豉湯,食完壽司飲返碗熱湯真係好正,蜆仔細細粒反而好有蜆味,為個湯畫龍點睛。

第六道就係今晚既甜品啦,靜岡蜜瓜 甜到無野講 正啊;玫瑰sorbet配pancake 淡淡既花香配上甜甜軟軟既pancake好食;芒果糯米飯 哈哈我同朋友都覺得好似 估唔到omakase會有芒果同椰子既配搭;青檸jelly 好refreshing 又唔會死甜。

最後就以一杯清香既綠茶黎作結啦。
好久沒有吃日本菜啦 這晚就同朋友吃豪一點 在旺角食omakaze💓這裡的晚市omakaze 價格由$600-1200 豐儉由人我們選了 椿 Tsubaki $800 這個set 裡面包括前菜、3款刺身、一款料理、3款壽司、湯同甜品💓 首先前菜 一上桌 我們已經非常開心 像藝術品一樣精緻 而且有很多不同款的前菜上方的是 水雲髮菜珊瑚蓉 口感像凍羹似的 很好吃左面是 銀魚青椒仔 香脆的銀魚和不辣的青椒仔👍🏻左下是 螢光魷魚伴水菜 很喜歡螢光魷魚的口感 一咬下去就爆醬🤣🤣中間是 魷魚刺身伴大根 魷魚很新鮮 右面是 千島蝦天婦羅 炸漿很薄 好吃👍🏻右下是 枝豆蕃薯豆腐 有一點像健康版本的慕絲😂刺身粒貝 沖繩海鹽 第一次試粒貝 好爽口彈牙 赤牡丹蝦 新鮮🤤🤤拖羅 看到粉紅色的它 就知道一定很美味 吃下去很快就溶在口中了燒吞拿魚下巴 蘿蔔蓉點酸汁食 燒的剛好 很嫩滑👍🏻👍🏻螢光魷魚凍玉子 玉子蒸的很嫩👍🏻👍🏻👍🏻由前至後分別是 伊佐木、右口魚、馬糞海膽、海綿蛋 口感很像芝士蛋糕一樣💓💓(師傅請客)每款都好新鮮 而且調好味 不用額外點豉油哦👍🏻👍🏻最喜歡是海膽 聽就每兩天只會訂一板 保證新鮮蜆肉面豉

上方的是 水雲髮菜珊瑚蓉 口感像凍羹似的 很好吃

粒貝 沖繩海鹽 第一次試粒貝 好爽口彈牙
赤牡丹蝦 新鮮🤤🤤

燒吞拿魚下巴 蘿蔔蓉點酸汁食 燒的剛好 很嫩滑👍🏻👍🏻

螢光魷魚凍玉子 玉子蒸的很嫩👍🏻👍🏻👍🏻

由前至後分別是 伊佐木、右口魚、馬糞海膽、

海綿蛋 口感很像芝士蛋糕一樣💓💓(師傅請客)
每款都好新鮮 而且調好味 不用額外點豉油哦👍🏻👍🏻
最喜歡是海膽 聽就每兩天只會訂一板 保證新鮮

蜆肉面豉湯 蜆肉都挺大隻 湯的咸度剛好😋

到甜點了 第一次吃omakase 的甜點是這麼豐富 櫻餅、柚子朱古力、士多啤梨、煎茶雪糕配綠茶粉

我最喜歡的是櫻餅 有一點咸咸甜甜的 非常好吃👍🏻

2018-05-30 67 瀏覽
最近生日,好朋友一早訂了餐廳!說要請我吃日本菜!原來是廚師發板!鮨心是近期新開餐廳,裝修十分漂亮有身處日本的感覺!我們選擇了800元價位的椿餐包括有先付,剌身3點,料理一品,握壽司3件,吸物和甜品先來前菜超級美的貌相!有在日本吃懷石料理的感覺!內裏共有以下六款:水雲髮菜山芋泥千島醬天婦羅蝦枝豆蕃薯豆腐魷魚日本大根銀魚辣椒仔菜之花螢光魷魚 螢光魷魚很鮮味,入口彈牙枝豆蕃薯做的豆腐也很是特別嫩滑又帶濃濃的豆香天婦羅蝦也是出色,炸得剛好,口感很不錯刺身的部份有拖羅,笠貝和牡丹蝦拖羅十分肥美,有入口即溶的感覺!油脂分佈很均勻,油香回甘很持久!笠貝很小有,帶小許咬勁,很鮮甜牡丹蝦很有驚喜!配上櫻花蝦碎令味道提升了同樣是入口即溶的感覺!鹽焗銀鱈魚造型很特別,是用鹽封好來焗的鱈魚肉嫩很嫩,伴有小許的咸香!伴菜的菇吸了魚的味道,同樣鮮甜壽司有三款分別是醬油漬吞拿肉,赤目章和海膽還附上一塊海綿蛋師傅刀功很不錯赤目章附上蔥絲和蘿蔔泥味道增添層次!海膽用料很上盛,入口十分鮮甜而且口感很軟綿綿,沒有一點的腥味!上了一個蜆湯蜆肉很足料,湯鮮甜好湯最後甜品的部分亦毫不馬虎!美美的內有芝麻雪糕 ,綠茶粉,青檸啫哩,
最近生日,好朋友一早訂了餐廳!
說要請我吃日本菜!
原來是廚師發板!

鮨心是近期新開餐廳,裝修十分漂亮
有身處日本的感覺!

我們選擇了800元價位的椿餐
包括有先付,剌身3點,料理一品,握壽司3件,吸物和甜品

先來前菜

超級美的貌相!有在日本吃懷石料理的感覺!

內裏共有以下六款:
水雲髮菜山芋泥
千島醬天婦羅蝦
魷魚日本大根
銀魚辣椒仔
菜之花螢光魷魚

螢光魷魚很鮮味,入口彈牙
枝豆蕃薯做的豆腐也很是特別
嫩滑又帶濃濃的豆香
天婦羅蝦也是出色,炸得剛好,口感很不錯

刺身的部份有拖羅,笠貝和牡丹蝦

拖羅十分肥美,有入口即溶的感覺!
油脂分佈很均勻,油香回甘很持久!
笠貝很小有,帶小許咬勁,很鮮甜

牡丹蝦很有驚喜!配上櫻花蝦碎令味道提升了
同樣是入口即溶的感覺!

鹽焗銀鱈魚

造型很特別,是用鹽封好來焗的
鱈魚肉嫩很嫩,伴有小許的咸香!

伴菜的菇吸了魚的味道,同樣鮮甜

壽司有三款

分別是醬油漬吞拿肉,赤目章和海膽
還附上一塊海綿蛋
師傅刀功很不錯
赤目章附上蔥絲和蘿蔔泥味道增添層次!

海膽用料很上盛,入口十分鮮甜
而且口感很軟綿綿,沒有一點的腥味!

上了一個蜆湯

蜆肉很足料,湯鮮甜好湯

最後甜品的部分亦毫不馬虎!

美美的內有芝麻雪糕 ,綠茶粉,青檸啫哩,琵琶和櫻餅紅豆蓉
很日式的甜品
芝麻雲糕又香濃又滑,配上綠茶粉十分配!

是充滿視覺和味覺享受的一餐!
非常的喜歡和滿足
2018-05-28 99 瀏覽
老婆愛吃日本菜,幾乎不是日本菜,就是川菜,不過我又不太喜歡2人去吃放題,總覺得沒有氣氛,這天決定請她吃私房日本菜,還有,她特別喜歡浪漫中帶點特別。日本菜對我來說,不過如是,能有多特別,最多也就是多好吃吧!為了這個事情,我特別煩惱,在和同事嘮叨的時候,她介紹了一家很特別的日本菜給我,特別的地方在於,自己也不知道去吃什麼,反正就是廚師發板。聽起來很特別,決定一試!明亮的裝修,以木色為主,讓人感覺舒服,位置也很寬坦!1:前菜有6個,生魷魚,沙律大蝦,凍日本銀魚青椒仔,吊桶仔, 知豆番薯豆腐。外表非常精緻,也非常美味。就連碗碗碟碟也顯然別樹一格!不得不佩服廚師2:櫻花餅,芝麻雪糕,日本士多俾梨,日本橘子。季節時令的甜品,很花心思的設計,紅豆蓉再加上淡淡的花味,不甜也不膩,吃出夏天的感覺!白芝麻雪糕,口感一流,透心的涼,淡淡的甜!日本士多俾梨和日本橘子都是時令山果,非常甜香!3: 拖羅 - 粒貝和北海道杜丹蝦刺身最重要的新鮮,否則,再精美也是徒勞。這裡的刺身異相新鮮,恨不得追加呢!老婆表示滿意這餐安排!

明亮的裝修,以木色為主,讓人感覺舒服,位置也很寬坦!

2:櫻花餅,芝麻雪糕,日本士多俾梨,日本橘子。
白芝麻雪糕,口感一流,透心的涼,淡淡的甜!
日本士多俾梨和日本橘子都是時令山果,非常甜香!

3: 拖羅 - 粒貝和北海道杜丹蝦

老婆表示滿意這餐安排!
2018-05-27 49 瀏覽
最近聯絡返個舊同學, 佢話好耐冇見, 就約我食飯~問我有冇興趣食由廚師發辦既OMAKASE.當然冇問題啦, 好一段時間都冇食. 佢提議話去旺角間鮨心 ,旬節。我地每人一客 omakase, 揀左Tsubaki椿$800,包:先付、刺身3点、料理一品、握寿司3貫、吸物、甜品。 一開始黎既先付, 賣相吸引到不得了, 一共有五款~ 食完呢個之後對後面由廚師發辦既食物都充滿期望!!之後就到刺身, 有3款, 分別係: 粒貝、拖羅、石雕. 粒貝爽口,帶有少少海水味~拖羅厚切,豐富魚油,入口即溶,食完真心感動!而石雕色澤美麗,食到刺身鮮味!跟住就黎個磯丸榮螺,好爽口,冇得彈,朋友都好中意食~   之後就係手握壽司三款: 右口魚 — 油份多,而肉質比左口魚厚實,唔錯 ! 醬油漬赤身壽司 — 色澤亮麗,食落鮮美~北海道馬份海膽 —滿滿既海骼,份量多到滿瀉咁,食落甘香鮮美,油潤豐膄,正!!師傳仲送我地每人一件海棉蛋, 蛋味濃郁,唔算鬆軟 ~之後有蜆肉麵豉湯, 多隻新鮮肥美既蜆,鮮味重!!黎到最後個甜品甜品拼盤都好正,有四款:芝麻雪糕,生果,櫻餅,芒果糯米~~最特別係個櫻餅,煙煙韌韌,正!!OVERALL

先付、刺身3点、料理一品、握寿司3貫、吸物、甜品

之後就到刺身, 有3款, 分別係: 粒貝、拖羅、石雕.
粒貝爽口,帶有少少海水味~
拖羅厚切,豐富魚油,入口即溶,食完真心感動!
而石雕色澤美麗,食到刺身鮮味!

跟住就黎個磯丸榮螺,好爽口,冇得彈,朋友都好中意食~

之後就係手握壽司三款:

右口魚 — 油份多,而肉質比左口魚厚實,唔錯 !
醬油漬赤身壽司 — 色澤亮麗,食落鮮美~
師傳仲送我地每人一件海棉蛋, 蛋味濃郁,唔算鬆軟 ~

之後有蜆肉麵豉湯, 多隻新鮮肥美既蜆,鮮味重!!

黎到最後個甜品甜品拼盤都好正,有四款:
芝麻雪糕,生果,櫻餅,芒果糯米~~
最特別係個櫻餅,煙煙韌韌,正!!

OVERALL 感覺好好, 下次會再黎食!!
2018-05-21
2018-05-26 57 瀏覽
520。我愛你的節日 ~今晚男友帶我食好野!! 佢知我中意食日本野, 就揀左鮨心 ,旬節 。每人一客 omakase =] 我地選左每位$800 果款. 一開始先黎前菜, 望落賣相好靚, 一共有五款~ 甜蝦豆腐凍同冬瓜蓉最吸引, 食落滋味!!之後就到刺身, 有3款, 分別係: 拖羅、石雕、粒貝.粒貝非常爽甜, 蘸上海鹽, 口感唔錯!拖羅厚切肥美, 入口即溶, 比足100分!而石鯛新鮮, 美味可口.跟住就黎個海膽黑松露蒸蛋, 冇得彈~個蒸蛋勁滑, 然後海膽份量勁多加上黑松露完全唔覺腥!! 好正 =]之後有幾款壽司, 全部已經預先調味,唔洗再加豉油及芥末。包括 :吞拿魚、右口裙邊、海膽 AND 蛋~每樣都整得好靚, 味道都唔錯!!之後有蜆湯, 入面勁多粒蜆, 而且粒粒都好肥美!!最後個甜品冇得輸!! 靚到一個點, 食落又唔會好滯~~最後最後再飲杯綠茶為今晚劃上完美既句號!
520。我愛你的節日 ~

一開始先黎前菜, 望落賣相好靚, 一共有五款~
甜蝦豆腐凍同冬瓜蓉最吸引, 食落滋味!!

之後就到刺身, 有3款, 分別係: 拖羅、石雕、粒貝.
粒貝非常爽甜, 蘸上海鹽, 口感唔錯!
拖羅厚切肥美, 入口即溶, 比足100分!
而石鯛新鮮, 美味可口.

跟住就黎個海膽黑松露蒸蛋, 冇得彈~

之後有幾款壽司, 全部已經預先調味,唔洗再加豉油及芥末。
包括 :
吞拿魚、右口裙邊、海膽 AND 蛋~
每樣都整得好靚, 味道都唔錯!!

之後有蜆湯, 入面勁多粒蜆, 而且粒粒都好肥美!!

最後個甜品冇得輸!! 靚到一個點, 食落又唔會好滯~~

最後最後再飲杯綠茶為今晚劃上完美既句號!

2018-05-20
2018-05-21 649 瀏覽
今日好開心呀!!! 我個朋友搵到個隱世日本料理, OMG!! 我響呢頭番工都唔知原來有間咁正既OMAKASE嫁, 上到去非常幽靜, 我地2個人坐響一個房中好似一個小包廂咁私隱度好高我地一邊食之如仲可以一邊傾下講下真係好唔錯. 我地都聽到店員的推薦食左個$800 既SET. 又唔係最平又唔會太貴~ 首先上既係一個好多樣野既PLATTER, 高個杯係水發茶山藥,酸酸地配埋爽口既水發菜真係令到人好開胃中間既係冬瓜上面加小小乾貝, 乾貝既味道入晒冬瓜裡面令到淡淡既冬瓜都有特別既鮮味綠色既係芝豆糕上面加左黑豆, 嘩,,, 我冇諗話芝豆可以做到有呢個口感同埋TEXTURE, 真係好好味呀加埋黑豆更加不得了.旁邊既係海葡萄配左蘿白蓉, 味道都係酸酸甜甜, 因為中間有好多杞子嫁. 真係又滋補又養顏呀!之後仲有螢光魷魚同埋小青椒, 樣樣都非常精緻美味. 跟住就係一個SASHIMI PLATTER. 一小碟的螺肉好林好爽!唔係難到食唔到, 非常新鮮店員介紹時叫我地沾一D 海鹽一齊食OMG...真係好味到反眼!跟住就係拖羅, 又鮮又滑! 入口味道完全係好難用詞語去形容由於main係兩選一既.我地兩個就當然一
首先上既係一個好多樣野既PLATTER,
高個杯係水發茶山藥,酸酸地配埋爽口既水發菜真係令到人好開胃
之後仲有螢光魷魚同埋小青椒, 樣樣都非常精緻美味.

由於main係兩選一既.我地兩個就當然一人一樣試晒所有main 啦. 鹽焗雞就食得多, 鹽焗銀雪魚都係第一次. 一層粗鹽中間有一層香蕉葉包住, 中間一片小小的銀雪魚之如仲有鮮露筍同埋冬菇絲. 香蕉葉既香, 冬菇同露筍既鮮再加埋粗鹽既咸香, 另到呢塊銀雪魚的味道更加鮮同埋香.
另外的茶碗蒸, 就同平日既豪華得多. 平日食既都係普通既海鮮或雞肉,呢個就厲害啦係用左松露同埋海膽做一個toppings. 蒸蛋既鏗魚味濃配埋松露同海膽又有另一番感覺.

之後有一個sushi platter. 全部都手握sushi, 所以全部都唔洗沾醬油用wasabi. 最大既亮點就係個爆出黎既海膽軍艦🤤🤤食到落去真係成個人又飄一飄.

呢個大蜆麵豉湯,蜆肉大大粒真係好正麵豉湯底又唔會咸食到昆布的鮮味, 真係好用心.

最後就係dessert, 全部都係日本直送同埋師傅用心制作. 士多啤梨同哈蜜瓜都係日本直送甜到漏, 櫻花菓子用紫蘇葉包住帶點酸酸咸咸, 雪糕係自家制既下面仲要配合一堆既綠茶🍵餅碎. 最後仲有一粒朱古力柚子, 薄薄一層朱古力包住流心既柚子醬,一咬落去就會有層次咁流出真係甜到入心.
六道既Omkase既用心制作, 無論plating,utensil...都非常講究, 實在非常享受呀!
2018-05-14
2018-05-21 628 瀏覽
鮨心於同廈一樓啟業的時候已經被喻為旺角區少有高質料理店,現在更上一層樓,二樓的鮨心。旬節只做廚師發辦,現在有要求的旺角達人便無需跨區覚食了。廚師發板午餐晚餐相同,五款選擇,價錢由$600起,最豐富的只是$1200。我們選了實惠的椿,每位$800,今晚打算輕身一點。先付前菜一點也不馬虎,有五款,看來精緻。水雲山芋蓉味清酸,口感滑溜。銀魚青椒香脆銀魚提升整體味道。魷魚配大根柔韌與爽口的配搭。螢光魷魚水菜水滑與翠嫩的組合。千島天婦羅蝦適當的西日糅合,炸蝦爽甜香脆。枝豆蕃薯豆腐口感有點糯,對我來說一般。刺身三點每款皆花上一點心思。粒貝配沖繩海鹽爽甜的粒貝,蘸以海鹽,輕輕地被提味。赤牡丹蝦配櫻花蝦碎兩層口感,櫻花蝦碎添香惹。拖羅厚切肥美料理一品冷玉子,即是凍蒸蛋,螢光魷魚在面頭,內藏帶子粒。握之壽司三貫全部已經預先調味,不用加豉油及芥末。壽司紮實,米飯圓渾,赤目張魚種比較少有,赤身、北海道海膽永不會令人失望。多送一款海棉玉子,鮮美幼滑。吸物蜆肉麵鼓湯,細細碗湯都有六七粒蜆仔,粒粒肥大,湯清甜。甜點頭尾相喚,同樣有五款。選取博多的士多啤梨,鮮甜多汁,琦玉琵琶,香爽甜美。櫻花餅現在正是櫻花盛放時,櫻

我們選了實惠的椿,每位$800,今晚打算輕身一點。

先付

前菜一點也不馬虎,有五款,看來精緻。

水雲山芋蓉

味清酸,口感滑溜。

銀魚青椒
水雲山芋蓉

香脆銀魚提升整體味道。

魷魚配大根
魷魚配大根

柔韌與爽口的配搭。

螢光魷魚水菜
螢光魷魚水菜

水滑與翠嫩的組合。

千島天婦羅蝦
千島天婦羅蝦

適當的西日糅合,炸蝦爽甜香脆。

枝豆蕃薯豆腐

口感有點糯,對我來說一般。

刺身三點

每款皆花上一點心思。

粒貝配沖繩海鹽
粒貝配沖繩海鹽

爽甜的粒貝,蘸以海鹽,輕輕地被提味。

赤牡丹蝦配櫻花蝦碎
赤牡丹蝦配櫻花蝦碎

兩層口感,櫻花蝦碎添香惹。

拖羅
拖羅

厚切肥美

料理一品
冷玉子

冷玉子,即是凍蒸蛋,螢光魷魚在面頭,內藏帶子粒。

握之壽司三貫

全部已經預先調味,不用加豉油及芥末。

赤目張
赤身

北海道海膽

海棉玉子
多送一款海棉玉子,鮮美幼滑。

吸物

蜆肉麵鼓湯,細細碗湯都有六七粒蜆仔,粒粒肥大,湯清甜。

甜點

頭尾相喚,同樣有五款。

選取博多的士多啤梨,鮮甜多汁,琦玉琵琶,香爽甜美。

櫻花餅

現在正是櫻花盛放時,櫻花餅配櫻花葉合時令,香甜美味,口感軟熟,這個好。

柚子雪糕朱古力

酸香的柚子與濃郁的朱古力成對比,喚醒味蕾。

煎茶雪糕綠茶粉

幼滑甜美,沒有甘苦茶味,亦無過甜,綠茶粉粒增加脆脆口感,效果不錯。
2018-05-08
海棉玉子
2018-05-20 112 瀏覽
平時的廚師發板都係啲高級地方先有得食,今次得老婆報料旺角都有廚師發辦,600幾蚊起已經可以食到!見咁抵,地方又咁就腳就同佢黎試下。先黎嘅係前菜,有水雲髮菜蓉 ,千島醬天婦羅蝦,蕃薯枝豆豆腐,銀魚青椒仔,螢光魷魚,魷魚大根。 水雲髮菜其實係海藻,樣子似發菜。幾款先付酢後冰冰涼涼酸酸甜甜,係個開胃好開端。前菜之後就係刺身,有3款,有粒貝,牧丹蝦同大拖羅。粒貝爽彈好咬口,勁鮮甜。牧丹蝦同拖羅好新鮮, 拖羅直頭係入口即溶!然後就黎個一品料理,馬刀貝,有啲似中式嘅炒聖子,但係就冇中式咁鹹咁濃味,日式的比較鮮甜。食完料理就到食壽司啦,有三件壽司分別係北海道馬糞海膽,鯛魚同埋赤身壽司,全部都好新鮮, 北海道馬糞海膽鮮甜到令我覺得一件非常之唔夠喉,要食埋老婆嗰件先至夠哈哈! 伴隨著三件壽司嘅仲有一件似足海綿蛋糕嘅海綿蛋,即時甜一甜,感覺好特別。甜一甜完又食返啲鹹,係飲麵豉蜆湯,湯入面有好多粒蜆!最後就係食甜品,甜品拼盤有四款,有芝麻雪糕,生果,柚子朱古力同埋櫻餅,有別於一般的廚師發板只有小量甜品給你淺嚐。芝麻雪糕好特別好有口感,並非一般好creamy嘅感覺。生果係士多啤梨和枇杷,好鮮甜。柚子朱古力好正

甜一甜完又食返啲鹹,係飲麵豉蜆湯,湯入面有好多粒蜆!

最後就係食甜品甜品拼盤有四款,有芝麻雪糕,生果,柚子朱古力同埋櫻餅,有別於一般的廚師發板只有小量甜品給你淺嚐。芝麻雪糕好特別好有口感,並非一般好creamy嘅感覺。生果係士多啤梨和枇杷,好鮮甜。柚子朱古力好正好香!而櫻餅就煙煙韌韌,入面有紅豆蓉,上面加左粒櫻花同埋塊葉小小鹹,又鹹又甜好好食。

食完甜品侍應就送上一杯熱綠茶,罪惡感大減。

此為 樁 ,每位$800另加一,是廚師發辦當中的平靚正好選擇。美中不足的是未能獲安排坐在師傅枱前, 同唔到師父傾計睇唔到佢哋表演有點可惜。

2018-05-19 52 瀏覽
鮨心 對於選擇困難的我,來到日本料理店,往往都思前想後,想了良久,除選出最想吃的料理。廚師發板,是我的首選。廚師發辦可算是大冒險,所有食材、配搭都是由廚師為我花心思。除了品嘗食物外,也可以欣賞廚師背後的付出。想不到來到旺角,也能吃到廚師發辦,地點實在非常便利,喜出望外。餐廳分為兩層,一樓的地方,是可以散點的,而二樓主要是招待廚師發辦的食客。因為走錯了一樓的關係,看到了兩個樓層不同的裝修,都是以木為主。不過2樓的裝修更別致,有一張大的超大的壽司吧枱,能夠看到廚師用心的為我們準備壽司料理。餐廳的色調柔和,裝修簡潔雅緻,令人可以一邊聊天,一邊享用美味的食物。前菜水雲髮菜山芋藥金針銀耳粟米醬柱貝冬瓜千島醬天婦羅蝦枝豆水無月海葡萄巨峰六款前菜,賣相都好有心思,整齊地放在一個圓形的岩石板上,小小嘅份量,作為前菜真的不錯。印象最深刻是海葡萄巨峰,海葡萄一般我們會用作沙律,放在一小球的蘿蔔蓉上,配合巨峰提子,蘿蔔味道較淡,巨峰提子清甜,兩者不會搶了對方的味道,配合得宜。刺身:拖羅、粒貝,赤牡丹蝦 首先要讚的是這裏wasabi,非常欣賞餐廳以新鮮wasabi磨成茸,口感與加工制的有很大的分別,實在相當用
鮨心

千島醬天婦羅蝦
枝豆水無月
海葡萄巨峰

刺身
拖羅、粒貝,赤牡丹蝦
首先要讚的是這裏wasabi,非常欣賞餐廳以新鮮wasabi磨成茸,口感與加工制的有很大的分別,實在相當用心。
拖羅係我最鍾意嘅刺身之一,油香四溢,入口即溶,
粒貝放在青檸片上,沾上左青獨有嘅香味,點上海鹽、
赤牡丹蝦上面佈滿了櫻花蝦乾。牡丹蝦很新鮮,我充滿光澤,好彈啊,最特別是上面放滿了影返開光,放咗口中,先上到煙花的鹹香味,緊接着就是牡丹蝦的蛋呀很新鮮,我充滿光澤,好彈啊,最特別是上面放滿了櫻花蝦乾,放入口中,先嘗到櫻花蝦的鹹香味,緊接着就是牡丹蝦的彈牙爽口口感,非常特別。

鹽燒銀鱈魚
銀雪魚用紙包著烹調,打開牛油紙之後,看到一塊竹葉,將所有嘅精華都包裹在竹葉中,銀鱈魚的底下,放了菇類和筍條,入口有一種清香。由於以牛油紙鹽焗的關係,將所有的精華,盡在魚中,水份並沒有流失,而且魚的肉質很嫩滑,一點也不乾。

黑松露海膽蒸蛋
值得菜式,無論賣相味道均十分驚喜,掀開碗蓋,黑松露的味道撲鼻而來,雞蛋的表面¾的位置鋪滿了黑松露,黑松露的份量比平常的多,真的非常慷慨。蒸蛋的表面非常光滑,吃一口蛋,我和朋友立即嘩的一聲,一點也沒有誇張,因為雞蛋非常滑身,瞬間滑進喉嚨。雞蛋、黑松露、加拿大海膽,三者啲口感近似,把他們一同放在口中,立即融為一體。

壽司
右口魚、海膽壽司、海綿蛋、真名鰹
驟眼看來,正感奇怪,為什麼廚師會把芝士蛋糕放在壽司中。原來這個名為海綿蛋,外型非常近似日式芝士蛋糕,嘖嘖稱奇,口感也像海綿蛋糕,帶點濕潤,一點也不乾,放入口中立即溶化。
店員為我們介紹其中一款壽司時令食材,鰹魚。根據店員的介紹,這種食材非常矜貴,單點一件壽司有超過$100呢,個人覺得肉質非常爽口結實,又不會腥。

甜品
個人覺得甜品也是這一頓飯的亮點之一。
自家製芝麻雪糕白芝麻
日本士多啤梨
柚子朱古力
櫻餅(入邊有紅豆蓉)
最驚喜的是芝麻雪糕,每一啖都嘗到非常濃郁的白芝麻香濃的味道,雪糕不會入口即溶,反而能夠慢慢地咀嚼白芝麻的味道,在口中滲出。
另一個非常驚喜的,可算是有支朱古力,本以為平平無奇的球裝朱古力,被咬開之後入邊的柚子餡料有一點點流心的效果, 與堅硬的朱古力外殼相映成趣,口感形成強烈的對比。